Blauwalg aquarium, hoe gaat het weg?

Blauwalg in een aquarium, zichtbaar als een groene, schuimige laag op de planten en tankwanden.Een blauwalg aquarium word je niet vrolijk van. Nu blauwalg meer een ophoping van bacteriën dan een vorm van een primitieve plant. Ze hebben dan ook geen cellen. In eerste instantie vormt de blauwalg zich op het bodemmateriaal. Als je niets onderneemt, dan kan het binnen een korte periode je aquariumplanten of decoratieve materiaal overgroeien.

De rode draad rondom blauwalgen is dus: onderneem snel actie!

Bekijk hier de middelen tegen algen die wij adviseren.

Snel van blauwalg af? Zorg dan voor goed groeiende aquariumplanten en voldoende meststoffen. Toen ik blauwalg had ben ik begonnen met het toevoegen van de deze juiste toevoeging tegen algen en het juiste algen middel tegen blauwalg. Een krachtige combi want het werkte bij mij perfect. Algen bestrijden kan ook met andere producten. Laat me vooral weten hoe die bevielen.

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over Algen Bestrijden!

Met bovenstaande producten heb ik goede ervaringen en verminderd blauwalgen efficient.

Lelijke aanblik van blauwalg in je aquarium

Blauwe algen bestrijden kan soms een heel gedoe zijn. Het heeft vrijwel altijd te maken met een onstabiel aquarium. Wil je er vanaf? Voeg voedingsstoffen toe!
Blauw groene alg in het aquarium

Naast een buitengewoon lelijke aanblik zorgt deze alg bij je aquariumplanten ervoor dat er geen licht meer bij kan. Uiteindelijk zal de plant hierdoor afsterven.

Blauwalg is blauwgroen van kleur maar kan ook wat bruinkleuren bevatten. Het ziet eruit als een soort laagje slijm. Mensen die vaker de strijd tegen blauwalg aan zijn gegaan weten dat blauwalg op je hand een smerige geur achterlaat.

Blauwalg kan echt een probleem zijn in je aquarium. In het beginstadium is weghalen nog simpel maar als snel zul je erachter komen dat de blauwalg aquarium helemaal gaat domineren. Haal je het weg, dan komt het net zo makkelijk weer terug. Ingrijpen is noodzakelijk.

Blauwalg heeft vooral te maken met onvoldoende onderhoud van je aquarium. Zorg voor voldoende stroming, waterverversing en goed werkende filter en gebruik de radicale maar effectieve tactiek zoals verderop in deze blog.

Blauwalg aquarium, oorzaken en meer oplossingen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor blauwalg kan ontstaan. Bijvoorbeeld een hoge belasting van vervuild aquariumwater.

  • De makkelijkste oplossing is een chemische oplossing. Voeg bijvoorbeeld Blue exit van Easy Life toe. Dat werkt goed en doodt de bacteriën in een mum van tijd.
  • Te weinig nitraat– Ververs het water maar te te rigoureus, houdt niet te veel vissen want dat zorgt voor ammoniak stijging, voer beperkt, maak je filter schoon en haal overtollige plantenresten uit je aquarium. De goede nitraat waarde is 20ppm.
  • Hoge PH-waarde (zuurgraad)- Een PH-waarde van meer dan 7,5? Verlaag het! Blauwalgen verdragen zure PH-waarden slecht. Hoe lager je PH-waarde hoe zuurder het water is.
  • Veel blauwalg aanwezig- Zuig het weg voor snel resultaat! Blauwalg is zonder problemen af te zuigen. Het kan wegblijven, dan heb je mazzel. Mijn ervaringen zijn echter dat de blauwalg doodleuk terug komt.
  • Rot bodemmateriaal– Planten sterven af maar de (soms grote) wortelstok blijft onder het grind zitten. Bestudeer daarom je bodemmateriaal (ga met je vinger door het grind) en haal rottende wortelstokken en ander dood organisch materiaal weg.

