Baardalg bestrijden en alle info die je echt moet weten!

Algen in het aquarium zijn natuurlijk altijd vervelend. Maar er is een algensoort die misschien nog wel vervelender is dan alle andere algensoorten bij elkaar: Baardalg! Een alg waar je snel vanaf wilt en waarmee ik je ga proberen te helpen. In deze blogpost vertel ik alles wat je moet weten over Baardalg bestrijden. De volgende onderwerpen komen specifiek aan bod:

Baardalg is erg hardnekkig en vereist dan ook een harde aanpak. Maar laten we bij het begin beginnen!

Snel van Baardalg af kan gelukkig ook

Baardalg ontstaat meetal door CO2 problemen. Gelukkig kun je daar relatief makkelijk wat aan doen. Ik heb de links naar deze producten voor je opgezocht. Daarom gebruik ik zelf een combinatie van deze plantenvoeding met vloeibare CO2 en dit algenbestrijdingsmiddel. Binnen een week was ik er vanaf. Prima! Beide vallen in de categorie met anti alg producten.

Wat is baardalg nou eigenlijk precies?

Baardalg is eigenlijk een verzamelbegrip van verschillende algen. Ik schreef eerder een blog over wat Baardalg nou precies is.

Baardalg zit vaak aan de randen van bladeren

In hoofdlijnen: Baardalg wordt ook wel zwarte puntalg, zwarte penseelalg of roodwieren genoemd. Te herkennen aan de zwarte pluisjes die zich als een baard rond de randen van een plantenblad vormen. Ze groeien in groepen en graag op traag groeiende aquariumplanten.

Maar behalve op aquariumplanten duikt deze algensoort ook op, op decoratiemateriaal en aquarium apparatuur.

Baardalg is lid van de familie van de rode algen. Dat zal je ongetwijfeld weten als je Baardalg ooit succesvol bestreden hebt – het wordt rood als het sterft. Maar als Baardalg gezond is, varieert de kleur van donkergroen tot bruinachtig grijs tot diepzwart. Net als een echte baard ziet deze algensoort er in het begin uit als wat lichte stoppels. Daarna worden het pluisjes (vaak Penseelalg), soms met draadjes van een paar centimeter rondom de bladeren van planten (Baardalg).

Tip: Baardalgen zijn doorgaans heel moeilijk te verwijderen, veel moeilijker dan Draadalg of Blauwalg. Ik schreef daarom over veel meer verschillende type algen.

Wat zijn de oorzaken van Baardalg?

Je kunt er een heel verhaal over schrijven en dat is dan ook precies wat ik eerder heb gedaan. In deze blog vertelde ik alles over de oorzaken van Baardalg.

Op hoofdlijnen ontstaat Baardalg vooral door:

  • Te weinig CO2 in het aquarium;
  • Een onstabiel CO2 gehalte in het aquarium;
  • Slechte kwaliteit van het aquariumwater;
  • Een slechte watercirculatie.

In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van de hierboven genoemde problemen. 

Voorbeeldje: Als je bijvoorbeeld Co2 toevoegt, maar een slechte watercirculatie hebt, kan de CO2 niet bij al je planten komen. Hierdoor ontstaan de beruchte ‘dead spots’.
Algen gaan vaak ook samen. In dit geval puntalg en baardalg

Uiteindelijk is Baardalg bestrijden een kwestie van het balanceren van licht, voedingsstoffen en CO2. Je kunt de vraag naar voedingsstoffen omlaag brengen door de intensiteit van het licht te verminderen, en tegelijkertijd het CO2 gehalte verhogen door meer CO2 toe te voegen.

Het probleem is alleen: het klinkt allemaal zo vaag. Hoeveel CO2 heb ik dan nodig? Of hoelang mag mijn licht aan?

 

Op internet wordt het je vaak heel moeilijk gemaakt. Herkenbaar?

