Baardalg bestrijden doe je met deze tips!

Baardalg groeit langs de randen van de planten Vaak is een beetje alg onvermijdelijk in een aquarium. Op een achterwand kan het zelfs een aardig effect geven. Baardalg is alleen niet de mooiste alg en geeft ook schade aan aquariumplanten. En dat moet voorkomen worden. Daarom schreef ik een blog over het bestrijden van Baardalg.

De rode draad in het verhaal rondom baardalgen is dus: onderneem snel actie!

Bekijk hier de middelen tegen baardalg die wij adviseren.

Baardalg

Baardalg is een veelvoorkomende en vervelende algensoort die je vaak in een aquarium tegenkomt. Je kunt het herkennen aan de draadvormige, “baardachtige” structuur – vandaar de naam… Het heeft meestal een groene of zwarte kleur en het gaat vastzitten op allerlei oppervlakken, zoals planten, stenen en decoraties. Hoewel het langzaam groeit, kan het snel verspreiden als je het niet op tijd aanpakt. Dit kan niet alleen je aquarium er minder mooi uit laten zien, maar het kan ook de gezondheid van je vissen en planten beïnvloeden door licht en voedingsstoffen te blokkeren.

Snel van Baardalg af?

Mijn oplossing: Niet te moeilijk doen en het juiste Baardalg bestrijdingsmiddel kopen. Wat bij mij goed werkte was het algen bestrijdingsmiddel van Tetra. Mijn vissen en garnalen bleven leven, en mijn aquariumplanten waren van de algen af. Top! Je hebt natuurlijk nog meer anti algen producten. Laat  vooral je ervaringen achter.

Met bovenstaande producten heb ik goede ervaringen en verminderd Baardalgen efficient.

Baardalg op de randen van de planten
Baardalg op de randen van de planten

Doordat algen voedingsstoffen en licht uit het aquarium ontnemen kun je ze de ‘concurrent’ voor aquariumplanten noemen. Dikwijls een hardnekkige concurrent. Baardalg in het bijzonder maakt onderdeel uit van de familie roodwieren (en niet van groenwieren wat vaak wordt gedacht). Het is een alg die floreert op planten die langzaam groeien. Ze kunnen echter ook op je filter, grind of houtstronken gaan zitten.

Baardalg wordt vaak ook wel zwarte puntalg, roodwieren of zwarte penseelalg (penseelalg en baardalg zijn twee soorten maar komen dikwijls gelijktijdig voor in het aquarium) genoemd.

Het is eigenlijk een pluizig plukje algen bij elkaar, in de vorm van een baard (vandaar de naam). In sommige gevallen resulteert de alg in langere slierten. Deze alg moet serieus worden aangepakt omdat het lastig is dit weer van de aquariumplanten te verwijderen.

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over  Algen bestrijden!

Baardalg aquarium: hoe ontstaat het en hoe raak je het kwijt?

Baardalg in het aquarium kun je het beste bestrijden door een constante toevoer van CO2 in het aquarium
Baardalg is niet bepaald mooi

De oorzaak en de oplossing van baardalg aquarium liggen vaak dicht bij elkaar. Zit er bijvoorbeeld te weinig CO2 in de bak, voeg dan meer CO2 toe. Uit ervaring blijkt dat het lastig is dit soort ‘oplossingen’ toe te passen. Vooral omdat aquariumwater met al zijn waardes per aquarium enorm van elkaar kan verschillen.

Het kan dan ook zeker geen kwaad om van te voren je aquarium water te testen met een aquarium water test. Dit kan al een goede indicatie van de problematiek geven. Lees ook de blog eens over de aquarium water test.

Baardalg onstaat in veel gevallen door te weinig of een onstabiel CO2 gehalte. Een constante CO2 toevoer is het toverwoord voor het vernietigen van baardalg. 

Oorzaken en oplossingen:

Baardalg en puntalg op een Anubias
Baardalg en puntalg op een Anubias

Onderstaand kun je een opsomming vinden van de oorzaken en oplossingen tegen Baardalg. Ben je gewoon opzoek naar een methode? Ik schreef eerder al de beste strategie tegen Baardalg.

  • Teveel zonlicht– Staat je aquarium naast een raam? Haal hem weg of doe het gordijn dicht. Zonlicht zorgt voor ongewenste algengroei.
  • Te weinig of onstabiel CO2 gehalte– CO2 is voedsel voor je planten, goed groeiende planten zorgen ervoor dat algen minder kans maken. Het verhogen of stabiel houden van de CO2 waarde kan helpen de oorzaak weg te nemen.
  • Slechte doorstroming– Als je aquarium een slechte doorstroming heeft dan maak je het voor de algen makkelijker zich te hechten en te groeien. Zorg dat de stroming door het hele aquarium gaat.
  • Teveel vissen voedsel– Het voeren van je vissen is ook een belasting voor het evenwicht in je aquarium. Zowel de ontlasting van vissen als het voer dat overblijft is eigenlijk voedsel voor de algen. Je hoeft je vissen niet elke dag te voeren.
  • Teveel of te lang verlichting– Algen hebben een hekel aan weinig licht. Probeer niet langer dan 8 uur je verlichting aan te houden.
  • Thee– In thee zit Looizuur en daar hebben algen niets mee. Soms is de wanhoop zo hoog dat je thee in je aquarium doet. Werken doet het echter niet.
  • Je hebt geen Supervis– De Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis) eet dit type alg met veel plezier voor je op. Let op: niet geschikt voor een bak met garnalen.
Baardalg bestrijden is lastig
Baardalg bestrijden is lastig

Let wel, het is mogelijk dat de alg op den duur terug komt. Een combinatie met een goede doorstroming, juiste verlichting en niet teveel voer voor vissen zorgt ervoor dat de alg weg blijft.

Wat zijn jouw praktische ervaringen? Of heb je nog vragen over het bestrijden van baardalg? Laat een reactie achter!