De Platy, een sterke aquariumvis voor elke beginner

De Platy (Xiphophorous maculatus) is een kleine kleurrijke vis met een vrolijke persoonlijkheid. En al jaren een populaire aquariumvis. Een goede sterke beginnersvis die ook ideaal is om mee te kweken.

De Platy in het aquarium
Platies zijn prachtige vissen

Platy’s die in een geschikt aquarium leven worden de konijnen onder de aquariumvissen. In het wild kun je ze vinden in Centraal-Amerika, Zuidoost-Afrika, Mexico en Indonesië. Daar leven ze in warm tropisch water. De Platy wordt gemiddeld 3 jaar oud en een vrouwtje kan ongeveer 6 centimeter lang worden. In deze blog vertellen we alle belangrijke onderwerpen over dit leuke aquariumvisje.

Zorg dat je Platy’s niet doodgaan! Wil je niet dat je vissen vroegtijdig overlijden? Twee dingen zijn heel belangrijk: 1. test je water met teststrips die wél werken, zoals deze waterstrips. 2. Zorg voor extra weerstand bij de vissen. Daarvoor gebruik ik Fish Guard. Werkt perfect, scheelt veel gedoe en kosten achteraf.

De ideale Platy aquarium inrichting

De Platy is een kleine, actieve vis en heeft daarom niet heel veel ruimte nodig. Een aquarium van 35 liter is groot genoeg voor ongeveer vijf Platy’s. Houd het aantal vissen in een kleine bak goed in de gaten, ze planten zich heel snel voort. De beste verhouding bij de Platy is één mannetje per drie vrouwtjes.

Platy’s zijn bijzonder sterke vissen, dat wil zeggen dat ze een breed spectrum aan waterwaarden aan kunnen en in mindere watercondities overleven. Slechte wateromstandigheden en waterwaarden zorgen ervoor dat algengroei ontstaat. Voor het soort zwaarddrager Platy is het wél belangrijk dat de waterwaarden goed zijn, omdat de zwaarddrager iets fragieler is dan de normale Platy. Ben je van plan om met Platy’s aan de slag te gaan? Houd dat het onderstaande overzicht aan:

  • pH-waarde: 6.8 – 8.0
  • Hardheid schaal: 10 – 28 dGH
  • Volume: 35 liter of meer
  • Bodem type: geen specifieke eisen
  • Verlichting: normale verlichting (De Platy heeft geen specifieke eisen)
  • Temperatuur: 21 tot 25 graden Celsius
  • Stroming: weinig stroming (naast het normale aquariumfilter is er geen extra pomp nodig)

De Platy heeft geen specifieke bodemsoort nodig. Wel houdt de Platy van een dicht beplant aquarium, met open ruimtes om vrij rond te zwemmen. Zorg er vooral voor dat je aquariumplanten goed groeien. Oppervlakte planten zijn goede verstopplekken voor de pasgeboren jongen van de Platy.

Heb je moeite om je aquarium goed in balans te houden? Lees onze blog over het aquarium. Succes!

Vissenkom

Een vissenkom lijkt misschien een schattige en makkelijke manier om vissen te houden, maar er zijn wat belangrijke punten om rekening mee te houden. Hoewel een vissenkom makkelijk in te richten en te onderhouden lijkt, kunnen ze eigenlijk best veel problemen veroorzaken voor je vissen. De kleine ruimte en het ontbreken van een goed filtersysteem kunnen snel leiden tot slechte waterkwaliteit en stress voor de vissen. Het is belangrijk om regelmatig het water te verversen en te zorgen voor een minimaal aantal vissen in de kom om een gezonde omgeving te behouden. Voor een gezonder en gelukkiger aquarium leven is het beter om te kiezen voor een iets groter aquarium met een goed filter en meer ruimte voor je vissen.

