Clownbotia en alles wat je moet weten!
Ondanks zijn naam is de Clownbotia is niet de lolbroek onder de zoetwater vissen. Ze zijn wel zeer populaire zoetwater aquarium vissen. De link met de clown zit in de prachtige kleurencombinatie van de Clownbotia. Met zijn oranje vinnen en staart, een geel lichaam bedekt met dikke zwarte banden en een vrolijke voelsprieten hebben deze tropische vissen iets weg van een grappige clown. Lees ook eens de blog over de top vier mooiste Botia. Je zult zien dat er nog meer prachtige versies van zijn!
Voorkom onnodig leed voor je aquariumvissen. Een gezond leefmilieu en de juiste visvoeding is enorm belangrijk voor de Botia. Zelf gebruik ik een speciaal middel genaamd Fish Guard. Hierdoor blijven mijn vissen preventief gezond. Een aanrader!
Clownbotia kweken
Om gelijk met de deur in huis te vallen, de Clownbotia laat zich zeer moeilijk kweken. In een aquarium is dat vrijwel onmogelijk. Maar voor de eigenwijze diehards, de minimale eisen zijn de volgende.
- Een grote Clownbotia groter dan 20 cm, op leeftijd, zeker 4-6 jaar oud
- Een goed echtpaar, zonder liefde geen kindertjes
- Een leefomgeving met veel schuilplekken, veel zwemruimte, veel aquariumplanten
- Een groep van minimaal 10 stuks
Veel realistischer is dat de Botia in flinke aantallen vanuit Azië wordt geïmporteerd. Dat betekent in de meeste gevallen dat de Clownbotia die je in de winkel hebt gekocht, wildvang is. In kweekvorm wordt de Clownbotia door middel van hormonen gestimuleerd om eitjes af te zetten. Daarna worden de ouders uit het water gehaald en zullen de jongen na het uitkomen van de eitjes voor zich zelf moeten zorgen. Kweek door middel van hormonen, of wildvang, beide voelt niet goed. Zorg dan ook dat als je toch een Clown botia (of überhaupt) hebt, dat je er goed voor zorgt. Ter indicatie: ze kunnen met gemak 15 jaar oud worden.
De juiste leefomgeving voor een Clownbotia
Wat vooral enorm belangrijk is, is dat de Clownbotia in grotere groepen van minimaal 10 stuks wordt gehouden. Het zijn sociale groepsvissen die ook onderling sociaal gedrag vertonen. Een genot om naar te kijken. Zo is de grootste Clownbotia vaak de leider en nog opvallender, dat is vaak een vrouw. Mannen, opgepast! Ruzie maken kunnen ze echter ook goed. Vooral als ze in een te kleine groep worden gehouden. Niet dat ruzie maken nou echt tot een gevecht leidt, het zijn meer schijngevechten. Niet iets om zorgen over te maken.
De inrichting van je aquarium gaat het gemakkelijkst met stevige planten zoals de Javavaren en Anubias. De Clownbotia woelt namelijk graag in de bodem en tussen de planten. Gevoelige planten kunnen daardoor gaten in de bladeren krijgen. Zorg daarnaast ook voor een aquarium met veel schuilplekken. Iedere Clownbotia heeft zijn eigen schuilplek nodig. En omdat minimaal tien stuks een vereiste is, is kiemhout, stapels stenen, kokosnoten en goede begroeide aquariumplanten een must.
Afkomst | Indonesië |
Karakter | Sociaal, s ‘nachts actiever, allemansvriend |
Voer | Van slakken tot algen |
Waterlaag | Bodem onderzoeker |
Grootte | 30-40 cm |
Aquarium grootte | Minimaal 1000 liter |
Temperatuur | 24 – 26 graden |
pH en GH | 6.0 – 7.0 en 6 – 12 |
Clownbotia vs slakken
De Clownbotia is een vervend slakken eter. Binnen mum van tijd heb je geen slakken meer in je aquarium. Let wel op, want de Clownbotia is in het begin een klein visje maar groeit zeer snel. Hierdoor is vaak het aquarium te klein. In het verlengde daarvan, als de slakken op zijn moet er goed bijgevoerd worden. Voor een slakkenplaag kun je beter een kleine soortgenoot nemen die Anetome Helena is genaamd. Dat is een slakken etende slak. Jazeker, hij eet zijn eigen soortgenoten met gemak op en groeit uit zichzelf niet uit tot een plaag. Zijn de slakken op? Dan eten ze gewoonweg groenvoer uit het aquarium zelf. Top!
