Algen in je aquarium, wat doe je eraan?

Close-up van algen in een aquarium, groeiend op planten en stenen.Aquariumplanten en algen zijn eigenlijk ‘concurrenten’ van elkaar. Beiden onttrekken voedingsstoffen uit het aquariumwater. Algen kunnen hardnekkige problemen met zich mee brengen maar zijn ook een indicator dat er sprake is van een biologisch onevenwicht in het aquarium. Met een beetje goede wil kun je aan het type alg afleiden wat er veranderd moet worden in het aquarium om het evenwicht weer te herstellen.

De rode draad rondom algen is dus: onderneem snel actie!

Bekijk hier de middelen tegen algen die wij adviseren.

Snelle oplossing tegen alg?

Snel van je algen af? Dan is er een oplossing. Zelf gebruik ik daarvoor een goed anti algenmiddel. En dat werkte briljant! Wel zo gemakkelijk! Dit werkt het beste uit de anti alg producten categorie.

Met bovenstaande producten heb ik goede ervaringen en verminderd algen efficient.

Verschillende soorten algen

Verschillende soorten algen kunnen zich in een aquarium vestigen, de meest bekende soorten zijn (klik op de naam voor meer informatie en de bestrijding en verwijdering ervan):

Algen op houtBaardalg

Groene puntalg

Draadalg

Blauwalg

Zwarte penseelalg  

Groen water alg

Bruine alg

Witte waas (alg)

Oorzaak

Algen in je aquarium ontstaan, en nog erger, vermenigvuldigen zich door een achteruitgang van de balans in je aquarium. Aquariumplanten reageren daar op met verschillende groeistoornissen. Algen profiteren juist van deze situatie omdat ze zich sneller aan de omstandigheden aanpassen. Wat maakt een aquarium onstabiel? Antwoord: onvoldoende voedingsstoffen, te laag CO2- gehalte, te veel verlichting, slechte watercirculatie, te weinig planten, toedienen van te veel vissen voedsel, rottende planten en dieren.

Voorkomen

Een algenvrij aquarium begint met preventie ervan. De beste preventie is een aquarium met goed groeiende en gezonde plantenpopulatie. Bovendien zijn sommige aquariumbewoners zoals slakken en vissen, onvermoeibare strijders tegen algen die wel verschijnen.

Bestrijden

Algen bestrijdt je pas echt als je ze kunt voorkomen, anders groeien ze doodleuk weer terug. Algen kun je op een natuurlijke manier of chemisch bestrijden. Zelf ben ik geen voorstander van chemisch bestrijden omdat je daarmee de oorzaak van het probleem niet weg haalt. De bestrijding van alg verschilt van soort tot soort. Bepaal dus eerst welk type alg je hebt. Afhankelijk daarvan kun je een plan de campagne maken.

Beginnend aquarium & voedingsstoffen

Algen streden snel op bij een beginnend aquarium. Dit komt omdat er in een nieuw aquarium nog geen juiste balans in het aquariumwater is. De beste oplossing: zorg direct voor veel snel groeiende aquariumplanten voeg ook direct meststoffen en CO2 toe.

In één oogopslag

  • De beste preventie bestaat uit een gezond, dicht plantenbestand.
  • Algen ontstaan door een achteruitgang van de balans.
  • Oorzaken zijn verschillend maar voedseltekort leidt tot de meeste typen algen.
  • Algen kun je pas bestrijden als je weet met welk type alg je te maken hebt. Klik daarvoor op de namen van de soorten algjes boven in het artikel en je weet hoe je er vanaf komt!

Een vraag aan jou..

Wat zijn jouw praktische ervaringen? Of heb je nog vragen over algjes in het algemeen? Laat een reactie achter!