Uiteindelijk is de kracht van de eenvoud vaak al voldoende om een heel eind te komen. Daarom maak ik het simpel, en dat werkt prima om de oorzaken van Baardalg tegen te gaan:

  • Stap 1: Voeg vloeibare CO2 toe volgens de gebruiksaanwijzing of direct met een spuitje, consequent;
  • Stap 2: Zorg voor voldoende aquariumplanten. Liever meer dan minder;
  • Stap 3: Zet je aquariumverlichting op maxiaal 10 uur;
  • Stap 4: Voeg wekelijks een waterwissel van 10%, in plaats van eens per 6 weken 50% ????
  • Stap 5: Maak je filter eens per maand schoon. En wel door de filtermatten uit te knijpen in een emmer met je aquariumwater. Zo spoel je het vuil weg, maar blijven de goede bacteriën bewaard.
  • Stap 6: Voer je vissen met mate. Raakt de visvoeding de bodem? Dan heb je al teveel gegeven.

Meer is het niet! Doe je dit en je gaat actief de oorzaken van Baardalg tegen. Op de lange termijn zorg je er hiermee voor dat Baardalgen geen kans maken.

Hoe kan ik het beste Baardalg verwijderen?

Baardalg verwijderen is zo gemakkelijk nog niet. Gelukkig kan het wel als je weet hoe. Daarom schreef ik eerder al specifiek een blog over Baardalg verwijderen.

Decoratie afspoelen met kokend water als dat kan

Lees bovenstaande blog goed door. Dat scheelt een wereld. Meestal als je Baardalg ziet, dan ontstaat meteen de neiging je hand in het water te steken en ze handmatig te verwijderen. Logisch, maar dan ben je mogelijk uren (of in ernstige gevallen, dagen) bezig. Baardalg hecht zich namelijk zeer goed vast aan de bladeren van de plant. Zo goed dat je ze er vaak niet af kunt krijgen zonder het blad te beschadigen. De kans is groot dat je na een uur al opgeeft, met rimpelige vingers, een stijve arm en een brandende schouder…

Toegegeven: algen bestrijden vergt sowieso geduld. En Baardalg bestrijden misschien wel nog wel het meest. Probeer daarom niet het bos met een botte bijl te haken, maar met een ronkende motorzaag volgens deze Baardalg tips.

Keihard Baardalg bestrijden doe je zo

Zet je bril op, neem een bak koffie en ga er voor zitten. Deze paragraaf heeft toelichting nodig en is daarom langer. Nou ja, je kunt ook gewoon meteen beginnen met Baardalg bestrijden, lees dan mijn blog met de drie strategieën om keihard Baardalg te bestrijden. Dan kun je deze alinea verder overslaan.

Goed, je hebt geconstateerd dat je Baardalg of iets wat er op lijkt in je aquarium hebt. Met het onderstaande stappenplan kom je er wel weer vanaf. Je moet wel wat geduld hebben, maar de aanhouder wint.

Stap 1: Breng het CO2 gehalte op peil

De eerste stap in je strijd tegen Baardalg is zorgen dat je CO2 toevoer op orde is. Heb je geen CO2 in je aquarium omdat de installatie kostbaar is? Je hebt gelukkig een goede plantenvoeding met vloeibare CO2. Handig en een stuk goedkoper.

Het is belangrijk om goed te weten waarom CO2 goed helpt tegen algen en Baardalg en Draadalg in het bijzonder. Een korte uitleg:

Harige Baardalg. Het lijkt wel voor een shampoo reclame

Daglicht en aquariumverlichting leveren energie voor fotosynthese. Hierdoor gaan je planten groeien. Hoe meer verlichting je planten krijgen, hoe sneller ze zullen groeien. Dat betekent echter ook dat ze meer CO2 en voedingsstoffen nodig hebben. Als je een sterke verlichting hebt maar te weinig CO2 en voedingsstoffen toevoegt, dan ontstaat er een tekort al die stofjes. Het gevolg: je planten stoppen ineens met groeien. Ze zullen dan ‘verslijmen’, en dat is een ideale situatie voor algen zoals Baardalg.

Voedingsstoffen toevoegen is niet zo moeilijk. CO2 is een ander verhaal. CO2 is namelijk iets dat je niet zo gemakkelijk kunt afmeten. Het is dan ook lastig vast te stellen hoeveel je precies toevoegt. Ook moet de watercirculatie optimaal zijn om te zorgen dat de in het water aanwezige CO2 alle plekken in het aquarium kan bereiken.