Hoe lang leven vissen in een kom

De levensduur van vissen in een kom kan veel korter zijn dan die van vissen in een goed onderhouden aquarium. In een vissenkom, waar de wateromstandigheden vaak minder stabiel zijn en de ruimte beperkt is, kunnen vissen sneller problemen ontwikkelen zoals ziektes of stress. Dit kan hun levensduur aanzienlijk verkorten. Vissen in een kom hebben vaak te maken met fluctuaties in waterkwaliteit en onvoldoende zuurstof, wat hun gezondheid negatief beïnvloedt. Het is niet ongebruikelijk dat vissen in een kom slechts een paar maanden tot een jaar leven, afhankelijk van de soort en de zorg die ze ontvangen. Daarom is het vaak beter om te investeren in een iets groter aquarium met de juiste apparatuur om je vissen een langer en gezonder leven te geven.

Welke vissen kunnen samen met een Platy?

De Platy is normaal gesproken een rustige, vredige aquariumvis. Als er probleem zijn met andere vissen, dan zal dat veroorzaakt worden door de andere aquariumvissen. Hieronder staat een klein overzicht over welke soorten aquariumvissen goed met de Platy samengaan.

  • Eigen soort: Goed
  • Kleine vredevolle vissen (Danio’s of Guppy’s): Goed!
  • Kleine (semi-)agressieve vissen (Maanvissen of Beta’s): Oppassen!
  • Grotere vissen (Oscars of Arrowana): Slecht!
  • Ongewervelden (garnalen, krabben of slakken): Goed!
  • Aquariumplanten: Goed!

Vissenvoer speciaal voor de Platy

De Platy is een omnivoor, maar hebben voornamelijk plantaardig voedsel nodig. Ze zijn gemakkelijk omdat ze bijna alle soorten visvoer dat verkocht wordt lekker oppeuzelen. Vlezige voeren zoals rode muggenlarven kunnen soms ook gegeven worden. Dat is goed voor de weerstand. Met een beetje geluk heb je een Platy die ook algen eet in je aquarium. Ze staan erom bekend om te knabbelen aan met name draadalgjes.

Ziektes bij de Platy

Omdat de Platy een krachtige vis is, heeft hij geen soortspecifieke ziektes. Wel blijft de Platy gevoelig voor de algemene visziektes zoals Witte Stip en vinrot. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Vaak ontstaan visziekten bij het toevoegen van nieuwe vissen. Gebruik dan preventief een medicijn of zorg dat nieuwe vissen eerst een aantal weken in quarantaine zitten. Zie je geen ziekten? Dan kunnen ze de bak in.

Verschil tussen mannetjes en vrouwtjes Platies

Manntjes Platy met staafvormige buikvin
Mannetjes Platy met staafvormige buikvin

Bij babies is het lastig om het geslacht te bepalen, maar vanaf het moment dat ze vier tot vijf maanden oud zijn, kun je de seksen onderscheiden met behulp van de volgende kenmerken:

Mannetje:

  • Kleiner
  • Fellere kleuren
  • Staafvormig uitsteeksel bij de buikvin

Vrouwtje:

  • Groter
  • Minder felle kleur

Platy’s kweken? Volg ons stappenplan!

Heb je Platies? Dan is het soms lastiger ze niet, dan wel te kweken. Bij goede watercondities planten Platy’s zich goed voort. Wat kenmerkend is aan de voortplanting van Platy’s is dat ze geen eitjes leggen. De vissen baby’s komen levend uit de buik van hun moeder. Dit betekent ook dat de eitjes intern bevrucht worden door de man. Die heeft daar een staafvormige buikvin voor. Lukt het kweken van Platy’s toch niet zo goed? Of zie je nooit baby Platies? Volg dan ons onderstaande stappenplan:

Wil je over het algemeen weten hoe je aquariumvissen moet kweken? Lees dan onze ultieme vissen kweekgids. Vol met tips and tricks!

Stap 1: De juiste aquarium inrichting en samenstelling

Plaats een mannetje en een drietal vrouwtjes samen in een aquarium van 30 tot 40 liter met een klein aquariumfilter dat al een maand heeft ingedraaid in de hoofdbak.

Zwangere Platy aquariumvis
Zwangere Platy (goed kijken)

Als je ze vaak genoeg observeert, kun je geluk hebben en het paren zien. Tijdens het paren zwemmen het mannetje en vrouwtje om elkaar heen en probeert het mannetje het vrouwtje te bevruchten. Aan een dikke buik en een donkere plek op de buik kun je zien dat een vrouwtje zwanger is. Het is belangrijk dat het aquarium niet wordt gedeeld met grote andere aquariumvissen. Die zien baby Platies als een lekker tussendoortje.

