Anubias Barteri: een must have aquarium plant!
De Anubias Barteri, in de volksmond gewoon de Anubias, is één van de gemakkelijkste planten voor in je aquarium. En mooi ook! Een gestage groeier, die niet de neiging heeft om te woekeren en ook door de meeste vissen met rust wordt gelaten. De bladeren zijn over het algemeen leerachtig en eivormig, wat een mooi rustig effect creëert in je aquarium. De verschillende soorten hebben allemaal een wat ander uiterlijk, maar de dikke, robuuste bladeren hebben ze allemaal gemeen. Een geschikte plant voor het begroeien van achterwanden en decoratiemateriaal.
Snel een paar leuke aquariumplanten?
Aquariumplanten maken of breken je aquarium, vergeet dat niet! Anubias soorten zijn zeker de moeite waard maar relatief kostbaar. Daarom is het belangrijk dat ze goed blijven groeien. Ik heb hele goede ervaringen met deze tweewekelijkse plantenvoeding Zelfs mijn rode aquariumplanten begonnen prachtig te groeien. Het proberen waard!
Hoewel de Anubias bij velen bekend staat als waterplant is het eigenlijk een moerasplant. Onderwater groeit de plant ook prima, maar met een rustiger tempo. Zeker geen snelgroeier dus! Verwacht zo ongeveer een nieuw blad eens per drie weken, nog trager komt ook regelmatig voor, afhankelijk van de lichtduur en toevoeging van voedingsstoffen.
De plant geeft de voorkeur aan een donker plekje of een plek in het aquarium waar niet teveel licht doordringt, en dat is door zijn moerasachtergrond prima te verklaren. Mocht je een aquarium hebben met wat ruimte boven water is dat voor de Anubias ideaal.
Wist je dat? De Anubias is vernoemd naar de Egyptische God van het hiernamaals Anubis. Vandaar zijn voorkeur voor donkere plekjes 😉
Welke eisen stelt de Anubias aan zijn omgeving?
Continent | West-Afrika | Licht: | Weinig tot normaal |
locatie aquarium: | Middenzone/ achtergrond | Co2: | Niet tot nauwelijks |
Maximale lengte | 45cm | Ph: | 6-7,5 |
Temperatuur: | 22-28 graden | Hardheid: | Zacht tot redelijk hard |
Werkelijk alles weten over aquariumplanten? Bekijk dan de pagina over aquariumplanten eens. Daar vindt je alles over plantenvoeding, verschillende aquariumplanten en veel meer.
Voordelen van de Anubias Barteri
Groeit gestaag, of je er nu veel of weinig tijd aan besteedt. Prima dus voor de aquariumhouder met wat minder tijd.
- Alg is gemakkelijk te verwijderen met wijsvinger en duim.
- Geschikt voor een CO2 arm aquarium.
- Groeit in elk water, zacht of hard, met zuur of basisch. Echt geschikt voor vrijwel iedere bak.
- Eén van de weinige planten die door de meeste aquariumvissen met rust wordt gelaten. Ook geschikt voor in een cichliden aquarium.
- Een zeer geschikte aquariumplant voor het begroeien van aquariumdecoratie zoals kienhout.
Groeien jouw aquariumplanten niet of niet goed? Grote kans dat er iets in je aquarium plantenvoeding niet goed zit. Lees de blog over aquarium plantenvoeding eens voor de juiste informatie.
Nadelen van de Anubias
- Een vrij langzame groeier, snel resultaat is er niet bij.
- Door de langzame groei en de gevoeligheid voor veel licht is de plant gevoelig voor de groei van alg. Een schaduwplek uitzoeken dus voor de Anubias.
- Doet het niet goed in een sterk verlicht aquarium.
- De wortelstronk dient niet te diep geplaatst te worden, hierdoor kan de plant erg slecht gaan groeien.
- Het is niet de goedkoopste plant voor in je aquarium.
Top drie soorten Anubias
De Anubias Barteri kent vele varianten. De grootste verschillen vind je in de bladgrootte en –kleur, maar zelfs de bladvorm verschilt enorm per soort. Waar we het wel over eens kunnen zijn is dat ze allemaal een prachtige, stoere uitstraling hebben. Het is duidelijk dat de onderlinge varianten niet allemaal even gemakkelijk te onderscheiden zijn en soms behoorlijk op elkaar lijken. Ik heb de drie populairste hieronder op een rijtje gezet.