Als je een CO2 systeem hebt, dan kun je het volgende doen:

  • Zorg voor een goede CO2 test zoals deze CO2 test en check waar je nu staat;
  • Te weinig CO2? Verhoog één keer per week de CO2 toevoer een heel klein beetje. Draai je naaldventiel slechts enkele millimeters verder. Bij te weinig CO2 uiteraard het omgekeerde. Doe dit maximaal eens per 1,5 week om te grote schommelingen in CO2 te voorkomen.
Tip: Houd je vissen en andere aquariumbewoners goed in de gaten. Gedragsveranderingen kunnen betekenen dat je te veel of te weinig CO2 toevoegt.
  • Controleren met de bovenstaande test of het CO2 gehalte verbetert. Een limoengroene kleur is meestal waar je naar moet streven. Afhankelijk van de test natuurlijk.
Tip: Wil je graag meer weten over CO2 in het aquarium? We hebben een hele blogpost gewijd aan waarom CO2 in het aquarium zo belangrijk is!

Stap 2: Creëer een optimale watercirculatie

Goed, je hebt nu het CO2 gehalte op peil gebracht en gestabiliseerd. Nu is het zaak om te zorgen dat de CO2 ook daadwerkelijk al je planten kan bereiken. Dat kun je realiseren door goed naar de watercirculatie te kijken. 

Baardalg hecht zich graag aan hout

Een verminderde watercirculatie wordt vaak veroorzaakt door een vervuild of dichtgeslibd aquarium filter. De stroming is dan niet optimaal meer, waardoor bepaalde plekken een CO2-tekort krijgen. Zorg dat je eens per maand je filtermatten en andere materialen goed uitspoelt in een emmer met aquariumwater. De plantjes moeten rustig en zachtjes meebewegen in de stroming. Is dat niet het geval en je filter is schoon? Bekijk dan goed of je filter / pomp sterk genoeg is.

Stap 3: Zet je verlichting terug naar 8 uur

Baardalg kunnen ook slierten hebben

Natuurlijk, je bent heel trots op je aquarium. Dan wil je het natuurlijk ook goed laten zien. Maar daar gaan veel aquariumhouders ook de fout in. Ze laten de verlichting lang aanstaan, of hebben meer Watt in de lampen zitten dan voor het aantal liters nodig is.

Niet dat er iets mis is met felle verlichting, maar daar moet je wel je voedingstoffen en CO2 op afstellen.

Bij Baardalg is het dan ook aan te raden om kritisch naar je aquariumverlichting te kijken. Hoe lang laat je de verlichting aan staan? Hoeveel Watt gebruik je? Als je twijfelt, schroef dan de lichtintensiteit omlaag. Dit kun je doen door bijvoorbeeld:

  • Een dimmer te installeren (vaak wel kostbaar)
  • Drijfplantjes te kopen (die houden een deel van het licht tegen)
  • De reflectoren te verwijderen, dat scheelt aanzienlijk
  • De lampen hoger te hangen als de armatuur het toestaat
  • Eén van de twee lampen eruit te draaien
Tip: Ik schreef een blog waar je zelf kunt bereken of je teveel of te weinig Watt aan verlichting hebt.

Zorg sowieso dat je de aquariumverlichting niet langer dan acht uur per dag aan laat staan. Acht uur is meer dan genoeg voldoende voor je aquariumplanten om hard te groeien.

Behalve kunstmatige verlichting kan ook te veel zonlicht voor algengroei zorgen. Als je vaak last hebt van algen kan het de moeite waard zijn om te kijken of dit het geval is. En zo ja, of je het aquarium misschien beter op een andere plek kunt zetten.

Stap 4: Snoei de bladeren die te erg zijn aangetast

Deze bladeren kun je beter weg snoeien

De Baardalgen die zich aan de bladeren van je aquariumplanten hebben vastgehecht, zijn lastig te verwijderen. Zitten de bladeren helemaal vol? Dan zit er niets anders op deze bladeren te snoeien. Dat lijkt misschien zonde, maar het geeft de plant wel de kans om zijn energie te steken in nieuwe en gezonde bladeren.

Als je gaat snoeien, is het wel van essentieel belang dat je niet alle aangetaste bladeren in één keer weghaalt. Je kunt beter elke week een paar blaadjes wegknippen, tot alle aangetaste bladeren weg zijn. Op die manier is de plant namelijk beter in staat zichzelf te herstellen.

