Het antennebaarsje, een schitterende dwergcichile!

Het Antennebaarsje, de Mikrogeophagus Ramirezi om precies te zijn, is een kleine Cichlide met verschillende prachtige variaties, geel of blauw, lange vinnen of korte vinnen en nog veel meer. Het Antennebaarsje zal zeker de aandacht trekken van iedereen die langs het aquarium komt. Antennebaarsjes zijn een goede optie voor elke aquariumliefhebber omdat ze makkelijk te houden zijn.

Houd je Antennebaarsjes gezond!

Zelf gebruik ik altijd twee producten om Antennebaarsjes gezond te krijgen. Ik maak gebruik van dit speciaalvoer en periodiek deze vloeistof voor de weerstand. Werkt perfect en heeft als voordeel dat de kleuren van de vis sterker naar voren komen.

Het Antennebaarsje komt oorspronkelijk uit het noorden van Zuid-Amerika, net boven Brazilië en leeft in hard en lichtelijk zuur water met een temperatuur rond de 26 graden.

In deze blog vind je een uitgebreide uitleg over alle benodigdheden voor het succesvol houden van deze visjes, zoals de vereiste waterkwaliteit en hun voeding. Ook kun je lezen hoe je ze zelf kunt kweken.

Electric Blue antennebaarsje.
Electric Blue Antennebaarsje.

Hoe houd je Antennebaarsjes?

Voor Antennebaarsjes geldt: het minimum volume van het aquarium is 35 liter. Lager is sterk af te raden. Het beste is meer dan 50 liter met een lichte stroming door de bak.

Om de kleur van de vis goed te laten ontwikkelen (dat deze goed naar voren komt) is een gematigde verlichting nodig. Dit wordt gedaan door de verlichting op een lage stand te zetten of door oppervlakteplanten in het aquarium te plaatsen die het licht deels te blokkeren. Bijvoorbeeld aquarium drijfplanten. Naast dat de kleuren beter uitkomen met gematigd licht, bevordert het ook de voortplanting, waar later nog op teruggekomen wordt.

Wat betreft de bodem raden we een mix van fijn zand en grint aan. Antennebaarsjes vinden het fijn als er plaatsen zijn om te schuilen. Hiervoor kunnen stukken drijfhout of stenen gebruikt worden. Het toevoegen van planten maakt de hardscape af. Een aantal geschikte planten zijn de Javavaren en de Amazone zwaardplant.

Hieronder een overzicht van de ideale waterwaarden.

  • Temperatuur van 26 *C
  • pH waarde tussen 6.0 en 7.5
  • Waterhardheid tussen 6 en 14 dGH

Welke vissen kunnen goed samen met het Antennebaarsje?

Een Antennebaarsje is in een rustig aquarium vreedzaam. Met langzaam zwemmende vissen zijn er weinig problemen. Denk hierbij aan verschillende kleine Tetra’s, Danios of Coridoras. Bij agressievere vissen moet je opletten, zeker als deze groter zijn.

Onderling gaan deze visjes niet altijd even goed met elkaar samen. Een goede verhouding tussen mannetjes en vrouwtjes is aan te raden om rust te houden in de groep. Normaal gesproken is dat 2 tot 3 vrouwtjes per mannetje. In een kleine bak onder 80 liter is één mannetje de max. In een aquarium van meer dan 80 liter kun je een aantal mannetjes houden.

Naast vissen zijn er nog andere levende organismen in de aquariumhobby, zoals ongewervelden (slakken) en aquariumplanten. Ongewervelden zijn niet de grootste vriend van een Antennebaarsje. Het is een beetje ‘Hit or Miss’ of ze goed overweg kunnen. Garnalen of krabben zijn een iets groter risico dan slakken, want slakken kunnen zich beter weren door hun schelp. Garnalen, zeker de jonkies, worden vaak gezien als lekker hapje. Zeker als er weinig schuilplaatsen en planten in het aquarium zijn.

Antennebaarsjes zijn omnivoren, maar ze eten niet direct aquariumplanten. Dit betekent dat je aquariumplanten prima samengaan met deze mooie visjes. Met andere woorden:

  • Kleine vreedzame vissen (Tetras of Danio’s): Goed!
  • (Semi) Agressieve vissen (Maanvissen of Beta’s): Slecht!
  • Eigen soort: In goede 3:1 verhouding goed!
  • Ongewervelden (garnalen, slakken of krabben): Oppassen!
  • Aquariumplanten: Goed!

