fbpx

Vuurgarnalen, de leukste beginnersgarnalen voor je aquarium

Een prachtige beginnersgarnaal! Dat is het eerste wat ik zei na mijn ervaringen met de Vuurgarnaal. Dit leuke aquariumdiertje is niet alleen mooi, het is ook een aquariumbewoner die – oké met een klein beetje inspanning – weinig eisen stelt aan haar huisvesting, zich snel voortplant en een makkelijke eter is. Vuurgarnalen zijn leuke aquariumbewoners omdat ze lekker actief zijn. De vuurgarnaal ziet er ook nog schitterend uit als kleurrijk onderdeel van je zoetwater aquarium.

Vuurgarnalen zijn gemakkelijk, maar gevoelig. Zorg dat ze niet onnodig overlijden! Daarom gebruik ik alleen de juiste garnalen voeding. Zo blijven mijn gevoelige garnalen helemaal gezond. Top.

Okee, en nu? Deze blog biedt informatie die je moet weten als je start met het houden van de Vuurgarnaal, ook wel Cherrygarnalen genoemd. Dit kun je hier lezen:

Een Vuurgarnaal zwemt tevreden tussen aquariumplanten. Vuurgarnalen zijn prachtig rood gekleurd
De Vuurgarnaal is prachtig rood als hij het naar zijn zin heeft

Ben je op zoek naar informatie en staat het er niet bij? Laat dan je bericht achter bij de reacties onderaan deze blog.

Wat zijn de kweekeisen van Vuurgarnalen?

De voortplanting van de Vuurgarnaal is simpel, het zijn diertjes die zich dankbaar vermenigvuldigen. Hoe actiever Vuurgarnalen zijn, hoe meer ‘zin’ hij heeft om zicht voort te planten. De kweek is makkelijk te volgen. Hieronder vind je kort, stapsgewijs de kweekeisen:

  • Een vuurgarnaal is na 3 maanden geslachtsrijp. Je herkent de geslachtsrijpe vuurgarnaal in je aquarium, doordat ze haar rode kleur krijgt.
  • De voortplanting, ofwel de kweek, van de vuurgarnaal gedijt het best in een groep van minimaal 15 tot 20.
  • Een zwanger vrouwtje is makkelijk te herkennen: ze draagt haar eitjes onder haar lijf in een dun vlies. De kleur van de eitjes is geel/wit tot donkergroen. Hoe donkerder het eitje, hoe sneller het eitje gaat uitkomen.
  • De Vuurgarnaal draagt haar eitjes gemiddeld twee tot vier weken.
  • Een worp kan tot 50 jonge vuurgarnalen omvatten.
  • De kleintjes hebben allereerst zeer fijn voer nodig. Stofvoer kun je zelf maken. Wrijf het voer (bijv. korrels) van de volwassen garnaaltjes fijn tussen twee lepels en je hebt perfect stofvoer voor de baby garnaaltjes.
  • Ze groeien heel snel: na een week zijn zij al 2 x zo groot als ze waren!
  • Na 3 maanden krijgen de kleintjes hun rode kleur en zijn zij geslachtrijp.

Wil je weten hoe een Vuurgarnaal die eitjes draagt eruit ziet? Deze YouTube video brengt kort een zwangere Vuurgarnaal in beeld.

Help, mijn Vuurgarnaal plant zich niet voort!

Verloopt de voortplanting minder goed dan je had verwacht? Houd onderstaande checklist eens naast je aquarium. Misschien hoef je maar een kleine wijziging te doen om Vuurgarnalen te kweken.

  • Grote groep? Koop in ieder geval 15-20 Vuurgarnalen.
  • Andere vissen? Zorg ervoor dat er geen grote vissen (zoals Maanvissen) in je aquarium zitten. Deze eten de baby garnalen.
  • Fijne filter? Zorg voor een filter met fijn filtermateriaal. Anders worden de garnaaltjes in je filter gezogen.
  • Voldoende Schuilruimte? Voeg aquariumplanten, hout en andere decoratie toe. Met schuilplekken voelen ze zich meer op hun gemak.
  • Waterkwaliteit: Zorg dat je waterkwaliteit goed is, check hiervoor je waterwaarden zoals No2 (Nitriet) wat zeer schadelijk is voor al je vissen. (Wat zijn ook al weer waterwaarden?)
  • Temperatuur? Tussen de 22 en 26 graden. Net als in hun natuurlijke omgeving.

Een goede basis voor je Vuurgarnaal creëer je in de eerste plaats met de inrichting van je aquarium. Je zult zien dat de kweek gemakkelijker gaat als je voldoende kennis hebt over het gedrag en de behoeften van de Vuurgarnaal. Natuurlijk komt deze kennis in delen. Maar we helpen je alvast met de basis voor de juiste aquarium inrichting.

Heb je de juiste inrichting voor je Vuurgarnalen aquarium?

Vuurgarnalen zijn klein en hebben geen grootheidswaanzin: ze hebben dus aan een kleiner aquarium voldoende. Vanaf 12 liter is de vuurgarnaal tevreden met haar huisvesting, mits je er niet teveel andere aquariumvissen in doet. Ook aan de inrichting van je aquarium stelt de vuurgarnaal weinig eisen. Wel geeft ze de voorkeur aan een fijne bedekking op de aquariumbodem. Denk voor de bodembedekking aan zand, fijne kiezels of bassaltsplinters (of andere splinters van een steen).

Een welkome aanvulling op de inrichting zijn: mossen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan Javamos. Dit watermos is – naast dat het er mooi groen uitziet – geschikt voor de vuurgarnaal om in te schuilen en etensrestjes van te plukken. De vuurgarnaal houdt ook van zuurstofrijke planten zoals Vallisneria.

en prachtige close-up van de bovenkant van een Vuurgarnaal met priemende oogjesEen Vuurgarnaal voelt zich heerlijk tussen de bescherming van hout, planten en stenen.Een onderzoekende Vuurgarnaal op een boomstam

De basis inrichting van het Vuurgarnalen aquarium weet je nu. Belangrijk is om ook een paar variabelen, zoals de temperatuur van het water, de filter en de belichting van je aquarium goed in de gaten te houden. Hieronder hebben we een paar ‘checkpunten’ voor je benoemd. Monitor deze zaken regelmatig, zodat je je Vuurgarnalen goed blijft verzorgen.
Tip! Een filter met fijn filtermateriaal die niet te sterk zuigt is heel belangrijk. Heb je een grovere filter? Bedek hem dan met een filtersok of panty, en voorkom dat je garnaaltjes erin worden gezogen.

Een checklijst voor het verzorgen en houden van Vuurgarnalen

Een vuurgarnaal is een makkelijk te houden aquariumbewoner. Dat betekent niet dat ze geen eisen heeft aan haar leefomgeving. Eisen zijn er wel degelijk. Hier een aantal ‘checkpunten’ die de verzorging van de vuurgarnaal optimaal houden:

  • Temperatuur van het aquarium is optimaal bij: 22-26 graden.
  • Water PH waarden (wat zijn ook alweer PH waarden?): 6,5 – 8.
  • Een goede belichting is zinvol! Enerzijds garandeert dit een flinke plantengroei, anderzijds worden de kleuren van de vuurgarnalen daardoor sterker.
  • De vuurgarnaal houdt van gezelschap! Als je haar met minder dan 10 soortgenoten houdt wordt ze schuw. Een groep van minimaal 10 vuurgarnalen zorgt ervoor dat ze actief en ondernemend blijven. Dit voorkomt schuwheid.
  • Af en toe je aquariumwater deels (25%) verversen loont. Tijdens een waterwisseling schommelt de temperatuur in het aquarium. Een wisselende watertemperatuur stimuleert verschaling van je Vuurgarnaal. Verschaling is erg belangrijk: de vuurgarnaal eet dit pantser zelf weer. De schaal van de vuurgarnaal zit vol met bouwstoffen die zij weer nodig heeft voor haar groei. Bovendien stimuleert waterwisseling de voortplanting. Genoeg redenen dus.

Inrichting: check! Verzorgingseisen: check! We gaan verder met iets wat niet onbelangrijk is: de voeding van de Vuurgarnaal. Je kunt er creatief mee zijn.

Hoe zorg je voor een gevarieerde voeding voor je Vuurgarnaal?