Stap 2: Zorg dat de Platy baby’s de eerste weken overleven

Wanneer je weet dat het vrouwtje zwanger is, dan is het goed om het mannetje terug in oude aquarium doen, om stress bij het vrouwtje te verlagen. Zorg ervoor dat er voldoende aquariumplanten in de bak staan. Na 25 tot 30 dagen bevalt het vrouwtje van 20 tot 50 kleine Platies. Wanneer ze allemaal geboren zijn, mag ook het vrouwtje terug naar het hoofdaquarium. Nu kun je de jongen voeren met voer zoals artemia eitjes. Voer ze 3 tot 4 keer per dag een klein beetje voor een gezonde groei.

Stap 3: Zorg dat de Platy’s sterk worden vanaf 2 tot 4 maanden

Wanneer de jongen 2 maanden oud zijn kun je overstappen naar groter voer. Denk hierbij aan vlokken, pellets of vlezige voeren zoals rode muggenlarven en Artemia. Zorg dat je de Platy’s elke dag goed bekijkt zodat afwijkingen of ziektes snel geconstateerd worden en de behandeling zo efficiënt mogelijk kan aanslaan. Als alles goed gaat zijn ze rond 4 maanden volwassen en kunnen ze naar een groter aquarium of verkocht worden.

Zwangere platy apart zetten

Als je merkt dat je platy een grotere buik heeft en zich anders gedraagt dan normaal, dan is de kans groot dat je een zwangere platy hebt! Een zwangere platy apart zetten is verstandig. Zo bescherm je haar en haar jongen tegen stress of agressie van andere vissen in het aquarium. De jonge visjes worden dan niet meteen opgegeten. Daarnaast kun je er ook beter voor zorgen als ze apart zitten en de pasgeboren visjes beter in de gaten houden.

Een zwangere platy apart zetten betekent niet alleen dat je haar een veiligere plek biedt, maar ook dat je haar beter kunt monitoren. Hierdoor kun je sneller reageren op eventuele problemen of speciale behoeften die ze tijdens haar zwangerschap heeft. Zorg ervoor dat je het apart zetten op tijd doet en voorzie haar van een comfortabele omgeving met voldoende schuilplekken, zodat ze zich minder gestrest voelt tijdens deze periode.

Verschillende soorten Platy’s? Jazeker!

Door jarenlang selectief kweken zijn er vele verschillende soorten Platy’s ontstaan in vele diverse kleurpatronen. De meest voorkomende varianten zijn:

De effen kleur Platy:

De Platy in het aquarium
Effen gekleurde Platty

De effen kleur Platy is (zoals de naam zegt) een Platy met één effen kleur over het hele visje. In deze groep vallen de Red, Coral, Blue en Golden Platy.

De Moonfish Platy

moonfish platy
Moonfish Platy

Een Moonfish Platy wordt gekenmerkt door een zwarte halve cirkelvormige vlek op de staart wat er uit ziet as een halve maan. Onder deze categorie vallen de Red Platy, Blue Platy en Gold Moon Platy.

De Wagtail Platy

Blue Wagtail Platy
Blue Wagtail Platy

Wat een Wagtail Platy kenmerkt is dat de staart en rugvinnen zwart zijn en de rest van het visje een effen kleur heeft. De Red Platy, Gold Platy, Black en Mixed Wagtail Platies zijn hier voorbeelden van.

De Tuxedo Platy

De Tuxedo Platy
De Tuxedo Platy

Een Tuxedo Platy is helemaal zwart of groen vanaf zijn kieuwen tot aan zijn staart en heeft een gekleurde kop. Het lijkt er bij de Tuxedo Platy op als of hij een net pak aan heeft, vandaar de naam Tuxedo Platy.

De Zout-en-Peper Platy

Xiphophorus maculatus salt pepper platy
Salt pepper Platy

De Zout-en-Peper Platy is een visje die de kleuren van de Effen Platy kan hebben, maar hij is bedekt met zwarte vlekken en stippen zoals een Dalmatiër.

