BiOrb aquarium, kopen of niet
Liefhebbers van aquaria hebben er vast al eens van gehoord: een BiOrb aquarium. Design, techniek en aquarium in één. Een aquarium met een slim filtersysteem en prachtig om naar te kijken. Is een BiOrb aquarium iets voor jou? In deze blog lees je wat een BiOrb aquarium precies is en welke aquariumvissen en aquariumplanten geschikt zijn. En belangrijker: wegen de voordelen op tegen de gemiddelde prijzen en de gebruikerservaring?
Twijfel je over een BiOrb aquarium?
Het is lastig om te zeggen of een BiOrb aquarium nou een hype is of niet. Zelf vind ik zo’n aquarium echt helemaal geweldig, maar ik ben dan ook een gadget man en ik houd van mooie designs. Begin je met een aquarium? Schaf eerst een opstart preparaat aan! Anders heb je al schadelijke invloeden voordat je goed en wel begonnen bent. Zelf heb ik goede ervaringen met dit preparaat. Kun je tenminste gelijk beginnen!
Wat maakt een BiOrb aquarium nou anders dan andere aquaria?
Een BiOrb aquarium is een klein formaat aquarium, vergelijkbaar met een Nano aquarium. Alleen is het BiOrb aquarium gemaakt van acryl, vaak geleverd met een eigen filter en speciale verlichting. BiOrb is een merknaam van Reef-One, een Engels bedrijf dat besloten heeft om ‘slimme’ design aquaria te maken van acryl in plaats van glas.
Wat een BiOrb aquarium ook bijzonder maakt is de werking van het filter. Het aquariumwater wordt door middel van zuurstof door poreus keramisch gesteente heen gestuwd. Dit gesteente werkt als een biologisch filter waarbij bacteriën die zich hechten in het gesteente, de vervuiling uit het water filteren. Bovendien zorgt de bubbelbuis voor een gezonde stroming in het aquarium. Het resultaat? Een effectieve filter en daarmee een schoner aquarium.
Voordelen en nadelen van een BiOrb aquarium
Een BiOrb aquarium heeft een aantal voordelen en nadelen. Deze kunnen je helpen met de overweging om er zelf één aan te schaffen. Natuurlijk blijft het uiteindelijk een persoonlijke keuze, maar de volgende voor- en nadelen helpen je gedachtegang in ieder geval op weg.
Voordelen
- Het BiOrb aquarium is een stuk lichter en sterker door het gebruik van acryl
- Er zit een filtercartridge in, een zo goed als onzichtbaar filter dat gemakkelijk eens in de zes weken te vervangen is
- Mogelijkheden van de aquariumverlichting. Zo hebben de luxere modellen speciale LED-verlichting. Deze werken met een 24-uurs systeem waarbij de verlichting langzaam donker of lichter wordt. Zodat de aquariumbewoners langzaam kunnen wennen aan de licht overgang. Met een afstandsbediening heb je zelf controle over de kleuren
- De wanden lijken dunner, waarmee de afstand tot de vissen kleiner lijkt
- Het BiOrb aquarium is een kunstwerk en misstaat in geen enkel huis
- Het onderhoud van een BiOrb aquarium valt reuze mee
- De Led lamp en luchtpomp gebruiken ieder 3 watt en dat is lekker zuinig
Nadelen
- Klein is fijn maar ook lastig als het om aquaria gaat. Voor het schoonmaken bijvoorbeeld. De filter werkt prima maar je ontkomt er niet aan, het is en blijft een priegel klusje
- Het is lastig om wat moeilijkere aquariumplanten te houden. Niet alleen door de omvang van de bak, maar ook omdat je goed moet weten hoe je de verlichting afstelt
- Het is een heel klein aquarium, dus je bent beperkt met je aquariumbewoners
Welke aquariumbewoners passen in een BiOrb aquarium?
Juist omdat een BiOrb aquarium zo klein is, moet er extra aandacht besteed worden aan haar aquariumbewoners. Te veel of te grote vissen leiden tot algen, ziekten en uiteindelijk tot het overlijden van je aquariumbewoners. Aquariumbewoners die wel geschikt zijn, zijn vooral kleine visjes, garnaaltjes en slakken. Met name de garnalen zoals Crystal Red garnalen en vuurgarnalen zijn erg leuk want die zorgen ook voor hun eigen nageslacht. Net als Gupjes die ook zorgen voor een eigen kweek.
Welke aquariumplanten wil je in een BiOrb aquarium?
Net als bij aquariumdieren zijn niet alle aquariumplanten geschikt voor een BiOrb aquarium. Voor je het weet wordt het aquarium overwoekert door planten en raak je daarmee het mooie design kwijt. Probeer een selectie te maken van kleine planten zoals mossen en middelgrote planten zoals Cryptocoryne. Deze combinatie geeft een prachtige samenstelling in het BiOrb aquarium.
Aquariumbewoners | Aquariumplanten |
Slakjes | Vallisneria |
Vuurgarnalen | Dwerg Cryptocoryne |
Guppy | Anubias |
Siamese Kempvis | Cabomba (groeit snel) |
Black Molly | Javamos |
Halfsnavelbekje | Waterpest (groeit snel) |
Borstelneus | Echinodorus |
Roodneuszalm | Javavaren |
Is een BiOrb aquarium ook daadwerkelijk het geld waard?
Is een BiOrb het geld nou waard? Dat ligt eraan wat je precies wilt. Houd je van niet teveel schoonmaakwerk, design en de laatste trend? Dan is een BiOrb aquarium wat voor jou. Het is lichter, sterker en moderner. Het is een blikvanger en tegelijkertijd een aquarium met een nieuw type en efficiënt ingebouwd filter. Het lijkt alsof je de vissen aan kunt raken. Maar wat staat daar tegenover?
De aanschaf van een aquarium is altijd kostbaar. Een BiOrb aquarium is daar helaas geen uitzondering op. De 30 liter variant gaat rond de 200 euro nieuw van de hand. Gebruikte modellen zijn op Markplaats wel een stuk goedkoper te verkrijgen. Bovendien is het formaat van een BiOrb aquarium klein en dat moet je liggen.
Zou ik zelf een BiOrb aquarium kopen? Als een eerste aquarium niet (te klein), als een tweede aquarium zeker weten! Ik houd van moderne aquaria en daar valt een BiOrb aquarium zeker onder. Het idee van een sterk, klein maar modern en design aquarium spreekt mij enorm aan. Meer dan een normaal aquarium is een BiOrb aquarium een onderdeel van je woonkamer. Een verlenging van je inrichting.
Wat zijn jouw ervaringen en overwegingen bij een BiOrb aquarium?
