Slaketende Slak ofwel de Anatome Helena (Tip)

Heb je last van een slakkenplaag in je aquarium? De Anatome Helena (voorheen Clea Helena), oftewel slaketende slak, is de oplossing voor jouw probleem.

Anatome Helenas met zijn slaketende slurf
De Anatome Helena is geel gestreept

Overigens is deze slak bekend onder meerdere synoniemen. Van wetenschappelijke tot meer Hollywood-achtige namen zoals de Assassin Snail of Killersnail. Dat belooft wat. Ik neem je mee in de wondere wereld van deze bijzondere zoetwater aquarium slak.

Een woord vooraf: teveel slakken in je bak? Dit doe je eraan.

Tja, en toen schreef ik een blog over slakken. Terwijl ik juist heel vaak de vraag krijg: “wat kan ik doen tegen mijn slakkenplaag?”. Nou vooruit, beginnen we daarmee. Eigenlijk kun slakken op twee manieren bestrijden. Ten eerste door een chemische maar effectief middel aan te schaffen zoals Gastropex. Ten tweede op een ecologische manier door een slakkenval zoals deze. Wel iets meer werk! Okee, we gaan weer verder.

Wat lees je in deze blog!

De Anatome Helena is een slaketende slak

Om maar te beginnen bij het begin, het gebeurt vaak dat wanneer je aquariumplanten koopt er slakjes of slakkeneitjes met de planten mee in je aquarium terecht komen. De slakken vermenigvuldigen zichzelf in hoog tempo en voordat je het weet heb je een bak vol slakken.

Slaketende Slak ofwel de Anatome Helena is gekeurd.
De Anatome Helena is geel gestreept

Veel hobbyisten introduceren bij een slakkenplaag een kogelvis in hun aquarium. Maar dat kan op de lange termijn weer andere problemen met zich meebrengen. Wanneer de kogelvis alle slakken heeft opgegeten dan zal deze aan de vissen en planten beginnen.

Gelukkig is er een ander roofdier dat de slakken voor je opeet: de slaketende slak, oftewel Anatome Helena. Wellicht een gek idee om bij een slakkenplaag juist meer slakken toe te voegen, maar deze geel gestreepte puntslak is niet alleen een mooie, maar ook effectieve toevoeging.

Maximale leeftijd2-3 jaar
Ideale waterwaarden7,5-8 pH
Temperatuur24-26,5 °C
Minimale formaat aquarium20 L
Lengte2-3 cm
KleurenZwart/geel
KenmerkenCarnivoor, fijn substraat, vredelievend, gemakkelijk te houden

Aquarium inrichting voor deze slaketende slak

De Anatome Helena is in het wild te vinden in tropische en langzaam stromende wateren in Zuidoost-Azië. De slak graaft zich graag in in het zand, dus zorg voor fijn substraat of grind. Hier zal de slak overigens ook het meeste tijd doorbrengen. De slak kruipt ook graag onder en op rotsen.

Anatome Helenas geel zwart
De Anatome Helena eet geen planten

De slak is een carnivoor, dus in planten is er geen interesse. Je kunt dus, in tegenstelling tot andere slakkensoorten, gerust zijn dat de slak niet van je planten zal eten.

Net zoals de meeste aquariumbewoners heeft de Anatome Helena graag goed gefilterd en verwarmd water. Als de omstandigheden veranderen gaat de gezondheid van je slak snel achteruit, dus houd alles zo consistent mogelijk. De ideale temperatuur ligt tussen de 24 en 26,5 °C en een pH waarde tussen 7,5 en 8. Houd het water iets aan de harde kant voor een gezonde groei van de schaal.

Je filteruitlaat zorgt voor voldoende stroom, snelstromend water is niet belangrijk. Verlichting is ook geen probleem; ze kunnen tegen alle lichtomstandigheden. Zorg wel voor een minimale tankgrootte van 20 liter. Groter is natuurlijk beter! Je kunt uitgaan van ongeveer 2 Anatome Helena’s per 20 liter.

Weetje: PH-waarde? Lees in deze blog hoe het ook alweer zat met al die waterwaarden?

Welke slakken eet de Anatome Helena en welke niet?

