fbpx

Goerami (gourami) labyrintvissen Top 5

Goerami of gourami aquariumvissen (Belontiidae) zijn populaire aquariumvissen die ook wel bekend staan onder de naam labyrintvissen. Dit vanwege het labyrintorgaan boven op hun kop. Hiermee halen ze zuurstof uit de lucht als aanvulling op de ademhaling door de kieuwen. Ze komen van nature voor in Afrika en Zuid-Oost Azië. Het zijn prima vissen voor een beginnende aquariumhouder. In deze blog lees je over de verschillende soorten en over hun leefomgeving.

Labyrintvissen zijn cool! Maar wat weet jij ervan?

Mooie kleuren check! Leuke broedzorg, check! Labyrintvissen zoals Goerami’s stellen wel eisen aan hun omgeving. Dat betekent dat je labyrintvissen niet zonder meer bij andere aquariumvissen kunt plaatsen. Weet jij bijvoorbeeld voldoende over ziektebestrijding of de juiste voeding? Belangrijke kennis, waarvan veel op onze website staat. Zelf ben ik fan van speciaal voer, perfect voor labyrintvissen. Enjoy!

Goerami soorten

De Goerami is er in vele soorten met vaak bijzondere namen: zoals bijvoorbeeld diamant gourami, chocolade gourami en zoen gourami. Deze laatste heet zo omdat zoengoerami elkaar echt op de mond lijken te zoenen. De kleinste soorten zoals de dwerggoerami zijn zo’n 5 cm groot. De grotere soorten tussen de 10 en 15 cm. Nu zijn er enorm veel labyrintvissen waarvan de goerami onderdeel is. Ben jij op zoek naar aquariumvissen die echt wat toevoegen aan je aquarium? Voor jou ter inspiratie een top vijf labyrintvissen.

Weetje: in het wild komen Goerami voor die wel 70 cm kunnen worden. Een vis zo groot als jouw tv!

Top vijf Labyrintvissen

Nummer 1: Siamese kempvis (Beta splendens)

Siamese kempvis (Beta splendens)
Siamese kempvis (Beta splendens)

De Siamese kempvis is echt een prachtige vis. Een echt pronkstuk voor je aquarium. Het mannetje geeft een fraai effect in je aquarium. De siamese kempvis, vooral het mannetje, bestaat met felle kleuren zoals groen, geel, blauw maar ook roze en rood. En een combinatie van verschillende kleuren. Door hun schitterende kleuren in combinatie met sierlijke vinnen vind je moeilijk nog mooiere aquariumvissen. Ze worden zo’n 5 tot 8 cm groot.

De Siamese kempvis doet zijn naam voor een deel ook eer aan: de mannetjes zijn agressief tegen elkaar en tegen het vrouwtje na het leggen van de eitjes. Tegen andere vissen zijn ze overigens vriendelijk en ook vrouwtjes verdragen elkaar onderling prima. Deze aquariumvis is dus geschikt voor een gezelschapsbak. Dat is weer mooi meegenomen.

HerkomstThailand
Grootte5-8cm
pH-Waarde7 – 7.5
KarakterNaar mannelijke soortgenoten zeer agressief, met de meeste andere vissen prima
Temperatuur24 – 30

 

Tip: Begin je net met een aquarium dan zijn dwerggoerami prima vissen om mee te beginnen. Zorg voor een bak van minimaal 120 liter. Ideaal is een combinatie van één mannetje en enkele vrouwtjes.

Nummer 2: Honing goerami (Colisa chuna)

Honing goerami (Colisa chuna)
Honing goerami (Colisa chuna)

Dit zijn hele kleine labyrintvissen met een maximale grootte van 5 cm. De naam van deze vis doet eer aan de verschijning, met een honingachtige kleur. Een van de leuke aspecten van deze vis is dat ze in alle lagen van het aquarium zwemmen. Belangrijk voor de Honing goerami is dat er voldoende schuilmogelijkheden in je aquarium aanwezig zijn. Hierdoor wordt de kleur nog mooier.

Qua voeding zijn deze goerami vrij gemakkelijk omdat ze bijna alle vissenvoer eten, zolang het niet te groot voor ze is. Maar net zoals bij vele aquariumvissen, variatie in voedsel is het beste omdat een gevarieerd dieet de weerstand van de vis het beste houdt. Overigens is de vrouwtjes versie iets wat groter dan de mannetjes variant. Tijdens de paartijd zijn ze wat gemakkelijker te onderscheiden van elkaar omdat het vrouwtje een bruine band over het gehele lichaam krijgt.