De radicale maar effectieve oplossing tegen blauwalg

Blauwalg aquarium is heel vervelend en laat zich moeilijk bestrijden. Oplossing is dikwijls volledig verduisteren.
blauwalg aquarium
  1. Wrijf blauwalg met je vingers van de bladeren en probeer zoveel mogelijk uit het aquarium te halen (ook wat op de bodem zit).
  2. Ververs het aquarium met 1/3 tot 1/2e van het aantal liters water.
  3. Voeg nitraat toe (Zoals met Easy Life Nitro of KNO3, te koop bij elke aquariumwinkel).
  4. Heb je een luchtsteentje? Zet hem aan, je vissen zullen er blij mee zijn.
  5. Dek je aquarium helemaal af met bijvoorbeeld vuilniszakken. Zorg ervoor dat de lampen uit staan en van buiten af ook geen licht meer in het aquarium kan komen (heb je een CO2 systeem? Zet hem uit).
  6. Haal na drie dagen de vuilniszakken er af, zet het licht en eventueel je CO2 filter weer aan (bouw het aantal uren licht in een dag of drie á vier volledig op) en je zult zien dat het blauwalg is verdwenen. Verschoon ten slotte je filter.

Let op, ook bij je aquariumplanten is het zichtbaar dat ze een aantal dagen geen licht hebben gehad. Het kan zijn dat er planten zijn gesneuveld bij deze noodzakelijke actie. Echter, het merendeel zal gewoon overleven en heeft alleen tijd nodig om weer op sterkte te komen. De blauwalg aquarium wordt zo weer een normaal aquarium!

Blauwalg aquarium…bah…Daarom een vraag aan jou…!

Wat zijn jouw praktische ervaringen bij blauwalg aquarium? Of heb je nog vragen over het bestrijden van blauwalg? Laat een reactie achter!

4.3/5 - (103 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

41 Reacties
  1. Jolen zegt

    Hallo aquarium fans,

    Weet iemand toevallig of blauwalg ook dood gaat als heel de bak leeg is?
    Wij zijn nu bezig met het vervangen van de bodem en achterwand dus alles is eruit nu. Ben alleen bang dat de blauwalg misschien onder de randjes zit of zo.

    Groetjes

    1. Aquariumfans zegt

      Blauwe alg is altijd latent aanwezig en zal tot ontwikkeling komen als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn. Is dat niet zo, dan zullen ook de latent aanwezige blauwe alg bacteriën niet gaan opkomen. Groetjes!

  2. theo zegt

    ben nu een jaar bezig met blauw alg weer dat het een bateri is valles gebrobeert volgende week gaat de stekker er uit jammer toch maar hamsters houden

    1. Aquariumfans zegt

      Wat snel en zeker werkt tegen blauwalg is een antibioticum. Maar hamsters zijn ook leuk en de meeste zijn niet blauw 😉 Groetjes!

  3. Bart zegt

    Nu 2 maanden bezig de eerste maand ververste ik 2x in de week 40% van het water. De 2 de maand 20%. In combinatie met het wegzuigen en verwijderen lijkt eea nu goed te komen. Planten groeien veel beter en ik vervang nu om de 3/4 dagen 10%. Blauwalg zo goed als verdwenen jippie

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Bart! Bedankt voor het delen van je ervaringen. Leuk om te lezen! Groetjes!

  4. Ron Groenestein zegt

    Hallo,

    Ik heb 500 mg capsulles puur tetracicline 60 stuks eindelijk binnen.
    Ik vroeg me af of je tetracicline ook in een aquaium kan doen waar vissen in zwemmen.
    Kort samengevat kan het in een bak waar behoorlijk wat vissen in zwemmen, en hoeveel poeder moet ik b.v. op 200 ltr gebruiken/oplossen in water?

    B.V.D.

    1. Aquariumfans zegt

      Is dat bedoeld tegen de blauwe alg? Meestal gebruik je dan 1 capsule op 500 liter water. Nog wel even goed navragen. Groetjes!