Heb je een BiOrb aquarium of overweeg je er één te nemen? Laat jouw vragen of reactie achter bij de comments!
Goedemorgen ik heb een ronde biorb 60 liter gekocht maar zit geen verwarming bij, is dit wel een noodzakelijk iets?
In een normaal verwarmde kamer is een verwarming vaak niet noodzakelijk. Maar mocht je er een in willen hebben dan moet je bij de leverancier van de bak vragen welk type daarvoor het meest geschikt is.
Je zal enkel vissen kunnen houden die geschikt zijn voor koud water. Beperkte keuze maar dat lukt perfect.
Ik heb een jaar een biorb. Heb een cilinder om de pomp geplaatst met ongeveer 2 cm ruimte. Dat gevuld met de lavastenen en de rest met zwart grind. Op deze manier kon ik gaan aquascapen. Alleen nu nestelen de garnalen en zelfs pauwooggrondels in de lavastenen en zie ik ze bijna nooit.
Iemand ervaring door de bak helemaal vol te gooien met grind of zelfs zand?
Ja, dat is het gevolg van zo’n inrichting. Persoonlijk zou ik de dieren de gelegenheid geven om aan deze omgeving te wennen en ik denk dat ze na verloop van tijd wel wat vertrouwder zullen raken en wat meer in het zicht zullen komen.
Ik heb ooit eens te kleine steentjes in mijn Birob gelegd en dat werkte niet. Er was te weinig spatie tussen de steentjes om fatsoenlijk te beluchten en te filteren.
Ik heb in mijn Birob al jaren Japonica garnalen zitten, samen met wat visjes. Die zijn iets groter en niet zo mooi als vuurgarnaaltjes. Ze zijn wel actiever en zeer leuk om bezig te zien.
Je moet wel enkele “verstopplaatsen” voorzien in je aquarium. Ik heb een mosbol en een stuk hout waarop een plant (Anubias) groeit. Best een plant voorzien die ergens op groeit want er is geen zand om in te planten. Als je die plant op de lavasteen zou zetten, gaan de wortels helemaal overwoekeren en krijg je de filter er niet meer uit. En daarmee staat een Birob al snel vol.
Wij hebben een Biorb 15 liter Flow vorig jaar gekocht, maar zou het niemand aanraden.
Vissen (guppies) gaan snel dood hietin, plexiglas wordt heel snel vies, klepje bovenop sluit niet goed af.
Zit wel uitsparing voor draad van pomp en verlichting, maar sluit toch niet goed.
Doordat niet goed sluit, komt er kalk aanslag langs de randen van het klepje.
Gekeken op marktplaats, daar worden er ook meerdere aangeboden met kalk aanslag langs de randen. (Dus wij zijn niet de enige)
We hebben een klacht ingediend bij de leverancier van de Biorbs, dan krijg je alleen maar antwoord met hoe je de Biorb moet behandelen.
Welke wij ook al zo behandelde.
Dan blijkt, dat je er beter slakjes en garnalen in kan houden(dat wisten we dus nog niet)
Maar onze klacht werd verder niks mee gedaan.
Voor ons nooit geen Biorb meer, het is het dure geld niet waard!!
Hoi Mary! Bedankt voor het delen van je ervaringen. Altijd goed om te lezen! Groetjes!
Een biOrb van 15 liter is veel te klein voor visjes. Waterkwaliteit is zo zo goed als onmogelijk te sturen. Had je eentje van 30 liter gekozen dan was het een stuk makkelijker geweest.
Ik heb een biorb 45 liter en laatst wat dwerg botia s toegevoegd. Alle 5 binnen 2 dagen verdwenen waarschijnlijk tussen de originele stenen. Kan ik die stenen ook vervangen door zand of grind, of werkt het biorb systeem dan niet meer goed?
Misschien kan je ze beter met rust laten en laten wennen in de bak. Dan komen ze daarna misschien wat vaker tevoorschijn. Ik zou het even aankijken. Succes!
Ik heb een biorb 60 en wil daar op termijn Naast wat guppen vuurgarnaaltjes in gaan houden. Nou wil ik graag weten wat voor een aanpassingen ik moet doen om het geschikt te maken voor garnalen. Ik heb namelijk begrepen dat dit niet de meest ideale bak is voor echte planten en dat de garnaaltjes door het filter opgezogen kunnen worden. Graag advies
Qua inrichting zal je de biorp moeten inrichten naar de wens van de garnalen. Mosbol, javamos, fijne beplanting. De plaats waar het5 water het filter in gezogen wordt zal je zodanig moeten afschermen dat garnalen er niet in gezogen kunnen worden. Ik denk daarbij aan nijlonkous als afscherming van de filteraanzuiging of roestvrij staal benzinegaas. Je zult dit fijnmazige materiaal wel regelmatig moeten schoonmaken om de doorstroom te garanderen.
Hoi,
Ik heb nog nooit één aquarium gehad thuis en mijn ouders zijn er ook niet in thuis. Toch zou ik er graag een op mijn kamer willen, zodat ik toch iets leuks heb om te verzorgen. Ik wil een paar leuke vissen bij elkaar zetten; maar weet nog niet welke precies.
Ik kom er niet uit wat voor soort aquarium ik het beste aan kan schaffen. Een Biotoop aquarium lijkt me erg interessant en die op jullie website wordt genoemd ook.
Wat is het beste? En welk formaat, dus inhoud, past het beste bij een beginner en welke hoeveelheid vissen?
Beste Maud, als ik jouw vraag zou moeten beantwoorden zou ik hier een complete aquariumcursus moeten geven 😉 Denk eens aan een aquarium van 60x30x30 cm. Doe daar wat Chinese danio’s in, een paar koraal platy’s, misschien wat endler guppen, voor op de bodem een groepje Corydoras panda. Ga vooral lezen en praat met liefhebbers. Neem vooral niet te veel soorten vis. Neem van scholenvissen tenminste 6-8 exemplaren. Zorg voor goede beplanting in je bak en neem de tijd om de bak op te starten vooralsnog zonder vis. Succes, laat maar eens wat weten. Groetjes!
Hoi! Ik heb een Biorb Flow van 30 liter. Sinds een paar dagen zit er dragonstone, spiderwood en echte plantjes is. Uiteindelijk zou ik er heel graag neon tetras in willen. Nou heb ik daar een paar vragen over:
– Kan ik neon tetras nemen met hoe de bak nu is? En dan vooral qua temperatuur. Kan dat met kamertemperatuur zoals het nu is of moet er een biorb heater in?