De Anatome Helena is vooral dol op Maleisische trompetslakken, ramshornslakken en vijverslakken. Bij deze slakken maakt het de slaketende slak weinig uit of hun prooi groter is. In principe eet de Anatome Helena ook andere slakkensoorten, maar laat over het algemeen slakken van de soorten Chinese moerasslak (Mystery Snail), Luik slak (Japanese Trapdoor Snail), Zebra Renslak (Nerite Snail), Sulawesislak (Rabbit Snail), Appel slak (Gold Inca Snail) en Moeras slak (Ivory Snails) met rust wanneer deze groter dan zichzelf zijn.

Ramshornslak
Ramshornslak; het favoriete maaltje van de Anatome Helena

Andere factoren die hiermee verband houden zijn hoe hongerig de slaketende slak is en of er een overvloed aan kleinere slakken is om te eten. Maar hoewel grotere slakken over het algemeen veilig zijn, zijn hun jongen dat niet. Houd er dus rekening mee dat kleine, jonge slakken het risico lopen door Anatome Helena te worden opgegeten. De slaketende slak eet zo’n 1 tot 2 slakken per dag.

Naast slakken eet de Anatome Helena ook zachtere slakkeneitjes (de harde eitjes van de Zebra Renslak laten ze met rust, net zoals de eitjes van hun eigen soort). Daarnaast eten ze ook graag jonge garnaaltjes.

Hoe jaagt deze slaketende slak op andere slakken? Je ziet het in het filmpje.

Wat eten ze als andere slakken opgegeten zijn?

Geen zorgen als de Anatome Helena alle slakken in je bak heeft opgegeten. De slaketende slak kan prima overleven op een proteïnerijk dieet. Het is een echte aaseter: levende prooien, overleden tankmaten, visvoer en diepvriesvoer behoren allemaal tot de opties.

Anatome Helenas ofwel de Slaketende Slak
Als de slakken op zijn eet de Anatome Helena ook ander proteïnerijk voer

Daarnaast eet de Anatome Helena ook planaria en kan de slak dus ook effectief tegen een planaria-plaag worden ingezet. Maar de Anatome Helena zal altijd de voorkeur geven aan slakken. Dus als het mogelijk is wissel je het voedsel af met een lading verse slakken.

Zoals aangegeven eet de Anatome Helena geen planten. Daarnaast negeren ze ook algen, in tegenstelling tot de meeste andere zoetwaterslakken. 

Welke bewoners gaan samen met de slak? En welke niet?

Als je erover denkt om de Anatome Helena in je aquarium te introduceren, houd er dan rekening mee dat ze naast de plaagslakken ook je sierslakken zullen opeten. Daarnaast zijn viseitjes en jonge garnalen niet veilig voor de slak. Verder zijn het vredelievende tankmaatjes die met hun geel gestreepte huisje een kleurrijke toevoeging aan je aquarium zijn.

TIP: Zorg voor voldoende aquariumplanten, hout en andere schuilplekken voor de slak.

Het probleem zit hem veel meer in de tankmaatjes die graag slakken eten, zoals kogelvissen, cichliden, Clown Botia’s, kreeften en goudvissen. Zij zullen de Anatome Helena’s als een lekker hapje beschouwen.

Het blijft een wonderlijke slak. De schoonheid ervan zie je in dit filmpje.

Wie eet nog meer slakken behalve de slaketende slak?

Kogelvissen zijn gek op slakken. Zij eten de beestjes om hun tanden te vijlen. Eten ze geen voedsel met een harde schaal, dan groeien de tanden zo lang dat ze niet meer kunnen eten. De meest voorkomende kogelvissen in de aquariumhobby zijn de Groene Kogelvis (Green Spotted Puffer) en de Figuur 8 Kogelvis (Figure 8 puffer).

TIP: Kogelvissen zijn geen beginnersvissen! Welke zijn dat wel? Lees dan de blog top 10 beginnersvissen.

Deze kogelvissen worden als zoetwatervissen verkocht, maar naarmate ze ouder worden hebben ze brak water nodig. Echte zoetwater kogelvissen die vaak bij een slakkenplaag worden ingezet zijn dwergkogelvisjes. Deze kleine kogelvisjes worden maar een paar centimeter groot.