      1. Ron zegt

        Ik maar wachten op een mailtje dat er een reactie kwam haha, dacht dat ik die de vorige keer kreeg of.. Afijn sorry voor de late reactie. Maar oké kan dus met vissen en dus 100 mg per 100 ltr water.
        Heb t al in een specie kuip geprobeerd en werkt idd goed ca 80% was binnen 2 dagen weg, en de rest na ca 1 week zo goed als weg, prima spul. Heb nu in ieder geval tot 2022 genoeg met 60 500 mg capsules. Koste wat maar goed heb nu echt iets wat werkt.
        Bedankt voor de info en tip in ieder geval! Gr Ron

        1. Aquariumfans zegt

          Combineer richtlijnen altijd met gezond verstand. Dan kan in ieder geval nooit kwaad. Graag gedaan hoor en groetjes!

  5. Ron zegt

    Ben nu 4 jaar bezig met de hobby en al 4 jaar iedere keer blauwalg.
    Oplossing? Niets hielp, anti alg middeltjes werken niet welke dan ook, jbl, hs aqua, easylife enz enz.
    Nu ging het 9 maanden goed, en toen ja hoor daar was i weer, weer van alles geprobeerd maar heb het nog nooit gewonnen. Weer opnieuw begonnen, en ja hoor daar is het weer.. GEK word ik ervan.

    Heb alles wat je kan gebruiken om het te beperken. Pomp JBL greenline 1902 op een 325 liter bak, Co2 i.c.m. Dennerle ph computer) licht en voeding heb ik ook in overvloed. Water test ik om de 2/3 dagen met jbl druppel test. Chihiros 4th gen tegen algen. Heel veel snel groeiers o.a. poly sperm, ceratopteris thalictroides , klimop plantje, Limnophila heterophylla, vallisneria gigantea en soort cabomba. Maar helaas, heb er zoveel mogelijk uit gehaald en het zit met name op mijn plantjes, (op de niet snel groeiers) ben gelijk met eheim algozit begonnen 9 ml. Maar vrees voor het ergste, en ben pas net weer begonnen :-(. Ik hoop dat ik er dit keer op tijd achter ben gekomen want veel zie ik nog niet. Heb er zo de pest in dat ik overweeg alles te gaan verkopen na 4 jaar blauwalg. Ik geef het natuurlijk nog niet op maar het plezier is wel naar het 0 punt gedaald. Wat moet/kan ik nu het beste doen, ik heb van alles geprobeerd maar nog nooit gewonnen. Hoop dat iemand me kan helpen en ik het plezier weer terug krijg i.p.v. alleen maar damage control.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Ron! Zoals je weet is blauwalg een bacterie en geen plantaardige ongein. Blauwalg is ontzettend gemakkelijk te bestrijden met een anti-bioticum. Ik meen dat tetracicline daarvoor wel werd toegepast. Vraag eens aan je apotheek of ze je aan twee capsules zouden willen helpen en los dat poeder op in wat water en doe het in je aquarium. Even niet filteren over kool en met een paar dagen moet het onder controle zijn. Afhankelijk van de soort anti-bioticum is de inhoud van 1 capsule goed voor 500 liter water. Succes en groetjes

      1. Ron Groenestein zegt

        Bedankt voor de tip, helaas wil de apotheek niet meewerken, ook niet na een flinke uitleg over blauwalg. Moet er een recept voor hebben zelfs voor 1 capsule. Ook de huisarts wil daar niet aan meewerken. Kan helaas ook geen omweg vinden. Mocht jij er aan kunnen komen of een omweg weten hoor ik het graag. Natuurlijk wil ik je daar goed voor te betalen voor het e.v.t. verzonden word.

