Appelslak in je aquarium? Doen!
De appelslak is misschien wel de meest opvallende slak voor in het aquarium. Deze tropische zoetwaterslak is heel populair door zijn omvang en door zijn kleur. In het wild kunnen kan de appelslak tot 20cm groot worden, in het aquarium worden ze zelden groter dan 7cm. De fel gele appelslak is het meest bekend, maar kweekvormen zijn er ook in het groen, wit en blauw.
Help ik heb teveel slakken
Help, ik heb teveel slakken, wat moet ik doen! We horen het vaak. Een mooie diervriendelijke oplossing is een slakkenval. Deze kun je hier bekijken. Een prachtige manier om van slakken af te komen. Het is wel een stuk lastiger dan een middel zoals Gastropex. Dat gaat een stuk sneller.
Appelslakken houden
De meeste appelslak soorten zijn tropisch en willen daarom een temperatuur van rond de 21-23 graden. Het geldt bij appelslakken dat een appelslak bij een temperatuur van hoger dan 25 graden ongeveer één jaar zal leven, en bij een temperatuur van 20 graden wel vier jaar.
Voor de aanschaf moet goed gekeken worden welke soort het betreft. Anders neem je een risico met oog op je aquariumplanten. Appelslakken houden is goed mogelijk maar overlijden toch vaak door onbekende redenen. Om ervoor te zorgen dat de vers gekochte appelslakken langer blijven leven is een beetje kennis noodzakelijk. Te beginnen bij de verschillende soorten.
Algemene soorten appelslakken
De appelslak is eigenlijk een verzamelnaam van een grote variatiet van verschillende slakken families. De meeste zijn niet verkrijgbaar in de handel. Voor de geïnteresseerden onder ons, dat zijn de: Pomacea diffusa, Pomacea canaliculata en de Marisa cornuarietis. Waarom is dat belangrijk om te weten? Vanwege je aquariumplanten. De Pomacea canaliculata en Marisa comuarietis eten namelijk je aquariumplanten op. En dat moeten we natuurlijk niet hebben. De Pomacea diffusa laat gelukkig je aquariumplanten wel met rust. Zie bijgaande foto en dan weet je gelijk welke je moet hebben! Kijk eens naar de volgende video, dan zie je hoe mooi appelslakken zijn.
Appelslak en aquariumplanten
Zoals hierboven duidelijk is geworden, is de keuze voor de juiste appelslak belangrijk. Vaak hoor je geluiden van iemand die na de aanschaf van slakken ineens allemaal aangevreten aquariumplanten heeft. De schuld nog wel eens toegewezen aan de appelslakken maar dat is bij de Pomacea diffusa geenszins het geval. Deze eten geen aquariumplanten. Appelslakken en aquariumplanten zijn dus prima mogelijk.
Appelslak en eitjes
De eieren van de appelslak zijn gemakkelijk te herkennen. Ze lijken een beetje op een tros druiven of een framboos. In het begin hebben ze nog een witte kleur maar na een paar uur wordt de buitenkant hard. Na een paar dagen krijgen ze hun definitieve roze kleur (bij de Pomacea diffusa).
De eieren moeten in een vochtige omgeving gedijen maar mogen niet nat worden of in het water terecht komen. De Pomacea diffusa legt haar eieren namelijk buiten het aquarium, een dekplaat is daarom absoluut noodzakelijk. Na ongeveer drie weken komen de eieren uit en vallen de jonge slakjes in het water.
Appelslak en voeding
Een appelslak heeft een brede eetlust, zolang er maar voedingswaarde in zit. Een appelslak maak je gelukkig door af en toe groenten als komkommer en sla in je aquarium te stoppen. Ook visvoer, dode vissen en algen worden gewaardeerd. Hoewel niet alle algen worden opgegeten. Welke aquariumbewoners dat wel doen lees je in de blog over dieren en algen bestrijden. Geef ze niet teveel eten want ze produceren een behoorlijke hoeveel afval.
Appelslak en waterkwaliteit
Appelslakken zijn doorgaans beter bestand tegen slechte waterkwaliteit dan je aquariumvissen. Er hoeven dus niet speciale eisen aan het water te worden gesteld. Waar wel aandacht aan besteed moet worden is aan de calciumconcentratie. De schelp is namelijk opgebouwd uit calsiumkristallen dus bij een tekort kunnen er gaten in de schelp ontstaan. Zorg daarom voor een pH waarde van 6,8 en 7,8.
Een andere kant van de waterkwaliteit betreft dode appelslakken. Deze zijn een grote belasting voor je aquariumwater. Haal deze dus altijd direct uit je aquarium.
Een vraag aan jou…!
Heb jij nog ervaringen, vragen of opmerkingen over de appelslak? Laat dan een reactie achter!
Wij hebben een goed draaiend aquarium met stabiele waarden en een temperatuur 25 graden.
De bak heeft een inhoud van 60 liter (Juwel).
De vissen die erin zitten zijn: 3 mannelijke guppen, 3 platy’s mix, dwerggoerami man + vrouw en 2 kleine algeneters.
Zouden hier nog appelslakken bij kunnen en hoeveel? Zijn de appelslakken een goede aanvulling op dit vissenbestand en zijn er nog bijzonderheden waar we rekening mee moeten houden?
60 liter is niet een heel groot aquarium en appelslakken kunnen behoorlijk groot worden en een flinke invloed hebben op het biologisch evenwicht in een kleine bak. Je zult de waterwaarden dan nog beter in de gaten moeten houden. Theoretisch zou het wel moeten kunnen. Succes!