Dwergkogelvis
Dwergkogelvisjes eten ook graag slakken

Er zijn ook verschillende soorten Cichliden die graag slakken eten. Voorbeelden zijn Grammatotria lemairii, Julidochromis soorten, Limnochromis auritus, Neolamprologus modestus, N. mondabu, N. sexfasciatus, N. tetracanthus en de N. tretocephalus. Ook Clownbotia’s staan erom bekend dat ze slakken eten.

 

Gaan de slaketende slak en garnalen samen?

Ik krijg vaak de vraag of de slaketende slak samengaat met garnalen. De Anatome Helena kan in vrede leven met garnalen, maar kleine garnalen kunnen ten prooi vallen aan de slak. Bijvoorbeeld vuurgarnalen of Blue Velvet garnalen, ik zou het niet doen. Ben je van plan om garnalen te kweken, dan kun je de Anatome Helena beter niet in je aquarium introduceren.

Wist je dat… Je vuurgarnalen beter niet samen kunt zetten met deze slak? Dat gaat nog wel eens mis.

Afrikaanse en Aziatische Handwaaiergarnalen, Amano garnalen en Glas garnalen kunnen prima met de Anatome Helena samenleven zolang ze groter zijn dan de slak.

Voortplanting of kweek van de Anatome Helena

De Anatome Helena is goed te kweken in een aquarium. Er is dus grote kans dat je populatie zal toenemen als je ze in je aquarium introduceert. Het zijn geen hermafrodieten zoals veel andere buikpotigen. Ze hebben een geslacht, maar het is vrijwel onmogelijk om mannetjes en vrouwtjes van elkaar te onderscheiden.

Anatome Helena ofwel Slaketende Slak heeft calcium nodig
Parende Anatome Helena’s
 • Wil je de slak kweken, dan kun je het beste ervoor zorgen dat je een flinke groep hebt (6 of meer). De kans dat je dan slakken van beide geslachten hebt is groot.
 • Voor het fokken koppelen slaketende slakken zich en volgen elkaar ongeveer 12 uur in het aquarium. Je zult zien dat de een vastzit aan de ander terwijl ze bewegen.
 • Als ze eenmaal zijn gedekt, legt het vrouwtje minuscule eieren en hecht ze aan harde oppervlakken. Na 20-30 dagen komen de eieren uit.

Deze jongeren graven zich in het substraat totdat ze gegroeid zijn. Je zult ze waarschijnlijk pas zien als ze volwassen zijn (na ongeveer 6 maanden).

Anatome Helenas eitjes
Eitjes van de Anatome Helena

Er zijn geen speciale voorwaarden nodig om het paarproces te starten. Een lage temperatuur kan het leggen van eieren voorkomen en onstuimige tankgenoten helpen ook niet mee.

Verder is het vooral een kwestie van het houden van een zo gezond en stabiel mogelijk aquarium.

Anatome Helena plaag, wie eet de slak etende slak?

Heb je te veel slaketende slakken? Dan kun je ze handmatig verwijderen. Je kunt ook vissen introduceren die de slakken opeten, zoals kogelvissen of Clown Botia’s. Hou er wel rekening mee dat wanneer de slakken verdwenen zijn deze vissen nog steeds een proteïnerijk dieet nodig hebben. Met name kogelvissen hebben eten nodig met een harde schaal om hun tanden aan te slijpen.

Slak etende slakken kopen

Let bij het kopen van Anatome Helena’s op slakken die actief rondlopen, eten of een prooi besluipen door het aquarium. Als het operculum is gesloten, is er mogelijk iets mis met de slak. Een schilferig ogende of verslechterende schaal is een teken van calciumtekort, dat mogelijk te laat is om terug te draaien. Als je Anatome Helena’s online bestelt, zoek dan naar een betrouwbare verkoper met veel goede recensies.

TIP: koop slakken in winkels. Online is snel, maar wat krijg je thuis? Laat je liever inspireren in een winkel.

Zorg er bij het introduceren van nieuwe slakken voor dat je ze op de juiste manier laat acclimatiseren, net zoals je zou doen bij het introduceren van nieuwe vissen. Zo kunnen ze zich langzaam aanpassen aan de verschillende waterwaarden. Deze stap overslaan betekent veel stress voor de slakken, wat helaas soms fataal kan zijn!

Mijn Anatome Helena’s gaan dood, wat moet ik doen?

