Aquarium led verlichting, wat moet je weten!
Enkele jaren geleden is er een nieuwe vorm van verlichting verschenen, die geleidelijk aan ook steeds meer zijn weg begint te vinden in de aquariumwereld. We hebben het hier over de opkomst van LED (Light Emitting Diode). Met deze opkomst komen natuurlijk ook vragen en internet staat bol van de antwoorden en mogelijkheden. Maar wat is nou waar en wat niet? En waar moet je op letten bij het kopen van aquarium LED verlichting? We vertellen je meer over wat LED verlichting is, hoe je aquarium verlichting dag en nacht kunt regelen voor een natuurlijk ritme, hoe het zit met Watt en Lumen, en nog veel meer!
Wil je LED verlichting kopen om algen te bestrijden?
Heb je last van algen en denk je aan nieuwe verlichting? Koop dan niet meteen nieuwe LED verlichting. Er zijn andere oplossingen voor. Zelf gebruik dit anti algenmiddel en dat werkt perfect. Vaak kan je aquarium verlichting dan nog wel wat langer mee. Wil je toch LED-verlichting kopen? Oriënteer je eerst goed op wat er allemaal in de markt is.
In deze blog gaan we in op veel voorkomende vragen met betrekking tot aquarium LED verlichting voor het zoetwateraquarium en we hopen jullie zo te helpen in de zoektocht naar het kopen van de perfecte verlichting voor je aquarium!
De onderwerpen die in deze blog aan de orde komen zijn:
- Waarom overstappen op aquarium LED verlichting?
- Aquarium LED verlichting en algenbestrijding
- Waarom de kleur van je aquarium LED verlichting belangrijk is
- Overstappen op aquarium LED verlichting: Hoe pak je dat nou aan?
- Wat zegt graden Kelvin over je aquarium LED verlichting?
- Watt en Lumen: Hoe zit dat dan?
- De voordelen van het dimmen van je aquarium LED verlichting
- Tot slot een vraag aan jou!
Aquarium LED verlichting
Wat is dat nou eigenlijk, Aquarium LED verlichting? LED verlichting zijn lampen die gebruikmaken van kleine diodes om licht te geven. Deze lampen komen voor in allerlei kleuren en sterktes, zodat je de look van je aquarium kunt aanpassen en de kleuren van je vissen en planten echt kan laten opvallen. Sommige LED-lampen zijn zelfs speciaal gemaakt om de groei van je planten te ondersteunen. Je kunt ook vaak een timer instellen om dag en nacht na te bootsen. Zo kunnen vissen een natuurlijk ritme aanhouden.
Aquarium LED verlichting verbuikt minder energie en gaat langer mee
Een andere belangrijke vraag – waar iedereen mee te maken krijgt – is: Waarom zou ik overstappen op aquarium LED verlichting? Het simpele antwoord hierop is: Aquarium LED verlichting heeft vele voordelen, waaronder minder energieverbruik door een laag vermogen en in vergelijking met TL-verlichting gaat aquarium LED verlichting langer mee. Het is zelfs zo dat als je de verlichting in je aquarium optimaal wilt houden, de TL-verlichting elk jaar vervangen moet worden, omdat het zijn verlichtingscapaciteit verliest. Daarnaast wordt er beweerd dat aquarium LED verlichting beter zou zijn in de strijd tegen algen. Of dit zo is, bespreken we verderop.
Andere leuke bijkomstigheden van aquarium LED verlichting, zijn:
- Schittering effect: Hierbij wordt de beweging van het oppervlaktewater duidelijk weerkaatst op glimmende oppervlakken, zoals de rug van je aquariumvissen 😉 Hierdoor beleef je het onderwaterleven nog intenser!;
- Dimbaar: Doordat aquarium LED verlichting dimbaar is, kun je verschillende situaties in je aquarium creeëren, zoals dag- en nachtverlichting, zonsopgang, zonsondergang, schemering, bewolking en maanlicht.
- Lichtspreiding beperkt zich tot het aquarium: Bij TL-verlichting is de lichtspreiding 360° (helemaal rond). Hierdoor wordt veel licht niet effectief gebruikt en kun je een soort bouwverlichtingseffect hebben in je kamer. Aquarium LED verlichting beperkt de lichtspreiding vaak tot 120°, waardoor de verlichting minder buiten je aquarium valt.
Kortom: Het verschil tussen LED en TL is:
- LED heeft een lager energieverbruik dan TL
- LED heeft een langere levensduur dan TL
- LED heeft meer technische mogelijkheden dan TL
Let wel op: Aquarium LED verlichting staat nog in de kinderschoenen en (nog) niet elke LED verlichting voldoet aan de verwachtingen die worden gewekt. Het grootste risico bij het kopen van aquarium LED verlichting is: Meer geld voor minder licht. De levensduur van de verschillende LED’s moet zich in de praktijk nog bewijzen. Ook de ‘halfwaarde tijd’ (het teruglopen van de verlichtingscapaciteit) is in de praktijk nog niet bewezen.
Aquarium LED verlichting helpt algen bestrijden
Er zijn verkopers die beloven dat de overstap naar aquarium LED verlichting je problemen met algen oplossen. Om te beoordelen of dit waar is, moeten we eerst kijken wat algen nu eigenlijk zijn.
Veel mensen denken namelijk dat algen van die irritante groene diertjes (nee, geen aliens 😛 ) zijn, die je hele aquariumwereld overnemen. Dat ze deze wereld over kunnen nemen is waar, maar het zijn geen diertjes. Het zijn eigenlijk ook gewoon planten, zij het een simpele variant. Wist je bijvoorbeeld dat zeewier ook een algensoort is?
De meeste algen doen – net als alle andere planten – aan fotosynthese (het proces waarbij lichtenergie gebruikt wordt om CO2 in je aquarium om te zetten in andere bruikbare stofjes). Dit is heel belangrijk voor de plantengroei! Vandaar dat algen aquariumplanten kunnen wegconcurreren en andersom. Als de algen namelijk alle voedingsstoffen opgebruiken en niets overlaten voor de aquariumplanten, gaan je planten dood.
Maar als je aquariumplanten goed groeien en daardoor de voedingsstoffen voor de algen wegnemen, gaan je algen dood. Dat is pas algen bestrijden!
De conclusie is dus eigenlijk: Algen gaan alleen maar dood (of kunnen zich niet uitbreiden) als je plantengroei goed is. En dat is eigenlijk wat de verkopers zeggen: Aquarium LED verlichting kan ervoor zorgen dat je plantengroei beter wordt.
Maar…. is dit dan waar? Ja, dit is waar. Dit heeft namelijk alles te maken met het kleurenspectrum van LED. Bij de fotosynthese gebruiken planten namelijk rood en blauw licht en dit kun je met aquarium LED verlichting maken. Hierover in het volgende hoofdstuk meer.
De kleur van je aquarium led verlichting is belangrijk
Als je op zoek gaat naar de verschillende kleuren aquarium LED verlichting, dan vind je vaak de volgende kleursamenstellingen:
- Blauw;
- Wit;
- Blauw/wit;
- Rood/wit;
- Blauw/rood/wit;
- Paars;
- RGB.
RGB gaat hier niet over de Regionale Belasting Groep en ook niet over Recylced Green Bikes J, maar letterlijk over de kleuren Rood, Groen en Blauw. Wanneer aquarium LED verlichting bestaat uit de kleur RGB, betekent dit dat eigenlijk elke kleur met deze verlichting gecreëerd kan worden. Het werkt namelijk volgens hetzelfde principe als het mengen van de primaire kleuren rood, geel en blauw. Rood en geel maakt oranje, rood en blauw maakt paars en geel en blauw maakt groen. En…. als je nou de kleuren rood, geel en blauw mengt krijg je… juist: Een heel vies kleurtje. Gelukkig is dit niet zo met RGB-licht: Als je deze kleuren alle drie mengt, krijg je juist wit licht! Zoals de afbeelding hier laat zien.
Nu lijkt RGB de perfecte oplossing. Je kunt er immers alle kleuren mee creëren die je maar wilt. Maar… dit hoeft niet!
Voor de plantengroei wordt namelijk maar een deel van het brede lichtspectrum dat RGB LED biedt gebruikt. Voor de fotosynthese wordt voornamelijk licht uit het blauwe en rode spectrum gebruikt. Het groene licht is niet nuttig voor de plant en wordt gewoon teruggekaatst. Voor je plantengroei volstaat dus verlichting met rode, blauwe en witte LED. De witte lampjes zijn er speciaal voor jou en onze ogen 😉 Sfeerverlichting.
Natuurlijk kun je RGB LED prima gebruiken om de gewenste – meest gekke – kleuren in je aquarium te creëren, maar houd daarbij wel rekening met je plantengroei. Aquariumplanten stellen verschillende eisen aan aquariumverlichting.
Wat doet rood licht in aquarium
Rood licht in je aquarium kan verschillende effecten hebben, maar wat doet rood licht in aquarium nou eigenlijk en wat zijn de voordelen? Het maakt de kleuren van je vissen en planten vaak wat feller, waardoor je aquarium er nóg mooier uitziet, vooral als je het als accentverlichting gebruikt. Ook helpt rood licht sommige planten beter te groeien.
Daarnaast kan rood licht minder stressvol zijn voor je vissen dan fel wit of blauw licht, vooral ’s avonds of ’s nachts. Het geeft een rustiger sfeertje zonder dat je vissen er last van hebben. Maar let wel op: te veel rood licht kan ook de groei van algen bevorderen, dus gebruik het niet te veel. Zorg voor een goede mix van verschillende lichtkleuren in je aquarium om ervoor te zorgen dat alles gezond blijft.
Aquarium verlichting dag en nacht
Goede verlichting in je aquarium is super belangrijk voor zowel je vissen als je planten. Het beste is om een aquarium verlichting dag en nacht aan te houden dat het natuurlijke ritme nabootst. Dat betekent meestal dat je de lampen zo’n 8 tot 12 uur per dag aan hebt en daarna weer uitdoet. Zo help je je vissen aan een gezond ritme en krijgen je planten genoeg licht om te groeien.
Je kunt hiervoor een timer gebruiken die de verlichting automatisch aan- en uitzet, zodat je een vaste routine hebt. Het is ook slim om wat te variëren met de felheid en de kleur van het licht, bijvoorbeeld door overdag fel licht te gebruiken en ’s ochtends en ’s avonds juist een wat zachtere, warmere tint. Door het licht zoveel mogelijk natuurlijk te laten lijken, voorkom je dat je vissen gestrest raken en zorg je voor een gezonder aquarium. Hieronder lees je meer over zonlicht en maanlicht nabootsen.
Zonlicht nabootsen klinkt logisch, maar is het niet
Vaak horen we dat mensen zonlicht (of daglicht) willen nabootsen. Logisch, wat is nu beter dan moeder natuur. En met RGB-licht kun je zonlicht nabootsen. Het is inderdaad zo dat in de natuur alle kleurenspectra aan bod komen – van UV tot infrarood – en dat de verhouding afhangt van de seizoenen. Zo is er in de zomer meer blauw licht voor de groei en in de herfst meer rood licht voor de vruchtproductie. Maar daarnaast is er ook een verschil in de hoeveelheid licht. In de winter kan er namelijk wel tot 90% minder licht zijn dan in de zomer.