De vuurgarnaal is de vuilnisbak van je aquarium: het zijn zo goed als alleseters. Dit geldt overigens ook voor veel andere aquarium garnalen. Vuurgarnalen zijn qua voeding net mensen: een gebalanceerde, gevarieerde voeding werkt het beste. Als basis kun je het beste speciaalvoer voor garnalen kopen.

Juist de tussendoortjes zijn een welkome aanvulling. De vuurgarnaal heeft de voorkeur voor voeding die naar de bodem zakt. Tips voor tussendoortjes:

  • Sommige gedroogde bladeren (eikenblad, bladeren van fruitbomen of beukenblad)
  • Fijngestampte erwten
  • Gekookte bladeren van spinazie
  • Geblancheerde broccoli
  • Dode vuurgarnaal soortgenoten kun je gewoon laten liggen, ze worden door hun collega’s gewoon opgegeten. Kannibalisme! Maar het pantser van de dode diertjes bevat veel bouwstoffen.

Vuurgarnalen zijn trouwens ook fijne aquarium bewoners omdat ze kleine stukjes algen uit je aquarium plukken. De Vuurgarnaal helpt dus met het opruimen van je aquarium, maar het is geen algenverdelger. We hebben meer informatie voor je over algen bestrijden in onze andere blogs.

Deze video op YouTube laat zien dat Vuurgarnalen zelfs hele komkommers eten! Ik raad overigens aan om het voedsel wat fijner te maken, zodat ze het wat gemakkelijker kunnen eten.

Wil je creatief zijn in de voeding van je Vuurgarnalen? We hebben een leuk blog geschreven over hoe je zelf van bladeren voedsel kan maken voor je Vuurgarnaal.

Help, mijn vuurgarnalen zijn ineens allemaal dood!

Helaas kan het voorkomen dat je Vuurgarnalen overlijden. En in een snel tempo ook. Je kunt dit voorkomen door zelf goed in de gaten te houden of de samenstelling van je aquariumwater nog in balans is.

Is er een No2 (Nitriet, maar wat is nitriet ook alweer?) piek in je water, dan is dit zeer schadelijk voor je aquariumvissen. Garnalen gaan ook het eerste hieraan dood. Dit geldt niet alleen voor Vuurgarnalen, maar ook voor andere aquarium garnalen. Een andere reden is dat er giftige stoffen in je water zijn gekomen. Bijvoorbeeld door de aanschaf van aquarium decoratie.

Ook gaat het vaak mis na de aanschaf van nieuwe garnalen of aquariumvissen. Deze dragen onbedoeld ziektes of bacteriën mee waar de garnalen niet tegen kunnen. Zorg er daarom voor dat je nieuwe aquariumvissen en aquariumplanten aanschaft bij een erkend bedrijf en de planten eerst goed afspoelt. Ook al is er geen hard bewijs voor, het komt wel eens voor dat iemand na de aanschaf van Cabomba zijn garnalen ziet overlijden. Let dus goed op.

Een ding is zeker: een zieke Vuurgarnaal wil je niet. Je kan het beste voorzorgsmaatregelen nemen om een frustrerende ervaring te voorkomen zoals dat de Vuurgarnalen ziek worden.

Hoe herken je een zieke Vuurgarnaal en wat doe je ertegen?

Zieke Vuurgarnalen (cherrygarnalen) zijn, hoe vervelend ook, vrijwel alleen door een vakman te diagnosticeren. Vaak wordt ziekte bij Vuurgarnalen veroorzaakt door een bacteriële infectie die niet goed zichtbaar is. Soms herken je ‘afwijkend’ gedrag bij de Vuurgarnalen, wat kan duiden op een ziekte. Helaas is het dan meestal al te laat. De behandeling van zieke Vuurgarnalen in de vorm van medicijnen is lastig, omdat de werking daarvan niet altijd aanslaat.

Geen leuk nieuws, dus om de vrolijke toon er in te houden: je kunt zelf genoeg doen om ziektes te voorkomen. We hebben het hiervoor al benoemd, maar we frissen nog even op: hoe voorkom je zieke Vuurgarnalen?

  • Fijn transport. Zorg voor een rustig transport van de winkel naar huis.
  • Watersamenstelling. Houd het water rond de 25 graden.
  • Schuilruimte. Zorg voor waterplanten zoals Javamos en voldoende schuilruimte.
  • Gevarieerde voeding. Voed de Vuurgarnalen regelmatig en gevarieerd, maar met mate.
  • Andere vissen. Let op de sociale vrede in je aquarium. Voorkom stress vanwege het toevoegen van grote vissen die Vuurgarnalen eten.
  • Groepjesvorming. Zorg ervoor dat je minimaal 15 tot 20 garnalen hebt. Het zijn groepsdieren.

Ik wil Vuurgarnalen kopen: waar let ik op?

Een groep Vuurgarnalenis een geweldig aanzicht. Met zwart grind steken de kleuren nog beter af.
Leuk om te zien: een groep vuurgarnalen!

Bij het kopen van de vuurgarnaal moet je goed opletten. Vuurgarnalen zijn, net zoals Crystal Red garnalen, actieve beestjes. Zie je ze in het aquarium in de winkel ook actief bewegen en rondzwemmen? Dan weet je dat ze hoogstwaarschijnlijk gezond zijn. Wil je direct Vuurgarnalen kweken? Kies dan garnalen die al een mooie rode kleur hebben. Deze garnalen zijn volwassen en dus geslachtrijp.

Dus je gaat vuurgarnalen kopen en dan? Vuurgarnalen vinden het prettig als de overgang van de winkel naar het aquarium thuis zo geruisloos mogelijk gaat. Een fijn transport draagt bij aan het verminderen van stress bij de Vuurgarnaal waardoor hij minder snel ziek wordt. De volgende zaken versoepelen de overgang aanzienlijk.

  • Laat het dichte zakje met de Vuurgarnaal 30 minuten in je aquarium drijven, zodat het water zich langzaam aanpast aan de temperatuur van het aquarium water.
  • Open het zakje en transporteer de vuurgarnaal en het water uit het oorspronkelijke zakje naar een emmertje. Voeg dezelfde hoeveelheid water uit je aquarium toe.
  • Wacht 20 minuten. Breng dan de diertjes zonder het water uit de emmer over naar je aquarium.

Als je ervoor hebt gekozen om Vuurgarnalen te kopen, is het wel handig om even na te gaan of de Vuurgarnaal goed gaat met de andere vissen uit je aquarium.

Van welke aquariumplanten houdt de Vuurgarnaal?

De absolute nummer één aquariumplant van de Cherrygarnaal (synoniem voor Vuurgarnaal weet je nog?) is : Javamos. We vertelden hiervoor dat Javamos prettig is voor de Vuurgarnaal om in te schuilen. Er is nog een welkom voordeel: ronddwarrelend voedsel blijft in het Javamos hangen. De Vuurgarnalen kunnen zo gemakkelijk bij het voedsel komen.

Javamos, aangevuld met zuurstofrijke aquariumplanten zoals Vallisneria zorgen ook voor een goede balans in je aquarium. De aquariumplant Cabomba kun je beter niet aan het aquarium toevoegen, omdat er geruchten zijn dat er gif in de stengel van deze plant zit die kan vrijkomen in het water. Of het echt zo is, ik heb dat nooit zelf kunnen constateren. Maar goed, safety first!

Met welke andere vissen gaan Vuurgarnalen samen?

Een zwangere Vuurgarnaal klimt is herkenbaar aan die groen kleurige eitjes onderaan haar buik.
Zwangere vuurgarnaal met groene eitjes!

Zorg ervoor dat je van te voren weet dat andere aquariumvissen geen interesse hebben in je nieuwe Vuurgarnaal als diner. Als je gaat kweken moet je hier nog strenger op zijn. Je kunt dan het beste kiezen voor kleine aquariumvisjes. Aquariumvissen die goed samengaan met zowel een volwassen als een kleine Vuurgarnaal zijn de: Platy, Molly, Guppy en Pareldanio.

Vissen die je beter niet bij de Vuurgarnaal in een aquarium kan zetten omdat ze op andere aquariumbewoners jagen zijn Maanvissen en veel Cichliden. Goudvissen (zoals Sluiterstaarten) en Discusvissen zijn ook geen goed gezelschap voor Vuurgarnalen, omdat deze aquariumvissen deze kleine garnaal (of hun baby garnalen) als voeding zien.

