fbpx

Aquarium filter, het verschil tussen leven en dood

Zonder een goed aquarium filter zijn de aquariumvissen en aquariumplanten een kort leven beschoren. Het maakt niet uit wat je precies doet of wat je niet doet: zonder een goede filter wordt je aquarium een giftig mengsel met dode dieren. Dit geldt ook als je je aquariumfilter niet goed schoonmaakt. Niet de bedoeling en ook absoluut niet nodig. Lees hier meer informatie over de juiste filter voor jouw aquarium en over het schoonmaken van je aquarium filter.

Snel de goede aquarium filter vinden?

Een goede balans in je aquariumwater begint in je filter. Zonder balans heb je vooral veel algen. Gedurende de afgelopen jaren heb ik heel veel filters geprobeerd en ook zeer wisselende resultaten mee behaald. Lekkage, verstoppingen, stank, alles heb ik wel eens meegemaakt. Nu heb ik twee aquaria, de kleinere variant met een goedkope, goede en moderne Eheim binnenfilter die gemakkelijk schoon te maken is. Voor mijn 300 liter aquarium gebruik ik deze externe filter. Dat was één van mijn beste investeringen. Bovendien is deze filter zuinig en vrij stil en dat vind ik belangrijk.

Waarom een aquarium filter, waarom een wc?

Aquariumfilter in je aquarium
Aquariumfilter in je aquarium

Vraag je je af waarom een aquarium filter nodig is, dan is dat heel gemakkelijk te beantwoorden met een wedervraag: Waarom hebben we een wc in huis?

Net als andere dieren scheiden vissen stoffen af waaronder uitwerpselen en deze komen in het water terecht. Het aquarium filter vangt ook ander vuil op dat in het water terechtgekomen is en zorgt dat het water blijft circuleren.

Het draagt er in belangrijke mate aan bij dat de balans binnen het aquarium op orde blijft, zodat de aquariumvissen en aquariumplanten gezond blijven.

Tip: Plaats een gaasje voor je aquarium filter zodat kleinere bewoners zoals garnalen niet in het filter gezogen kunnen worden

Aquariumplanten die in een aquarium geplaatst worden, hebben ook een zuiverende werking. Hoe minder planten er in jouw aquarium zitten, hoe meer het filter dus zal moeten doen. Een zoetwateraquarium met veel goed groeiende planten vraagt minder van een filter dan een Malawi biotoop. Deze vraagt veel meer van het filter, omdat er nauwelijks aquariumplanten in zitten. Aquariumplanten zijn van fundamenteel belang en hebben tal van voordelen. Lees de blog over aquariumplanten maar eens voor alle voordelen.

Aquarium filter schoonmaken, waarom en hoe vaak?

Het aquarium filter schoonmaken is een klusje dat gewoon noodzakelijk is. In het bijzonder mechanische filters omdat daar het vuil nog wel eens wil opstapelen. De biologische aquarium filters moeten minder worden gestoord. De bacterie koloniën die een zuiverende werking op je aquariumwater hebben wil je graag in stand houden. Een grote fout is daarom ook dat mensen hun filters schoonmaken met kokend water.

Weetje: een stelregel is dat hoe groter je aquarium, hoe minder vaak je de filter hoeft schoon te maken. Lees ook eens de blog over het aquarium schoonmaken voor meer informatie.
Functies van je aquarium filter
Natuurlijk voor het verwijderen van vuil en viezigheid uit het water
Het wateroppervlakte blijft schoon, ook de “waas” op het water verdwijnt.
Afvalstoffen van bijvoorbeeld je vissen worden geneutraliseerd
De circulatie van de filter zorgt ervoor dat er geen ‘dode punten’ ontstaan. Dit voorkomt algen.
Afhankelijk van je filter kunnen ook goede biologische stoffen worden toegevoegd.
Tip: Maak je aquariumfilter schoon in een emmer met je eigen aquariumwater. Zo kun je het grove vuil eruit spoelen maar de goede bacteriën behouden.

Het schoonmaken van je aquariumfilter is een onderdeel van het geheel. Met het geheel bedoel ik de balans in je aquariumwater. Is de balans goed, dan groeien je aquariumplanten ook goed. Daarom is een periodieke onderhoudsbeurt voor je gehele aquarium noodzakelijk.

Aquarium filter soorten, welke past bij jou?

De filters die je in de winkel kunt kopen, zijn de binnen- en buitenfilters, welke onder te verdelen zijn in mechanische en biologische filters. Dat lijkt verwarrend, maar is het niet:

  • Het binnenfilter hangt in het aquarium, het buitenfilter is een aquarium filter dat buiten het aquarium geplaatst wordt
  • Een mechanisch filter haalt bijvoorbeeld het zichtbare vuil uit het aquariumwater, waar een biologisch filter filtert en reinigt op basis van “goede” bacteriekolonies.

Omdat de binnenfilters veel bruikbare ruimte binnen het aquarium in beslag nemen, wordt vaak gekozen voor een buitenfilter. De keuze kun je het beste maken door de voor- en nadelen tegen elkaar af te zetten. Goed, nu weten we waarom aquarium filters belangrijk zijn, maar welke heb je nou nodig in je aquarium?

AquariumAquarium filter
Biorb aquariumBinnenfilter
Nano aquariumBuitenfilter of kleine binnenfilter ivm ruimte
Aquarium tot 75 literBinnenfilter
Aquarium groter dan 75 literBinnenfilter of buitenfilter
Malawi aquariumBiologische buitenfilter
Brakwater aquariumBinnenfilter of buitenfilter a.h.v. de grootte

Maak de keuze voor je aquarium filter

De keuze voor een aquarium filter maak je aan de hand van de aquariumbewoners en de omvang van het aquarium zelf. Hoe groter het aquarium en hoe meer planten, hoe minder groot de belasting op het filter. Hoe kleiner het aquarium en des te minder planten, hoe sterker de belasting op de filter is. Het is verstandig de soorten aquarium filters naast elkaar te leggen en daar een keuze uit te maken.

Voordelen van een buitenfilterNadelen van een buitenfilter
Groot filter met een sterke werking ervanEen stuk duurder in aanschaf dan een binnenfilter
Zorgt voor voldoende watercirculatieMeer schoonmaakwerk om de verschillende onderdelen schoon te krijgen
Slangen zijn makkelijk weg te werkenKans op lekkage bij verkeerd aansluiten, vaak lekken de slangen.
Mogelijkheid tot aansluiten van randapparatuur zoals een CO2 installatie.Er is extra ruimte nodig buiten het aquarium en die moet je natuurlijk wel hebben
Je hoeft het aquarium niet in te gaan om de aquariumfilter te reinigen. Top!Installatie is lastiger dan een binnenfilter omdat er iets meer bij de aansluiting komt kijken.
De filter zelf kun je mooi onder of achter het aquarium wegwerkenSterke stroming en daarmee ongeschikt voor kleinere aquaria met minder dan 75 liter

 

Voordelen van een binnenfilterNadelen van een binnenfilter
Geen kans op lekkage, lekkage in een aquarium is immer geen probleem 😉Het filter is vaak kleiner omdat je niet al je ruimte eraan kwijt wilt zijn. Dit gaat ten koste van de werking maar hoeft geen probleem te zijn.
Gemakkelijker te installeren, stekker in het stopcontact en voilà.Reinigen moet altijd in het aquarium en dat levert geheid wateroverlast op.
Zorgt voor voldoende circulatie, mits je een goede aquariumfilter kooptDe filter is kleiner en daardoor moet deze vaker worden schoongemaakt dan een buitenfilter
Geschikt voor kleine aquariaBeperkte mogelijkheid tot aansluiten van randapparatuur
Geen ruimte buiten het aquarium nodigMoeilijk uit het zicht te houden, daar komen wel wat aquariumplanten of decoratie bij kijken

Laat je vragen achter in de comments!

Wil je meer weten over de werking van een aquarium filter of heb je er gewoon vragen over? Laat dan je vraag achter in de comments hieronder. Heb je tips voor andere aquaria liefhebbers? Ook dat willen we graag weten!

 

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

152 Reacties
  1. Suzanne zegt

    Advies gevraagd.

    Ik heb een juwel vision. Nu met buitenfilter maar ik heb deze in teiltje staan vanwege lekkage. Door de hoogte van de filter staat hij ook naast het dressoir. Dus eigenlijk heel erg onpraktisch.
    Ik heb tropische vissen.
    Wat zou uw advies zijn is er een kleiner (lager model voor buitenfilter? Of zou binnenfilter ook volstaan? Bij binnefilter moet je deze maten dan aftrekken ivm maximale vissen bestand?
    Bedankt groetjes Suzanne

    1. Suzanne zegt

      Juwel vision 180 is misschien goede toevoeging 🤣

    2. Aquariumfans zegt

      Van Juwel Vision zijn er verschillende modellen en maten: 120, 180, 260, en 450, dus ik weet niet helemaal zeker waar het om gaat. Maar ik kan er dit op antwoorden. Een buitenfilter heeft het voordeel dat -ie geen ruimte inneemt van het aquarium zelf. Nadeel is het risico van lekkage. Maar bij goed onderhoud en het toepassen van slangklemmen is dat risico niet zo groot. Tenslotte zijn ze bedoeld om buiten het aquarium te gebruiken. Ik zou me bij een aquariumspeciaalzaak voorlichten. Succes!

  2. Peter schuurmans zegt

    Door defecte filter de inhoud te lang stilgesraan. Bacterien dood. Kan ik de inhoud opnieuw gebruiken en is dat verstandig? Mvg. Peter

    1. Aquariumfans zegt

      De inhoud zonder meer opnieuw gebruiken is onverstandig. Watten zou ik sowieso vervangen en matten of keramiek staafjes en dergelijke, goed uitspoelen. Dat is daarna allemaal wel prima opnieuw te gebruiken.

  3. Duncan zegt

    Hallo,

    Ik heb sinds een paar maanden een Juwel Vision 260 met een Eheim professional 4+ buitenfilter.

    In een aquarium winkel (relatief in de buurt) hebben ze mij enkel een soort korrelige biofilter aangeraden.

    Deze mannen weten wel wat van vissen en aquaria, maar ik lees online overal dat men het best verschillende soorten media combineert.
    Is dit altijd het geval of enkel als de korrels allemaal ongeveer identiek zijn van grootte?

    In mijn geval verschillen de korrels enorm van grootte van bijna zand-achtig tot steentjes van 1.5 CM ongeveer.

