Aquarium garnalen: voeding, schoonmaken en waterplanten

Aquarium garnalen zijn over het algemeen gevoeliger dan vissen. Dat betekent dat je er verstandig aan doet om het de garnalen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Afhankelijk van het soort blijft de populatie in stand en is de kans op voortplanting groter. Daarvoor zijn een aantal onderwerpen belangrijk: goede voeding, schoonmaken en waterplanten.

Zorg dat je garnalen niet dood gaan!

Veel garnalen overlijden zonder goede reden. Zo onnodig! Dat kan veel redenen hebben, soms moeilijk te achterhalen. Zelf gebruik ik voor mijn garnalen alleen de juiste garnalen voeding. Werkt ook anti- bacterieel en als bonus planten ze zich zelfs beter voort. Mooi meegenomen!

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over Garnalen!

Aquarium garnalen planten zich vaak voort na een waterverversing waarbij kouder water mengt met aquariumwater. Garnalen zien deze schommeling als een teken om zich voor te planten. Zorg er wel voor dat er slechts een minimale schommeling in temperatuur is.

Aquarium garnalen: zorg voor de juiste voeding

Aquarium garnalen vuurgarnalen bij dode visGarnalen zijn de wilde zwijnen van het water: ze eten vrijwel alles wat ze te pakken krijgen. Daarom zijn garnalen nuttige aquariumbewoners. Doordat van alles wordt opgeruimd is de water belasting minder. Hierdoor krijgen algen en ziektes minder kans. Alle beetjes helpen! Toch kunnen garnalen niet zonder meer overleven met het voedsel dat in een aquarium is te vinden.

Het is belangrijk dat er sprake is van een gebalanceerde voeding. In een aquariumwinkel kun je speciale voeding voor garnalen kopen. Naast voeding is het goed om de aquarium garnalen af en toe te verwennen met bijvoorbeeld herfstbladeren. Het blad zelf wordt niet gegeten maar de micro-organismen die erbij zijn betrokken zijn goed voor je garnalen.

Aquarium garnalen moeten een sterke weerstand krijgen want ze kunnen gevoelig zijn voor schommelingen en slechte waterwaardes. Gevarieerd voedsel helpt aquarium garnalen sterk te blijven.

Zelf bladeren toevoegen aan je aquarium

 • Gewoon in de herfst naar buitenlopen en dan de volgende bladeren zoeken: eikenblad, bladeren van fruitbomen of beukenblad.
 • Laat de bladeren binnen drogen, zorg dat ze door en door droog zijn. Je kunt gedroogde bladeren langer bewaren.
 • Voor gebruik even de bladeren koken om insecten of andere onwenselijkheden onschadelijk te maken.
 • Stop de bladeren in je aquarium en na enkele dagen zakken ze naar de bodem.
 • Garnalen zijn enorm blij met je!

Aquarium garnalen: schoonmaken met gevoel

Een gezond aquarium herken je aan weeldige, dicht begroeide plantengroei. Dat is de basis voor succes, ook voor het houden van aquarium garnalen. Er zijn alleen wel een paar aandachtspunten:

 • Verwijder na elke voedselbeurt de overgebleven voedselresten
 • Haal dode vissen en planten uit het water
 • Ververs iedere 2 weken 20% aquariumwater (vaak wordt eens per week gezegd, om de water balans niet te veel te verstoren is om de week meer dan voldoende)
 • Sommige garnalen eten algen, reinig alleen het glas. Een beetje alg in je aquarium is alleen maar goed voor de jongen en extra voedsel

Aquarium garnalen en planten waar ze dol op zijn

Aquarium garnalen zijn gebaad bij een goed groeiende bak met planten. Toch hebben ze de voorkeur voor enkele aquariumplanten. Dit heeft met name te maken omdat sommige planten een goede voedingsbron herbergen, een schuilplaats bieden, of geschikt is jongen in te laten opgroeien. Enkele voorbeelden waar garnalen gelukkig van worden: Mosbal, Javamos (mag niet ontbreken), Ambullia, Anubias op hout.

Tip: geen herfstbladeren? Koop een komkommer, spoel het goed af, snij een paar plakjes, kook ze (dan zinken de schijfjes naar de bodem), en doe de schijfjes in je aquarium. Garnalen zijn er dol op!