Bedankt voor de reactie! Waarschijnlijk wagen we het er dan toch niet op. De waterwaardes zijn nu steeds mooi en zou jammer zijn als het biologische evenwicht verstoord zou worden.
beste heb enkel apppelslakken ,2GELE , 2BRUINE ,heb ook ondertussen al heel wat tros eitjes waarvan er al 2 van zijn ijtgekomen ,dus enkel daarvan heb zo denk wel 150 kleine appelslakkjes
ook heb hierbij een bevallen vis waarvan de kleintjes samen zitten in de aqarium
de vraag is ,wanneer mag ik mss de slakken naar aan ander aqarium verplaatsen aub
ps; zou graag de kleine visjes willen over plaatsen naar en samen me slakken grotere aqarium dus vraag me af hoe dat de visjes kan en moet overplaatsen aub
In principe kan je vissen en slakken op elk door jou gewenst moment overzetten naar een ander aquarium, zolang de waterkwaliteit van beide aquaria gelijk is. Misschien is het slim om voor het overzetten het kleine aquarium waar ze nog in zitten langzaam met de helft van het water uit het nieuwe aquarium te vullen, ze vervolgens in een overzetbakje, dat kan een emmertje zijn, te plaatsen en daar ook weer de helft nieuw water aan toe te voegen en zo de overgang vrijwel pijnloos te laten verlopen. In de nieuwe bak moeten dan uiteraard geen predatoren zitten die de jonge visjes kunnen aanvallen. Succes!
In principe kan je vissen en slakken op elk door jou gewenst moment overzetten naar een ander aquarium, zolang de waterkwaliteit van beide aquaria gelijk is. Misschien is het slim om voor het overzetten het kleine aquarium waar ze nog in zitten langzaam met de helft van het water uit het nieuwe aquarium te vullen, ze vervolgens in een overzetbakje, dat kan een emmertje zijn, te plaatsen en daar ook weer de helft nieuw water aan toe te voegen en zo de overgang vrijwel pijnloos te laten verlopen. In de nieuwe bak moeten dan uiteraard geen predatoren zitten die de jonge visjes kunnen aanvallen.
Hallo allemaal waar kan ik deze appelslak kopen of bestelle ?
Hallo een vraag verkoopt uw ook een appelslak de naam pomacea Diffuca
Heb namelijk heel veel last van slakken in mijn aquarium.
Hallo,
Ik heb een aquarium van 70 liter, hier heb ik 5 dwergklauwkikkers, 5 appelslakken en 14 neon tetra kardinalen in.. Is dit niet te veel?
Ik zie altijd liever afmetingen van de bak dan liters. Mijn idee is dat je nu wel al aan het maximum aantal dieren zit. Groetjes
Ik vroeg me af wat de ervaringen zijn over hoe lang het duurt voordat er na een behandeling met Flubenol,weer slakken in het aquarium kunnen?
Na 8 wekelijkse waterwissels van zo,n 35% heb ik de 4 appelslakken terug in de bak gedaan. Dat hebben ze niet overleeft. Duidelijk was te zien dat ze steeds meer verlamd raakten.
Is het misschien nodig om over actieve kool te filteren?
Het was maar 1 kuurtje..
Heb je dat Flubenol gebruikt tegen planaria? Ik zou sowieso een periode van 2 weken flink over actieve kool filteren. Dan moet het na de waterwissel wel weer kunnen eigenlijk.
Ik heb 3 appel slaken.
Er worden eitjes afgezet tegen het glas aan, hoe kan dat?
2 keer heb ik een trosje tegen de lichtkap aan gevonden maar zonder rezultaat.
Appelslakken leggen hun eitjes boven water. Googel er maar eens op. Er is veel over te vinden. Lees ook vooral dit eens: http://aquariumfans.nl/appelslak-je-aquarium-doen/ Groetjes en succes!
Hallo, ik had ook al een Messenger gestuurd met wat foto’s, maar ik heb dus twee appelslakken,(denk ik) maar mijn aquarium wordt nu voor de tweede keer overspoeld met kleine slakjes. Deze hebben een hele scherpe punt naar achteren . Ze lijken mij poelslakken. Wat kan ik doen?
Hoi Lisette, die slakjes zijn niet per ce een probleem. Als je ze niet wilt hebben, dan raad ik je aan om ze te vangen. Bijvoorbeeld door wat komkommerschijfjes te koken en in het aquarium te doen. Dan gaan de slakken er naar toe en kun je ze zo eruit vangen. Succes en groetjes!
hoi
ik heb in eerste instantie appelslakken gekocht omdat ik een kogelvis had maar ik vond ze te fascinerend om als voer te gebruiken en aangezien ik nog zes andere aquariums heb ik ze dus in die andere vijf aquariums erbij gezet
ik heb een hele grote staan waar ik sluiervissen en leeuwenkoppen in heb zitten die zo groot als je hand zijn en daar voelden ze zich blijkbaar goed bij want had daar binnen no time twee trossen eieren
ik heb ze ook in een bak met guppen en garnalen gezet en daar hetzelfde ook meteen trossen eieren
en heb ook bak met molly,s en daar konden ze geen eieren in afzetten want heeft geen kap erover maar leken ze zich wel goed bij te voelen ook al zijn die molly,s superdrukke vissen ging dat goed samen
ik heb er nu inmiddels al twee aquariums voor opgezet om die appelslakken ook goed te huisvesten ik heb zeven grote appelslakken ooit gekocht en deze waren bruin en geel maar de jongen die nu heb van hun hebben echt de waanzinnigste kleuren roze gestreept en paarse en parelmoer wit is jammer dat ik hier geen foto,s aan kan toevoegn….
maar ik kan nergens terugvinden dat appelslakken tomaat eten maar die van mij laten zich als gekken na onder vallen zodra ik tomaat erin gooi en zijn er gek op en ik las dat ze calcium nodig hadden zit dit niet ook in tomaat ? of moet ik hier iets anders voor halen groetjes joyce
Ha die Joyce, leuk verhaal. Je bent een echte serieuze liefhebber maak ik hieruit op. Variatie en vers voer houdt inderdaad de appelslakken gezond. Algentabletten zijn ook zeer geschikt voor Appelslakken. Die zakken snel richting de bodem en worden dan opgegeten. Plakjes augurk zijn een aanvulling voor hun dieet. Probeer maar eens. Geef ze afwisselend voer waar inderdaad wat calcium in aanwezig is. Veel plezier met deze leuke hobby en groetjes!!