Gaat het over de verzorging en groei van je aquariumplanten, dan moet je ook nog eens kijken of de ‘originele’ planten in de schaduw staan of niet. Schaduwplanten hebben namelijk weer meer rood licht nodig en aquariumplanten die in de volle zon groeien hebben weer meer behoefte aan blauw licht.
Om een ingewikkeld verhaal simpel op te lossen: Het is niet verstandig om echt zonlicht (of daglicht en de seizoenen) na te gaan bootsen in je aquarium. Het aquarium heeft door de beperkte inhoud (en het relatief grote aantal vissen en planten op dit kleine stukje) zijn eigen ‘wereld’ en vraagt daarom ook om zijn eigen licht. Het advies is om voor zowel rood als blauw licht te gaan, dan zit je altijd goed.
Samen met wit licht ziet je aquarium er dan prachtig uit. Je kunt hiervoor ook blauw, wit, blauw/wit, rood/wit, blauw/rood/wit en RGB als aquarium LED verlichting gebruiken. Aan jou om te kijken wat er in je aquarium en je budget past.
Leuk feitje: Met aquarium LED verlichting kun je wel een zonsopkomst en zonsondergang in je aquarium creëren. Aquarium LED verlichting is namelijk dimbaar! Over het dimmen van je aquariumverlichting gaan we verderop dieper in.
Nachtverlichting aquarium (maanlicht)
Hier en daar wordt ook nog gesproken over het nabootsen van maanlicht, dus de nachtverlichting in aquarium. Dit wordt veelal gedaan met blauwe aquarium LED verlichting, gericht op één enkel punt in het aquarium. Dit licht is vooral decoratief en heeft geen toegevoegde waarde voor de aquariumplanten. Maar pas op! Alleen blauw licht is ook licht en hoe langer het licht is in je aquarium, hoe fijner algen dat vinden. Probeer daarom te doseren.
Overstappen op aquarium LED verlichting: Hoe pak je dat nou aan?
Bij de aanschaf van een aquarium hebben veel mensen een aquarium met een lichtkap. Wanneer je over wilt stappen op aquarium LED verlichting, kom je al de eerste uitdaging tegen. Want: Op internet wordt aquarium LED verlichting vaak los aangeboden en wel met de volgende systemen:
- Beugelsystemen
- Ophangsystemen
- Zuignappen
Het beugel- en ophangsysteem zijn bedoelt om op of boven je aquarium te plaatsen. Maar waar laat je de lichtkap dan? De verlichting onder water (met zuignappen) is dan een oplossing. Een nadeel hiervan is dat de verlichting niet meer boven je aquarium hangt, maar ergens aan de zijkant. Niet ideaal, maar moet je zelf dan maar constructies gaan maken, waarbij je de aquarium LED verlichting met bevestigingsbeugels aan de bestaande TL-verlichting hangt?
Gelukkig is er goed nieuws! De aquarium LED verlichting is nog steeds in ontwikkeling. En daar spelen bekende merken nu al handig op in!
Er bestaat bijvoorbeeld een LED-balk die heel gemakkelijk je T5 of T8 lichtbalk vervangt. De kleppen aan de zijkant van de lichtbalk (zoals bij veel Juwel aquaria) zijn gewoon weer te bevestigen aan de LED balk.
In plaats van je lichtbalk te vervangen, is er ook nog een andere mogelijkheid. Verwijder je TL buis (T5 of T8) en zet gewoon een LED-buis in de al bestaande bevestigingsringen van je TL verlichting.
Ook zijn er LEDunits ontwikkeld die geschikt zijn voor alle soorten aquaria met T5 en T8 verlichting. Deze kunnen gewoon bevestigd worden aan het ‘oude’ verlichtingssysteem.
Daarnaast kunnen deze units worden opgehangen of bovenop het aquarium worden geplaatst. Multifunctioneel dus!
En jazeker, ook voor nano-aquaria is er handige aquarium LED verlichting, die te bevestigen is aan aquaria van 10 tot 30 liter.
Waar moet je verder op letten? Naast de verschillende kleuren van aquarium LED verlichting, wordt er ook nog gestrooid met de woorden Watt, Lumen en Kelvin. We leggen het uit!
Wat zegt graden Kelvin over je aquarium LED verlichting?
Goed, je hebt je aquarium LED verlichting gevonden, met een bepaald percentage koud- en warmwit licht, rood licht en blauw licht. Kleurtemperatuur: 6800K. Uhm… wat?
‘K’ staat voor graden Kelvin en dit zegt dus iets over de kleurtemperatuur. Nu weet je nog weinig meer hè? Het komt erop neer dat hoe lager het aantal K(elvin), hoe warmer de kleur van je verlichting is. Blauwachtig licht heeft een hogere kleurtemperatuur dan roodachtig licht. Een gloeilamp is hele warme verlichting (en heeft dus een lage ‘K’) en de allereerste LED (blauwachtig) was hele koude verlichting (met een hoge ‘K’). Om het duidelijker te maken, staan hieronder de kleurschakeringen per ‘K’.
Voorbeelden hoe de verhouding ‘K’ ten opzichte van de kleurtemperatuur is:
Kleurtemperatuur (K) | Omschrijving |
1200 | Kaarslicht |
2000 | Zonsopkomst en -ondergang |
2800 | Gloeilamp |
3000 | Halogeenlamp, TL 830 |
3500 | Uur na zonsopkomst |
4000 | TL 840 |
5000 | Gemiddelde overdag |
6500 | Heldere blauwe hemel |
7000 – 10000 | Zware bewolking zonder direct zonlicht |
Wil je het aquarium als een levend schilderij in je woonruimte hebben staan, dan geldt de regel: Hoe hoger het aantal ‘K’, hoe beter je aquarium tot zijn recht komt. Immers: bij 6500K (heldere blauwe hemel) springen je vissen en aquariumplanten beter in het oog dan bij 1200K (kaarslicht).
Watt en Lumen: Hoe zit dat dan?
De Watt (W) is de natuurkundige eenheid van vermogen (energie per tijdseenheid). Een lamp met een vermogen van 60 watt gebruikt een hoeveelheid energie van 60 joule per seconde. Dit zegt dus niets over de lichtopbrengst. En juist de lichtopbrengst is belangrijk om te weten als het gaat over de lichtkwaliteit in je aquarium. De lichtopbrengst is uitgedrukt in Lumen. Maar hoeveel moet je nou aan lichtopbrengst hebben in je aquarium? Dit hangt af van een groot aantal factoren, waarvan de volgende de belangrijkste zijn:
- De afmetingen van het aquarium;
- Het type aquarium;
- De aanwezigheid van voedingsstoffen voor de planten;
- De lichtkleur en groeirendement;
- Het type verlichting.
Globaal bij een standaard aquarium kunnen de volgende richtlijnen gevolgd worden:
Type aquarium | Te houden planten | Verlichting | Lumen/liter |
Gezelschapsaquarium
Malawi/Tangayika biotoop Zuid/Midden Amerika of Azie biotoop |
Dit type aquarium is voornamelijk geschikt voor planten die weinig tot gemiddeld licht nodig hebben. | Zwak verlicht aquarium | 10 |
Gezelschapsaquarium
Nano aquarium Plantenbak |
In dit aquarium kunnen planten met een gemiddelde tot hogere lichtbehoefte staan. | Gemiddeld verlicht aquarium | 15 |
Gezelschapsaquarium
Aquascape aquarium Plantenbak |
In dit type aquarium kunnen planten met een hoge lichtbehoefte gehouden worden. | Sterk verlicht aquarium | 20 |
Houd er rekening mee dat er op 50 cm waterdiepte nauwelijks nog licht van het belangrijke rode spectrum de bodem bereikt, waardoor bij een waterdiepte van meer dan 50 cm de verlichting nog slechts matig voldoet voor het aquarium. In dit geval zal het aantal lumen met betrekking tot je rode LED-verlichting voor het aquarium, hoger moeten zijn dat het gemiddelde.
Mocht het aantal Lumen nou niet vermeld zijn, check dan even onderstaande tabel met de lichtopbrengst in Lumen vergeleken met Watt.
Wattage (gloeilamp) | Lumen (aquarium LED verlichting) |
15 | 136 |
25 | 249 |
40 | 470 |
60 | 806 |
75 | 1055 |
100 | 1521 |
150 | 2452 |
200 | 3452 |
De voordelen van het dimmen van je aquarium LED verlichting
Met een controller is je aquarium LED verlichting te dimmen. Dit kun je bijvoorbeeld inzetten om een zonsopgang en zonsondergang te creëren of dag en nacht te simuleren. Bijkomend voordeel hiervan is dat je meteen een timer op je verlichting hebt staan. Daarnaast – en misschien wel de belangrijkste reden – om een dimmer bij je aquarium LED verlichting te nemen, is het instellen van de lichtintensiteit in je aquarium.
Zoals hierboven beschreven is het voor de balans in je aquarium o.a. belangrijk om het juiste aantal Lumen aan verlichting te hebben. Door de verlichting te dimmen, kun je de lichintensiteit instellen naar de biotoop die jij in je aquarium hebt. Ook kan het heel goed werken bij de bestrijding van algen. Waar je met TL verlichting het aantal uren dat je verlichting aan staat vaak terug moet schroeven naar minder dan 8 uur op een dag, kan het met aquarium LED verlichting volstaan om de lichtintensiteit terug te schroeven naar bijvoorbeeld 40% (afhankelijk van het percentage dat je al hanteerde).
Ook is het belangrijk om bij de overstap van TL- naar aquarium LED verlichting de lichtintensiteit langzaam op te bouwen. Aquarium LED verlichting heeft veelal een hogere lichtintensiteit dan TL verlichting. Zet je je aquarium LED verlichting meteen op 100%, dan is de kans op een algenexplosie groot.
Voorbeeld: Je hebt een gezelschapsaquarium met redelijk wat planten van 240 liter. Zet deze dan niet meteen op 20 Lumen per liter, maar neem eerst 15 of zelfs 10 Lumen per liter. Stel: Je hebt aquarium LED verlichting dat 4519 Lumen aan licht opbrengt. Je wilt in dit geval dus 2400 tot maximaal 3600 Lumen aan lichtopbrengst. Dit kun je bereiken door je licht te dimmen naar 53 – 80%.
Kortom: De voordelen van dimmen zijn:
- Het creëren van zonsopkomst en -ondergang;
- Het regelen van de lichtintensiteit geschikt voor elk type aquarium;
- Je hoeft je verlichtingsduur niet te verminderen bij problemen met algen.
Tot slot een vraag aan jou!
Het loont in mijn ogen zeker om over te stappen op aquarium LED verlichting. Het biedt zeker op technisch vlak vele mogelijkheden. Daarnaast is aquarium LED verlichting op langere termijn ook milieuvriendelijker. Als je bovenstaande tips in acht neemt, ben je al een heel eind op weg in je zoektocht naar de juiste LED verlichting voor je aquarium.
Natuurlijk is aquarium LED verlichting nog volop in ontwikkeling en is er nog genoeg om aan te passen en te ontdekken. Heb jij nog aanvullingen of wil je je eigen ervaringen met ons delen? Laat dan een berichtje achter in de comments of stuur ons een email!
Dank voor deze site. Na 52 jaar begin ik weer met een bak van 200 x50x50cm. Een hoop te leren dus.
Beste we hebben een aquarium Aquatlantis van 1,50 met ingebouwde ledbalk in de kap willen overstappen naar Axolotls maar de led is te fel kunnen we er een dimmer opzetten die in het stopcontact gestoken wordt om te dimmen?