4.5/5 - (50 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

33 Reacties
  1. Bastiaan zegt

    Hallo,

    Ik heb een vrij kleine bak en daar heb ik sinds de start 3 jaar terug altijd al problemen met planten groei. Alle plantjes behalve de Vallisneria groeien slecht. De bladeren krijgen gaatjes, rode plantjes verpieteren, Javamos loopt heel dun uit, bodem plantjes verstoppen zich in de grond en maken amper blaadjes aan.

    De problemen die ik ondervind:
    – Plantjes groeien slecht
    – De bladeren krijgen gaatjes
    – Witte waas op het oppervlakte water
    – Binnen 4 weken al dikke laag groene alg op de ramen
    – Als ik platenvoeding toevoeg wordt de alg aanslag nog erger
    – Baardalg op sommige plekjes

    Details van de bak:
    – lxbxh / 60x40x35 met afgesloten klep
    – Superfish Aqua-Flow 100 pomp
    – Aquarium verwarming (ongeveer 20 graden)
    – Led verlichting wat bij de bak zat (12:00-21:00)
    – Extra led verlichting (11:00-22:30)
    – Ik verschoon zo’n 1/3 per 3a4 weken
    – Voedingsbodem

    Bewoners:
    – 5 Roodkop zalmen
    – 2 Kegelvlekbarbeel
    – 6 Pangio kuhlii
    – 5 Japonica garnalen
    – 4 Bucephalandra slakken

    Water waarden:
    – pH 7,5
    – KH 6
    – FE 0,2

    Ik begrijp goed dat een kleine bak wat lastig stabiel te krijgen is, maar ik heb het idee dat ik toch aardig mijn best ervoor doe maar zonder enig resultaat. Ik heb een klein vermoeden dat een oorzaak de led verlichting kan zijn, maar ik zou echt wat hulp kunnen gebruiken.

    Ik kan nog meer waardes meten, dus als er daar meer van nodig is dan hoor ik dat graag.

    Alvast bedankt voor de hulp.

    1. Aquariumfans zegt

      Lastig adviseren zo. Begin eens met een flinke waterwissel en geef eens wat Easylife Provito. Probeer de extra lamp eens wat minder te laten branden. Misschien toch wat teveel licht.

  2. Kirsty zegt

    Goede dag,
    Misschien kunt u me helpen met DE gouden tip
    Ik worstel al enkele maanden met punt alg en heb er eigenlijk al vanalles aan geprobeerd. Het punt is er staan geen planten in. En dit heeft een rede. Het aquarium word bewoond door kreeften. Deze knippen alle planten letterlijk binnen een dag helemaal kapot, zelfs drijfplanten zijn niet veilig. (Wel grappig om te zien hoe ze eraan hangen hem onder water trekken en verknippen) het puntje co2 en plantenvoeding toevoegen heeft dus geen zin. Me licht staat nu 3 uur per dag aan. Er draaien op 200l 2 biomaster 350 pompen, filtering en stroming zijn geen probleem. Er is met een burn-out tip geprobeerd media te kopen om het extra aan fosfaat eruit te halen, aquarium is helemaal afgeplakt geweest. En het dagelijks met een pasje weghalen is ook geen doen. Het is heel hardnekkig en binnen een dag weer terug . Wat kan ik er nog aan doen?

    1. Aquariumfans zegt

      Puntalg is verschrikkelijk hardnekkig, maar dat wist je al. Stiekem vraag ik me af wat het probleem van de alg is als je helemaal geen planten in de bak hebt? Beetje romantiek 😉 Maar goed, als je er echt van af wilt zou je eens een kuur met Algumin kunnen proberen. Mijn garnalen hebben daar niet onder geleden. Houd je aan de gebruiksaanwijzing, maar ga niet onder de dosering zitten. Succes.