Stap 5: Gebruik vloeibare CO2 om baardalg te bestrijden

Als je geen CO2 systeem hebt, wil dat nog niet zeggen dat je de strijd met baardalgen niet kunt winnen! Plantenvoeding met CO2 helpt ook goed. En dat kun je op twee manieren toedienen:

  • Manier 1: Gewoon via de gebruiksaanwijzing op de verpakken. Resultaat komt geleidelijk aan;
  • Manier 2: De plantenvoeding met CO2 in een spuitje doen en deze direct over de plukjes Baardalg spuiten. Na een aantal dagen wordt de Baardalg rood en is deze dood. Top!

Zorg dat je in je enthousiasme (wat is nou leuker dan Baardalg kapot maken) de maximale dosis op de verpakking niet overschrijdt. Om zo je vissen en planten te beschermen.

Tip: Gelijk beginnen met Baardalg bestrijden? Lees dan mijn blog met de drie strategieën om Baardalg te vernietigen.

Stap 6: Schaf Baardalg etende vissen aan

Ga je binnenkort toch aquariumbewoners halen? En wil je vissen die Baardalg zien als een lekker hapje? Dan heb ik hier een lijst voor je:

Naam Latijnse naam Eet Baardalg?
Japonica garnalen caridina multidentata Graag
Siamese algeneter crossocheilus siamensis Redelijk
Antennemeerval ancistrus dolichopterus Redelijk
Renslakken neritina Met mazzel
Black Mollies poecilia sphenops Af en toe
Guppen poecilia reticulata Af en toe
Zwaarddragers xiphoporus helleri Af en toe

 

Japonica garnalen is een Baardalg liefhebber

Hoewel Baardalg-eters je helpen bij het verwijderen van Baardalg, bestrijden ze niet de oorzaak. Je kunt dus niet van je Baardalg eters verwachten dat zij het hele probleem voor je oplossen.

Baardalg voorkomen met 10 extra tips

Okee, je hebt nu alles gedaan wat mogelijk is om Baardalg te bestrijden. Met de bovenstaande strategie gaat dat helemaal goedkomen. Baardalg kan echter wel snel terugkomen als de oorzaken niet goed worden aangepakt. Daarom schreef ik eerder een blog over Baardalg voorkomen. Lees deze goed door. Op hoofdlijnen heb ik de tips onderstaand op een rijtje gezet:

  • Tip 1. Zorg voor een optimaal CO2 gehalte;
  • Tip 2. Let erop dat het CO2 gehalte stabiel is;
  • Tip 3. Creëer een optimale watercirculatie in het hele aquarium;
  • Tip 4. Zorg dat je geregeld het aquarium schoonmaakt;
  • Tip 5. Reinig eens keer per maand je aquariumfilter in aquariumwater;
  • Tip 6. Plaats je aquarium niet in de vensterbank of op een andere plek waar veel zonlicht op valt;
  • Tip 7. Zet de aquariumverlichting niet té fel. Bereken daarvoor je Watt per liter;
  • Tip 8. Schaf Baardalg etende garnalen of vissen aan, zie de tabel hierboven;
  • Tip 9. Zorg dat je planten voldoende plantenvoeding krijgen;
  • Tip 10. Haal rottende en dode planten en vissen zo snel mogelijk uit de bak.

Meer nuttige informatie over Baardalg

Inmiddels ben je een stuk wijzer over die vervelende Baardalg. Baardalg bestrijden kun jij nu ook effectief. Omdat Baardalg zo hardnekkig is, heb ik er een aantal blogs over geschreven. Lees dus vooral ook eens mijn Baardalg blogs over:

Tot slot nog mijn vraag aan jou: heb jij ervaring met Baardalg in het aquarium? En zo ja, heb je nog tips of opmerkingen die je niet in deze blogpost bent tegengekomen? Laat het ons weten in de reacties.

4.4/5 - (157 stemmen)

Laat reacties zien (25)

  • Goedendag,

    Vraag over tetra algumin voor bestrijden baardalg. Hoeveel moet ik geven? In de gebruiksaanwijzing is 5ml op elke 10 l water en de 10 stappenplan hoe je bijv. baardalg kan bestrijden wordt 10ml op 50 l water gezegd.

  • Hallo, ik heb last van baardalg maar ik heb valse planten en geen echte, moet ik dan nog altijd vloeibare co2 toevoegen?

    Over de valse planten.. ik heb valse planten gezet omdat ik vroeger echte planten had en deze zijn dood gegaan en later vertelden ze me dat er een voedingsrijke bodem in moest en dit wist ik dus niet.