Alvast bedankt voor de moeite
Ruth
Hoi Roderick,
Ik heb een vraagje over de verlichting. Ik heb 2 buizen met led verlichting in mijn aquarium van 60 liter. De ene is alleen wit licht, de ander is gekleurd licht. Die laatste kan ik met een afstandsbediening instellen op afzonderlijke kleuren nl rood, blauw, groen, geel, oranje. Ook de licht intensiteit kan ik hiermee instellen op 4 standen. Mijn vraag: moet ik beide lampen aamzetten en welke kleur is dan goed om bij de witte lamp aan te doen en op welke stand moet dan de gekleurde verlichting?. Dit vooral voor de planten. Mijn aquarium zit in de 2de week van de opstartfase. Ik doe alles precies zoals het beschreven is inclusief de waterwissel en alle toevoegingen, plantenvoeding, vloeibare co2, voedingstabletten bij de planten, waterverbeteraar en natuurlijk bacteriën. Twee van mijn anubiassen staan al in de bloei. In beide zit een soort van witte bloem.
Groetjes Karin.
Wit licht is eigenlijk gewoon het licht om te kunnen zien. Rood is het groeilicht en blauw drukt de planten als het ware weer een beetje naar beneden. Groen hoeft er maar in mindere mate te zijn. Dat zijn de drie belangrijkste kleuren. Ik zie dat je serieus bezig bent, dat is altijd goed! Je zult helaas zelf toch een beetje moeten ‘spelen’ met de kleuren om tot de juiste combinatie te komen, maar het is wel de bedoeling dat je beide lampen gebruikt. Let erop hoe de planten het beste reageren op hoe je de lampen instelt. Succes in ieder geval!
Ik heb een vraag over het schema voor een LUMINUS SMART LED CONTROLLER en misschien kan iemand me helpen?
Ik heb sinds kort een LUMINUS SMART LED CONTROLLER en een AQUA TOWER PRO 163 van aquatlantis. Ik weet niet wat de beste licht schema voor mijn planten is, Ik heb Java varen in mijn bak.
licht schema & licht sterkte op dit moment:
Kanaal 1, gaat om 10:30 tot 20:30, op 50%
kanaal 2 gaat om 11:30 tot 21:30, ook op 50%
Mijn planten doen het helemaal niet goed, ze worden bruin. en heb ook last van groene algen, vandaar de
een LUMINUS SMART LED CONTROLLER.
Kunt u me misschien advies geven over een tijdschema voor LUMINUS SMART LED CONTROLLER?
In mijn bak heb ik goede luchtpomp en nieuwe Eheim externe filter (250) EHEIM Aquarium buitenfilter, 2213.
Oh ja, ik geef de planten ook een keer per week plantenvoeding.
Gr,
Dijk
Tot mijn spijt heb ik geen praktische ervaring met jouw led controller, maar plantengroei is niet enkel het resultaat van lichtduur, maar ook van kleurtemperatuur en spectrum van de verlichting, in combinatie met plantenvoeding (CO2?), visbezetting en voedingsschema. Het is onmogelijk om zo even een oplossing voor je aan te geven. Je zult moeten spelen met kleur van de lampen en duur van de verlichting. Het bruin worden van de planten zou kunnen wijzen op te weinig licht. Succes!!
Tot mijn spijt heb ik te weinig praktische ervaring met jouw LUMINUS SMART LED CONTROLLER, maar plantengroei is niet enkel het resultaat van lichtduur, maar ook van kleurtemperatuur en spectrum van de verlichting, in combinatie met plantenvoeding (CO2?), visbezetting en voedingsschema. Het is onmogelijk om zo even een oplossing voor je aan te geven. Je zult moeten spelen met kleur van de lampen en duur van de verlichting. Het bruin worden van de planten zou kunnen wijzen op te weinig licht. Succes en groetjes!
Hallo . Ik heb ongeveer een maand geleden de Supefish 70 aquarium gekocht en daar zit standaard de retro led bright bij . En die is ook echt bright , persoonlijk vond ik die veel te bright en ben in eerste instantie begonnen de lichtsterkte te dimmen door transparante raamfolie op de lamp te plakken en toen steeds meer witte raamfolie erbij . De lichtsterkte nam zeker af maar in mijn ogen nog erg wit .
Het viel mij ook op dat de vissen , kardinaal tetra , zowel bij inschakelen als uitschakelen een schrik reactie kregen.
Toen toch maar besloten de retro led combi te plaatsen en deze geeft inderdaad minder en warmer licht. Maar ook wel erg rood vond ik persoonlijk.
Nu heb ik de retro led bright helemaal beplakt met witte raamfolie en erbij geplaatst . Nu is het totale licht ietsjes helderder en iets minder rood.
Op de combi heb ik een controller geplaatst die eerder in- en later uitschakelt dan de bright waar alleen tijdschakelaar voor zit.
Ik heb het idee dat de vissen het prettiger vinden omdat ze nu ook vaker in het bovenste deel van aquarium zwemmen.
Hoe de planten hierop reageren moet ik nog even afwachten.
Er zijn allerlei mogelijkheden om met LED te werken. Maar er zijn ook hele goede Tube LED lampen die vooral voor de planten een prima effect geven. Ben heel benieuwd naar je ervaringen. Bedankt voor het delen! Groetjes!
ik heb een juwel dubbele verlichting, nu wil ik er één uit zetten, maar dan gaan ze beide uit, hoe is dit op te losse,
alvast bedankt voor de moeite
groet
Louis
Dan zal je in de techniek moeten duiken, alles los moeten maken en de lampen afzonderlijk weer aan moeten sluiten. Let dan wel op of het voorschakel apparaat daarvoor geschikt is. Succes en groetjes!
Goedemiddag,
Ik hoop dat u kunt helpen. Ik kom er niet uit.
Ons aquarium is lek. Nu wil ik een nieuwe aanschaffen. Juwel primo 110. ( of rio 125)
In het oude juwel aquarium had ik een fluval led lamp deze kon ik in de oude tl houders zetten.
De nieuwe aquarium maakt gebruik van led strips..hier past de fluval niet in…met houders op de rand zetten kan ook niet, want dan past de kap niet. ( heb ook katten en kinderen)
Tegen de deksel kitten kan niet, want dan kan de fuval zijn warmte niet kwijt》 gaat ten koste v levenduur?. De fluval lamp net 1/2 jaar oud. Wil deze graag weer gebruiken maar hoe? Een idee hoe ik dit op kan lossen?
Groet nathalie
Hoi Nathalie, Misschien toch maar tegen de bovenkant kitten en ventilatie openingen maken in de zij en/of achterkant van de kap? Succes!
Bij mij valt steeds de ledlamp weg soms brand hij wel dagen goed met de timer ertussen heeft iemand een idee hoe dat komt?
Hoi Marco, dat klinkt als een fabrieksfout. Kun je de leverancier niet eens benaderen voor wat tips? Groetjes!
Beste aquarium liefhebbers,
Ik heb ‘n wandaquarium van 155 x 15 x 40 cm (93 L inhoud) met ‘n dubbele RGB Ledstrip (Ledbalk) van 1.50 M die ik heb aangesloten op mijn TC420 Time Controller.
Graag zou ik van anderen willen weten hoelang branduren met zonsopgang/zonsondergang zijn en met welke % zijn in te stellen voor goede verlichting en goede groei voor de planten ?
Mvg. Ton
Mijn schema is: om 09.00 zonsopgang, daarna tot 11.00u naar 100%. Vanaf 15.00u afbouwen tot 22.00u, daarna zonsondergang tot 23.00u. Maar iedere bak reageert weer anders. Veel is ook afhankelijk van de omgevingsverlichting. Daar moet je even mee experimenteren. Groetjes!
Vraag:
ik heb sinds jaren een Superfish aquarium van 70 l.
de verlichting zit hierin geïntegreerd in de kunststof kap en waterdicht afgeschermd met een doorzichtige acrylkap.
er ligt dus geen glasplaat tussen de kap en het water.
als verlichting zitten hierin 2x een PL 11 Watt lamp blue-white met G23 aansluiting (2 pinnen met blok).
tot op heden kon ik deze telkens goed vervangen. Nu is er 1 lamp stuk gegaan, ik heb dus vervanging nodig.
in mij zoektocht heb ik nu geen succes om een Superfish pl lamp met G 23 aansluiting te vinden….
de huidige PL lampen die Superfish aanbiedt hebben ene 4 pins aansluiting.
ik zit nu met een dilemma; blijven zoeken naar de juiste PL lamp?
of proberen de verlichting om te bouwen naar LED verlichting in de bestaande kap, maar hoe dan?
Dit is een heel specifieke technische vraag en ik ken niet alle verlichtingen en uitvoeringen ervan. Wanneer je het internet afgespeurd hebt naar de juiste lamp zou ik aansluitend maar eens naar een goede aquariumspeciaalzaak gaan om daar te informeren. Het belangrijkste is vooral dat planten goed groeien en algen niet woekeren. Als dat met de huidige lampen is, dan vooral zo houden. Succes en groetjes!
Allereerst m’n complimenten voor mooie en duidelijke website.
Maar ik kan niet vinden welke led buizen je moet nemen voor de 2 bestaande verschillende TL buizen (juwel 59cm wit en rood), ook niet op internet.
welke moet ik dan nemen, 1 wit/blauw en 1 RGB of 2 wit/blauw
er wordt zoveel aangeboden b.v retroled combi, retroled superbright of retroled color.
Over LED kan je een heel boek schrijven en jouw vraag is niet zomaar beantwoord. Een indicatie is: probeer LED-buizen te vinden die zoveel mogelijk overeen komen met de combinatie van een Philips 830 en 840. Deze buizen zijn er tegenwoordig ook in LED, maar die hebben wel een wat lagere lichtopbrengst dan de voormalige TL8 lampen. Succes!
Geweldig artikel!
Ik heb een vraag over het voorbeeld: “Je hebt een gezelschapsaquarium met redelijk wat planten van 240 liter. Zet deze dan niet meteen op 20 Lumen per liter, maar neem eerst 15 of zelfs 10 Lumen per liter. Stel: Je hebt aquarium LED verlichting dat 4519 Lumen aan licht opbrengt. Je wilt in dit geval dus 2400 tot maximaal 3600 Lumen aan lichtopbrengst. Dit kun je bereiken door je licht te dimmen naar 53 – 80%.”
Op hoeveel branduren is dit gebaseerd?
Ik heb een Rio125 en een HelioLux Spectrum (32 Watt) die dus 32 x 140 = 4480 lumen oplevert
Is dat dan veel te veel voor een bak van 125 liter?
Of hangt dat van het aantal uren af?
Verlichting is altijd een kwestie van uitproberen. Ik heb nu zelf een jaar een nieuwe bak en ik ben zelf ook nog steeds aan het uitproberen en schuiven met de waardes. Ik houd al ruim 60 jaar aquaria. Bij mij gaan het licht ’s morgens om 08.30u aan. Ik heb boven 185 x 50cm 5 led tubes. Die schakelen een voor een aan en later uit tussen 08.30 en 23.30u. Zeker als je de verlichting kunt dimmen is het een kwestie van proberen.
Bedankt voor het antwoord. Ik had de TL-buizen van mijn Juwel RIO 125 dus vervangen door de Juwel HelioLux Spectrum 800 en gebruikte de ingebouwde profielen en dat leverde algen op. Niet al te erg maar wel al te veel op de planten én op de ruiten én een beetje op het zand.