Ik heb al maanden een gele appelslak en helena’s in mijn 120 liter aquarium. Dat gaat goed. Laten ze de vokwassen appelslakken met rust? Ik heb in een andere bak nog 2 appelslakken van een paar maanden maar durf die er niet bij te zetten. Wat is wijsheid?
De berichten daarover zijn verschillend. Kleine appelslakken worden opgegeten. Grote appelslakken worden volgens de berichten aangevreten tot ze dood zijn. Veel zal afhangen van het alternatieve voedsel dat in het aquarium aanwezig is. In ieder geval hebben grote appelslakken meer kans om te overleven. Groetjes
Hallo,
Als het calciumgehalte in het water aan de lage kant is, kun je er Sepia (skeletten) in doen. Wij hebben ze met een klemmetje aan een zuignap onder in de bak vast gezet. De appelslakken halen er zelf een klein laagje af; net wat ze nodig hebben. Dus Sepia is niet alleen voor parkieten!!!
We hebben nu ongeveer 12 appelslakken in onze 1,20 cm (211 liter) bak zitten.
Bedankt voor de tip, maar pas deze wel enkel toe op de aanwezigheid van deze grote slakken. Veel vissen en waterplanten zijn niet zo gecharmeerd van een te hoge KH. Groetjes
Hallo, wat heeft de zuurgraad nu te maken met de opbouw van de schelp van de slak? Dat begrijp ik niet. Ik dacht dat de KH of de GH daarvan op invloed zijn.
Groetjes Gerda
De slak moet zijn huis opbouwen met calcium. Er is dus een relatie met KH en GH. Deze calcium in een aquarium met zuur water zal minder voor de slak beschikbaar zijn. Een pH van bijvoorbeeld 6,5 zal van slakken het huisje aantasten. Een Ph minder dan 7 zal betekenen dat er zuur in het water zit. Kalk lost nu eenmaal op in zuur, vandaar. Groetjes
Een vriend van me heeft een gele appelslak maar sinds kort is er op de schelp ervan bruine aanslag… hoe krijgt hij dat eraf en wat zou het zijn?
Dat is gewoon een beetje bruine alg. Dat kan geen kwaad, rustig laten zitten. Als je de slak gaat schoon poetsen beschadig je het huis misschien. Groetjes
Kunnen de appelslaken ook samen met Citroën garnaaltjes en een clownbotia en ik heb ze in een super fiche aquarium zitten met een cm of 2 geen water onder de afdekplaat is dat genoeg om eitjes te legen of hebben ze plantjes nodig om hun eitjes te legen heb er wel drijfplantjes in zitten ik hoor graag van jullie
Ik neem aan dat je bedoelt SuperFish aquarium. Daar zou ik die clowsbotia snel weer uit halen. A) is het een scholenvis en b) wordt ie zo’n 35cm. groot. Daarna kan je de garnalen en de appelslakken wel combineren. Die slakken leggen hun eitjes probleemloos straks tegen een dekruit. Succes ermee. Groetjes
Hoi, hoe zorg je dat je het water op de juiste ph krijgt?
Dat kan door mengen met osmosewater. Dat kan door PH sturende middelen toe te voegen. Maar het kan ook door te sturen met CO2 en daar een PH-regelaar aan te koppelen. Groetjes
Hoi, mijn blauwe appelslak heeft een hoop eitjes gelegd, worden de jongen dan ook blauw?
Die kans is dan behoorlijk groot. Dus even afwachten maar. Groetjes!
Hoi,hoi,
Ik heb ook een vraagje over mijn appelslakken.
Weet dat je ze bij moet voeren maar mijn vraag is hoe vaak en hoeveel voor ongeveer 4 appelslakken?
Hoor het heel erg graag terug.
Groetjes Jolanda
Appelslakken eten wel tabletten en groenten als sla en komkommer en courgette. Ze eten best wel veel, afhankelijk van hoe groot ze zijn. Ik zou ze niet te vaak voeden en experimenteren met de hoeveelheid. Begin eens met een komkommerschijfje per week. Kwestie van proberen. Uitgangspunt is: als het niet op gaat, minder geven. Groetjes!
Hallo beste?
Ik heb een vraag!
Ik heb de paarse appelslak maar sinds vandaag ook de gele. Op de gele zitten kleine witte puntjes. Lijkt op een sesamzaadje. Wat is dit ? Ik heb ze zolang even in een quarantainebak gezet.
Ik hoor graag van iemand.
Vriendelijke groet Mark
Om dat te kunnen beoordelen zou ik een duidelijke foto moeten zien. Misschien is het wat extra kalkafzetting, maar zo in het wilde weg durf ik daar niks over te zeggen. Quarantaine is natuurlijk altijd goed voor een bepaalde periode. Succes ermee.
Ik haak even in op het verhaal voortplanting.. 4 weken terug 1 paarse appelslak gekocht voor in een klein gezelschaps bakje met dwergklauw kikkers. 1,5 week terug merkte ik een trosje eitjes op in het deksel. 2 dagen later nog een tros en nog een dag later nog 1. na ongeveer 1 week kwamen ze al uit. 100 stuks. Heb het nest eraf geschraapt en in een ander bakje gedaan. En daar kwamen ze binnen een aantal minuten uit. 2 dagen later het 2e trosje met weer 100+ slakjes. Allemaal paars rood gekleurd. Hoe kan dit zo snel uit komen. En dat met 1 appelslak slak?