Een bleke Clownbotia
Het komt voor dat je Clownbotia er ineens uit ziet alsof hij bleek getrokken ziek is geworden. Ook kan het zijn dat de zwarte banden lijken te verbleken. Herkenbaar? Dat is een signaal dat de vis ofwel ziek is, ofwel dat het aquarium niet aan de voorwaarden voldoet. Hierdoor ontstaat een zekere vorm van stress die zeer schadelijk kan zijn.
Bekijk dus goed of aan de minimale eisen (laten we zeggen, genoeg soortgenoten, groot aquarium, schuilplekken) wordt voldaan. Het kan ook voorkomen dat de Clownbotia na een verhuizing ineens bleek uitslaat. Geen zorgen, dit is vaak tijdelijk van aart en trekt geleidelijk aan weer weg. De vis moet gewoon weer even wennen aan zijn omgeving.
Wat moet je verder nog weten?
Nou bijvoorbeeld dat het verstandig is om als bodembedekker ofwel zand, ofwel glad grind te gebruiken. De Clownbotia is een modderkruiper, een bodemonderzoeker, en kan zich relatief gemakkelijk openhalen aan uitstekende scherpe randjes.
Op dat moment is hij zeer gevoelig voor infecties. En dat wil je graag voorkomen. Een ander fenomeen is dat scherpe hoekjes ervoor zorgen dat zijn baardsprieten afslijten. Deze zijn echter zeer belangrijk voor de Clownbotia omdat hij ze gebruikt om in de bodem naar voedsel te zoeken.
De Clownbotia en zijn eetgewoonten
De Clownbotia is een vrij gemakkelijke eter maar heeft wel zijn voorkeuren. En uiteraard is dat levend voer en dan vooral de eerder benoemde slakken. Een kostelijk en heerlijke delicatesse voor deze vis. Ook eet de Clownbotia vlokvoer, algjes en op een blauwe maandag een garnaaltje. Verder behoren algentabletten bevroren voedsel zoals Artemia, Mysis, Krill, Bloodworms en Muggenlarven tot hun dieet. Wil je ze echt verwennen? Leg dan een (heel klein) stukje banaan, een stukje komkommer of een stukje courgette (even koken dan zinkt het tenminste) op de bodem neer. Een afwisselend dieet houdt deze en eigenlijk alle aquariumvissen gezonder.
Tot slot
Wil je meer weten over aquariumvissen? Lees dan de blog over zoetwater aquarium vissen eens goed door. Veel belangrijker is, zorg goed voor je Botia en hij zal een groot deel van je leven bij je zijn. Een mooie gedachte.
Een vraag aan jou…
Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!
Hey
Heb van iemand een clownbotias gekregen ongeveer 2 jaar geleden. Deze doet het heel goed in mijn bak van 1m op 50cm maar ben er onlangs achter gekomen dat deze dus een schoolvis is. Terwijl mij altijd door meerdere mensen het tegenovergestelde is gezegd wat moet ik hier meedoen want ben ondertussen wel gehecht geraakt aan hem/haar. Heb heel de bak zo gebouwd dat die gelukkig zou zijn
Goede avond Ik heb 2 clownbotias in mijn aquarium, heb ze nu 1 weekje echter weet ik dat ik nitrium vergiftiging in mijn bak heb gehad en nu gaat het met al mijn vissen goed op 1 clownbotia na. Deze probeert te zwemmen alleen ze komt niet ver en zakt dan weer in elkaar. Ligt dan te liggen en doet niks meer alsof ze bijna dood is.