        Heb de eheim algozit kuur afgemaakt (ook al weer verboden..) maar helaas, heb heel veel planten gesnoeid, en verwijdert. Het enige wat me iedere keer werd aangeraden was blue exit van Easylife.
        Heb er vanochtend hs aqua bacterial activator in gedaan, zou ook moeten helpen. En heb een fles blue exit gekocht. Heeft het nut om dat er in te gooien, en de kuur af te maken?

        Het laatste waar ik zin in heb is om na 5 weken weer helemaal opnieuw te beginnen, alleen aan grind was ik al bijna € 150,- verder, laat staan dat ik weer 2 specie kuipen op moet starten.
        Afijn nogmaals vriendelijk bedankt voor de tip, ga nog even zoeken, mocht je een link hebben, of misschien kan jij mij er aan helpen dan hoor ik dat graag. Natuurlijk ben ik berijdt je hier goed voor te betalen.

        Groetjes,

        Ron Groenestein

        1. Ron Groenestein zegt

          Heb al wat gevonden, enig idee hoeveel mg ik moet hebben?
          30 pillen voor € 12,-, zit 250 mg per capsule. Neem aan gewoon 1 erin gooien?

  6. frank de iongh zegt

    ik had ook blauwalg ik heb een maand lang elke week waterververst voor de helft ,in de eerste week al mijn filters vervangen
    daarna elke week waterververst en al mijn filters schoongemaakt en na een maand was mijn blauwalg verdwenen. ik heb ook mijn filterwatten elke week vervangen en ook mijn koolfilter. de watertemperatuur ingesteld op 25 C.
    groet

    Frank.

    1. Aquariumfans zegt

      Blauwalg is vaak het gevolg van overbemesting. Jouw bestrijdingsmethode heeft blijkbaar goed geholpen. Door het verversen is de vervuiling uit het water grotendeels opgelost. Ook de kool zal hebben geholpen. Goed in de gaten houden de komende tijd. Dank voor het delen van deze ervaring.

  7. Rik zegt

    Ik heb helaas ook ervaring met blauwalg. Niets hielp, alleen totale verduistering voor min. 7 dagen hielp het beste icm schoonhouden van de bodem en filters en spaarzaam met licht intensiteit maar ook de duur. Zelfde ervaring dat de ph zeer hoog is. Verlagen lukte alleen met schoon zwavelzuur (=sterk zuur H2so4) . Let op: het maken van een stokoplossing is een must! (35% of meer is veel te sterk) , een ph meter, veligheidsbril en kennis van veligheid van sterke zuren. Ik heb een stokoplissing gemaakt van 10% 500 ml. Afmeten met een suitje, op 100L 5 ml verlaagde bij mij van ph 8 naar 7,5. Dit hangt sterk af hoeveel buffer (loog) het aquarium bevat. Dit is dus iedere keer wisselend. Observatie met een Ph-meter is een must en kijk wat de vissen doen. Te lage ph, acuut 10L water verversen met dessert lepel baking soda. Zwavelzuur is te krijgen bij auto onderdelen zaken. Overigens wordt de Ph bij Zwembaden ook aangezuurd met zwavelzuur. Verder gebruik ik waterstofperoxide om het blauwalg te vernietigen wat op de bodem zit. spuitje met een slangetje en kleine beetjes de bodem injecteren. Max 10cc per dag aangehouden.
    Maanden is het alg verdwenen. Ik heb last van vals licht, dit is de oorzaak bij mij. Nu het langer licht is… Is de alg weer terug. Overdag wordt het aquarium nu verduisterd. Het licht 2x 18w TL, 8 uur per dag op tijdklok, geen CO2 maar wel easy carbo gebruik. Verdere chemische samenstelling vh aquarium heb ik niet.

    1. Aquariumfans zegt

      Blauw alg begint vaak op plekken waar weinig stromend water komt en waar vuil zich verzamelt en ophoopt. Goed reinigen van de bodem is belangrijk. Een goed bestrijdingsmiddel is een kuur van Protalon 7. Over het algemeen werkt deze perfect wanneer je de gebruiksaanwijzing nauwkeurig volgt. Soms moet je na twee weken een keer herhalen. Groetjes

  8. h.petit zegt

    ik doe precies wat u aan beveelt ik zelf da
    enk dat mijn fout is te veel voeren .