De sociale vrede die voorkomt uit de juiste vis samenstelling van je aquarium resulteert ook in minder stress bij je aquariumdiertjes. Ook bij Vuurgarnalen wordt het afweersysteem verminderd als ze stress ervaren. Deze stress kan ziektes veroorzaken.

Tot slot: de basis

Je weet nu zo goed als alles over de Vuurgarnaal, als laatste opfrisser nog even de praktische- basisinformatie opgesomd:

  • Latijnse naam: Neocaridina Davidi (var. Red)
  • Bijnaam: Cherrygarnaal
  • Soort/familie: Dwerggarnaal
  • Grootte: max 5 cm (vrouwtjes Vuurgarnalen zijn groter dan mannetjes)
  • Watertemperatuur: 22-26 graden
  • PH waarde: 6,5-8

We zijn heel benieuwd of we nog wat vergeten zijn! Mis je iets? Zijn we iets vergeten? Laat het ons vooral weten en laat je reactie hieronder achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

110 Reacties
  1. Anita zegt

    Guppen eten wel degelijk garnalen!

  2. Amy zegt

    Hoi ik heb een vraag, ik wil dus vuurgarnaaltjes nemen, maar ik heb leuke visjes gezien die bij garnaaltjes kunnen, maar die komen van een andere dierenwinkel dan waar ik de vuurgarnaaltjes vandaan heb. Kan dat of moeten de visjes van dezelfde dierenwinkel komen?

    1. Linda zegt

      Hoi Amy,

      Ik zelf heb garnaaltjes en vissen van andere winkels. De garnalen heb ik bij een hobbykweker, dit omdat die meer hart heeft voor diertjes dan in menig dieren zaak. Tevens krijg je ook goede adviezen mee, deze willen in dieren zaak nogal eens afhangen met welke medewerker je spreekt.
      Antwoord kort op je vraag: je kan in principe bij meerdere winkels visjes kopen, echter wil ik je wel aanraden om niet bij teveel verschillende winkels in korte tijd te gaan, dit omdat je toch steeds ander water toevoegt aan je aquarium, hierdoor is de kans op ziektes weer hoger. Succes ermee

  3. Monique zegt

    Hallo. Ik heb een aquarium van 33x33x33 met een active soil bodem erin. Ik heb hier aardig wat planten al in gezet. Zitten nog geen dieren in. Ik heb mijn waarden gemeten en zou willen weten of daar vuurgarnalen in kunnen. Ik weet nog niet of ik er vissen bij in wil hebben. Zou een beetje zonde zijn van de garnalen. 😉 Mijn vraag is of mijn waarden goed zijn voor zover ik die heb kunnen meten. De set met flesjes kort geleden gekocht dus lijkt me nog goed.

    Watertest 14-12-2021
    PH: 7.5
    Amonia: 0
    Nitriet: 0.5
    Nitraat: 50-75
    GH: 2DH
    KH: 2DH
    Fosfaat: 0

    KH en GH zijn hoger in het leidingwater maar in het aquarium gaan ze weer omlaag. 2 dagen geleden een waterwissel gedaan van 50% en toen zaten deze waarden op 3DH. Is dat een probleem voor vuurgarnalen?

    Bedankt voor alle informatie op deze website trouwens, heb al heel wat uurtjes lezen erop zitten. 😉

    1. Aquariumfans zegt

      Op zich zijn je waterwaarden voor vuurgarnalen geen probleem. Het kan overigens geen kwaad om op Facebook lid te worden van een garnalenforum. Verder geeft deze website ook de nodige info: https://www.aquariumfans.nl/vuurgarnalen-aquarium/ Groetjes!

  4. Aimy zegt

    Hallo, misschien een heel heel domme vraag (sorry ik durf ze niet te bib mijn handelaar). Maar ik hou al een tijd garnalen, 3 soorten om exact te zijn, bloody Mary’s, japonica garnalen en blauwe waaierhand garnalen. Deze soorten liggen best wat uit elkaar. Ik zou graag Blue dreams bijnemen, gaan die dan met de Mary’s ondeling kweken?

    1. Aquariumfans zegt

      Mert verschillende soorten garnalen heb je het risico van kruisingen. Hoe dichter de soorten aan elkaar verwant zijn, hoe groter het risico. Dat zou je dan even moeten uitzoeken. Veelal kruisen soorten dan terug naar hun oorspronkelijk vaak minder mooie kleur.

  5. Tim zegt

    Mooi artikel!
    Ik houd inmiddels 2 maand zo’n 25 vuurgarnalen in een bak van 90 liter. Ik zou hier alleen heel graag vissen aan toevoegen met wat kleur. Het liefst 2 a 3 soorten. Ik zat zelf te denken aan honingoeramis, kegelvlekbarbelen en de muskiet rasbora. Kan dit samen of heb je nog andere tips?

    1. Aquariumfans zegt

      Viskeuze is erg persoonlijk en daar moet jij jezelf in verdiepen. De door jou genoemde soorten moet op zich kunnen. Beperk je dan wel tot 1 koppel goerami’s en van de andere een klein schooltje van een stuk of 8. Succes en groetjes!

  6. Bas zegt

    Hallo,

    welke waarden moet ik testen om garnalen te houden? Hoe vaak moet er getest worden?
    Kan er kraanwater in het aquarium of liever osmosewater bij waterwissel. Hoeveel uren per etmaal willen de garnalen licht?

    1. Bas zegt

      nog een vraag: wat adviseert u voor een ‘kleine’ bak; 40 of 60 liter? Ik wil liever niet groter maar ook geen super klein bakje. Ik wil er eigenlijk geen vissen bij zetten.

      1. Aquariumfans zegt

        Als je er geen vissen in wilt doen is de keuze volledig aan jezelf. Indien wel, dan is hoe groter toch meestal hoe beter. Ik zou in het eerste geval de keuze laten afhangen van de beschikbare ruimte en het esthetisch effect op de ruimte waar het bakje komt te staan.

    2. Aquariumfans zegt

      Wanneer je garnalen wilt gaan houden moet je ook de moeite willen nemen om er wat over te lezen. Daarna kan vragen altijd nog. Hier vind je vrij uitgebreide informatie: Garnalen in je aquarium, wat je moet weten! . Mocht je daarna nog vragen hebben dan hoor ik het wel weer.

  7. Tamara zegt

    Fijn artikel! Je komt snel veel de weten over deze beestjes. Ik heb een 20 liter bakje. Hier heb ik 5 guppies, 2 sluierstaarten, 3 albino corydoras en een aantal slakjes. En ja dit is niet helemaal een goede combinatie en aan tallen. Maar het gaat echt super goed, de kleinste gup jaagt die grote gewoon weg! HAHAH (sluierstaarten gaan na de winter verhuizen naar een vijver). Lees alleen dat de sluierstaarten deze garnaaltjes dus op eten. Dus misschien niet een optie om ze nu aan te schaffen. Alleen hoeveel zou ik er dan wel kunnen aanschaffen? En helpen de beestjes ook goed tegen algen?
    Groetjes Tamara

    1. Aquariumfans zegt

      Garnalen heb je voor de sier, het leuke gedrag en ja, ze leveren een uitermate bescheiden bijdrage aan het onderhoud van je aquarium. Begin met een paar, dan kan je zien hoe de vissen er op reageren en kan je later nog uitbreiden. Veel meer dan een stuk of 10 zou ik er sowieso niet in doen.

  8. Suzanne zegt

    Hallo,
    ik was al van plan om een groter aquarium te nemen (heb nu een 20 liter bak, 3 goudvissen, ga over op een 70 liter), na het lezen van heel veel op deze site moet dat dus sneller gebeuren (aanschaf bak bedoel ik) maar nu is mijn vraag;
    kan ik beter een algeneter bij mijn goudvissen stoppen of zouden er ook garnalen in kunnen?
    mijn zoontje is ook gek op de vissen en ik stelde een algeneter voor (veel groene alg in de bak, ligt dus aan meer factoren) maar wij vinden garnalen ook erg leuk. Beiden kan nie want dan is mijn bak te klein. wat gata beter met elkaar?
    Alvast bedankt voor het nemen van de moeite om te antwoorden.
    Suzanne en Liam.

