Tropische vissen, top 5 populaire soorten

Al eeuwenlang zijn tropische vissen geliefde huisdieren. En niet voor niets, met hun prachtige kleuren en vormen hypnotiseren ze de mensen die naar hen kijken. Om tropische vissen goed tot hun recht te laten komen is het belangrijk dat hun natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk wordt ‘nagebootst’ in je aquarium. Is dat gelukt? Dan is het tijd om tropische vissen te kopen.

Zorg ervoor dat je tropische vissen niet onnodig overlijden! Dat kun je voorkomen door de juiste omgeving te voor je vissen te scheppen. Ikzelf gebruik een preparaat waarmee mijn vissen een goede weerstand opbouwen. Ideaal, hoef ik niet steeds terug naar de vissenwinkel. Scheelt veel geld!

Tropische vissen kopen, waar moet je op letten

Het komt bij tropische vissen vaak voor dat ze bij aankoop al niet gezond zijn. Om veel gedoe te voorkomen kun je maar beter gelijk gezonde vissen kopen. Waar moet je precies op letten?

  • Wat is je eerste indruk van het aquarium waar de tropische vissen rondzwemmen. Is het water helder en zijn de ruiten schoon? Zo kun je zien of de vissen goed worden onderhouden.
  • Beweegt de tropische vis zich vrij en bewegelijk rond? Inactiviteit is altijd een slecht teken.
  • Zitten er veel onderlinge verschillen tussen de vissen? Als de vissen erg van elkaar afwijken dan kan het zijn dat het geen gezonde kweek is.
  • Zijn de kleuren van de tropische vissen helder? Doffe kleuren bij tropische vissen zijn een teken dat de vis het niet naar zijn zin heeft, gestrest of gewoon ziek is.

Tropische vissen, een top vijf populaire soorten!

Nu alles is gecheckt, is het tijd te kiezen tussen een grote diversiteit aan tropische vissen. Om je een beetje op weg te helpen is deze top 5 populaire tropische vissen gemaakt. Sommige aquarumvissen hebben meer zorg en aandacht nodig dan andere soorten vissen. Meer info over deze vissen kun je op onze blog vinden!

1. Kempvis (Betta Splendens)

aquariumvissen Kempvis
Kempvis

Het meest opvallende aan deze tropische vissen zijn de prachtige kleuren en vinnen. Alsof een vrouw een prachtige baljurk aanheeft. Ze worden tussen de 5 en 7 cm lang.

Let wel, de mannetjes kunnen absoluut niet bij elkaar worden gehouden. Ze zullen elkaar bevechten tot de dood er op volgt. Wel kun je 2 of 3 vrouwtjes bij één mannetje voegen.

2. Zebrameerval (Hypancistrus Zebra)

De Zebrameerval is een kostbare vis van zeker 150 euro, maar dan heb je ook wat. Het is eigenlijk een meerval met prachtige gestreepte kleuren.

ZebrameervalZe worden ongeveer 14 cm dus houdt rekening met het formaat van je aquarium (rond 1.50 meter breed). Belangrijk is dat het aquarium begroeid is en reken heeft gehouden met voldoende schuilplaatsen.

De Zebrameerval wordt net als veel andere soorten meervallen pas in de schemering en s’nachts actief. Hou daar enigszins rekening mee wat betreft de voeding. Deze vis is kostbaar genoeg om dat ook te doen.

3. Discusvis (Symphysodon aequifasciatus)

Tropische vissen Discusvis
Discusvis

Houdt je van een rustige vis met een aparte vorm en een prachtig kleurenpalet? Dan is dit de vis voor jou. Een volwassen discusvis kan met 20 cm een forse vis worden. Deze vis is wel een schoolvis dus houdt er altijd meerdere van bij elkaar.

De discus vis komt in heel veel verschillende kleuren voor. De Discusvis heeft behoefte aan een groot aquarium van in ieder geval 1.50 breed. Bovendien is het belangrijk dat er voldoende vrije ruimte is en daarnaast enige vorm van beschutting in je aquarium zodat deze vis niet gestrest wordt.

Overigens hebben we op deze site meer blogs geschreven over Discusvissen. Een blog met alle belangrijke informatie over discusvissen en lees ook eens onze blog over de top vier mooiste discusvissen.

4. Clownbotia (Botia Macracanthus)

Deze vis heeft iets weg van de achterneef van Nemo omdat deze dezelfde kleuren draagt. Een Clownbotia wordt vaak gekocht wanneer hij nog klein is.

Botia de Clownbotia is een mooie vis. Ze leven in zoetwater en eten slakken. Een aanrader voor in je aquarium
Botia de Clownbotia

Houdt er rekening mee dat deze vis wel 25 cm kan worden en bovendien graag in groepen leeft. Het is daarmee belangrijk dat je een flink aquarium hebt want vaak wordt deze vis in een te kleine omgeving gehouden.

Deze vis eet overigens naast reguliere voeding ook algen en zelfs slakjes. Deze vis is erg handig als er bijvoorbeeld een slakkenplaag in je aquarium is. Binnen no-time zijn er geen slakken meer.

5. Maanvis (Pterophyllum scalare)

Zoetwater aquarium vissen maanvissen
Zoetwater aquarium vissen maanvissen

De maanvis is bij veel mensen bekend door zijn afwijkende omvang en prachtige kleuren. Het is een vis die 20 tot 25 cm lang kan worden en daarnaast in groepen gehouden moet worden.