Tot slot

Over aquarium garnalen is veel te schrijven en over garnalen in het algemeen al helemaal! Daarom is dit een artikel uit een serie van vier. Als je alle blogs uit deze serie hebt gelezen, sta je niet meer voor verrassingen. De andere blogs zijn: Deel 1: Garnalen bak opstarten en inrichten, waar moet je op letten? Deel 2: Garnalen begrijpen, hoe houd je garnalen? Deel 3: Aquarium garnalen: voeding, schoonmaken en waterplanten (=dit artikel) Deel 4: Garnalen kweken, houden en voortplanten

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over aquarium garnalen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

36 Reacties
 1. Schnellenberg zegt

  hallo,
  Waar moet je allemaal op letten als je je garnalen en guppis een Catappa blad geeft?

  1. Aquariumfans zegt

   Houd je waterwaarden in de gaten en kijk goed naar eventueel veranderend gedrag van je dieren. Als er iets geks gebeurt, dan kun je beter meteen ingrijpen. Groetjes!

 2. Joep zegt

  Ik kweek voor medicinaal gebruik cannabis (wiet dus). Hier komen uiteraard geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. Cannabis/ hennep is familie van de brandnetel. Gisteren een schutblad van de cannabisplant overgoten met kokend water en daarna in mn gezelschapsbak gedaan. Ik heb nog nooit zoveel van mn garnalen bij elkaar gezien! Allemaal een plekje zoekend op dat blad. Vandaag was er alleen bladnerf over. Een echte aanrader dus.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Joep, leuke reactie. Deze tip hoor je niet vaak. Bedankt voor het delen! Groetjes

 3. Mihael zegt

  Hallo! Ik heb een vraag: ik ga een HSaqua bacto turbo aanschaffen. Ze zeggen dat wanneer je een bepaalde dosering erin stopt, dat je meteen je vissen erin kan zetten. Dan geldt het ook voor garnalen? Ze zeggen ook dat je voor ieder 50L water je 10ml van het fles erin moet doen. Is het erg als je er meer gaat doen, want ze zeggen dat vissen het process bevordert. Over garnalen zeggen ze niks en ik wil het zekere voor het onzekere nemen en wat meer erbij doen. Moet je bovendien ook elke keer wanneer je het water ververst bacterien erbij doen of is dat alleen nodig voor de eerste 2 weken? En het laatste vraag: hoe vaak moet je het water testen? 1 keer per week? Alvast bedankt iedereen!!

  1. Aquariumfans zegt

   Ik zou een aquarium altijd rustig opstarten. Zorgen dat de planten aan de groei zijn en dan pas gefaseerd vissen en garnalen toevoegen. Dat stelt je ook veel beter in staat om waar te nemen hoe het zich allemaal ontwikkelt en tijdig in te grijpen indien nodig.

 4. Chiara zegt

  Hallo, ik heb een 60 liter bak met alleen garnalen en slakken. De planten groeien hard en de garnalen planten zich fanatiek voort. Maar het water is altijd gelig en wat troebel. Ik ververs eens in de 2 weken ongeveer een derde van het water en doe er dan bacteriën bij na het aanvullen. Het filter verschoon ik regelmatig en de waarden van het water zijn goed. Enig idee wat ik aan die gele kleur kan doen? Bvd. Groetjes, Chiara

  1. Aquariumfans zegt

   Begin eens met het stoppen van toevoegen van bacteriën na het verschonen en verversen. Als het dan nog zo blijft zou een poosje kunnen filteren over actieve kool. Dat zou moeten helpen. Groetjes

 5. Dennis Kouwen zegt

  Hallo,
  Ik heb een 25liter aquarium met alleen vuur garnalen, ze planten zich erg snel voort. Dit aquarium heeft een hamburger matten filter.Nu wil ik ze graag in ons andere aquarium 55 liter met een extern filter. Hier zitten 8 neon tetra’s en 1 guppy en 1 algeneter in. Gaat dit samen met vuurgarnalen? Planten zijn : waterpest, Microsorium, dwerg anubias, beetje Java mos, Hydrocotyle, vallisneria spiralis.
  Ook zit er wat hout en leisteen in.Verder zit er in de 25 liter bak bijna geen stroming en in de 55 liter bak wel. Kunnen garnalen goed tegen stroming in een aquarium?