  3. chris wouters zegt

    Beste
    Een jaar geleden heb ik een nieuw aquarium van 140 l opgestart. In het begin ging alles prima. De planten groeiden goed en ik had omzeggens geen alg in de bak. Plots kreeg ik last van algen en wilden de planten niet meer groeien. De vissen doen het prima en ook de waterwaarden zijn meestal goed. Ik breek mijn hoofd over wat er in de bak misgaat. Ik heb een bijkomende filter geplaatst met een grote stroming. De bak van het merk Aquatlantis is vrij hoog : 50 cm. Nu denk ik dat er onvoldoende verlichting in de bak is. Ik heb reeds een bijkomende ledverlichting aangebracht. De verlichting blijft 8 uur branden. Iedere week poets ik de ruiten samen met de waterwissel. Na drie à vier dagen is er opnieuw een groene schijn op de ruiten. Het eigenaardige is dat die schijn alleen voorkomt op de onderste 30 cm van de bak. De bovenste 20 cm van de bak is algvrij en je kan de lijn tussen die twee delen heel duidelijk zien. De planten groeien nog steeds niet. Zou het kunnen dat er nog onvoldoende verlichting in de bak is?

    1. Aquariumfans zegt

      Planten hebben licht en voeding nodig in een bepaalde verhouding tot elkaar. Meer licht nodigt uit om sneller te groeien. Dan hebben ze wel meer voeding nodig. Daar moet je een balans in zien te vinden. Die balans is voor ieder aquarium weer anders. Je kunt wel beginnen om wekelijks een kleine hoeveelheid Flora Carbo toe te voegen. Is de alg echt heel erg hinderlijk dan zou je eenmalig Algumin kuur kunnen toepassen. Wel de hele kuur conform de gebruiksaanwijzing af maken. Succes!

  4. Denise zegt

    Ik heb sinds 4 maanden een nieuw aquarium, een rekord 800, 110 liter. Maar sinds een aantal weken zit het aquarium vol met alg. Steeds meer, zelfs op de bodem gaat het groeien. Het lijkt op donkergroene grassprieten.
    Ondertussen is alles aangetast. Wat moet ik nu doen.
    Ik heb mijn verlichting nu teruggezet naar ongeveer 9 uur.
    Ik heb een algeter en een aantal algetende garnalen.
    Ik heb er verder nog 15 vissen in zitten.

    1. Aquariumfans zegt

      Als het zo erg is adviseer ik over het algemeen een Algumin kuur aan. Heel goed de gebruiksaanwijzing volgen maar zeker niet te zuinig zijn met de dosering. Meestal verdwijnt de alg dan wel snel, maar je zult toch de oorzaak moeten opsporen. Na de kuur kan je wat FloraCarbo wekelijks doseren. Succes!

  5. ineke zegt

    Dag
    onze zoon heeft een aquarium van 60L en is ongeveer een half jaar geleden gestart.
    We hebben een algeneter, 3 alg etende slakken, een CO2 potje, pomp wordt wekelijks gereinigd en de bak wordt om de paar dagen gestofzuigd.
    De klok is ingesteld om max8u LED-licht, er komt geen daglicht aan de bak (de zoon durft de rolluik niet meer open te doen) en nog is het water zo groen als gras.
    Na een paar uur is het water wel weer helder maar tegen het einde van de week is het weer prijs. Wat kunnen we nu nog doen om de alg weg te krijgen of in elk geval onder controle?
    Is een UV lamp nog een optie?

    1. Aquariumfans zegt

      Dat groen is meestal een kwestie van overbemesting of het overvoeren van de vissen. Wordt al het aangeboden voer wel steeds binnen 10 minuten opgegeten en wordt er niet teveel plantenvoeding toegediend? Een UV-lamp kan het probleem verhelpen, maar beter is de oorzaak op te sporen en weg te nemen. Succes !!

  6. Ruben zegt

    Hallo!

    Ik heb een klein bakje van netto 10 liter. Hij draait al een maand of 2 en dit gaat eigenlijk al een tijd goed. Er zitten 4 japonica’s in en een stuk of 10 crystal reds. De garnalen zijn allemaal erg tevreden, laten zich veel zien en eten goed.