    Alvast bedankt!

    1. Aquariumfans zegt

      Persoonlijk geef ik de voorkeur aan blauwe filtermat afgedekt met filterwatten. Ook zijn er keramiekpijpjes, die ook weer afgedekt kunnen worden met filterwatten. Maar er zijn inderdaad vele wegen die naar Rome leiden en succesvol kunnen zijn. Groetjes!

  4. Vanessa zegt

    Ik heb de binnenfilter sera bioactive if 400 + uv aangekocht, hier kan je 6 filtermedia in aanbrengen, 3 links en 3 rechts, er zijn enkel 2 sponzen meegeleverd die bovenaan zitten en een klein zakje sera sipporax mini professional, wat kan ik er het beste bijzetten van filtermedia? Is voor 100 liter aquarium met 2 sluierstaarten en bijna geen planten….

    1. Aquariumfans zegt

      Ik ken het filter zelf niet, maar ik heb het bekeken op internet. Je moet de stromingsroute door het filter even bekijken. Eerst door de sponzen, die werken dan als voorfilter en kan je later gewoon uitspoelen. Vervolgens zou ik de siporax toevoegen en overgebleven filterruimte zou ik of opvullen met stukje blauw filtermat of porseleinpijpjes. Succes!

  5. jan van loenen zegt

    ik wil een juwel 450 gaan kopen en cicliden gaan houden,is dit aquarium geschikt hiervoor en het binnenfilter is dat genoeg of eventueel nog een extra buitenfilter plaatsen .
    gr jan

    1. Aquariumfans zegt

      Wauww, mooie grote bak zag ik. Daar kan je wel iets in kwijt. Nu weet je zelf waarschijnlijk dat er nogal wat verschillende soorten zijn. De dwergen komen sowieso in aanmerking, evenals veel van de middelgrote. Je zult je in de soorten wat moeten verdiepen, maar deze bak biedt veel mogelijkheden.

  6. Jan zegt

    Ik heb een gebruikt aquarium gekocht. Een Juwel RIO 240. Daar zit een binnenfilter in met “sponsen” in de kleuren groen, blauw, een dunnere zwarte. Deze filters lagen langere tijd buiten gebruik. Is het verstandig om deze filters te gaan hergebruiken? Of is de aanschaf van nieuwe aan te bevelen?

    1. Aquariumfans zegt

      Als je deze oude sponzen goed schoon maakt kan je ze prima opnieuw gebruiken. Maar zo duur is dat spul niet dus het veiligst zit je met de aanschaf van nieuw materiaal. Succes!

  7. Nadia zegt

    Ik heb een vraag over het indraaien van een aquarium. Wij hebben een 60 liter bak met garnalen en 11 vuurtetra’s en hebben nu een 120 liter bak gekocht. Alles moet verhuisd worden. In de 60 liter bak hebben wij een planaria plaag. Alles gelezen over flubernol, maar wij hebben ook slakken. Hoe kunnen wij de verhuizing het beste regelen? 4 weken opstarten en raadt jij dan aan met visvoer vervuiling te maken? Of na 4 weken mijn filter van de 60 liter bak verhuizen naar de 120 liter bak samen met alle beestjes? Ik ben heel panisch dat ze dood gaan, maar heb een donor bak staan. Wel met babygarnalen dus die kan ik er niet in 1 x uitvangen. Wat raad jij aan? Het is een bak zonder CO2 met grind en veel planten.

    1. Aquariumfans zegt

      Planaria zijn na verloop van tijd een plaag in het aquarium. Flubenol doodt naast de planaria ook slakken. Die kan je dus het beste eerst vangen en in een quarantaine bak zetten. Volgens de info van aquariumwinkels is het middel niet schadelijk voor vissen en garnalen. Je zou dus een behandeling in de bestaande situatie kunnen toepassen. Daarna pas vissen en andere dieren naar de andere bak. De 60 liter bak goed in de gaten houden want een eenmalige behandeling is soms niet voldoende. Kijk goed uit dat je ze niet overhaalt naar de nieuwe bak.

  8. Mees zegt

    Moet je het water in je aquarium ook vervangen als je een filter hebt?

    1. Aquariumfans zegt

      Ja, vrijwel ieder aquarium heeft een filter en daar wordt veel stofvuil verwijderd, maar chemische vervuiling als gevolg van poepen en piesen blijft in de bak. Veel wordt opgenomen door de planten, maar water verversen blijft noodzakelijk. Groetjes!

  9. a kersten zegt

    ik heb een sterk binnenfilter nodig omdat ik alleen kienhout heb en visjes ,,het is 50 literbakje nu heb ik spondfilters db in mijn bak hoop dat u mij goede info kan geven

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zou zeggen ga naar een goede aquariumwinkel en beperk je keuze tot de betere bekende merken zoals Eheim. Het filter moet in een kleine bak ook niet teveel waterbeweging veroorzaken. Zelf vind ik deze Eheim Aqua60 een goede binnenpomp. Groetjes!

  10. Kees zegt

    Goeiemiddag,

    Ben afgelopen week bezig geweest met een aantal upgrades aan mn schildpaddenbad om ze ze de winter door te helpen(verwarming, nieuwe bodem, etc) maar merk nu dat mijn filter (tetra binnenfilter ) niet goed meer werkt. Er is iets met de rotor/pomp , maar de sponsjes zijn ook aan vervanging toe. Hij blijft soms vastlopen, wat vooral problematisches is omdat het ecosysteem nog aan
    Het balanceren is en de doorstroming natuurlijk noodzakelijk is. Zou je adviseren deze filter te laten repareren, of een andere aanschaffen, en welke dan? Het aquarim heeft een inhoud van circa 35 liter.

    1. Aquariumfans zegt

      Je kunt hem uit elkaar halen en goed schoon maken. Vooral het rotortje en het asje. Vaak zijn dan de problemen verholpen. Werkt dat niet dan zou ik een nieuwe kopen. Een buitenfilter met wat overcapaciteit is met schildpadden wel aan te bevelen.

  11. Stijn Dewulf zegt

    Ik heb een dennerle nanocube 60L. Sinds kort wou ik een deel van het filter gedeelte vervangen met de HS aqua algen bestrijding control materie. Hierdoor is mijn filter volledig ondrr gelopen en werkt niet meer. Vraag: voor een nieuwe binnenfilter in een dennerle nano 60l. Raad u terug deze aan of een ander type binnenfilter?

    1. Aquariumfans zegt

      Over het algemeen kan je een filter uit elkaar halen en schoon maken. Dan werkt ie normaal gesproken weer als van ouds. Mocht je toch tot vervangen willen overgaan dan zou ik de voorkeur geven aan een buiten (pot) filter. Maar Dennerle is een goed merk, dus ik zou dezelfde dan weer nemen.

  12. moniek zegt

    Hoi, Mijn zoon heeft een aquarium van 30 liter en daarbij zat een filter van superfijn aqua flow 50. We vinden dat deze teveel geluid maakt voor in de woonkamer.
    We zoeken een geschikte filter die zo weinig mogelijk geluid maakt. En is het beter om er een te nemen
    die meer water kan filteren? (deze is 100l/uur)
    Hoeveel waterplanten zou je in dit formaat aquarium aanraden?
    Alvast dank!

    1. Aquariumfans zegt

      Persoonlijk heb ik goede ervaringen met Eheim Aqua varianten. Ik zou gewoon de filter nemen die wordt aangeraden bij een 30 liter bak. Normaal gesproken moet dat gewoon goed zijn. Veel succes en groetjes!

  13. Kim zegt

    Beste,

    Ik wil het binnenfilter in mijn aquarium gaan vervangen door een nieuw binnenfilter. Hoe zou ik dit het beste kunnen doen? Kan ik het nieuwe filter laten indraaien naast het huidige filter? En voor hoelang zou hij dan moeten indraaien?

    Alvast heel erg bedankt!

    Met vriendelijke groet,
    Kim

    1. Aquariumfans zegt

      Nee hoor Kim, je kunt het oude filter er gewoon uithalen en de nieuwe plaatsen. De meeste nuttige bacteriën zitten in de bodem van het aquarium en daarna pas je filter. De bacteriënpopulatie in je filter is binnen de kortste keren weer op orde. Groetjes!

  14. Bram en Margien zegt

    Helaas is door een soort kettingreactie tijdens mijn vakantie van 3 weken mijn (Juwel Primo 120 l) aquarium met wel 20 vissen overleden. Waarschijnlijk is door een defecte schakelklok het (LED) licht uitgevallen. Daardoor planten slecht, eerste vis(sen) door, rotten, steeds door (prima werkende!) Juwel voerautomaat toch 2 x per dag gevoerd, en maar alles doorrotten. Let op: de pomp heeft steeds doorgepompt, en ook de verwarming (29 graden C) werkte gewoon. Nu alles leeggemaakt, op de overlevende planten na. En ook zo goed mogelijk de bodem (steentjes, daaronder voedingsbodem) schoon gezogen. Ook voorzichtig sponzen met bacteriën afgespoeld. Status nu is dat het nog steeds een beetje troebel is, soort van witte gloed. VRAAG: zo doorgaan en proberen weer met paar Platy’s of voorlopig wachten. Of helemaal leeg, en helemaal opnieuw beginnen???

    1. Aquariumfans zegt

      Persoonlijk zou ik na zo’n ramp helemaal opnieuw beginnen en de bodem wassen hout en stenen uitkomen en een nieuwe start maken. Dat het filter grondig schoon moet lijkt mij overduidelijk. Succes en sterkte. Groetjes!

  15. Kevin zegt

    Beste, Ik heb een vraag met betrekking tot baardalg in mijn 350 liter bak.

    Zijn er mogelijke oplossingen om hier van af te komen.

    Een aantal punten om rekening mee te houden:

    Ik heb meerdere stromings punten (zowel op het oppervlakte als onderwater).

    Als klein kind heb ik de fout gemaakt om de bak boven te laten plaatsen dus kan hem niet zomaar naar beneden halen om helemaal te reinigen en desinfecteren.

    Ook heb ik er geen planten inzitten omdat er cichliden in zitten en die eten dat steeds op… maarja dat zijn cichliden. Dus geen concurrent voor de alg als het gaat om voedingsstoffen

    Verder zit het alleen op mijn rotsen en de binnenfilter. Het heeft vroeger op mijn ruit gezeten. Dit heb ik er af weten te schrapen en is sinds dien nooit meer terug gekomen op de ruit.

