fbpx

Waterpest is goed voor je aquarium en vijver!

Waterpest is één van de meest bekende vijver -en aquariumplanten. Niet voor niets want er is geen waterplant die zoveel zuurstof produceert en zo snel groeit. Bovendien is deze plant relatief sterk en gemakkelijk te houden. Voor beginners dus goede redenen om waterpest te kopen.

Mooie waterpest? Kennis, kennis, kennis 

Aquariumplanten zorgen voor balans in je aquarium. Zonder balans heb je een garantie op algen. Waterpest en vele andere aquariumplanten zijn goede groeiers en helpen je aquarium op weg. Aquariumplanten moeten goed groeien! Zorg dus voor voldoende plantenvoeding. Veel resultaat heb ik gehaald met vloeibare CO2 vervanger en goede plantenvoeding. Was ik gelijk ook van mijn algen af. Ideaal!

Waterpest zijn sterke aquariumplanten en goed om in het aquarium te houdenWaterpest is overigens een goede benaming want in warme gebieden kan deze plant hele rivieren overwoekeren. Deze waterplant kan zo hardnekkig zijn dat er met een boot nauwelijks doorheen te komen is.Vervelender is nog dat de oorspronkelijke inheemse waterplanten tegen dit snelgroeiende geweld geen schijn van kans maken.

Maargoed, daar staat dan weer tegenover dat je hier te maken hebt een een zeer nuttige aquariumplant die bij voldoende aanwezigheid een geduchte tegenstander voor algen is. Zeker de moeite waard om te overwegen!

Eisen van Waterpest

Een groot voordeel van de Egeria densa, ofwel Waterpest, is dat het een waterplant is die zich gemakkelijk aan zijn omgeving aanpast. Bovendien is het een snelle groeier en zeer gemakkelijk te houden. Toch heeft deze waterplant wel een voorkeur. In hoofdlijnen iets wat harder water en goede verlichting. Lees ook eens het blogartikel over algemene informatie over aquariumplanten.

HerkomstWereldwijd
LichtbehoefteGemiddeld
TemperatuurTussen de 15 en 26 graden
Maximale hoogteZeker 50-60 cm
Bijzonderheden?Groeit als drijfplant net zo gemakkelijk als dat het in grind staat

 

Weetje: vissen die leiden aan een vorm van verstopping, eten jonge Waterpest blaadjes. Dit doen ze omdat deze een laxerende werking hebben.

Voordelen van waterpest

Waterpest…

  • …is een goede schuilplaats voor jonge vissen en watervlooien
  • …maakt als geen andere waterplant zuurstof aan
  • …neemt (overtollige) voedingsstoffen in het water op
  • …reinigt het water en daardoor een goede concurrent tegen algen
  • …gaat in grote hoeveelheden verzuring van het water tegen

Waterpest planten en waterpest snoeien

Waterpest hoeft niet per ce in de bodem van je aquarium of vijver te staan. Hij zal zich wel wortelen in de bodem maar van een echte wortelstok is geen sprake. Je ziet eerder kleine en korte worteltjes.

Laat je Waterpest drijven, dan zullen er wel langere wortels ontstaan die voedingsstoffen uit het water onttrekken. Omdat deze plant zo snel groeit, zal je met regelmaat de plant moeten snoeien.

Het gemakkelijkste is de minst mooie stukken -soms ontstaan er gele blaadjes of kale stukken- weg te halen en de volle aquariumplanten te laten staan. Lees ook eens het blogartikel over het snoeien en planten van aquariumplanten voor meer informatie.

Waterpest vermeerderen

Het vermeerderen van Waterpest is erg simpel. Deze waterplant groeit zo snel dat het ook niet uitmaakt of er wat ruwer mee om wordt gegaan. Breek simpelweg een stuk van 10-15 cm af en stop deze in combinatie met vijf tot acht andere stekken in het grind. Heb je een vijver? Bindt de afgebroken stukken met elastiek of een touw aan een steen en gooi deze in het water. De Waterpest hecht zich vanzelf in de bodem en zal hard beginnen te groeien.

Weetje: in de zomer vormt Waterpest kleine witte bloemen, deze groeien tot op het wateroppervlakte.