    1. Aquariumfans zegt

      Het is altijd handiger voor mij om in plaats van liters de afmetingen van het aquarium aan te geven. Als je een aquarium hebt van 60x30x40cm en je zet die op z’n kant, heb je precies hetzelfde aantal liters, maar een totaal andere bak met andere mogelijkheden. Maar, zelfs dit formaat is al op vrij korte termijn te klein voor drie goudvissen die als ze volwassen zijn zo ongeveer per exemplaar de lengte van de bak kunnen bereiken. Veel beter geschikt zijn dan guppen, platy’s, molly’s of zwaarddragers. Naarmate de goudvissen groeien zullen garnalen steeds beter ‘op hun bordje passen’. Dat een algeneter een bijdrage zou leveren aan het onderhoud van het aquarium is maar beperkt het geval. Dat zal je vooral zelf moeten doen.

  9. VANGREMBERGHE Anne marie zegt

    Hoi,Ik heb een aquarium met guppies en garnalen.
    Welke visjes mogen daarbij die een gevaar voor ze zijn.
    Ik heb namelijk last van enorm veel slakken.
    Zijn er vissen die de slakken opeten ,maar geen gevaar zijn voor de garnaaltjes en guppies. Dankjewel. A.M.

    1. Aquariumfans zegt

      Een visje dat effectief slakken bestrijdt is het kogelvisje. Die zou je er een tijdje in kunnen zetten, maar zodra de slakken op zijn kijkt ie toch hongerig naar de vinnen van de vissen en de garnalen. Maar soms gaat het goed en kan je hem tevreden houden met rode muggenlarven of hem er weer uit halen. Een andere oplossing zijn de slakken-etende helena slakken. Dat duurt wat langer maar werkt ook op den duur.

  10. Tobias zegt

    Hoi,
    Ik heb een 60 liter aquarium met ongeveer 10 guppen en 8 appelslakken. Ik op verschillende sites heb ik gelezen dat het gewoon mogelijk is om hier garnalen bij te doen, heeft u hier zelf ervaring mee? Ook twijfel ik nog over welke soort dan het handigst is (Het zijn mijn eerste garnalen dus moet niet heel moeilijk zijn). Wat zou u aanraden?

    1. Aquariumfans zegt

      Het is altijd goed om het te proberen uit te vinden. Neem een paar eenvoudige goedkope garnalen en kijk wat er gebeurt. Je zou ook eens naar waaierhand kreeften kunnen kijken. Groetjes!

  11. Max zegt

    Hoi!
    Ik heb een 25L aquarium met een aantal kleine (1cm of kleiner) visjes. Kunnen hier ook een aantal vuurgarnaaltjes bij? Zo ja, hoeveel ongeveer? Of zou je andere garnaaltjes aanraden?
    Groetjes

    1. Aquariumfans zegt

      Op zich zou dat wel kunnen wanneer het vuurgarnalen of dergelijke zouden zijn. Ik zou er niet meer dan 8-10 in doen. Groetjes

  12. Susan zegt

    Hooi,

    Ik heb net een aquarium met 10 garnalen. Daarbij zitten 7 endler guppen alleen maar mannetjes ik wil namelijk voorkomen dat ik een bak vol guppen heb. Nu ben ik nog opzoek naar nog een bewoner het liefst geen schoolvis. Ik heb een bak van 60x30x30. Bestaat er een leuk paar die niet als een malle gaat voortplanten?

    Susan

    1. Aquariumfans zegt

      Alle andere vissen dan levendbarende zullen zich niet snel voortplanten, maar je zou kunnen denken aan een koppel honinggoerami’s, of 4 Chinese danio’s. Keuze genoeg. Groetjes!

  13. Ol zegt

    Ik heb een 15 liter aquarium, koud ( kamertempetatuur) water. Hoeveel cherrygarnalen kan ik hierin houden? En kunnen ze wel leven in ‘koud’ water? Ik lees verschillende antwoorden op verschillende websites en weet nu niet wat ik moet doen.

    1. Aquariumfans zegt

      Cherrygarnalen zijn in principe tropisch en dus niet geschikt voor koud water. Nu is koud water in onze verwarmde woningen een andere tekst voor ‘niet verwarmd’ en dat betekent vaak dat het aquarium toch altijd op kamertemperatuur is. Qua aantal zou ik eens beginnen met 10 garnalen en kijken hoe het gaat. Succes.

  14. Aimee zegt

    Beste mensen,
    Mag dit een waarschuwing zijn waar andere mensen hopelijk geen last van hebben.
    Mijn Endlers eten bij voorkeur ‘s nachts graag een vuurgarnaal vrouwtje met eitjes op. Dit had ik niet verwacht. Nu zitten de garnalen en Endlers beide in een aparte bak????

    1. Aquariumfans zegt

      Tja, de vissen kunnen je soms verrassen 😉 Dank voor het doorgeven van deze waarneming bij jou, fijn! groetjes

  15. Frank zegt

    `Hai,
    Fijne pagina over de Vuurgarnalen en prettig geschreven.
    Hoe vaak is af en toe water verversen?

    Ik zou endeler guppen ik de garnalen willen doen, en een koppel cpo’s

    Groetjes
    Frank

    1. Aquariumfans zegt

      Wekelijks 10% water verversen is altijd goed en in geval van druk bevolkt zelfs wel meer, tot 25%. Een en ander is ook afhankelijk van de grootte van de bak en de mate van beplanting. Groetjes

  16. Rani zegt

    Hallo,
    Ik heb 10 blue dwarf shmips en 10 red dwarf shrimps zitten in mijn aquarium. Mijn blue shrimps hebben zich net vermenigvuldigd maar sinds kort heb ik al een paar dode (volwassen) shrimps. Kunnen deze twee soorten niet bij elkaar? Ben ik beter dat ik ze van elkaar gescheiden hou? Met de baby’s gaat alles goed. Dus vroeg me af aan wat het lag dat er ineens al 5 doden zijn (zowel blauwe als rode).

    1. Aquariumfans zegt

      Voor zover ik weet kunnen die prima bij elkaar. Elke soort garnaal heeft wel zijn eigen eisen en wensen aan aquariumwater. Het kan zijn dat daar geen match is. Ik zou ze maar scheiden om te kijken of dat beter gaat. Het kan veel oorzaken hebben overigens. Misschien waren ze al aan het einde van de levensduur, of een virus. Gewoon volhouden en op een later weer bij elkaar voegen. Groetjes!

    2. Linnepin zegt

      Wat komt er uit je watertest?
      Heb je onlangs iets gewijzigd of toegevoegd, plantjes/decoratie /plantenvoeding /vissenmedicatie/filtermedium/oid/garnalen?
      Ik heb helaas door ervaring moeten leren dat garnalen heeeeeel gevoelig zijn.

      Mvg
      Lin

  17. Paola zegt

    Hoi!
    Ik ben bezig met informatie op te zoeken over een aquarium die ik binnenkort ga opzetten. Nu heb ik al allemaal leuke dingen gezien en moet ik gaan kiezen. De vuurgarnalen spreken me enorm aan, maar ik heb de borstelneus altijd al geweldig gevonden! Nu is mijn vraag of deze samen zouden kunnen? Dat zou fantastisch zijn. Hiernaast ga ik er waarschijnlijk molly’s indoen. Ik ben nog niet in de positie om grotere en ingewikkeldere vissen te houden. Hier heb ik helaas niet genoeg plek voor.
    Groetjes!

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zou de borstelneus zeker even googelen. Het is een omnivoor, dus alleseter. Dat kan betekenen dat garnalen niet veilig voor hem zullen zijn. Zorg in ieder geval voor voldoende schuilplaatsen voor allebei. Ik weet niet hoe groot het aquarium is waar je aan denkt, maar black molly’s kunnen ook flink uit de kluiten groeien. Het is maar dat je er rekening mee houdt. Succes met het maken van keuzes. Je inlezen is super belangrijk, dat doe je goed !!

  18. Alexander zegt

    Ik heb rode vuurgarnalen in een bak, op 22 graden. De vrouwtjes worden wel zwanger en ik zie de eitjes ook van kleur veranderen, maar de populatie groeit niet.
    Waar kan dit aan liggen? Er zitten alleen nog 2 algeneters in de bak, verder geen andere dieren. Ik heb voldoende afwisseling in het voer.

    1. Aquariumfans zegt

      Het meest voor de hand ligt dat de larven worden opgegeten direct nadat ze vrij gekomen zijn. Daar kunnen de algeneters ook schuld aan hebben. Goed blijven kijken vooral! Groetjes!