    Lampen staan maar weinig aan op een dag ( minder dan 8 uur zeker!)

    Ook heb ik de rotsen gekookt in gloeiend heet water en zelfs onder de sneeuw begraven???? dat heeft heel kort gewerkt en t meeste is toen wel afgestorven maar helaas toch weer wat teruggekomen.

    1. Aquariumfans zegt

      Je zou kunnen proberen om met een kleine dosering EasyCarbo ervan af te komen. Een andere mogelijkheid is een kuurtje Protalon 707. Maar in een bak zonder planten lijkt het me geen onoverkomelijk probleem toch?

  16. Michelle zegt

    Beste Aquariumfans ik zou ook graag een vraag willen stellen omdat ik door de bomen het bos niet meer zie.Ik heb onlangs een Jewel Primo 70 liter bak gekocht alleen het bijbehorende filter vind ik vreselijk onhandig in gebruik.Ik was in mijn eerdere kleine bakjes superfish binnenfiltertjes gewend.Ik zou dus graag weer een superfish binnenfilter willen maar weet niet zo goed welke zou volstaan voor 70 liter.Ik heb in mijn bak 2 nu nog kleine Oranda’s.Groetjes Michelle

    1. Aquariumfans zegt

      Er is op dit gebied zo verschrikkelijk veel keus. Ga naar een goede aquariumwinkel en vraag naar een binnenfiltertje met een capaciteit van circa 100 liter per uur. Daar kunnen ze je vast wel aan helpen.

  17. Sylvia zegt

    Beste

    Na het gebruik van een cubic 30, wil ik mijn guppen in een aquarium van 1 meter zetten. In aquarium heeft mijn filter bak 3 compartimenten. Doe ik het goed, bak 1 fijne watten, bak 2 zuiverende stenen en bak 3 mijn pomp. Nu heb ik ook van die blauwe pijpjes meegekregen. Waar moeten die? Alvast bedankt voor het advies.

    1. Aquariumfans zegt

      In principe werk je met filtermateriaal van grof naar fijn, dus dat is de volgorde. Als je twijfelt moet je in het eerste compartiment altijd het filtermateriaal doen dat je gemakkelijk schoonmaakt en het grofste vuil al tegenhoudt. De rest is eigenlijk materiaal waarom zich nitrificerende bacteriën kunnen hechten.

  18. Margreet zegt

    Hallo

    Wij hebben sinds een aantal weekjes een SuperFish Start 50 en hier zit standaard een filter bij de aqua-flow 100 met een actief kool filter, maar ik lees veel info en kijk veel filmpjes dat je dat beter niet constant in je bak moet hebben, maar is dat zo?
    Als het beter is om een ander intern filter erin te hangen wat raad je dan aan?

    1. Aquariumfans zegt

      Een koolfilter filter filtert niet alleen vervuiling maar ook goede voedingsstoffen uit het water. Een relatief klein filter kan niet zoveel kwaad en de kool raakt vanzelf verzadigd. Vervang die dan door porselein pijpjes en filterwatten. Dan moet het goed gaan. Groetjes

  19. jens zegt

    Beste,

    Vandaag startte ik mijn aquarium op. Ik heb een aquarium van 70L.
    Ik maak gebruik van colombo aqua start, en de colombo bacto start.
    Ik heb colombo bacto start in de juiste verhouding toegevoegd direct in het water.
    Dus niet in de filter zoals eigenlijk moest…
    Is dit erg voor mijn aquarium?

    1. Aquariumfans zegt

      Nee hoor, dat is niet erg, want als het filter z’n best doet komen de stoffen en de bacteriën toch ook wel in het filter. Daarbij komt dat 75% van je bacteriën zich toch in de bodem van je aquarium nestelen. Geen probleem dus.

  20. Kim Pijnenburg zegt

    hoihoi, ik heb een vraagje. een tijd geleden heb ik een nieuw aquarium gekocht van 112 liter. Hiermee was mijn oude filter te klein. Ik heb een andere filter bij het aquarium erbij gekregen. Nu zit ik alleen met het probleem dat het vak voor het filtersysteem nog leeg is. Weet iemand welke onderdelen hier in horen om te kunnen filteren. Het betreft een easycrystal filterbox 600.

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Kim, ik zou het onderste deel, of driekwart van het filter vullen met van die ruwe blauwe spons en daarna afdekken met filterwatten. Die filterwatten bovenop houden dan het eerste grove vuil tegen en die moet je regelmatig vervangen als ze vies zijn. Succes !!

  21. Didier zegt

    Hallo,
    Ik wil een 300 liter aquarium kopen. Heeft het enkele toegevoegd waarde indien ik een filter aanschaf die tot max 700 liter aan kan. Of is dat zonde en kan ik net zo goed een lichtere aanschaffen.

    1. Aquariumfans zegt

      Het is altijd prettig om een filter te hebben met wat overcapaciteit. Met een kraan in de uitstroomslang kan je de stroming nog wel redelijk beheersen.

  22. Patricia zegt

    Hallo,

    Ik heb een visbak van 60 x 30 x 30 met een Cristal Profi i80 filter. De bak draait nog maar 3 weken, en ondanks de planten, zijn er verschillende aanwijzingen dat er te weinig zuurstof in het water zit. Na een paar pogingen en veel lezen, heb ik absoluut geen idee meer hoe ik de filter moet plaatsen. Welk opzetstuk ik moet gebruiken, hoe die gericht moet zijn, onder of boven het wateroppervlak…kunnen jullie helpen aub? Want op mijn manier krijg ik ook dode plekken. Alvast bedankt! Patricia

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Patricia, ik heb hem even opgezocht op het internet en ik zie dat je hem met een zuignap tegen een glazen wand kunt ‘plakken’. Ik zou hem een paar cm onder het wateroppervlak houden en je kunt hem gebruiken met of zonder opzetstuk op de uitstroom. Middels de uitstroom regel je de richting van de stroming. Door de pomp hoog te houden breng je de oppervlakte in beweging en verbeter je de zuurstofopname. Je kunt ook zuurstof toename verhogen door het toevoegen van snelgroeiende echte waterplanten zoals bijvoorbeeld hoornblad en waterpest. Die kan je als de bak is ingedraaid later verwijderen. Succes !!

  23. Sabrina zegt

    Hallo, heeft er iemand verstand van clean water filterkorrels? Ik heb last van bruinalg en ergens gelezen dat dit kan helpen… Het zit in een zakje, moet je dit in een filter plaatsten of Los onder het grint? Ik heb grote grint korrels daar zit bruinalg op.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Sabrina, ik zag dat bij materiaal ‘kool’ werd genoemd. Ik denk dus dat het een variatie is op actieve kool waar misschien wat pH verhogende stof aan is toegevoegd. Kool heeft een filterende en helderend effect en kan op zich geen kwaad. Beter blijft natuurlijk om de oorzaak van de bruine alg op te sporen en daar wat aan te doen. Groetjes!

  24. Jeroen zegt

    Zou je mij kunnen vertellen wat de meest stille filter is? Is dat een binnen of buitenfilter? In elk geval heb ik begrepen dat die van Eheim vrij weinig geluid produceren. Ik wil een 450 liter aquarium gaan opstarten en het is voor mij erg belangrijk dat er zo min mogelijk geluid wordt gemaakt.

    1. Aquariumfans zegt

      Eheim filters hebben een goede reputatie als het om geluid gaat. Binnen- of buitenfilter maakt niet zoveel uit qua geluid. Geluid begint pas een probleem te worden als het als je in het pomphuis niet soepel meer draait. Vaak is het vervangen ervan dan de oplossing. Het voordeel van een buitenfilter is dat je die in een geïsoleerd en geluiddichte kast of kist kunt opsluiten.

  25. Dosfel Annie zegt

    Heb een aquarium van 200liter met binnenfilter. Er zijn 3 kompartimenten naast alkaar. Waarvoor dienen die eigenlijk. Eerste kompartiment is leeg bij mij in het middelste zitten pijpjes houtskool en filterwatten . In het derde zit het pompje. Hoe sterk moet het pompje zijn. Ik heb een uitgang de dikte van de darm ongeveer op de hoogte van het wateroppervlak. Het ene pompje geeft zo een stroming aan het aquarium dat al mijn planten scheef gaan van de stroming en het andere loopt het water er bijna onzichtbaar uit zonder druk. Ik heb nu momenteel het zwakkere motortje erin zitten maar de vissen begonnen precies naar lucht te happen en heb er nu een zuurstofsteentje ingeplaatst maar dat heb ik liever niet omdat ik dat niet zo mooi vind

    1. Aquariumfans zegt

      Misschien moet je het pompje dat vrijwel geen druk geeft eens uit elkaar halen en schoon maken. Daarnaast hebben de meeste pompjes/filters de mogelijkheid om de stroming te knijpen of verder open te zetten. Zoek eens naar de gebruisaanwijzing op het internet en volg daar de mogelijkheden op. Hopelijk helpt je dat weer een stap verder. Groetjes!

  26. Stefanie zegt

    Ik heb nog niet zo lang een Qubic 30. Normaal moet er water boven uit de filter komen lopen wat gefilterd is, maar er komt geen water meer uit. Ik heb er wel een nieuwe cartridge er in gedaan maar werkt nog niet. Wat kan ik doen? Groetjes Stefanie

    1. Aquariumfans zegt

      Deze filter werkt met verwisselbare cartridges. Waarschijnlijk is er ergens in het systeem iets terecht gekomen waardoor de waterstroom wordt gestremd. Als je bij het pompje kunt komen zou je dat even schoon moeten maken. Kom je er niet uit dan zal je toch even naar de leverancier terug moeten. Succes en groetjes!

  27. Anita zegt

    Ik heb sinds 5 weken een aquarium van 60x30x30. Mijn vissenbestand is: 4 goudgoramies, 8 kegelvlekbarbelen, 5 rode minors, 4 Helenaslakken en 3 Sewillia’s. Nu heb ik sinds een paar dagen een Eheim Biopower 240 in mijn bak hangen. Maar merk dat de stroming voor mijn kegelvlekbarbelen aardig sterk is. Ik had de sproeibuis over de lengte van de bak gezet, maar nu heb ik de de sproeibuis op het raam gericht, omdat ik dat had gelezen op je site. Maar vraag mij nu af, of het water wel genoeg in beweging is. Ik ga morgen het water verversen en stofzuigen. Heb vandaag de Jbl aqua in-out binnengekregen, dus morgen proberen. Ik heb sinds het opstarten heel veel miskopen gedaan door foutieve adviezen. Kun je mij aub advies geven hoe ik het beste mijn aquarium gezond krijg. Heb slakjes en draadalg in mijn water. Vandaar 4 Helenaslakken gekocht en maandag haal ik garnalen om de algen tegen te gaan.

