fbpx

Slaketende Slak ofwel de Anatome Helena (Tip)

Heb je last van een slakkenplaag in je aquarium? De Anatome Helena (voorheen Clea Helena), oftewel slaketende slak, is de oplossing voor jouw probleem.

Anatome Helenas met zijn slaketende slurf
De Anatome Helena is geel gestreept

Overigens is deze slak bekend onder meerdere synoniemen. Van wetenschappelijke tot meer Hollywood-achtige namen zoals de Assassin Snail of Killersnail. Dat belooft wat. Ik neem je mee in de wondere wereld van deze bijzondere zoetwater aquarium slak.

Een woord vooraf: teveel slakken in je bak? Dit doe je eraan.

Tja, en toen schreef ik een blog over slakken. Terwijl ik juist heel vaak de vraag krijg: “wat kan ik doen tegen mijn slakkenplaag?”. Nou vooruit, beginnen we daarmee. Eigenlijk kun slakken op twee manieren bestrijden. Ten eerste door een chemische maar effectief middel aan te schaffen zoals Gastropex. Ten tweede op een ecologische manier door een slakkenval zoals deze. Wel iets meer werk! Okee, we gaan weer verder.

Wat lees je in deze blog!

De Anatome Helena is een slaketende slak

Om maar te beginnen bij het begin, het gebeurt vaak dat wanneer je aquariumplanten koopt er slakjes of slakkeneitjes met de planten mee in je aquarium terecht komen. De slakken vermenigvuldigen zichzelf in hoog tempo en voordat je het weet heb je een bak vol slakken.

Slaketende Slak ofwel de Anatome Helena is gekeurd.
De Anatome Helena is geel gestreept

Veel hobbyisten introduceren bij een slakkenplaag een kogelvis in hun aquarium. Maar dat kan op de lange termijn weer andere problemen met zich meebrengen. Wanneer de kogelvis alle slakken heeft opgegeten dan zal deze aan de vissen en planten beginnen.

Gelukkig is er een ander roofdier dat de slakken voor je opeet: de slaketende slak, oftewel Anatome Helena. Wellicht een gek idee om bij een slakkenplaag juist meer slakken toe te voegen, maar deze geel gestreepte puntslak is niet alleen een mooie, maar ook effectieve toevoeging.

Maximale leeftijd2-3 jaar
Ideale waterwaarden7,5-8 pH
Temperatuur24-26,5 °C
Minimale formaat aquarium20 L
Lengte2-3 cm
KleurenZwart/geel
KenmerkenCarnivoor, fijn substraat, vredelievend, gemakkelijk te houden

Aquarium inrichting voor deze slaketende slak

De Anatome Helena is in het wild te vinden in tropische en langzaam stromende wateren in Zuidoost-Azië. De slak graaft zich graag in in het zand, dus zorg voor fijn substraat of grind. Hier zal de slak overigens ook het meeste tijd doorbrengen. De slak kruipt ook graag onder en op rotsen.

Anatome Helenas geel zwart
De Anatome Helena eet geen planten

De slak is een carnivoor, dus in planten is er geen interesse. Je kunt dus, in tegenstelling tot andere slakkensoorten, gerust zijn dat de slak niet van je planten zal eten.

Net zoals de meeste aquariumbewoners heeft de Anatome Helena graag goed gefilterd en verwarmd water. Als de omstandigheden veranderen gaat de gezondheid van je slak snel achteruit, dus houd alles zo consistent mogelijk. De ideale temperatuur ligt tussen de 24 en 26,5 °C en een pH waarde tussen 7,5 en 8. Houd het water iets aan de harde kant voor een gezonde groei van de schaal.

Je filteruitlaat zorgt voor voldoende stroom, snelstromend water is niet belangrijk. Verlichting is ook geen probleem; ze kunnen tegen alle lichtomstandigheden. Zorg wel voor een minimale tankgrootte van 20 liter. Groter is natuurlijk beter! Je kunt uitgaan van ongeveer 2 Anatome Helena’s per 20 liter.

Weetje: PH-waarde? Lees in deze blog hoe het ook alweer zat met al die waterwaarden?

Welke slakken eet de Anatome Helena en welke niet?