De Gemixte Platy:

Mixed Tuxedo Platies
Mixed Tuxedo Platy’s

De Mixed Platy is een mengelmoesje van kleuren. Deze kleurenmix komt doordat ze niet puur op een kleur of soort zijn gekweekt en dus meerdere kleurgenen door elkaar hebben. Omdat de Mixed Platy niet puur gekweekt wordt, is deze ook het meest beschikbaar en het goedkoopst.

Tot slot over de wondelijke Platy

De Platy is een hele leuke, kleurrijke en makkelijk te houden beginnersvis. Door zijn aantrekkelijke kleuren, actief gedrag en vrolijke persoonlijkheid is het een echte aanrader voor elk aquarium.

Bijna elke dierenwinkel heeft wel een groepje Platy’s in de verkoop van €1,00 tot €4,00 per stuk. Omdat ze zich snel voortplanten heb je er niet veel nodig om een grotere groep visjes te krijgen.

Het gevaar is dan overbevolking en daarbij horende overbelasting inclusief algen van het aquarium. Maar tot die tijd: vooral lekker genieten van het prachtige kleurspektakel en levende televisie.

4.9/5 - (15 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

46 Reacties
  1. Dylan zegt

    Hoi hoi,

    Kan het zijn dat uit 2 oranje platy witte platys komen? De baby’s die ik nu heb is een deel oranje en een deel wit(?) met een zwarte staart.

  2. Manouk zegt

    Hoi, ik hoop op een antwoord! Ik heb mijn 1e aquarium van 54l. Ik wil met een jaar, tegen 2, wel overstappen naar groter maar eerst klein beginnen.

    Wat kan, in dit formaat aquarium? Ik zag dat vuurgarnaaltjes altijd wel kunnen en ik wilde Neon Tetras doen. De winkel gaf aan dat dit oke is maar online lees ik minimaal 15 neons, in 100l. Mijn aquarium is dus wel te klein?

    Er is zoveel keuze maar tegelijkertijd ook veel voorwaardes per keuze. Ik vind het belangrijk dat ze goed zitten.

    Platys waren mijn 1e keuze alleen in de winkel zeiden ze dat 54l te klein was. Online lees ik dat dit wel kan. Ik lees dubbel nieuws ..

    Ik hoor het erg graag en dank je voor de informatie wat je deelt.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Manouk, ik ben niet zo’n voorstander van klein beginnen. Je begint dan altijd met een achterstand en heel veel beperkingen vanwege het formaat. Je merkt het zelf al je wilt neons, maar die moeten in een school. Daar is de bak dan te klein voor. Als je toch groter wilt zou ik beginnen met 60x40x40. Is ook redelijk klein maar geeft veel meer mogelijkheden. In zo’n heel klein bakje moet je je beperken tot wat garnalen en mogelijk een koppel betta’s, honinggoerami’s of guppen. Het is natuurlijk helemaal aan jou wat je wil en waar je naar op zoek bent. Succes!

  3. postema zegt

    Hoe vaak moet ik planten voeding toe dienen. Gr klaas

  4. Cindy zegt

    Goede avond ik heb een vraag ik heb een koppeltje platys die het erg goed met elkaar kunnen vinden maar ik heb een bakje erbij gekocht omdat ik ongeveer 80 jongen heb uit mijn platy hoelang moet ik ze apart houden voor ze bij de rest kunnen ik hou ze niet hoor ik ga ze verkopen of inruilen bij de winkel
    Ze zijn nu ongeveer 2 weekjes oud
    Ik heb wel pas 2 andere vrouwtjes in mijn grote bak gedaan ik dacht dan krijgt moeders meer rust die man blijf de hele dag bij haar maar niet vervelend of zo maar nee hoor hij blijft bij haar hij is denk ik monogaam haha

    1. Aquariumfans zegt

      Als er geen andere vissen dan platy’s aanwezig zijn, hoef je de jongen niet apart te zetten. De volwassen dieren laten de jongen volledig met rust. Als je tenminste fatsoenlijk voert. Zitten er wel predatoren in het aquarium, dan moet je in de gaten houden dat de platy’s een maat hebben waarop ze niet meer worden opgegeten. Kwestie van een beetje inschatten en aan de veilige kant gaan zitten. Groetjes!