Heb weer de bak ververst voor de zekerheid.
Is er nog iets wat ik eraan kan doen.?
Die andere clownbotia probeert continu dat de ander gaat zwemmen. Vind het zo sneu om ze zo te zien.
Ja die clowns dat zijn echte groeps- en scholenvissen. Die moet je met minimaal een stuk of 6 tegelijk houden. Daarbij kunnen ze tot wel 20 cm groot worden. Waarschijnlijk heeft het zieke exemplaar al inwendige afwijkingen opgelopen en het is maar de vraag of ie het kan redden. Wekelijks 20-30% water verversen en de temperatuur minimaal 26 graden. Verder is het toch afwachten. Succes.
Hoeveel clownbotja (heb er nu 1) kunnen er in een aquarium van 180 liter heb vooral guppies en 8 vrouwelijke betta´s ? Gr bart
Wanneer jeje bedenkt dat deze clownbotia’s 30 cm kunnen worden en scholenvissen zijn met een heel specifieke groepsstructuur dan realiseer jeje pas dat deze soort ongeschikt is voor 180 liter en dan maakt het niet uit welke medebewoners er bij zitten. Dus geen goed nieuws maar het is wel het eerlijke antwoord. Groetjes!
hallo, ik heb een aquaruim gekregen met een clownbotja +/-15cm
het is 1 exemplaar en wil die eruit!
hij zit meestal verstopt en komt maar nu en dan tevoorschijn..
heeft er iemand clownbotia’s zitten en nog plaats voor 1 bij..
dan magje die gratis komen afhalen te houthulst
indien ge zelfs geen clownbotias hebt geef ik die liever niet mee..hij moet goed terechtkomen das mijn voorwaarde!
zijn er geintreseerden hiervoor?
windy-bulcke@outlook.com
Hoi, ik maak me erg zorgen om mijn vissen. Ik heb een best wel groot aquarium. Het heeft een aparte maat, omdat ik hem heb laten maken. In totaal zou hij 180-190 liter moeten zijn. Hier zitten ook al redelijk wat vissen in: 2 clownbotia’s, 3 goudvissen, een schol neon tetra’s, 2 algeneters, 1 speciale meerval, en wat kleine witte visjes waar ik de naam niet van weet. Al een paar maanden gaat dit echt perfect, maar opeens lijkt het niet zo goed te gaan. Opeens word de bak erg snel erg groen, en met de normale magnetische borstel gewoon niet schoon te krijgen. Het moet speciaal met een krabbertje eraf gehaald worden. Vooral op de ramen is dit een drama. Nu heb ik opeens ook slakken waar ik niet zo blij mee bent en beginnen de meeste vissen ziek te worden. Ik heb al vanalles geprobeerd, maar het lijkt maar niet te helpen. Een paar goudvissen en 1 algeneter is al overleden en ik heb daarom echt hulp nodig. Kun je enige tips geven hoe ik dat kan oplossen? De clownbotias lijken ook ontzettend onrustig, normaal altijd heel rustig nu opeens erg stressvol en vallen andere vissen aan.
Dit klinkt alsof er een vergiftiging plaatsvindt. Ik zou beginnen met een 25% van het water te verversen. Hevel de bodem goed schoon en verwijder daardoor alle achter gebleven vuil en bladafval. Je hebt relatief veel vissen dus er kan sprake zijn van een nitrietvergiftiging. Succes vooral!! GRoetjes
Hoi, wij hebben een 60×30 aquarium met wat platys, goudzalmpjes en twee botias. Vanwege erge blauwalg hebben we alles grondig schoon moeten maken (steentjes uitkoken, planten weg, vissen eruit) Nu hebben we een schone bak met nieuwe planten. Een nieuwe LEDlamp en een betere pomp moet de alg weghouden. So far so good. Platys vinden het prachtig en zijn zeer actief en alweer goed op kleur. De zalmpjes habben wat meer tijd nodig om te aclimatiseren. Maar de botias…: 1 is na een tijdje angstvallig plakken aan de bodem weer aardig actief maar de andere ligt sindsdien op zijn zij op de bodem. Af en toe zwemt hij een stukje maar dan dondert ie weer ondersteboven en blijft dan zo liggen. Iemand een idee waar dit op kan duiden? Verhuisstress? Of toch wat anders?