Verschil tussen geslachten bij Antennebaarsjes

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is niet heel lastig te zien en kan al vanaf redelijk jonge leeftijd bepaald worden. Mannetjes zijn iets groter en hebben een langere puntigere vin op hun rug. De vrouwtjes zijn iets kleiner, hebben een kleinere rugvin en hebben een oranje rode kleur op hun buik. Kort samengevat:

Antennebaarsje mannetje (links) en vrouwtje (rechts)
Een mannetje (links) en vrouwtje (rechts)

Mannetje:

  • Groter
  • Langere puntigere rugvin
  • Agressiever
  • Zorgt voor de jongen

Vrouwtje:

  • Kleiner
  • Plattere kortere rugvin
  • Minder agressief
  • Oranje rode kleur op de buik

Voedsel voorkeuren van het antennebaarsje

Een Antennebaarsje is een omnivoor en eet in het wild plantenresten en kleine organismen. In het aquarium moeten ze gevoerd worden met een mix van levende of diepvries vlezige voeren zoals rode muggenlarven en artemia. Sommige baarsjes eten ook vlokken of pellets. Dit is goed voor de aquariumvissen, maar mag niet het enige zijn wat ze eten.

Een goed gevoed antennebaarsje.
Een goed gevoed antennebaarsje.

Wanneer ze gevoerd worden met vlokken of pellets is het aan te raden om 2 tot 3 keer per dag een beetje te voeren in plaats van alles in een keer. Dit is omdat dit voer een hoge voedingsstof dichtheid heeft en het daarom slecht voor de waterkwaliteit is, als het op de bodem blijft liggen. De toevoeging van vitaminen en andere supplementen is in de goede dosering wél altijd goed voor de Antennebaars. De correcte dosering vind je op de verpakking of de handleiding van het product.

Kweken van Antennebaarsjes

Het kweken van Antennebaarsjes is niet heel moeilijk, maar zeker ook niet makkelijk. Antennebaarsjes leggen ongeveer 150 tot 200 eitjes op een open plek in het aquarium. Om zover te komen hebben we een stappenplan voor je gemaakt.

Stap 1: Zorg voor de juiste omgeving

De beste omgeving om het kweken te stimuleren, is een omgeving met een bodem van gladde kiezels en aquariumplanten met grote brede bladeren. Dit kan later mogelijk een broedplaats worden. De temperatuur waarbij de kans op leggen het hoogst is, is 26 tot 28*C. Ook is het aan te raden om ‘s nachts een klein nachtlampje aan te zetten wat maanlicht simuleert. Dit zorgt ervoor dat de visjes elkaar kunnen blijven zien en niet in de stress raken.

Stap 2: Zorg dat er Antennebaars paartjes ontstaan

Als beginnende kweker is het slim om met minimaal 6 kleine Antennebaarsjes te beginnen om de kans op goede paartjes te verhogen. Als een paartje gevormd is, moet het paartje in een gescheiden bak geplaatst worden om stress zo laag mogelijk te houden. Antennebaarsjes eten namelijk hun eitjes of baby’s op wanneer ze gestrest raken. Nog een manier om stress laag te houden, is het afdekken van de zijkanten om impulsen van buiten uit te sluiten.

antennebaarseitjes op een blad
Net gelegde Antennebaarseitjes op een blad.

Stap 3: Eitjes worden gelegd

Als een paartje in een nieuwe bak zit met de goede waterwaarden, zullen ze een geschikte steen of een geschikt blad schoon gaan maken. Als ze een mooi schoon oppervlak hebben, zal het vrouwtje eitjes gaan leggen waarna het mannetje ze extern bevrucht. Vanaf dit moment kunnen de ouders verwijderd worden om te voorkomen dat de jongen opgegeten worden. Ze kunnen er ook bij gehouden worden om het opgroeien makkelijker te maken (mochten de ouders de jonkies niet opeten), omdat ze de eitjes, en later de jongen, schoon, veilig en gezond houden.

Antennebaarsje met jonkies
Antennebaarsje met jonkies

Stap 4: Verzorging van de baby Antennebaarsjes

Na ongeveer 60 uur zullen de eitjes uit komen. Het vrouwtje verplaatst vanaf dit moment de baby visjes naar een kuiltje op een andere locatie in het aquarium. Mocht het mannetje agressief doen tegen het vrouwtje, is het verstandig om het vrouwtje terug te plaatsen naar de hoofdbak, omdat het mannetje uiteindelijk toch de hele zorg overneemt. Na een dag of 3 á 4 zullen de kleine visjes vrij rondzwemmen en dan neemt het mannetje ze in zijn mond om ze schoon te maken. Zo zal hij ze ook als een groep bij elkaar proberen te houden.