Waarschijnlijk heeft de slak voordat je em kocht bij andere appelslakken gezeten en is ie daar bevrucht geraak. Door de mogelijkheid van spermaopslag kan zij nog lang bevruchte legsels produceren. Het zijn koudbloedige dieren en door de temperatuur op de plek waar de eieren werden gelegd en uitgebroed werd de ontwikkelingssnelheid gestimuleerd. Misschien heeft het weghalen de uitkomst van de eieren ook nog wat versneld. Groetjes!
Ik heb eerder een vraag over appelslakken maar weet niet waar deze te posten dus dan maar hier.
Wil graag weten hoeveel appelslakken er in een 120 liter aquarium mogen. Qua vissen zitten er 11 guppen, 2 blackmolly’s, 6 platy’s en 2 neon tetra’ s in. Wil ook graag weten hoeveel vissen erin mogen zonder overbevolking te creëren. Heel graag een reactie. Groetjes Jolanda
Ik zou er niet meer dan 4 – 6 appelslakken in doen. Het zijn ook vervuilers van het water en waarom zou je er een hele kudde van willen hebben? Je loopt ook nog de kans dat ze zich voortplanten en je er talloze jongen van krijgt. Groetjes!
Voor zover mij bekend zullen deze twee slakkensoorten mekaar niet naar het leven staan. Groetjes
Goedendag,
Ik heb n vraag, ik heb n 60 liter aquarium met daarin 3 zwarte sluierstaarten en 2 zwarte helmslakken. Je kunt je wel voorstellen dat de boel n beetje somber oogt met al die zwarte beestjes.
De gekleurde appelslakken vind ik prachtig, en zouden wat kleur aan het aquarium geven, maar is die combinatie met de helmslakken wel verstandig?
Alvast bedankt voor het advies.
Groet Brenda
heb ik al jaren helmslakken en appelslakken
Ik heb 5 appelslakken en 5 trosjes van verschillende datums.
Wegens verhuizen heb ik 3 trosjes uit de aquarium moeten halen en apart gezet.
Hoe kan ik herkennen dat de slakjes uitkomen of dat dit mislukt is?
Hoop dat ik nog iets kan doen.
Je moet de trosjes dan onder soortgelijke omstandigheden als in de lichtkap boven water plakken als het ware zodat de jonge slakjes bij het uitkomen in het water kunnen vallen. Als er binnen twee maanden niks is gebeurd kan je de trosjes wel weggooien. Groetjes
Ik heb een vraag over mijn aquarium met appelslakken, garnalen en kreeften.
Sinds 1,5 maand heb ik een aquarium van 54 liter met daarin 5 appelslakken, 10 garnalen en 3 paar blauwe dwergkreeften en 1 paar cpo (oranje) dwergkreeft. Er zit geen verwarmingselement in, alleen een filter/zuurstofpomp. Ik heb de bak drie weken opgestart met de standaard bacteriën. Na drie weken heb ik er enkele standaard aquariumplantjes (voor koud water) bij in gedaan, deze groeiden ook super en de garnalen zaten er de hele tijd op.
Alles verliep super (ik had ongeveer 6 nieuwe blauwe kreeften gespot en 2 mini appelslakjes, en in het water leken veel kleine beestjes nog te drijven) tot ongeveer 1,5 week terug. Enkele dagen daarvoor had ik de filter uitgespoeld (in wat aquariumwater). Vier van de vijf slakken gingen half dicht en gingen dood. Ook gingen enkele kreeften dood. De kleine slakjes en enkele kreeftjes leven nog. Ook zijn er nog steeds veel minibeestjes in het water (dit lijken kleine slakjes of kreeftjes).
Ik heb wat gegoogeld en de aquariumplantjes verwijderd, hier kon wellicht gif in zitten. Het verversen van het water had ik volgens de standaard gedaan, met easylife en zelf een ‘pilletje’ bacteriën. Direct na deze ‘aanval’ heb ik twee maal de helft van het water ververst, toen leek het allemaal weer beter te gaan. Er waren nog twee blauwe en twee CPO dwergkreeften over.
Bij heel goed kijken op het glas bleek ook dat er kleine wormpjes in het water zitten. Deze zijn niet goed voor de kreeften als ze vervellen. Ik heb hier een wit poedertje voor gekregen, maar dit is slecht voor de slakken. Inmiddels heeft er weer een kreeft het loodje gelegd.
Ik vraag me af of mijn kreeft/slaksterfte komt door deze iniminiwormpjes, of dat het wellicht iets anders is. Heeft iemand tips? Ik wil niet het poederspul gebruiken (waar de slakken aan dood gaan) als het niet echt nodig is.
Het kleine wormpje waar je het over hebt zijn planaria. Deze kunnen zich inderdaad explosief vermenigvuldigen en zijn vooral ’s nachts actief. De sterfte onder je slakken en kreeftjes zal hier zeker mee te maken hebben. Ze kunnen bestreden worden met flubenol. Dit spul levert wel een gevaar op vaar de appelslakken en de overgebleven kreeftjes. Die kan je het beste tijdelijk wegvangen en in een quarantaine bakje zetten terwijl je de bak ontsmet met de flubenol. Na de kuur flink water verversen en daarna de bewoners weer terug plaatsen in de hoop dat je alle planaria dan kwijt bent. Groetjes
Hoi,
Ik heb een tijd 6 appelslakken gehad. Voor het eerst. Het ging heel goed, ze groeiden als kool en waren heel actief. Nu is dat de laatste tijd een stuk minder. Ik zie ze veel vaker drijven of niks doen en ondertussen zijn er 2 dood.
Enig idee hoe dit kan? Mijn vissen zijn nog even vrolijk als daarvoor.
Ook heb ik nu al 5 weken mijn 1e trosje eitjes hangen, maar die komen niet uit lijkt het. Zit er dan niks in?
Hoor het graag!