    1. Aquariumfans zegt

      Je hebt het aquarium nu 5 weken. Veel aquariumhouders doen er een jaar over om hun aquarium in de juiste balans te krijgen dus niet al te snel ongeduldig worden 😉 Je bent serieus bezig proef ik uit je tekst. De aanwezigheid van draadalgen is een indicatie dat het helemaal niet zo slecht gaat met jouw bak. Aquariumhouden is een kwestie van veel observeren en met gezond verstand interpreteren. Volgens mij ben je op de goede weg. Zet hem op en groetjes!

  28. Christy zegt

    Hai, ik heb een 180 ltr aquarium gestart (1000x410x550) met een pomp (eheim prof 4 350t)
    Ik wil na 3 weken indraaien Corydoras en alleen een school kardinalen plaatsen.
    Hoeveel van deze populatie zou erin kunnen?
    Vr gr

    1. Aquariumfans zegt

      Bij die afmetingen kom je volgens mij bij iets meer liters uit, Maar een mooie school van 20 kardinalen en 15 Corydoras zou een mooie populatie zijn. Flink beplanten, maar ook wat Corydoras strandjes vrij laten. Succes!

  29. Yoshi Vandeginste zegt

    Beste

    Ik heb zonet mijn aquarium (140 x 40 x 50) volledig gekuist, er moet een nieuwe filter alsook volledig nieuwe bodem en planten. Dit alles is om nieuwe chicliden te gaan houden.

    Kan u me een filter aanraden en hoe ik best te werk ga om de bak klaar te krijgen om nieuwe vissen te houden. Dien ik het water lang op voorhand in de bak te houden vooraleer nieuwe vissen? Of kan dit vrij snel?

    Bedankt voor uw antwoord.

    1. Aquariumfans zegt

      Zowel Eheim als Oase hebben momenteel prima filters. De enige eis is dat ze voldoende doorstroomcapaciteit hebben. Eheim is van oudsher bekend en staat bekend om z’n stille pompen. Oase is sterk aan het opkomen en heeft het voordeel van een gemakkelijk te reinigen voorfilter. Het is altijd nuttig om de bak twee weken zonder vis te laten indraaien. Groetjes

  30. Frank zegt

    Hi.
    Ik k heb een bakje van 25 liter waar garnaaltjes en kleinekreeftjes in gaan die uit m’n grotere bak komen, voor de verkoop. Er staan niet veel planten in.
    In die 25 ltr bak hangt een Aquaflow 100 (dus tot 100 ltr) Is het een probleem om een te grote capaciteit filter te gebruiken??

    1. Aquariumfans zegt

      Grotere capaciteit lijkt mij niet nodig en ook niet echt wenselijk omdat je daardoor waarschijnlijk te veel stroming gaat veroorzaken en ook vergoot je het risico van het in je filter verdwijnen van de jonge garnalen. Groetjes!

  31. Linda zegt

    Hoi,

    Mijn aquarium is 58 liter en er draait een aquaflow 100 in. Ik heb best wat planten en er komt een schooltje tetra’s in. Iemand adviseerde de aquaflow xl bio i.v.m. de goede filterqualiteit met keramische pijpjes. Maar geeft dit niet teveel stroming??

    1. Aquariumfans zegt

      De Bio XL is geschikt voor aquaria van 100-200 liter. Op zich zou dat nog wel kunnen voor 58 liter. Hoe meer filtermassa, hoe meer bacteriën het filter kan bevatten. Het kan zijn dat er meer stroming komt, maar dat kan je opheffen door de stroming rechtstreeks tegen een ruit te richten , of door de uitstroom te knijpen middels een kraantje. Ook kan uitstroom via een spraybar de stroming verminderen. Maar wanneer je tevreden bent over je Aquaflow 100, dan zie ik weinig argumenten om op een zwaarder filter over te gaan. De meeste bacteriën zitten in je aquariumbodem. Groetjes

  32. Bert Geitz zegt

    Hallo

    Ik ben van plan om mijn eerste aquarium te kopen. Ik wil een van 1 meter maar wel met interne filter want ik wil geen risico lopen op lekkage ivm tapijt. Als je compleet aquarium koopt zit er dus interne filter bij mar ik lees overal dat deze toch vaak minder zijn en dat je beter een andere kan kopen. Welke internet filter is het beste voor zo’n aquarium en ook met onderhoud/verschonen simpel?

    1. Aquariumfans zegt

      Vrijwel alle bekende merken hebben ook interne filters die goed van kwaliteit zijn. Ook de buitenfilters van deze merken zijn uitermate betrouwbaar en eventueel te beveiligen met extra knelringetjes. Maar dat zijn keuzes. Toch denk ik dat de bijgeleverde interne filters zeker niet slecht van kwaliteit hoeven te zijn en vaak al netjes ingebouwd. Groetjes

  33. Jasper zegt

    Ik ben aan het aquascapen (dry start week 3) en heb een aquarium van 60x40x40. Ik wil hier de filter Oase Biomaster 350 op aansluiten. Ik vroeg me af of deze filter misschien teveel capaciteit heeft voor de inhoud van mijn aquarium?

    Daarnaast vraag ik me af wat voor filtermateriaal je zou aanraden?

    1. Aquariumfans zegt

      Dit filter heeft een capaciteit van 350 liter. Voor een aquarium met een inhoud van netto circa 80 liter is dat best wel veel. Zeker voor een scape aquarium. Persoonlijk zou ik kiezen voor een lichter filter, maar je kunt de stroming ook “knijpen” middels een kraan ik de uitstroomslang.
      Als filtermateriaal zou ik kiezen voor porcelein-/keramiekpijpjes met filterwatten erboven op.

  34. Chico zegt

    Interessant artikel, bedankt hiervoor.
    Nu heb ik een bak van maar 45 liter met een Eheim Aquaball 60. Ik wil langzaam upgraden naar een aquarium van ongeveer 100 liter. Nu wil ik beginnen met eerst een buitenfilter aan te schaffen. Dit zou de Eheim Buitenfilter Classic 2213 moeten worden, Is deze niet te sterk voor de 45 cm bak die ik nu heb? En indien niet, zou ik de oude eheim aquaball eerst een paar weken mee moeten laten draaien?

    1. Aquariumfans zegt

      Persoonlijk zou ik zo snel mogelijk upgraden naar 100 liter of meer. Ik denk dat in je 45 liter bak die aqua bal genoeg is om voldoende te filteren. Wel regelmatig schoon maken. Die 2213 kan je dan beter met je grotere bak samen aanschaffen. Je aquarium moet ook geen draaikolk worden neem ik aan. Overigens kan je de stroming van een 2213 wel wat knijpen door er een kraan in de uitgaande slang te plaatsen. Succes !

  35. Lolo zegt

    Mijn vriend heeft net alle vier de blauwe filters van de Jewel Bioflow one filter met kraanwater uitgespoeld. Kunnen vissen dit overleven of moet ik kijken of ik ze ergens onder kan brengen?

    1. Aquariumfans zegt

      Het schoonmaken van een filter levert over het algemeen geen problemen op voor de bewoners van het aquarium. Ook niet voor de planten. Veel bacteriën zitten in de filter maar de meeste bacteriën zitten in de bodem van het aquarium. Het uit de bak halen van de vissen levert vast meer stress dan voordeel op voor de vissen. Groetjes

      1. Jay Bidjai zegt

        Hallo,
        ik heb hier een vraag op die ik nergens anders op internet of waar dan ook kan vinden!
        Ik heb dus gelezen dat je ongeveer 1x per week je filterspons in je filter moet schoonmaken en 1x per maand de filterspons moet vervangen, maar zodra je de spons gaat vervangen en een nieuwe in de filter cassette steekt zitten er geen goede bacteriën meer in, moet het filter dan niet opnieuw ingedraaid worden?

        Met vriendelijke groet,

        Jay Bidjai

        1. Aquariumfans zegt

          Je goede bacteriën zitten hoofdzakelijk in de bodem van je aquarium. Door het filter te verschonen raak je die dus niet kwijt. Natuurlijk zit er ook een flinke populatie in je filter, maar wanneer je de spons vervangt zit die daarna binnen de kortste keren weer vol met verse bacteriën. Die komen er vanzelf weer in en je hoeft het filter niet speciaal opnieuw in te draaien Je kunt ook een stukje van de oude spons afknippen en bij de nieuwe steken om zo wat extra bacteriën te enten. Groetjes

  36. Stijn zegt

    Yow
    Vraag je ik heb een aquarium van 2meter op 60op 40 welke filter zou het beste zijn tis voor cichliden zonder platen enkel stenen

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zou zeggen ga voor een potfilter met een capaciteit van tenminste 500 liter per uur. Dat moet voldoende zijn. Meer kan altijd, maar dan moet je de doorstroom misschien een beetje “knijpen”. Groetjes

  37. Sandra zegt

    Hoii, ik heb een vraagje want ik heb een superfish home 60. Dat is een 60 literbak met een binnenfilter. Nu is mijn vraag: als ik op vakantie ga (12 dagen) wat gebeurt er als mijn aquariumpomp droog komt testaan want mijn filter zit best hoog in de bak naar mijn mening. En ik merk dat ik eens in de zoveel tijd water toevoeg vanwege verdamping (ik heb geen deksel erop want dan past mn rondomatic voedermachine niet) ik ben er nog niet uitgekomen hoeveel/hoe snel water verdampt en of hij het dus haalt als ik vlak voor mijn vertrek hem vol doe en of hij dan bij terugkomst nog pompt. Is er een brandgevaar of iets dergelijks mocht mijn pomp droog komen testaan?
    Alvast bedankt!!!

    1. Aquariumfans zegt

      Mooiste oplossing is de sleutel aan de buren geven en vragen om ernaar te kijken. Een andere oplossing kan zijn het naast de bak plaatsen van een vat of emmer water en deze met de bak verbinden via een U-vormige buis zodat via communicerende vaten het waterpeil toch enigszins aangevuld wordt. Zorg dan dat dit reservevaat niet gemakkelijk kan verdampen. Verder zou ik een goede brand- en inboedelverzekering afsluiten. Vul de bak in ieder geval tot een maximum voor je weg gaat. Groetjes!