Die profielen gebruiken 100% wit licht, 100% rood licht, 100% groen licht en (een stuk) minder blauw licht. Dus bijna max!
Nu gebruik ik minder licht i.p.v. kortere tijd lampen aan. Dat is het handige van de controller.
Ik vraag me nog wel uit of ik alleen de witte 9000 K & 6500 K LEDs moet verminderen naar 70% of zo en de rode, groene en blauwe LEDs kan laten staan op mijn favoriete stand?
Al die LED-lampen verschillen nogal. Als ik naar mijn eigen, goed groeiende, bak kijk heb ik meer rood dan wit en brandt het wit enkel rond het middag uur. Maar dit blijft een kwestie van uitproberen welke combinatie het beste werkt in jouw aquarium. Dat is het aller belangrijkste! Groetjes!
Hallo, ik heb een vraag over aquarium verlichting.
Ik heb een juwel Rio 350 aquarium. Nu doet mijn licht het niet, op internet zeggen ze de starters vernieuwen. Maar de kap zit dicht. Het enigste waar ik bij kan is bij de tl buizen.
Zitten er wel starters in mijn aquarium verlichtingskap. En wat kan ik doen ?
Praten we over TL of over LED? Ik zou even naar een aquariumwinkel gaan waar ze dat type bak verkopen en even om info vragen. Uit je tekst ‘tl buizen’ maak ik op dat het om TL gaat. Als ik ‘juwel Rio 350’ kom ik hem steeds met LED lampen tegen.
Beste Roderik,
Als eerste, je hebt een boeiende website waar ik al enig tijd heb zitten lezen.
Ik heb een bak van Juwel Rio, 125 liter.Ik heb de saaie TL lampen verwijderd en een TL LED geplaatst, namelijk ”Superfish Retro LED Combi 60 cm 18watt” (Plug & Play)
De LED heb ik achterin geplaatst.
De plantjes: waterpest zie ik nu toch dood gaan en de minder sterkere planten doen het juist weer super goed….. Ik geef de planten wekelijks ook vloeibare voeding van ”Easy Life ProFito Plantenvoediing extra kompleet” Mijn bak staat niet bij het raam en de verlichting gaat aan vanaf 14.00 tot 22.00 uur
Volgens mijn dierenwinkel zou ik nog een LED lamp moeten plaatsen. Zij hadden het over ”Multi color” deze LED heeft een rode kleur dat goed is voor de planten.
Heb jij misschien een advies/tip of ik deze lamp aan moet schaffen. Zoja, aan hoeveel watt zou ik moeten denken Deze toevallig? ”SuperFish Retro,LED multi 60cm / 18w”
En wat zou dan de beste plaatsing zijn van beide LED. Multi voor of achter en Combi voor of achter plaatsen?
Ik heb ook een timer met zonsopgang van SuperFish. Als ik nog een LED lamp moet plaatsen, dan zou ik nog een timer met zonsondergang moeten kopen? Je kan geen 2 LED lampen op aan schakelen toch op 1 apparaatje, of jij weet?
Alvast bedankt voor je advies/tip en sowieso voor je antwoord!
Groeten van,
Martin.
Beste Martin, allereerst even de volgende opmerking. De meeste top-aquaria die meedoen aan de keuringen van de NBAT hebben allemaal die saaie TL verlichting. De beste resultaten worden bereikt met een combinatie van Philips kleuren 830, 840 en 865. Deze kleuren zijn tegenwoordig ook in LED-tubes verkrijgbaar, vergelijkbaar met de oude TL-kleuren. Er zijn LED controllers te koop waarmee je meerdere lampen kunt dimmen. Probeer met je kleuren in de buurt van genoemde TL kleuren te komen. Voor het overige is LED rocket science. Het vergt veel experimenteren met de instellingen daarvan en dat maakt het ook lastig. Uiteindelijk zul je het gewoon moet proberen om te kijken of je met het aanpassen van verlichting wel een goede balans in de bak houdt. Dus geen algen of problemen met de planten krijgt. Laat vooral je ervaringen hier achter. Leerzaam voor ons allemaal. Groetjes!
Ik heb 2 balken met led verlichting boven de bak hangen , deze zijn dimbaar.
Nou merk ik de laatste tijd dat deze zwakker gaat branden.
Weet iemand hoe dat kan en of er een oplossing voor is ?
Dat is een technisch probleem waar ik zo geen oplossing voor heb. Het kan in de afstelling van jouw controller zitten en het kan in de verlichting zelf zitten. Voor dit probleem zou ik terug gaan naar de leverancier. Groetjes!
Ik heb een Oase 400 liter aquarium met de Oase LED Premium verlichting. Is helemaal in te stellen wat betreft kleur en intensiteit..echter, dat maakt het ook weer moeilijk. Volgens opgaaf fabrikant levert de lamp rond de 3800 lumen met alles aan. Ik heb CO2 en plantenvoeding en heb de verlichting op 6200K staan bij 75% van de normale dachtlicht instelling (ik weet niet hoeveel lm dat is maar is best goed verlicht lijkt het…) Toch heb ik te veel algengroei. Nu is de vraag uiteraard aan welke knop ik moet draaien… licht kleur, intensiteit, duur (nu 8 1/2 uur, van 13:30 tot 22 uur).
Zitten overigens maanvissen in, bijlzalmen, Coridoras…, temp 24 graden, waterwaarden allemaal OK.
Voor dit probleem moet ik je toch helaas verwijzen naar de leverancier, of stel de vraag op Facebook aan iemand met dezelfde verlichting. Daar moet je toch wel antwoord kunnen krijgen. Succes met onze mooie hobby.
Is er ook verschil in effect op je planten in je Nano-Aquarium tussen onderwater en boven water Led verlichting?
Ik zag namelijk de FLUVAL Aquarium verlichting 6,5w RGB LED spotlight en vroeg me af of dit alleen decoratie verlichting was of ook de goede effecten op waterplanten heeft zoals de boven water led verlichting?
Als het om de plantengroei gaat zou ik me enkel op de bovenwater LED verlichting baseren. Onder water verlichting heb ik nooit boven waterplanten toegepast, maar alle licht heeft een effect op planten dus ik denk de onderwater lampen ook. Alleen welk effect zal afhangen van de kleur en intensiteit van de lamp. Persoonlijk denk ik dat het weinig toegevoegde waarde zal hebben boven de normale LED verlichting boven water. Behalve dan qua esthetisch licht effect. Succes en groetjes!
Hallo,
Ik ben net met volle moed aan mijn eerste asuarium begonnen. Ik heb een aqualantis elegance 100 gekocht (200 liter) met bijhorende aqualantis easyled 1x44W. Ik heb er net planten in geplaatst en mijn bak is aan het opstarten. Vermits ik absoluut algen wil vermijden probeer ik de verlichting niet langer dan 6 uur in de eerste week te laten branden. Maar ik vraag me af, wat met de lichtsterkte? Nergens kan ik terugvinden hoeveel lumen deze led produceert en of ik best een dimmer kan gebruiken bij de opstart. Wie kan mij helpen? Alvast bedankt!
Bij de opstart van een aquarium kan je de eerste 2 tot 3 weken het beste met max 60 – 80% van je lichtsterkte werken. Je kunt ook de brandduur van de verlichting eerst wat inkorten. Voor technische gegevens over je verlichting zul jij je toch echt tot je leverancier moeten wenden. Groetjes
Wat is nu eigenlijk een mooi en degelijk licht schema voor een juwel vision 450 met de helialux spectrum.
Voornamelijk kardinaal tetra’s en cory’s
Ps we zijn rond 10 uur pas wakker en gaan tegen 12 uur snachts naar bed.
Geen co2 installatie
Planten hebben 10 – 12 uur licht nodig. Het eerste uur opbouwen en het laatste uur afbouwen. Een donkerteperiode halverwege de brandtijd van het licht om weer wat CO2 op te bouwen in de bak door de bacteriën. Dat zou goed moeten kunnen werken. Groetjes
Hi! Ik heb een Cichlide bak en voornamelijk steen met twee Javavarens erin. Nu draait deze bak ca 3 maanden en sinds een week met een extra eheim bio buiten filter. Ik had veel last (uiteraard) van bruin/groen alg op mijn raam. Nu vraag ik me alleen af.. hoe lang is het nu handig mijn led verlichting aan te laten zodat ik weinig algen houd. Ik heb 1 rood/wit verlichting achter en 1 nature voor. Groetjes Marcella ????♀️
Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van alg. Als het om licht gaat houd ik zelf tussen de 10 en 12 uur per dag aan. Mogelijk een uur licht uit tussen de middag in verband met het opbouwen van meer CO2 in de bak. Voor het overige is er geen regel voor te geven en moet je dit proefondervindelijk uitvogelen. Veel succes en groetjes!
Verschrikkelijk led-verlichting, nog nooit zoveel slijmalg als nu.Ledverlichting is waardeloos, geldverspilling.
Helaas hoor ik die klacht wel vaker, maar er zijn talloze variaties op LED-verlichting en ik heb aquaria gezien die aan de landelijk top huiskeuring hebben meegedaan die enkel met LED werken, dus het kan wel. Er kunnen ook veel andere factoren een rol spelen. Het blijft lastig. Groetjes!
Belangrijkste is eigenlijk dat je planten er goed onder groeien. Maar weer een inventieve actie!
Goedendag
Ik laat een aquarium bouwen met een lengte 216 cm x Breedte 49 cm x Hoogte 49 cm.
Nu komt de vraag waar kan ik aluminium lijsten kopen met daarop twee led strippen in gegoten en dus water dicht zijn.
Ik wil een 200cm aluminium balk (lijst) met dubbele led strip 24v wit en warm wit waterdicht (gegoten) zodat ik de de aluminium balk (lijst) zo op de steun kan leggen in de bak net onder het deksel en boven het deksel van het water, zodat je minder condens heb.
Ik wil 24V omdat deze strip langer heel blijven en minder licht trillingen geeft.
Weet u iemand die deze levert
PS
Volgens mij moeten twee aluminium lijsten met dubbele led wit en warm wit 200cm voldoende zijn.
Deze worden geregeld met TC 420 led controller.
Sinds kort heb ik een aquarium met een schooltje tetra,s. Ze doen het kennelijk vrij goed in deze bak. Helaas valt me een ding op als de LEDS verlichting aan gaan dan verschuild het hele schooltje onder het filterbak waar het donker is. Gaat de verlichting uit dan komen ze weer te voorschijn. Kunnen vissen gestrest raken van LED’S?
Hopelijk heeft u een oplossing want het zit me wel dwars. Met vriendelijke groet, Ben.
Het is heel gebruikelijk dat vissen die in het felle licht worden gezet zich gaan verschuilen tussen de planten. In een fel verlicht aquarium komen de kardinalen vaak pas bij het dimmen van de verlichting naar voren. De rest van de dag zie je ze niet. Een oplossing is de verlichting iets meer gedimd te laten branden. Een andere oplossing is het toepassen van planten die tot aan de oppervlakte doorgroeien en daar een bladerdek vormen. Ludwigia-soorten, Rotala-soorten en veel andere zijn daar heel geschikt voor. Groetjes
Ik heb een Juwel aquarium van 60 cm lang, 30 cm breed en 40 cm hoog. Ik heb mijn 2 tl-lampen van 20 watt vervangen door 2 led-lampen, 1x de Retro Led Bright en 1x de Retro Led Color.
