Tropische aquariumvissen houden
Veel tropische aquariumvissen zijn prachtig om te zien en een absolute meerwaarde in je aquarium. Een veel gemaakte fout is alleen dat soorten bij elkaar worden gezet die zowel onderling niet goed aarden, maar ook niet passen bij de waterwaarden (zoals de PH-waarde) van het aquarium. Deze blog gaat dieper in op de verschillende soorten families van tropische aquariumvissen. Zo kom je er in hoofdlijnen achter welke tropische aquariumvissen je in het aquarium kunt houden.
Tropische aquariumvissen kunnen niet allemaal bij elkaar! Dit leidt tot ernstige gevolgen zoals visziekten en een verkorte levensduur. Daarnaast is het fundamenteel om de juiste Tropische vissenvoeding te gebruiken en gebruik ik zelf Fish Guard voor extra weerstand. Dat voorkomt veel gedoe en ellen. En sta je niet zo snel meer voor verrassingen, en dat is wel zo prettig!
Tropische vissen
Wie kan nou niet een prachtig ingericht tropisch aquarium weerstaan. Een aquarium vol met tropische vissen die schitterende kleuren en vormen hebben. Je komt tot rust als je in een aquarium kijkt, een fantastisch middel tegen stress. Tenzij het je eigen aquarium is, en deze vol met algen zit. Veel nuttige informatie over algen bestrijden lees je hier.
Voordat je tropische aquariumvissen aanschaft zul jeje eerst moeten verdiepen. En daar ben je al goed mee bezig. Wat is dan belangrijk om te weten?
Bijvoorbeeld dat je niet alle mogelijke soorten aquariumvissen kan combineren. Dat komt omdat alleen soorten bij elkaar gehouden kunnen worden, die dezelfde eisen aan de omgeving stellen. Doe je dat niet, dan zal dat leiden tot kleurverlies, visziekten en uiteindelijk zullen aquariumvissen daaraan overlijden.
Met andere woorden, de inrichting van de leefomgeving is van essentieel belang om je aquariumvissen gezond te houden. Lees daarom eens de blog over de belangrijkste kennis rondom aquariumvissen.
Tropische aquariumvissen: vissenfamilies
Zoals aangegeven kunnen vissen uit verschillende groepen niet bij elkaar omdat de benodigde omgeving en waterkwaliteit zo sterk verschillen. Nu zijn er een heleboel vissenfamilies met hun eigen gebruiksaanwijzing
- Zalmpjes. De meeste van deze soorten leven in scholen en hebben een voorkeur voor zacht, zuur water. Ze leven het liefst in aquaria waar veel ruimte is en niet teveel verlichting.
- Barbelen. Ook deze soorten leven meestal in een scholengemeenschap. Hun voorkeur gaat uit naar een dichtbegroeid aquarium met een normale niet al te intense verlichting.
- Modderkruipers. Ze leven graag in zacht bodemmateriaal. Het is een soort die zich lekker voelt als er meerdere bij elkaar worden gehouden. Ze zijn vooral in de schemering actief.
- Meervallen. Deze soorten vissen zijn gebaat bij veel schuilplekken omdat ze pas in de nacht actief worden en overdag schuilen. Let er bij de aankoop op dat sommige soorten bijzonder groot kunnen worden.
- Labyrintvissen. Deze vissen bevatten een longachtig orgaan waardoor ze lucht kunnen ademen. Deze vis komt voor in Azië en Afrika en leeft in paren. Je doet deze vis een plezier met drijfplanten waaronder ze kunnen schuilen. Meer informatie over Labyrintvissen lees je hier.
- Killivissen. Dit soort komt in grote delen van de wereld voor. Ze zijn vaak gemakkelijk te verzorgen. De beste omgeving voor deze vis is een begroeide omgeving met veel schuilplaatsen, weinig licht en stroming.
- Regenboogvissen. Dit soort leeft in scholen en heeft veel ruimte nodig om in te zwemmen. Zoals de naam al zegt hebben ze prachtige kleuren en zijn ze een aanwinst in je aquarium.
- Levendbarende Tandkarpers. Dit is onder de beginnende aquariumhouder een populair soort omdat bijvoorbeeld guppy’s, zwaarddragers en de molly’s hieronder vallen. Ze zijn dikwijls tevreden met middelhard leidingwater.