1. Anubias Nana
De Anubias Nana, ook wel de mini variant van deze stoere plant genoemd. Hoewel de Anubias over het algemeen wordt aangeraden in de donkere achterhoeken van je aquarium is de Anubias Nana door zijn grootte vooral een geschikte voorgrond- groeier. Dit is één van de weinige voorgrondplanten uit de Anubias familie. Hij groeit ook iets sneller en is wat compacter van aard.
De bladeren beginnen met een lichtgroene kleur en naarmate ze ouder worden verandert dit in intens groen. De nerf is bij deze variant erg subtiel, waardoor deze aquariumplant een zeer gelikt uiterlijk heeft.
2. Anubias Congensis
De Anubias Congensis is – in tegenstelling tot de Anubias Nana- een zeer goede plant voor de achterste zone van het aquarium. Deze mild groene plant heeft elliptische of taps toelopende bladeren, wat voor een mooie afwisseling kan zorgen in je plantencombinaties.
De Congensis krijgt bladeren tot wel 35cm lang en is daarmee geschikt als achtergrond aquarumplant. Het voordeel van deze aquariumplant is dat hij zich zeer goed aanpast aan de omgeving. Een beetje CO2 wordt gewaardeerd maar weinig is nodig. Voor algen moet je wel oppassen want door de langzame groei hechten deze zich goed aan het blad vast.
3. Anubias Heterophylla
De Anubias Heterophylla is mijn favoriet! Deze variant heeft de meest moerassige uitstraling van zijn broers en zussen en dat leerachtige effect vind ik ontzettend mooi. Qua eisen is deze aquariumplant net zo makkelijk als zijn neven en nichten in de familie.
De bladstelen zijn veel langer dan bijvoorbeeld bij de Anubias Nana en de bladeren zijn speervormig. De nerven van het blad zijn erg aanwezig, wat ook bijdraagt aan de robuuste uitstraling van deze variant. Uit de Anubias familie is de Anubias Heterophylla één van de grootste varianten.
Het kweken van de Anubias
De Anubias Barteri is niet de aller makkelijkste plant om te kweken, zeker niet omdat hij zo langzaam groeit, maar mogelijk is het wel. Om je plant te vermeerderen heb je een gezonde wortelstok nodig met een mooi aantal uitlopers. Als je de wortelstok in stukjes snijdt is het van belang dat je bij ieder stuk minstens drie van deze groene uitlopers bewaart. De wortelstok heeft zijn energie natuurlijk nodig om een mooi en gezond nieuw plantje te worden. Ideaal gezien bindt je de wortelstok op kienhout, zodat de Anubias een gezonde groeibasis heeft. Vanaf dat moment heb je alleen geduld nodig. Knip de lelijke bladeren af om een mooie, aantrekkelijke plant te vormen.
Tot Slot
De Anubias is een mooie toevoeging aan je aquarium. Hoewel er geen kwaliteiten zijn die er direct uitspringen, kan deze plant je veel bieden. Het is zeker een geschikte plant voor beginners, maar ik vind vooral de mooie glanzende bladeren een prachtig uniek kenmerk van de Anubias.
Het is een 3hoeks verhouding. In t algemeen veel licht zorgt voor snellere groei en fotosynthese, hierdoor heeft het koolstof nodig (co2) om er zuurstof van te maken. Gierdoor gebruikt die voedingstoffen uit het water voor zowel de groei als fotosynthese. Vandaar dus de planten voeding.
Te weinig voeding is kommergroei.
Te veel voeding is algen plaag,
Te veel licht betekend voor anubias soorten alg, voor roodbladerige planten meer kleur maar voor snel groeiers en stengel planten een compactere groei maar wel meet gebruik van co2 en voeding.
Te weinig licht zorgt voor de anubias voor weinig algen maar je andere planten doen hun werk wn groei minder goed dus krijg je alsnog algen. Plus je stengel planten zullen meer gestrekt gaan groeien met minder bladeren op de stengel tot ze aan het oppervlakte zijn.
Gebruik altijd een dropchecker bij je co2 in je bak. En pas je voeding aan op je planten.
Maar vooral stem je licht af op je planten bestand of voor m.a. cicliden bak pas je planten aan op je licht en bewoners.
Ik heb een juwel vision 180 met led en jbl co2
Ik snap het bemesten van de planten niet
Moet ik nu elke dag of per week bemesten , net alles leeg gehaald ivm alg
Gewoon de dosering van de fabrikant lezen: als die per maand is deze door vier delen om het wekelijks toe te dienen. Als het per week is door zeven delen om het dagelijks te geven. Beter altijd beginnen met een halve dosering om het effect ervan in jouw aquarium te kunnen bekijken. Succes!!