      1. Sandra zegt

        Oke heel erg bedankt. Maar er kan dus brand ontstaan? Heeft u een voorbeeld van die u vormige slang bijv een link naar een foto of iets? Want dat vind ik een goeie oplossing. Mijn buren kan ik idd ook vragen maar t liefste val ik ze niet lastig haha. Ik heb een aquaflow 200 als filter (zat bij de bak) volgens mij pompt hij t water van onder en komt t aan de bovenkant eruit via die buis. Die buis zou dan zonder water komen dus dan maakt het volgens mij niet super veel uit behalve dat t water dan iets meer stilstaat. Dus kan hij wel water blijven pompen dan als goed is

        1. Aquariumfans zegt

          Ik kan je helaas geen foto’s leveren van deze U-buis in de praktijk. Het gaat om het principe van communicerende vaten. Het werkt ook met een gebogen dikke rubber of plastic slang. Belangrijk is dat de beide uiteinden altijd aan beide kanten onder water blijven staan. Dat brandgevaar zal in de praktijk wel meevallen, maar uitsluiten kan je dat risico nooit helemaal. Groetjes

  38. Sofie zegt

    Ik zou graag een aquarium willen. Ik ben pas 12 dus een kleintje die ik helemaal zelf kan onderhouden ik heb er een gezien van 49 liter Zolux First 60 Aquarium Zwart. Heb je nog tips en is dit een goed aquarium?

    1. Saartje zegt

      Het aquarium ziet er goed uit. Ik weet niet of het filter makkelijk te vervangen is, die zou ik namelijk niet gebruiken. Zoek een filter zonder actieve kool (of haal de actieve kool uit het filter, als dit kan. Maar dat weet ik niet, ik heb het filter nooit gezien).
      Een tip is ook om het aquarium eerst te kopen en pas later de vissen. Je mag altijd een potje water uit het aquarium meenemen om te laten testen. Dan weet je zeker dat het veilig is voor de vissen die je wil. Dat heb ik ook gedaan.
      Zorg dat je niet zomaar voor grote vissen kiest. Er wordt al snel gezegd dat het wel kan, maar je maakt het jezelf erg moeilijk en de vissen gaan snel dood. Kleinere vissen zijn leuk en makkelijk te verzorgen.

      En voor de schoonmaak: een keer per week met een siphon (soort zuigslang) een emmer water eruit halen en er weer een nieuwe emmer schoon water in gooien. Zorg dat je met de siphon goed in de bodem duwt om het vuil daaruit te zuigen.
      Je kan de decoraties eruit halen en met een sponsje of borsteltje (tandenborstel) algen eraf poetsen. Langs de wanden kan je vegen met een spons, alleen een zachte spons want een harde maakt krassen. Ook soms de filterspons een beetje uitknijpen, dit mag in de emmer met het vieze water. Spoel het filter nooit af onder de kraan.

      Veel plezier met je eerste aquarium!

    2. Aquariumfans zegt

      Hoe kleiner een aquarium, hoe lastiger het is om een biologisch evenwicht te bewerkstelligen. Zorg ervoor dat je er niet teveel vissen in doet. Dat is een veel en gauw gemaakte fout. Kies vooral voor echte waterplanten en vraag eens of er een aquariumvereniging in de buurt is, waar je met iemand kan praten die er verstand van heeft. Veel succes en veel plezier !!

  39. Maaike te Brake zegt

    Ik heb een vraag. Ik wil na een aantal jaren mijn aquarium weer opstarten. Ik ben al 2 dagen bezig om te kijken naar een nieuwe filterpomp. Ik heb een 60 liter bak en wil gebruik maken van een pomp in het aquarium. Ik had de jewel bioflow super gezien, maar daar zitten veel verschillende filters in de pomp. Ook heb ik gekeken naar de aquaflow van superfish. Dit is een biologisch binnenfilter. Maar er zijn zoveel mogelijkheden, ik zie door de bomen het bos niet meer. Kunt u mij misschien helpen met de keuze voor een goed filter?!
    Ik hoop van u te horen.
    Groetjes Maaike

    1. Aquariumfans zegt

      Persoonlijk zou ik altijd de voorkeur geven aan een buitenfilter. Er zijn goede modellen op de markt van Eheim en van Oase. Even de juiste capaciteit erbij zoeken en voor een van deze twee merken gaan. Het nadeel van een binnenfilter in een toch al kleine bak is dat je leefruimte relatief sterk kleiner wordt. Groetjes!

      1. maaike te Brake zegt

        Dank u wel voor uw antwoord. Zorgt een buitenfilter niet voor te veel stroming in mijn bak. Ik vind 60 liter net zo’n kantelpunt en twijfel echt nog steeds. Ik zou graag voor een buitenfilter gaan, maar als de stroming te sterk wordt voor de vissen wordt dat ook niks…

        1. Aquariumfans zegt

          Een buitenfilter kan je “knijpen” met een kraantje in de uitstroomslang. Dan kan je de stroming naar gelang je wilt afstellen. Groetjes

  40. Aquariumfans zegt

    Sorry, het filter dat je beschrijft komt mij niet bekend voor. Het klinkt bijna als een reactor voor CO2 toediening. Als het zo klein is heeft het ook heel weinig filtercapaciteit en kan je beter aan een wat groter binnen of liever buitenfilter beginnen. Zo duur zijn die dingen ook weer niet, maar ze doen tenminste wat.

    Persoonlijk vind ik dat je goudvissen heel erg klein zitten. Als jij je realiseert hoe groot ze horen te worden dan zal je die mening met mij delen. Ik denk dat het geen goed idee is om ze met vuurgarnaaltjes te combineren. A zijn de goudvissen koudwaterdieren en de garnaaltjes tropisch, maar ik denk wel dat de goudvissen de garnaaltjes zullen slopen.

    Verlichting is voor waterplanten uiteraard altijd een goed idee. Javamos en Valesneria zijn niet van die veeleisende planten dus dat gaat al gauw goed. Toch zou ik eens een groter aquarium overwegen. Groetjes

  41. Melanie zegt

    Hoi,

    Ik heb op dit moment een rio 125 met een buitenfilter van Jbl e702.
    Deze maand ga ik een Rio 240 aanschaffen en het wordt een gezelschapsbak met veel planten. Daarom zoek ik er een extra filter bij omdat mijn huidige filter niet sterk genoeg is om de 240 te filteren. Ik wil er een filter bij omdat ik mijn huidige filter pas een half jaar heb en hier er tevreden over ben.

    Kunnen jullie mij adviseren wat voor filter (hoeveel debiet) ik bij moet plaatsen?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Melanie

    1. Aquariumfans zegt

      Een klassieke, beproefd filter is de Eheim 2213, met een capaciteit van 440l/u. Dan heb je wat reserve capaciteit. Deze pomp bestaat al jaren en alle onderdelen zijn nog steeds verkrijgbaar. Groetjes

  42. Jeannette zegt

    Goede dag ik heb een 70L aquarium en zat te denken aan een buitenfilter omdat ik er biohome media in wil en in de binnenfilter gaat dat moeilijk. Nu zag ik de
    EHEIM Buitenfilter 150 (2211) zonder massa 300 l/h
    Is deze goed en maakt hij niet teveel geluid????
    Of welke raden jullie aan

    1. Aquariumfans zegt

      Eheim is een beproefd en betrouwbaar merk en relatief behoorlijk geluidloos. Ik denk dat je er een goede keuze mee maakt. Groetjes!

  43. Michael ROOSENDAAL zegt

    ..ik heb sinds 2 weken een 60 ltr aquarium, een Aqua-flow 100 , veel planten, groeit super , 7 amano garnalen, en 3 dwerg alge eters, nu het probleem , ondanks een glasplaat , vindt ik garnalen buiten de bak , heb er geloof ik nog 3/4 over , en vraag kopen m,n 2 zebra slakken , gevaar bij toevoeging van een Slaketende Slak ..

  44. Rosenkranz jasper zegt

    Ik ben net gestart met een nieuwe aquarium van 60 l hep er een superfisch aqua flow 200 en een verwarmings element van 100w hep er ook 3 echte aquarium planten ingestoken en wat deco ben nu bezig met men 3weken opstart periode en dit een goede combinatie allemaal of niet grt

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Jasper,
      Deze samenstelling is voldoende voor een 60 liter aquarium als je hem niet te vol doet. Als je meer dan een paar kleine visjes wilt hebben zou ik aanraden om een groter filter of een 2e superfish aqua flow 200 erin zetten. Veel plezier met je aquarium!

  45. Jens michiels zegt

    Mag ik deze filter: Superfish Aqua-Flow 50 Crystal Clear filter cartridge gebruiken als ik easy life, carbo en profito gebruik? moet de active Carbon en zeoliet er dan uit gehaald worden of mag deze blijven zitten

    1. Saar zegt

      Actieve kool gaat niet goed samen met plantenvoeding. De meeste stoffen zullen er dan uit gehaald worden en dan hebben de planten er dus niks aan.
      Het beste is om de cartridge eruit te halen.

      1. Jens zegt

        Bedankt voor je antwoord! Daarom misschien dat mijn planten niet zo super goed groeide omdat ze misschien te weinig voeding hadden.

      2. Tijn zegt

        hoe zit dit met grond voeding ik gebruik zelf voeding capsules?

  46. Danny Vos zegt

    Beste Aquariumfans,

    Ik vergat nog de maten van mijn aquarium door te geven ;).

    lxbxh is 1000 x 400 x 400 mm.
    Pomp Cristalprofi Greenline CP e701.
    Beplanting.

  47. arnold zegt

    hoi
    ik heb een 60 liter aquarium
    met een externe filter een SunSun HW-603B
    de 1ste filter schijf in de filter vindt ik te grof
    wat is de beste opbouw in de filter kwa materialen
    is active koolstof ook een optie

    gr arnold

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Arnold,
      Er is geen ideale opbouw van het filtermateriaal maar ik zou zelf (van boven naar beneden bekeken) altijd van fijn naar grof aanhouden. Actieve kool zou ik er altijd bij doen, vanwege de nuttige functie die het heeft. Zoals het filteren van verkeerde stoffen. Dus zeker een optie. Je kunt een filtermat bestellen van een ander merk en die op maat knippen! Groetjes!