Je kan de blauwe alg heel eenvoudig met een antibioticum pilletje uit de bak doen verdwijnen. Blauwe alg is geen plant, maar een bacterie. Het is heel goed mogelijk dat jouw botia last heeft van stress als gevolg van alles wat em is overkomen. Duimen maar dat ie het redt. Heeft ie wel voldoende schuilgelegenheid om aan de drukte in de bak te kunnen ontkomen? Een stuk hout, desnaads een omgekeerde stenen bloempot of iets dergelijks? Groetjes!
Antibiotica, daar had ik nog niet van gehoord! De botia heeft het helaas niet overleefd 🙁 Zijn maatje wel, al is die nu wel wat eenzaam. De eerste paar dagen had hij inderdaad niet zoveel schuilplaatsen, daar hebben we nu wat aan gedaan: half omgekeerde grote schelpen en meer planten erbij.
Dan gaan we toch de goede kant op met de bak? Soms ben je te laat en kan je niet al je vissen redden. groetjes
ik heb een aquarium gekregen met 6 vissen waaronder een clown botia een zebra botia en twee kleine meervalletjes denk ik hebben de zelfde kleuren als de clown botia plus nog twee platte grijze vissen met een zwarte stip(bij stress verdwijnt de stip).Het zijn allemaal rustige vissen hebben wel hun speelmomenten maar zijn trouw aan hun soortgenoot.De vissen zijn al ruim drie jaar met hun zessen,is het verstandig om nog wat vissen erbij te doen nu ik weet dat de clown botia liever in een groep leeft?
Maria, op zich vind ik het al positief dat je deze vraag stelt. Dat betekent dat jij je in het welzijn van je vissen verdiept. Je vertelt niet wat de afmetingen van jouw aquarium zijn. Mocht deze bak zo’n anderhalve meter zijn, dan zou ik ze er wat soortgenoten bij geven. Maar ik vermoed dat dit niet het geval is. Daarom zou ik eens om me heen vragen en de Clownsbotia overdoen aan iemand die er al een paar heeft. Het is een voor de meeste aquaria te groot wordende soort. 30cm. is heel gebruikelijk en de meeste aquaria bieden dan onvoldoende ruimte. Dat biedt de mogelijkheid om van de andere soorten een paar bij te plaatsen. Vangen van de Clown kan nog weleens een uitdaging zijn. Succes en groetjes!
Ik heb een groepje bron tetra’s in mn aquarium gedaan gister, bleef er een tijdje bijzitten om te kijken hoe het samenging. De botia’s gingen er meteen als gekken achteraan, nou had er een een te pakken die werd zo’n beetje in stukken gescheurd en dood achtergelaten. Dit schrijf ik omdat je niet zeker wist of de botia’s andere visjes grijpen dit is dus zeker het geval. Vandaag heb ik nog maar 4 tetra’s over! Alles wat groter is laten ze met rust.
Dat is wel interessante info die je hier deelt. Een goede waarschuwing. Over welke soort Botia heb je het dan? Er zijn veel soorten, van af de dwergbotia’s tot de grote clownsbotia’s. Groetjes
Hallo!
Persoonlijk ben ik een hele grote fan van Clown botia’s, zelf heb ik een schooltje van 13 stuks in m’n aquarium van 650 liter.
Het is grappig om het gedrag te herkennen van elke individuele clown. Zo heb ik er een die altijd met een ( leeg ) slakkenhuisje rondzwemt en ze op een hoopje verzameld.
Ik vraag me nu af waarom ze onderling zo qua groote verschillen? Ze zijn allemaal even oud, maar de ene is veel groter dan de andere. De grootste is zelfs 2x zo groot dan de kleinere. Heeft dit met het geslacht te maken?