  5. Kim Riemersma zegt

    Hallo,
    Ik heb net 1 dag mijn vissen in mijn aquarium die ik eerste twee weken heb laten intrekken. Toen heb ik mijn water getest en alles was goed. Ik had toen twee vrouwtjes uitgekozen, maar ze hebben per ongeluk een mannetje erbij gezet en dat heeft niemand doorgehad. Ik breng het mannetje morgen terug. Zou het kunnen dat de andere twee vrouwtjes nu al zwanger zijn, omdat het zo snel gebeurt? Dat wil ik namelijk niet😅
    Kim

  6. Drunick zegt

    Wij hebben een Juwel Rio 180 met een Oase Biomaster Thermo 350 filter

    we willen de volgende vissen nemen
    3x cordydoras julii
    2x borstel harnasmeerval
    2x orange dwerg kreeft cambarellus
    10x blauwe garnalen
    2x goudgourami
    2x honing gourami gold
    2x bengaalsvuurtje
    2x antennebaarsje
    10x kardinaal tetra
    10x galaxy rasbora/celestichthys mararitatus
    2x dwerg gourami
    2x diamand gourami
    5x Gestreepte bijlzam

    kunnen deze bij elkaar ?

    en wat voor planten raad u aan te nemen en hoeveel ?

    en wat kan ik het beste op de bodem doen voor de vissen en planten ?

    moet ik eerst de aquarium in richten met planten en dan 3 weken wachten voordat ik de vissen en garnale en kreeft toevoeg en moet dat stapsgewijs niet alle vissen in 1x er indoen ?

    met vriendelijke groet
    Fam van Drunick

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Fam. Drunick, zorg voor een soort boven (Bijlzalmen), Twee soorten midden: Kardinalen en Bengaals vuurtje, en een soort op de bodem: Corydoras. Dat alles in combinatie met 1 soort goerami, Bijvoorbeeld honing goerami, 1 man en 2 vrouwen. Garnalen (1 soort pas later toevoegen).In het plantenbestand moet jij/jullie je zelf maar eens verdiepen. Het barst van de voorbeelden op het internet. Kijk vooral wat je mooi vindt en wat bij je aquariumbewoners past. Succes!

  7. Els Swennen zegt

    Hallo,
    Ik las ergens op deze site de vraag van iemand of platy’s en guppies kleintjes kunnen maken.
    Nu kan ik met zekerheid zeggen – HET KAN!
    Ik heb sinds een paar weken “platguppies” rondzwemmen in mijn aquarium.
    groet!

  8. Elin zegt

    Hoi ik heb een vraagje. Mijn platy’s krijgen altijd maar één of twee baby’s weet je hoe dat komt en wat ik er aan kan doen? Ze worden namelijk niet opgegeten want er word elke dag gekeken alvast bedankt.

  9. Els Swennen zegt

    Hallo, ik heb een 5-tal weken geleden voor de eerste keer een aquarium (40L) van vissen voorzien. Momenteel zitten er 2 algeneters (weet niet meer welke), 6 guppies, 5 neon tetra en 2 platy’s (M/V). De guppies zijn een 3-tal weken oud (geboren in mijn aquarium, 1 van de vrouwtjes heb ik blijkbaar zwanger gekocht). De kleintjes doen het mega goed, eten goed, groeien snel en zijn lekker speels en actief (de 4 guppies die ik kocht in het begin zijn allemaal dood…). Mijn vrouwtje platy is, denk ik, zwanger. Heb geen idee sinds wanneer.
    Nu wil ik de vissen overzetten naar een groter aquarium, 100L. Mijn plan was om de platy’s als eerste over te zetten, omdat die het sterkst zijn. En later de rest. Maar nu vraag ik me af of het goed idee is om een zwangere platy over te zetten? En kan je zien hoe ver ze zit in haar zwangerschap? Ik veronderstel dat vissen en 28-tal dagen zwanger zijn voor ze werpen?
    Maar dus zet ik ze over of moet ik nog wat wachten, of beginnen met een andere soort over te zetten?
    Alvast bedankt voor jullie reactie, Els

    1. Aquariumfans zegt

      Wanneer je de vissen in een emmer met hun oude water plaatst en deze daar half mee vult, kan je de rest beetje bij beetje vullen met het water uit de nieuwe bak. In principe zou dan al na een half uur, wanneer de emmer vol is, het overzetten moeten kunnen door de hele emmer inhoud rustig over te gieten.