Stap 5: Zorg voor het onderhouden van waterwaarden

Een van de belangrijkste dingen om in de gaten te houden bij het opgroeien van de jongen is de waterkwaliteit. Omdat ze nog heel jong zijn, kunnen ze niet goed tegen schommelingen in de waterwaardes. Daarom is het heel erg belangrijk dat er veel kleine waterverversingen gedaan worden. Ongeveer een 10% waterwissel per 1 a 2 dagen is sterk aan te raden.

Stap 6: Voeren van de baby’s

Vanaf het moment dat de dooierzak volledig verdwenen is, zullen de kleine baarsjes bijgevoerd moeten worden. Dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld Hikari First Bites of al meteen met baby artemia garnalen.

Stap 7: Uitgroeien van de baby’s

Na iets minder dan 3 weken stopt de vader met het verzorgen van zijn jongen. Vanaf dit moment kan ook de vader terug naar het andere aquarium en kunnen grotere waterverversingen gedaan worden. Het is nog steeds aan te raden om deze verversingen minimaal 2 keer per week te doen omdat de baarsjes meer afval produceren wanneer ze groeien. Je kunt nu ook langzaam proberen om ander voer te voeren als je dit fijner vindt, denk hierbij aan vlokken of diepvries.

Stap 8: Afronden van de Antennebaars kweek

Langzaam zullen de Antennebaarsjes groeien en kunnen ze overgeplaatst worden naar een groter aquarium. Voor een uitgroeiende groep van ongeveer 40 baarsjes is aan het einde van de kweek een bak van minimaal 180 liter nodig.

Verschillende soorten Antennebaarsjes

Door vele jaren van selectief kweken zijn er veel soorten ontstaan. Tussen deze soorten wordt onderscheid gemaakt door middel van een toevoeging in de naam. Deze toevoegingen zijn:

  • Baloon
    Dit is meer een vorm verandering zoals je in de afbeelding kunt zien. Een baloon Antennebaarsje heeft een rondere vorm. Deze baloon mutatie kan ook samen met de volgende kleurmutaties samen gevonden worden.

    Baloon antennebaarsje in de German Gold kleur.
    Baloon Antennebaarsje in de German Gold kleur.
  • Longfin
    Ook de longfin is een vorm mutatie. Zoals de naam al zegt, heeft een longfin antennebaarsje langere vinnen dan het normale Antennebaarsje. Dit heeft een sierlijk effect wat de visjes een elegantere uitstraling geeft. Ook deze vormmutatie kan samengaan met de ondergenoemde kleurvariaties.
  • German Blue
    De German Blue is de meest voorkomende soort van het Antennebaarsje. De combinatie van geel en blauw is heel mooi in deze uitvoering.

    German Blue antenebaarsje
    German Blue Antennebaarsje
  • Electric Blue
    De Electric Blue mutatie is een van de meest opvallende kleurvariaties van het Antennebaarsje. De felle blauwe kleur, zoals te zien in de afbeelding, is niet te missen.

    Electric Blue Antennebaarsje.
  • German Gold
    De German Gold is een iets minder opvallende kleurmutatie, maar niet minder mooi. De afwezigheid van blauw laat de mooie goudgele kleur goed uitkomen en steekt daardoor fraai af tegen een donkere achtergrond.

    German Gold antennebaarsje.
    German Gold Antennebaarsje.

Tot slot, het antennebaarsje

Het Antennebaarsje is een prachtige kleine vis voor elke aquarium liefhebber. Als de bovengenoemde adviezen worden gevolgd, kan het Antennebaarsje door iedereen zonder problemen gehouden worden. Ze zijn in vrijwel alle dierenwinkels en aquariumspeciaalzaken te koop en ze zijn geen aanslag op de portemonnee, want ze kosten meestal tussen de €6,00 en €12,00 per stuk.

4.9/5 - (36 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

26 Reacties
  1. Mar zegt

    Ik ben heel nieuwsgierig naar of deze visjes bij mijn huidige visbestand passen. Gaat om een rio 125 met momenteel hockeysticks, corydoras panda en japonica garnalen. Daarnaast ben ik dan ook benieuwd wat er vervolgens misschien bij past (iets leuks qua kleur want momenteel is het erg zwart-wit)

    1. Aquariumfans zegt

      Over het algemeen beveel ik geen vissen aan omdat ik vind dat de aquariaan daar zelf over moet beslissen. In dit geval, omdat er al vissen aanwezig zijn, maak ik een uitzondering. Een heel kleurrijke vis is natuurlijk de kardinaal tetra. Daarnaast is de rode minor misschien een leuke aanvulling. Zorg wel dat je aquarium niet overbevolkt raakt. Succes!