Twee soorten Waterpest

Waterpest zijn in verschillende soorten te verkrijgen. Twee veel voorkomende soorten zijn de Fijne Waterpest (Elodea canadensis) en de Gekrulde Waterpest.

De Elodea canadensis ofwel de Fijne Waterpest komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Hij lijkt op de ‘gewone’ variant maar groeit minder snel en minder goed dan zijn sterke broer. De fijne Waterpest gedijt een stuk beter in de vijver dan in het aquarium. In het aquarium zal hij op den duur steeds dunner worden en ziet er dan eigenlijk niet meer zo mooi uit.

De Lagarosiphon major, ofwel de Gekrulde Waterpest is lastiger op de markt te vinden. Deze waterplant komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika. Ook dit is een snelgroeiende Waterplant en groeit hij minder goed in aquaria. Met zijn gekrulde bladeren is het wel een mooie variant. Goede verlichting en koel tot normaal water zijn belangrijke eisen bij deze waterplant.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog ervaringen, vragen of opmerkingen over deze nuttige aquariumplant? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

27 Reacties
  1. Kees zegt

    Hey Andries, kan ik waterpest bij je komen halen?
    Ik heb een vijver van 70kuub en zou dese graag on balans brengen.
    Groeten Kees

  2. Filip zegt

    Beste, wij hebben een zinken waterbak voor buiten voor goudvissen, ongeveer 1m². Welke plant(en) raad u aan? Wij hebben geen zuurstofpomp/electriciteit in die omgeving. Een drijvende fonteinpomp op zonne-energie is waarschijnlijk geen aanrader want de waterbak staat in de schaduw. Alvast bedankt

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zou zelf gaan voor zuurstofplanten zoals glanzend fonteinkruid en aarvederkruid. Dat zuivert het water ook. Succen groetjes!

  3. Michiel zegt

    Hallo,

    Ik heb vorige week mijn aquarium volledig opnieuw opgestart. ( +/- 200 liter) Mijn planten doen het goed buiten de waterpest. Die heb ik er uit moeten halen.Deze werd bruin en slijmerig. Watertemperatuur is 25 graden, grolux lamp. Wat zou de oorzaak kunnen zijn. Er zitten uiteraard nog geen vissen in de aquarium. ;o) Een bijkomede ledverlichting is in bestelling. Zou betere lichtintensiteit geven dan de TL-lamp( grolux) Groeten,

    Michiel

    1. Aquariumfans zegt

      Wanneer je de koudwater variëteit van de waterpest hebt, kan de voor hem hoge temperatuur de oorzaak zijn van de verslijming. Ook worden deze planten bij de handelaar vaak lang in koud water bewaard, om ze zo lang mogelijk goed en dus verkoopbaar te houden. Dan kan de overgang naar een warmer biotoop te groot voor deze plant zijn. Groetjes

    2. Aquariumfans zegt

      De oorzaak is waarschijnlijk dat de temperatuur te hoog is voor de Waterpest. Deze worden vaak koud gehouden waardoor de overgang te groot is en de plant gaat verslijmen. Groetjes!

  4. Claessens Lieve zegt

    Vraagje:
    Heeft waterpest veel of weinig beweging van het water nodig? Gedijen ze best in stilstaand of bewegend water?
    In een aquarium van 150l

    1. Aquariumfans zegt

      Waterpest doet het goed in zowel stilstaand als licht stromend water. De grootte van het aquarium is dan niet zo belangrijk. Wel de belichting en de waterkwaliteit. Snel stromend water in een aquarium van die afmetingen kan problemen veroorzaken doordat zweefvuil niet de gelegenheid krijgt om op de bodem neer te slaan. Waardoor het op de planten terecht komt en algenvorming stimuleert.