Groetjes Zuuz
Wat de appelslakken mankeert is zo natuurlijk heel moeilijk te gokken. Dat eieren niet uitkomen kan veel verschillende oorzaken hebben. 1 Verklaring kan zijn dat ze ’s nachts gelegd worden op een plek die overdag verschrikkelijk warm wordt, waardoor de embryo’s worden gedood. Dat is bij veel van dit soort situaties het geval. Groetjes
hallo ik heb een nieuw aquarium en nu is mijn vraag wanneer kunnen hier appelslakken ingezet worden??
Alvast bedankt voor jullie antwoord
Hoi Kevin,
Wat leuk dat je appelslakken in je aquarium wilt doen! In het algemeen moet een aquarium twee weken indraaien en daarna is het tijd om je waterwaardes te gaan meten en te kijken hoe je aquarium erbij staat. Als alles in orde lijkt en je waterwaardes zijn goed, kun je voorzichtig beginnen met het toevoegen van visjes e.d. Ik raad je aan om nog iets langer te wachten met het toevoegen van appelslakken, omdat je waardes nog kunnen schommelen, mede door het toevoegen van vissen. Wil je zekerheid, dan zou ik twee maanden wachten en dan nog eens naar je waterwaardes kijken. Zijn deze nog steeds goed en heb je ook geen andere gekke dingen in je aquarium, dan kun je gerust de appelslakken toevoegen. Nog even geduld dus! En alvast veel plezier!
hallo,
ik wil appelslakken halen maar hoelang moet een aquarium draaien voor ik deze erin kan doen zonder dat alles te snel dood gaat?
alvast bedankt
Hoihoi! Zie onze andere reactie bij je vraag. Groetjes!
Hallo,
ik had een vraag. Verliezen appelslakken hun kleur? Ik ben namelijk van plan een paarse appelslak te kopen maar die is redelijk prijzig. het zou zonde zijn als ze hun kleur verloren
alvast bedankt.
Groeten, Jop
Beste Jop,
Tof hoor, een paarse appelslak! Zelf heb ik nog niet eerder gehad dat de paarse slak duurder was dan de gele, dus als ik jou was zou ik nog even verder kijken 😉 Verder ik geen ervaring met lichter kleurende slakken; ik heb weleens dode appelslakken gehad, maar de kleur van het huis bleef intact. Wat weleens wil gebeuren is dat er in de nakweek wat mis kan gaan, maar dit heeft met de omstandigheden van de kweekbak te maken. Je hoeft je hier dus niet al teveel zorgen om te maken!
Hallo Aquariumfans,
Allereerst: complimenten voor het prachtige filmpje van de appelslakken, erg mooi.
Sinds een jaar of 3 heb ik ook appelslakken en dit soort tafereeltjes zijn me dan ook niet onbekend.
Ik heb wel een paar vragen: Hou houd je de slakken zo mooi op kleur? Bij mij worden ze na een jaar groen van de alg. Ik probeer wel mijn aquarium vrij van algen te houden, maar baardalg wil soms wat hardnekkig zijn zo nu en dan. Soms poets ik de slakken voorzichtig! met een pluk filterwatten of sponsje weer zo schoon mogelijk, maar de schelp vind ik er daarna doffer uitzien. Ik heb een aquarium van 180 liter met 4 sluierstaarten. Door aanschaf van wat waterplanten laatst zijn er een paar torenslakjes meegelift. Dat zijn nu inmiddels wel meer dan 30 geworden. kan dat kwaad? Ze woelen wel mooi de bodem losser. Ik had ook nog een vraag over waarom appelslakken zomaar dood gaan, maar het antwoord las ik op de vraag van Erica hierboven. Ik had de slakken er even uitgehaald, omdat ik een paar nieuwe visjes had aangeschaft, waarna een oudere vis ineens witte stip kreeg. Ik ben nu 2 dagen bezig met esha 2000 te behandelen, maar ik las dat er koper in dit middel zit, wat niet goed is voor de slakken. ik heb ze er dus uitgehaald (alleen de drie appelslakken) en in een ander NIET draaiend aquarium gedaan, m.a.w. schoon leidingwater! Ze lijken nu meer dood dan levend.O jee, ik heb ze daar dus nu net weer uitgehaald. Heb nu wat aquariumwater in een emmertje gedaan en daar nu de slakken ingezet. Ik hoop dat ze het overleven. De laatste vraag is dan ook: kunnen de slakken wel of niet tegen het middel esha 2000? Want dan had ik ze beter kunnen laten zitten…
Hartelijke groet, Lia
Dag Lia! Bedankt voor je complimenten, leuk om te horen. En leuk te lezen dat je Appelslakken hebt. Wat mij betreft nog een onderschoven kindje in de aquariumwereld. Appelslakken zijn namelijk fantastisch om te houden. Goed, op naar je vragen! De Appelslakken bij mij worden eigenlijk gewoon niet groen. Ik heb een 300 liter aquarium en weinig tot geen last van algen. Dat laatste zal er ook iets mee te maken hebben. Het water wordt goed gefilterd en planten groeien als kool. Vooral dat laatste, heb je voldoende aquariumplanten en groeien die goed? In mijn ogen is dat het geheim tot schoon water. Het is natuurlijk niet vreemd dat er wat aanslag op de Appelslakken komen na verloop van tijd. Zelf heb ik daar -gelukkig- geen last van.
Slakken zijn over het algemeen meer een aanwinst dan een probleem in het aquarium. Ze maken schoon en zijn nuttige bewoners. 30 slakken op 180 is dan ook absoluut geen probleem. Als het er echt teveel worden kunnen je planten daarvan de dupe worden. Je zou eens een sluk sla in het aquarium kunnen doen, dan lok je ze naar één plek. Dan kun je de slakken wat gemakkelijker vangen.