  2. Ayrton zegt

    Hey, ik had een koppeltje ramirezi’s. Onlangs stierf het vrouwtje, het mannetje is in goede gezondheid en zwemt vrolijk voort. Nu is mijn vraag mag hij alleen blijven? Of koop ik beter een vrouwtje voor hem?
    Of steek ik eventueel een ander mannetje dwergcichlide alleen bij hem ?

    Bedankt voor alle weetjes trouwens, de site is echt Top!
    Grtjs

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zou er gewoon een nieuw vrouwtje bij zetten. Dat is de meest natuurlijke oplossing, succes!

  3. Lione zegt

    Goedendag,
    Wat een mooi stukje om te lezen over de antennebaars. Voor mij zijn hier zeker een aantal vragen beantwoord. Allen vraag ik mijn af of ze in mijn vissen bestand passen samen met platys / guppen en een koppel Trichogaster lalius – Dwerggoerami . Ik ontvang graag een antwoord . Mvg lione

    1. Aquariumfans zegt

      Bedankt voor het compliment! Antenne baarsjes zijn uitstekend te combineren met de door jou genoemde soorten.

  4. Joost 010 zegt

    Hoi,
    Ik lees in dit artikel over antennebaarsjes dat de ideale ph waarde 6,0 en 7,5 is. Andere berichten geven aan dat de ph eerder richting 5,0 moet voor deze vissen?

    Kun je dit toelichten?

    1. Aquariumfans zegt

      De ervaring leert dat antenne baarsjes het prima doen tussen de 6 en 7. Vooral de nakweek is daar al lang aan gewend.

  5. Gina zegt

    Goedenavond ik heb 4 electric blue zitten 2 mannen en twee vrouwen maar 1 man zit de hele tijd te jagen achter de andere 3 ze hebben geen rust en verstoppen zich voor de man. Wat kan ik doen?

    1. Aquariumfans zegt

      Een goede aquariumwinkel zou je geadviseerd hebben om enkel 1 stel te nemen. Deze soort is heel erg territoriumvormend. Waarschijnlijk zal op den duur enkel het dominante mannetje en mogelijk ook het dominante vrouwtje overblijven. Ik zou het opgejaagde stel terug brengen.

  6. Stijn zegt

    Beste,

    Ik heb in mijn aquarium 2 antennebaarsjes samen zitten met een kempvis man. Welk eten voer ik hen het best: de HS aqua red power granules of de HS aqua betta flakes?

    Bedankt!

    mvg,

    Stijn

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Stijn, ik zou het HS aqua red Power aanbevelen, dat is bestemd voor een breed spectrum aquariumvissen. Betta voer is veel meer specifiek. Maar er is niks op tegen om ze afwisselend te voeren. Eventueel combineren met diepvriesvoer. Antennebaarsjes zijn roofvisjes die graag ingevroren, maar ook levend voer lusten.

  7. Jeroen zegt

    Goedendag ,

    Ik heb een maand of 2,5 een koppel electro bleu gekocht maar nu ik de beschrijving lees over het verschil komen deze identiek met elkaar over als 2 dames en ze zitten ook de hele tijd achter elkaar aan nou is de een alleen wel iets groter als de ander moet ik hier dan een mannetje bij zetten of afwachten of het misschien toch een koppel is

    1. Aquariumfans zegt

      De mannetjes worden groter dan de vrouwtjes en de antenne is langer dan bij de vrouwtjes. Vrouwtjes kunnen een wat rode gloed in de buik hebben. Ik zou afwachten om te zien of het toch een koppel is. Bij deze variëteit soms bij jonge dieren lastig te zien.

  8. Marcel zegt

    Hallo, ik heb een mannetje golden ram een german blue (waarschijnlijk) een man, maar kan dit niet goed zeker stellen en een black ram vrouw. De black ram is het grootst de german wat kleiner en de golden het kleinst. Ongeveer 6 versus 4 versus 3 cm. De black ram vrouw vertoont nest gedrag. Maakt schelp schoon en op zelfde plek bezig een kuil te maken en schuurbuikt hierin. De andere 2 rams blijven echter ver verwijderd van haar. Kan dit een soort pseudo nestel drang zijn. Worden er dan ook eitjes afgezet? Die zullen neem ik aan dan onbevrucht blijven en uiteindelijk worden opgegeten?

    Thnks

    1. Aquariumfans zegt

      Wanneer er een koppel is gevormd kan dit voor bevruchte eieren zorgen. De jongen kunnen uitkomen maar zijn in een gezelschapsbak lastig groot te brengen. Googel deze vis en zijn voortplantingsgedrag eens. Er zijn op YouTube heel wat filmpjes. Succes ermee en groetjes!