Verder gedijen ze goed in een gezelschap met oa Vlindervissen, Maanvissen, Zwarte Mesvissen, Vuurstaart Labeo, Luipaard Gourami’s, etc.
Alvast bedankt voor jullie reactie
Mvg Jasper
Clownbotia’s zijn super leuke vissen en zeker in een school die aan elkaar gewend is. Grootteverschil kan optreden als gevolg van verschil in sekse, een dominante man of vrouw kan veroorzaken dat minder dominante exemplaren als gevolg van onderdrukking minder vol uitgroeien. Regelmatig waarnemen kan licht op dit verschijnsel werpen. Groetjes
Hallo wij hebben een clownbotia gekocht omdat er in de dierenspeciaalzaak werd ge zegt dat je er makkelijk 1 kon houden nu hebben wij het hele aquarium onderzocht maar geen clownbotia meer te bekennen hoe kan dit nu
Neem niet zomaar advies van een handelaar af. Lees eerst zelf over de aan te schaffen vis en dan lees je dat de clownsbotia een echte scholenvis is, die vooral in de schemer en nacht actief is, die ruim 30cm groot kan worden en die wanneer hij achterna gezeten wordt zich zelfs in de bodem kan ingraven om zich te verstoppen. Niet echt een goed advies dat je gekregen hebt. Ik zou de handelaar er wel mee confronteren. Spoor de vis op en breng hem terug !!
Kan ik 1 clownbotia bij 3 slangenvisjes en een kwi kwi doen?
Neen, de clown wordt bijna 30 cm groot en is een pure scholen- en gezelschapsvis. Doe er dan een koppeltje dwerggoerami’s bij !! Die storen elkaar niet.
hoi ik heb een vraagje, ik heb twee aquariums, een grote van rond 160 liter, met een populatie van iets grotere vissen, waaronder enkele serieuze botia’s. en dan nog een kleine aquarium van 60 liter. in deze laatste heb ik nu recent enkele visjes bijgezet, waaronder guppy’s en twee kleine botia’s, omdat deze de bodem toch netjes houden. Nu merk ik dat van mijn ongeveer 2,5 cm a 3 cm grote neontetras, er steeds minder en minder te vinden zijn ! kan het zijn dat deze mijn neonvissen toch opeten? Moet ik mijn nieuwe botias verhuizen naar mijn grote aquarium en bij hun grotere soortgenoten zetten? en eventueel corydora’s zetten in de kleinere bak? (alhoewel ik de botia’s veel mooier vind…) dank vr uw info
Van Botia’s is bekend dat ze graag slakken eten. Als ze die aankunnen, kunnen ze ook kleine vissen aan. De mogelijkheid bestaat dus dat zij de boosdoeners zijn. Nu kan het ook zijn dat ze niet de oorzaak zijn van de dood van de neons, maar ze wel opeten wanneer deze gestorven zijn. Goed observeren zou hier een antwoord op kunnen geven. Succes ermee. Veiligheidshalve zou je ze natuurlijk wel uit elkaar kunnen halen.
Mbt tot Botia’s
Ze maken soms een knarsend geluid. Weet u hoe en waarom ze dat doen?
Mvg, Yvonne
Hoe ze het doen is niet bekend, maar ze doen het wel vaak tijdens het eten om soortgenoten te imponeren. Mogelijk doen ze het op de een of andere manier met hun skelet.
Hallo
Ik heb bij de dierenwinkel (gespecialiseerde aquariawinkel) een clown botia gekocht met een aantal andere vissen ik heb specifiek gevraagd of hij in groep moest en ze zeiden van niet nu lees ik hier heel wat anders .. ik vind het jammer want ik heb ook specifiek vermeld dat ik maar een aquarium van 54 liter heb en nu lees ik hier dat ze 30 cm kunnen worden nou .. wat een …verkoper mijn vraag is of deze het nou wel lang gaat overleven hij zwemt heel snel alsof hij gejaagd is en niet op zijn gemak
Mvg
Deze vis is nu ongelukkig, want het is inderdaad een scholenvis die zo groot kan worden als je vertelt. Ik zou hem zo gauw mogelijk of terug brengen of ergens anders onderbrengen. Het dier heeft echt behoefte aan gezelschap van soortgenoten. Zo zie je dat het belangrijk is om je van tevoren te verdiepen in de soorten die je van plan bent te gaan houden. Vertrouwen op de verkoper werkt vaak niet. Succes !!