De Anatome Helena is vooral dol op Maleisische trompetslakken, ramshornslakken en vijverslakken. Bij deze slakken maakt het de slaketende slak weinig uit of hun prooi groter is. In principe eet de Anatome Helena ook andere slakkensoorten, maar laat over het algemeen slakken van de soorten Chinese moerasslak (Mystery Snail), Luik slak (Japanese Trapdoor Snail), Zebra Renslak (Nerite Snail), Sulawesislak (Rabbit Snail), Appel slak (Gold Inca Snail) en Moeras slak (Ivory Snails) met rust wanneer deze groter dan zichzelf zijn.

Ramshornslak
Ramshornslak; het favoriete maaltje van de Anatome Helena

Andere factoren die hiermee verband houden zijn hoe hongerig de slaketende slak is en of er een overvloed aan kleinere slakken is om te eten. Maar hoewel grotere slakken over het algemeen veilig zijn, zijn hun jongen dat niet. Houd er dus rekening mee dat kleine, jonge slakken het risico lopen door Anatome Helena te worden opgegeten. De slaketende slak eet zo’n 1 tot 2 slakken per dag.

Naast slakken eet de Anatome Helena ook zachtere slakkeneitjes (de harde eitjes van de Zebra Renslak laten ze met rust, net zoals de eitjes van hun eigen soort). Daarnaast eten ze ook graag jonge garnaaltjes.

Hoe jaagt deze slaketende slak op andere slakken? Je ziet het in het filmpje.

Wat eten ze als andere slakken opgegeten zijn?

Geen zorgen als de Anatome Helena alle slakken in je bak heeft opgegeten. De slaketende slak kan prima overleven op een proteïnerijk dieet. Het is een echte aaseter: levende prooien, overleden tankmaten, visvoer en diepvriesvoer behoren allemaal tot de opties.

Anatome Helenas ofwel de Slaketende Slak
Als de slakken op zijn eet de Anatome Helena ook ander proteïnerijk voer

Daarnaast eet de Anatome Helena ook planaria en kan de slak dus ook effectief tegen een planaria-plaag worden ingezet. Maar de Anatome Helena zal altijd de voorkeur geven aan slakken. Dus als het mogelijk is wissel je het voedsel af met een lading verse slakken.

Zoals aangegeven eet de Anatome Helena geen planten. Daarnaast negeren ze ook algen, in tegenstelling tot de meeste andere zoetwaterslakken. 

Welke bewoners gaan samen met de slak? En welke niet?

Als je erover denkt om de Anatome Helena in je aquarium te introduceren, houd er dan rekening mee dat ze naast de plaagslakken ook je sierslakken zullen opeten. Daarnaast zijn viseitjes en jonge garnalen niet veilig voor de slak. Verder zijn het vredelievende tankmaatjes die met hun geel gestreepte huisje een kleurrijke toevoeging aan je aquarium zijn.

TIP: Zorg voor voldoende aquariumplanten, hout en andere schuilplekken voor de slak.

Het probleem zit hem veel meer in de tankmaatjes die graag slakken eten, zoals kogelvissen, cichliden, Clown Botia’s, kreeften en goudvissen. Zij zullen de Anatome Helena’s als een lekker hapje beschouwen.

Het blijft een wonderlijke slak. De schoonheid ervan zie je in dit filmpje.

Wie eet nog meer slakken behalve de slaketende slak?

Kogelvissen zijn gek op slakken. Zij eten de beestjes om hun tanden te vijlen. Eten ze geen voedsel met een harde schaal, dan groeien de tanden zo lang dat ze niet meer kunnen eten. De meest voorkomende kogelvissen in de aquariumhobby zijn de Groene Kogelvis (Green Spotted Puffer) en de Figuur 8 Kogelvis (Figure 8 puffer).

TIP: Kogelvissen zijn geen beginnersvissen! Welke zijn dat wel? Lees dan de blog top 10 beginnersvissen.

Deze kogelvissen worden als zoetwatervissen verkocht, maar naarmate ze ouder worden hebben ze brak water nodig. Echte zoetwater kogelvissen die vaak bij een slakkenplaag worden ingezet zijn dwergkogelvisjes. Deze kleine kogelvisjes worden maar een paar centimeter groot.