    1. Aquariumfans zegt

      Te veel voeren kan voor heel veel problemen zorgen en het is in ernstige mate slecht voor de vissen zelf. Goed nagedacht. Groetjes!

  9. Koen Krebs zegt

    Aanvulling op het verwijderen van blauwalg. De meeste tips zoals jullie omschrijven volg ik ook alleen het aquarium helemaal afdekken heb ik niet toegepast. Wat verder goed geholpen heeft tegen blauwalg is goed schoonmaken, dus niet alleen het water verversen maar ook je hevelslang, filter goed reinigen van blauwalg met voldoende heet water. Sierstukken en hout welke in het aquarium staan laat ik een poosje koken in een pan water, (blauw)alg is dan wel kapot. En verder gebruik ik waterstofperoxide 3% (te koop bij de drogist voor weinig) en dat was verrassend effectief en gaf een beter resultaat dan de chemische middelen die te koop zijn. Pomp tijdelijk uitschakelen, met een spuitje breng ik waterstofperoxide aan op de plek waar de alg zich bevindt. Na een korte tijd zie je dat er een reactie ontstaat, er stijgen belletjes op. Wanneer die reactie is uitgewerkt zet ik de pomp weer aan. Werkt echt super. Op andere websites kun je wel meer info vinden over het toepassen van waterstofperoxide in je aquarium.

    1. Aquariumfans zegt

      Dank voor deze tip. De ene keer werkt dit perfect en de andere keer niet. Blauwe alg is een bacterie, die heel goed met een anti-bioticum bestreden kan worden. groetjes

  10. Frans zegt

    Hallo allen. Ik heb al 40 jaar een aquarium. Eerst een juwel van 100x50x50, daarna eentje van 120x50x50 en nu een bak van 160x60sx60. Heb al vele algproblemen gekend, maar ben nu reeds 3 jaar bezig met de Redfiel ratio methode. Tot op heden een zéér goed resultaat. Platnen groeien goed, er is alg aanwezig, maar in zéér beperkte mate. Blauwe of andere smeeralg heb ik niet meer. Ik kan deze methode ten zeerste aanbevelen. Proberen kost weinig geld, het resultaat moet ieder voor zich afwachten, want zoals we allen weten, de ene bak is de andere niet.

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Frans,
      Hartstikke bedankt voor je advies. Wie weet zullen we in de toekomst een artikel kunnen maken over deze methode zodat we nog meer mensen kunnen helpen om van al hun problemen af te komen. Groetjes!

  11. nick zegt

    zou een uv- filter voor een normale filter kunnen werken om de blauwalgen te bestrijden?

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Nick,
      Ervaring heb ik er niet mee, maar heb wel een soortgelijk onderzoek uitgevoerd. Algen zijn te bestrijden met UV, omdat je eigenlijk de voortplantingsorganen in het lichaam van de cel kapotmaakt. De alg gaat niet dood, maar kan zich echter niet meer vermenigvuldigen. Hoe dit in een aquarium werkt kan ik je helaas niet vertellen, maar misschien heb je al iets aan deze informatie. Heb je al een berichtje op FB geplaatst? Daar krijg je misschien iets meer reacties dan op deze pagina. Succes!

  12. blauwalg project zegt

    ik heb gelezen dat je blauwalg kan bestrijden met een uv filter voor je echte filter heeft iemand hier ervaring mee?

    groetjes Nick van RSG Rijks bergen op zoom

    1. Aquariumfans zegt

      We hebben net gereageerd op je vergelijkbare vraag. Kijk maar eens. Groetjes!