  48. tiny vonk noordegraaf zegt

    Hoi,
    Ik heb mijn vragen al ergens anders op deze site gesteld maar ik weet niet meer onder welke blog (sorry) dus ik weet niet of er al antwoord was gegeven, ik kan het niet meer terugvinden…

    Hier komt ie nog een keer: Ik denk dat ik een luchtfilter heb, je kan hem tenminste aansluiten op het luchtpompje en dan gaat de lucht draaiend omhoog. Het is een plastic buis die bestaat uit losse ‘verdiepingen’ die je allemaal in en uit elkaar kunt halen. Het is niet heel groot, maar wel ongeveer zo lang als een verwarmingselement. Wat voor substraat kan hier het beste indoen? Of praat ik over iets wat helemaal niet als luchtfilter is bedoeld? Is het afdoende voor 54 liter met goudvissen?

    Kunnen er 10 vuurgarnaaltjes (of minder) bij twee goudvissen? Ik hoeft er niet meer dus ik vind het niet erg als de goudvissen de jongen opeten. Krijgen ze geen stress van elkaar? In de dierenwinkel vinden ze namelijk alles goed voor mijn idee…

    In de toekomst wil ik ook verlichting in de bak. Wat kan ik het beste doen als ik er javamos en vallisneria in wil als vaste planten (gebruik nu alleen nog losse zuurstofbosjes van de dierenwinkel, die doen het ook nog zonder verlichting)

    Ik heb nu een soort edele vissenkom zo zonder filter en licht, maar dit wil ik wel graag, voor de alg toeslaat 😉

  49. Max zegt

    Ik heb een 60 liter aquarium en een goed filter wat tot 100 liter aankan. Om de hoeveel tijd zou ik het filter schoon moeten maken? Zit daar een tijd aan om de hoeveel tijd je het filter zou moeten verschonen?

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Max. Ik zou aanraden ongeveer één keer in de maand het filter te verschonen. Als je twee lagen spons er in hebt, zou ik adviseren om de ene de ene maand schoon te maken en de andere spons de andere maand. Zo verlies je niet alle bacteriën in één keer.

  50. Niels zegt

    Ik heb een probleem ik heb een kleine binnenfilter met 13 neons en 2 roodkopzalm maar ik heb all 2 neons ik mijn filter teruggevonden is er iets aan te doen of niet.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Niels

      Als visjes te klein zijn kunnen ze inderdaad in je filter verdwijnen. Heb je al een filter spons geprobeerd? Dan kunnen kleine visjes niet in je filter verdwijnen. Je moet wel regelmatig het sponsje uitspoelen en schoonmaken.
      Het filter debiet ook wel capaciteit van de pomp wordt minder. Als de vissen groter zijn kun je hem er weer uithalen. Groetjes,

      Aquariumfans

  51. bennie zegt

    zoals op mijn foto’s te zien heb ik niet het orginele filter van ferplast maar een eigen gemaakt filter in de hoek met daarachter een goede pomp met slang die het water weer terug het aquarium in laat stromen tevens de plaats voor de verwarming:
    mijn vraag zal dit goed werken of moet ik toch het filter van ferplast aanschaffen?
    draai nu 2 weken en nog steeds helder water

  52. Gaby zegt

    Ik heb eigenlijk een vraag over een binnenfilter.
    Mijn zoon heeft tot zijn grote vreugde een aquarium voor zijn verjaardag gekregen. Het betreft een bak van 60x30x30cm. Op advies van de aquarium specialist hebben we een aqua flow 200 filter gekocht. Deze is voor aquaria van 100-200L en filtert 400L /uur.
    Ik vond dat vrij veel voor een bak van 54L, maar men zei dat er beter een sterker filter in kon dan een die het net aan zou kunnen.
    Nu vind ik de stroming uit het staafje erg sterk en de herrie die dit geeft zorgt niet echt voor een fijne nachtrust.
    Nu las ik in een reactie hierboven dat het water 1-4x per uur volledig gefilterd moet worden. En dat het niet verstandig is om het filter ’s nachts uit te zetten.
    Is een filter van 100L per uur dan eigenlijk voldoende?

    Mijn zoon wil in de bak rode garnalen, guppen, black molly’s en algeneters gaan houden.

    1. Adri zegt

      Hoi Gaby

      Op zich vind ik het debiet van filter niet echt verkeerd. Een bak van b.v. 100 liter mag best een filter hebben geschikt voor 500 liter. De filter capaciteit die de fabrikant opgeeft is vaak toch wat minder. En als het filter een poosje draait loopt hij door vervuiling ook iets terug. Belangrijk is dat het filter goed door kan stromen zeker als je nog wat planten in de bak gaat zetten. Maar wat betreft het geluid kan inderdaad de nachtrust niet ten goede komen. Wat heb je voor een uitstroom opening? Is dat een sproeibuis met gaatjes? Of een spuitmond? Als je er voldoende lucht op hebt staan kun je de uitmonding ook onderwater brengen. Dan hoor je bijna niets van het water lopen. Wat betreft de vissen zorg wel dat je voor de garnalen eventueel wat mos in je bak brengt en zorg voor speciale voeding die ze nodig hebben. Als je algeneters gaat houden koop dan wel een soort die niet te groot wordt. Als je een pleco koopt zijn best mooi maar kunnen erg groot worden. Te groot voor de bak met een beetje pech worden ze zomaar 25 cm.

      Met vriendelijke groet

      Adri

  53. Eric zegt

    Hi,

    Ik heb een Eheim 250T en nu heb ik sinds een paar weken het idee dat mijn water troebel is door zeer kleine belletjes, zo klein dat met het blote oog lijkt alsof het stof is, maar zijn volgens mij echt heel kleine luchtbelletjes… Enig idee hoe dit kan ontstaan? Kan een slang ‘lucht doorlaten’ zonder dat ik lekkage heb? De vissen voelen zich prima, maar mijn planten hebben het erg moeilijk. Alvast bedankt voor het meedenken!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Eric,
      Goede vraag! Het kan best dat er lucht in je filter zit. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
      – De aansluiting van de telescoopbuis zat niet onder het wateroppervlak bij de gedeeltelijke waterverversing en je had de pomp daarbij niet uitgezet;
      – Je filter is te hoog geplaatst;
      – De slanginstallatie lekt en zuigt lucht aan;
      – De luchtsteen (als je die hebt) is te dicht bij de aanzuigleiding geplaatst;
      – De slangen aan ‘IN’ en ‘OUT’ zijn verwisseld;
      – Grote stromingsweerstand veroorzaakt door vuil filtermateriaal of doordat het filtermateriaal niet losligt maar in een net is verpakt.
      Daarnaast moet je eigenlijk altijd – bij het opnieuw opstarten van je filterpomp – enkele malen zachtjes schudden aan de pomp. Hierdoor ontsnapt de lucht dat ergens in de pomp nog als een bel rondzweeft. Doe dit na een half uur nog een keer en als het goed is, is dan alle lucht uit je pomp verdwenen. Hopelijk is hiermee je probleem opgelost. Veel succes!

      1. Eric zegt

        Bedankt voor de reactie. Inmiddels ben ik er achter gekomen dat het nieuwe merk zeoliet dat ik in gebruik had niet echt prettig is: blijft zeer langdurig heel kleine deeltjes afgeven… Achteraf waren het dus niet zozeer kleine belletjes, maar echt heeeeel kleine ‘deeltjes’. Ik heb mijn water gefilterd over een heel grote koffiefilter (voor van die apparaten voor 100 koppen tegelijk) en hiermee over een periode van een paar weken de rommel er bijna geheel uit gekregen. Ik wilde namelijk niet Te Veel water vervangen.
        De planten hebben het nog steeds zwaar en er wil wat alg nestelen. Alle info op internet ten spijt kom ik er niet uit: de belichting is goed en ik ververs juist behoorlijk vaak ipv te weinig, de stoffen die als nadelig worden beschouwt zitten niet of bijna niet in het water… (voeg plantenvoeding toe, CO2, IJzer, de hele rattaplan). Kortom alle adviezen om je planten te ondersteunen en alg weg te krijgen zijn contra mijn eigen ervaringen… Krijg er een punthoofd van.

  54. OC zegt

    Hi,

    Ik heb een vraag over het reinigen van mijn binnenfilter in een Nano-aquarium Aqua Fish 30. We hebben de bak overgenomen van een kennis, schoongemaakt van binnen een een nieuw filter geplaatst in de filter.

    Maar, nu heb ik vandaag m’n bak gevuld en ingericht met mosballen en dergelijke, maar nu is al het rondzwervende ‘vuil’ in m’n filter. Hij doet het dus goed haha. Ook heb ik het water geneutraliseerd en de bacterien toegevoegd en zou ik m’n bak 2 weken met rust moeten laten voordat ik er garnalen en een paar slakken in ga doen. Mijn vraag is nu, wanneer moet/mag ik het filter reinigen aangezien ik er nu veel vuil al op zie zitten door de plantjes?

    Nu durf ik er niet aan te zitten i.v.m. de opstartfase, maar ben ik ook bang dat het de komende 2 weken slechr filtert. Graag hoor ik jullie advies!

    1. Aquariumfans zegt

      Beste OC,
      Zo te horen ben je goed bezig! Op dit moment zou ik even niets aan je filter doen. Het is normaal dat er na het schoonmaken direct rotzooi zichtbaar is, maar je filter kan als het goed is nog wel een tijdje mee voordat de pompcapaciteit echt afneemt. Ik raad je aan om het filter niet vaker dan één keer per maand uit te spoelen. Helemaal op dit moment is het onverstandig, omdat je net goede bacteriën aan je aquarium hebt toegevoegd. Deze gaan zich nestelen in je filter en helpen straks bij de biologische afbraak. Als je nu je filter uitspoelt, ben je deze bacteriën zo weer kwijt. Er kan verder vrij weinig misgaan, omdat je nog geen vissen in je aquarium hebt. Test wel even je water op nitriet voordat je vissen toevoegt. Een te hoge concentratie is giftig voor ze. Succes en veel plezier met je aquarium!

  55. Pamela zegt

    Hallo,
    Ik heb een sera cube biotop 130 gekocht nu zijn we een beetje bedrogen uitgekomen .Maar niet getreurd ik wil de wand van de filters er uit halen en dan een buiten filter plaatsen .welke neem ik het beste?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Pamela,
      Wat vervelend dat jullie bedrogen uitgekomen zijn! Maar fijn dat jullie al op zoek zijn naar een oplossing. Wat betreft buitenfilters kan ik alleen maar aangeven dat het aanbod groot is. Je kunt hierbij letten op de energie-efficiency, het geluid dat de pomp produceert (niets is zo vervelend als een pomp die heel veel herrie maakt!), of en hoeveel filtermaterialen je kunt vervangen en welke filtermaterialen je in de pomp kunt doen en natuurlijk of de pomp makkelijk in gebruik is. Het is even uitzoeken, maar het voorkomt echt dat je een miskoop doet. Ga ook eens kijken bij een grote aquariumspeciaalzaak en laat je uitgebreid en goed informeren. Wees niet bang om uitleg te vragen over 6 verschillende pompsystemen. Gewoon doen! In ieder geval heel veel succes!