      1. Alexander zegt

        Bedankt voor je antwoord.
        De garnalen zelf eten hun jongen niet op neem ik aan? Dan zou ik namelijk kunnen proberen de algeneters uit de bak te halen en dan zien of de populatie groeit.

        1. Aquariumfans zegt

          Dag Alexander! Nee de garnalen zelf doen dat niet. Ze eten alleen bij de vervelling hun eigen schaal op. Groetjes!

  19. Linnepin zegt

    Fijne site, nuttige info. Nu voor tweede keer aquarium voor garnalen aan het opstarten. Qua samengaan met vissen:
    ‘past het in het bekkie, eindigt’ t in een drekkie’.
    Mijn Platy’s en Molly’s eten hun eigen kroost en zullen zéker van vuurgarnalen snoepen!

    1. Aquariumfans zegt

      Prachtig verwoord! Dat is zeker ook zo. Bedankt voor je input! Groetjes!

  20. Suzanne zegt

    Beste lezers,

    Help, ik heb wel 30 babygarnalenrode vuur) in mijn aquarium zitten. Ik begon circa 6 weken geleden met 3 stuks…
    Hoe weet ik welke het vrouwtje is en hoe kan ik dit stoppen?

    1. Aquariumfans zegt

      De vrouwtjes zijn wat forser dan de mannen, maar je ziet de eieren en de jongen vanzelf zitten. Waarom zou je dit voortplantingsproces willen stoppen? Er zijn overal voldoende liefhebbers voor jouw overschotten garnalen. Gewoon lekker laten voort kweken !! Groetjes

    2. Suzanne zegt

      Euh, ja dat klopt, zo kun je het ook bekijken 😉 Nou dan zal ik eens rondvragen wie er hebben wilt. Dank voor de reactie.

  21. Irma zegt

    Hallo, kunnen vuurgarnalen samen gehouden worden met een Ancistrus dolichopterus koppel? Ze laten alle andere vissen met rust. Ik heb daarnaast Molly’s en kegelvlekbarbeel rondzwemmen.
    Alvast Bedankt.

    1. Aquariumfans zegt

      Normaal gesproken zou dit moeten kunnen. Geen van de door jou genoemde vissen staan bekend als garnalen eters. Groetjes

  22. Jean zegt

    Hi een vraag mijn 70L aquaquarium draait al een week met plantjes en heb er bacto start ingedaan om het proces te versnellen. Moet alleen nog het water testen.
    Wat ik me afvroeg ik wil garnalen guppies en tetras of een ander soort. Waarmee kan ik starten en hoeveel garnalen / vissen kunnen er in zodat de leefomgeving leuk blijft.

    1. Aquariumfans zegt

      Begin eens met 15 garnalen en aan schooltje van 12 dwergrasbora’s. Dat is een leuke combinatie. Groetjes!

  23. Youssef zegt

    Hallo,
    Ik heb laats een aquascape opgestart (2weken nu). Ik vroeg me af of ik er al garnalen in kan doen en welke soort. Want vind cristal mooi. Maar dit worden dan mijn eerste garnalen.
    Youssef

    1. Aquariumfans zegt

      In principe moet dat kunnen. Start gelijk met hele mooie, anders krijg je later spijt. Groetjes

  24. Alex zegt

    Hoe herken je jonge baby rode vuurgarnalen precies?
    Ik heb met regelmaat zwangere vrouwtjes, maar de populatie lijkt maar niet toe te nemen.
    Op de ruit van mijn aquarium neem ik wel hele kleine beestjes waar, maar ik heb geen idee of dat de jongen zijn.

    1. Anne Kervezee zegt

      Goedemorgen,
      Ik heb een aantal vragen over vuurgarnaaltjes:
      – hoe verlaten de eitjes de moedergarnaal?
      – hoe komen de eitjes uit
      – hoe ziet een larfje eruit?

      Hoop dat iemand hier antwoord op kan geven, ben al tijdje op zoek. Ben benieuwd,
      Alvast bedankt en vriendelijke groet,
      Anne

  25. jeroen zegt

    hallo

    ik had een vraag of mijn waterwaardes in orde zijn voor mijn vuurtjes.

    bak is 27 liter
    no3 is 25
    no 2 is 0
    ph 7,5
    gh is 13
    kh is 6
    uS is 616
    temp is 21 op dit moment maar hij gaat naar 22
    ik werk met zuurstof pompjes

    1. Aquariumfans zegt

      ph mag iets lager: 6.2 – 7.2
      gh is hoog mag naar 4 – 6
      kh is hoog mag naar 1 – 2
      uS mag naar 200 – 300

      Veel waarden zijn dus wat hoog, maar positief is dat vuurgarnalen niet zo nauw kijken en behoorlijk tolerant zijn.

  26. Peter zegt

    Over het cabomba verhaal,

    Ik heb me laten vertellen (nadat het bij mijn garnalen compleet mis ging) dat cabomba je garnalen de nek omdraait omdat het wordt gekweekt in water waar ijzer aan is toegevoegd. Wanneer je dan een plant neemt die nog maar net bij de kweker wegkomt zit de hele plant nog vol met ijzer ( waar je garnalen niet zo best tegen kunnen)

    Klonk wel logisch vond ik. Maar of het helemaal klopt….

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Peter,
      Hartstikke bedankt voor je reactie. Het groeien in ijzer is inderdaad een methode die vaak voorkomt en dat is slecht voor garnalen. Of het echt de rede is dat is de dood gaan weet ik ook niet, maar het is verstandig om het risico niet te nemen. Groetjes!

  27. Gerard zegt

    Hallo
    Ik lees dat discus vissen en vuurgranalen niet samen gaan.
    Dit klopt niet wat mij betreft , mijn discus en de vuurgranalen gaan prima samen.
    Dit is ter info wat mijn aquarium betreft.

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Gerard,
      Heel goed om te horen dat bij jou de garnalen goed samen gaan met discus, dat zal het aquarium heel aantrekkelijk maken. Zo zie je maar dat elke regel zijn uitzonderingen heeft. Groetjes!

      1. Sander zegt

        Hallo,

        Misschien een domme vraag… Maar is het mogelijk en/of verstandig om 15 Crystal Red garnaaltjes ???? en 15 Vuurgarnaaltjes samen in één aquarium te houden… Samen met een paar slakjes ???? en een aantal visjes? ????350 liter aquarium…

        Bij voorbaat dank.

        Mvg, Sander

  28. Aquariumfans zegt

    Ik heb een aquarium van 400 liter. Mijn grootste garnalen zijn ca 2 cm, de kleinste 3 mm. Er zitten er zeker 200 in, waarschijnlijk wel meer. Als ik mijn filter schoonmaak komen er zeker 50 garnalen uit.
    Ik heb ik mijn bak 3 grote Gouramies en een 10-tal guppen, naast meervallen en algeneters. En ook doorlopend zeker 10-20 kleine guppies.
    Ik heb nog nooit geconstateerd dat Gouramies of guppen achter dat kleine spul aangaat. Met zoveel garnalen zou ik jagen moeten herkennen, maar dat gebeurt niet.
    de garnalen scharrelen over de bodem, zwemmen een beetje en ruimen restjes op. Die 200 zitten me niet in de weg en veroorzaken geen last, maar is wel een grappig gezicht en het bestuderen waard.
    Misschien is dat grote aantal wel de reden dat ik 1x per 2 maanden 305 water ververs en niet meer. Nooit ziekte en zelden dode dieren.
    1x daags een klein beetje voer dat binnen 1 minuut op moet zijn en 1 x per week 3 schijfjes komkommer voor de meervallen, algeneters en garnalen als extra vocht.
    Na 3 dagen is daar ook niets meer van terug te vinden. Niek

    1. Aquariumfans zegt

      Kijk dit is nuttige, positieve informatie waar de garnalen/kreeftenliefhebber z’n voordeel mee kan doen. Bedankt voor het delen Niek.

  29. Mieke zegt

    Hallo, na de dood van mn goudvissen,ga ik men bakje nieuw leven geven. Je zei dat ze licht moeten hebben,welk licht en hoeveel uur per dag is dit nodig? Mijn visbak heeft een kleine filter dus dat lijkt me goed,er ligt ook een glasje boven op. Maar geen licht.
    Alvast bedankt voor uw super uitleg

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Mieke,
      Mocht je lastig te houden planten in je aquarium doen, is het verstandig om een lamp te kiezen die gemaakt is voor planten. Als je alleen maar simpele planten bij je garnalen wilt houden is een simpele led verlichting genoeg.