    Sinds mijn laatste waterverversing (dag of 3 geleden) heb ik op mijn grassoorten cyperus helferi een soort witte ‘waaier’ achtige algjes/schimmeltjes. Het gekke is dat het enkel op dit gras zit (wAt er ook zeker al 6-8 weken in zit). Het hout, de anubias, staurogyne rubescens etc. zijn allemaal brandschoon en draaien evenlang mee. Er is tevens een lichte witte waas bijgekomen die ik niet eerder gezien heb.

    De filter spons heb ik goed in aquariumwater uitgeknepen. Ca. 30% van het water heb ik de laatste keer ververst.

    1 keer per week doe ik een dosering flora carbo en 1 keer per week een dosering colombo flora grow. Het licht staat 10 -11 u per dag aan.

    Waterwaarden:
    Ph 6.8
    Kh 3
    Gh 7
    Nitraat tussen 50 en 75

    Wat zou het kunnen zijn? En zal het verdwijnen? De japonica’s lijken het zelfs niet te lusten.

    Alvast enorm bedankt!

    Groeten Ruben Stelma

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Ruben, het is meer een klein bakje dat je hebt en het biologisch evenwicht, als dat er al is, is enorm kwetsbaar. Kijk goed uit met het overdoseren van de door jou genoemde vloeistoffen. Kan het zijn dat de plant bloemetjes had en dat die aan het schimmelen zijn? Persoonlijk zou ik er niet te lang mee blijven schipperen. Als het enkel op deze plant zit zou ik die eruit halen en vervangen door een soortgelijke plant. Was de plant wel aan het groeien of zat in een soort parkeerstand en deed ie niks? Ik zou niet anders dan dit kunnen adviseren met de info die ik heb. Je waterwaarden zijn wel goed. Groetjes en succes!

  7. K v vliet zegt

    Wij hebben al jaren een aquarium sinds een paar maanden alg alg bestij ding er in alle rotsen uit ge kookt aquarium af geplakt nieuwe filters er in binnen een paar dagen zit het weer op de ramen en rotsen geplakt we willen hem eigenlijk nu helemaal leeg halen ook de bodem en op nieuw beginnen of heeft u nog een ldee

    1. Aquariumfans zegt

      Alg ontstaat meestal als gevolg van een onbalans in de voeding van de planten. Deze kan komen door overbevolking, onderbeplanting, achterstallig onderhoud en nog veel meer. Geen idee welk middel je hebt gebruikt, maar ik heb goede ervaringen van Protalon 7. Wel goed de gebruiksaanwijzing volgen en eventueel licht overdoseren als de alg best erg was. Controleer ook eens hoe oud de lampen zijn. TL moet je om de twee jaren toch wel vervangen. Groetjes!

  8. Steren zegt

    Hallo
    Even een vraagje.
    Een kennis van mij heeft een aquarium en die is helder, maar er zit een groene gloed in of dat alg is geen idee. Wel zitten er heel veel slakken in is dat een goed teken?

    Hij wil nu gaan kijken voor een uv filter dat zouw de bak kristal helder maken klop dat?
    Zo dat de groene gloed zouw verdwijnen. Is dat een goed plan en of is dat goed voor de vissjes en hoe lang moet dat draaien 24 uur met de gewone filter pomp of moet dat maar een paar uur perdag

    1. Aquariumfans zegt

      Een groene gloed in het water betekent meestal algenbloei en dat kan inderdaad het best worden bestreden met een UV-lamp. Gewoon tussen de uitstroom van het filter en het aquarium plaatsen en laten branden zolang het water nog groen is. De vissen hebben er geen last van. Succes !

  9. raul ten berge zegt

    in suriname doet de pseudancitrus cotantijninsies een soort katvis v 15cm dit gratis. komt alleen voor in de kreken en rivieren v.d Guyanas.

