Cabomba is goed voor je aquarium en vijver!
Cabomba is een verzamelnaam van een aantal soorten. De verschillende Cabomba’s komen voornamelijk uit Midden- en Zuid Amerika. In deze soorten zit één van de meest nuttige aquariumplanten (caroliniana) en ook één van de mooiste aquariumplanten (piauhyensis). Vooral de eerst genoemde heeft vele voordelen en zou eigenlijk niet mogen ontbreken in je vijver of aquarium. Als je net met een aquarium of vijver begint, zorg dan dat deze aquariumplanten in je bezit komen. De laatst genoemde kan ook het pronkstuk van je aquarium worden.
Snel de juiste aquariumplanten?
Betover je aquarium met mooie aquariumplanten! Cabomba moet goed groeien. Dat geldt natuurlijk voor alle aquariumplanten. Daarvoor is goede plantenvoeding belangrijk. Zelf ben ik fan van deze tweewekelijkse krachtige plantenvoeding. Goed merk en mijn aquariumplaten zijn daar zichtbaar blij mee.
Voordelen van de Cabomba
De voordelen komen vooral tot zijn recht bij de Cabomba caroliniana. De grootste voordelen zijn de volgende.
- Snelgroeiend maar wel mooie waterplant die niet kan ontbreken bij een net opgestarte vijver of aquarium. Door zijn snelle groei worden algen voorkomen.
- Een geweldige zuurstofplant die in een rap tempo de benodigde zuurstof aanmaakt. Je vissen zullen er blij mee zijn. Net als de waterpest overigens. Lees het artikel over de vele voordelen van waterpest maar eens.
- Dit soort past zich relatief gemakkelijk aan en is ook vrij sterk. Met andere woorden, deze waterplant legt niet zo snel het loodje. Een ideale beginnersplant.
- Aan het substraat van de vijver of aquarium worden geen eisen gesteld. Deze Cabomba haalt zijn voedingsstoffen rechtstreeks uit het water.
Soorten Cabomba
Zoals eerder aangegeven is de Cabomba een verzamelnaam van verschillende soorten. Drie veel voorkomende soorten zijn de Cabomba caroliniana (de meest bekende), Cabomba aquatica (met de fijnste bladeren) en Cabomba piauhyensis (ofwel de prachtige roodkleurige Cabomba).
Cabomba caroliniana
De Cabomba caroliniana is de bekendste van zijn soort. Dit komt vooral om het ook de meest gangbare en sterkste variant is. Dit type heeft weinig moeite met het aanpassen aan je vijver of aquarium.
Waaierblad (Cabomba caroliniana) mag niet meer verhandelt worden omdat hij invasief is in de EU. Ruilen en het snoeisel door de gootsteen/wc spoelen moet je daarom niet doen. Zo zorg je ervoor dat onze biodiversiteit niet wordt bedreigd.
Wel is het zo dat vooral in hard water ze het beste floreert. Met goede belichting zullen deze aquariumplanten mooier lijken doordat de bladeren dichter begroeien. De Cabomba caroliniana is zeer geschikt voor personen die net beginnen met een aquarium.
De bladerstructuur is het sterkste van de drie benoemde soorten in deze blog. Sterk wil niet zeggen onverwoestbaar, deze plant blijft door zijn bladeren structuur gebaad bij helder water. Ben je op zoek naar sterke bladeren? Dan kun je beter de Javavaren nemen.
Grootte | Tot wel 50 cm |
Groeisnelheid | Snel |
Lichtbehoefte | Redelijk hoog |
Temperatuur | 23-27 graden |
Cabomba aquatica
De Cabomba aquatica is werkelijk een prachtig soort. Dit komt omdat de bladeren dicht bij elkaar groeien. De ongebruikelijke lichtgroene kleur maakt dat deze Cabomba aquatica een aanwinst in je aquarium is.