  30. Marianne zegt

    Hoi, ik lees dat ze zich enorm snel kunnen voortplanten. Wat doe je met al die jongen? Je kunt nu eenmaal niet honderden van die beestjes houden.

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Marianne,
      Het klopt dat ze snel voortplanten en er je kan er inderdaad niet zomaar honderden houden. Wat je kan doen is de jongen vangen en ze ergens anders laten opgroeien en dan verkopen. Sommige aquariumwinkels kopen jonge garnalen van klanten en anders kun je altijd marktplaats of een facebook groep proberen. Een andere manier om de populatie klein te houden is door de schuilplekken voor jonge garnalen beperkt te houden zodat ze een kleinere overlevingskans hebben. Hierdoor zal het aantal garnalen niet explosief toenemen. Hopelijk heb ik je kunnen helpen. Veel plezier met je garnalen!

  31. Erik zegt

    Ik was benieuwd of ik mijn vuurgarnalen ik kan inzetten in mijn 110l aquarium.

    Kunnen ze samen met

    5x Vuur neon
    5x Neon tetra
    5x Kardinaal tetra
    5x Black neon
    5x 5 streep barbeel
    5x Japonica garnalen
    3x Balon molly
    2x Corydoras aeneus

    Heb de garnalen nu in een aparte bak en ze vermenigvuldigen goed

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Erik,
      Deze vissen zijn vredige vissen en zouden prima samen moeten gaan met je vuurgarnalen. Hou het wel altijd goed in de gaten, want elke vis is anders en kan alsnog agressief reageren op ge garnalen. Waar je wel voor moet zorgen in dat je genoeg verstopplekken hebt zodat ook de jonge garnaaltjes het overleven. Groetjes!

  32. Wim zegt

    eten vuurgarnalen ook baby visjes?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Wim,
      Alle garnalen kunnen baby visjes eten, maar als ze goed gevoerd worden, zal dit niet heel veel gebeuren. Toch raad ik u aan om baby visjes in hun eigen aquarium te houden om alle risico’s te voorkomen. Groetjes

  33. Marc zegt

    Hoi, na het lezen van dit bericht zou ik ook graag vuurgarnalen willen 😉
    Ik heb een 70 l bak, met daarin 15 guppen, 15 tetra’s en 2 Synodontis petrolica dwarf. Kunnen garnalen en Synodontis petrolica dwarf (bodembewoners) samen? En wordt het niet te druk?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Marc,
      Goed om te horen dat ons artikel je geïnspireerd heeft. Of je Synodontis petrolica dwarf goed samen gaan met de garnalen is een beetje een Hit or Miss’. Ik zou het risico niet nemen, omdat ze toch een stuk groter worden dan de garnalen. Ook denk ik dat de bak al aardig vol zit en dat het daarom met nog meer toevoegingen te druk wordt. Groetjes

  34. martijn zegt

    Goedemiddag, ik heb een vraag over het houden van garnalen met andere dieren.
    Ik heb een paludarium met vuurgarnalen die ik samen hou met 3 verschillende rasboras (brigittae, maculatus en dorsiocellata) dit zijn er 40 in totaal en daarnaast een 3 tal honkong algeneters.
    Nu is mijn vraag, is het mogelijk om hier vuurbuikpadjes bij in te houden? of zullen deze mijn garnalen als voedselbron gaan zien?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Martijn. Vuurbuik padden zijn levend voer vreters, om ze gezond te houden is dit heel belangrijk.
      Mogelijk heb ik nu een antwoord gegeven op je vraag.
      Groetjes!

  35. Dean zegt

    Beste Aquariumfans,
    Na het lezen van de informatieve teksten, lijkt het me heel leuk en interessant om aan een garnalenhobby te beginnen.
    Ik heb een 60 liter aquarium met 10 kardinaaltetras, 2 steenkruipers, 2 dwergkreeftjes (puers), 2 dwergkogelvissen en een stel Dwerggoerami’s. Bij het laatst genoemde vroeg ik me af of die onder de “te grote vissen” vallen. Ik hoop op een reactie.

    Mvg

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Dean, Dwerggourami’s vallen inderdaad onder de te grote vissen. Ik denk dat je nieuwe garnaaltjes binnen no time op zullen zijn.

  36. Rongaar zegt

    beste, aquarium fans

    ik heb een vraagje waar ik zelf nog geen antwoord op kan vinden. Wat zijn de waterwaardes van de vuurgarnaal?
    en dan bedoel ik KH-GH-pH.

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Rongaar, bedankt voor je vraag. De temperatuur tussen vanaf 18-26 °C
      pH 6,5 – 7,8 en de Hardheidonder 20° dGH

  37. Angelique zegt

    Sinds vrijdag heb ik een aquarium 60x30x30 gevuld met twee dwergklauwkikkers, twee honinggoerami’s, twee diamantgoerami’s, vier microrasbora en twee pagina’s kuhlii. Allemaal nog jonge beestjes. Ik wou eigenlijk enkel garnaaltjes nemen maar aangezien je toch de aquarium vijf weken moet laten acclimatiseren had ik er alvast wat vis in gestopt en ben niet op tijd kunnen stoppen. Gaat dit werken om er nog ee’ 20 garnaaltjes bij te doen?

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Angelique, bedankt voor je vraag. Eerlijk gezegd denk ik dat het met nog eens 20 garnalen te druk gaat worden je aquarium. Je aquarium zal dan goed vol zitten en dat is voor alle bewoners niet fijn. Dit kan zorgen voor stress, wat weer kan zorgen voor visziekten.

  38. Mike zegt

    Hallo,

    Ik ben me aan het oriënteren op een (beginners) visbestand (en de rest rondom een aquarium) en vond deze diertjes toch wel erg leuk,
    nu ga ik een bak halen van 60x30x30 en wou daar deze bewoners graag in hebben maar de Corydoras (panda) vind ik ook erg mooi als bodembewoners. Nu vroeg me af of deze samen gingen en in wat voor aantal dat ze allebei toch goed tot hun recht komen, verder zat ik als midden/bovenbewoners te denken aan de black molly of de pareldanio(misschien allebij?) waarbij mijn voorkeur uit gaat naar de pareldanio. zit ik met deze samenstelling goed en in welke hoeveelheid kan ik deze uiteindelijk het beste houden?

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Mike, leuk dat we je hebben kunnen interesseren voor garnalen! Corydoras gaan goed samen met de garnalen. Corydoras kunnen het beste met zijn twee zijn, of meer. Dit vinden ze heel erg leuk. Voor Corydoras heb je wel een zandbodem nodig. Black Molly’s kunnen ook samen met garnalen. Het liefst 1 mannetje en 2 of 3 vrouwtjes samen kopen. De pareldanio gaat hier ook goed mee samen en heeft verder geen voorkeuren. Let wel op dat je niet te veel vissen in je aquarium stopt, zodat er geen stress kan ontstaan.

  39. Gino zegt

    Hallo,
    ik ben hier nieuw en heb pas vuurgarnaaltjes gekocht.
    ik heb al vaker gezien dat ze soms hun kleur verliezen (niet bij mij ,want ik heb ze pas) kan je iets speciaal geven (voedsel) zodat dit niet gebeurd?