HerkomstIndia
Grootte5 cm
pH-Waarde6.5 – 7
KarakterGoedaardig
Temperatuur22 – 28

 

Tip: Combineer de rustige, langzame goerami niet met actieve en snelle vissen zoals barbelen en sumatranen. De goerami zouden bij het voeren anders onvoldoende aan hun trekken komen of zelf voor een deel opgeknabbeld worden.

Nummer 3: Paradijsvis (Macropodus opercularis)

Paradijsvis (Macropodus opercularis)
Paradijsvis (Macropodus opercularis)

De Paradijsvis is een vis met geweldige kleurcombinaties. Daarom is hij ook enorm populair onder de aquariumliefhebbers. Naast de beauty is de Paradijsvis ook gemakkelijk te houden in het aquarium. Het is zelfs mogelijk deze vis in de zomer in een vijver te stoppen. In temperaturen vanaf 10 graden kan prima worden overleefd. Zorg er in je aquarium wel voor dat de maximale temperatuur niet boven de 30-31 graden uitkomt.

Koop overigens maar één mannetje. Dit is heel belangrijk want de mannetjes zullen hun territorium bevechten tot de dood er op volgt. Koop daarnaast een stuk of drie- vier vrouwtjes omdat deze vis een zogeheten harem vis is. Meerdere mannetjes bij elkaar is wel mogelijk maar dan wel in een aquarium langer dan 1.80.

HerkomstOost- Indië, Maleisië
Grootte10 cm
pH-Waarde6 – 7
KarakterTegen andere mannetjes en wat kleinere visjes dominant. Verder een goedaardig karakter
Temperatuur20 – 25

Nummer 4: Dwerg goerami (Colisa lalia)

Dwerg goerami (Colisa lalia)
Dwerg goerami (Colisa lalia)

Over populaire vissoorten gesproken, dit is er een goed voorbeeld van. Deze dwerg gourami is een rondzwemmend schilderij van Picasso. Met vele kleuren, kleurpatronen en prachtige vinnen. Deze aquariumvissen worden vaak in grote groepen bij elkaar gezet. En dat geeft een geweldige kleurrijke sfeer aan je aquarium. Zorg echter wel voor voldoende schuilplekken. Zeker als je het paringsgedrag wilt bevorderen dan is een andere weg niet mogelijk.

Ben je geïnteresseerd in het kweken van deze Dwerg goerami? Dan zit je aan het goede adres. Het is een vrij gemakkelijke vis om te kweken. Zorg dat het water lekker warm is (27 graden) en het waterpeil niet hoger dan 20cm. Een kweekbak is dus noodzakelijk. Het mannetje zal zijn gang gaan en een schuimnest bouwen. Het vrouwtje legt daar vervolgens de eieren. Zorg dat het vrouwtje daarna uit de bak wordt gehaald om onnodige agressie te voorkomen. Na 24 uur komen de eieren al uit. Haal vervolgens ook het mannetje uit de kweekbak en voilà, je kweek is voltooid.

HerkomstIndië
Grootte5-6 cm
pH-Waarde6 – 7,5
KarakterNiet moeilijk tegen andere vissen. Soms wat schuw.
Temperatuur20 – 27

Nummer 5: Zoenvis (Helostoma temminckii)

Zoenvis (Helostoma temminckii)
Zoenvis (Helostoma temminckii)

In de top 5 kan de zogeheten Zoenvis niet uitblijven. Deze naam is niet geheel onterecht. Deze aquariumvissen vertonen interessant gedrag waarbij de mannetjes de monden tegen elkaar duwen. Een prachtige zoen is geboren. In werkelijkheid is het dominant gedrag, een soort tweestrijd, waar de vrouwtjes geïmponeerd moeten worden. Een vreedzame, bijna romantische manier om uit te maken wie de baas is.

De Zoenvis is alleen te houden in grote aquaria want ze kunnen wel 30 cm lang worden (meestal echter tussen de 15-20cm). Minimaal 300 liter is daarmee een noodzaak. Een ander goed feitje om te weten is dat ze je aquariumplanten kunnen aantasten. Vooral de wat zachtere bladeren worden opgegeten. Qua voeding is dit soort niet bijzonder moeilijk want ze eten van alles. Zowel plantaardig als levend voedsel. Wil je ze echt een enorm plezier doen? Gooi dan eens wat in stukken gesneden slabladeren in je aquarium. Daar zullen ze van smullen.