– Hoeveel mogen er in een 30 liter bak? Ik las minimaal 10 of 15 (hoewel ik 15 wel veel vind voor deze bak)
– Als er geen neon tetras in kunnen, kunnen er dan garnalen in? Ik las hier dat ze het niet zo heel fijn vinden als er een grove steen op de bodem ligt, wat bij mij het geval is want ik heb het lava gesteente gebruikt.
Alvast super bedankt namens een beginner!
Hoi Emily, ik vind 30 liter erg weinig voor een schooltje neons die toch bij een temperatuur van 22 – 24 graden C. gehouden moeten worden. Dan zou ik gaan voor garnalen. Die kunnen wel uit de voeten in deze ruimte. Je kunt de lavasteen toch combineren met wat mossen, dat vinden ze heerlijk. Groetjes!
Kun je het lavagesteente ook vervangen door grind of brengt dat de biodiversiteit uit z’n balans?
Lavasteen wordt vaak toegepast als decoratiemateriaal. Nadeel, het is scherp. Soms wordt het ook toegepast als bodemmateriaal. Dan blijft hetzelfde nadeel: scherp. Bijzonder ongeschikt voor Corydoras soorten. Grind is als bodembedekker een beter alternatief. Groetjes!
Bij de de winkel waar ik mijn nieuwe Biorb HALO 15 kocht adviseerde ze mijn grind te gebruiken i.p.v. het meegeleverde gesteente. Dit is makkelijker schoonmaken werd mij verteld. Tussen het gesteente gaat namelijk allerlei viezigheid zitten en dit kun je in geval van grind makkelijk van het oppervlakte zuigen.
Ben zelf een leek, dus ben benieuwd naar het advies van de expert.
Een grove steen geeft de mogelijkheid van het doorzakken van vuil. Het klinkt alsof de winkel daar gelijk in heeft. Laat het ons vooral weten als je resultaat hebt. Groetjes!
Hoi ik heb in 1 jaar tijd 2 biorp heaters gehad want ze gingen allebei stuk na een paar weken en enegie zuinig kan ik het niet noemen en deed heel voor zichtig er mee
Dat is geen reclame voor meneer Biorp. Ik ga ervan uit dat, wanneer je ze technisch gezien juist behandeld hebt, jij je op garantie kunt beroepen. Succes en groetjes!
Hoi,
Ik heb recent een biorb halo 60 overgekocht. Ik wil hier graag een kempvis in hebben met kegelvlekbarbelen of kardinaal tetra’s. Ik las in de gebruiksaanwijzing dat je om de 28 dagen maximaal 2 nieuwe vissen moet toevoegen, vanwege de waterwaardes. Ik vraag mij af of dat goed gaat met een scholenvis. Ik wil niet dat ze dood gaan omdat ze met te weinig zijn, veel stress ervaren of zich onveilig voelen.
Ook zag ik dat mijn biorb 2 openingen heeft aan de kant waar de luchtslang in de poot zit. 1 zit in de poot onder de luchtslang en de ander zit iets hoger dan het pootje en die heeft ook iets dat er omheen lijkt/hoort te zitten. In de gebruiksaanwijzing kan ik nergens vinden wat ik daarmee moet doen. Iemand anders die een biorb halo heeft die mij kan helpen?
Die biorp heeft een inhoud van 60 liter. Ik zou eerst de planten tot groei laten komen en daarna de vissen in 1 keer erin zetten Het steeds toevoegen van vis is zoals je zegt stressvoll en ook loop je iedere keer het risico een zieke vis binnen te brengen. Kijk ookeens bij de hulpstukken van Biorp. Misschien zie je daar iets wat je daar mee in verband kunt brengen. Groetjes!
Ik heb sinds 3 weken een biorb staan. Prachtig!!! 6 Guppies erin en hartstikke mooi gevuld. Maar ik word gek van het gebrom. Maakt ie van jullie ook zoveel herrie?? Het pompje heb ik achter het aquarium staan.
Zet het pompje eens op een stukje piepschuim of schuimrubber om het gebrom te dempen of informeer eens bij de leverancier. Hopelijk lukt dat. Groetjes!
Dag,
Wij beschikken over een Biorb 60liter en zijn deze aan het inrichten. Nou hebben we een ‘holestone’ gekocht (multi lochgestein van aquadeco). Ik hen gelezen
Dat deze carbonaat afgeeft en dat daardoor het water harder wordt. En dus slecht zou zijn voor de waterkwaliteit. Klopt dit?
Beste Ilse, dat is lastig te zeggen. Ik ken dit product niet, maar ik heb even op de website gekeken en daar lees ik onder meer: “Attentie: omdat het hier een natuurproduct betreft en dus ieder artikel uniek is, kunnen lichte afwijkingen qua vorm, grootte en kleur voorkomen ten opzichte van de foto.
Door de “schubbige” structuur van de drakensteen kan het voorkomen, dat in de steenschubben nog een beetje aarde zit. Verwijder deze voor het inzetten in het aquarium. De drakenstenen zijn neutraal en hebben geen effect op de waterwaarden. Aanpassing met extra zacht water is daarom meestal niet nodig.”
Even ervan uitgaande dat we het over hetzelfde product hebben. Je kunt de stenen altijd testen met wat azijnzuur, of zelfs beter met zoutzuur. Als de steen gaat borrelen dan zit er calcium in dat effect kan hebben op de waterwaarden. Groetjes
Hallo en dank voor deze fijne site! Vandaag een Biorb 15 liter Classic overgenomen van iemand. Bedoeld als eerste ‘oefenbakje’ voor kind. Liever dus nog niet wat groters en ook nog geen extra kosten als verwarming omdat we niet weten of dat daadwerkelijk aan gaat slaan bij hem. Leuk dus om daar vuurgarnalen in te houden. Ik wil starten met 10 á 15 garnalen en wat dwergcryptocoryne planten als levend spul.
Nu heb ik daar wat vragen over:
– welke bodembedekker kies ik, die geschikt is voor de garnalen en past bij de Biorb Classic? Voldoet de standaard kiezelbedekking of moet daar iets anders overheen? Ook mbt planten, hoe pak ik dat aan?
– moet ik nog aanpassingen maken aan het filter van deze bak of is deze ‘zacht’ genoeg?
– hoe draai ik dit aquarum zo goed en snel mogelijk in, welke starter moet ik gebruiken?
Alvast bedankt!
Fijn grint van 1,5 – 2 mm korrel volstaat. Maar het beplanten met dwergcrypto’s zoals C. nevelli of C. parva de Wit is een prima keuze. Ook zou je wat mossen kunnen gebruiken en óf wat dwerg Anubias. Zolang jij je beperkt tot de gangbare garnalen zoals vuurgarnalen, hoef je geen aanpassingen aan het filter te doen. Het gebruik van een starter is dan ook niet echt noodzakelijk. Veel succes !!