Dwergkogelvis
Dwergkogelvisjes eten ook graag slakken

Er zijn ook verschillende soorten Cichliden die graag slakken eten. Voorbeelden zijn Grammatotria lemairii, Julidochromis soorten, Limnochromis auritus, Neolamprologus modestus, N. mondabu, N. sexfasciatus, N. tetracanthus en de N. tretocephalus. Ook Clownbotia’s staan erom bekend dat ze slakken eten.

 

Gaan de slaketende slak en garnalen samen?

Ik krijg vaak de vraag of de slaketende slak samengaat met garnalen. De Anatome Helena kan in vrede leven met garnalen, maar kleine garnalen kunnen ten prooi vallen aan de slak. Bijvoorbeeld vuurgarnalen of Blue Velvet garnalen, ik zou het niet doen. Ben je van plan om garnalen te kweken, dan kun je de Anatome Helena beter niet in je aquarium introduceren.

Wist je dat… Je vuurgarnalen beter niet samen kunt zetten met deze slak? Dat gaat nog wel eens mis.

Afrikaanse en Aziatische Handwaaiergarnalen, Amano garnalen en Glas garnalen kunnen prima met de Anatome Helena samenleven zolang ze groter zijn dan de slak.

Voortplanting of kweek van de Anatome Helena

De Anatome Helena is goed te kweken in een aquarium. Er is dus grote kans dat je populatie zal toenemen als je ze in je aquarium introduceert. Het zijn geen hermafrodieten zoals veel andere buikpotigen. Ze hebben een geslacht, maar het is vrijwel onmogelijk om mannetjes en vrouwtjes van elkaar te onderscheiden.

Anatome Helena ofwel Slaketende Slak heeft calcium nodig
Parende Anatome Helena’s
  • Wil je de slak kweken, dan kun je het beste ervoor zorgen dat je een flinke groep hebt (6 of meer). De kans dat je dan slakken van beide geslachten hebt is groot.
  • Voor het fokken koppelen slaketende slakken zich en volgen elkaar ongeveer 12 uur in het aquarium. Je zult zien dat de een vastzit aan de ander terwijl ze bewegen.
  • Als ze eenmaal zijn gedekt, legt het vrouwtje minuscule eieren en hecht ze aan harde oppervlakken. Na 20-30 dagen komen de eieren uit.

Deze jongeren graven zich in het substraat totdat ze gegroeid zijn. Je zult ze waarschijnlijk pas zien als ze volwassen zijn (na ongeveer 6 maanden).

Anatome Helenas eitjes
Eitjes van de Anatome Helena

Er zijn geen speciale voorwaarden nodig om het paarproces te starten. Een lage temperatuur kan het leggen van eieren voorkomen en onstuimige tankgenoten helpen ook niet mee.

Verder is het vooral een kwestie van het houden van een zo gezond en stabiel mogelijk aquarium.

Anatome Helena plaag, wie eet de slak etende slak?

Heb je te veel slaketende slakken? Dan kun je ze handmatig verwijderen. Je kunt ook vissen introduceren die de slakken opeten, zoals kogelvissen of Clown Botia’s. Hou er wel rekening mee dat wanneer de slakken verdwenen zijn deze vissen nog steeds een proteïnerijk dieet nodig hebben. Met name kogelvissen hebben eten nodig met een harde schaal om hun tanden aan te slijpen.

Slak etende slakken kopen

Let bij het kopen van Anatome Helena’s op slakken die actief rondlopen, eten of een prooi besluipen door het aquarium. Als het operculum is gesloten, is er mogelijk iets mis met de slak. Een schilferig ogende of verslechterende schaal is een teken van calciumtekort, dat mogelijk te laat is om terug te draaien. Als je Anatome Helena’s online bestelt, zoek dan naar een betrouwbare verkoper met veel goede recensies.

TIP: koop slakken in winkels. Online is snel, maar wat krijg je thuis? Laat je liever inspireren in een winkel.

Zorg er bij het introduceren van nieuwe slakken voor dat je ze op de juiste manier laat acclimatiseren, net zoals je zou doen bij het introduceren van nieuwe vissen. Zo kunnen ze zich langzaam aanpassen aan de verschillende waterwaarden. Deze stap overslaan betekent veel stress voor de slakken, wat helaas soms fataal kan zijn!