Beste Roderick,
Ik heb twee clownbotias in een 80 bij 40 bij 45 bak en heb daar nog meer bij:
te veel platys…
een pimeldodus pictus (die heet pimmetje)
twee clownbotias (pim en pet)
drie zoetwatergarnalen
een chotostoma specimen (een algeneter genaamt slik)
een beaufortia leveretti (bo)
4 corydoras paleatus
mijn botias zijn erg eenzaam, en ze zijn niet meer actief sinds hun vriendje pam is overleden,
nu wil ik de platys op een natuurlijke weg weghalen, hoe kan ik dit het beste doen zonder meer stress te veroorzaken? ik wil er dan nog twee clownbotias bijdoen, zodat pim en pet weer wat happy worden, verder is alles aangepast aan mijn botias. ze zitten nu alleen maar in een huisje samen met pimmetje (waar ze goed mee overweg kunnen). ik wil graag dat mijn botias en mijn andere vissen zich weer veilig gaan voelen :[.
weten jullie wat ik moet doen?
groetjes, Gabriël.
Hoi Gabriël,
Wat vervelend dat Pam is overleden. Clownbotias leven het liefst in een grote groep. Je zal ze daarom ook alleen rond zien zwemmen als ze met veel zijn. De manier om ‘natuurlijk’ van je Platies af te komen is natuurlijk aan jou, maar ik zou kijken of je ze terug kan geven aan de dierenwinkel. Vaak nemen ze vissen weer van je over. Je zou er nadat de Platies weg zijn weer 2 Clownbotias bij kunnen doen. Houd er rekening mee dat ze wel heel groot worden als ze ouder worden. Hopelijk heb ik kunnen helpen en worden Pim en Pet weer vrolijk!
wij hebben sinds kort veel slakken in onze aqauruim we hebben al alles vernieuwt maar de slakken blijven komen we hebben nu sinds kort nu een ruitekuiser er in gedaan iemand nog tips wat we er aan kunnen doen we hebben de filter ook grondig uitgekuist en de steentjes vervangen door nieuwe
Hoi Nadia,
Dit is een heel bekend probleem waar vele aquaristen mee te maken hebben. Slakken leggen hun eitjes overal. Ze leggen ze op het glas, op de bodem, in het filter, in de planten en op decoraties. Omdat ze dit doen is het heel moeilijk om zowel alle slakjes als alle eitjes te verwijderen. Als gewoon schoonmaken niet werkt kun je de volgende drastische maatregel nemen: De vissen tijdelijk verhuizen naar een nieuw aquarium en alles in je aquarium(ook planten) te weken in bleek (niet vergeten om alles daarna grondig uit te spoelen). Dit zorgt ervoor dat de slakken en hun eitjes dood gaan. Hopelijk heb ik je kunnen helpen. Groetjes.
Hoi,
Had 2 clownbottias; 1 is er doodgegaan is het nog makkelijk om er een aantal toe te voegen?
Bij voorbaat dank voor je reactie
Gr. Koen
Hoi koen,
Als de nu nog levende Botia de rede is van het overlijden van de andere is het geen goed plan om een nieuwe toe te voegen. Aangezien dit me niet heel aannemelijk lijkt omdat ze niet heel agressief naar elkaar toe zijn, zou je zonder al te veel problemen een nieuwe kunnen toevoegen. Let er wel op dat je bak groot genoeg is voor 2 (of meer) Botia’s. Ze kunnen meer dan 40cm groot worden en doen het het best in een grote groep. Groetjes.