Ik heb in mijn Birob ondervonden dat de filter niet goed meer werkt als je kleine kiezel over de de lavastenen legt. Er moet echt wel genoeg lucht doorheen kunnen om de bak mooi te kunnen houden. Bij mij liggen er enkele grotere zwarte stenen op, die Biorb ook verkoopt.
Verder heb ik een stuk hout erin liggen waarop Anubias groeit en een mosbol. Dan staat het bakje al goed vol. Er zitten een 5- tal visjes in en een stuk of 6 japonica garnalen. Niet zo mooi als een vuurgarnaal want gewoon grijs-doorzichtig, maar veel actiever en minder schuchter.
Ik heb een Biorb aquarium van 30 liter met verlichting en filter op één adapter. De verlichting doet het goed, maar ik heb steeds problemen met de luchtfilter. Deze valt steeds uit. Bij het doorblazen van het slangetje doet hij het geweldig, maar doe ik het slangetje weer in de adapter vallen de luchtbelletjes weer weg. Kan het zijn dat de transformator te weinig stroom levert voor èn verlichting en een filter?
Theoretisch zou dat moeten kunnen, maar met dit toch wel technische probleem zou ik je toch willen terugverwijzen naar de leverancier. Groetjes!
Bij mij staat er al jaren een apart pompje van een ander merk aan de Biorb.
Hier een Biorbaquarium van 15 liter,hij is amper 5 maand geleden aangekocht en de ledverlichting(die je niet kan vervangen)heeft het begeven.Het kapje van de verlichting kwam grotendeels vol met water te staan door de condens uit het aquarium,en dit kan er op geen enkele manier terug uit,heel bizar,dit hoort toch waterbestendig te zijn…?
Het water kwam voor alle duidelijkheid helemaal niet tot de verlichting.
Ik denk dat je met dit probleem richting je leverancier zult moeten gaan in verband met garantie of technische oplossingen. Dit lijkt me namelijk niet kloppen. Groetjes!
Beste,
Ik heb een tube van 15l, ik heb er momenteel een Siamese Kempvis in zitten. Nu vraag ik me af of ik er nog een andere vis mag insteken? Ik vind het namelijk zo zielig. En ook tof met twee of drie?
Je zou er een paar platy’s van totaal andere kleur bij kunnen plaatsen. Maar geen soortgenoten. Dat gaat nooit goed. Overigens, zielig is wel heel erg menselijk. Waarschijnlijk heeft ie het best naar z’n zin daar in z’n eentje als ie goed verzorgd wordt. Maar, je kunt het proberen. Groetjes
Sinds 5 dagen heb ik een biorp 15 liter. De eerste dagen nergens last van, maar sinds een dag maakt hij veel meer herrie. Het komt volgens mij uit de lucht buis. Enig idee wat ik hier aan kan doen? Het is namelijk best een hoop herrie in de woonkamer.
Ik zou het probleem maar even aankaarten bij de leverancier van deze bak. Het zal ongetwijfeld iets technisch zijn dat eenvoudig op te lossen moet zijn. Althans, laten we dat hopen! Groetjes
Hallo, Nu heb ik een Biorb 45 wit overgenomen van iemand, maar deze moet echt schoongemaakt worden, steentjes en planten zijn erg groen aangeslagen. Het liefst haal ik alles eruit, goed schoonmaken, nieuwe steentjes erin of huidige goed schoonmaken, opnieuw indelen enzovoort.
Hoe pak ik dit aan?
Ik dacht eraan om een emmer water eruit te halen, daar de vissen in te doen, de rest van het water eruit pompen, dan de spullen eruit, alles schoonmaken en weer vers water erin en dan de vissen met het ” oude” water er ook weer in doen. Is dit de manier om het te doen?
Wat jij beschrijft is een prima manier om hier mee om te gaan. Wat mij betreft hoeft het oude water niet meer dan 20% te zijn. Wel is heel belangrijk dat de temperatuur van oud en nieuw water hetzelfde is. Vissen reageren vaak heel positief op nieuw vers water. Succes en groetjes
Ik wil een biorb en wil er guppy’s in houden.
Maar hoe doe je dat met jonkies?
Je kan er niet zo’n bakkie in hangen om ze te beschermen.
Gewoon in de bak geboren laten worden en ze er eventueel later uit vangen. Als het uitsluitend om guppen gaat, zal je er meer dan voldoende over houden. Persoonlijk zou ik liever kiezen voor een gewoon aquarium. Maar dat zijn keuzes. Groetjes
Hoe doen jullie dat met jonkies van guppy’s
Je kan er geen bakje in hangen om ze te beschermen. Ik ben van plan de life 30 te kopen
Jonkies gewoon bij de ouders laten en laten opgroeien. Wanneer ze groter zijn en je wilt er van af kan je ze vangen en selecteren zodat je de mooiste overhoudt. Groetjes
Beste.
Ik heb vandaag een biorb flow 30 op de kop kunnen tikken . Maar wil hier dus een garnalen bak van maken met de nodige planten . Nou heb ik nog van mij aquascape bak genoeg colombo pro flora voedingsbodem over . Zijn wel kleine korrtjes kan dit er ook in ? Of zuigt de filter dit op ? Want heb geen idee hoe deze filter namelijk werkt
Mvg tamas
Ervan uitgaande dat het Biorb filter uitermate fijnmazig is denk ik niet dat jouw voedingsbodem problemen zal opleveren. Groetjes
Hoi, ik heb vandaag de biOrb Flow gehaald, maar ik heb dus die plaatjes van de gebruiksaanwijzing verkeerd begrepen. (en ik was te enthousiast om verder in het boekje te lezen), maar ik heb die 2 zakjes tegelijkertijd er in gedaan. Ik dacht dat ze allebei 24 uur er in moesten en dan het water er uit of zo. Wat is het beste dat ik nu kan doen?
Ik denk dat het verstandig is om de helft van het water te verversen om zo het effect te halveren. Groetjes
Ik sta op het punt om een ” Biorb Life MCR Transparant – aquarium ” met een inhoud van 45 l te kopen. In ons appartement is er nog een plaatsje vrij waar er geen direct zonlicht binnenkomt. Het aquarium zou ik op een houten zuil plaatsen van 80 cm ( uitvoering in eik ).Deze zuil zal dan ook kunnen dienen om allerhande zaken in op te bergen.Ik neem rustig de tijd om me goed te informeren, want ” Bezint eer je begint ”
Ons appartement heeft vloerverwarming.Nu is mijn vraag: kan dit een nadelig effect hebben op het leven in het aquarium ?
