Top drie oorzaken van Baardalg. En hoe je er vanaf komt!

Baardalg is één van de hardnekkigste algen om te bestrijden. Vaak komt het ook weer terug. Daarom is het zo belangrijk om de oorzaken van Baardalg goed te begrijpen. Dat is uiteindelijk de enige manier om écht van deze vervelende algensoort af te raken.

Gelijk van je Baardalg af?

Heb je geen geduld of moet je nu direct actie ondernemen? Dat snap ik heel goed. Ik doe dan het volgende: een combinatie van deze plantenvoeding met CO2 met een goede algenbestrijdingsmiddel. Werkt geweldig, ik was er snel weer vanaf. Algen bestrijden kan natuurlijk ook met andere producten. Laat je me je ervaringen weten in de reacties?

De oorzaken van Baardalg

Plukjes Baardalg een van de oorzaken van Baardalg
Plukjes Baardalg

Goed, Baardalgen zijn vervelend, maar er is ook goed nieuws: de oorzaken van Baardalg zijn vrijwel altijd hetzelfde. Dat is mooi want daardoor is Baardalg beter te bestrijden. Het is vaak een combinatie van de volgende drie problemen:

  • Probleem 1: Je hebt een te laag CO2 gehalte in het aquarium;
  • Probleem 2: Je aquarium heeft een slechte watercirculatie;
  • Probleem 2: Er is sprake van een onstabiel CO2 gehalte in het aquarium.
Tip: Check vooral of jouw aquarium één van de bovenstaande oorzaken kan hebben.

Baardalg door een Laag CO2 gehalte in je aquarium

Baardalg rondom de bladrand
Baardalg rondom de bladrand

Een laag CO2 gehalte komt doordat je ofwel niet gebruikt maakt van vloeibare CO2 of een CO2 installatie. Of doordat je verlichting te lang aan staat of te sterk is. Logisch want daardoor groeien je aquariumplanten harder. En als je aquariumplanten harder groeien, is meer CO2 nodig zodat de planten goed groeien. Lukt dat de aquariumplant niet, dan pakt de Baardalg zijn kans.

Lees hier hoe je Baardalg bestrijdt wanneer er sprake is van te weinig CO2 in je bak. De oplossing heeft enig uitleg nodig maar is prima te doen.

Baardalg door een slechte watercirculatie

Je las het al eerder in deze blog, maar voldoende CO2 op een stabiel niveau is eigenlijk dé oplossing tegen Baardalg. Daarom komt Baardalg ook voor op het moment dat de CO2 bepaalde delen van de bak niet bereikt. Dan begint deze vervelende alg zich in de hoeken, onder of op hout, te vormen. En vanuit daar kan het je hele aquarium overnemen.

Draadjes baardalg op blad
Draadjes baardalg

Daarom komen Baardalgen ook vaak voor wanneer je een drukke periode hebt gehad. Je kijkt vervolgens weer in het aquarium en voila: Baardalg. Vaak ligt de oorzaak hiervan in je filter: deze is gewoonweg te vuil geworden en daardoor is de uitstroom vernauwd. Hierdoor komen de voedingstoffen niet goed verspreid in het aquarium. Hierdoor ontstaan de beruchte ‘dead spots’.

Als je Baardalg het gevolg is van een slechte watercirculatie, verschoon dan gelijk je filter. Vergeet niet om ook goed de uitmonding van de filter schoon te maken. We schreven eerder al precies hoe. Lees hier hoe je Baardalg bestrijdt wanneer er een slechte watercirculatie is.

Baardalg door onstabiele CO2 in het aquarium

Baardalg van dichtbij
Baardalg van dichtbij

Ook de laatste oorzaak van Baardalg heeft weer te maken met CO2. Zoals altijd is CO2 weer de boosdoener. In dit geval doordat je een onstabiele toevoer aan CO2 hebt. Dat betekent concreet dat de ene dag er teveel CO2 is, en de andere dag te weinig. Daar houden je aquariumplanten niet van. Wie daar wel van houden raad je al: Baardalgen.

CO2 dat niet in balans is komt bijvoorbeeld doordat je een CO2 set voor beginners hebt aangeschaft. Daar is de toevoer niet van te regelen en vaak lastig te achterhalen of de fles leeg is. Het kan ook zijn dat de CO2 toevoer pas begint wanneer je verlichting aangaat. Gevolg: CO2 tekort op het moment dat je planten willen groeien.

Tip: Gelijk aan de slag met Baardalg vernietigen? Ik schreef een blog over de drie meest succesvolle strategieën om Baardalg te bestrijden.

Meer informatie over Baardalgen

Baardalg is echt een vervelende alg. Wil je goed begrijpen hoe je er écht vanaf komt? Lees dan ook onze andere blogs over Baardalg. Zoals:

Veel succes met je aquarium en zorg ervoor dat deze er prachtig uitziet. Met bovenstaande tips kom je in ieder geval van je Baardalg af. En zo niet: laat je vraag achter in de reacties en we geven advies op maat.