De lichteigenschappen van de Bright zijn 8525 Lux, 93,96 Par en Kelvin 8730.
De lichteigenschappen van de Color zijn 2627 Lux, 30,24 Par en Kelvin 5990.
Beide led lampen hebben enige tijd op 100% gebrand en nu heb ik een algen-explosie. Ik weet dat ik de lichtsterkte langzaam had moeten opbouwen, maar dat is achteraf gepraat.
Sinds kort beschik ik over 2 dimmers en kan beide led lampen dus onafhankelijk van elkaar dimmen. Instelmogelijkheden zijn zonsopgang, zonsondergang en de lichtintensiteit kan met elk percentage gedimd worden
Om een nieuwe algenexplosie in mijn aquarium tegen te gaan wil ik de Led lampen gaan dimmen van 100% naar een lager percentage. Mijn aquarium is een planten-aquarium met een beperkt aantal vissen.
Nu de vraag over het dimmen. Hoe ver moet ik beide Led lampen dimmen om een goede gemiddelde verlichting te krijgen waaronder mijn planten het goed zullen doen, zonder opnieuw weer een algenexplosie te krijgen.
Hopelijk kunt u mij vertellen met hoeveel procent ik deze Led verlichting moet dimmen en misschien ook over de gemiddelde belichtingstijd voor mijn aquarium.
Een algenexplosie is niet per definitie altijd het gevold van teveel licht. Maar het kan wel. Met je verlichting moet je proefondervindelijk omgaan. Dat wil zeggen gewoon uitproberen. Ik zou in het begin tot 60% gaan en opbouwen naar 80%. Afhankelijk van de resultaten kan je dan bijsturen. Groetjes
Ik heb 2x 24 watt superfish led boven mijn bak van 81 x 36 x 50. Rode en witte led verlichting, de rode verlichting heb ik achter en de witte verlichting voor.
Nu ga ik binnenkort de inrichting veranderen en komen er achter en in het midden veel meer planten. Vooraan komen wat cryptocoryne’s. Is het verstandiger om het rode licht vooraan te doen en de witte achter ?
En volgens iemand anders moet ik de rode verlichting vervangen voor nog een witte led verlichting? Ik dacht dat rode verlichting juist goed was.
Wanneer je planten tot nu toe goed gegroeid hebben is er niks mis met de combinatie van jouw rode en witte LED balken. Ik zou de rode kleur boven de Crypto’s houden, dus achter en de witte voor. Groetjes
Led lampen in bestaande armatuur is dus ;ogelijk,kan ik er de starter uit halen en door verbinden.
Mijn hond heeft last van de frequentie van de starter.
Voor zover ik weet hebben de LED TL buizen geen starter nodig. Dus zeker proberen. Groetjes
Hallo
Ik heb een aquarium lengte 120- 55 hoog en 40 breed.
Nu zitten daar 2 xT5 lampen in en moeten vervangen worden.
Nu wil ik overschakelen naar LED.
Het gaat om een gezelschaps aqua. met matige planten bezetting
Ik wil nu weten welke LED het best past want ik wil een zeer helder kijk in mijn aqua.
graag dringend een antwoord op mijn vraag
met beleefde groeten
Je kunt de gewone TL buizen ook vervangen door LED TL buizen. Die in dezelfde houders kunnen worden geplaatst en gelijke kleurtemperatuur kunnen hebben. Ze worden echter gevoed door slechts 1 lampvoet. De andere moet worden afgekoppeld en dien dan enkel als steun voor de lamp. Informeer eens met betrekking tot LED verder bij je plaatselijke aquariumwinkel. Wanneer je dan nog helderder licht wilt hebben zou je een witte LED balk kunnen bijplaatsen. Groetjes
led verlichting heb ik in de uitvoering RGB en door een doorzichtige slang getrokken en dan in het aquarium zelf gelegd, dit geeft een apart effect en dimbaar, zeer makkelijk.
Er zijn nu ook R/B ledstrips in de handel. Ook zijn er wel IP67 6m IP68 varianten te vinden.
Deze strips hebben geen groen. Maar omdat groen eigenlijk niet gebruikt wordt zou dit ook niet nodig zijn. Zijn dit soort strips (al dan niet gecombineerd met wit) aan te bevelen of is het verstandig om toch wat groen licht te hebben?
Voor zover mij bekend zijn wit en rood voldoende. Groetjes
Ik heb een Juwel primo 100 led aangeschaft. Nu heb ik de led verlichting ingesteld alsvolgt: aan van 7.00 tot 10.00 uur. Daarna rustpauze. Vervolgens aan om 15.00 uur tot 22.00 uur. Totaal 10 uur verlichting per dag. Is dit goed?
Op zich prima, maar als je lampen ook nog een opstartfase en afbouwfase hebben, mag je best naar 12 uur per dag gaan. Groetjes
Hallo,
wij zijn absolute beginners. We hebben net een nieuwe Juwel Lido 120 en die heeft fabriek-af een LED-verlichting. Onze vraag is nu: wat is het ideale schema om deze verlichting te laten branden. In een speciaalzaak in de buurt geven ze aan de verlichting 2x een blok van 4 uren te laten branden met een rustpauze van 3 uur maximaal tussen beide blokken. Wij hebben echter ergens gelezen dat verlichting best zo’n 12 uur aan 1 stuk kan aanstaan omdat dit het meest de natuurlijke tropische verlichting benadert.
Graag jullie mening
Alvast bedankt
Jan
Het klopt dat het meest natuurlijk voor de tropen een aaneengesloten verlichtingsduur van 12 uur is. Wat op dit moment wel speelt is dat de planten in die tijd CO2 gebruiken en die dan aan het eind van die periode helemaal opgebruikt is. Daarom wordt er door sommige houders van plantenaquaria rond 12.00u een donkertepauze van anderhalf tot 2 uur ingelast om weer CO2 aan te maken (wat ze normaal ’s nachts doen) om de rest van de dag de nieuw aangemaakte CO2 weer te kunnen gebruiken. Wanneer je een goede CO2-installatie hebt is deze pauze niet nodig. Groetjes
Hoi, ik ben bezig met het realiseren van een groot aquarium. ( 450 X 150 X 130) L X D X H. Nu is het vrij moeilijk om met deze diepte een goede verlichting te realiseren, is dit mogelijk met Led verlichting? Het is de bedoeling dat er wel planten in kunnen groeien. Wat voor led verlichting zou mogelijk zijn?
Dat zijn afmetingen waar ik wel van sta te kijken. Dat formaat bakken vind je in dierentuinen. Ik neem aan dat je naar de maximale vloerbelasting van waar de bak moet staan hebt gekeken. Met dit soort bakken heb ik geen ervaring. Ik zou je aanraden om op de volgende Vivariumbeurs in Rosmalen eens rond te kijken en de diverse aanbieders van LED daar te raadplegen. Interessant project. Houd ons een beetje op de hoogte. Groetjes
Hallo! Mijn naam is Kimberley en ik heb sinds anderhalve week mijn eerste aquarium. Ik heb de Primo 60 van Juwel met LED inbegrepen. De afmetingen zijn 61 x 37 x 31. Daar heb ik grond in, een groot stuk hout (als een poort) en nog 2 kleinere stukken hout. Daar heb ik een vallisneria in. Die wil ik eruit halen, omdat we het verkeerd geplant hadden in het begin. Te diep in de grond. Ik wil het vervangen door 3 nieuwe vallisnerias. Twee Vallisneria spiralis en 1 Vallisineria Spirales. Verder heb ik een anubias op een stuk kienhout, Javavaren op een stuk kienhout, 3 bosjes snelgroeiers die ik nodig moet snoeien en stekken en een red lotus. Ik merk wel dat de red lotus te weinig licht krijgt, want zijn bladeren staan recht omhoog. Ik wil de indeling wat gaan aanpassen. De red lotus wil ik verplaatsen naar de andere kant voor meer licht en plek. De anubias staat in iets teveel licht dus die verplaats ik iets naar voren, zodat ernaast de vallisneria spiralis kan planten. De bladeren zullen over het water heen groeien wat beschutting moet leveren aan de anubias. Deze aquarium wordt maar voor 1 vis, een halfmoon Betta. Hij bouwt ook schuimnesten, dus de vallisneria is is goed voor twee dingen in dit geval! De stroming is hierdoor heel laag, omdat de betta weinig tot geen stroming nodig heeft door de grote vinnen. De meeste planten die ik heb hebben toch wel weinig co2 nodig hebben, maar de red lotus heeft meer nodig en ook qua licht veel nodig. Hierdoor ben ik gaan kijken naar lichtmogelijkheden. Het LED licht zit in mijn kap. (dichte aquarium) En het is 1 balk wit licht. Ik heb maar plek voor nog een extra balk. Is het in mijn geval handig om dan een RGB LED balk te nemen en daarnaast nog een extra rode voor de planten? Bestaat er eigenlijk een LED balk met rood en blauw in 1 balk? Zo ja, is het handig deze te houden met mijn witte licht? Sorry voor het lange bericht!!
Heel erg bedankt!
Groetjes,
Kimberley
Inderdaad een hele opsomming van enthousiaste plannen. Leuk om te lezen. Wel een hele investering om je rode lotus aan de praat te brengen. Je kunt er ook een mooie groep donkere Crypto’s voor in de plaats zetten, die kunnen met weinig licht overweg. Maar meer licht kan over het algemeen sowieso geen kwaad. Maar voor zover ik weet zijn er LED balken met zowel rode als witte LED’s. Groetjes
hallo,
ik wil voor mijn aquarium de ( ondertussen kapotte ) tl buizen vervangen door led,de afmetingen zijn: 120x50x40 (breedte x hoogte x diepte). Warm water tropisch en rekening houdend met de waterplanten welke leds ( en hoeveel ) moet ik dan hebben?? EN waar kun je ze het beste kopen??
Je kunt de kapotte buizen ook vervangen door LED TL buizen. Die in dezelfde houders kunnen worden geplaatst en gelijke kleurtemperatuur kunnen hebben. Ze worden echter gevoed door slechts 1 lampvoet. De andere moet worden afgekoppeld en dien dan enkel als steun voor de lamp. Informeer eens met betrekking tot LED verder bij je plaatselijke aquariumwinkel. Groetjes
Hallo,
Ik heb een aquarium van 180 liter met een mooie bol glas aan de voorkant. Ik heb twee led lampen een rood en een wit. Is mijn vraag welke hoort voor en welke hoort achter. En hoelang moeten de lampen aan is het 8/10/12 uren. En wat is de beste temperatuur 22 graden of iets mee voor tropische vissen.
Beste Johan,
Ook dit is een hele goede vraag. Een ongeschreven regel die meestal aangehouden wordt is: achteraan de verlichting voor de planten en vooraan de verlichting voor de vissen. In jouw geval is dat dus rood achter en wit voor. Verder vraag je hoe lang je verlichting aan mag. Als je net overgestapt bent van TL naar LED, is het verstandig om met weinig lichturen te beginnen. LED heeft over het algemeen een hogere lichtopbrengst dan TL. Je doet er daarom verstandig aan om langzaam op te bouwen. Houd er ook rekening mee dat je verlichting mogelijk gedimd moet worden. Over de temperatuur voor je vissen kan ik niet direct iets zeggen. Het verschilt per soort vis wat hier de optimale temperatuur voor is. Ik wens je in elk geval veel plezier met je nieuwe verlichting!