- Cichliden. Een prachtige groep vissen. Ze nemen verschillende vormen en kleuren aan maar hebben wel een groot territorium nodig en kunnen zeer agressief zijn. Het is een soort vis dat groepsgedrag vertoont. Niet alle nieuwelingen zullen dan ook geaccepteerd worden. Meer informatie over Cichliden lees je hier.
Tropische vissen aquarium
Een tropische vissen aquarium vereist een beetje extra voorbereiding vergeleken met zoetwatervissen, maar het is absoluut de moeite waard. Een tropische vissen aquarium heeft een verwarmingssysteem nodig om de temperatuur op een constant niveau te houden, meestal tussen de 24 en 27 graden. Dit zorgt ervoor dat je vissen zich comfortabel voelen en gezond blijven. Een goed filter is ook essentieel om een stabiele en schone omgeving te creëren voor je tropische vissen.
Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor de juiste vissoorten die goed samenleven. Tropische vissen hebben meestal specifieke eisen wat betreft hun omgeving en metgezellen, dus het is slim om je goed in te lezen. Met een beetje planning en zorg kun je een prachtig en gezond tropisch ecosysteem creëren.
Tropische vissen soorten
Er zijn wel honderden tropische vissen soorten om uit te kiezen. Denk aan mooie discusvissen met ronde lichamen en opvallende kleuren, of een speelse corydoras die altijd op zoek is naar hapjes op de bodem. Elk soort heeft een uniek kenmerk, zowel in uiterlijk als gedrag.
Daarnaast hebben veel tropische vissen verschillende verzorgingsbehoeften, van voeding tot waterparameters, wat het belangrijk maakt om goed onderzoek te doen voordat je ze toevoegt aan je aquarium.
Tot slot
Tropische aquariumvissen zijn er dus in alle soorten en maten. Elk soort heeft echter zijn eigen voorkeuren. Een veelvoorkomende fout is dat er luk raak vissen bij elkaar worden gezet. Voorkom dat omdat elke vissengroep verschillende eisen aan zijn omgeving stelt. Je zult zien dat je vissen zich een prettiger gaan voelen en dat komt je aquarium weer ten goede!
Een vraag aan jou…
Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!
Ik heb te grote vissen voor mijn aquarium. Weten jullie er een oplossing/nieuw thuis voor?
Goedemorgen
Ik heb een 6 tal Dolfijn chicliden.
Ze zijn ongeveer 1 jaar oud en iet zo groot nog.
Nu is er 1 (niet de grootste) die aan de voorkant helft lichaam zwart is geworden, en de achterkant lijf is nog zelfde kleur?????
Wat betekent dit.
Hi Alex, ik ken de vis persoonlijk niet, maar als ik google vind ik o.a. deze informatie: Jonge Cyrtocara moorii zijn grijsachtig met dwarsstrepen. Als ze volwassen worden zowel de man als de vrouw vaalblauw met drie vlekken op de flank. Afhankelijk van hun stemming zijn de vissen dit vaalblauw tot fel blauw waarbij de vlekken geheel zijn verdwenen. Vooral dominante of parende mannen verkleuren naar donker blauw. Normaal zijn ook zij wat lichter blauw en vertonen ze drie donkere vlekken op hun flank. Heb je hier wat aan?
Hoi!
Ik heb een aquatlantis 80x40x50.
Deze draait nu iets meer als een maand en doet het goed.
Ik twijfel alleen of ik mijn vissenbestand kan uitbreiden.
Op dit moment heb ik in de bak:
3x dwerggoerami (man/vrouw/vrouw)
5x neon terta
5x corydoras habrosus
3x beaufortia leveretti (Chinese algeneter)
Kan ik nog uitbreiden? En wat zou er dan nog bij kunnen?
Wat heb je een leuk vissenbestand. Je zou de neons kunnen uitbreiden naar 8 en de Corydoras ook. Dan zou je er nog een zwarte fantoomzalm, citroentetra, minor of iets dergelijks bij kunnen doen tot een maximum van 8. Zorg wel voor voldoende plantengroepen in je bak. Groetjes!