Ik heb wel eens vaker gehoord dat Escha 2000 een negatieve werking voor Appelslakken kan hebben. Zelf heb ik daar geen last van gehad. Het is belangrijk om absoluut niet teveel te gebruiken. Dat je de slakken weer terug hebt gezet lijkt me ook de juiste richting. Hopelijk is het niet te laat! Houd ons op de hoogte en laat je aquarium eens zien via onze website! Dat kan via http://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen Ik ben benieuwd, Groetjes!
Dag aquariumfans,
Bedankt voor de reactie! Gelukkig hebben alle appelslakken het leidingwater avontuur overleeft! De vis is weer stipvrij en het aquarium met alle bewoners lijkt weer in balans! Ik heb best veel planten in de bak. Ik gebruik voor de CO2 dagelijks Flourish Excell en wekelijks Profito en ook wekelijks Fosfo en Nitro. Ik doe er ook een scheut spa rood bij . Ik heb inmiddels gemerkt dat het toevoegen van deze produkten zeer consequent moet gebeuren. Alleen dan floreren de waterplanten goed en heb ik minder last val alg. Zodra de toevoegingen uit balans zijn door bv een vakantie o.id. gaan de planten ook uit balans, met als gevolg: baardalg en bruine alg. Daar moet ik dus goed op letten en nóg vaker de bak verschonen. Sluierstaarten en slakken zijn prachtig, maar ze vervuilen wel snel de bak. Met een beetje extra werk hoop ik dan ook dat de slakken voortaan algvrij zijn. Ik zal binnenkort eens een foto plaatsen.
Groetjes, Lia
Ik heb een vraag. Wij hebben als een tijdje een appelslak. Omdat we ze zo leuk vinden heb ik er vandaag nog 3 gekocht. De oudste slak kruipt steeds op de nieuwe slakken, die zijn echter nog klein en verdwijnen bijna helemaal in deze “omhelzing”. Is dit normaal? En waarom doet de oudere slak dat?
Hoi Bianca, leuk dat je nog een paar appelslakken erbij hebt gekocht. Aan je verhaal te lezen zijn het alweer viendjes geworden 😉 Die omhelsing kan geen kwaad, het is natuurlijk gedrag van de slakken. Waarschijnlijk gewenning of voortplanting. Succes met de Appelslakken! Groetjes.
Hoi,
Ik ben nieuw met visjes en andere aqua-diertjes. Weet er wel wat van heb de dier en zorg opleiding gedaan maar was nooit zo interesseert in aquariums. Sinds een paar weken wel! En heb al 4 guppy’s in mijn bak zitten. Ik zit te denken om ook 2 appelslakjes erbij te doen omdat ze zo leuk zijn! Maar wat mij nog niet duidelijk is (al gezocht op google) is zie je het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes?
Groetjes Lilian
Hoi Lilian. Wat leuk dat je begonnen bent met een aquarium. Je zult er geen spijt van krijgen. Het verschil tussen mannetje en vrouwtjes appelslakken zijn heel moeilijk te zien. Wat dat betreft moet je er gewoon een aantal bij elkaar zetten en kijken wat er gebeurd. Als er een aantal verstrengeld op elkaar zitten, dan zit je goed! Veel plezier met je nieuwe hobby en groetjes!
slakken zijn 2 slachtig, of geld dat niet voor alle soorten?!
Ik heb ook 6 paarse appelslakken gekocht, verdeeld over 2 bakken. In mijn nano bakje zaten er 4 en ik heb nu allemaal baby,s op de ruiten zitten en een hoop zwarte afval op de bodum, hier ben ik niet zo blij mee. Er zitten ook crystal red garnalen in. Weet je ook of de garnalen dit afval opeten? De slakken heb ik eruit gehaald en in een andere bak gezet. De baby,s laat ik nog even groeien, kijken wat er gebeurt?
Dag Arletta! Paarse Appelslakken zijn geweldig, leuk om te zien dat je deze hebt aangeschaft. Het zijn wel grote vervuilers dus het verbaast me niet dat er veel afval op de bodem ligt. Je Crystal Red garnalen zijn zeker opruimers alleen pas op het moment dat het afval al een beetje natuurlijk afgebroken is. Ik denk dat het water eerder vervuild, dan de garnalen kunnen opruimen. Door de Appelslakken weg te halen heb je de juiste keuze gemaakt. De babies kun je inderdaad laten, maar ook die moeten op een bepaald moment overgeplaatst worden. Veel succes met de Appelslakken en houd ons op de hoogte! Groetjes!
halo allemaal
ik heb enkele vraagjes op 1 week tijd heb ik 3 trosjes van men paarse appelslakken 1 ervan was er afgevallen in het water en heb deze eruit gedaan en op een vochtige plek in aquarium gezet ( heeft dat nog nut denken juli ?
de 2 ander zijn gebleven. dankzij alle berichten hier heb ik ontdekt dat ze na 3 weken uitkomen 🙂 maar ik lees ook dat ze na de bevalling na enkel uurtjes roos worden ! die van mij blijven win / gebroken wit. is dat normaal ?
hoelang leven appelslakken gemiddeld ?
Hoi Cliff! Leuk dat je Appelslakken hebt aangeschaft en dat je trosjes met eitjes hebt. Het afgevallen trosje kun je laten liggen, dat moet wel goedkomen. Ook kan er kleurverschil in eitjes zijn, daar zou ik me niet teveel om druk maken. Wat betreft de leeftijd. Als je aquarium echt warm is zoals 28 graden, dan zullen ze niet ouder dan een jaar worden. Is je aquarium rond de 24-25 graden, dan kunnen Appelslakken 3-4 jaar worden. Succes met de eitjes! Groetjes!