HerkomstZuid-Amerika, Azië
Grootte15-30
pH-Waarde6 – 7
KarakterVreedzaam
Temperatuur25-30

Tot slot

Ben je een beginnend aquariumhouder of zoek je vissen die gemakkelijk zijn in het onderhoud? Dan is de goerami echt iets voor jou! Ze zijn sociaal en geen moeilijke eters. Niet voor niets één van de populairste aquariumvissen. Lees ook de blog over tropische aquariumvissen houden om het maximale plezier uit je aquariumvissen te halen.

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over goerami (gourami)? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

56 Reacties
  1. Patricia zegt

    Hoeveel diamant gourami’s kunnen er in 450 liter?
    En welke verhouding mannen en vrouwen?

    Mvg patricia

    1. Aquariumfans zegt

      Uit ervaring zie ik in dat formaat bak vaak 2 stellen waarbij de mannen en vrouwen onderling vaak bakkeleien. Op zich kan dat geen kwaad als er voldoende schuilgelegenheid is in de vorm van plantengroepen die tot aan het wateroppervlak reiken. 1 stel is veiliger, maar het gedrag van 2 stellen is vaak best interessant. Groetjes!

  2. Patricia zegt

    Hoi.

    Hoeveel diamant gourami’s kunnen er in een bak van 150cm (450 liter)?
    En welke verhouding mannen/vrouwen?
    Alvast bedankt!
    Mvg patricia

  3. Eleonora zegt

    Hallo, ik heb reeds geruime tijd een aquarium van 110cm lang x 45cm x 45cm. Hierin leeft een koppel L144 (longfin blue eye), een groep van 9 corydoras paleatus, enkele slakken en vuurgarnaaltjes. Ik zoek een rustige vis om de midden- of bovenlaag ook te bevolken. De temperatuur is 23 graden, ph 7 à 7,5. Goeddraaiende bak met planten, waar de huidige bewoners zich heel goed in voelen. Wel is het water vrij hard. Kan ik hierin een koppel dwerggoerami’s houden? Ik wil zeker geen overbevolking en het moet aangenaam blijven voor de huidige bewoners en voor de gourami’s. Verder kan ik nergens terugvinden of het grote vervuilers zijn en of ze om die reden af te raden zijn (de L144 zijn immers al grote vervuilers).
    Ik ben hier al een tijdje over aan het tobben. Dwerggoerami’s hebben mijn voorkeur, omdat ze qua uiterlijk en rust het best in mijn bak lijken te passen. Ik hou niet van nerveuze, drukke kleine visjes.

    1. Aquariumfans zegt

      Rustige dwerggoerami’s zijn bijvoorbeeld de honinggoerami’s. Die vervuilen weinig en zijn over het algemeen rustig. Ik zou proberen de natuurlijke kleurvorm, en niet al die kweekkleuren, proberen te krijgen. Die zijn in mijn ogen het mooist. Niet meer dan 1 stelletje !!

  4. Ziggy zegt

    Hallo!

    Ik wil graag een aquarium met een Betta vis en een klein schooltje Galaxy Danio’s. Nu lees ik overal dat een mannetjes Betta prima alleen kan, maar ik vroeg mij af of een vrouwtjes Betta ook gelukkig kan zijn in haar eentje?

    Bij voorbaat dank!

    1. Aquariumfans zegt

      Houd er wel rekening mee dat Betta’s agressief kunnen zijn of worden tegenover kleine fel gekleurde visjes. Theoretisch kan het, maar de praktijk zal het moeten leren. Mannetje of vrouwtje maakt niet zoveel verschil Mannetjes zijn vaak mooier, maar ook groter.

  5. Daisy zegt

    Hallo!

    Ik wil eerst even zeggen dat ik dit een hele fijn site vind met veel info!

    Ik ben sinds gister eigenaar van een dennerle Nano cube 60l aquarium (whoop whoop)

    Nu ben ik veel aan het lezen over welke visjes ik hier nou in zou kunnen doen. Een schooltje kardinaal tetra’s lijkt me leuk maar denk ik niet geschikt voor mn aquarium? (Hebben een aquarium nodig van min 60cm, die van mij is 40cm) Die dwerg Gourami zijn heel leuk.. is dan het beste 1 mannetje en 2 vrouwtjes? Past/mag dat in de 60l? Daarnaast van die alles eters Pandas(sorry weet de volledige naam even niet., kleine algeneters en misschien een mooie betta zoals hierboven genoemd in het lijstje. Ik zal natuurlijk dan wel zorgen voor de nodige beschutting aan planten enz..