Mijn Anatome Helena’s gaan dood, wat moet ik doen?

Zoals bij elk ongewerveld dier is ieder spoor van koper in je aquarium dodelijk voor de Anatome Helena. En als er niet genoeg calcium in je aquarium zit zal de slaketende slak niet goed kunnen groeien en mogelijk ook dood kunnen gaan. Je kunt je aquarium testen op de calciumwaardes en extra calcium toevoegen als dat nodig is.

TIP! Meer weten over visziektes? Lees in de blog alles over het bestrijden van visziekten.

Zolang alle waterwaardes stabiel blijven en er voldoende voedsel is zou je Anatome Helena ongeveer twee jaar in leven moeten blijven. Er zijn zelfs hobbyisten die claimen dat hun slaketende slak 5 jaar oud is geworden.

Tot slot, wat zijn jouw ervaringen met deze slakkenetende slak?

Volgens mij heb ik genoeg gepraat! Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen, je vragen of opmerkingen. Laat ze vooral hieronder achter bij de reacties. En heb je nog vragen? Vragen!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

33 Reacties
  1. Lorette Gijsbers zegt

    Hoi

    Ik heb een 600 liter aquarium waarin ik 1 jaar geleden 8 Helena’s heb gezet
    Nu heb ik een plaag van deze slakken
    Ze zeggen dat dat niet kan maar ik zit er wel mee
    Mijn aquarium is kerngezond met ook erg veel cristal red garnalen
    Nu is mijn vraag of deze slakken uiteindelijk ook elkaar opeten .
    Of moet ik ze eruit blijven vangen ?
    Groet

    1. Aquariumfans zegt

      Ik ben bang dat je ze er toch regelmatig moet uit vangen. In de praktijk komt er van dat elkaar opeten weinig terecht. Maar ze eten ook wel rode muggenlarven en ander wat groter levend voer. Overdags zitten ze in de bodem en ’s nachts gaan ze aan de wandel. Misschien een slakkenval plaatsen?

  2. Nick zegt

    Hallo,

    Ik heb ook 6 helena slakken maar deze pakken mijn slakkenplaag dus niet aan. Ik heb nu 2 clown botias in het water bijgevoegd en ik hoop dat deze vissen er iets aan doen samen met de slakken. Want ik spreek over zeker 200+ slakken van de plaag.. het is vervelend maakt mijn water vuil en komt groen op de grond en in het water het is dus erg vervelend.

  3. John zegt

    Het lijkt wel of ik vegetarische Helea’s heb. Lopen over de slakken heen, en de garnalen zitten er boven op en rijden gezellig rond.😃

  4. Sjoerd zegt

    Ik heb de mijne zojuist met een lang pincet een halve meelworm gevoerd, omdat ik die over had van mijn nog heel jonge vogelspin.

    Die is door de slak gretig aangenomen. Dus dat kan een manier zijn als je niet weet wat je Helena verder te eten heeft.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Sjoerd, bedankt voor het delen van je ervaring. Gooi nooit goed voedsel weg zullen we maar zeggen 😉 Groetjes!

  5. Emma zegt

    Ik heb juist van een collega vuurgarnaaltjes gekregen om mijn garnalenaqauarium mee op te starten. Nu zag ik een klein slakje van 2 mm over mijn raan lopen. Na navraag bij mijn collega bleek dit om een slaketende slak te gaan. En natuurlijk vind ik hem nu niet meer terug… hoeveel schade kan een slak van 2 mm aarichten bij mijn kleine garnalen, dat is voordat ik hem weer vind.

    1. Aquariumfans zegt

      Een slakkenetende slak eet ook rode muggenlarven, maar liefst ander slakken. Als je zorgt dat er daar wat van aanwezig zijn dan laat hij de garnalen meestal wel met rust. Het is een nachtdier dus probeer em maar eens ’s nachts met een zaklamp op te sporen. Succes.

  6. Rick van Elewout zegt

    Ik begon 2 jaar geleden met 3 helena slakjes. Nu zijn ’t er 17! (of meer) ze zien er allemaal heel gezond uit. De kleine witte slakjes zijn inmiddels niet meer te zien (waren er zeker meer dan honderd) Wanneer heb ik teveel helena slakken? Heb een 60 liter Juwel aquarium.