    2. Aquariumfans zegt

      Ze doen het in zowel veel als weinig stroming goed! Groetjes

  5. Joyce zegt

    Hallo, mijn zoontje van 7 heeft voor zijn verjaardag een klein aquarium gekregen. Aan de plant die erin zit (ik denk waterpest) groeien nu na 1 week allemaal lange slierten. Zijn dit de wortels? Wat moeten we hiermee doen? Zitten laten of verwijderen?
    Kan ik hiervan ook em foto plaatsen?
    Daarnaast wil ik laten weten dat jullie een erg leuke en leerzame site hebben.
    Groetjes Joyce

    1. Sam Raaijen zegt

      Ja, dit zijn wortels. Gewoon lekker laten zitten, daar gaat het plantje mooi van groeien 🙂

  6. Sam Raaijen zegt

    (p. 2/2)

    Ben nu bezig met de tweede poging. Na even geïnformeerd te hebben bij iemand die bij Jumper werkt, heb ik het water voor 90% vervangen, een nieuw bosje waterpest in zijn geheel los in het aquarium geplaatst, zonder het tussen het grint te stoppen en de oude rotte planten verwijderd. Bij de Jumper lag het in een bak met enkel kraanwater, dus dat heb ik nu ook gedaan. Geen FloraCarbo dus toegevoegd. De man van de Jumper liet me zien dat dat bij hem prima werkte. Bij hem begon de waterpest al wortel te schieten. Nu bijna een week later nog steeds kraakhelder water, dus dat is top, maar nog geen worteltjes gezien.

    Mijn vraag is nu: Vergeet ik iets in het kweekproces, of moet ik het gewoon nog even een paar weken geduld hebben om resultaat te zien? Ik hoor het heel graag! 🙂

    Groeten Sam

    1. Aquariumfans zegt

      Leuk om te lezen hoe je het allemaal aanpakt. Veel echte waterplanten houden niet zo van vloeibare Carbo soorten. Ik zou zo geen aanbevelingen kunnen doen, dus eerst maar even rustig afwachten om te zien wat er gebeurt. Daarna weten we dan beter wat er nog gedaan of aangepast moet worden. Houd me op de hoogte! Groetjes!

  7. Sam Raaijen zegt

    (p. 1/2)

    Goedemiddag,

    ik heb sinds kort (weer) een nieuw aquarium opgezet van 18L, bedoeld om zelf waterpest te gaan kweken en enkele kleine visjes in te huisvesten. Nou heb ik geen ervaring met het kweken van waterplanten, dus had ik een beetje onderzoek gedaan hoe ik dat het beste kon doen. Helaas heb ik nog niet echt het gewenste resultaat geboekt.
    Ik heb dus een 18L aquarium met een ledlamp erboven (groot genoeg voor 0-20L), filterpompje en thermostaat. Het aquariumwater is 24°C (ook afgestemd op de vissen die er in komen). Als bodem heb ik fijn grint. Wil liever geen voedingsbodem. Bak staat niet bij het raam en vangt dus geen direct zonlicht. Lamp staat 12hr per dag aan.

    Bij de eerste poging had ik de plantjes los tussen het grint geplaatst en in de juiste verhouding vloeibare FloraCarbo van HS Aqua toegevoegd. Ook had ik alvast Tetra AquaSafe toegevoegd als voorbereiding voor het huisvesten van de visjes. 1 dag later had ik een witte mist in mijn aquarium. Nog een dag later was de mist verdwenen, maar begon de groei van groene alg tegen de ruiten, drijvend op het water en aan het pompje. De waterpest begon bruine blaadjes te krijgen. 1 dag later werd dit alleen maar erger.

    1. Aquariumfans zegt

      Je antwoord staat bij deel 2 hoor 😉

  8. Jaap zegt

    Gekrulde waterpest (Lagarosiphon major) is een invasieve exoot en daarom op de zogenaamde Unielijst geplaatst. Dit betekent dat bezit, handel, kweek, transport en import hiervan verboden is. Verbaasd me dus een beetje dat ie hier nog wordt aanbevolen. Dit verbod geldt oveigens ook voor Smalle waterpest (Elodea nuttallii)

    1. Aquariumfans zegt

      Veel handelaren en liefhebbers zijn hier niet van op de hoogte en herkennen de planten ook niet als zodanig. Je moet er inderdaad ook maar net erg in hebben. Bedankt voor de tip, maar ik ben bang dat dit een lastig probleem is. Groetjes!

  9. ben bos zegt

    beste,

    ik heb een auarium van 100 cm, bij 50 ,bij 40 ik heb enorm veel last iedere keer bruine alg ik een buiten waterpomp die ruim bemeten is voor het aqarium , ik heb laatst co2 gekocht en dat filtert ook nu , ook nieuwe planten , deze worden nu ook bruin, nieuwe stenen etc ,aquarium helemaal leeg gehaald vissen had ik opgevangen na 2 weken weer in het nieuwe aquarium en net als voorheen weer die vervelende alg , aquarium staat in de zon in het midden van de huiskamer, wat moet ik er nu nog meer aan doen om die bruine alg te verwijderen , ik heb alleen maanvissen en wat bijvissen … help!!!!!