    • Hoi Nick, kunstplanten/valse planten hebben niks nodig, dus ook geen CO2. Als je toch echte planten wilt kan vloeibare plantenmest een oplossing zijn. Succes!

  • Goedenavond

    Ik heb al en jaar last van baardalg kom er niet vanaf

    Co2 is ongeveer 6,8
    Het is een hoek aquarium van 190 liter
    Verlichting brand 3 uur vel een 8 uur zwak (max 8 uur hielp ook niet)
    heb een water circulatiepomp in staan
    Elke week 40 liter verversen

    Heb ook al 4 dagen volledig afgedekt en dan ook volledig hielp ook niet
    Heb hem in een hoek staan komt geen zonlicht in
    Div anti alg middelen geprobeerd

    Wat kan ik nog meer aan doen ?
    Weet je een goede anti alg middel ?

    Vr gr
    Bert

    • Baardalg kan super hardnekkig zij, dat heb je al ervaren. De enige middelen die ik hiertegen ken die in de praktijk ook werken zijn: Algozid. Iets anders dat ook vaak werkt is dagelijks een kleine hoeveelheid Flora Carbo doseren en met een spuit direct aanbrengen op de alg. Reken de dosering van de gebruiksaanwijzing uit per dag en overdoseer niet Liever zelfs 10% minder. Succes ermee en groetjes

  • Goedenavond,
    Ik heb nu 4 weken een nieuw aquarium draaien. Helaas zag ik vandaag een soort alg op de planten en glas. Ik denk dat het rode alg is maar weet het niet zeker. Heel veel info gelezen, maar twijfel wat het is en de beste oplossing. Aangezien het aquarium nog staat in te draaien, zou ik hem helemaal leeg kunnen halen, planten snoeien en opnieuw beginnen.... uiteraard een lastige keus. Heeft u enig advies?

    Met vriendelijke groeten, Viola van der Burgh

    • Beste Viola, ik zou het nog even aankijken. Bruine alg is een bijna onvermijdelijk gevolg van een nog niet in evenwicht zijnd nieuw opgestart aquarium. Je kunt beginnen met de verlichting wat te minderen en deze na een dag of 10 weer langzaam op te voeren. Ook kan je meer echte waterplanten in de bak zetten, zoals hoorblad en waterpest. Als de bak weer in evenwicht raakt kan je die er later weer uithalen en vervangen. Het opstarten van een aquarium is een proces dat wel even geduld en aandacht vraagt. Succes !!

  • Beste aquariumfans,

    Ik ben Maurice en ben net sinds een klein maandje weer begonnen met de hobby... Ik heb een klein bakje van 54liter aangeschaft (met binnenfilter) en heb tot nu toe alles volgens de opstart regels gedaan(Waterwissels, filter voeren, bacteriën toevoegen, plantenvoeding toevoegen etc). Echter heb ik nu iets in mijn aquarium en kan er via internet niet echt 100% achterkomen wat het is. Het heeft wel wat weg van baardalg, maar ook weer niet, lijkt ook wel op opstartbloei maar weet het niet zeker. Ik heb hier foto's van gemaakt en nu was mijn vraag of iemand mij zou kunnen helpen na het zien van de foto's. Zou ik de fotos kunnen sturen(mailen etc) naar iemand die mij wil helpen?

    Maurice beginnende aquariaan

  • Ik heb ook zwarte alg in de aquarium en het wordt steeds meer - wat kan ik er aan doen?

    • Zwarte alg kan o.a. roetalg zijn. Wanneer je de alg verwijdert is ie dan binnen een dag weer terug? Dan is die kans groot dat het roetalg (een bacterie) is. In dat geval moet je het met waterstofperoxide bestrijden. Googel het maar eens. Er zijn uitgewerkte methodes voor te vinden. Als het wat anders is zou een kuur met Protalon 7 kunnen helpen. Wel de gebruiksaanwijzing exact volgen, anders gaat het fout. Maar hier heb ik goede ervaringen mee. Groetjes

  • Wij hebben een axolotl aquarium waar we baardalg in hebben. Ons probleem is dat we geen Co2 mogen toevoegen of zomaar middeltjes in het aquarium mogen doen vanwege dat de axolotls dan kunnen gaan morphen. wij zijn hier nogal radeloos en weten niet meer hoe we dit goed kunnen aanpakken.