    Zijn er nog andere mooie kleurrijke visjes die een eye catcher kunnen zijn in mn aquarium?

    #beginner #wilhetgoeddoen #enthousiast

    Alvast bedankt!!

    1. Aquariumfans zegt

      Meer dan de soorten die je nu noemt zou ik sowieso niet gaan huisvesten. Die gourami in combinatie met betta kan een probleem worden. Ik zou dan gaan voor de natuurlijke kleur honing gourami. Veel eye catchers zoals jij die noemt concurreren met elkaar. Rust is belangrijk in een aquarium, zeker als het klein is. SucceS!

  6. sandra zegt

    Hallo,

    Ik was pas via MP een klein aquarium ophalen voor garnalen. Daar zag ik een gezelschapsaquarium met een groepje van 5 of 6 honinggourami mannen. Het ging supergoed dat wil ik ook! Kan het alsnog fout gaan? Ze heeft ze al best lang….

    1. Aquariumfans zegt

      Met al dat soort vissen is het over het algemeen zo dat wanneer je er drie hebt het steevast oorlog wordt. Heb je er echter een flink aantal, dan zijn zo steeds afgeleid dat ze elkaar veel gemakkelijker accepteren. Dus, of 1 man en twee vrouwen. Of in een hele grote bak 2 mannen en 2 of 3 vrouwen, of een hele grote groep van dezelfde soort. Waarbij het niet uitgesloten is dat er toch eentje de pineut wordt

  7. G. Ourami zegt

    Hallo, ik heb momenteel een Dennerle 60L Cube bak met 2 dwerggoeramis en 2 honinggoeramis, Ze doen het prima en ook met elkaar kunnen ze het goed vinden. Het aquarium is bijna volledig beplant met drijfplanten en Javavarens, dus schuil- en schaduwplaatsen genoeg. Ik vraag me af of ik hier nog enkele vissen bij kan zetten (bijv. platies of danios) of dat ik dat beter niet kan doen met 60L. Ik heb er online niet veel over kunnen vinden. ik kom dan al snel bij scholenvissen zoals tetra’s o.i.d. uit, maar gezien de inhoud zou ik het zelf graag op max. 2-3 vissen erbij houden, dus een paartje van iets zou ideaal zijn. Wat zou ik kunnen overwegen?

    1. Aquariumfans zegt

      60 liter is niet veel. 4 kleine goerami’s is al heel wat. Je zou kunnen denken aan 6 dwergrabora’s. Daar zijn verschillende soorten van. Succes!

  8. K den Uijl zegt

    Hoi, ik heb nu in een 140 liter aquarium een koppel man-vrouw Melanotaenia boesemani & 1 koppel bloedvlek tetra + wat algen eters en 10 japonica garnalen.

    De rest van mn tetra en regenboogvissen zijn al een tijdje niet meer. De rest doet t wel goed zo. Nou vroeg ik me af of ik hier een gourami bij kan zetten. Diamand of colisa.

    1. Aquariumfans zegt

      Boesemani’s kunnen enorm groot worden en leven in stromend water in schoolverband. Ik begrijp dat je er meer hebt gehad. 140 liter is dan eigenlijk aan de kleine kant. Ook die bloedvlekken zijn eigenlijk scholenvissen en behoren onder de tetra’s tot de grotere soorten. Gegeven je aanwezige vissoorten zou ik eerst de scholen aanvullen tot minstens 6-8 en mogelijk, als het dan nog niet te vol is, met een koppel diamantgoerami’s aanvullen. Succes!

  9. Karin zegt

    Goedemiddag,

    Even een vraagje over de zoenvis.
    Zodra m’n aquarium (150*50*55) goed ingedraaid is neem ik een zoenvis en 2 maanvissen over van vrienden waar ze veel te klein gehouden worden.
    De maanvissen vul ik aan tot een groep van 6. Maar over de zoenvis weet ik niet zo veel ???? kan ik daar ook wat aan toevoegen, als ik er achter kom of het een man of vrouw is tenminste.
    Ik hoor graag meer over de zoenvis!