Ik zou kiezen tussen een vijftal vissoorten: Chinese Danio, Zebra Danio, Luipaard Danio, bloedvinzalm of de roodvinzalm. Komen er nog andere soorten in aanmerking?
Graag jullie deskundig advies aub.
Met vriendelijke groeten en bedankt op voorhand.
Je zou tijdelijk een kom met water kunnen plaatsen met een aquarium thermometer erin om te meten wat de temperatuur daar doet. Ik denk niet dat dit een negatieve rol zal gaan spelen. Ik zou zelf de voor- en nadelen van een normaal aquarium van die inhoud eens terdege afwegen tegen die van zo’n Biorb. Maar de beslissing is volledig aan jou. Alle soorten die je noemt zijn scholenvissen die graag in groepjes van tenminste 8 – 12 zwemmen. Dan is het gauw vol in 45 liter.
Ik heb een biorb 15 liter sinds een maand of 2. Hierin zit een goudvis en een sluiervis.
In de bak zit een pomp en de filter, 1 kunstplant en 2 kleine echte plantjes.
Op de bodem de originele stenen aangevuld met grote gladde stenen.
Na een week of 2 wordt de bak ineens groen en ververs ik het water en maak de stenen en kunstplant schoon. Eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn begrijp ik, maar het ziet er anders niet uit.
Iemand tips waarom het water zo groen wordt en de sluiervissen sterven na eerst dagen amper te bewegen en maar te hangen ?
De vissen krijgen om de dag paar korreltjes voer.
Staat de bak misschien in het volle daglicht? Dan zou dat een oorzaak kunnen zijn. Groetjes
Hoi allemaal.
We hebben zojuist een Tube 35 gekocht.
Visjes moeten nog komen.
Maar niet te veel 5 of 6 max.
We hebben tevebs nog een aantal nep plantjes gekocht.
Is het raadzaam er nog 1 of 2 echte planten bij te zetten? En welke zouden jullie aanraden?
Gr Tom
Echte plantjes hebben meer functie in een aquarium dan enkel decoratie. Ze halen voedingsstoffen uit het water en leveren zuurstof. Ik zou altijd gaan voor echte planten en nepplanten enkel gebruiken in bakken waar levende planten geen kans maken. Maar daar komt ook een stukje persoonlijke smaak bij kijken.
Hoi hoi,
Ik ben helemaal fan van de biorb aquaria! Ik heb een zwarte flow van 15 liter, dat was mijn eerste. Daar zaten eerst wat goudvissen in. Volgens de verkoper zou dat perfect gaan maar het bleek toch wat tz veel gevraagd van dat kleine bakje. Dan maar opnieuw opgestart met enkele panda platies. Ik was van plan om ermee te kweken maar na twee dagen bleek dat ik al kleintjes had in mijn bakje. Dan maar snel een tweede aquarium gekocht. Dat is de tube 35 geworden, een witte. Deze heb ik bij het tuincentrum voor de helft van de prijs kunnen kopen. Ondertussen heb ik meer dan 15 platies van alle grotes. In de kleine flow heb ik nu de mannetjes gezet en in de grote tube zitten de dames en de kleintjes. Mijn schoonmoeder heeft ondertussen ook een grote biorb gekocht omdat ze de onze zo leuk vond. Op termijn gaan mijn kleintjes bij haar komen.
Verder vind ik de producten van biorb echt geweldig. Het enige nadeel vind ik dat het lichtje recht boven de bubbeltube zit en dus heel snel vuil kan worden omdat het water er steeds tegenaan spettert. Geregeld met zen doekje even schoonmaken is de boodschap!
Echte fan hierzo!
Groetjes!
Biorb aquaria vragen veel aandacht en je moet ze eenvoudig beplanten en vooral niet mag overbevolken. Dat vind ik ook wel een beetje terug in dit verhaal. Oppassen dus!
Wij hebben nu 2 maanden de BiOrb Cube 60 liter staan met daarin 4 Platys 1 Panda 1 Algeneter en nu ondertussen heel wat baby Platys maar echt nog inimini.
Het water is bij ons niet helder te krijgen en vanaf het begin zit er al een groene waas in niet echt een fraai gezicht.
De echte waterpest plantjes doen zn werk ook niet om het water helder te krijgen en wij zitten met ons handen in het haar en iedere dierenwinkel zegt ja de Biorb is ook geen goed en fijn aquarium i.p.v. met oplossingen te komen.
Jullie nog ideeen?
Ook is de bodem niet schoon te krijgen ook niet met een stofzuigertje al het poep en vuil blijft er tussen zitten.
Ik ben bang dat de dierenhandelaar inmiddels ook heeft geconstateerd dat deze Biorb bakken geen alternatief zijn voor een gewoon aquarium. Wanneer je er perse mee aan de slag wilt dan zou ik zeggen, kies voor gemakkelijke plantjes en zorg voor minimale bevolking. Er zitten maar weinig liters in en dus kun je maar zeer beperkt vissen erin doen.
Hoi,
Ik heb sinds enkele maanden een biorb 60 liter.
Verschillende guppen erin gehad, maar die verdwijnen. Ik denk door het filter.
Dus grotere vissen erin gedaan. sinds een maand 2 black mollies. Afgelopen week 4 goudvissen erbij.
Deze week alweer 2 goudvissen dood.
Ik wil graag een aquarium en zou het liefst de 105 liter kopen, maar doe het niet, want de vissen bij mij overleven het niet.
Wat doe ik fout?
Het zijn natuurlijk veredelde goudviskommen met als positieve toevoeging een filter, design etc. Ik denk dat je veel meer kans maakt je vissen in leven te houden wanneer je voor een gewoon recht toe rechtaan aquarium kiest. Met flink meer liters! Groetjes
Weet er iemand hoeveel lichtsterkte de Biorb large licht is? Voor de 30-60liter aquarium zou dit graag weten voor planten te kunnen kiezen
Geen idee, dat wordt inderdaad nergens aangegeven zie ik. Zou je even naar de importeur moeten bellen met deze vraag. Groetjes
Ik heb sinds kort een kleine 15L BiOrb en heb nog niet zoveel aankleding. Wel 3 plantjes en een ornament, maar ik vind de stenen van BiOrb niet zo leuk. Zou ik ook andere grotere stenen kunnen gebruiken boven op de basis?
Hoi Marielle,
Opzich mogen er ook andere stenen in maar let wel op dat sommige stenen de hardheid verhogen. Groetjes!