Maanvissen hebben de neiging om kleine vissen en garnalen als voedsel aan te zien dus kan niet bij elke vis worden gehouden. Verder is het wel een vreedzame vis die rustig in je aquarium rondzwemt.

Nu zijn er nog tal van prachtige andere tropische vissen. Belangrijk is vooral dat de juiste soorten bij elkaar worden gehouden. Bovendien is niet elke vis even gemakkelijk om mee te beginnen. Wil je weten welke tropische vissen wel gemakkelijk te houden zijn? Lees dan de blog top 10 tropische vissen voor beginners eens door.

Kleurrijke vissen in een zoetwater aquarium

Er is niets leuker dan je kleurrijke vissen in een zoetwater aquarium. De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaan om het kiezen van visjes met mooie kleuren. Van felgekleurde tropische vissen zoals de Kempvis of Discusvis, tot een zebravis. Van die vrolijke kleuren in je aquarium word je toch vrolijk?

Een zoetwateraquarium is makkelijker te onderhouden dan een zoutwateraquarium. Vissen in zoetwater kunnen meestal beter tegen kleine fluctuaties in bijvoorbeeld de waterkwaliteit. Dus, met goede verzorging en genoeg aandacht kun je jarenlang genieten van de prachtige, kleurrijke vissen in je zoetwater aquarium!

Tot slot over tropische vissen

Nu zijn er natuurlijk heel wat lijstjes met een top vijf mooie tropische vissen. Sommige vissen zijn gemakkelijker dan andere tropische vissen. Belangrijk is wel dat je niet zomaar een paar tropische vissen koopt en deze bij elkaar zet. Dat gaat namelijk niet goed omdat niet alle aquariumvissen bij elkaar kunnen. Daar moet vooraf een goede selectie in gemaakt worden. Alle kennis die daarvoor nodig is kun je gelukkig op onze aquarium website vinden.

Vraag aan jou…

Wat vind jij zelf de mooiste tropische vissen? Laat het weten en schrijf een reactie!

4.4/5 - (23 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
  1. astrid zegt

    de betta of betta splender vind ik de mooiste vissen

  2. Delaere guido zegt

    Voor eerst bedankt voor jullie hulp en antwoord.

    Mijn problemen

    Een Aquarium van ongeveer 350 l water en 80 % van het grondvlak vol met planten, cripto corine 30 cm hoog. grond is rijnzand .
    Mijn water wordt elke week 40 liter min ververst,de uitstromer van de filter ligt op het oppervlak en er is zeker beweging genoeg en
    heeft belletjes op het oppervlak in het water ,er is ook een luchtpomp die luchtbellen geeft in het water .
    Wat het kan zijn teveel vissen ?? ( rode platies ,begonnen met 5 stuks half iuni 2015 , nu zijn er zeker 150 in al die maanden ,
    kan ze niet meer tellen ,daarbij nog 5 congozalmen ?? Ik zuig elke week het grondoppervlak af en bemest met EASYCARBO voor de planten.
    Het water komt uit de stadsleiding en 1/5 is Osmose uit mijn filter die ik heb gemonteerd op de stadswaterleiding .
    mijn waterwaarden meet ik volgens JBL water tests en ik heb maar een probleem met mijn nitraat, +/- 120 ,ik krijg dat niet naar beneden???
    Eten 5 tablets tetra tabimin en een weinig droogvoer elke dag voor de kleintjes vermalen op de grond .
    Hoe kan ik het zuurstof gehalte meten , Is daar iets voor te krijgen en wat gedaan met het nitraat gehalte .
    Mijn Filter geeft 600 l en keramieksteentjes onder ,bovenaan 8 cm watten elke 14 dagen gekuist. Bio ???
    Ik heb reeds 20 jaar visjes en heb dat nog nooit meegemaakt. en zou graag dat opgelost zien.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Dalaere. 150 plaatjes zijn de oorzaak van het probleem. Die produceren met z’n allen veel te veel afvalstoffen. Wanneer je die weer tot normale aantallen terugbrengt (6-8) dan zal dat een heleboel vervuiling en dus nitraat schelen. Succes met vangen! Groetjes

  3. Delaere guido zegt

    helft van mijn vissen zwemmen elke namiddag aan het wateroppervlak ,ik weet niet waarom deze dat doen ,
    volgens de metingen is mijn water goed en is lucht belletjes in het aquarium aan toe gevoegd om genoeg
    zuurstof in het water te hebben,wat kan de oorzaak zijn dat ze dat doen,temperatuur 25 graden is toch niet te warm.ze blijven daar uren zwemmen tot ik eten geef . wie kan mij helpen.
    Delaere Guido

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Delaere Guido,
      Wat gek! Het klinkt niet direct als een zuurstofprobleem, maar dat kan bijna niet anders. Zou je eens je water willen verversen en dan kijken wat je vissen doen? Als ze dan niet meer naar de oppervlakte zwemmen, heb je toch een tekort aan zuurstof in je water. Dit kan komen door een gebrek bewegend water, teveel vissen in je aquarium en/of te veel voer of rottende planten op de bodem. Ook te weinig planten kan een oorzaak zijn. Als je het zeker wilt weten, zou ik toch even een O2 testje doen! Succes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.