  10. Clarissa zegt

    hoi ik heb een vraagje
    ik heb sinds een maandje of 4 een aquarium en nu
    heb ik een heel mooi vrouwtjes platy ertussen ze zit er al vanaf bijna het begin bij had als eerst 3 guppys
    nu is het zo elke x als ik een nieuw visje of algen etertje haal
    valt ze die aan naja aanvallen ze jaagt ze in een hoekje lijkt t wel ik heb wel gelezen van mannetjes platys dat die dit kunnen doen
    maar ik snap er niks van wat kan ik hier het beste aan doen ze jaagt ook de normale guppen weg die er al in zaten het lijkt wel of ze het baasje van de bak is wel komisch maar niet echt fijn is het mischien handig om voor haar een andere platy erbij te nemen? zou graag willen weten wat ik nu het beste kan doen met r want ze is natuurlijk wel leuk

    1. Aquariumfans zegt

      Ja, dit gedrag kan sterk individueel zijn. Het is een vorm van territoriumdrang. Wat help is een wat dichtere beplanting aanbrengen zodat andere vissen kunnen schuilen en ook meer aan het zicht onttrokken worden. Als het een vrouw is zou het inderdaad kunnen helpen er een man bij te zetten. Dat wordt ze wat meer bezig gehouden, maar loop je ook het risico van jonkies en moet je die er wel weer regelmatig uit vissen. Probeer het maar, het kan geen kwaad. Succes en veel plezier met de hobby.

  11. Matthias zegt

    Hallo ik had een vraagje

    Kunnen verschillende soorten platy ook voortplanten met elkaar

    1. Aquariumfans zegt

      De meeste platysoorten zullen onderling kruisen afhankelijk van hoe nauw ze verwant zijn zullen dan al dan niet vruchtbare hybriden ontstaan. Of kleurvariëteiten.

  12. Liam zegt

    Hallo,
    Hoe kunnen we voorkomen dat de Platy’s zich veel zullen voortplanten? Ik wil namelijk vermijden dat ik regelmatig met kleintjes zit, dat lijkt me nogal veel gedoe.
    (Is het bijvoorbeeld mogelijk om enkel mannetjes of enkel vrouwtjes te houden? Of geeft dat problemen? Andere manieren om kweken te beperken?)

    Alvast bedankt.

    1. Aquariumfans zegt

      Ja, dat is een kwestie van enkel mannetjes of vrouwtjes houden, of er een predator bij zetten die de jongen opeet. Het enkel houden van 1 geslacht wordt wel vaker gedaan. De andere optie ook.

  13. Christophe zegt

    Hallo, er zitten nu enkele dagen 2 paty’s (m/v) in mijn aquarium. Nu jaagt het vrouwtje heel geregeld het mannetje weg, gelijkt op dominant gedrag. De andere bewoonster een betta (v) negeert ze. Wat zou hier de verklaring voor zijn? Dacht eerder dat het mannetje het vrouwtje zou lastig vallen. De aquarium bevat 25 liter, genoeg planten in plantsubstraat, rotspartij, verwarming en een binnenfilter. Mvg

    1. Aquariumfans zegt

      Meestal vallen de mannetjes inderdaad de vrouwtjes lastig. Maar misschien heb je er een die er al slechte ervaringen mee heeft. Gedrag kan individueel heel verschillend zijn. Belangrijk is dat de vis die opgejaagd wordt schuilgelegenheid vindt in het aquarium. In dit geval in de vorm van stevige plantengroepen die bij voorkeur tot aan het wateroppervlak reiken.

  14. Pascal zegt

    Ik heb sinds kort een aquarium met 2 platy (m/v) 2 guppen (m) en een grond visje. Het is een 25l bak. Nu heb ik baby plaatjes.