Hallo,
Wat is het verschil tussen een led balk met om en om 1 rode en een witte led en een ledbalk met 4 wit 1 rood. Wat is het effect op de planten? Is er verschil in lichtopbrengst, lichtintensiteit. Als je rode planten in het aquarium hebt kun je dan beter de eerste of de tweede variant hebben, of maakt dat niet uit. Waarom dit verschil en wanneer kies je voor variant om en om en wanneer voor 4 wit/1rood? Ik wil dit graag begrijpen.
Hoi Jan,
Dat is zeker een hele goede vraag! In principe zijn de witte lampjes alleen aanwezig voor het oog; ze voegen niets toe aan de groei van de planten. De rode lampjes daarentegen wel. Hoe meer rode lampjes je hebt in je aquarium, hoe beter dit is voor de groei van je planten. Daarnaast heeft de verlichting een warmere uitstraling wanneer je om en om rode lampjes hebt, dan wanneer je 25% rode lampjes hebt. Dit heeft verder niets met de lichtintensiteit te maken; het gaat puur om de kleur van je verlichting. Het aantal Kelvin wordt dit ook wel genoemd. Welke verlichting je kiest is afhankelijk van de plantengroei in je aquarium. Heb je veel aquariumplanten, dan is meer rode verlichting beter. Hopelijk hebben we het hiermee iets duidelijker voor je gemaakt. Veel succes!
Hallo, ik heb een Easy led van Aquatlantis aangeschaft voor mijn Aquatlantis ambiance 80 cm aquarium, 1 led ipv 2 buizen.
Ik ben hierbij nu tegen de volgende problemen aangelopen.
Probleem1:
De led is niet volledig draaibaar. De dop van de starter zit nl in de weg. Ik wil de originele armatuur waarop de led dus is bevestigd wel in takt houden, dus de dop kan er volgens mij ivm vocht niet uitgelaten worden. Tevens zit de led zo hoog bevestigd dat hij binnen de bak van de armatuur valt. Dus.. een helemaal schaduwband aan de andere kant.
Houdt dit nu in dat ik een tweede led moet aanschaffen om van mijn schaduwpartij af te komen en om de led te kunnen kantelen moet ik beschermdop van mijn starter af halen?
VRAAG: Is dit een bekend probleem en wat kan ik evt. aan doen?
Probleem2:
Dus 1 led, waarop ik geen dimmer heb zitten. Het licht vindt erg uitbijten. Mijn oranje gekleurde prachtbarbelen, zijn hun diepe kleur kwijtgeraakt en mijn zwart met oranje gekleurde Odessa barbelen zijn flauwig grijs geworden. Alsof ze ziek zijn.
VRAAG; wordt dit probleem opgelost met een dimmer?
Kortom met de aanschaf tot nu toe ben ik dus niet tevreden en hoop met tips of een trucs dit op te lossen.
mvg
Hoi Eertje!
Vervelend dat de gekozen LED-verlichting niet goed in je aquarium lijkt te passen! Ik denk alleen dat je je niet te veel zorgen moet maken. Als je de LED-verlichting aan de voorkant van je aquarium plaatst en daarbij de verlichting iets kantelt zodat het wat meer naar achteren schijnt, is in principe je hele aquarium verlicht.
De LED heeft namelijk een verlichtingshoek van 120°. Daarbij kan het zijn dat je verlichting te fel staat en daardoor is de ‘schaduwlijn’ duidelijker zichtbaar. Dit los je op door je verlichting wat te dimmen. Wat je precies bedoeld met het in de weg zitten van de dop van de starter weet ik niet, dus hier kan ik je helaas niet mee helpen. Wel weet ik dat er aparte bevestigingsbeugels te maken en te bestellen zijn, die je eventueel aan de bestaande armatuur kan bevestigen. Hierdoor komt de LED iets lager te hangen, maar als dit is wat je wilt, dan zou ik hier eens naar zoeken of zelf even knutselen met ijzerdraadjes.
Wat betreft je vraag over het dimmen van je verlichting: Ja, doen! De verlichting die je nu hebt, geeft waarschijnlijk een verlichtingscapaciteit van 3128 lumen. Jouw aquarium heeft maar 1380 tot 2760 lumen nodig. Met een dimmer is dit op te lossen en je zult meteen zien dat de diepe kleuren die je vissen hadden weer zichtbaar zijn. Bijkomend voordeel: Je kunt een zonsopkomst en -ondergang erbij creëren! Mocht je problemen houden met de dop van de starter, vraag dan even bij een aquariumspeciaalzaak in de buurt. Ten slotte is je verlichting universeel en van hetzelfde merk als je aquarium, dus moet dit makkelijk op te lossen zijn. Veel succes en groetjes!
dimbaar led verlichting voor boven mijn nano30 bakkie (bovenop afdekplaat).
nu lijkt me het beste om rgb en warm of koud – wit tegebruiken.
maar omdat ik geen kap heb lijkt me ledstrips niet handig.
maar ledbalken eventueel ism erbijhorende opzet beugels lijkt me beter,toch?
welke combinatie kan ik hiervoor bestellen?
dit tegebruiken met dimcontroller ivm zonsop/ondergang en timer.
bedankt
Hoi Martin,
Leuk dat je zoekt naar de mogelijkheden van LED boven je nano-aquarium! Ik moet eerlijk bekennen dat de mogelijkheden die ik hierover onderzocht heb, qua kleuren nog best beperkt zijn. Je zult dan inderdaad zelf moeten gaan knutselen en hoe dat uitpakt vind ik erg moeilijk te voorspellen. Ik heb hier dan ook geen ervaring mee. Hopelijk heeft iemand anders een antwoord voor je! Zoek ook eens naar constructies alsof je een bureaulamp boven je nano-bak hebt hangen. Die bestaan ook, maar ik heb ze alleen nog maar met wit licht gezien. Deze lamp kan aan je aquarium bevestigd worden, dus staat er niet naast (zoals een bureaulamp wel doet 😉 ). Succes met je zoektocht en houd ons op de hoogte!
Ik experimenteer binnen onze aquariumvereniging al enkele jaren met LED verlichting. 6000k, 8000k, blauw en rood, maar mijn ervaring is dat planten heel anders beginnen te groeien en voornamelijk de rode planten heel anders kleuren. Ik heb ook nog geen 1 topba gezien die volledig draait op LED verlichting.
Beste Bart,
Wat mooi dat u al zoveel ervaring heeft opgedaan met LED-verlichting! Jammer dat dit nog niet goed genoeg voor u heeft gewerkt. Mijn eigen ervaringen zijn juist positief; ook met de rode planten. Ik heb wel even moeten experimenteren met een verandering in waterdoorstroming – de beweging in oppervlaktewater leek wel degelijk meer van belang – en ook heb ik gespeeld met de lichtintensiteit en het aantal branduren, maar het werkt voor mij nu helemaal prima. Nu heb ik volgens mij geen aquarium om een eerste plaats mee te behalen op een aquascapecontest, dus misschien dat het dan wel problemen op zou leveren. Ben ik wel nieuwsgierig naar hoe u dit nu doet? Een combinatie LED/TL of wat anders? Waardevolle informatie mag altijd gedeeld worden! 😉
Beste,
Welk merk koop je het best van LED verlichting ?
Wat is goed voor een plantenaquarium?
Wat denkt U van JMB LED verlichting?
Beste Dirk de Ryck,
Korte, bondige vragen! Helaas kan ik op niet elke vraag een eenduidig antwoord geven. Zo hangt het van verschillende factoren en wensen af, wat het beste merk LED-verlichting in uw situatie zou zijn. Als u de richtlijnen in bovenstaande blog aanhoudt, komt het met de planten in het aquarium vast en zeker wel goed. Wat betreft JMB LED-verlichting: Daar hebben we zelf geen ervaring mee, dus daar zou ik geen antwoord op kunnen geven. Hopelijk heeft iemand anders het antwoord voor u!
Hey,
Ik ben sinds een 3 tal weken een zuid amerikaans aquarium gestart met de bedoeling hier enkele dwergcichliden in te zetten. Ook heb ik een middelmatige beplanting voorzien en vroeg mij af welke led verlichting ik zou kunnen plaatsen. Er staan voornamelijk groene plantjes in en enkele rode, de afmetingen zijn 120 x 60 x 40.
Momenteel hangen er 2 lampen in, 1 x aquastar T5 54W 1047 mm en 1x denerle Trocal T5 54 W 1047 mm.
Alvast bedankt voor je antwoord.
Mvg
Hoi Thomas!
We hebben goed nieuws voor je! De blog is vernieuwd en het antwoord op je vragen ga je hierin zeker terugvinden! Waar je op moet letten is voornamelijk het aantal Lumen en de kleur van je verlichting. Kom je er naar aanleiding van de blog niet uit? Dan horen wij dat graag! Veel succes met het zoeken naar de juiste verlichting!
Hoi!
Naar aanleiding van deze blog had ik eigenlijk besloten om ook over te stappen op LED-verlichting! Het was tijd om mijn verlichting te vervangen en dus misschien een mooi moment om over te stappen!
Ik ben naar mijn aquariumspeciaalzaak gegaan en heb daar toch echt geconstateerd dat veel vissen heel cool ‘oplichten’ door de LED-verlichting. Het is inderdaad een investering, maar wel één voor de lange termijn die dan terugverdiend is hoor!
Maar… Nu las ik op deze blog dat de combinatie wit licht en RGB prima werkt. Tegenstrijdig is het dan om in de reactie naar Etienne te lezen dat je een combinatie wit-rood en wit-blauw hebt.
Want wat is nu het handigst om te doen?
Daarnaast heeft Juwel nu heel cool een lichtbalk, waardoor je je ‘oude’ lichtbalk weg kan doen en deze kan vervangen door een lichtbalk met LED. Hier doe je dan weer gewoon je kleppen aan en voila: Je aquarium ziet er weer uit als voorheen (aan de buitenkant dan 😉 ). In mijn geval zou het gaan om de Juwel HeliaLux LED 1200, 54 watt 6750 lumen. Zoals ik al zei: De Juwel HeliaLux kan heel gemakkelijk gebruikt worden om de T5 of T8 lichtbalk te vervangen. De LED verlichting van Juwel heeft de volgende sterke eigenschappen:
– HeatControl: optimale warmteafvoer door het gebruik van aluminium honingraat;
– OptiLight: witte en blauwe LED’s voor een breed lichtspectrum.
– ActivePor: high-tech membraan als vochtblokkering zodat vocht geen kans maakt bij de LED’s.
– AntiScratch: veiligheidsglas, krasbestendig en duurzaam.
– EasyFit: past perfect op Juwel aquaria. De bestaande lichtbalk wordt vervangen door deze LED verlichting. Op de nieuwe LED verlichting unit kunnen de kleppen weer geplaatst zoals op de oude balk.
Door de hoge lichtsterkte wordt de plantengroei optimaal bevorderd en vissen zullen door deze lichtsterkte op hun gemak voelen. Daarnaast voegt de LED een “schittering effect” toe aan het aquarium.
Wattage: 54 watt
Lumen: 6750 lumen
Kelvin: 7200 kelvin
Lengte: 120 cm
Aquaria: Juwel Rio 240, Rio 300, Vision 260
Maar… dit is dus alleen blauw-wit LED. Niets anders en de verlichting zit niet aan de zijkanten van de verlichtingsbalk, maar superhandig gewoon aan de onderkant van de balk.