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Gino, wat leuk dat je je hebt verdiept in garnalen! Om er voor te zorgen dat ze hun prachtige kleuren behouden, kun je het beste voedsel kopen wat rijk is aan Artemia kreeftjes. Zoals dit voer: https://www.aquariumwarenhuis.nl/product/hs-aqua-artemia-pellets/

  40. Steve van Amersfoorth zegt

    Ik ben vrij nieuw in de aquariumwereld en ben sinds vandaag (had de 70 ltr.bak van de week al ingedraaid, als dat zo heet) een garnalenbakje begonnen met 5 vuurgarnaaltjes, 5 (ben de naam kwijt) iets rodere garnaaltjes, waar ze wel mee kunnen paren en heb net uit m’n babybakje de 6 japonica’s erbij gedaan. Ik was dus op zoek naar wat meer info en kwam uiteindelijk hier uit en moet mijn complimenten maken voor wat betreft de behoorlijke omgangsvormen; ik heb dit op diverse fora anders gezien, vandaar mijn complimenten!
    M’n buufje ging op vacantie en ik zou haar 2 goudvisjes verzorgen; ze zaten in een soort afwasteil…..Bleek de dag van haar vertrek haar bak kapot te zijn gegaan en een andere snelle oplossing wist haar vriend 1, 2, 3 niet te kunnen verzinnen. Ikke dus naar de winkel voor een 60 ltr.bak, wat zwart, fijn grind, filtertje, plantje, houtje, omdat ik dat afwasbakje wel heel zielig voor ze vond, hahaha.
    Iedere keer als ik ze ging voeren stond ik met die beestjes te kletsen en zo ben ik sinds augustus ‘een beetje’ doorgeslagen met nu 5 bakken van respectievelijk 30, 240, 180, 70 en 190 liter 🙂
    Veel werk, maar oh zo leuk!
    En nogmaals; respect voor hoe er hier met andere vis/garnaal-enthousiasten wordt omgegaan!
    Groetjes, Steve.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Steve! Dank voor je mooie reactie! Wat leuk dat je zo enthousiast bent over onze website en dat je de informatie goed kan gebruiken. We zouden het nog beter willen doen hoor, maar het kost veel tijd. We proberen onze blogs steeds te optimaliseren, dus ervaringen en tips van mede aquarium hobby’isten zijn altijd welkom. Heb je eigenlijk al je aquarium laten zien aan andere bezoekers? Dat kan via http://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen

      Groetjes!

      1. Steve van Amersfoorth zegt

        Ik zal na het weekend eerst wat plantjes een beetje terugsnoeien alvorens ik wat foto’s van de aquaria maak. Jullie Facebookpagina heb ik in de tussentijd ook geliked.
        M’n garnalenbakje van 70 ltr. is voor de kweek nu in een (volgens mij) mooi beginstadium, met 54 vuurtjes, 5 sakura’s en 42 white pearls. De 7 japonica’s zitten er meer voor de lol in, want die kunnen in dit zoete bakje tóch geen kindjes maken.
        Prettig weekend en tot snel weer!

    2. Aquariumfans zegt

      Hoi Steve,
      Wat een ontzettend leuke en lieve reactie! Net als jij, zijn veel mensen op deze manier enthousiast geworden in deze hobby. Fijn dat je zo’n leuke hobby hebt gevonden, welkom bij de club! 🙂 Heb je je aquaria al op de site gezet? Dat kan via http://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen We zijn benieuwd!

  41. Robbert zegt

    Geeft het afhevelen van vuil ( eens per twee weken met een dun luchtslangetje) problemen voor jonge vuurgarnalen ?

    Ik heb er eerst tien gehad, maar niet veel nageslacht, af en toe een enkele jonge en nu nog maar twee over. Ik wil deze aanvullen tot 15. Inmiddels meer beplanting. met vooral veel mosbol en wat valisineria. Javamos staat op de nominatie Verder rode posthoornslakjes, 5 neontetra’s, een stuk of 15 guppen en 5 platys in een bak van 60 bij 30 bij 30 op ruim 24 graden.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Robbert,
      In principe moet je afhevelslang geen problemen geven voor je garnalen. Let je wel op dat je ze niet opzuigt? Wat voor filter heb je in je aquarium? Misschien zijn je garnalen daarin opgezogen. Zorg voor een fijn filter! En hoe zit het met je waterwaarden? Hier zijn de garnalen namelijk wel gevoelig voor. Als dit allemaal in orde lijkt te zijn, zou ik ook pas gaan nadenken over het toevoegen van vissen. Niet teveel in één keer veranderen aan je aquarium! Het toevoegen van planten kan ook tijdelijk een verstoring van de balans in je water veroorzaken. Ons advies is dus om eerst eens naar je filter en waterkwaliteit te kijken, voor je verder gaat met de invulling van je aquarium. Groetjes!

  42. Robbert zegt

    Ik hevel eens in de twee weken overtollige verontreiniging af met een dun luchtslangetje. Kan dit kwaad voor (jonge) vuurgarnaaltjes of vluchten ze voldoende ? Overigens een hele leuke site met veel bruikbare info en links.

    Ik heb trouwens een grillige tak van de kronkelwilg in het aquarium gedaan (vers) en dat geeft een heel leuk beeld. (soort mangrove onder water achtig) De eerste weken liep hij wel uit (logisch bij wilg), maar geen schadelijke effecten gezien. Wel wat klemzetten om drijven te voorkomen.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Robbert,
      Bedankt voor je compliment! We doen dan ook ons uiterste best om alles goed bij te houden. Wat leuk dat je je eigen decoratie uit de natuur hebt geplukt en dat dit verder goed gaat in je aquarium! Wat betreft je vraag over het hevelslangetje: Als je niet al te ruig over de bodem maait, moet dit geen probleem zijn voor je garnalen hoor. Veel plezier met je aquarium!

  43. Martine zegt

    Hallo,

    Ik heb sinds 3 dagen 8 vuurgarnaaltjes in mijn aquarium, waarvan er een zwanger is, dus daarom heb ik er niet meer genomen. Verder zitten er in mijn 30 liter bakje, 7 tetras, en 11 platys ( dit waren er 4 maar ze hebben zich nogal voorgeplant) een algeneter en 2 oranje visjes en een zebraslak, met 3 helenaslakken. ik weet dat dit teveel is, maar de natuur doet zijn werk dan wel toch?
    Nu zie ik mijn garnaaltjes gewoon totaal niet, ik kan er wel een uur naar zoeken, maar ze zijn allemaal spoorloos. gisteren deed ik wat voer erin, en toen kwamen er 2 tevoorschijn. Nu heb ik super veel verstopplekken en een bolletje mos erin. Ook heb ik het zakje 30 minuten laten drijven zodat ze kunnen wennen.

    Wat heb ik verkeerd gedaan? of zijn ze opgegeten? Of moeten ze nog even wennen? het zwangere garnaaltje heb ik nog helemaal niet meer gezien.
    Ik hoor graag van u

    mvg Martine

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Martine! Wat leuk om de beschrijving van je aquarium te lezen. Het is inderdaad wel een beetje vol. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom jeje garnalen niet ziet. In een 30 liter bak is het moeilijk voor de Vuurgarnalen om zich echt goed te verschuilen, zeker met zo’n grote populatie vissen. Het kan dus goed zijn dat ze zowel erg schuw zijn, als gewoon opgegeten. Eventuele baby garnaaltjes zullen het zeer waarschijnlijk daardoor ook niet overleven. Je kunt er dus niet zoveel aan doen. Alleen minder vissen, meer planten en het liefst een grotere aquarium. Groetjes!

      1. Martine zegt

        fijn om een reactie te krijgen, waarin je normaal word behandeld 🙂
        Welke vis kan mijn garnaaltjes hebben opgegeten? ik weet nog dat mijn vriend in het begin ook garnaaltjes had, en die beten zo de kop van de tetra eraf, maar niet andersom.. Ik ga op marktplaats en Facebook een stuk of 5 Platy’s aanbieden,zou dat al helpen? Ik wil in elk geval geen grotere bak, hoe mooi dat ook is. Tenminste ik hoop dat het platys zijn, ze zijn ongeveer 2.5 cm, wit van kleur maar met een blauwe gloed en overal zwarte stipjes. komt dat u bekend voor ?

        1. Aquariumfans zegt

          Hoi Martine! Graag gedaan hoor, heb je niet altijd goede ervaringen met reacties dan? Het kunnen idd de Platies zijn. Voor de zekerheid, welke algeneter heb je precies? De Siamese algeneter bijvoorbeeld eet ook graag eens een garnaaltje mee. Minder vissen is sowieso beter voor je aquarium omdat de belasting van je bak daardoor minder wordt. Aanbieden op FB of marktplaats is heel goed van je! Wie weet kun je iemand anders daar blij mee maken! Groetjes!