Wel is dit soort gevoelig voor vuil in het water, hierdoor raakt de plant zelfs beschadigd. Dit type Cabomba heeft veel licht nodig om zijn compacte groei te behouden. Houd er rekening mee dat deze Cabomba niet heel gemakkelijk te houden is.
Dat niet gemakkelijk te houden komst doordat dit type graag een voedingssubstraat wil hebben om daar zijn voedingsstoffen vandaan te halen. In tegenstelling dat zijn sterke collega die voldoende voedingsstoffen uit het aquariumwater haalt.
Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende aquariumlicht is zodat de dichtheid van de bladeren aanwezig blijft. Anders wordt de stengel van de waterplant heel lang en groeien de bladeren ver uit elkaar. Dit ziet er niet mooi uit.
Grootte | Tot 40 cm |
Groeisnelheid | Gemiddeld |
Lichtbehoefte | Erg hoog |
Temperatuur | 25-29 graden |
Cabomba piauhyensis
De Cabomba piauhyensis ofwel de rode Cabomba behoort tot de mooiste aquariumplanten. Vooral de rode kleur voegt een unieke dimensie in je aquarium toe. Helaas is dit type een veeleisende plant.
Naast schoon water is een ijzerrijk substraat, co2 toevoeging en een pH van 6.5 nodig om deze plant in leven te houden. De Cabomba piauhyensis heeft een zeer hoge lichtbehoefte en kan dus niet verscholen groeien onder bijvoorbeeld een stuk kiemhout.
Het is wel echt de moeite waard om aan zijn eisen te voldoen. De rode kleur in combinatie met een grote bos van deze waterplanten bij elkaar geeft een unieke aanblik in je aquarium. De roodheid wordt feller naar mate de aquariumplant zich goed voelt en aan de strenge omgevingseisen wordt voldaan. Grote kans dat als deze waterplant het goed doet, je andere planten het ook goed doen.
Grootte | 40 cm |
Groeisnelheid | Gemiddeld |
Lichtbehoefte | Zeer hoog |
Temperatuur | 24-28 graden |
Cabomba vermeerderen, stekken en snoeien
Het vermeerderen is echt een fluitje van een cent. Simpelweg door een stuk van de plant af te knippen en deze weer in de grond te stoppen. Je zult zien dat het gestekte stukje vanzelf weer gaat verder groeien. Erg handig dus.
Het snoeien gaat op een eenzelfde manier. Met je vingers of een schaar knip je de plant af daar waar dat voor jou wenselijk is. Op een kwart van de stengel is een goed uitgangspunt. Het afgeknipte stuk poot je vervolgens weer in het substraat waar deze weer verder zal groeien. Lees ook eens de blog over het snoeien en planten van aquariumplanten voor meer informatie.
Tot slot
De Cabomba is een aanwinst in je aquarium. Of het nou de nuttige variant caroliniana of de prachtige rode variant, de piauhyensis is, dat maakt niet uit. Houd de eisen goed in de gaten en je krijgt er een prachtig begroeid aquarium voor terug! Wil je meer weten over aquariumplanten in het algemeen? Lees dan de blog over algemene informatie over aquariumplanten eens goed door.
Een vraag aan jou…
Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!
Beste,
In het artikel staat dat Caroliniana hard wat prefereert maar ik vind eigenlijk overal dezelfde waardes:
pH: Cabomba will appreciate water with a slightly acidic to neutral pH, in the range of 6.0 to 7.5. It was proven in the experiments that the best growth was at pH 6.5.
Hardness: Ideal water hardness for growing Cabomba is between 3 – 8 GH. Only soft to a moderately high GH. In hard water, it melts.
Etienne, heb je kraanwater met een GH van 8+?
Hallo!
Mijn aquarium heeft echt een hele lage KH waarde, (tussen 2 en 4 altijd ) waar veel “makkelijke” planten kennelijk niet zo heel blij mee zijn. Ze verslijmen heel snel. Heeft iemand tips voor planten die wel heel blij worden van een lage KH waarde? Ik kan er op het wereld-wijde-web echt heel weinig over vinden. Alvast bedankt!