Zoals bij elk ongewerveld dier is ieder spoor van koper in je aquarium dodelijk voor de Anatome Helena. En als er niet genoeg calcium in je aquarium zit zal de slaketende slak niet goed kunnen groeien en mogelijk ook dood kunnen gaan. Je kunt je aquarium testen op de calciumwaardes en extra calcium toevoegen als dat nodig is.

TIP! Meer weten over visziektes? Lees in de blog alles over het bestrijden van visziekten.

Zolang alle waterwaardes stabiel blijven en er voldoende voedsel is zou je Anatome Helena ongeveer twee jaar in leven moeten blijven. Er zijn zelfs hobbyisten die claimen dat hun slaketende slak 5 jaar oud is geworden.

Tot slot, wat zijn jouw ervaringen met deze slakkenetende slak?

Volgens mij heb ik genoeg gepraat! Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen, je vragen of opmerkingen. Laat ze vooral hieronder achter bij de reacties. En heb je nog vragen? Vragen!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
 1. Sijmen zegt

  Ik had laatst een kannibalistische Helena slak. Er lag een leeg huisje van een grotere en zag hem vervolgens een jonkie op eten. Had hem daarna meteen geïsoleerd, maar ik weet niet wat ik er nu mee moet doen.

  1. Aquariumfans zegt

   Ook dat is wel bekend van deze Helena’s: Ze laten mekaar met rust zo lang er voldoende alternatieven zijn in de vorm van andere soorten slakken. Zijn die op, of worden die schaars, dan vergrijpen ze zich ook aan mekaar. Ik zou em rustig terug zetten. Het voorkomt ook dat de soort zelf te veel wordt. Groetjes!

 2. Jacintha zegt

  Goedemiddag,
  Heb ik gewoon pech?
  Ik heb van de week in mijn aquarium een Anatome Helena geplaatst en deze na twee dagen nog eens goed bekeken omdat hij er niet uit kwam.
  Ik ben hiermee naar de dierenwinkel gegaan en die zei dat er niks in zat? ze gaven mij een nieuwe. Deze heb ik er gisteren ingedaan, maar ook deze komt er niet uit. Bij de koop heb ik wel gezien dat er een wit puntje in zat. Ik ging er vanuit dat dat de slak zou zijn?
  Ik had bij de dierenwinkel mijn water laten testen (dat doen ze trouwens ook gewoon met strips net zoals ik thuis) en dat was goed.
  Is deze slak ook niet goed? is mijn water niet goed? of zijn ze moeilijk te houden? Een hoop vragen bij elkaar , maar ik wil nu wel graag weten wat dit kan zijn. Ik wil niet nog meer dode slakken op mijn geweten hebben….
  Hopelijk kan je mij hier duidelijkheid over geven. Alvast bedankt!
  Hartelijke groet,
  Jacintha

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jacintha, die Helena’s zijn niet super moeilijk. Zeker als ze voldoende slakken te eten krijgen moeten ze het goed kunnen doen. Maar misschien moet je ze eens ergens anders vandaan zien te halen. Misschien is de populatie bij jouw handelaar inmiddels verzwakt en overleeft daardoor de verhuizing niet. Voert hij ze regelmatig met slakken of zitten ze daar gewoon te verhongeren? Groetjes

   1. Jacintha zegt

    Tsja dan ga ik ze maar ergens anders halen.. ik dacht dat een slak nog wel kon bij een dierenwinkel in het dorp maar helaas dus niet.
    Dankjewel voor je antwoord!
    Hartelijke groet,
    Jacintha

 3. Rob zegt

  Ik heb sinds kort bij de Helena’s wat tekenen dat ze calcium tekort hebben. In welke vorm kan ik dat het beste toedienen? Ik heb al een stukje zeeschuim geprobeerd. Merk wel dat de vissen hiervan eten maar niet echt de Helena’s.
  Groeten Rob

  1. Aquariumfans zegt

   Het zou interessant geweest zijn als je had beschreven op grond waarvan je dat concludeert. Ze eten slakken, dus zolang die in voldoende mate aanwezig zijn zou er geen gebrekverschijnsel moeten optreden. Kijk uit met het toedienen van zeeschuim, dat zou de KH in je aquarium weleens kunnen doen stijgen. Zorg dat er voldoende slakken te eten zijn of verminder de populatie Helena’s. Groetjes

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.