    • Beste Chin-Tsai,
      Het toevoegen van CO2 is niet de enige oplossing voor baardalg. Andere aspecten zoals te veel (zon)licht, te veel voer of te weinig waterverversingen zijn ook grote boosdoeners. Als je van het probleem af wilt raad ik je aan om het licht te minderen en meer waterverversingen te doen. Hopelijk heb ik je kunnen helpen, succes!

  • Beste aqariumfans,

    Ik heb behoorlijk last van baardalg ze veruineren mijn supergrote Anubias!

    Ik kan geen bestrijdingsmiddel gebruiken want ik heb garnalen...
    Hoe doe ik dit nu ik heb geprobeerd om de aangetaste bladeren te verwijderen
    Maar het groeit terug! Hoe doe ik dit nu
    Vriendelijke groet,Gabriël

    • Hoi Gabriël. Deze baardalgen zijn in staat ook nog te groeien als er weinig CO2 aanwezig is. Om deze soorten succesvol te bestrijden is het noodzakelijk de water kwaliteit voor de andere, hogere planten optimaal te houden.
      Belangrijke punten zijn:
      1. Niet te veel nitraat
      2. Niet te veel fosfaat
      3. Voldoende hoeveelheden sporenelementen
      4. Voldoende CO2 !

      Anders dan een bestrijdingsmiddel adviseer ik: water verversen zodat de nitraat en fosfaat waarden goed zijn ( let op dat het tijdens het verversen het bodemmateriaal goed wordt schoon gemaakt - met een vuilklok). Gebruik een goede plantenmeststof zoals HS aqua Floracell, doseer voldoende CO2 zodat de hogere planten beter groeien, om de voedingsstoffen voor de algen in het water te onttrekken. Ter ondersteuning van de planten kunnen de moeilijk te verwijderende algen ook door algeneters (Crossocheilus oblongus) of door algen etende slakken verwijdert worden. Succes en groetjes!

  • Ik heb het bestrijdingsmiddel gebruikt en de vissen en garnalen vinden het helemaal mooi maar mijn slakken begonnen te verslijmen. Ik heb ze er uit gehaald en een nieuw plekje gegeven.

    Dus voor de mensen die niet wil dat de slakken dood gaan is dit absoluut een afrader!!! Het gaat om de Tylomelania, zoetwaterslakken in mijn geval.

    Tip is ook altijd zelf even goed kijken naar de stoffen die er in zitten... :(

    • Hoi Tim. Vervelend dat dit is gebeurd inderdaad! We raden sowieso altijd aan om te kijken wat voor stoffen er in het product zitten. Zo weet je precies wat je in je aquarium gooit. Dit geldt niet alleen voor dit middelen, maar voor alle middelen voor je aquarium.

  • heb sinds kort last van baardalg en wordt er niet vrolijk van.het zit overal zelfs op de bodembedekking.we hebben voldoende stroming,buitenpomp tetra.licht is goed planten doen het goed wordt er helemaal somber van.hoe kan ik hier afkomen?

    • Hoi Jetty,
      Wat ontzettend vervelend en we begrijpen je moedeloosheid (maar al te goed). Stap 1: Breng je verlichting terug naar 6 uur per dag. Voeg je CO2 toe aan je aquarium? Zo niet, doen! Wat ook helpt om eerst een hoeveelheid baardalg uit te moorden is een kuur, genaamd eSHa Protalon-707. Als je dit gaat doen, stop dan eerst wel even met het toevoegen van CO2 en meststof voor je planten. Stap 2: Ga op zoek naar de oorzaak. Komt er zonlicht in je aquarium? Gebruik je genoeg CO2? Hoe staat het met je fosfaat- en nitraatgehalte? Belangrijk bij deze alg is dat jij de langste adem moet hebben. Hij is hardnekkig, een echte sloper, maar als je niet opgeeft zal je het uiteindelijk van hem winnen. Veel succes!