  13. Guus van der Meulen zegt

    Ik heb zeker drie jaar geworsteld met blauwalg in mijn bak (120x40x40). Ik heb tetra’s (kleine visjes) met veel planten, en een extern filter. Geen CO2 toevoer. Mijn filosofie is dat een bak in evenwicht moet zijn. Zonder allerlei middelen en zonder vaak water verversen. Is altijd goed gegaan, met eens per jaar stip, groen draadalg of een ander probleem. Ik heb al zeker 40 jaar een of meer aquariums.

    Ik heb van alles geprobeerd om de blauwalg weg te krijgen, meer licht, minder licht, nieuwe lampen. Langer licht, korter licht. Veel water verversen. Hielp allemaal niet. Een paar dagen de bak afdekken met aluminium folie, dat helpt, cerpofor aerocol helpt, maar de blauwalg kwam gewoon terug. Veel planten legden het loodje (eerst cabomba, daarna vallisneria en andere soorten). pH was en bleef ondanks toevoegen van pH min hoog, 7,5 soms zelfs 8. Vaak teruggebracht naar 7 of iets daaronder, kost best veel geld. Hielp niet. Ten einde raad de pH verder verlaagd naar iets onder 6,5 met pH min voor vijvers, dat is betaalbaar. Volgens mij werkt dit eindelijk. Er kwam een aantal dagen een beetje bruine aanslag op de ruit. Dat vind ik een goed teken, het evenwicht is nu anders.
    De vissen lijken het goed te verdragen, en de slakjes ook. Ik heb weer cabomba en vallisneria gekocht, ik heb er weer vertrouwen in.

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Guus,
      Een vervelend verhaal, met een hoopvolle afsluiting. We hopen met je mee dat het nu eindelijk goed lijkt te komen! Heb je al eens je KH-waarde gemeten? Als deze aan de hoge kant is, kan dat ook een oorzaak van een hoge pH zijn (naast je gedachte over CO2). We wensen je veel succes!

      1. Guus van der Meulen zegt

        02 dec 2016:
        pH: 6,4
        GH: 8 dh
        KH: 0 dh
        NO2 0 mg/l
        NO3: 0 mg/l

        KH is nu 0. Is dat verontrustend? Zou ik daar wat aan moeten willen doen?
        Toen mijn water een pH van 7 had (in 2014), was de KH tussen de 3 en 8. (24/04/2014: pH 7, GH: 10, KH: 8, NO2: 0, NO3: 0. Meer veel blauwalg problemen)

        1. Aquariumfans zegt

          Beste Guus,

          Een KH van 0 is niet goed voor je aquarium. De KH heeft een directe invloed op de zuurgraad (pH) en het CO2-gehalte (planten). De ondergrens voor een gezonde KH ligt rond de 4. Kom je hieronder, dan komt de leefgemeenschap in het aquarium langzaam in de problemen. Een te lage KH is verantwoordelijk voor wisselende pH-waarden en dat beïnvloed het welzijn van planten en dieren negatief. Een verklaring voor deze lage KH is toch een tekort aan CO2.
          Al je overige waarden (pH, GH, NO2 en NO3) zijn voor zowel 2014 als nu goed. Heb je weleens een middel gebruikt tegen de blauwalg? Blauwalg is namelijk geen alg, maar een bacterie. En om deze uit te roeien, heb je toch iets meer nodig dan het wegnemen van licht etc. Hopelijk kun je iets met deze informatie. Groetjes!

  14. Nick zegt

    Hé,

    Ik ben bezig met een onderzoek naar het verwijderen van blauwalg in grote plassen.
    Zijn er misschien een paar gedupeerden van blauwalg in het aquarium waar ik een aantal vragen aan mag stellen?

    Stuur me een mailtje naar nick-c@live.nl.