Hoi, clownbotia is op zijn gemak elke keer een put aan het graven in het grind. Mooi gezicht hoor, steentje voor steentje in zijn bek en dan ernaast uitspugen. Hij graaft best diep.
Wijst dat ergens op? Of is dit gewoon voor ze?
Ik zie het er elke x maar 1 doen, dus kan elke x dezelfde zijn maar ook een andere.
Ik hoop dat je fit nog eens leest, ik ben wel nieuwsgierig, hihi.
Gr Kitty
Leuk he Kitty ja dat doen ze wel eens, eigenlijk altijd vooral als je levend voer geeft. Zo’n vis kan ruiken en als er ergens wat te smikkelen valt blijft hij net zo zoeken in de bodem tot hij of zij het heeft gevonden. Groetjes
Kunnen botia, s met zoetwater mosselen samen? ?
Dag Ina! Ik ken voorbeelden waar zoetwatermosselen samen gaan met goudvissen, maar met de Botia specifiek zou ik het niet weten. Ik hoop dat iemand anders dat wel weet. Groetjes!
Wij hebben een aquarium waar wij eigenlijk vanaf willen, daarom kopen wij al jaren geen vissen meer bij. Van de school van 6 die wij hadden, hebben wij nog één clownbotia over. Die is ongeveer 8 cm en 10 jaar oud en zwemt nu al meer dan een half jaar alleen in het aquarium ( ongeveer 1m lang 50 cm hoog, Juwel). Zou het nog mogelijk zijn deze bij iemand in een andere school te plaatsen of betekent dat meteen het einde van het visje?
Hoi Peggy! Wat jammer dat jullie willen stoppen met het aquarium. Is daar een speciale reden voor? Wel goed dat jullie de vissen niet gewoon weg doen en daar met respect mee omgaan. Complimenten! Je laatste Clownbotia kan wel in een ander aquarium hoor, dat zal niet meteen het einde van de vis betekenen. Vooraf moet je wel even goed kijken of er geen territoriale vissen in het andere aquarium zitten. Ook moet je de vis de gelegenheid geven om aan het andere water en temperatuur te wennen. Dus eerst even in een plastic zak laten wennen in het andere aquarium. Daarna beetje bij beetje wat aquarium water erbij. Heel veel succes en groetjes!
Bedankt voor je reactie, de vis verblijft inmiddels al twee weken bij de ouders van een vriendinnetje van mijn dochter in hun aquarium. Zij bleken ook clownbotia’s te hebben en het gaat goed. Het aquarium is weg. We hadden het al een jaar of 12 en vonden het zonde van de energie en teveel onderhoud. (dit hadden we al na een jaar of 6 besloten, maar de visjes deden het allemaal zo goed dat het wat langer geduurd heeft 😉
Dag Peggy, geen probleem! Wat goed om te lezen dat je een goed huis hebt gevonden. Jammer dat je met de hobby gestopt bent. Mocht het ooit weer gaan kriebelen, je weet ons te vinden 😉
Hallo ik heb een aantal botias al meer als een jaar ze zijn idd heel fasinerend maar de laatse maand merk ik dat er eentje behoorlijk mager is ondaks is hij heel actief en doet gewoon zijn zin maar mijn vraag is dus of er iets erg kan zijn dat hy zo mager geworden is te weinig eten kan het niet zijn want ook hij eet vrijwel even veel als de rest….. Kan er een ziekte optreden bij botias , mvg
Hoi Kevin. Het is lastig op te bepalen, maar het kan zijn dat hij een parasiet of iets dergelijks heeft. De Clownbotia is ook vrij gevoelig voor ziekte als witte stip. Dat zal nu niet het geval zijn, want dan had je het wel gezien. Op dit moment kan ik er helaas niet meer over zeggen. Hou het in de gaten!
Ik had ook een botia maar die alle kleine visje op is dat normaal gr
Jazeker is dat normaal. De clownbotia heet slakjes maar ook kleine visjes en garnalen. Wees gewaarschuwd! Groetjes