    Groetjes Karin

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Karin, ik heb daar al een blog over geschreven. Zie: http://www.aquariumfans.nl/zoenvis-aquariumvis/ Volgens mij staat daar alles in wat je wilt weten. En anders hoor ik het wel 🙂 groetjes!

  10. NanNooy zegt

    hallo, kunnen Honing Gouramies samen me Regenboogvis Auatralis?
    met groet Nan

    1. Aquariumfans zegt

      Melanotaenia australis is een toch vrij groot wordende (10cm) bewegelijke scholenvis uit een totaal ander gebied dan de kleine, maar fraaie honing goerami. Persoonlijk vind ik het geen voor de hand liggende combinatie, zeker niet in aquaria kleiner dan 1.50 mtr. Lees je goed in over deze soorten en ik denk dat je tot dezelfde conclusie zulte komen. Daarnaast hangt veel af van de inrichting van het aquarium en eventuele andere bewoners. Groetjes

  11. Gerda zegt

    Hai, ik heb niet zozeer een vraag over de goerami maar wel over labyrintvissen. Ik heb namelijk gelezen dat het koelen met een ventilator in de zomer dan niet mogelijk is, omdat labyrintvissen daaraan kunnen overlijden. Nu lees ik veel over goerami’s in verband met koeling maar nergens lees ik wat over corydoras in verband met koeling. Toch is dit ook een labyrintvis heb ik ontdekt. Mijn vraag is dus of ik in de zomer wel of niet een ventilator op mijn aquarium kan zetten, want ik heb namelijk dwergcorydora’s in mijn aquarium.

    Groetjes Gerda

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Gerda, dat heb je toch een klein beetje verkeerd geïnterpreteerd. De labyrinthvissen halen de zuurstof rechtstreeks uit de lucht en de corydoras hebben darmademhaling, dus onder water, waardoor de luchttemperatuur ook minder belangrijk is. Groetjes!

  12. Colle Wim zegt

    Een koppeltje honinggoerami’s heeft eitjes. Niét in een schuimnest, wel achter het decor waar o.a. de pomp -in & uitlaten geïnstalleerd zijn.
    Waarop moet ik me voorzien qua voeding & verzorging?

    Dank je wel, Wim

    1. Aquariumfans zegt

      Het krijgen van een nestje is heel erg leuk, maar het is heel lastig, bijna ondoenlijk om de larven en
      later de jongen in een gezelschapsaquarium groot te krijgen. Ik zou het maar rustig op z’n beloop
      laten en kijken wat er gebeurt. Het feit dat er geen schuimnest is gebouwd doet ook al vermoeden
      dat er iets niet helemaal goed is gegaan. Succes vooral! Groetjes

  13. Colle Wim zegt

    HELP 1!
    Even kort schetsen. Onlangs kocht ik een schooltje bloedvlek tera’s in een aquariumwinkel die ermee ophield te bestaan. Snel bleken er een paar Tatra’s ziek te zijn: witte vlekjes op de kop (tussen witte vlek & witte watte). Ik dacht aan witte stip en heb ze hiervoor behandeld. Zonder resultaat. Visjes krijgen evenwichtsmoeilijkheden en sterven kort nadien. Het watte-achtige is verdwenen, sommige blijven met een soort schimmel op bek en/of kop zitten. Regelmatig ververs ik een deel van het water. De waarden zijn prima; Ik gebruikte “eSHa exit” en “eSHa 2000” tot nu toe voor 2 volle kuren (= 2x 5 dagen) tot nu toe zonder resultaat. De zieke vissen haal ik er zo snel mogelijk uit …
    Wat kan ik nog doen?

    1. Aquariumfans zegt

      Ik ben bang dat je al gedaan hebt wat je kon doen. Hooguit nog een beetje verhogen van de
      temperatuur naar 26 graden. Of nog een middel tegen schimmel gebruiken zoals Fungicell https://www.aquariumwarenhuis.nl/product/hs-aqua-fungicell-150-ml-int/
      Daar is het verwijderen van de zieke vissen nog de beste optie. Jammer dat het zo gelopen is. Hopelijk komt het nog goed!

  14. Kaat zegt

    Ik heb een rio van 120 liter met al een stel diamantgoerami erin. Nu wil de buurman zijn stel diamantgoerami en goudspat stel kwijt kan ik die in mijn aquarium erbij doen?

    1. Aquariumfans zegt

      Op zich kunnen ze er wel bij, maar je moet in het begin wel even goed in de gaten houden of ze elkaar accepteren. Labyrint vissen kunnen onderling soms erg vervelend zijn. Als het niet gaat moet je snel ingrijpen en zorgen dat je een stel overhoudt. Groetjes!