Daarnaast zijn er nu ook LED te verkrijgen, die heel gemakkelijk in de TL-houder geschroefd kunnen worden. Dus geen geknutsel meer met ijzerdraadjes of andere ophangsystemen. (In mijn geval dan…). Hier zou ik dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Aquatlantis Easy LED 1047mm Universal Freshwater. Deze nieuwe generatie Easy LED Universal verlichtingssysteem is ontworpen om makkelijk aan te passen aan ieder aquarium. De LED verlichting is verkrijgbaar in 10 verschillende maten en kunnen worden bevestigd aan de T5 of T8 houders. Ook kunnen ze op het aquarium worden geplaatst door middel van de verlengbare beugels. De Easy LED is laag in stroomverbruik, veiliger en heeft een lange levensduur.
De spreidingshoek van de nieuwe Easy LED Universal is 120 graden. Dit in combinatie met de hoge opbrengst zorgt voor een goede spreiding van het licht.
De LEDkleuren hier zijn:
– Helder wit: 67%;
– Warm wit: 17%;
– Blauw: 8%;
– Rood: 8%.
Lumen: 4519.
Hier heb ik dus maar 1 lamp van nodig en deze zou dan aan één kant van de lichtbalk bevestigd worden.
Maar goed, terug naar de verklaring dat wit en RGB verlichting prima werkt, maar dat je een rood-witte en een blauw-witte unit hebt. Dit naast de blauw-witte verlichtingsbalk of de wit-blauw-rode led als vervanger van een TL-buis. Uhm…… Ik zou haast voor optie twee gaan als ik jou wit, RGB, wit-blauw en wit-rood samensmelt 😛
Maar ik heb hier dus verder nul verstand van en zie dan ook even door de bomen het bos niet meer.
Iemand advies? Of een verklaring voor het gebruik van de verschillende kleurnuances? (En het verschil tussen wit en RGB of een wit-rode en een wit-blauwe unit? 😉 )
En voor de rest: Alstublieft voor de nieuwe info w.b. LED voor Juwel aquariums. Is de blog meteen weer een beetje ge-update 😉
Ik kijk uit naar de reacties!
Hoi Esther!
Wat goed dat je je zo verdiept hebt in de LED-verlichting! Het is zeker een goede aanvulling op onze blog en naar aanleiding daarvan hebben we onze blog ook herschreven. Je vind hierin dan ook het antwoord op je vraag over de kleuren van je LED-verlichting. Houd ons op de hoogte!
Ik vind het jammer dat u geen antwoord geeft op de vraag van rinus verheesen.
Deze man heeft dus duidelijk problemen met de led verlichting van het merk HVP.
U praat alleen positief over led verlichting, maar zijn er dan geen nadelen?
Ik heb mij laten vertellen dat de led verlichting op het moment nog helemaal niet zo goed zijn voor een planten aquarium.
Dit heb ik vernomen van iemand die heel veel verstand van aquarium planten heeft.
Maar wel goed te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld een Discus os zee aquarium.
Hoi Leonard. Bedankt voor je reminder. Die reactie is mij inderdaad ontschoten. Het is ook lastig om alle reacties bij te houden, ook omdat er talloze reacties van social media binnen komen. Maar ik doe mijn best. Ik heb zijn reactie alsnog beantwoord. LED verlichting ten opzichte van TL vind ik een vooruitgang. De aquariumplanten in mijn eigen aquarium gingen daar zichtbaar beter door groeien, maar vooral sommige algensoorten heb ik daarna nooit meer gezien. Terwijl ik daar wel last van had. Maar TL heeft jaren en jaren fantastisch gefunctioneerd dus er is geen reden aan te nemen dat LED ineens je van het is. De flexibiliteit van LED is gelijk ook zijn grote valkuil. Als je verkeerde LED combinaties hebt, of je gaat ineens oververlichten, dan ontstaan er ook talloze problemen die je met TL niet hebt. Een ander echt nadeel is de prijs. LED verlichting is erg kostbaar. Volgens mij is het gebruik van LED verlichting zeker niet slecht, maar bij verkeerd gebruik zeer zeker wel. Groetjes!
Hallo,
Bedankt voor uw reactie.
Ik heb een vraag ik ben in het bezit van een Trofis Toxotes 180.
Dit aquarium heeft een ronde voorruit heeft binnen maat 172×60 in het midden 45 cm in de hoeken en waterspiegel is 60 cm hoog.
Ik heb er 8 T5 lampen in zitten 4 van 24 wat en 4 van 39 wat.
Het nadeel van deze verlichting is dat ze in het totaal 145 cm lang zijn en ik dus aan beide zijde 13,5 cm geen lamp heb.
Wanneer ik er ledverlichting in zou doen kan ik dit aanpassen.
Maar wat is voor mij nu een goede ledverlichting?
Zoals u kunt zien heb ik een hoge bak.
En ik heb een bak vol met planten groene en rode.
Dus een goede verlichting is voor mij heel belangrijk.
Ik hoop dat u mij advies kunt geven hierover.
Dag Leonard. Goed LED verlichting is lastig en soms ook een experiment. Dat kan behoorlijk prijzig zijn. In uw geval is het belangrijk dat je LED aanschaft met een hoge Lumen gehalte. Lumen wordt gebruikt om de sterkte te weergeven. Veel LED strips/lampen geven niet dezelfde lichtsterkte als TL verlichting, daar moet dus goed naar gekeken worden. Hang er reflectoren boven om het licht maximaal in je aquarium te krijgen. De vraag is eigenlijk meer, waarom wilt u overstappen? LED is natuurlijk beter voor het milieu maar ook behoorlijk prijzig bij de aanschaf. Groetjes!
Kan ik boven m,n Aquaruim van 90x40x50 2 stuks Easy Leds 742 (full Spectrum) plaatsen of word dat teveel licht?
Hoi! Die Easy Leds 742 is ter vervanging van T5: 35 W en T8 : 25 W. Mijn ervaring met LED verlichting is dat het niet altijd past. Kijk wel even goed of het past, en of je geen kabel of verlengstuk nodig hebt. Groetjes!
Met alle respect maar ik vrees dat u mijn vraag niet goed hebt begrepen: de vraag was of twee i.p.v. 1 van voornoemde lampen teveel licht zou geven.
De lampen passen in mijn Juweel Aquarium d.m.v. adapters welke bij de verkoop zijn toegevoegd.
Mvg,
Platy
Hoi Platy, excuus dan heb ik het verkeerd begrepen. Ik weet dat 1 Easy Leds 742 gelijk staat aan 2 T5 lampen. Het lijkt me dus dat één voldoende is. Ik had er twee op 300 liter, jij hebt 180 liter dus het valt er een beetje tussenin. Aan de andere kant, als je er al twee hebt, kun je het ook proberen. Als je voedingsstoffen en eventueel C)2 toegevoegd, het licht 8-9 uur aan laat staan en voldoende schuilplekken voor je vissen hebt, dan moet het wel goed komen. Groetjes!
Duidelijke zaak Aquariumfans, dan blijft het maar bij 1 lamp, bedankt voor je info.
Graag gedaan! Hou ons in de toekomst nog eens op de hoogte, zal ik leuk vinden. Groetjes!
Hallo Aquariumfans,
Heb zojuist een nieuw aquarium opgezet en wil daarvan graag wat beelden uploaden, hoe gaat dat in z,n werk?
Gr,
Platy
Hoi Platy. Wat leuk! We hebben daar een systeem voor. Op de pagina aquarium ervaringen kun je dat doen. Even op de blauwe knop drukken, en de rest wijst zich vanzelf. Kom je er niet uit, laat het me even weten, dan help ik je! Ik ben hartstikke benieuwd, laat het me weten als het is gelukt. Groetjes!
hallo
Ik heb een vraag. Wij hebben een salon tafel als aquarium, daardoor zitten we een beetje met het probleem hoe wij hem moeten verlichten. We zijn nu erop gekomen om van die onderwaterstrips te plaatsen, maar nu willen wij weten of dit wel voldoende is voor de vissen en planten?
bij de letstrip staat beschreven dat het 1 Wattage, 100-250V AC 50/60Hz heeft. Is dit voldoende?
Groetjes,
Germaine
Hoi Germaine!
Wat gaaf zeg om een salontafel als aquarium te hebben! Dat is zeker geen alledaags plaatje! Om te kunnen beoordelen of de LED-strips voldoende verlichting geven voor je aquarium, moeten wij er alleen wat meer van weten. Hoe groot is je aquarium en hoe dicht is je beplanting? De blog over LED verlichting is vernieuwd en hiermee vind je zeker het antwoord op je vraag! Succes en laat ons en anderen vooral je aquarium eens zien! Dat kan via de aquarium ervaringen pagina. Groetjes!
ik sinds kort led verlichting van superfish in tl systeem zeer mooi licht en betaal en goedkoper
dan andere en afzonderlijk te dimmen
Hoi Johan!
Bedankt voor je aanvulling! Ook hier kunnen mensen weer mee op weg zijn geholpen!
hallo
ik heb sinds een jaar led verlichting van hvp
mijn bak is 130L 50 H 60 D 3 lampen Lengte: 116 CM Verbruik: 20,2W Lumen 100 lumen per Watt Wit 7.000Kelvin 1 rgb par waarde 43 bij 40cm water
planten doen het heel slecht er gaan er zelfs dood.
met de controller van 90% in stappen naar 70% gegaan en weer terug niets mag baten
ik heb nu weer twee lampen van denerle 1x spec plant en 1blauwe lamp nu gaat het een stuk beter
had eerst vier t5 lampen 2x spec plant 1blauw en nog een andere planten groeide toenzeer goed
water waarde zijn goed volgens test koffer van sera
wat gaat er of doe ik fout ?????
met vr gr
Rinus
Hoi Rinus,
Wat vervelend om te lezen dat de aquariumplanten dood gaan. Het lijkt erop alsof je met de verlichting niets verkeerd doet. Ik zou dat ook niet overoptimaliseren. Normaal gesproken moet standaard LED verlichting (bijvoorbeeld één neutrale en één met een blauwtint) voldoende moeten zijn. Dat waterwaarden goed zijn volgens testmiddelen zegt ook niet alles. Veel algen problematiek hebben hetzelfde probleem. Zit je hele bak vol, laten de test zien dat alle waterwaarden in orde zijn. Ik test zelf ook maar zie het als indicatie. Hoe zit het met je plantenvoeding, en heb je een CO2 installatie? Met dat laatste heb ik hele goede ervaringen. Wat wel eens gebeurd is dat bij een wisseling van lampen de balans in je aquarium dusdanig verstoord wordt, dat aquariumplanten het niet overleven. Mogelijk ben je één van de pechhebbers. Groetjes!
beste.
ik heb een vraagje,ik sluit mijn led verlichting aan aan een schakelklok.van theben maar nu stel ik vast dat die na een tijdje zijn ziel geeft.moet er eigenlijk aan die leds een led controller aan of is er een schakelklok die geschikt is voor leds.
groetjes.
Etienne.
Hoi Etienne,
Wat leuk om te lezen dat je al LED-verlichting gebruikt in je aquarium! Nu weten wij niet wat voor LED-verlichting je gebruikt, maar bij de meeste LED-verlichting is een adapter/converter nodig die het aantal volt omlaag brengt. Mogelijk is die bij jou te hoog en gaat daardoor je schakelklok stuk. Als je deze adapter/converter al standaard bij je LED-verlichting hebt, dan zit het probleem in de schakelklok. Wij adviseren je om dan toch over te stappen op LED controller, dan kun je namelijk meteen optimaal gebruik maken van je LED-verlichting!