    1. Aquariumfans zegt

      Dat klinkt prachtig, maar valt in de praktijk in het aquarium ontzettend tegen. Dit soort grotere algeneters beschadigt over het algemeen heel gemakkelijk onze tere aquariumplanten. groetjes

  10. Peter zegt

    Ik heb een nieuwe grotere bak gekocht.dus alles overgezet van mn oude bak .mn oude bak kreeg last van draad alg .nu in mn nieuwe bak is dit al een stuk minder van mn planten .alles ziet er netjes en schoon weer uit .de waardes zijn ook goed .maar zie nu lichte groene alg opkomen .wat daar aan te doen .ik gebruik liever geen bestrijdingsmiddellen .

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Peter,
      Om u goed te kunnen helpen, moet ik weten hoe de alg eruit ziet. Is het een alg die zweeft in het water (zweefalg), zijn het draden op je planten of decoraties (draadalg) of andere algensoorten die als groene stippen op de ramen groeien? Als ik dit weet hoop ik u verder te kunnen helpen. Wat bij alle algenproblemen nooit kwaad kan is letten op de lichttijd (maximaal 8 uur per dag) en oppassen met te veel voeren. Groetjes

  11. brutes zegt

    verlichting smorgens van 8 tot 12 uur aan en dan weer licht aan van middags 1700 tot avonds 2300
    heb geen last van alg

    1. Aquariumfans zegt

      Best Brutes,
      Goed om te horen dat je geen last hebt van algen. Ik heb al vaker gehoord van de manier die je gebruikt. Deze is heel aantrekkelijk omdat je dan als je thuis bent goed naar je aquarium kan kijken. De lichtpauze tussen 12:00 en 17:00 maakt het lastig voor algen om te groeien, maar pas op dat je planten er niet onder gaan lijden. Groetjes

  12. Stefan zegt

    Beste aquariumfans,

    Mijn aquarium van 60 L draait nu bijna twee weken. Aquarium winkel geweest. Deze adviseerde de voedingsbodem van colombo. Hierdoor hoefde ik geen plantenvoeding enz toe te voegen. Ik heb wat planten toegevoegd en levende bacteriën. Echter heb ik nu al last van alg. Ik heb het led licht zo rond de 8 uur aan staan. Hebben jullie nog tips?

    Groetjes

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Stefan,
      Algen bij een recent opgestart aquarium is een veel voorkomend probleem. De voedingsbodem van Colombo in inderdaad een goede bodem voor een beplant aquarium. Het toevoegen van CO2 kan helpen met het tegengaan van de algen en het is ook nog eens heel goed voor de groei van je planten. Als dat niet helpt zou je altijd alsnog een plantenvoeding kunnen proberen. Hopelijk heb ik je kunnen helpen. Succes!

  13. Ludo zegt

    Hallo iedereen,
    Een vraagje over bruine alg. Ik heb een Malawi bak, neen niet pas opgestart, maar al 6 jaar en al 6 jaar zit ik met rotsen compleet overdekt met bruine alg.
    Ik kan dus geen evenwicht van het plantenbestand creëren, want die heb ik niet. Licht (LED) tussen de 6 en 8u en waterwaarden zijn prima.
    Ik heb al ettelijke producten gebruikt, ook diegenen waar voor jullie adverteren, niets help.

    Een oplossing of ervaring, iemand?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Ludo,
      Wat vervelend zeg! Ik heb zelf ook een hardnekkige bruinalg gehad (naast baardalg) en ik merkte dat deze verdween nadat ik een nitraat- en fosfaatreduct aan mijn filter had toegevoegd. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de oorzaak eens te onderzoeken. Weet je toevallig het aantal lumen van je LED-verlichting? Het kan zijn dat de verlichtingscapaciteit te hoog is en je de verlichting iets moet dimmen. Daarnaast kan het ook zijn dat er te veel voer op de bodem blijft liggen en/of ander rottend meteriaal. Heb je hier al eens naar gekeken? Probeer het eens uit! Groetjes!