  15. Bart zegt

    Na het indraaien van onze 45L aquarium (superfish start 50 tropical kit) zitten er nu 2 dwerggoerami’s in. Volgens mij hebben we twee mannetjes gekregen. Nu laten ze elkaar wel met rust. Wat ik me afvraag is hoe sterk de stroming in het water mag zijn. Het bijgeleverde pompje levert tamelijk veel stroming. De visjes worden aan de kant van de filter echt voortgestuwd in het water, maar lijken deze stroming precies op te zoeken. Is dit ok? Wanneer de waterwaarden in het aquarium stabiel zijn komt er nog een schooltje neon tetra bij (15).

    1. Aquariumfans zegt

      De meeste vissen kunnen wel wat stroming hebben, maar vooral ’s nachts moet dit niet alt te overdreven sterk zijn. De vissen moeten niet door de bak “geroerd” worden. Meestal zijn mannetjes dwerggoerami’s erg competitief. Ik zou er een ruilen voor een vrouwtje. 45 liter is niet erg veel en een aanvulling met 15 neon tetra’s lijkt mij wat veel van het goede. Ik wens je veel wijsheid!

  16. Andre zegt

    Ik heb een aquarium met verschillende vissen, maar vooral de gebruikelijke beginners vissen. De laatste tijd gaan mijn gourami’s steeds dood. Het water ververs ik wekelijks voor +/- 25%. Agressieve vissen zoals Sumatranen heb ik niet en ik heb ook voldoende beplanting.

    Heeft iemand enig idee wat de oorzaak kan zijn?

    1. Aquariumfans zegt

      Gourami’s zijn heel sterk territorium vormend. Dat betekent dat mannetje elkaar vaak niet bij zich in de buurt dulden en vaak vechten tot de door. Neem in een niet al te grote bak, 100x50x50cm. niet meer dan 1 mannetje en 2 vrouwtjes. Dan gaat het meestal wel goed. Succes!

  17. Annetta zegt

    Hallo wij hebben 3 mannetjes goerami in het aquarium zitten nu twee daarvan vertonen een kwetsuur achter de hoofdvin , is het fout van drie mannetjes te zetten en kan het zijn dat ze elkaar kwetsen ?
    Groetjes

    1. Aquariumfans zegt

      Ja Annetta, dat kan problemen opleveren. Vooral de mannetjes kunnen onderling erg agressief zijn. Veel soorten kunnen mekaar echt dood vechten. Meerdere mannen hebben dus erg veel ruimte nodig en moeten elk een eigen territorium kunnen claimen. Beter is twee mannen weg te halen en te vervangen door vrouwen. Succes !!

  18. Elly schepers zegt

    Ik begin een aquarium is het nodig de dwerg goeramie lala in een koppel te houden, ik wil n.l. geen jongen en hoeveel mannetjes kan ik in mijn 200 literbak zetten. Er zitten 4 blauwe handwaaiergarnalen al in vr. Gr. Elly

    1. Aquariumfans zegt

      Dwerggoerami’s kunnen verschrikkelijk territoriaal zijn en zowel mannen als vrouwen kunnen onderling heel agressief en onaardig zijn tegen elkaar. Meestal is de beste keuze 1 man met 2 of drie vrouwen. Mannen onderling gaat vaak niet goed. Zelfs in grote bakken. Dus ga er voorzichtig mee om en houd de groep goed in de gaten !!

  19. Wikke zegt

    Hallo,
    Ik heb een vraag. Kan een betta splendes samen met 2 honinggourami’s?

    1. Aquariumfans zegt

      Theoretisch kan dat wel, maar ze moeten wel de ruimte hebben. Daarnaast ook voldoende planten en daarmee schuilgelegenheid. Meestal gaat het wel goed, tenzij de dieren te dicht op elkaar zitten. Individuele verschillen kunnen weleens tot problemen leiden, maar in een ruim aquarium valt dat wel mee. Succes ermee.

  20. Yvonne zegt

    Hallo,
    Ik heb 1 goerami, de andere is overleden.
    Kan het dat deze vis ,een kleine algeneter en garnalen eet?

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Yvonne,
      Soms kan een Goerami agressief zijn naar andere aquariumbewoners, maar dat ligt aan het karakter van de vis. Als je het zeker wilt weten, kun je het beste het visje even goed observeren om eventuele agressiviteit waar te nemen. Groetjes.