Het kan, maar je loopt risico. Beter is om er een van gelijk formaat bij te zoeken. Of er twee kleinere bij te plaatsen. Dan wordt de aandacht verdeeld. Groetjes!
Ik heb een plaat met leds die iemand gemaakt heeft voor mij, op zich werkt het redelijk goed en ik heb er de controller voor dag en nacht en zo bij zitten. Nu is er weer wat los aan de binnenkant van de plaat waardoor de rode verlichting niet meer werkt.
Nu heb ik bovenop het aquarium glasplaatjes liggen maar ik wil zelf een plaat van hout oid erop maken. In het achterste gedeelte denk ik aan een plaat van tussen de 5 en 10 cm met een paar scharnieren waaraan ik de grote plaat ga maken. De plaat die ik dan erop wil maken wil ik wit maken aan de binnenkant. Daarop wil ik dan ledstrips maken en er een dunnen doorzichtige plaat overheen maken die ik over het geheel vast zet .
Nu wil ik de controller blijven gebruiken, naar mijn idee kan dat ook. Maar voor de ledstrips heb ik wel wat gevonden maar ik wil even weten of dit ook zo werkt: een ledstrip van 5 meter (cool white 7020 met 60leds/m, 13000 tot 20000k, >1800lm/m) Deze strip wil ik verdelen over de hele kap waardoor ik dus ahw vergelijkbaar 4 balken zou hebben. Verder wil ik dan een blauwe uv strip van 1 meter (3528 HQ 60LEDs/M 300leds UV Ultraviolet 395-405nm) plaatsen voor overgang naar de nacht die niet zo lang hoeft te branden of gewoon een blauwe van een meter. En dan een rode van 1 meter.
Deze 3 wil ik dan koppelen aan de controller.
Ik heb cichliden dus licht is puur om de kleuren mooier over te laten komen, planten is minder van belang want die overleven het bij hen toch niet.
Ik weet niet of het licht van de 7020 genoeg is maar ik verwacht eigenlijk van wel. Wat is echter de beste manier van bevestigen op een plaat en welke materialen kan ik dan het beste gebruiken?
Een echte knutselaar, wat leuk! We lezen in je verhaal 3 vragen: Is de lichtopbrengst voldoende, hoe werkt het met de kleuren en hoe kan ik de LED-strips het beste installeren? Je eerste vraag is meteen lastig te beantwoorden, omdat we uit je verhaal niet zo goed kunnen opmaken wat de inhoud van je aquarium is. Wel hebben we goed nieuws voor je; de blog over LED-verlichting is vernieuwd, waardoor je de eerste twee vragen misschien zelf al kunt beantwoorden. Over de installatie van LED-verlichting zijn de antwoorden heel uiteenlopend en is het een kwestie van uitproberen en kijken wat het beste bij jou en je aquarium past. Wel lezen we dat je een houten afdekplaat wilt maken dat wit is aan de binnenkant, daarop de LED wilt bevestigen en daaroverheen weer een dunne doorzichtige plaat wilt bevestigen. Vermoedelijk gebruik je de doorzichtige plaat ter bescherming tegen water, maar in principe is de LED-verlichting van tegenwoordig waterdicht. Ook krijg je te maken met warmteophoping tussen de doorzichtige en de hout plaat, wat niet gewenst is.
Het is voor ons verder wat lastiger om je hierin te adviseren; knutselen hangt echt van je eigen kunnen (en in dit geval ook die van ons 😉 ) af. We zijn wel erg benieuwd naar je aquariumfrutsels; misschien vind je het leuk om het proces (en dus je aquarium) op de website te zetten? Dat kan via de aquarium ervaringen pagina. Wij zouden het in ieder geval heel gaaf vinden! Veel succes!
Beste,
Wij hebben een Tetra 60 liter aquarium met LED verlichting. Deze kent twee standen. Dag- en nachtverlichting. Wij zetten de nachtverlichting s avonds een keer aan. S ochtends zetten we de dagverlichting weer aan.
Klopt dit eigenlijk wel? Mag die blauwe nachtverlichting de hele nacht aanblijven?
Hoi Dirk, terechte vraag. Wij zijn terughoudend als het gaat om het gebruik van nachtverlichting. Teveel verlichting zijn je algen meer gelukkig mee dan je aquariumplanten. Het beste dat je kunt doen is je nachtverlichting 1-2 uurtjes nadat je gewone aquarium verlichting uit gaat, aan doen. Dus vooral niet de hele nacht aan laten staan.
Dank voor de uitgebreide achtergrondinfo. Ik raak enkel meer overtuigd van het praktisch nut van led bij ons aquarium. Nooit nagedacht over maanlicht, da’s een slim idee. We overwegen downlighter led, dus LED die omlaag schijnt in de bak. Ben benieuwd hoe het er uit komt te zien.
Hoi Rie! LED verlichting heeft inderdaad een grote toegevoegde waarde, maar dat wil niet zeggen dat TL verlichting niets voorstelt. Dat gaat over het algemeen ook prima en is een stuk minder kostbaar. Heb je het budget er wel voor, dan raad ik zeker aan om wel LED te gebruiken. Goed voor planten, tegen algen en een stuk energie zuiniger. Groetjes!
Ik heb een aquarium van 200x60x60 cm met 3 lampen Philips 58w erboven, nl 827, 830 en 840. Zij branden van 7.30 uur tot 24.00 uur. Als ik ze vervang door LED verlichting, kunnen die ook zo lang branden?
Groeten,
Th. penders
Hoi! Jazeker kunnen ze dat. Het voordeel van LED is dat deze niet erg warm worden en relatief energie zuinig zijn. Dat maakt ze dus ideaal voor langere uren achtereen. Houdt met zulke lange uren wel in de gaten dat je de juiste aquariumvissen en planten koopt. Niet alles houdt van zulke lange brandtijden!
Wat zou je mij aanraden voor een Aquarium: 160Lx50Dx60H
– ZA Biotoop of streek bak
– groenen planten,
– bruine planten
– wil graag een natuurgetrouwe zons op en ondergang creeeren.
Wil de TC420 led sturing gebruiken.
Hoort graag wat je mij adviseert, groet, Peter
Hoi Peter!
Dat is een erg lastige vraag om concreet te kunnen beantwoorden. De blog over LED-verlichting is vernieuwd en zal een hoop vragen voor je kunnen beantwoorden. Kijk er eens naar! Wat we je wel alvast kunnen meegeven is dat jou aquarium voldoende heeft aan zwakke tot gemiddelde verlichting, dat wil zeggen 10 tot 15 Lumen/l. In jou geval is dat dus verlichting van 4800 tot 7200 lumen. Ook zijn hierbij de kleuren rood en blauw belangrijk; dit kan met verschillende combinaties en ook RGB bewerkstelligd worden. Verder raden wij je aan om goed te kijken naar de prijsverschillen in LED. De goedkopere verlichting kan nog weleens zorgen voor lichtflikkeringen; neem dit mee in je overwegingen! We wensen je veel succes met je zoektocht!
Goedemiddag ik heb 2 strips van 70cm per stuk led verlichting in mijn aquarium 1 witte en 1 rgb wat voor kleur gebruik je het meest want het is niet te mengen en is het genoeg verlichting voor de planten zonder de tl.want daar zijn de meningen over verdeeld.
Groet Magda
Hoi Magda!
Goed nieuws! Het artikel over LED-verlichting is aangepast en hierin worden ook de kleuren besproken. Lees het eens door en kijk of daarmee je vraag over kleurmenging beantwoord is! Of de twee strips die je gebruikt voor je aquarium voldoende licht geven voor je beplanting kan ik niet zomaar beoordelen. Daarvoor moet ik het formaat van je aquarium weten en de mate van beplanting. Kijk nog eens naar het artikel; vooral het stukje over het aantal Lumen zal je een antwoord op kunnen leveren. Mocht je alsnog vragen hebben, dan horen wij dat graag! Veel succes!
Ik heb al jaren problemen met mijn TL-verlichting, daarom wilde ik graag info over de prijs van Ledverlichting.
Momenteel heb ik een dubbele balk met de volgende lampen
Philips Master TL-D 38W 830 en Sylvana Gro-lux F38W-GRO T8
Waarmee moet/kan ik deze vervangen. Mijn aquarium is 140x50x40 (LxHxB).
De deksel bestaat uit 3 delen, voor bevestiging zou ik eventueel de kappen van de TL
Wanneer je LED units aanschaft voor een beplant aquarium moeten dit allen led’s zijn van 1 Watt. Lagere Wattages zijn niet krachtig genoeg om een goede plantengroei te verzekeren. Er bestaan ook led units met led’s die meer zijn dan 1 Watt. maar deze zijn dan geschikt voor aquaria met weinig planten (cichliden) of zeewater. Bij led units heb je een adaptor nodig om de 230 Volt netspanning om te zetten naar 12 Volt. Wil je ook nog de verlichtingstijd automatisch kunnen instellen dan heb je tevens een controller met afstandsbediening nodig, welke dan verder dan op de adaptor wordt aangesloten,
en zo kan je dit dan op de display hiervan instellen. Tevens is het dan mogelijk om de lichtsterkte van de units in te stellen tussen de 10- en de 100 %. Ik heb zelf vier led units van JMB op mijn aquarium sedert begin november vorig jaar. Ze hebben de lengte van 180 cm en bevatten dus 54 led’s (= 54 Watt per unit). Deze liggen per twee elk aangesloten op een adaptor van 150 Watt. Ik heb dus zo 2 adaptors van elk 150 Watt. Ze hebben ook unit lengtes van 100 cm.; 120 cm.; 150 cm. Ze verkopen hierbij ook steunen voor 1 of 2 units in te plaatsen op de rand van het aquarium. Vergeet ook niet om bij de aankoop meteen verlengkabeltjes voor de elektriciteit bij te kopen. JMB biedt deze apart aan en tevens splitterkabels om bijvoorbeeld 2 units via dezelfde kabel van stroom te voorzien. Voor mijn beplant aquarium – er staan 23 soorten planten in en ze doen het allemaal zeer goed – gebruik ik 2 units van 4500 Kelvin wit-rood en 2 units 8000 Kelvin wit- blauw. Deze liggen dus een wit-rode – wit-blauwe … over de lengte van de bak. Het aquarium heeft een hoogte van 60 cm. bij een breedte van 50 cm. Bij het instellen van alle 4 de units op 70 % van hun maximale lichtsterkte heb ik reeds een krachtig verlicht aquarium en dus een prima plantengroei. En dit gedurende niets meer dan 8 branduren per dag.
Wat andere merken allemaal aan te bieden hebben als led verlichting weet ik niet. Maar om een idee te krijgen van de prijzen ga eens op het Net naar die internetfirma ‘Aquaplantsonline’. Zij stellen alles te koop wat JMB maar te bieden heeft aan Led verlichting. Zo krijg je ook al meteen een idee van de prijzen. En waarom ook niet. Even een kijkje gaan nemen bij Aquariaveldhuis. Zo kan men ook al eens wat prijzen gaan vergelijken.
Hoi Etienne,
Bedankt voor je heldere aanvulling! Dat zien we graag 🙂 Super!