    Groetjes, Nick

  15. Traets zegt

    Hallo,

    Ook ik ben na de zomervakantie getroffen door een blauwalg plaag na 2 pogingen met exitblue van easylife en geen resultaat, iets rigoureus toe gepast bactyfec van colombo je kunt ook ieder ander antibiotica gebruiken en het verdwijn als sneeuw voor de zon.
    Hierna 3 dagen over kool gefilterd en onder tussen met de bioactvator (biota complete van natura aquatic) een bacterie kolonie op gekweekt.
    Filter hier mee geent en probleem opgelost.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Traets!
      Wat een fijne aanvulling van onze informatie! We zijn blij dat het probleem bij jou opgelost is en met deze informatie help je mogelijk ook een hoop andere mensen! Dankjewel en groetjes!

  16. Daniel L. zegt

    Ik heb op het moment ook een aanwezigheid van blauwe alg te bestrijden. Een (nogal onwaarschijnlijke) oplossing die ik ben tegengekomen, met ogenschijnlijk zEEr effectief resultaat is WATERSTOF PEROXIDE, jawel je ziet het goed (in Engels ‘hydrogen peroxide’). Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar ben het vast van plan om het VOORZICHTIG uit te proberen. Met deze oplossing moet je namelijk erg oppassen dat je er niet teveel van in je aquarium gebruikt. Het moet dan ook heel erg verdund worden. Ik kan de details helaas nog niet geven, maar onderzoek het zelf. Ik zal het wel hier bijschrijven wanneer ik het heb.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Daniel, bedankt voor je reactie. Zelf heb ik daar geen ervaringen mee behalve dat we weten dat je heel voorzichtig met waterstof peroxide moet zijn. Mocht jeje details hebben, laat het ons weten!

  17. Kees Jan Mook zegt

    In het verleden heb ik verschillende malen te maken gehad met blauwalg, soms zeer hardnekkig, ondanks regelmatig onderhoud, zoals water verversen, verwijderen van afgestorven plantendelen en overtollig voer, etc. Vaak bij pas ingerichte aquaria. Ik heb slechte ervaringen met chemische middelen, die behalve de blauwalg ook de planten aanpakken, vooral de snel groeiende soorten. Dat geldt ook voor het tijdelijk verminderen van de verlichting. Meer water verversen dan gebruikelijk had bij mij nooit enige invloed. Ik heb goede ervaringen met het toevoegen van nitraat. Bij meting na een blauwalg uitbraakbleek het nitraat gehalte in mijn aquarium vaak erg laag, net als de fosfaatwaarden. Ik heb de indruk dat de planten een iets hoger nitraatgehalte op prijs stellen en beter gaan groeien, waardoor de blauwalg wellicht minder kans krijgt om te groeien. Ik ben nog nooit een sluitende verklaring tegen gekomen over het hoe en waarom van blauwalg in aquaria. Goed onderhoud kan wel een hoop narigheid voorkomen. Tot nu toe ben ik er altijd wel in geslaagd om de blauwalg de baas te worden. Succes Mart!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Kees, hartstikke bedankt voor je reactie. Daar zal Mart zeker wat aan hebben. En je helpt ons er ook mee 🙂 Hopelijk zien we je snel terug!

  18. Mart zegt

    Hallo allemaal

    ik ben nu 2 maanden aan het vechten tegen blauwalg!
    na idd veel weg halen 50 verversen van het water wekelijks lijkt het er op dat ik ga winnen.
    mijn bak was nog maar een maand ingericht,en het is er in gekomen met een plant die idd heel vies ruikte..en groen af gaf.
    ook heb ik mijn verlichting ingesteld op 50% (met lichtdimmer) normaal 4×30 watt (bak van 100x40x40)
    ik ga nu mijn planten bestand weer aanvullen te beginnen met veel snelgroeiers co2 aan en nitraat toevoegen in combinatie met planten voeding…………..ik ben benieuwd.

    groet

    Mart

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Mart,
      Wat een vervelende situatie zeg! We zijn heel blij dat het de goede kant op lijkt te gaan. Je hebt daar wel een goed middeltje tegen. Die staat bovenaan het artikel. Succes in je strijd en groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.