Beste allen,
Ik heb nu 5 maanden een birob 60L met nep planten. Dat ging goed tot 6 weken terug. Er ontstond als en inmiddels moet ik wekelijks de boel schoonmaken, heb al een keer een algenfilter gebruikt maar dat heeft niet geholpen. Ik heb 16 visjes (guppies, danios, antenne baarsjes,etc). Wie heeft een oplossing?
groet Daphne
Sowieso echte planten bij plaatsen. Beter voor kwaliteit van het water, zorgt voor meer stabiliteit en neemt afvalstoffen op. Daarnaast vinden vissen dit ook fijner.
Ik heb zelf een biorb flow 30 met 2 flinke echte planten erin.
16 vissen vind ik trouwens persoonlijk teveel voor een biorb 16 vooral met alleen kunstplanten.
Hoi Docrossi. Inderdaad wat R. zegt. 60 liter met 16 vissen en dan nog nepplanten is een slechte combinatie. Ik denk dat deze combinatie nu pas laat zien dat het niet werkt, door middel van algen. Haal je visbestand flink naar beneden en plaats er 1 of 2 echte planten in. Zorg altijd dat je aquarium goed schoon maakt en houdt.
Ben onlangs van de Biorp 15 liter overgestapt naar de 30 liter. Mijn vissen (3 volwassen balloonmollies plus 5 babies) hebben nu lekker veel ruimte en het lijkt of je dat kunt merken aan hun gedrag (rustiger). Naast de nepplantjes heb ik nu een stuk spiderhout gekocht. Dat geeft een wat mooier beeld, maar maakt het water ook bruin.
In kokend water leggen, is het advies van de aquariumafdeling van een tuincentrum. Kan dat kloppen?
Klopt, je kunt beter uitgekookt kienhout erin zetten. Geeft geen kwalijke stoffen af en water verkleurt niet.
Hoi Mieke. Je aquariumafdeling heeft inderdaad gelijk en R. ook. Wanneer je het kookt, gaan de kleurresten in het water zitten. Wanneer je zeker wilt zijn, kook het dan nog een keer. Fijn om te horen dat je vissen rustiger lijken, maar let wel weer op naarmate de mollies weer groter worden!
Hallo aquariumfans,
Ik heb zelf een Biorb 15l met een kempvisje erin. Ik zag net iemand schrijven dat hij deze combi heeft met guppen erin. Mij is altijd verteld dat dit geen optie is. Heeft iemand hier ervaringen mee?
Dan nog een andere vraag over de speciale Biorb stenen als bodem. Ik vroeg me af wat er gebeurd als ik er een gewone bodem in doe? Werkt het dan nog wel of zal het compleet vervuilen?
Dan zag ik ook meerdere schrijven dat ze er vuurgarnalen inhebben. Is dit mogelijk met de orginele bodem? Ik las dat ze dan klem kunnen komen te zitten evenals algeneters.
Als laatste heb ik nog 1 vraag. Als ik Water ververs kom ik niet tussen de ruimtes tussen de stenen en hier blijven voedingsresten en ander vuil zitten. Het is ook niet heel makkelijk deze stenen te verplaatsen en zitten ook vaak klem tussen de filter en randen. Moet ik dit toch doen of kan ik het op deze manier laten zitten?
Alvast bedankt voor de antwoorden!
Kan wel eens goed gaan maar vaak gaat het niet goed en moet je je guppen niet aandoen aangezien kans groot is dat de kampvis de staarten aanvreet.
Geen andere (kleine, fijne) bodem in biorb doen want dan gaat gehele zuiveringsproces verloren.
Ik heb zelf allesetende garnalen in mijn biorb met originele bodem en dit gaat prima! Zorg wel voor wat echte planten of kienhout, vinden ze fijne plek om grootste deel van tijd door te brengen.
Je kunt altijd een aquariumstofzuiger kopen, hiermee kun je de troep tussen de stenen opzuigen tijdens waterverversing.
Hoi Merel. Volgens mij heeft R. wel al je vragen goed beantwoordt. Inderdaad, het kan goed gaan met Guppen. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel dat het goed gaat . Daarnaast zal de kempvis waarschijnlijk ook alle baby Guppen opeten.
Wie kan mij helpen aan de Nederlandse gebruiksaanwijzing van de Biorb verlichting ?
Hoi Emile,
Ja, goede vraag! Mogelijk kunnen we je helpen, maar we moeten wel even weten om welk aquarium en welke verlichting het precies gaat 😉
Mooi artikel!
Ik heb voor de kerst van mijn vriendin een Biorb flow 30 liter gekregen. Ik heb mij inmiddels aardig ingelezen over de do’s en dont’s maar heb toch nog een paar vragen.
– De keramische stenen op de bodem zijn redelijk grof en ruw. Daarom wil ik er andere (grotere, zachtere) stenen overheen leggen. Gaat hierdoor filtratie werking niet verloren?
– Ik wil er graag een paar vuurgarnalen indoen maar ik lees vaak dat vuurgarnalen juist een makkelijke ondergrond nodig hebben om zich te kunnen verplaatsen (zand, kleine steentjes, weinig reliëf). Dit is in een biorb niet het geval door de keramische stenen op de bodem. Zijn vuurgarnalen dan wel zo geschikt?
– Daarnaast wil ik er 2 ringbandsnoekjes en 5 Chili Rasboras in plaatsen. Ik heb het idee dat dit mogelijk is, vooral gezien het kleine formaat van de visjes, klopt dit?
– Mijn vriendin heeft er 5 nepplantjes bij gekocht (4 grote en 1 lage). Zelf wil ik er nog wat javamos bij doen voor op de bodem en wat kleine drijfplanten voor de ringbandsnoekjes. Welke drijfplant heeft hierbij de voorkeur? Groeit javamos hard? Kan ik dit gewoon op de keramische stenen plaatsen?
– Is kienhout ook geschikt voor een biorb?
– Is het warmte element van biorb eigen merk verplicht of kan ik er ook een andere in plaatsen?
– Welke producten zijn aan te raden voor het onderhoud van mijn biorb en het meten van de waterwaardes?
Aardig wat vragen, hopelijk zijn er mensen met antwoorden die mij verder helpen.