  1. Aquariumfans zegt

   Op zich zou dat prima moeten kunnen. Zorg wel voor voldoende schuilgelegenheid voor de garnalen. De stroming zullen ze op zich best prettig vinden. Veel succes ermee. Groetjes

 6. co zegt

  hallo ik kweek al jaren garnaaltjes en veel kleuren ik heb een paar tipjes waar we wat aan hebben denk ik koop meerder voeders ook vissen voer meng dat door elkaar dan geef je eigenlijk van alles wat stofvoer kopen kan maar is niet echt nodig omdat je dat zelf kunt maken doe dat gemengde voer in een oude koffie molen en doe dat een keer of drie vier dan heb je echt mooi stof voer goed voor de jongen koop ook eens ingevroren zwarte muggen geef ook maar niet te vaak ze groeien dan veel sneller nog een leuke tip gericht voeren voeder schaaltje maak een buisje bvb pvc of elektra buis op de lengte wat nodig is dat steek je in het voederbakje gooi voer in dat pijpje en valt dan mooi in het schaaltje laat een paar minuten staan moet ff zinken ps ook bladeren die kurk droog zijn kunnen in de koffie molen ff fijn knijpen er zijn ook meerdere bladeren die je kunt voeren moerbij eiken elzen elzen knoppen beuken en van vruchten bomen …. planten voeding compleet niet gevaarlijk voor garnaaltjes let daar op als je het gaat kopen ik gebruik profito maar er zijn ook ander voeders verder heel belangrijk laat nieuwe planten altijd een week in een emmer water staan ivb slakken gif cabomba en water pest kan giftig zijn ik hoop dat ik hier wat heb kunnen bij dragen aan onze zeer mooie garnalen hobby met vrgr co heesbeen den helder

  1. Aquariumfans zegt

   Hartelijk dank voor het delen van deze info, waar de garnalenliefhebbers weer de voor hen relevante info uit kunnen halen. Super! Groetjes

 7. Marieke zegt

  Hoi vraag van een beginner…. hoe maak ik de bodem schoon (voedsel restjes) ben zo bang dat ik de baby’s mee weg spiel/ gooi/ vermoord….. dus tips meer als welkom!
  Gr Marieke

  1. Aquariumfans zegt

   Als er veel voedsenresten liggen, voer je teveel. In principe moeten ze alles opeten. Je zou kunnen hevelen met een dun luchtslangetje en dan hevelen naar een glazen pot en kijken of je per ongelijk kleintjes hebt meegezogen. Groetjes

 8. Arjan zegt

  Goedeavond

  Wij hebben een klein aquarium van. 30 liter en het lukt ons niet om de garnalen levend te houden
  Er zit led verlichting in en een intern pompje hebben ph verlagende bodum garnalen hotel en behoorlijk wat plantjes die het wel goed doen trouwens. Themerathuur 25 graden
  Hebben een soort ronde tabletjes in een aantal kleuren is garnalen voedsel hoeveel moet je er dan van geven of raad je een ander voer aan
  Graag hoor ik wat van je Mvg Arjan

  1. Aquariumfans zegt

   Als het speciaal garnalenvoer is, ga ik ervan uit dat het verantwoord is. Belangrijk is om niet te overvoeren. Dat vervuilt het water. Je zou je waterwaarden eens moeten meten en kijken of die aansluiten bij de wensen van jouw soort garnalen. Groetjes

 9. Kenny DM zegt

  Wat met laurierbladeren uit de keuken?

  1. Aquariumfans zegt

   Persoonlijk geen ervaringen mee, maar ga eens met die vraag naar een garnalenforum en deel het antwoord hier. Persoonlijk zou ik nooit risico’s nemen met mijn dieren. Hooguit in een proefopstelling met een beperkt aantal exemplaren. Groetjes

 10. Laura zegt

  Ik heb aqua safe in mij aquarium gedaan terwel er vissen&vuurgarnalen in zaten, kunnen daardoor mij vuurgarnalen zijn overleden?

  Ze begonnen eerst met soort van stuitrekkingen en vielen daarna alle 30 dood. Hoe komt dit?

  Ik ben er erg van geschrokken en zou dit altijd willen verkomen!

  1. Aquariumfans zegt

   Het gebruik van chemicaliën bij de tere garnalen is altijd link. Wanneer dit sterven kort na het toedienen van het middel intrad is de link met het middel heel erg waarschijnlijk. Goed dat je dit hier meldt, een waarschuwing voor anderen. Zelf heb je daar natuurlijk niets aan, maar wel een les voor de volgende keer. Groetjes

 11. Beau zegt

  Hoi, ik heb garnalen besteld. Een stuk of 4
  Mijn vraag is : kunnen de garnalen niet uit de bak lopen? Want mijn aquarium is een beetje open .

  1. Aquariumfans zegt

   De meeste garnalen blijven wel in het water. Maar zekerheidshalve zou je toch kunnen afdichten met een stukje gaas. Van Japonica’s heb ik weleens gehoord dat ze uit de bak kunnen ontsnappen. Veel kleine krabbetjes hebben die neiging om te ontsnappen ook. Groetjes

 12. Sarina zegt

  Mogen ze ook druiven bladeren?? van eigen tuin? hebben ook appel en pruimen bomen staan.