  9. Mitch zegt

    Hey,
    Ik heb net 2 nieuwe antennebaarjes
    Maar het vrouwtje is iets ouder dan het mannetje alleen het vrouwtje zit telkens achter het mannetje aan te jagen is dit wel vrouwtjes gedrag of zijn dit 2 mannetjes?

    1. Aquariumfans zegt

      Is niet echt heel gebruikelijk. De vrouwtjes hebben een kersenbuikrode buik en blijven aanmerkelijk kleiner dan de mannen. Behalve de buik zijn ze ook minder fel van kleur. Groetjes

  10. Youssef zegt

    Hallo,
    Ik heb een juwel 450 met 7 jumbo discus en 2 kleinere, verder zitten er nog 2 xl maanvissen, 4 xl parelgurami, 4 meervallen, 20 corrydoras
    Kunnen ze samen met antennebaarsjes?

    Alvast bedankt
    Youssef

    1. Aquariumfans zegt

      Youssef, ik zou aan deze toch al wat drukke bezetting geen antennebaarsjes meer toevoegen. Die houden toch wel van rust en een eigen territorium. Maar ik kan me de verleiding wel voorstellen want het zijn prachtige vissen. Succes !!

    2. Bianca zegt

      Hoi !
      Ik had eigenlijk exact dezelfde vraag als ‘Jules’ (op 3 december), maar ik zag dat daar helaas geen antwoord op kwam.. 😉
      Dus bij deze vraag ik me dus eveneens af of ze samen kunnen met Guppen, Platty’s, en Gourami’s ?
      Stiekem hoop ik alvast van wel uiteraard.. 🙂

      Ik heb ook nog een grote bak met dwergcichliden (malawi’s), maar daar kunnen ze (veronderstel ik) niet bij..?
      Ik kijk alvast uit naar je antwoord, dank bij voorbaat !
      Groetjes.

      1. Aquariumfans zegt

        Antennebaarsjes zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, redelijk rustig, en die Malawi’s uit Afrika en kunnen behoorlijk agressief zijn. Ik zou ze nooit combineren. Guppen, platy’s of dwerggoerami’s zou geen probleem hoeven zijn. Tenzij je een heel groot aquarium hebt, zou ik van die antennebaarsjes niet meer dan 1 stel in het aquarium doen.

  11. Marjon Schnitzeler zegt

    Hallo,
    Mag ik mij aan jullie voorstellen:
    Mijn naam is Marjon Schnitzeler en ik ben een een enorm aquarium fan. Ik ben dan ook de gelukkige bezitter van een aantal aquaria en steek ik heel veel tijd en liefde in mijn hobby.
    Inmiddels hebben twee van mijn maanvissen een onafscheidelijk koppeltje gevormd. Daar ik nog een leeg en ruim aquarium niet in gebruik had, heb ik deze gevuld en ingericht naar de voorkeuren die maanvissen hebben. Het koppeltje bewoont dit aquarium sindsdien met zijn tweetjes zodat een eventueel legsel niet door andere medebewoners opgegeten kan worden.
    De waterwaardes waren optimaal en het koppeltje heeft dan ook vrij snel eitjes afgezet.
    Inmiddels hebben de eitjes zich al ontwikkeld tot zeer beweeglijke larfjes. De ouders zorgen optimaal voor hun legsel en het zal niet lang meer duren voordat de larfjes zullen loslaten en zich verder zullen ontwikkelen tot babymaanvisjes.
    Artemia heb ik in huis om de jonge visjes én ouders te voorzien van de broodnodige voedingsstoffen en vitamines.
    Eea is puur op natuurlijke wijze verlopen en mi dan ook vrij uniek.
    Ik zou het leuk vinden om mijn foto’s en videobeelden met jullie te delen omtrent de ontwikkeling van het legsel en de zorgzaamheid van het koppeltje in deze.
    Mochten jullie interesse hebben dan hoor ik het heel graag!
    Vriendelijke groet,
    Marjon.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Marjon,

      Wat leuk!! Ik zou graag die beelden willen zien. Met mij vast wel meer mensen. Dat kan via de volgende link: http://aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen/

      Ben benieuwd!

      Groet,

      Roderik

  12. Jules zegt

    Hallo
    Kan het Antennebaarsje ook te samen met Guppy’s, Plattys en een koppeltje Diamandgouramis? De aquarium is 450l groot.
    Bedankt!

  13. Michiel zegt

    Hey

    Gaat deze vis samen met de apistogramma agasizzi?

    Mvg

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.