    Gr Rick

    1. Aquariumfans zegt

      Ik heb begrepen dat Helena’s wanneer de andere slakken op zijn zich ook aan elkaar vergrijpen en daardoor de aantallen op peil houden. Ze zijn vooral in de nacht actief en dan zal je er eens uit moeten om er een flink aantal uit te vangen.

  7. Kim zegt

    Hoi Aquariumfans,

    Laat ik zeggen dat jullie een zeer informatieve site hebben opgebouwd. Ik heb er al heel wat aan gehad.
    In verband met bovenstaand artikel kon ik niet meteen een oplossen vinden voor mijn probleem. Ik heb recent een aantal Helena slakjes in mijn tank (draait nu +/- 6m stabiel) gedaan om een slakkenplaag aan te gaan. Helaas kon ik na 2-3 weken geen enkel slakje meer levend terug vinden, ik vond enkel lege schelpjes. Hierop heb ik de waterwaardes gecheckt doch geven die geen uitsluitsel wat dit kan verklaren, ook geen vissterfte. Het water is weliswaar wat aan de zachtere kant, niet dermate en de andere ‘slechte’ slakjes hebben er geen last van. Ik heb zelfs gedacht aan bodemrot (alhoewel enkel grind en akadama) daar deze zich ingraven en hierdoor de volledige tank ‘omgeploegd’, ook hier kon ik geen sluitende verklaring vinden (afgaande op geuren/opstijgende luchtbellen zoals men adviseert). Ik sta nu op het punt om een 2de keer Helena’s toe te voegen en de zien of de veranderingen (groot schip uit de tank gehaald voor (nog) betere stroming, bodem omgewoeld, filter iets grondiger gekuisd,.. ) misschien hulp bieden. Maar misschien mis ik nog iets en hebben jullie tips in welke richting ik moet zoeken want het is jammer als ik de beestjes zomaar naar de slachtbank wijs zonder jullie expertise te benutten.

    Alvast bedankt voor mee te denken,

    Mvg Kim

    1. Aquariumfans zegt

      Heel lastig om daar een oorzaak voor aan te wijzen. Misschien waren de Helena’s al in slechte conditie. En ook deze slakken moeten even worden overgewend aan het nieuwe water, Ik doe dat door in de zak waarin de slakken werden vervoerd om de 10 minuten een meetje aquariumwater toe te voegen en ze dan na 5 keer dat gedaan te hebben ze over te zetten in de nieuwe bak.

  8. maureen zegt

    Onze Helena is slechts 2 dagen zichtbaar geweest en we zijn m kwijt nu. Ingegraven? Verstopt tussen de planten? Komt het echt voor dat je de slak die gewoon ook dagenlang niet ziet?

    1. Aquariumfans zegt

      Ja Maureen dat is heel herkenbaar gedrag van deze slak. Soms ben je ze dagenlang kwijt en zitten ze in de bodem. Vaak komen ze tegen de avond en ’s nachts wel tevoorschijn. Soms ontdek je plotseling dat je er meer hebt dan je dacht. Houd ons op de hoogte!

  9. Wp van der Ven zegt

    Ik heb afgelopen weken 35 anatomie helena gekocht en ongeveer 40 vuurgarnalen. En hier lees ik dat ze moeilijk samen gaan. Dus wel en maar 60 liter aquarium.

    1. Aquariumfans zegt

      Waarom heb je in der hemelsnaam 35 van die slakken gekocht. Is dat nu je bodembedekking 😉 Dit soort dingen gaat altijd goed tot het fout gaat. Dus er is nog hoop! Ik hoop voor jou dat het nog heel lang goed mag gaan. Succes en houd me op de hoogte! Groetjes