Veel Syngonanthus soorten en Eriocaulon soorten houden van dergelijke waterwaarden. Succes en groetjes!
OPGELET!!
Waaierblad (Cabomba caroliniana) mag niet meer verhandelt worden omdat hij invasief is in de EU.
Hij is een ernstige bedreiging voor onze biodiversiteit en veroorzaakt massa’s schade aan infrastructuur!
AUB niet mee ruilen en snoeisel zeker niet door de gootsteen/wc spoelen.
Hoi Nicolas, bedankt voor je tip. Ik heb het erbij gezet! Groetjes!
Cabomba Aquatica heb als drijfplanten in mijn Aquarium maar mijn vissen zijn er gek op. En binnen een paar dagen zijn de takjes kaal. Nu is het voor mij geen probleem ik woon in een tropische land en kan dit zo weer uit de stromende beek halen.
Super handig wanneer je daartoe in de gelegenheid bent. Wij moeten het gewoon via een winkel doen 😉
Hoi aquariumfans, bedoelt u met zacht water 7 duitse hardheid de GH of de KH?
Verder praat u over planten die van zuur water houden en dat je die wellicht niet bij planten moet zetten die van zacht water houden. Maar dat zijn toch twee heel verschillende dingen? De zuurgraad is de PH en hard of zacht water zegt wat over de GH.
Wat bedoelt u daar dus mee?
Vriendelijke groetjes,
Gerda
Hoi Gerda, het klopt wat je daar zegt. pH is de zuurgraad. Het punt is dat niet alle planten bij elkaar kunnen. Sommige planten stellen andere eisen aan waterwaarden dan andere aquariumplanten. Dat is eigenlijk wat ik bedoelde. Dank je wel voor de attente opmerking, fijn! Groetjes!
Een opmerking voor problemen met Jewel voederautomaat. Mijn voederautomaat deed het na de aankoop niet en daar ik geen bon had ben ik na die aankoop niet naar de winkel gegaan. Kortgeleden pakte ik hem weer uit en moest de lekke batterijen er uit peuteren en de batterijhouder schoon maken zonder dat (schoonmaak) water in motor of tandwielen liep. Het probleem bleek dat de voederbak niet in de nulstand stond. Bij mij is de nulstand het blauwe doseerlipje op de max.stand in één lijn met de leds. Zoniet is het hoogste rechter tandwiel zo te draaien dat de trommel in genoemde nulstand komt.
Om te beginnen dus toch maar de bon even bewaren. Ik neem aan dat dit ook in de gebruiksaanwijzing te vinden was. Wel vindingrijk dat je er op deze manier zo uit gekomen bent. Hopelijk heb je er na dit avontuur toch nog lang plezier van, samen met jouw vissen !!
Mijn dierenwinkel beweert dat ze geen Cabomba meer mogen verkopen . Omdat het, weggegooid in open water, gaat woekeren. Klopt dit?
Klopt. Cabomba zorgt ervoor dat hele watergangen dusdanig dichtbegroeid raken dat dit de waterafvoer belemmerd waardoor wateroverlast kan ontstaan. Jaarlijks kost het de waterschappen tientallen miljoenen om deze exoot uit onze binnenwater te verwijderen. Er zijn nog wel adressen te vinden waar Cabomba te koop is hoor.
Hee.