Hallo mensen,
Ik heb een vraag over mijn paarse appelslak. Deze zit al ruim twee jaar alleen in mijn aquarium. Nu had ik een half jaar geleden ineens drie trossen eitjes hangen… Die zijn ook uitgekomen en heb vervolgend een stuk of 150 slakjes naar het tuincentrum gebracht… Nu zijn we dus een half jaar verder en zie ik gisteren tot mijn verbazing wederom een tros eitjes hangen… Kweekbakje om de eventuele jongen op te vangen hangt er weer onder maar ik vraag me toch iets af. Ik begreep dat deze slakken hermafrodiet zijn en dat ze in staat zijn om zaad een tijd op te slaan voor een later tijdstip wanneer de omstandigheden optimaal zijn… Maar dit is toch wel erg lang! Ik kan hier niets over terugvinden op internet en vraag me dus af of iemand dit wel eens heeft gehad?
Alvast bedankt voor het lezen en kijk uit naar jullie ervaringen/reacties…
Groetjes Lill
Hoi Lill,
Wat een bijzonder verhaal! Echter, veel slakkensoorten zijn inderdaad hermafrodiet, maar de appelslak zoals wij die kennen echt niet! Zij hebben echt een mannetje en vrouwtje nodig om zich te kunnen voortplanten. Weet je echt zeker dat je maar één appelslak hebt? En dat de eitjes van je appelslak zijn? Ik zou het toch eens even goed checken! Groetjes
Hoi Lil en beheer.
Ik heb dus ook echt één paarse appelslak zitten die 2 trossen eieren heeft geproduceerd!
Hij is met n andere als klein bolletje in mijn bak gekomen…de ander heb ik nooit meer gezien en de bak waar ik ze in heb zitten garnaaltjes (ook handig voor algen op slakken) en guppys. Hij is ook maar 30×30 en word voor jonge visjes gebruikt.
De eitjes zij mooi roze gekleurd en nu donker. Ik zie dat er eiblaasjes open zijn. Bakje eronder gehangen maar zie er geen in.
Dus nu mijn vraag net als van n andere schrijfster.
Zijn ze echt geen hermafrodiet? Zijn de trossen soms niet bevrucht?
Trouwens één tip: dwars doorgesneden rauwe courgette op vork prikken en vastzetten op de bodem….je appelslak gaat er bijna niet meer vanaf tot hij op is….geweldig om te zien!
Ben benieuwd wat t antwoord op de trossen is…
Groetjes, Anja.
Hallo,ik heb 2 appelslakken zitten in mijn kleine aquarium en een maand of 2 gelede had ik een 5 tal
trossen waar er een oneindig aantal jongen uitgekomen zijn met het gevolg dat er nu toch een 100 tal jonge slakjes in mijn kleine bak zitten.Ze zijn nu al 1a 1,5 cm groot.Probleem ,waar kan ik ze kwijt?
Iemand raad?
Goedemiddag. Allereerst, wat leuk dat je trossen slakken hebt. Je kunt het proberen op onze facebookpagina te zetten. Daar zijn vast wel liefhebbers voor te vinden. Groetjes!
Ik gaf m’n teveel aan slakken altijd aan een vriendin die ze aan haar kogelvissen en slak etende reptielen en amfibien voerde…
Er bestaat ook een aquariumslak die andere slakken eet, de slak etende slak is de naam waaronder ik hem ken, een geel met bruin/zwart gestreept huisje, en vrij klein vergeleken de appelslak, alhoewel ze die dus wel blijken te eten.
Succes ermee!
Hoi, Ik heb ’n dringende vraag aan de kenners.
Ik heb ’n aquarium met gupjes,zwaarddragers,platy’s, neon-tetra’s, corydoras, en algeneters(weet even hun naam niet), en ’n aantal superleuke appelslakken. Alles “fokt” bij mij enorm, ik heb nu 9 trossen slakkeneitjes! maar ook babygupjes,zwaarddragers en platy’s, dus ’t lijkt erop dat ze ’t allemaal naar hun zin hebben. nu de baby’s iets groter aan ’t worden zijn is mij sinds ’n dag of 3 opgevallen dat vooral de baby-platy’s/zwaarddragers constant de volwassen appelslakken “bijten/pikken”, de slak maakt dan ’n schrikachtige beweging en krimpt ineen en sluit zijn huisje. Ik vind dit uiteraard echt niet leuk. Ik heb de ouders vd vissen dit ook nooit zien doen. en ik dacht dat platy’s en zwaarddragers toch geen agressieve vis was? Wat is dit? heeft iemand dit eerder meegemaakt? Ik voer ruim voldoende (eerder nog teveel) dus honger kan ’t ook niet zijn. Help wat moet ik doen?
Ik hoop op reacties en tips
Hoi Sonja,
Kun je ons wat meer details over je aquarium geven. Zo op het eerste oog klinkt het alsof je te veel aquarium bewoners in je aquarium hebt. Hierdoor hebben je vissen te weinig ruimte en kunnen ze agressief gedrag vertonen. Het is vaak een combinatie van bovenstaande en dat je platy’s en zwaarddragers de voelsprieten van een appelslak aanzien voor een lekker hapje. Laat het ons weten! Groetjes
Hoi,
Dank voor Uw reactie en tip, Ik denk zelf ook dat er inmiddels (met al die baby’s erbij) ’t overbevolkt is geworden. Ik heb ’n bak van 80X40X40 en er zaten 4 soorten in(neon-tetra’s,guppies,platy’s,zwaardragers) van alle soorten 5 exemplaren, verder nog 3 corydoras en 3 ancistrus en 3 appelslakken. maar inmiddels met al die baby’s is ’t ontelbaar. Ik heb nog nooit geen dode vissen/of ziektes gehad, ververs elke week 1/3 van ’t water, nitrietwaarde en phwaarde zijn steeds goed. Ik zit te overwegen om er nog ’n bak bij aan te schaffen voor alle baby’s, maar alles “fokt” zo snel, dat ik denk dat ik dan binnenkort steeds meer bakken zal moeten aanschaffen, dus wellicht dat ook ’n mogelijkheid is (b.v. via marktplaats) ’n ander huisje voor ze te zoeken.