  1. Aquariumfans zegt

   Helaas, daar heb ik geen informatie over. Maar waarom zou je risico’s nemen. Mocht je wel proberen daar ervaring mee op te doen dan zou ik het geweldig vinden wanneer je die, positief of negatief, hier zou willen delen. Tenslotte valt er op heel veel gebied nog veel te ontdekken en te leren. Groetjes

 13. Paul zegt

  Ik heb een 60 liter aquarium en wil deze gebruiken voor enkel garnalen. Hoe veel zou ik er in kunnen doe. De bak is volledig beplant.

  Mvg paul

  1. Aquariumfans zegt

   In die hoeveelheid water en onder die omstandigheden zou je met 15 tot 20 garnalen kunnen beginnen. Groetjes

 14. Luk zegt

  Ik twijfel om garnalen te nemen in mijn gezelschapbak van 100*45*50.
  Er zitten +-30 platties, 6 corydoras schwartzi en 1 grote pleco in. Naast de vissen zitten er ook blaashoornslakken en puntslakken in. De slakken zijn gewoon verschenen, en ik laat ze zitten omdat ze de bak mee proper houden.
  De planten zijn: Belgisch groen, waterpest, javamos en nog 2 planten waar ik de naam niet van weet. Het is geen Cabomba dat weet ik wel. Alles staat rond en op een groot stuk kienhout. De planten groeien goed ook al heeft de pleco de neiging om overal op te gaan liggen. Ik moet ze regelmatig bijsnoeien of ze overgroeien de bak.
  Kan ik daar garnalen bij plaatsen of beter niet?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Luk,
   Goed dat je deze vraag stelt! Je aquarium klinkt eigenlijk al een beetje vol. Je vissen voelen zich optimaal in je aquarium, als ze met aantallen tussen de 30 en maximaal 36 zijn. Daarom zou ik er geen garnalen meer bij nemen. Daarnaast is het veel leuker om een speciaalaquarium voor garnalen neer te zetten, dus ik zou het lekker zo laten! Geniet van je aquarium!

 15. rudy zegt

  hallo, ik heb een 30 liter bakje voor garnalen te houden, mogen er dan ook neon visjes bij?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Rudy. Als je voldoende schuilmogelijkheden voor je garnalen hebt, dan moet het goed gaat. Ik zou echter niet teveel Neon Tetra’s kopen want 30 liter is erg krap. Lees onze blog over Neon Tetra er anders eens over. Het schijnt wel zo te zijn dat Neon Tetra’s in sommige gevallen eitjes onder de buik van zwangere garnalen kunnen eten. Dat heb ik zelf niet meegemaakt maar wel iets om alert op te zijn. Groetjes!

 16. DennisV zegt

  Als de garnalen op het glas zitten dan betekend dat denk ik dat ze kleine algjes van het glas af eten. Dat is dus geen probleem en ik denk dat de bak prima in orde is!

  Ik heb echter ook een vraag. Als er garnalen in een bak zitten hoeft er geen algen etende vis in neem ik aan?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dennis,
   Bedankt voor je reactie op Danker, dat zien we graag! Wat betreft je eigen vraag: Voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast: verschillende soorten algen vereisen een verschillende bestrijding. Het kan dus best zijn dat het type alg dat in jouw aquarium zit, niet bestreden (lees: gegeten) wordt door garnalen, maar wel door een vis! Kijk op de site maar eens naar de specifieke algensoorten en naar de bestrijding ervan door algen, slakken en vissen. Veel plezier en succes met je aquarium!

 17. Gert Valk zegt

  welke planten kan ik het beste als schuilgelegenheid voor garnalen in een klein aquarium doen? er zitten nu 5 platys en 15 guppys in en 2 planten (geen bodembedekkers) en is een garnalenflat ook te doen in zo’n bak?

  1. Myron zegt

   Javamos en mosballen vinden ze goed. En gewoon vallisneria ofzo en andere planten zolang ze maar goed kunnen schuilen. Heb zelf ook kienhout erin. Vinden ze ook fijn

 18. Danker zegt

  Ik heb 2 bakken met vuurgarnalen. De voortplanting gaat zeer goed. Nu valt het mij op, dat ik heel regelmatig jonge garnaaltjes op het glas van de aquarium zie zitten. Is dat gebruikelijk of mankeert er dan wat aan mijn bak. Wie kan mij raad geven

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Danker,
   Wat fijn dat de voorplanting van je garnalen zo goed gaat! Dit is meestal een heel goed teken dat het goed gaat met je aquarium, dus ik zou me geen zorgen maken of er iets mis is met je aquarium. Gewoon lekker genieten!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.