  10. Marieke zegt

    Ik had heel veel last van kapslakjes en planaria, dus had ik een aantal Helena slakken gekocht en in mijn aquarium gedaan. Omdat ik toen nog zand in m’n aquarium had graafden ze zich in en zag je soms alleen het puntje van hun “slurf” omhoog steken. Maar na een tijdje kon ik er geen meer vinden, alleen lege huisjes. Waar ik sufferd totaal niet bij had stilgestaan was dat mijn kreeft natuurlijk dol was op de slakken en als ze zich ingraafden een makkelijke prooi. Later toen ik op vakantie was, had mijn ex, ondanks nauwkeurige instructies, een volle maatdop vloeibare CO2 in m’n aquarium gegooid. De slachting was verschrikkelijk. De kreeft kon zichzelf gelukkig redden op het filter, de ansistrus had nergens last van. Maar zo veel garnaaltjes waren door de zuurtegraad levend gekookt. Dat was niet leuk thuiskomen. Sindsdien echter geen last meer van de slakjes en planaria. De kreeft is een jaar later gestorven doordat zijn vervelling niet goed ging. De garnalen hadden in een mum van tijd de oude populatie weer hersteld. Echter zijn mijn diamantzalmpjes dol op verse garnalen, dus inmiddels is het garnalenbestand zwaar gereduceerd. De diamantzalmpjes doen het daarentegen erg goed.

    1. Aquariumfans zegt

      Ha die Marieke, wat een leuk en informatief stukje tekst. Altijd lastig als je de zorg voor je aquarium moet overdragen. Houd ons maar op de hoogte. Succes !!

  11. Els zegt

    Ik heb nu sinds juni een aquarium van 60l een juwel. sinds het begin heb ik last van kleine slakjes (waarschijnlijk van de aangekochte plantjes) en probeer ik ze te bestrijden met een middeltje dat ik in de winkel gekregen heb maar helaas.. daarom dat ik misschien deze slakken er in wil maar ik vroeg me af of zij kleine black Molly’s opeten? Ik heb er sinds gisteren opgemerkt in mijn aquarium en ze zijn ongeveer 1cm groot. Ik vraag me zowieso af of zij, nu ik ze zelf opmerk, veilig zijn voor onze andere vissen? (Ons vissenbestand is: 1platty, 2 guppies, 1 albino meerval, 3 kleine albino corridors, en 2 black Molly’s en ik zie een 4-5 tal kleintjes nu).

    1. Aquariumfans zegt

      Ik ben er sowieso geen voorstander van om chemicaliën te gebruiken als anti-slakken middel. Ik lees het hier niet, maar ik denk dat je slakkenetende helena slakken wilt bijzetten. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat deze je vissen zullen aanvallen.

  12. Ilian zegt

    Ik heb nu een plaag van deze slakken ????

    1. Aquariumfans zegt

      Een plaag nog wel? Dan zal er voldoende eten in de bak beschikbaar zijn. Zelf vind ik ze erg leuk, dus flink wat geeft ook flink wat te zien. Goed bezig 😉 Groetjes!

  13. Nienke zegt

    Hoi Aquariumfans,

    Wat een fijne site, zeker voor beginners! Ik leer hier een heleboel van.

    Drie maanden geleden zijn mijn vriend en in begonnen met het houden een aquarium. Een superfish 50L, waar we 3 maanvissen in houden, een schooltje tetra’s, 1 algeneter, 3 coridoras, en 2 van deze slakken. Na een tijdje vonden we de bak te klein, vooral voor de maanvissen. Nu hebben we een Juwel 110 L gekocht en zijn hebben we deze ingericht. Nu moet deze indraaien en optimaal worden.

    Hoe kunnen we dit zo goed mogelijk doen? In onze oude (kleine) bak hadden wij last van baardalg, dat willen we voorkomen. We hebben nu vloeibare CO2 gekocht om dit straks te voorkomen. Ook hadden we in ons huidige aquarium vaak een te hoge nitrietwaarde, terwijl ik wekelijks zeker 10L ververste. Na een verversing voegde ik elke keer bacto start en A Conplex toe. Wat deden we fout? En wat moeten we absoluut niet vergeten?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Nienke, dank je wel! Om nitrietwaarden te beheersen en nitrietpieken te voorkomen is het verstandig om veel snelgroeiende waterplanten te gebruiken. Deze zuiveren het water en breken de nitriet af. Waak voor overbevolking en ververs wekelijks zo’n 15 -20% van het water. Doe rustig aan met de vloeibare CO2. Gebruik nooit meer dam de voorgeschreven hoeveelheid. Na het water verversen zou ik geen bacto start en/of conplex meer toevoegen. Succes en groetjes!