  14. Neeltje zegt

    Hallo, mijn aquarium zit vol algen wat kan ik er het beste voor gebruiken (woon in Duitsland en hier zeggen ze je kan er niets aan doen). Nog geen 10 weken gelden helemaal op nieuw ingericht, eerst heb ik het aquarium 6 weken laten staan met planten en toen pas vissen er in gedaan. Staat niet in de zon.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Neeltje! Raar dat ze dat in Duitsland zeggen want natuurlijk moet je daar wat mee. Wie wil nou een aquarium met algen? Gelukkig kan dat ook. Het bestrijden van algen hangt wel van het type alg af. Kijk eens in onze algen bestrijden categorie om te zien of het type alg er tussen zit. En anders even goed omschrijven, dan kan ik je beter helpen. Groetjes!

  15. Anna zegt

    Het bovengenoemde middel dat te bestellen is via bol.com, is dat te gebruiken in het aquariumwater terwijl de vissen er in zitten?
    Ik heb een compleet aquarium inclusief vissen van iemand overgenomen maar door tijdgebrek van de vorige eigenaar zitten er zoveel algen op de decoratie dat algen eters dit nooit allemaal kunnen ‘opruimen’

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Anna! Jazeker dat doe ik zelf ook en werkt prima. Goed trouwens dat je ermee bezig bent. Een aquarium dat niet of niet goed wordt onderhouden kan leiden tot hele hardnekkige algen vorming. Heel irritant. Sowieso kunnen algen eters niet alle algen opruimen. Ze helpen hooguit mee. Dit komt omdat algen eters niet de oorzaak van de algen oplossen. Heel veel succes!

  16. Algen vrij zegt

    Goedemorgen, Ik heb eigenlijk geen last meer van algen in mijn aquarium.
    Ik heb voor paar maanden terug UV lampen besteld
    Sindsdien ben ik eigenlijk algen vrij en belangrijk ook de planten groeien goed en gezond.
    Door de verbeterde plantengroei heb je onderliggende concurrentie tussen de algen en de planten.
    Zo zullen de planten de algen al grotendeels bestrijden.
    De UV lamp heeft een golflengte van 254 Nanometers hierdoor word het water blootgesteld aan het licht en direct bestraald.
    De micro organisme kunnen zich niet meer vermenigvuldigen omdat ze worden beinvloed door het UV licht.

    Dus door dat het niet meer vermenigvuldigd en de rest bestrijd word de planten blijft er weinig alg meer over in mijn aquarium.

    1. UVslechtidee zegt

      Hierbij moet aangegeven worden dat UV bestrijding van algen als een laatste redmiddel gebruikt moet worden om de volgende reden:

      -UV licht schaadt niet alleen algen maar ook vele noodzakelijke micro organismen en kan zorgen voor een grote biologische verstoring vooral bij langdurig gebruik.

      Je lost met UV bestrijding de oorzaak(verstoring biologisch evenwicht) van je probleem niet op maar je bestrijdt alleen het symptoom(overmatige algengroei) wat als gevolg heeft dat het probleem weer terugkomt wanneer je stopt met het gebruik van uv licht. Hierdoor wordt je aangemoedigd het uv licht langdurig te gebruiken maar langdurig gebruik van uv licht creeert een nog grotere biologische verstoring waardoor je nog meer problemen zult krijgen op de lange termijn.

      Zorg er dus altijd voor dat je de oorzaak van je probleem vindt en oplost en voorkom symptoom bestrijding in je aquarium dat zal je op den duur een hoop ellende besparen.

      1. Aquariumfans zegt

        Hoi Steffan,

        Goede reactie, dank je wel. Daar zullen de lezers wat aan hebben! In het bijzonder je stuk over het gegeven dat het belangrijk is de kern (bijv. aquarium in direct zonlicht) van het algen probleem te bestrijden en niet alleen de gevolgen (algen explosie) ervan. Super!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.