Beste R. Rongen,
Bedankt voor het compliment! En dat zijn een hoop vragen, maar dat is alleen maar goed! We gaan ons best doen om ze allemaal te beantwoorden. Allereerst over je bodembedekking. Als je over de bestaande bodem nog wat grotere stenen wilt leggen, verwachten wij niet dat dit de filtratiewerking in de weg zit. Immers… door de grotere stenen zijn er grotere openingen tussen de stenen 😉 Komen we hier ook meteen bij je wens voor vuurgarnalen: door de grotere openingen tussen de stenen, zal er veel fijn voedsel in deze openingen verdwijnen, waar de garnalen niet bij kunnen. Dit is eigenlijk de reden dat er een fijne bodemstructuur aangeraden wordt voor garnalen. Ik raad dan ook eigenlijk aan om geen garnalen te nemen en ook geen grotere stenen in je aquarium te plaatsen, omdat je dan ook makkelijker de bodem schoon kunt houden 😉
Dan je vraag over de vissen die je wilt toevoegen in je aquarium: persoonlijk vind ik dit erg moeilijk om juist te beantwoorden. Je aquarium is in mijn ogen te klein voor alle soorten vissen. Maar… je chili rasbora (Boraras brigittae) vind ik wel een heel mooi uitgangspunt. Deze vis kan het beste samen gehouden worden met andere kleiner blijvende karperachtigen en helaas is het ringbandsnoekje toch te groot om samen te voegen met de rasbora’s. In je aquarium kunnen maximaal 5 tot 7 vissen, dus dat had je goed bekeken. De Boraras brigittae is een levendig scholenvisje en komt het best tot zijn recht in een speciaalaquarium, dus ik zou lekker 5 of 7 van deze visjes in je aquarium doen en het daarbij laten. 🙂
Javamos voor op de bodem van je aquarium zou ik in jouw geval niet doen, omdat je dan inderdaad wel de filtratiewerking vermindert. Beter is dit om op een stuk kienhout te plaatsen, welke wel gewoon in je aquarium kan 😉 Met drijfplantjes komen je rasbora’s in elk geval beter tot hun recht, ik zeg dan ook: doen! Je moet gewoon even uitproberen en kijken wat in je aquarium werkt en wat je mooi vindt, want hier is geen geschreven regel voor.
Tot slot kun je natuurlijk een ander warmte-element in je aquarium plaatsen, dan van het eigen merk. Dat is geen probleem. Voor het onderhoud van je aquarium heb je eigenlijk niet veel meer nodig dan een washandje om het glas schoon te maken en een stofzuigertje voor de bodem. Met teststripjes voor het meten van je waterwaardes kom je al een heel eind, dus ik zou niet meteen voor hele dure testkits gaan.
Hopelijk hebben we je zo voldoende antwoord gegeven en we wensen je natuurlijk veel plezier met je aquarium!
Hallo
Wij zijn voornemens een Biorb halo 60 aan te schaffen maar hoeveel visjes is goed te doen?
We dachten aan een aantal black Molly’s en neon tetra’s.
En is die ronde bak wel geschikt voor de visjes, mooi vinden we hem wel.
Wat is een mooie verantwoorde mix?
Groet henri.
Hoi Henri,
Wat leuk dat je een BiOrb aquarium aan wil schaffen. In een aquarium van 60l. kunnen 8 tot 10 visjes. De Black Molly is eigenlijk te groot voor dit aquarium, maar de neontetra is perfect! Hiervan zou ik dan ook echt 10 stuks nemen, dan voelen ze zich het meest op hun gemak. Daarmee is je BiOrb dan meteen goed gevuld, dus als je neon’s wilt, zou ik het hier mooi bij laten! Veel plezier!
Ik heb al bijna 5 jaar 2 Biorb staan zonder verwarming. Je moet gewoon zien welke visjes je erin zet. vb guppies, zwaarddragers, danio’s. Heb er ook garnalen inzitten (japonica’s). Mijn zwaardragers hebben zelfs kleintjes gekregen.
Hoi Dennis,
Een waardevolle aanvulling waar wij het helemaal mee eens zijn!
Ik heb sinds een klein half jaar de biorb 60.na al meerdere keren gewoon een glazen aquarium gehad te hebben en deze vaak naar een tijd groen en minder mooi werden liep ik nu tegen de biorb aan.In de tuincentra waar ik ben geweest werd hij min of meer afgeraden.vanwege de prijs en ook het lage visbestand.Nu heb ik eigenwijs als ik ben het toch op mijn manier gedaan.aan vissen heb ik er 7 guppen/2kersenbuiken/1kempvis/10neon tetra/4antennebaarsen/5coridorassen/2algeneters/2mollys/2appelslakken/en nog wat verdwaalde vuurgarnalen in .niet bepaald weinig maar het gaat goed ik heb het aquarium beplant met de sterkere soorten.Ik heb weinig tot geen dode vissen.Wel hou ik hem goed schoon eens in de week en vervang het filter regelmatig.Ik ben er super tevreden over.
Beste Jeffrey,
Wat fijn dat het zo goed werkt! Wel wil ik even aangeven dat het beter is om in dit aquarium maximaal 10 vissen te houden. Maar dat had je zelf ook wel al in de gaten 😉 Veel plezier met je BiOrb!
BiOrb 30 late gekocht. Maar allemachtig wat maaktee die pomp een herrie.Terug naar intra tuin en een nieuwe pomp gekregen. Ook deze maakte onwijs veel herrie. Weer gebeld met intra tuin. Hebben vandaag een andere pomp gekregen van een ander merk. Maakt nauwelijks geluid. Heel blij mee en ook met BiOrb
Dag Marion,
mag ik je vragen welke andere pomp je dan hebt gekocht?
Tetra is het merk.
Kun je iets specifieker zijn wat het model betreft aub?
Alvast bedankt!
Hallo, wij hebben nu ongeveer een half jaar de Biorb 60 liter. In het begin hadden wij alleen maar kunstplanten en wij zijn over gegaan naar echte planten. Echter zitten wij met het probleem van de ondergrond. De ene visspecialist zegt dat alleen de keramische steentjes geen probleem moet zijn (waar wij de plantjes hebben gekocht). En de ander (nadat veel plantjes doodgingen zijn wij daar naar toe gegaan) zegt dat het niet kan omdat er geen voedingsstoffen in de bodem zitten). Hebben jullie een tip wat wij kunnen gebruiken om de plantjes levend te houden?
Ik heb in mijn Biorb plantjes op een stuk hout staan. Dat is ook gemakkelijker om het aquarium te onderhouden ; ik kan de plantjes oppakken en eventueel ergens ander leggen. Je kan die zo kopen of ze eventueel zelf op een stuk hout binden. Na een tijdje zie je het touwtje toch niet meer. Verder heb ik er ook nog een losbol in liggen. Dat geeft ook direct een mooi groen uitzicht en mijn garnaaltjes zijn daar zot op. Bedenk wel dat het water met echte planten steeds wat bruiner gaat zijn.