Misschien een rare vraag waar zijn de witte potjes voor die ik onder mijn waterplanten heb zitten hier zitten de plantjes als het waten in gestoken mag ik deze meteen in mijn aquarium zetten
Hoi Jeroen, je kan beter altijd t witte wikkeltje of potje of loodje aan de onderkant van plantjes voorzichtig eraf afhalen. Kijk uit dat je de wortels niet beschadigd!! In de meeste “omhulsels” rond de wortels zitten stoffen die je NIET in je aquarium water wilt hebben! (Lood,mest,pvc etc.) Spoel planten ook ff goed af onder de kraan voordat je ze plant!! Of beter zet ze n dag in n emmertje water!!(uit je aquarium!) Succes met je hobby!!??????
cabomba caroliniana mag inderdaad niet meer, omdat hij in de Nederlandse watergangen problemen oplevert. Het is een invasieve exoot. De andere cabomba’s zijn nog niet verboden. Sowieso je planten, vissen enzo niet in de natuur uitzetten. Waterschappen hebben er veel last van en bestrijding kost veel geld.
In mijn cabomba zat overigens een klein mooi slakje die nu voor nageslacht zorgt (in zijn/haar eentje). Dat was ook niet helemaal de bedoeling, maar die grote mag blijven. Maar die eitjes kook ik maar…om te voorkomen dat die weer elders voor problemen zorgen. De guppen eten ze niet op.
Hoi Linda,
Bedankt voor de aanvulling over Cabomba caroliniana!
Enige tijd geleden had ik het plan opgevat om een bosje Cabomba te plaatsen in m,n aquarium, ben bij div. aquariawinkels geweest maar was geen Cabomba meer te krijgen (verboden was het relaas), dit gold tevens voor de groene Tijger lotus.
Is er hier iemand die mij aan Cabomba en Groene tijger lotus kan helpen?
Groeten
Platy
Wat vervelend! Hier is Cabomba volop te verkrijgen! Als je het echt niet kunt vinden, moet je eens kijken op websites van aquariumspeciaalzaken of bijvoorbeeld bij de merken Denerle en Aquafleur BOS. Voor de groene tijgerlotus raad ik je aan om ook eens bij tuincentra (vijvercentra) te gaan kijken en te kijken bij de waterlelies (Nymphaea). En anders ook hier weer eens zoeken op websites. Veel succes!
Reactie op Cabomba- Let op!! Het ligt niet aan “giftige” waterplanten dat “lagere” dieren doodgaan. Bij vele tuincentra en “van-alles-nog-wat-dierenzaken” worden waterplanten aangeboden die “behandeld” zijn bij de kwekers met een anti-slak (gif!!!) middel tijdens de hele opkweek!!! Dit om de planten “mooi” en ongedierte vrij aan te bieden!! Tot dat dit “gif” volledig uit de plant is getrokken kunnen er wel enkele weken voorbijgaan!!! De meeste vissen(vooral grote) zullen geen last ondervinden van dit “gif”, maar alle lagere dieren zullen binnen enkele dagen overlijden,danwel zeer ernstige schade oplopen! Mijn advies; koop aquarium-planten-vissen-andere bewoners én toebehoren bij een gerenomeerde aquarium-winkel die verstand van zaken hebben!! En vraag altijd waar planten worden gekweekt en/of ze “behandeld” zijn!!!(z.g. anti-slak middel doodt onheroepelijk al je slakken/garnalen/kreeftjes etc.)
Hoi Roel!
Wat een supernuttige toevoeging. Dit verhaal klinkt erg logisch. Is toch vreselijk als op deze manier onnodig aquarium bewoners komen te overlijden!
Zie net dat de plant verboden wordt per 1 aug 2016. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX%3A32016R1141&from=NL
Hoi Harm! Bedankt voor het delen van de link. Ees Cabomba soort wordt inderdaad verboden maar niet de gehele familie geloof ik. Alleen bepaalde types. Ik lees in het document dat het gaat om de Cabomba caroliniana Gray. Het lijkt me dat de “gewone” Aquatica niet verboden wordt. Mocht je nog meer informatie vinden, houd ons vooral op de hoogte. Groetjes!
Toen ik vorige ’s avonds thuis kwam was ongeveer 75% van mijn garnalen dood, of bijna dood. Ik had de dag ervoor Cabomba gekocht. Ik heb een 60 liter bak. meteen 2 emmers ververst en de cabomba verwijderd. Ik heb vaker Cabomba gekocht en nog nooit problemen gehad, tot nu toe dus. Bij mij komt het er niet meer in.