  56. Berkay zegt

    Hoi ik heb een filter in mijn aquarium, maar alle uitwerpselen van mijn vissen blijven op de bodem liggen.
    Weet iemand hoe dit komt?

    1. Danny zegt

      Heb je een intern of extern filter?
      Daarbij raad ik aan de bodem zelf met regelmaat om te woelen, Je filter zal dan het overige werk doen.
      Dit om ervoor te zorgen dat je waterwaarden niet verslechteren met ziekten etc tot gevolg.

    2. Aquariumfans zegt

      Beste Berkay,
      Het is vrij normaal dat uitwerpselen van je vissen op de bodem blijven liggen. Je filter zuivert het water, maar functioneert niet als stofzuiger voor de bodem. Wat Danny aangeeft (wederom: bedankt Danny!) kan hierbij zeker helpen. Ook helpt het om zo nu en dan je bodem gewoon eens te stofzuigen. Succes!

    3. ralph zegt

      misschien “wavemaker ” in de bak hangen ?
      je moet circulatie hebben in je waterbak hebben , zodat het vuil naar de filter gaat en niet blijft liggen !

  57. Eliott zegt

    Het is mijn eerste keer dat ik een aquarium ga kopen en ik ga voor een aquarium van 54 liter met warm water. Ik vroeg me af of het slecht was om een verwarming van 100 Watt te kopen als ik maar een aquarium heb van 60 liter, zal dit te warm worden of gaat het niet zo veel uitmaken?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Eliott,
      Wat leuk dat je gaat beginnen aan een aquarium! Je vraag is zeker goed. Wij raden af om een verwarmingselement aan te schaffen dat meer Watt oplevert, dan de aanbevolen hoeveelheid voor de inhoud van je aquarium. Het aantal Watt staat voor de warmteafgifte van je element. Wat er zou kunnen gebeuren is dat er te grote schommelingen in temperatuur ontstaan in je water, bij het aan- en afslaan van je verwarmingselement. Verhoudingsgewijs geeft je element namelijk in één keer te veel warmte af ten opzichte van de hoeveelheid water in je aquarium. Ik zou zeker kijken naar een lager wattage, wat vaak ook nog goedkoper en soms kleiner is 😉 Succes!

  58. Oosterbaan zegt

    In mijn aquarium zit een binnenfilter van superfish nog een oude filter 50. Deze is nog een vierkante model. Ze zijn nu smal en lang. Ik kan niet meer de juiste filtercassete te pakken krijgen voor mijn oude filter, dus zou ik de lange moeten aanschaffen. Nu lees ik op internet dat deze veel lawaai maakt. Ik zit niet te wachten op een binnen filter die herrie maakt. Welke merk filter raden jullie mij aan? Het is een aquarium van supperfish panarama 60 ongeveer 55 liter water zit er in. De vissen zijn black molly’s, platy, zebra en een gupy. Wat is een rustige goede binnen filterpomp?

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Oosterbaan,
      Lastige vraag en niet zomaar te beantwoorden. Wat wel kan is filtermateriaal kopen dat niet speciaal bestemd is voor je filter. Er zijn aquariaspeciaalzaken die een soort van blokken filtermateriaal verkopen, die je zelf op maat kunt snijden. Op deze manier vaak een stuk voordeliger. Vraag er eens naar in verschillende speciaalzaken. Veel succes!

  59. 2002 zegt

    Hoi ik heb een filter in mijn aquarium, maar maar toch blijven alle uitwerpselen van mijn vissen op de bodem hangen.
    Hoe komt dit?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi 2002!
      Dat is een terechte vraag. Het is nooit helemaal te voorkomen dat je bodem vuil wordt, daarom is het ook goed om eens in de maand de bodem te ‘stofzuigen’. Wel is het goed om even te kijken of er voldoende watercirculatie is in je aquarium. Dit krijg je door bijvoorbeeld links achterin (onderin) het aanzuigpunt van je filter te hebben en links bovenin het uitstroompunt. Hierdoor gaat het water als het ware als een cirkel door je aquarium. Hopelijk kun je iets met deze info!

  60. Milan zegt

    Hey (tweede keer vandaag)
    Ik wil dus mijn eerste aquarium kopen, en ik denk erover na om de Ciano Fishome 60 cm te kopen en daarbij wil ik de filter kopen die u hierboven hebt aanbevolen (binnenfilter). Ik wil een blauwe kreeft erbij en een paar sierlijke vissen, zal u me suggesties kunnen doen welke ik erbij zal kunnen kopen en of dit allemaal een goed idee is?

    Alvast hartelijk bedankt
    Milan

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Milan!
      Wat leuk dat je een blauwe kreeft als huisdier wilt nemen! Het aquarium + filter dat je omschrijft, zijn in deze situatie een prima combinatie. Je zult weinig planten in je aquarium hebben (omdat de blauwe kreeft ze toch zal slopen) en dus is een hele sterke doorstroming in het aquarium niet nodig. Let wel op dat je alles met een opening afsluit, want openingen vind je kreeft erg interessant en voor je het weet ben je hem kwijt. Daarnaast is het handig om een extra zuurstofpompje te plaatsen. Vissen die je bijvoorbeeld met de blauwe kreeft zou kunnen houden zijn: honinggoerami’s (Trichogaster chuna). Verder is je keuze wat beperkt, omdat je aquarium voor veel andere vissen niet groot genoeg is. Hopelijk kun je hier weer mee verder!

      We hebben een artikel over de blauwe kreeft geschreven. Check: http://www.aquariumfans.nl/blauwe-kreeft-aquarium/

  61. Guido zegt

    Hoi,

    Ik heb op dit moment een aquarium van ongeveer 30 l. en ik wil die vervangen door een groter aquarium. Nu zit ik wat rond te kijken, en heb een leuke Aqualantis gezien (fusion 80). Hierbij zit een biobox2 systeem. ik heb uitgerekend dat als ik het filter gebruik zoals op internet staat, het me alleen al 360 euro per jaar kost om alle filters op de aangegeven tijd te vervangen. Er zitten 4 verschillende sponzen in: vezel L die elke week vervangen zou moeten worden, dikke spons L die om de 3-5 maanden vervangen zou moeten worden, aquaclay S die om de 4-6 maanden vervangen zou moeten worden en active kool die elke maand vervangen zou moeten worden. ik heb de kosten van deze cardridges opgezocht van het juiste merk. Nu is mijn vraag: kan het ook op een goedkopere manier?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Guido!
      Altijd goed om uit te zoeken of onze hobby ook goedkoper kan. Het antwoord daarop is: ja! Fabrikanten willen natuurlijk graag hun eigen producten verkopen en geven daarbij ook richtlijnen wat het juiste gebruik van de filters is en natuurlijk: Hoe vaak je weer een nieuw product moet aanschaffen! Gelukkig kan ik je twee dingen garanderen: In de loop van de tijd zul je zeer waarschijnlijk de samenstelling in je filter gaan veranderen. Je wilt bijvoorbeeld een andere waterkwaliteit en daarvoor kan het zijn dat je andere producten in je filter gaat stoppen. Daarnaast kun je vaak bij grotere aquariaspeciaalzaken kijken wat voor eigen merk producten zij hebben om in je filter te kunnen stoppen. En natuurlijk kun je eventueel gebruik maken van bijvoorbeeld gewoon filterwatten, die bij een drogisterij en/of een apotheek goedkoper zijn dan in de aquariumspeciaalzaak (om maar een voorbeeld te noemen). Ik zou me dus niet al te veel zorgen maken om de inhoud van de filterpomp en gewoon eens goed om je heen kijken wat voor mogelijkheden je allemaal hebt met die pomp. Let daarbij wel op dat de filtercapaciteit niet te ver terugloopt, maar in dit geval zal dat meevallen. Tip: Vraag gewoon eens bij de aquariumspeciaalzaak bij jou in de buurt en maak de rekensom opnieuw. Alvast veel succes!

  62. Rene zegt

    Ik heb een eheim pomp die 450 liter per uur pompt en een aquarium van 150 liter is mijn pomp genoeg?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Rene!
      De vraag die je stelt is een hele goede! Een veel gebruikte richtlijn voor de watercirculatie in het aquarium is dat de complete inhoud van het aquarium één tot vier keer per uur rondgepompt moet worden. Je water wordt nu 3 keer per uur rondgepompt en zou voldoende moeten zijn. Ik zou een iets hogere capaciteit nemen als je vissen hebt die van veel stroming houden en als je veel aquariumplanten hebt. Wel is het belangrijk om je filter goed schoon te houden. Doe je dit niet, dan neemt de filtercapaciteit af en daarmee dus ook de doorstroming in je aquarium. Ik hoop dat je hier mee voldoende informatie hebt!

  63. Mino zegt

    Goedemiddag,
    Ik wil graag een klein aquarium (ongeveer 40x25x25) en 2 kleine visjes (ik denk sluierstaartjes bij een dierenwinkel) kopen.
    In het aquarium wil ik grind, een kleine decoratieschelp, een zuiveringsplant en een filter plaatsen.
    Na het lezen van de blog twijfel ik nog steeds welk filter ik het best kan kopen.
    Zou dit filter iets kunnen zijn? De Superfish filter 50 100 ltr/uur
    Ik hoop dat iemand me kan helpen 🙂
    Vriendelijke groet, Mino

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Mino!
      Wat leuk dat je een aquarium in huis neemt! Klopt het dat ik uit je reactie kan lezen dat je ervoor kiest om een binnenfilter te nemen? Als dit het geval is, dan is het verstandig om te kijken naar een filter voor nano-aquaria. Het filter dat je zelf aangeeft kan ook, maar het neemt verhoudingsgewijs best veel ruimte in beslag. Alvast veel succes en plezier met je toekomstige aquarium!