    Nu ben ik benieuwd hoeveel keer per jaar een plaatje baby visjes kan krijgen?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Pascal. Dat kan verschillen, afhankelijk van hoezeer ze het naar hun zin hebben. Vooral even zelf in de gaten houden en tellen. Hopelijk kun je het ons dan hier vertellen. veel plezier met de guppies! Groetjes

  15. Paul zegt

    Ik heb net een aquarium opgestart, 60 liter, 25 graden met voedingsbodem en planten. De eerste watertest was goed dus gisteren de eerste vissen erin gedaan : 3 x black Molly (v), 5 guppies (m) en 3 Platy’s (mvv). Nu wordt 1 van de Platy’s (v) continue ‘lastig gevallen’ door 1 van de guppy’s. Het guppy zwemt er de hele tijd naast en achteraan, tikt telkens kort aan en beperkt de bewegingsruimte. Is dat normaal, en houdt dat vanzelf op? Ik vraag me af wat ik kan doen. 5 mannelijke guppies was wellicht geen handige zet?

    1. Aquariumfans zegt

      Tja, die mannelijke guppen en platy’s zitten graag achter de vrouwen aan. Soms vallen ze ook op de andere soort. Het is aan te bevelen enkele mannen guppen te verwijderen en te vervangen door vrouwen. Groetjes

      1. Sil zegt

        Hallo, ik heb een vraag hoe kun je zien of je platy zwanger is

        1. Aquariumfans zegt

          Niet zo moeilijk, dan wordt ze buitengewoon dik! Succes en groetjes

  16. Elco zegt

    Beste,
    Ik heb 3 vrouwtjes en 1 mannetjes platys.
    Nu is het mannetje heel beschermend over 1 vrouwtje en daardoor erg agressief naar de andere vrouwtjes. Echt achtervolgen en stoten tegen de zijkant.
    Waardoor komt dit en wat kan ik eraan doen?
    Alvast bedankt

    1. Aquariumfans zegt

      Dergelijk gedrag daar kan je weinig aan doen. Zorg dat er in het aquarium voldoende beplanting en daardoor verstopplekken zijn. Dan kunnen de bedreigde vissen zich aan dat gedrag onttrekken. Vaak gaat dit gedrag na verloop van tijd wel weer over. Groetjes

  17. Priscilla zegt

    Sinds ik het aquarium heb verschoond en er een extra plantje in zit zwemmen de onze platy’s regelmatig bovenin en happen ze.
    Wat zou dat kunnen zijn?

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Priscilla, het enige dat ik met deze weer minimale informatie kan bedenken is dat de Platy’s na het verschonen met vers water bij het eten wat lucht hebben binnen gekregen en daardoor naar de oppervlakte komen. Het plantje zal er de oorzaak niet van zijn en vers water zou extra zuurstof moeten toevoegen waardoor de noodzaak van lucht happen juist kleiner zou moeten worden. Groetjes

  18. lou zegt

    hallo, ik heb zelf nu platy’s en neon tetra’s bij
    elkaar en zou er graag nog een algeneter bij willen, maar wat voor soort algeneter kan hier bij?
    groetjes!

    1. Aquariumfans zegt

      Er zijn verschillende leuke dwergalgeneters. Zoals Otocinclus vittatus en affinis. Leuke visjes waarvan je er minstens 4-6 bij elkaar moet hebben. Neem ze echter nooit omdat je denkt dat ze je aquarium algenvrij zullen gaan houden. Dat kan ze nooit lukken. Maar het zijn leuke actieve visjes in het aquarium. groetjes

  19. Mar zegt

    Mijn Platy’s zwemmen af en toe met een noodgang door de bak 100ltr. En dan met het bekkie open, is dat normaal. Wel grappig.

    1. Aquariumfans zegt

      Zo lang ze zich verder normaal gedragen zou ik me er geen zorgen over maken. Ze kunnen mekaar soms ook behoorlijk achterna zitten. Houd in de gaten of je geen parasieten constateert. Groetjes

  20. Bruintjes zegt

    @hripsime alg is meestal de reden van geen goede plant verhouding. Waterplanten zijn essentieel om de waterwaardes goed te houden. Ik denk dat je probleem simpel verholpen kan woorden doormiddel van echte olanten in het water te plaatsen. En inderdaad het water verversen. Maar doe dit ook niet te vaak zo krijg je te heftige schommelingen in de waardes. Succes met je bakkie!