  14. Reijer Jongerden zegt

    Ik heb nu twee van Anatome Helena in mijn aquarium zitten. Ze zaten eerst in een garnalen bakje 25 liter maar die had ik van mijn dochter gekregen, vond hem moeilijk schoon te maken, hebben nu 60 x 30 x 30 cm bak gekocht en eerst 3 weken laten staan met planten en nu de garnalen en tetra’s en de twee slakken overgezet. En nu week later zitten de slakken aan elkaar vast misschien beginners geluk.
    Aan het boven geschreven uitleg van de Helena’s heb ik met plezier gelezen en hoop er mijn voordeel mee te doen.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Reijer, fijn dat je blij bent met de verstrekte informatie. Wij zijn blij met jouw terugkoppeling. Dank je en groetjes !!

  15. Sijmen zegt

    Ik had laatst een kannibalistische Helena slak. Er lag een leeg huisje van een grotere en zag hem vervolgens een jonkie op eten. Had hem daarna meteen geïsoleerd, maar ik weet niet wat ik er nu mee moet doen.

    1. Aquariumfans zegt

      Ook dat is wel bekend van deze Helena’s: Ze laten mekaar met rust zo lang er voldoende alternatieven zijn in de vorm van andere soorten slakken. Zijn die op, of worden die schaars, dan vergrijpen ze zich ook aan mekaar. Ik zou em rustig terug zetten. Het voorkomt ook dat de soort zelf te veel wordt. Groetjes!

  16. Jacintha zegt

    Goedemiddag,
    Heb ik gewoon pech?
    Ik heb van de week in mijn aquarium een Anatome Helena geplaatst en deze na twee dagen nog eens goed bekeken omdat hij er niet uit kwam.
    Ik ben hiermee naar de dierenwinkel gegaan en die zei dat er niks in zat? ze gaven mij een nieuwe. Deze heb ik er gisteren ingedaan, maar ook deze komt er niet uit. Bij de koop heb ik wel gezien dat er een wit puntje in zat. Ik ging er vanuit dat dat de slak zou zijn?
    Ik had bij de dierenwinkel mijn water laten testen (dat doen ze trouwens ook gewoon met strips net zoals ik thuis) en dat was goed.
    Is deze slak ook niet goed? is mijn water niet goed? of zijn ze moeilijk te houden? Een hoop vragen bij elkaar , maar ik wil nu wel graag weten wat dit kan zijn. Ik wil niet nog meer dode slakken op mijn geweten hebben….
    Hopelijk kan je mij hier duidelijkheid over geven. Alvast bedankt!
    Hartelijke groet,
    Jacintha

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Jacintha, die Helena’s zijn niet super moeilijk. Zeker als ze voldoende slakken te eten krijgen moeten ze het goed kunnen doen. Maar misschien moet je ze eens ergens anders vandaan zien te halen. Misschien is de populatie bij jouw handelaar inmiddels verzwakt en overleeft daardoor de verhuizing niet. Voert hij ze regelmatig met slakken of zitten ze daar gewoon te verhongeren? Groetjes

      1. Jacintha zegt

        Tsja dan ga ik ze maar ergens anders halen.. ik dacht dat een slak nog wel kon bij een dierenwinkel in het dorp maar helaas dus niet.
        Dankjewel voor je antwoord!
        Hartelijke groet,
        Jacintha

  17. Rob zegt

    Ik heb sinds kort bij de Helena’s wat tekenen dat ze calcium tekort hebben. In welke vorm kan ik dat het beste toedienen? Ik heb al een stukje zeeschuim geprobeerd. Merk wel dat de vissen hiervan eten maar niet echt de Helena’s.
    Groeten Rob

    1. Aquariumfans zegt

      Het zou interessant geweest zijn als je had beschreven op grond waarvan je dat concludeert. Ze eten slakken, dus zolang die in voldoende mate aanwezig zijn zou er geen gebrekverschijnsel moeten optreden. Kijk uit met het toedienen van zeeschuim, dat zou de KH in je aquarium weleens kunnen doen stijgen. Zorg dat er voldoende slakken te eten zijn of verminder de populatie Helena’s. Groetjes

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.