Dank nogmaals voor de tip, groetjes Sonja
Hoi Sonja,
Zeer graag gedaan en bedankt voor de terugkoppeling. Erg interessant om te lezen. Je kunt inderdaad niet door blijven gaan met nieuwe aquaria. Wellicht dat de buren nog geinteresseerd zijn 😉 Groetjes!
Hallo,
ik heb een bak van 125l en heb tot nu toe enkel guppys en twee Otocinclus affinis.
Kunnen appelslakken met deze samen? Later wil ik ook nog andere soorten vissen erbij zetten.
Graag hoor ik van u.
Mvg
Hoi Mel!
Leuk dat je Appelslakken hebt. Zeker een meerwaarde voor je aquarium! En ja hoor een Appelslak kan prima samen met de door jou genoemde vissen. Andere vissen kunnen ook prima samen, maar bijvoorbeeld niet de Clown Botia. Heel veel plezier met!
ook wij zijn sinds kort in het bezit van appelslakken en posthoornslakken, wat een gave beesten !!!!!
helaas in onze andere bak hebben er een paar een aanval van kreeften niet overleefd nu vraag ik me af omdat de lege huisjes eruit moeten of kunnen die voor de sier blijven liggen ?
en wat kan ik ze eigenlijk voor lekkers te eten geven, hoorde wortel oa maar word dit dan rauw of gekookt bedoelt en hebben jullie verder nog eet tips !
groetjes !
Hoi Angelique!
Ja ze zijn leuk he! Goed om je enthousiasme zo te zien. Sommige kreeften en Appelslakken gaan inderdaad niet goed samen. Nu is het belangrijk dat je dode appelslakken snel uit je aquarium haalt. Een dode appelslak is namelijk een behoorlijke belasting voor je aquarium water. Dat kan weer leiden tot allemaal vervelende gevolgen. Zoals ziekten. Wees gerust, het zal niet meteen in zo’n vaart lopen, maar het is wel vragen om problemen als er bijvoorbeeld structureel of meerdere overlijden. Vervolgens kun je prima het huisje weer terug doen in je aquarium. Ziet er best leuk uit nog.
Qua voedsel kun je proberen om wat wortels of een komkommer erin te doen. Als je dat kookt dan zakt het naar de bodem, en dat is wel zo handig! Groetjes!
Mijn appelslak is nu 3 jaar oud en onwijs actief ik geniet er iedere keer van klimmen en klauteren en vallen en heb al heel vaak trossen met eitjes gehad maar nu zijn ze allemaal uit gekomen en heb er 9 stuks in mijn aquarium zitten super gewoon nu maar hopen dat het goed gaat
Dag Willem! Wat superleuk om te horen! Dat is nog niet zo makkelijk dus goed gedaan. Houdt ons op de hoogte van de voortgang want ik ben erg nieuwsgierig!
Hoihoi,
Ik heb 3 appelslakken gekocht bij een aqaurium winkel, 2 paarse en een blauwe. Nou zijn deze van een andere soort dan jullie beschrijven want deze eitjes zijn wit en deze klimmen ook bijna het water niet uit.
Maar nou is het geval dat ik ondertussen al heel veel kleine slakjes heb, opzich geen probleem. Maar alle 3 de groten zijn dood gegaan. De waardes van het water en de temperatuur zijn prima, ik heb er namelijk ook een axolotl in. Maar ik kan niet ontdekken waarom ze dood zijn gegaan.
Hoi Danielle,
Het is altijd lastig te achterhalen waarom Appelslakken doodgaan. Ik zelf bijvoorbeeld heb een paar jaar 4 appelslakken gehad en ineens waren ze dood. Binnen een week, terwijl ik niets anders heb gedaan dan anders. Sindsdien voer ik ze altijd ietsje bij met vers sla of gekookte komkommer. Dat gebruik ik ook om die andere slakken te vangen en eruit te halen. Sindsdien leven ze nog! Dus wellicht iets om te proberen! Groetjes!
Hoi Danielle.
N Axolotl is n vleeseter….misschien dat ze t daarom niet hebben overleefd?
Groetjes.
axolotls eten ook slakken, ze happen eigenlijk naar alles dat beweegt is mijn ervaring, misscchien zijn ze opgegeten, of dood gegaan door aanvallen van de axolotl?
Goedendag, per toeval ontdekte ik dat er 2 appelslakken op elkaar zaten.
ik had dit nog nooit gezien,omdat dit ook 1ste keer is dat ik er heb natuurlijk.
Bij nader uitzoeken en lezen op internet ben ik er ook achter dat we nu al 2 trossen met eitjes hebben hangen aan de wand boven het water.
Ik wil deze eitjes wel uit laten komen en ze graag in een eigen bakje zetten zonder dat ze door de ander vissen worden opgegeten. De papa is zwart/grijs en de mama is een gele appelslak.
De gele vind ik persoonlijk veel mooier…. Zijn de Groene en Blauwe appelslakken ook ergens te koop?
Of eten deze je aquariumplanten op? Mvg Erica
Hoi Erica,
Wat leuk dat je appelslakken zich willen voortplanten. Als de eitjes uitgekomen zijn moet je goed zoeken maar is wel het goede moment om ze apart te zetten. Zodat de Appelslakken niet worden opgegeten. Zorg er wel voor dat je daarvoor een ingedraaid aquarium voor gebruikt, anders zijn de waterwaarden niet goed en zullen de appelslakken doodgaan. Zorg ook voor voldoende aquariumplanten! Groene en blauwe Appelslakken heb ik zelf nog nooit in de winkel gezien dus dat blijft een beetje afwachten. Online moet je ze niet kopen want dan weet je niet wat je in huis haalt. In het slechtste geval krijg je een verkeerd soort en worden je planten opgegeten. Dat moeten we niet hebben. Succes met de kleintjes!