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Ben,
      Wat vervelend dat de algen maar terug blijven komen. U zei dat uw bak in de zon staat, dit is niet de bedoeling. Als een aquarium in direct zonlicht staat kun je doen wat je wilt, maar zullen de algen altijd terugkomen. Wat u het beste kunt doen is de bak verplaatsen naar een andere plek die niet in de zon is, of u kunt de kanten van het aquarium die zonlicht krijgen afdekken met onder andere een achtergrond. Hopelijk heb ik u kunnen helpen. Veel succes!

  10. Anna van Overvecht zegt

    Once vijver formaat ligbad heeft flink what drijvend water pest en er leven drie goudvissen in. Ik strooi voedsel Voor de vissen in t water. IK merk dat de goudvissen moeite moeten doen om Zich door t pest te bewegen. Is dit schadelijk?. Moët ik water pest weghalen?

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Anna, waterpest in een vijver is een meerwaarde voor de gezondheid van de vijver, de plant zorgt voor de nodige zuurstof in het water net als hoornblad. Maar een beetje zwemruimte is wel noodzakelijk dus maak maar flink wat ruimte voor die kanjers.

  11. Marc Poppe zegt

    Beste,

    Ik heb een aquarium van 60 op 30 en 32cm hoogte. Hierin zitten 10 exotische goudvissen. Na een week krijg ik een groene kleur van het water (algenvorming). Het leidingwater bij ons is vrij hard en bevat veel kalk. Is het niet beter om grondwater te gebruiken hiervoor? Ook lees ik dat je waterpest of cabomba in een aquarium kan doen? Geeft dit geen overwoekering of valt dat nogal mee. Vedere tips zijn welkom. Zeer interessante website overigens met tal van nuttige info. Knap.

    1. Aquariumfans zegt

      Hallo Marc, wat ik me afvraag is of jij niet te veel goudvissen in een 60 cm bakje heb , je zou voor dat aantal een groter aquarium moeten hebben. Wie zal het zeggen ik weet natuurlijk niet hoe groot deze vissen zijn. Wat ik wel weet is dat het probleem van waterbloei waarschijnlijk wordt veroorzaakt door bovenstaande opmerking van mij, er ontstaat veel belasting in het water waar inderdaad een flinke hoeveelheid planten uitkomst kunnen brengen of een UV filter

  12. Andries Raven zegt

    Beste,

    Blij te lezen dat de waterpret zo’n nuttige plant is. In mijn forelvijver van 1000 m2 is het echter een plaag aan het worden. Ongeveer 80% van de vijver is begroeid, en is dus nauwelijks bevisbaar. Weet je toevallig ook hoe ik het kan bestrijden?

    Vriendelijke groet,

    Andries Raven

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Andries! De Graskarper eet als één van de weinige vissen Waterpest. Als je daaraan kunt komen kun je dat eens proberen. Verder kun je het eigenlijk alleen maar handmatig in toon houden, door de plant grotendeels te verwijderen. Het is een nuttige plant, maar wat kan die hard groeien. Vooral in buitenvijvers, minder in aquaria overigens. Groetjes en succes!

    2. ruben zegt

      ik ben een beginner en heb net een superfish start 30 gekocht hij is 25 liter ik heb er eerst een paar plantjes met grotere blaadjes in gedaan en toen ging er niks mis totdat ik er een waterpest plant in deed toen kwamen er plotseling allemaal witten stippen op mijn andere planten ik heb nog geen vissen maar er komen waarschijnlijk goudvissen in wat moet ik doen

      1. Aquariumfans zegt

        Beste Ruben, zo’n 25 liter aquarium is eigenlijk veel te klein om goudvissen in te houden. Die zitten binnen de kortste keren veel te klein. Ik zou eens kijken naar (koraal)platy’s of (endler)guppen. Dat zij vissoorten die in dergelijke kleine bakjes gehouden kunnen worden. Succes en groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.