  • Hallo,

    Er word overal gesproken over het bestrijden van alg, maar hoe kan ik snel alg kweken? Mijn pleco's zijn er gek op en mn volledige bak is 100% algenvrij. Ik ben niet van plan iets aan de bak te veranderen kwa licht of CO2. Zou het liefste in een apart bakje de algen kweken op stenen of hout, zodat ik die in het aquarium kan leggen als voedsel voor de vissen, zo natuurlijk mogelijk. Gewoon een bakje water met stenen / hout neerzetten gaat enorm stinken. De pleco's worden trouwens bijgevoerd met speciale pleco's tabs en komkommers. De stevige planten laten ze dan ook (tot nu toe) met rust. En dat terwijl het 3 pleco's van zo'n 20 cm zijn.

    Groetjes Diana.

    • Hoi Diana! Wat een leuke vraag, dat hoor je niet altijd. Algen kweken is in ieder geval een stuk gemakkelijker dan algen bestrijden ;) Wat je kunt doen: Gebruik een grote bouwemmer van 15 liter en voeg (vijver)water toe. Gooi er vervolgens een CO2 tablet in en binnen enkele dagen heb je een mooie groene soep. Als je wat steverige algen wilt hebben. Koop dan een apart aquarium, zet hem voor het raam met een paar aquariumplanten erin. Gooi er af en toe een beetje vissenvoer bij en je hebt in no-time algen. Met stilstaand water moet je wel oppassen dat het niet gaat stinken. Je kunt er wel een pompje in doen, maar dan zal het wat langer duren voordat er algen ontstaan. Succes met je project en groetjes!

  • Ik heb ook danig last gehad van penseelalgen, vooral op het kienhout en de achterwand. Heb van alles geprobeerd, maar de meest effectieve bestrijding bleek elke dag een flinke dosis EasyCarbo rechtstreeks op de algen te spuiten met een injectiespuit. Daarnaast heb ik de CO2 wat opgevoerd en de doorstroming verbeterd door een extra uitstroompijp aan de bestaande pijp te monteren. Binnen enkele dagen begonnen de algen af te sterven waarna ze netjes werden opgegeten door de garnalen en na twee weken is er vrijwel geen alg meer te bekennen.

    • Hoi Steef! Bedankt voor je aanvulling. Het klopt helemaal, ik heb dezelfde ervaringen als jij. En aangezien penseelalg behoorlijk hardnekkig kan zijn, is het mooi dat er zo'n oplossing is. Elk aquarium is natuurlijk anders, maar voor de meeste personen zou dit voldoende moeten zijn. Groetjes!

  • Ferplast Cayman 120ltr Aquarium (Gezelschapsaquarium), opgestart in juni 2014.
    Na een 1/2 jaar zonder echte problemen kwam er baardalg op...
    Door stug volhouden en kleine stapjes te nemen kun je van de lelijke zwarte baardalg afkomen:
    Verwijder de aangetaste bladeren.
    Nieuwe planten of reeds aangeschafte planten zoals anubis die uit de bak genomen kunnen worden dompel je in een schone emmer water waarin een scheutje bleekwater. Na een minuut goed afspoelen en in de bak zetten.
    Voeg CO2 toe; bio-CO2 werkt bij mij prima dmv een omgekeerd bakje (Paffrath diffusor), hou de fles suikerwater en gist steeds actief dus ververs tijdig. Zorg voor circa minimaal 10mgr/liter.
    Easycarbo: Elke ochtend 7,5ml toevoegen, let op, dit is de bovengrens.
    Vloeibare mest: 10 ml elke week.
    Waterverversen: Elke week ongeveer 10% tot 15%, ik gebruik afgekoeld gekookt water.
    Voeg garnaaltjes toe, Reds doen het prima, ze eten ook de baardalg, ik heb een laag visbestand met 5 neons, 3 citroentetra's en 2 platys. Als de baardalg echt 3 maanden wegblijft dan komen er bij.
    Neem naast langzame groeiers ook snelle groeiers zoals Javamos.
    Licht: 1x Philips 960 en 1x Philips 830 TL-D
    Tot slot; zorg voor een goede doorstroming en ververs je filter weinig, het bio-gedeelte 1x per jaar eerst de ene dan de andere en alleen je grofvuilfilter elke week. Houd het pompje netjes.

    • Beste Gerrit,
      Bedankt voor je waardevolle aanvulling! Veel mensen zullen hier baat bij hebben. En… inderdaad: stug volhouden! Het is een hardnekkige alg die ook nog weleens terug kan komen als je eindelijk denkt ervan af te zijn. Maar… je kunt het winnen :) Groetjes!

Gerelateerde blog