  64. Mascha zegt

    Hallo,
    Ik lees net dit artikel en schrik want wij doen het helemaal verkeerd!
    Nu hebben we 2 sluierstaart goudvissen gekocht en in een glazen bak van ongeveer 30 liter gedaan met een waterplant erbij en donker grind op de bodem. Ik lees net dat een filter toch wel heel belangrijk is, maar welke moet ik nu kopen? En moet er, als er een filter in de glazen bak komt, ook een deksel op?
    En moet ik het filter 2 weken laten ‘indraaien’ ? Dat wordt nu namelijk lastig, nu we de vissen al hebben… is het dan heel erg slecht om de filter al meteen te plaatsen?
    Alvast bedankt en sorry voor deze dommigheid… ????
    Groetjes, Mascha

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Mascha,

      Dat is absoluut geen dommigheid. Goed juist dat je er iets aan wilt doen! Je moet inderdaad goed opletten welke filter je koopt. Vooral niet te groot. De aquariumspeciaalzaken verkopen vaak ook kleine filtertjes, daar moet het lukken! Er hoeft dan geen deksel op je bak maar je kunt de filter beter wat lager zetten zodat er geen sprake is van opspattend water. En ik zou gewoon gelijk de filter plaatsen. Veel succes en groetjes!

  65. Danny zegt

    Hallo allemaal,

    Ik heb een Juwel Vision 180 icm een tetratec ex700 Filter
    Nu is mijn vraag: Hoe kan ik het beste de spraybar plaatsen? Laat ik deze over de volledige lengte van het aquarium spuiten of kan ik hem het beste over de breedte het water laten verdelen? Ik heb gelezen dat dit beter is voor de bloei van de planten? En is het raadzaam de in/afvoer aan zelfde zijde te plaatsen?

    Iemand tips/antwoord?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Danny!
      Wat goed dat je een spraybar in je aquarium wilt gebruiken! Zelf heb ik daar de beste ervaring mee qua doorstroming in het water. Het is even afhankelijk van hoe lang je buis is of je die beter over de lengte of breedte van het aquarium kunt plaatsen. Vaak wordt geadviseerd om hem over de lengte te plaatsen, maar bij mij was daar de buis te kort voor. Gelukkig ontdekte ik – voordat ik zelf aan de knutsel ging – dat de stroming veel te sterk was als ik de buis over de lengte van het aquarium zou plaatsen. Hij zit nu dus op de breedte van het aquarium (waarbij hij over de lengte spuit) en heeft meer dan voldoende druk om alsnog door het hele aquarium te stromen! Ik zou het gewoon even uitproberen, je ziet snel genoeg aan je planten hoe de stroming is.
      Als je het water helemaal door je aquarium wilt laten circuleren, is het verder goed om de in- en afvoer inderdaad aan dezelfde zijde te plaatsen. Veel succes!

  66. Lex zegt

    Ik wil morgen het water testen. We zijn dan een weekje verder. De bak is nu helder. Zie wel dat een enkele plant wat blad loslaat, of wat gelig wordt. Zullen ze aanslaan? Even geduld hebben denk ik. Qua vissen denk ik aan 12 kardinaaltetra’s, 12 roodneuszalmpjes, 6 kleine algeneters (Otocinclus), 3 luipaard pantsermeevallertjes (eentje heeft het overleefd) 6 wittopjes en toch misschien 2 discusvissen. Ik had 2 discusvissen en die Vraag: is de aanzuigkracht van de pomp een risico?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Lex. Dat wordt inderdaad even afwachten. Ik ben benieuwd. De aanzuigkracht van een pomp kan een probleem zijn, maar eerder voor garnalen en de echt kleinere vissen, dan de vissen die worden genoemd. Wel is het zo dat als er een grote pomp in een klein aquarium staat, dat niet goed voor vissen is. De stroming en zuigen zorgt ervoor de de vissen zich niet meer kunnen ontspannen. Groetjes

  67. Lex zegt

    Wij hebben een Dubai 90 hoekaquarium 66x93x57 inhoud180l. Binnenfilter gisteren vervangen door een Eheim 2273 plus hydor externe verwarming 300w. Wilde namelijk graag de bak vernieuwen met een buitenfilter. Groots aangepakt. Dus ook een nieuwe bodem en beplanting aangebracht. Zeker 75 procent huidige water hergebruikt. In de ochtend waren de vissen dood. Puzzel me suf wat de oorzaak kan zijn.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Lex. Wat vreselijk om te horen dat je vissen overleden zijn. Wat een slecht nieuws! Het kan verschillende redenen hebben, en het gebeurt ook vaker. Dat komt omdat de filter een enorm belangrijk aspect in je aquarium is. De impact ervan wordt vaak onderschat. In je filter zitten miljoenen bacterien die het water zuiveren. Deze biotoop is zorgvuldig met de tijd ontstaan en houdt je aquarium in balans. Als je overstapt naar een nieuwe filter is dat ineens weg. Als tegenreactie kunnen schadelijke stoffen ontstaan of de overhand krijgen. Tot een niveau dat vaak eerst garnalen en daarna vissen overlijden. Zeker in combinatie met een nieuwe bodem. De bodem zit namelijk ook vol met bacterien. Het is een beetje alsof jeje vissen ineens op de maan zet. En dan met een beetje pech, is het zo te laat. Ga je weer nieuwe vissen kopen? Laat je aquarium eens aan ons zien via de website. Groetjes!

  68. Mees zegt

    Goedendag,

    Moet ik ook letten op hoeveel liter er in mijn aquarium zit en op basis daarvan een filter kopen? Of maakt dat niet veel uit?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Mees. Dat heb je goed gezien! Niet elke filter is geschikt voor een aquarium. Dat komt omdat een filter water door je aquarium heen rond pomp. Als dat te heftig gaat, vinden je vissen (en sommige aquariumplanten) dat zeker niet prettig. De stroming wordt te sterk en het water circuleert te vaak door het filter. Andersom werkt het ook zo: een te klein filter doet niet voldoende om je aquariumwater te filteren waardoor het effect ervan teniet gedaan wordt. Groetjes!

  69. Jessica zegt

    Moet ik mijn filter 24/7 aan laten staan of kan dit bijv ’s nachts (ivm geluidsoverlast) uit?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Jessica. Je kunt je filter het beste aan laten staan. In de pomp zelf ontstaat biomassa vol met goede bacterien. Als jeje filter te lang uit zet, dan heeft dat een negatief effect op je waterkwaliteit. Je kunt beter een stillere filter aanschaffen. Die zijn er zeker. Groetjes!

  70. Armand zegt

    Hoi,vraagje ik ben bezig met een aquarium en heb een buiten filter.mijn vraag is:moet ik die filter 24u laten draaien of kan ik die s’nachts uit zetten.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Armand!
      Wat mooi, een buitenfilter! Het is belangrijk om je filterpomp constant te laten draaien, dus ook ’s nachts. Doe je dit niet dan gaan de bacteriën die in je pomp zitten dood, met mogelijk zelfs nitrietvergiftiging tot gevolg. Lekker laten draaien dus!

  71. Joanne zegt

    Ik hoop dat ik via deze weg een vraag mag stellen. Ik ben sinds een week mijn nieuwe aquarium (rio 180) aan het indraaien, maar met een al gebruikt buitenfilter ( jbl e901). Tevens heb ik van mijn oude aquarium het water ververst en het water wat ik eruit gehaald had bij de nieuwe ingedaan. Ook heb ik het binnenfilter van de “oude”bak uitgeknepen in de nieuwe.
    Verkort ik hierdoor de indraai tijd van mijn nieuwe aquarium?
    Groeten, Joanne

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Joanne! Goede vraag. Je verkort hierdoor niet zozeer de indraai tijd van je aquarium, wel zorg je ervoor dat er een nog gezondere balans kan ontstaan omdat de “juiste” bacterien al in de bak zitten. Ik zou alleen niet de indraai tijd verkorten omdat er ook andere bacterie kolieen moeten ontstaan, bovendien weet je niet zeker of je aquarium water gezond blijft. Elke aquarium heeft een unieke samenstelling van waterwaarden, bacterien en vele andere stoffen. Om gezond te starten is er nou eenmaal tijd nodig tot de natuur zijn werk heeft gedaan. Als de bak een tijdje stabiel is, en de planten groeien, dan is dat het moment om er aquariumvissen in te doen. Succes en groetjes!

  72. Durinck Etienne zegt

    Ik ben weg van die ‘onderwatertuintjes’. De ervaring leert al vlug dat lang niet alle aquariumplanten makkelijk houdbaar zijn. Sommige planten stellen zeer hoge – sommige zelfs extreme eisen aan hun leefomgeving. Er zijn nu eenmaal waterplanten die hun voeding uit de bodem halen. Anderen halen hun voeding uit het water via het blad. Maar dan moeten die voedingsstoffen ook altijd op een dergelijke manier in het water zijn opgelost; dat dit ook daadwerkelijk mogelijk is voor deze planten. Zo zijn er ook planten die men gerust lichtdrinkers kan noemen; terwijl er andere juist goed groeien bij een matige verlichting. En zo heeft iedere plantensoort ook wel zijn temperatuur optimum waarbij deze groeit. Wanneer de temperatuur te laag blijft ontstaat er misschien een kommervorm. Wanneer de temperatuur constant te hoog of toch aan de te hoge kant blijft; zal de plant constant veel te vlug gaan doorgroeien. Om uiteindelijk’ uit haar krachten’ te gaan groeien om zo verloren te gaan. Dan zijn er weer andere planten die in het aquarium niet of nauwelijks aan groeien toekomen zonder CO 2 toevoeging. Dan zijn er andere die deze CO 2 toevoeging niet nodig hebben; terwijl deze toevoeging voor nog andere planten maar beter kan vermeden worden. En uiteraard gaat er geen jaar voorbij of er komen steeds maar nieuwe planten voor het aquarium ter beschikking. Iedere plant blijft een uitdaging. Waarom groeit deze plant bij mij amper of niet en bij een andere liefhebber wel ? Het antwoord op deze vraag vinden schenkt toch wel grote voeldoening.

    1. Aquariumfans zegt

      Goede toevoeging Etienne en bedankt voor je ervaringen! Klopt als een bus. In het kader van de grote vragen des levens past je vraag: “Waarom groeit deze plant bij mij amper of niet en bij een andere liefhebber wel?” heel goed. Er is basiskennis over aquariumplanten die je moet weten en daarnaast specifieke informatie waarmee je kunt analyseren. Daarmee kom je toch een heel eind. En toch kan alle informatie kloppend zijn en weigert een plant te groeien. Het hebben van aquaria blijft toch wat mysteries houden 😉

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.