        2. Niek.sjaardema zegt

          Hallo Martine,
          Het zou me verbazen als de Platys de schuldigen zouden zijn. Ik heb er, naast mijn, ik denk wel 50-100 garnalen of meer inmiddels, ook zo’n 10 Platys inzitten. Deze kijken niet naar de garnalen om. Bovendien zijn de garnalen zeker 2x zo snel als welke vis in mijn aquarium dan ook. Ik denk, maar ben zeker geen expert, dat het puur de grootte van je aquarium is. Mogelijk zijn de vissen gestrest en zijn daardoor wat agressiever. Ik geef toe dat ik wat makkelijker praten heb met mijn 350 liter aquarium. Ik besef dat er veel garnalen inzitten, maar vangen ik bijna onmogelijk. Teveel schuilplaatsen, achterwand met veel richels, holletjes en 2 hele mooie ornamenten (De grote Griekse tempel schuin door midden gezaagd. Het ene deel op een verhoging geplaatst en het andere deel is geïntegreerd in de achterwand. Als het geografisch haalbaar is wil ik jouw “Platys” (want ik ken het soort niet) wel in mijn aquarium uittesten. Ik zie snel genoeg of ze mijn garnalen aanvallen of niet (ik woon in Stedebroec)
          Groetjes

          1. Aquariumfans zegt

            Hoi Niek! Goede toevoeging en ik ben het met je eens. Toen ik een kleiner aquarium met Platies had, lukte het niet met mijn babygarnalen. Nu ik een 300 liter bak heb, heb ik dezelfde ervaringen als jij. Mijn Vuurgarnalen zitten echt overal. Superleuk om te zien. Maar ik ben wel erg nieuwsgierig naar je aquarium geworden maar zie hem nog niet op onze aquarium ervaringen pagina 😉 Ik ben zeer benieuwd. Groetjes!

          2. Tom zegt

            Hallo heb een vraag mijn garnalen vrouwtje is zwanger ik heb gelezen op een blog dat het geen kwaad kan om het vrouwtje apart te steken ik heb dit dus gedaan om dat ik gelezen heb dat het meisje anders te veel zou opgejaagd worden door de mannetjes en de rest kan dat kwaad ? Dat ik dat zo gedaan heb

          3. Aquariumfans zegt

            In geval van 1 vrouwtje met veel mannetjes is dat wel mogelijk. Maar persoonlijk zou ik er dan een paar vrouwtjes bij doen. Dan wordt de aandacht verdeeld. Het steeds uitscheppen van het vrouwtje veroorzaakt stress en is ook niet fijn voor haar. Groetjes

    2. Niek Sjaardema zegt

      Hallo Martine,
      Ik denk dat je bak te klein is, zoals al eerder beschreven.
      Ik heb nu een 360 liter aquarium en diverse soorten garnalen, die zich overal onbekommerd bewegen en laten zien. Ik heb er eerder last van dat ze niet meer worden opgegeten, want ze zitten echt overal. een leuk gezicht om ze te zien bewegen en zijn totaal niet bang voor de andere vissen o.a Cicliden, hoogvinkarper, platys, en nog ene aantal soorten. Zitten gewoon bij elkaar op de voederplaats en springen wel weg als er een vis te dicht bij komt. Ze zijn echt veel sneller dan een vis. Ik heb nog een aquarium beschikbaar van 100*50*40, compleet met was visjes en garnalen

    3. Michel zegt

      Tja, die vuurtjes voelen zich aardig bedreigd door al die vissen in dat kleine bakkie. Daarnaast vreten ALLE vissen baby garnaaltjes. Dat lees je nergens maar na jarenlang vuurtjes kweken weet ik het zeker; vissen vreten alles wat in hun bek past; is het geen eten dan spugen ze het uit. Helaas is een vuurtje prima voedsel voor alle vissen en de baby’s zijn 1mm groot en past zelfs in de bek van een nano visje (daniootjes eten dus ook je baby’s en rasbora’s ook). Op zich geen probleem want als je 10 vuurtjes in 10 liter zet heb je binnen 2 maanden 400 garnaaltjes dus dan is het wel prettig als de visjes de populatie in stand houden. In jouw geval; 8 vuurtjes tussen 18 vissen dan zijn ze zwaar in de minderheid en verstoppen ze zich. Het zullen er alleen minder worden want je populatie zal niet stijgen (zielig dus voor je garnalen). Als je 40 garnalen hebt en je zet er wat vissen bij, dan draai je de rollen om. Zie je je vuurtjes vaker en halen zieke visjes de ochtend niet 😉 Vuurtjes zijn net mieren als er genoeg zijn overleven ze alles!

      1. Martine zegt

        wauw, super bedankt voor alle reacties! ik wilde al eerder reageren, helaas lukte dit niet echt via de telefoon.
        Nee ik heb het een keer via facebook gevraagt en dan krijg je niet zo leuke reacties.. Ik heb net 6 platys weggedaan, en verder kan ik er nog maar 4-5 garnalen ontdekken. hoop echt dat ze gewoon heel erg goed verstoppen en niet zijn opgegeten.
        Ik weet alleen dat het vrouwtje lichtgroene eitjes had, dus ze zijn nog niet uitgekomen. ik hoop dat ik nog ergens in de buurt een stuk of 10 garnalen een beetje goedkoop kan halen, dan moet het zeker lukken lijkt mij. Ook zit ik ergens wel te denken aan een grotere bak, maar ik vind het ook nog wel even goed zo. ze kunnen zich ook goed verstoppen tussen de planten, in de boomstam tussen steentjes en onder het mos.

  44. Martin zegt

    Mooi artikeltje! Ik overweeg garnalen aan mijn aquarium toe te voegen om de bodem een beetje extra om te woelen (ik heb een zandbodem). Kan ik ze ook houden in kleinere groepen dan 15-20? Of houden ze daar niet van?

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Martin,

      Dank voor je reactie! Een kleinere groep van 15-20 Vuurgarnalen kan zeker. Dit is wel het minimum, want Vuurgarnalen zijn echte groepsdiertjes. Zorg er wel voor dat je aquarium voor de vuurgarnaaltjes geschikt is. Groetjes!

      1. Martin zegt

        Gezien de vruchtbaarheid van de vuurgarnalen zal ik er denk ik maar vanaf zien. Of is het ook mogelijk om a) te herkennen of ze mannelijk of vrouwelijk zijn en b) een groep van hetzelfde geslacht bij elkaar houden? Dan zit je niet na een jaar met een bak vol garnalen 😛 Bij guppen werkt dat prima.

        1. Aquariumfans zegt

          Dag Martin!
          Je kunt Vuurgarnalen van hetzelfde geslacht bij elkaar houden, alleen is het lastig om geen fout te maken bij de aankoop. Zeker als de garnalen wat jonger zijn. Vuurgarnalen kun je onderscheiden als ze geslachtsrijp zijn: vrouwtjes kenmerken zich door een intensere kleur en ze zijn groter dan mannetjes. Het geslacht kun je dus bepalen door ze onderling te vergelijken. Maar een groep bij elkaar, dat wordt nog lastig. 1 fout en daar zit je 😉 Groetjes!

  45. Niek Sjaardema zegt

    Een jaar geleden kreeg ik van een vriend een paar garnaaltjes “omdat ze zo leuk zwemmen” Geen idee welke soort het was. Ze waren doorzichtig.
    Nu herken ik zeker 3 verschillende soorten (Hoe dat kan, is me een raadsel) en is er bijna sprake van een overbevolking.
    Maar ja, hoe kan het ook anders, als ik het filter schoonmaak en dan wel 100 kleine garnaaltjes tussen de poep zie zwemmen. Ik kan het niet over mij hart verkrijgen om ze weg te spoelen, dus ben ik een paar uur aan het filteren en vangen. Ben altijd weer benieuwd hoe die kleine er uit gaan zien als ze groter worden.
    Ik spoel met leidingwater de poep zoveel mogelijk weg en ik heb nog geen dooie garnaal gezien. Zo nu en dan moet ik er zelfs een paar van het aanrecht af plukken waar ze zwemmen in een klein plasje water. Ik drijf ze op een boterhammenzakje, zodat ik ze in een glas kan schudden. Je moet wat als ze maar 2 mm groot zijn.

    1. Aquariumfans zegt

      Dag Niek!

      Dank voor het delen van jouw ervaring met Vuurgarnalen. Vuurgarnalen zijn inderdaad aquarium bewoners die zich snel voortplanten. Hoe groter de groep, hoe groter de kans op vermenigvuldiging. Vervelend dat er kleine vuurgarnaaltjes in je filter komen te zitten. Het kan helpen om een gaasje te spannen over je filter. Dat voorkomt dat de vuurgarnalen in je filter terecht komen. De echt hele kleintjes komen er alsnog doorheen.

      Goed trouwens dat je de vuurgarnaaltjes niet weg spoelt! Zo hoort het, op een respectvole manier met de aquariumbewoners omgaan. Het moet wel een flink werkje zijn telkens. Uit ervaring weet ik dat het zo snel en gemakkelijk nog niet gaat. Maar wel vooral zo doorgaan. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.