Hoihoi. Ja er gaat een discussie over dat Cabomba’s of sommige soorten ervan, schadelijke stoffen voor garnalen afscheiden. Het is mij nog nooit overkomen maar ik ken er genoeg waarbij dat wel is gebeurd. Voor mij is het een raadsel. Maar je kunt het beste de Cabomba vooraf nog even goed uitspoelen en daarna een halve dag in een emmer met water laten rusten. Dan gaat het hopelijk wel goed. Groetjes
Hallo,
Er wordt in een poll van Vissen , garnalen , kreeften , slakken en aquariums. dat de kreeften en vissen doodgaan na het snoeien van Cabomba.
Dit zou komen omdat de plant gif verspreidt na het snoeien.
Hier ben ik het niet mee eens omdat ik ze zelf in het aquarium heb staan en wekelijks moet snoeien en dan gaan er bij mij geen vissen etc. dood.
Nu zitten we in een hevige discussie hierover, heeft u voor mij het juiste antwoord, dan kan ik dit doorgeven op de poll.
Groetjes Ditty
Hoi Ditty,
Dit is inderdaad een discussie die vaker wordt gevoerd. Mijn ervaringen zijn simpel: ik heb een garnalen bak met Cabomba. Deze snoei ik regelmatig maar daar is nog nooit een garnaal van gestorven. Nu heb ik een groot aquarium. Normaal gesproken betekent dat de balans in het water minder snel wordt verstoord na een aanpassing. Wel kan ik me voorstellen dat als je een klein aquarium hebt, en je gaat te grof snoeien, verschoond de bak etc, dat je de balans dusdanig verstoord dat er een kettingreactie ontstaat die eindig met dode garnalen. Maar dat staat los van de Cabomba. Groetjes!
Wat doe je met Cabomba in de winter ??
Beste Harold,
Dat hangt een beetje van je situatie af! Als je bijvoorbeeld een vijver hebt, hoe diep is deze dan? Als je een aquarium hebt, dan maakt het wat minder uit.
Is er iemand die Cabomba’s gedurende zes maand gezond en wel in zijn aquarium kan houden ? Wordt hierbij geen – of volledig of gedeeltelijk gebruik gemaakt van osmose water ? Ik kan ze amper een paar weekjes goed houden. ik denk dan ook dat er stoffen in mijn kraantjes water zitten die hier aan de basis van liggen. Maar dewelke ? Ik doe al zoveel metingen op dat water en men kan toch niet alles meten.
Beste Etienne,
Dat is erg vervelend. Cabomba is heel goed te houden, dus het is inderdaad goed eens te onderzoeken wat er aan de hand kan zijn. Ze kunnen – als het goed gaat – vele jaren achtereen goed groeien. Ik vermoed dat je de Cabomba aquatia hebt. Deze groene cabomba heeft zacht water nodig (niet boven de 7 °Dh) en een sterke belichting van minstens 13 uur per dag. Afhankelijk van je locatie, is de kans groot dat het water dat je in je aquarium doet harder is. Ook moet de plant de nodige rust hebben, wat betekent dat je niet al te regelmatig mag terug toppen. Laat de plant maar mooie lange stengels ontwikkelen. Het kan voor deze plant geen kwaad als hij een tijdje langs de oppervlakte groeit. Dat maakt hem alleen maar decoratief.
De grootste fout bij het planten van de C. aquatica is, dat de stengel in de bodem wordt gestopt. De stengel van de plant moet op de bodem verankerd worden, desnoods met een klein steentje. De Cabomba zal dan zelf wel wortels in de bodemstructuur werken. De plant zal in het begin wat scheef staan, maar dat is na enkele dagen bijgetrokken. Houd hem bij een temperatuur van 25°C en als het kan moet je hem tegen algen beschermen. Dan zal hij het helemaal goed doen!