Hallo Dennis,
Sorry voor mijn late reactie.. Dat is inderdaad een goed idee! De plantjes zitten nu vast met een loodje maar dat is zeker het proberen waard. Het water blijft mooi helder alleen blijft het alg op de bladeren zitten waardoor deze bruin lijken. Elke week maak ik de plantjes weer schoon, maar dat is een stuk makkelijker als ze op een stukje hout staan.
Hoi Steevie,
Wat leuk dat je overgestapt bent naar echte plantjes! Deze plantjes kunnen echter niet zonder voeding. Wat Dennis zegt klopt (dankjewel Dennis!), het is gemakkelijk in onderhoud, maar dan zal je je plantjes toch af en toe wat meststof in vloeibare vorm moeten toedienen. Een andere mogelijkheid is om ze toch in de bodem te zetten en met een spuit wat bemesting bij de wortels van de plant te spuiten. Tegenwoordig kun je ook capsules kopen waar meststof inzit en deze druk je bij de plant in de bodem. Verschillende mogelijkheden dus; kijk maar wat het beste bij jou past! Veel plezier!
Beste,
Ik heb de nieuwe biorb halo gekocht.
Nu loop ik tegen het grote probleem aan dat mijn deksel niet dicht kan door de stekker van het verwarmings element iemand een oplossing?
Beste Mariska,
Weer een logisch praktisch probleem. Persoonlijk denk ik dat de BiOrb’s niet echt ontworpen zijn voor tropische vissen die een verwarmingselement nodig hebben. Je kunt daarom 2 dingen doen: Overstappen op vissen die het ook prima doen op kamertemperatuur of een kleine inkeping in je deksel zagen. Succes!
Hey hey,
Ik heb nu drie maand een biorb life aquarium van 60 liter.
Dit is een supermooi aquarium maar heb veel moeite met het proper te houden.
Er komt geen direct zonlicht in, en ik moet om de twee weken water verversen en nieuwe filter steken….
Ik heb er 4 maanvissen inzitten, zou het kunnen dat deze vissen te groot zijn voor deze aqua?
Grtz,
Tony
Hoihoi! Wat leuk dat je een Biorb Aquarium hebt aangeschaft. Het zijn plaatjes! Het is een klein aquarium en daardoor extra gevoelig voor onderhoud. Ik weet wel zeker dat de 4 maanvissen te groot zijn voor zo’n aquarium. Maanvissen hebben sowieso al veel ruimte nodig dus die moeten snel in een grotere bak. We hebben een blog geschreven over geschikte aquariumplanten en aquariumvissen voor kleine aquaria. Lees die blog vooral even goed. Groetjes!
Sinds een maand of 4 heb ik de Biorb flow 15. Met verwarming, planten en een paar kleine guppies. Het filtersysteem werkt prima, water blijft mooi helder. Het pompje is helaas een beetje gehorig, daarvoor kun je beter de optie van Dennis gebruiken. Na 4 maanden ben ik tot de conclusie gekomen dat je beter “namaak” planten kunt gebruiken want 1 lichtpunt is te weinig. Daar groeit alles naartoe en onderin sterven de plantjes een beetje af.
Erg mooi ontwerp maar beslist geen goed ontwerp voor een “nano” aquarium. Visjes gedragen zich ook (te) onrustig, veroorzaakt door de sterke stroming en dat vind ik jammer.
Beste Ted,
Bedankt voor je waardevolle aanvulling! Zulke informatie kunnen wij enorm waarderen.
Beste Natasja, het pompje van Biorb stelt niet zo veel voor en kan al eens lawaai maken. Ik heb dus een aparte pomp gekocht. Zo zit de enkel de verlichting in de adapter van Biorb en kan je die op een tijdschakelaar zetten.
Is dat een pomp van een ander merk? Het geluid is inderdaad best gehorig.. ben benieuwd wat voor pompje je er voor in de plaats hebt gezet.
Ik heb een pompje van Feroplast, airfizz 100. Eigenlijk speelt het niet zo’n grote rol welk pompje je neemt als je maar rekening houdt met de grootte van het aquarium. Dat staat meestal wel op het doosje vermeld.
Als het pompje teveel lawaai maakt, kan je ook steeds proberen het op iets zacht te zetten (mousse of spons, …) om de trillingen te dempen.
Beste Dennis,
Bedankt voor je reactie aan Natasja Maas; het is weer een oplossing waar wij zo snel niet aan gedacht hadden. Heel fijn!
Wij hebben een BiOrb aquarium gekocht. Het blijkt dat de verlichting en de filter op 1 adapter zitten, waardoor er geen tijdklok tussen gezet kan worden. Weet iemand of hier een oplossing voor is?
Beste Natasja,
Dat vinden wij een hele goede vraag! Helaas kunnen we je niet helpen aan een logisch antwoord, maar willen we je wel adviseren contact op te nemen met BiOrb. Dit is namelijk een vrij logische stap die de meeste mensen zetten bij het houden van een aquarium. Misschien is het nog een oplossing om de verlichting te verwijderen (zodat hij niet meer aangaat) en er losse verlichting in te doen die wel op de timer aan te sluiten is? Of misschien ken je een creatieveling die kabels kan splitsen? Als je een oplossing hebt, horen we het graag!
He allen,
Ik heb een Biorb aquarium 100 liter. (Een ronde bol) ik heb daar een marine pack bij gekocht zodat ik er een zoutwater aquarium van kon maken.( is ook van Biorb zelf dat pakket) maar na bijna een jaar gedraaid te hebben heb ik toch besloten er een zoetwater aquarium van te maken. Doordat het eiwit niet afschuimt blijft dat boven in hangen wat de vissen ziek maakt. Ook door alleen dat filtertje gaat het grove vuil( van bijvoorbeeld levendsteen) niet weg en blijft in de ronding liggen. Waardoor binnen 3 dagen je aquarium er uitziet alsof je het al maanden niet verschoond hebt.
Ik ga het nu met zoetwater proberen. Maar het design is geweldig. Vandaar dat ik het nu met zoetwater ga proberen.
Hoi Santhana. Wat een experiment. Het is in theorie natuurlijk mogelijk maar het lijkt me erg moeilijk. Houdt ons op de hoogte van de vorderingen! Groetjes!
Er zijn aquarium visjes in de handel die uit minder warme streken komen en dus perfect bij kamertemperatuur kunnen overleven. Sommigen verdragen zelfs temperatuurdalingen tot 10
Beste Etienne,
Bedankt voor je aanvulling; sluiten we ons helemaal bij aan!
Begrijp ik het goed dat er geen verwarming in zit?
Je hebt BiOrb aquaria zonder verwarming maar de verwarming die erbij hoort is de zogehete: biOrb intelligent heater.