Hai Roderick,
Bedankt voor alle goede informatie op deze website, ik heb nu al een aantal jaar (ongeveer 6) aquaria en loop een beetje vast met mijn invulling. Zou je misschien eens kunnen kijken of je iets leuks voor me weet om mijn bak wat meer te vullen?
Het gaat om:
Juwel Rio180
Nitraat 70mg/l (ik zal dus vaker verversen)
Nitriet 0mg/l
Hardheid >7°
KH 10°
Ph 7.5
Chloor 0mg/L
Visbestand:
13x neon/kardinaaltetra (mix)
1x maanvis (zijn partner is helaas laatst overleden na een verhuizing)
1x antennebaarsje wildkleur (had er nog 5 en die zijn kort na aanschaf overleden, deze doet het prima)
1x L128
5x japonica garnaal
1x waaierhand garnaal
5x slaketende slak
1x molly (kregen we per ongeluk mee bij aanschaf van de tetra’s.is nu de vis van mijn vriendin)
Ik zou graag wat meer een eyecatcher in het aquarium hebben, alleen is de maanvis niet zo goed gehumeurd gebleken.
Ook zou ik graag meer antennebaarsjes hebben in verschillende kleuren, alleen verteld de vishandel mij dat de kwaliteit zo slecht is dat ze vaak overlijden, ongeacht de waterkwaliteit en omstandigheden. Ze bestellen ze dus ook niet meer.
Ik hoop dat je me wat advies kunt geven!
Alvast hartelijk dank, en succes met de website
Als het om kleurrijke vissen gaat zou je kunnen denken aan een mooie school kardinalen, citroentetra’s, of bloedvlektetra’s. Antennebaarsjes zijn inderdaad lastig maar kunnen ook beter per stelletje worden gehouden. Er zijn overigens hele mooie andere dwergcichides. Groetjes en succes!
goede morgen,
welke vissen kun je samen met de kardinaal tetras of neon plaatsen ?
Daar zijn honderden voorbeelden van op het internet te vinden. Er zijn talloze zalmpjes, of potloodvisjes en nog meer te bedenken. Succes!
Dag Roderick , ik heb de aquariummicrobe te pakken en ik ben in blijde verwachting van een aquarium met de volgende maten: 123 cm lengte, 24cm breed en 75 cm hoogte… ik ben veel aan het lezen over vissen en beplanting maar ik vind het niet gemakkelijk om te weten welke vissen ik uiteindelijk moet kiezen… ik vind maanvissen heel leuk, maar id dierenwinkel hebben ze mij aangeraden dat deze vissen een groter aquarium nodig hebben en dat ze redelijk territoriaal zijn en andere hevige vissen durven aanvallen en opeten… dus dacht ik mss om te gaan voor Gourami’s omdat deze vreedzamer zijn en dat mijn
Aquarium ruim genoeg zou zijn voor deze vissen? Ik wou ze combineren met een schooltje neontetra’s (groene) , black Molly’s en mss ook hockysticks… is dit te veel voor in mijn aquarium ? En met welke visjes kan ik wat mooie opvallende kleuren toevoegen die er toch bij passen? Ik weet ook niet goed welke gourami’s aangeraden zijn? Ik zou een of twee iets grotere soorten ertss willen maar ik weet niet hoeveel visjes ik in mijn aquarium mag zetten en welke goed bij elkaar passen… verder wou ik ook vragen welke beplanting best bij gourami’s en de bijhorende soorten past ? Ik heb vele vragen maar ik wil goed op de hoogte zijn alvorens ik met mijn aquarium start… Mvg, Anne
Goed dat jeje in de materie verdiept alvorens tot aankopen van vissen over te gaan. Je bak is erg hoog en erg smal, als ik de juiste maten hier zie. Daar heb je jezelf het voor wat betreft het beplanten van je aquarium niet gemakkelijk mee gemaakt 😉 Je zou kunnen denken aan een stel diamantgoerami’s in combinatie met een mooie school van 12-14 kardinaaltetra’s of neontetra’s, 2-4 black molly’s, maar die gaan zich snel voortplanten en dan krijg je er gauw veel. En een school hockeysticks zou ook goed kunnen. Veel meer zou ik niet doen, want je bent snel overbevolkt. Mogelijk nog wat Corydoras panda op de bodem. Succes en groetjes!
kunnen jullie ook een lijstje maken van welke aquarium vissen handig samen te houden zijn?