  21. J.J.Herman zegt

    Prima omschrijvingen omtrent tropishe aquaria. Gr. J.J.H

  22. cor zegt

    kunnen goeramis bij maanvissem en discusvissen

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Cor,
      Maanvissen kunnen agressief zijn tegen andere vissen en ze zijn agressieve eters. Mocht je maanvissen en gouramis bij elkaar willen houden moet je er goed voor zorgen dat de goeramis genoeg eten krijgen en niet gepest worden door de maanvissen. Wat betreft Discus zou ik het afraden. De Discus is een schuwe vis en gaat het best samen met alleen zijn eigen soort of soms met een kleine tetra. Groetjes.

  23. donker zegt

    vraagje

    we hadden een paartje goudgourami in ons 180ltr aquarium, naarmate ze groter werden werdt het mannetje agrressief naar het vrouwtje, welke dus steeds schuilde en ook een dik oog had ineens. we hebben toen het mannetje uitgevangen en met een paar dagen zag je het vrouwtje weer rond zwemmen en verdween haar dikke oog.
    vanmiddag hebben we een jongere goudgourami man erbij gezet, maar nu wordt deze de hele tijd achterna gezeten door het vrouwtje.
    wat is jullie advies nu?

    1. Aquariumfans zegt

      Hallo Donker, mooi verhaal zoiets hoor ik vaker, ik zou het nog een keer proberen met de grote man maar ik vrees dat de dominantie weer een rol gaat spelen. Wat wel een oplossing zou kunnen zijn is 1 of 2 vrouwen erbij dan is hij meer afgeleid mogelijk heeft hij dan minder praatjes. Groetjes

  24. hennie zegt

    he hallo.

    een snelle vraag.
    kan ik twee honing goeramies in een 40 liter bak doen?
    ik heb een donkere bodem en veel beplanting

    1. Aquariumfans zegt

      Ja zeker Henny een leuke keuze zelfs, als je dan ook wat drijfgroen hebt is het helemaal top voor die vissen. Groetjes

  25. Samantha zegt

    Hallo

    Ik weet niet waar ik de vraag het beste kan stellen. Maar graag zou ik iets willen weten over mogelijke eitjes. Ik zie ineens in een nep plaat witte bolletjes met een vierkant zakje eromheen. Enig idee of dat eitjes zijn? Ik heb er gourami vissen inzitten. Regenboogvissen en 5streepbarbelen waarvan ik weet dat ze eitjes leggen. Corydoras heb ik ook maar geen idee hoe hun dat doen. 2 ervan liggen er wel bij in de buurt. Ik heb een andere bak voor gupjes en vuurgarnalen. Als ik die nepplant met “eitjes” eruit haal. Eten de garnalen ze dan op?

    Vriendelijke groet

    Samantha

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Samantha,
      Wat leuk dat je eitjes hebt in je aquarium! Je vraagt of er een kans is dat je garnalen de eitjes op zullen eten als je deze in je garnalenbak doet. De kans hierop is vrij groot. Garnalen eten zo’n beetje alles wat los en vast zit, dus ook eieren kunnen op het menu staan. Wil je zeker weten dat de eitjes het overleven, dan zou ik ze toch even helemaal apart zetten of ervoor zorgen dat de andere vissen niet meer bij de eitjes kunnen. Veel succes!

  26. Natascha zegt

    Hallo,

    Ik heb een vraag in mijn 125 bak heb ik aantal soorten vissen zitten oa 3 vrouwtjes en drie mannentjes dwerggoerami nu zijn in 1 week tijd 2 mannentjes overleden en 1 vrouw is al 3/4 dagen onwijs dik maar ook echt dik. Ze zwemt wel gewoon rond ect. Mijn andere vissen kogelvissen,maanvissen, tetra’s ect doen het allemaa goed en is er geen 1 van overleden. De twee mannen waren niet dikker dan normaal. Alvast bedankt!

    Mvg

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Natascha. Dat is heel vervelend zeg. Het komt wel vaker voor bij de aanschaf van nieuwe vissen dat ze het niet allemaal overleven. Dat kan heel veel redenen hebben. Om er een aantal te noemen:
      1. Te snel de vissen uit de zak in je aquarium gestopt. Door de grotere temperatuur wisseling is het immuunsysteem van de vis achteruit gegaan met mogelijk een verkeerde afloop.
      2. Maanvissen die je noemt kunnen territorial zijn bij nieuwe vissen. Dat wil nog wel eens verkeerd aflopen.
      3. De vissen die je kocht waren gewoonweg niet in een goede conditie.