4.2/5 - (6 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties
  1. Ilse zegt

    Hoi ik heb een 100 liter aquarium en hheb 2 platys 5 kegelvlekvisjes 3 roodvinzalmen 1 algeneter heb ook baardalg maar is stuk minder maar de platys zitten veel achter filterpomp isde stroming dan te hard heb filterpomp en bubbels voor extra co2 of is het stress heb lamp 10 uur aan gr ilse

    1. Aquariumfans zegt

      Bubbels drijven juist de CO2 uit het water en kan je wanneer je CO2 toepast dus beter niet gebruiken. Als alle planten heen en weer staan te zwaaien in het water, dan is je stroming te sterk. De planten mogen heel licht bewegen. Zorg voor voldoende beplanting in de bak, veel vissen zullen zich dan veiliger voelen en zich minder verstoppen. Succes en groetjes!

  2. Gerda zegt

    Hallo, ik heb een bakje van 30 liter zonder CO2, maar voeg elke dag Easy Carbo en plantenvoeding toe (weekdosering gedeeld door 7). Ook ververs ik elke week 20% van mijn water en reinig mijn pomp elke maand om de doorstroming goed te houden.
    De filterwatten houd ik ook goed in de gaten en mijn licht staat 8 uren aan. Ik heb LED licht met dimmer. Ik dim het licht altijd met twee tot drie standen naar beneden.
    Toch blijf ik maar last houden van lichte baardalg; enkel op mijn planten en ook niet ontzettend veel. Algozid kan ik niet gebruiken, want ik heb naast mijn visjes ook nog zebraslakken en Japonica garnalen.
    Wat moet/kan ik nu nog meer doen om van de baardalg af te komen? Ik verwijder trouwens al stelselmatig blaadjes van de planten.

    Groetjes Gerda

    1. Aquariumfans zegt

      In ieder aquarium is dat weer een kwestie van uitproberen. Een betere plantengroei wil nog weleens helpen, dus wat meer echte waterplanten. Ook zou ik proberen om wat minder stroming in het water te laten plaatsvinden (als die er al is).
      Baardalg wordt ook zwarte puntalg genoemd. Het is zichtbaar als een pluizig plukje algen bij elkaar, het lijken haartjes, vandaar waarschijnlijk de naam. Deze alg ontstaat meestal door te laag of onstabiel CO2-gehalte. Een constante CO2 toevoer is een oplossing voor het met succes bestrijden van baardalg. Groetjes

      1. Gerda zegt

        Hallo, bedankt voor het antwoord????. Ik ben nu een beetje in verwarring, want ik lees juist op jullie site (en ook op andere) dat je goede doorstroming moet hebben zodat CO2 op alle plekken kan komen. Nu geeft u als tip om de stroming juist wat zachter te zetten. Wat is daar de reden van?
        Bij mij deinen de planten mee op de stroming. Ik meende dat dat juist goed was.

        Wat betreft waterplanten; ik vind het moeilijk om te vinden wat nu precies èchte waterplanten zijn. Ik weet wel dat de Cryptocoryne en de Echinodorus moerasplanten zijn. Maar waar vallen dan bijvoorbeeld de Bacopa Amplexicaulis en de Ludwigia onder? Die heb ik er namelijk in staan. Het wordt eigenlijk nooit aangegeven in de winkel en ook niet in een boek wat ik over planten heb. Van waterpest weet ik wel dat het een echte waterplant is, maar die gaat bij mij altijd na twee dagen al dood. Volgens mij komt dat door de Easy Carbo. Dat heb ik namelijk al eens vaker gehoord.
        Heeft u misschien een lijst met een aantal echte waterplanten die het wel goed in warm water doen? Alvast vriendelijk bedankt.

        Groetjes Gerda ☺️

        1. Aquariumfans zegt

          Je moet een goede balans zien te vinden in de juiste stroming in je aquarium. Teveel is niet goed, dan krijg je vaak vuilophoping op bepaalde plekken en ook ontstaat daardoor wel baard- of puntalg op langzaam groeiende planten. Minder stroming wil niet zeggen dat de CO2 dan niet aankomt, het duurt enkel iets langer. Je stromingsrichting is wel belangrijk, die maakt of er een goede verdeling plaats vindt.

          Echte waterplanten kan je over het algemeen herkennen doordat wanneer je ze boven water in de hand neemt ze niet rechtop blijven staan. Ze halen hun voeding dan ook rechtstreeks uit het water. Moerasplanten hebben een emerse en submerse vorm en halen hun voeding uit de bodem. Bacopa en Ludwigia soorten zijn echte stengelplanten en zijn ook moerasplanten. Meestal hebben moerasplanten dus een wat stevigere steel. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.