De viskeuze moet je eigen keuze zijn, nadat jij je in de verschillende soorten hebt verdiept. Het hangt af van vele zaken. Zoals het type aquarium, de stijl. Welke soorten planten en waterwaarden. Noem maar op. Als je dat weet, kun je een lijstje maken. Groetjes
Ik heb black mollys. Het zijn er nu veel. In een 60 liter bak. Nu moet er wat uitgehaald worden. Maar waar laat ik ze????
Dat is altijd het probleem met levendbarenden. Op enig moment krijg je er teveel. Is er geen plaatselijke aquariumvereniging waar iemand is die ze wil hebben. Zelfs al worden ze als voer gebruikt voor roofvissen, dan komen ze tenminste nog in de natuurlijke voedselketen terecht. Mocht je dat geen goed idee vinden, dan zal je ze via Marktplaats of i.d. moeten aanbieden. Groetjes
Hoi,
Ik heb een aquarium van 100 liter met neontetra’s en twee killivisjes (gunther’s nothobranch blue) en ik vraag me af of ik hier wat guppy’s bij kan doen of dat die niet goed zouden gaan met het mannelijke killivisje. Alvast bedankt!
Gelijkvormige en gelijk kleurige soorten combineren lever altijd het risico op dat de een door de ander als concurrent wordt gezien. Mannetje van Notobranchius kunnen behoorlijk fel reageren. Ik vind het dus geen aanrader. Maar misschien gaat het vanwege het grootteverschil toch goed. Groetjes
hoi aquariumfans. ik ben op school bezig met een spreekbeurt over aquariumvissen en aquariums. Nou heb ik een vraag: welke vissen kunnen niet bij elkaar? Zelf heb iik trouwens ook een aquarium. groetjes Kai
Ik neem aan dat de spreekbeurt al achter de rug is. Hopelijk goed gegaan. Grote cichliden en kleine zalmpjes gaat niet samen. Vechtvissen, meer dan 1 is ook meestal geen goed idee. Sumatranen met rustige kleine visjes gaat ook meestal niet samen. Tropische vissen met koudwatervissen is ook geen goed idee. Groetjes!
Hallo,
Ik heb een aquarium van 100x35x45 en heb verschillende soorten. Neon tetra, regenboogvissen, paradijsvis, diamangouramis, blauwe spat, pantsermeerval en een oranje kreeftje. Nu heeft de dierenwinkel mij gezegd dat ze allemaal prima samen gaan maar ik vertrouw ze niet helemaal. De paradijsvis gaat steeds achter de blauwe spat aan. Ook vraag ik me af aangezien het nu best leeg is welke soorten ik er het best bij kan doen.
Vriendelijke groet,
Stephan
Neons en regenbogen zijn scholenvissen. Daar zou je er 8-12 per soort van moeten hebben. De diamant en de blauwe gourami zijn labyrinth-vissen, die kunnen het weleens met elkaar aan de stok hebben, net als met de paradijsvis. Meestal vermoorden ze elkaar niet. Een beetje ruziën is niet erg. Maar er moeten geen doden gaan vallen. Goed observeren. Probeer van die laatste drie wel stellen te hebben. Als je dan nog vindt dat het te leeg is kan je er een schooltje zalmpjes bij doen. Daar zijn veel soorten van. Succes en wijsheid toegewenst. Groetjes!
Hallo,
Ik heb een vraagje. Sinds kort heb ik een aquarium Juwel 60x40x30 cm
Ik heb 13 vuur neons en 5 zwarte neons. Eén zwarte neon is nogal een flinkerd en zit alle vissen achterna die in zijn omgeving komen. Is dit normaal en kan dit kwaad?
Bedankt voor uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
Elly
Hoi Elly!
Wat een leuke verzameling visjes! Over het gedrag van je zwarte neon hoef je je geen zorgen te maken. Zowel mannen als vrouwen van deze soort hebben weleens schijngevechtjes en deze kunnen dus helemaal geen kwaad. Gewoon lekker genieten van je aquarium!