      Ik hoop dat er in de tussentijd niet nog meer vissen zijn overleden. Veel succes in ieder geval. Groetjes!

  27. Rachel zegt

    Goedemiddag,

    Wij hebben een klein aquarium van 40 liter met daarin een koppeltje honing goerami ‘s.

    Hitsig stel want hebben al meerdere nestjes gehad. Nu hebben we 3 visjes die tot een lengte van 1,5 cm gekomen zijn in het kweekbak je en nog een groepje van 4 met een lengte van pas een halve cm.

    In onze bak zitten verder kegelvlekbarbepen, neon tetra’s, 1 grotere algeneter en 3 bodemvisjes.

    Wij vroegen ons af of de grotere visjes al uit de kweekbak in het aquarium kunnen. De kegelvlek barbelen en de honing goerami ‘ s gaan bij ons goed samen.

    Ik hoor graag van u. Mvg rachel

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Rachel! Ik heb hard moeten lachen om je opmerking “Hitsig stel”. Het is gewoon een goed teken, blijkbaar hebben de Honing Goeramies het gewoon erg naar hun zin. Job well done! De grotere vissen kunnen inderdaad van de kweekbak in het aquarium. Maar doe ze eerst in een doorzichtige plastic zak om ze aan de temperatuur te laten wennen. Daarna beetje bij beetje aquariumwater erbij en dan kunnen ze erin. Daarna even goed opletten of er geen territoriaal gedrag wordt vertoond. Het kan zo zijn dat de vissen niet worden geaccepteerd. Klein niet en groot niet. Daar kom je alleen maar achter door het te proberen. Heel veel succes en keep me posted! Groetjes!

  28. Rob zegt

    In mijn kweekbak had ik een stel dwerg gourami’s (Colisa lalia) apart gezet. Deze hadden echter weinig interesse in elkaar. Maar in mijn gewone bak (Vision 450) begon een andere man een schuimnest te bouwen. Op een avond zag ik dat hij samen met een vrouwtje eitjes begon te leggen. Ik heb toen snel de kweekbak leeg gemaakt en met een pollepel het schuimnest overgezet. (Uit eerdere ervaringen weet ik dat het nest anders de volgende ochtend helemaal leeg geroofd zou zijn.) Na enige dagen zag ik allemaal kleine visjes in mijn kweekbak. Nu na ruim een week zwemmen deze nog steeds lekker rond. Ik voer ze met fytoplankton, maar wanneer moet ik over gaan op ander voer ? en wat raad je me aan? Ook heb ik de pomp uitstaan moet ik deze beplante bak nog op een andere manier van zuurstof voorzien? Bedankt alvast voor het antwoord. Groeten, Rob

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Rob,

      Allereerst gefeliciteerd met de visjes! Een succesvolle kweek is altijd geweldig! Om gelijk je vragen rondom goerami kweken te beantwoorden, je moet wel een pomp aanzetten anders is het water in no time vervuild. Je moet alleen wel de juiste pomp aanzetten. een klein pompje zodat de vissen niet erin gezogen worden. Een zuurstof pomp kan ook, maar ook hier weer eentje met een zachte stroming. Ik zou over een week voorzichtig aan overgaan fijn stofvoer en als ze groot genoeg zijn naar klein levend voer. Niet te veel voeren is belangrijk! Succes en houdt ons op de hoogte! Groetjes!

  29. belinda konings zegt

    hoi ik heb een vraag ik heb een aquarium gekocht van 150 bij 50 en 50 hoog. Ik ben er aan het denken om er meerdere soorten goerami in te doen kan dat. En ik zou graag ook wat grotere goerami willen houden zou dat kunnen
    groetjes belinda

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Belinda! Afhankelijk van het type goerami kun je er meerdere bij elkaar voegen. Elk soort heeft natuurlijk wel zijn specifieke eisen. Je hebt een redelijk groot aquarium dus dat biedt eea aan mogelijkheden. Goerami’s hebben ook veel ruimte nodig dus ik zou er niet teveel grote varianten in loslaten. Het hangt eigenlijk allemaal af van de soorten goerami’s die je voor ogen hebt. Weet je al welke je graag zou willen hebben?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.