    1. Aquariumfans zegt

      Bedankt voor je goede antwoord, hartstikke fijn!

  21. Linnepin zegt

    Hallo Aquariumfans!
    Wij hebben 3 platy dames gekocht in een 35 liter bak. Al na 4 weken had 1 vd dames 9 baby’s geworpen. Wat doe ik met het kroost? We hadden juist met alleen dames dit willen voorkomen, maar blijkbaar had 1 vd dames al wat uitgespookt. Ze zijn nu ruim 3 wk en groeien goed. Waar kan ik met de baby’s terecht? Terug naar aquarium speciaalzaak of marktplaats, en hoe oud moeten ze dan zijn?

    1. Jules zegt

      Hallo,
      ik zou je aanraden om ze nog eerst een beetje te laten groeien en dan kan je kijken naar het geslacht. Zo kan je dan zien welke visjes meisjes zijn en er dan kan je er nog eventueel houden. De overige visjes kan je dan op Marktplaats zetten.
      Groetjes

      1. Aquariumfans zegt

        Hoi Jules,
        Super bedankt voor je reactie, leuk om te zien dat jeje ervaring deelt. Zullen mensen blij mee zijn!

  22. Corine zegt

    Ik heb momenteel baby platy s in mijn guppy tank zitten maar nu is mijn vraag wanneer kunnen deze over naar het aquarium zonder dat moeder ze opeet. Papa is overleden op de dag van geboorte helaas.

    1. Aquariumfans zegt

      Bij levendbarenden is het risico dat moeder haar jongen opeet niet zo groot. Zeker niet wanneer je de ouders voldoende te eten geeft en nog minder wanneer er voldoende beplanting, vooral oppervlakte beplanting aanwezig is. Onder die omstandigheden is het vaak niet eens nodig om de jongen afgezonderd groot te brengen. Dat is anders wanneer er ook andere vissen aanwezig zijn. Succes.

  23. Viggo zegt

    Hallo roderik!
    Ik heb een vraagje, zijn dit goede samenstellingen voor 2 bakken van 58 liter? (20-26 graden)

    Bak 1:
    3x Otocinclus
    3x Chinese Danio
    5x Dwerggoerami
    1x Siamese Kempvis

    Bak 2:
    3x Otocinclus
    3x Black Molly
    5x Hoogvinkarper zilver
    1x Siamese Kempvis

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Viggo, je temperaturen zijn goed. Otocinclus is van nature een scholenvis maar in een kleine bak kan dit wel, de Chinese danio is ook een scholenvis. Goerami’s zijn dat niet. Ik zou kiezen voor 1 goerami-man met 2 vrouwen en minstens 6 chinese danio’s. Voor wat betreft bak 2, zit je wel goed. Laat het enkel niet overbevolken zou ik zeggen !! 🙂

  24. hripsime zegt

    hallo.
    Ik heb 2 vissen in mijn aquarium ik weet niet zeker welke soort het is en ze beginnen allebij een soort van groene schimmel op hun huid te krijgen.. ik vershoon het water om de maand want het word best wel snel vies.
    In mijn aquarium heb ik 2 plastic plantjes en een schuilplaats voor de visjes. Ik heb een luchtpomp filter en een verwarming want het zijn tropische visjes. Meestal zijn ze niet echt geintresieert in eten en spugen ze het gewoon uit. het zijn 2 vissen van ongeveer 3 cm groot e nog 2 gemixte patys maar hun zien er verder prima uit. maar bijde vissen zijn niet zo actief.
    gr. Hripsime

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Hripsime,
      De groene schimmel zou een witte schimmelinfectie kunnen zijn waar algen zich aan zijn gaan hechten. Dit kan verholpen worden met algemene aquariummedicijnen zoals HQ Aqua Fungicell . Dit in combinatie met iets vakere waterverversingen (2 keer per maand) zal de gezondheid van je visjes weer beter maken en verdere ziektes voorkomen. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.