Voedingsbodem in je aquarium, wel of niet doen?
De meningen zijn verdeeld over wel of geen voedingsbodem in je aquarium plaatsen. Vroeger werd er gezegd dat je een voedingsbodem ‘MOEST’ nemen, anders groeien de aquariumplanten niet.
Over de jaren heen is het gebleken dat dit niet helemaal waar is. Het hangt allemaal af van de situatie in jouw aquarium. In deze blog neem ik je mee in de wondere wereld van voedingsbodems. Hopelijk beantwoord ik daarmee al je vragen. Laat ze anders gerust als reactie onderaan dit artikel achter.
De juiste voedingsbodem voor je aquarium
Zelf vind ik een voedingsbodem handig om te hebben, het geeft toch dat beetje extra voor je aquariumplanten. Daarvoor gebruik ik Humalit Pro voor. Dat vind ik handig omdat daar alle belangrijke voedingsstoffen en mineralen inzitten. Eén keer aanbrengen (laagje van 1 tot 2 cm) en het gaat in mijn ervaring 1 jaar mee. Daarna gebruik ik vloeibare plantenvoeding met CO2 omdat dit in mijn aquarium goed werkt. Vooral bij de rode aquariumplanten.
Maar laten we beginnen bij het begin. Dus wat is nou eigenlijk een voedingsbodem? Hoeveel voedingsbodemsoorten zijn er? Wat zijn de voordelen en nadelen van een voedingsbodem? Allemaal logische vragen. Daar heb ik de antwoorden hieronder geprobeerd te beantwoorden.
Wat is een voedingsbodem in het aquarium?
Een voedingsbodem is een laag van voedingsrijke grond (of humus) waar aquariumplanten voeding uit halen. Niet alle aquariumplanten halen evenveel voeding uit de grond en er zijn planten die juist beter gedijen met een voedingsbodem (bijv. de Cryptocoryne). Later in dit artikel vertel ik meer over planten die geen voedingsbodems nodig hebben.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een voedingsbodem?
Allereerst zijn er een aantal voordelen en nadelen te bedenken om wel of niet te kiezen voor een voedingsbodem. Kort gezegd komt dat op het volgende neer:
Voordelen
- Goed groeiende aquariumplanten leidt tot minder algen. Hoe beter de planten groeien, hoe minder voeding er voor algen is om zich te ontwikkelen.
- Ademruimte voor de wortelstok van de planten. Met een voedingsbodem hechten de planten hun wortels beter in de grond.
- Stabiele toevoeging van plantenvoeding. In plaats van steeds weer vloeibare plantenvoeding toe te voegen, zorgt een goede voedingsbodem voor een geleidelijke afgifte van voedingsstoffen. Dat zorgt voor minder pieken in je waterwaarden en daarmee voor een betere balans.
- Aquaria met weinig CO2 overleeft ineens wel. Wanneer je geen CO2 toevoer hebt, is het lastiger voor planten om te groeien. Tenzij je een goede voedingsbodem hebt.
Nadelen
- Troebel water bij verschoning. Sommige voedingsbodems geven troep en troebel water. Dat moet dan eerst weer even zakken. Daarom altijd eerst goed alles afspoelen.
- Even wat werk bij de aanleg ervan. Een voedingsbodem toevoegen is wel een werkje omdat daarvoor het aquarium eerst leeg moet zijn.
- Het is niet altijd nodig. Heb je veel drijfplanten of gemakkelijk groeiende planten? Dan kom je met deze vloeibare plantenvoeding een heel eind.
Vier aquariumplanten die zonder voedingsbodem prima overleven
Een snelgroeiende plant die het aquarium van zuurstof voorziet. Haalt zijn voeding voornamelijk uit het water.
2. Javamos
Makkelijke plant voor beginners en een toevoeging voor alle aquaria, moet wel regelmatig bijgehouden worden zodat de mos niet door de hele bak heen groeit. Javamos haalt zijn voeding voornamelijk uit het water.
3. Lilaeopsis novae-zelandiae
Een gemakkelijke beginnersplant met lichtgroen en spitsvormige bladeren. Hiermee kun je een mooi grasveldje creëren, groeit ongeveer tot 5cm en heeft een gemiddelde hoeveelheid licht nodig. Wel op de voorgrond van je aquarium plaatsen, dat is het mooiste.
4. Javavaren
Er zijn veel verschillende Javavarens, van kleine tot grotere soorten. Over het algemeen kunnen alle soorten zonder voedingsbodem worden geplaatst. Wel raad ik aan om wat vloeibare plantenvoeding toe te voegen om ze goed te laten gedijen.
In het kort: vier aquariumplanten die een voedingsbodem op prijs stelt
Over het algemeen hebben de wat moeilijkere planten meer hulp nodig om te groeien. Een voedingsbodem kan dan een fijne aanvulling zijn. In het bijzonder de volgende soorten:
- Anubias soorten
- Cryptocoryne soorten
- Echinodorus soorten
- Hemianthus soorten
Verschillende soorten voedingsbodems en bodembedekkers
Zo zijn er verschillende voedingsbodemsoorten en alternatieve voedingsbodemsoorten. De belangrijkste zijn: Zand, aquasoils (kleibolletjes), akadama, grind en huisgemaakte voedingsbodems. De verschillen en overeenkomsten, voor- en nadelen heb ik voor het gemak op een rijtje gezet:
Aquasoils (kleibolletjes)
Een kleibodem gemaakt van zachte kleibolletjes, dat is wat Aquasoil is. Ze zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar en laten je aquarium er netjes uitzien. Aquasoils komt van origine uit Azië waar ze al jarenlang gebruik maken van deze kleibodem. De klei heeft een dubbele werking. Het absorbeert de meststoffen uit de waterkolom en geeft het weer terug af aan de planten. Het grootste voordeel van aquasoils is dat je gemakkelijk planten eruit en er terug in kan plaatsen zonder dat je aquarium troebel wordt.
Soort | Voordelen | Nadelen | Afmetingen korrels in mm | Kleuren (en evt. soorten) |
Aquasoil | – 100% organische bodemgrond
– Behoudt vorm langdurig – Verlaagt PH-waarde in water – Absorbeert meststoffen uit het water |
– Relatief duur | 1-5 | – Rood/bruin
– Amazone kleur – zwart kleurig – okerkleurig |
Akadama in het aquarium
Zeg maar gerust, de goedkopere versie van Aquasoils. Iets minder goede kwaliteit, maar met voldoende om mee aan de slag te gaan. Bonsai boompjes groeien er ook op. Het is aan te raden Akadama eerst een week lang te laten weken in een bak of emmer. Anders kan het de KH waarde in je aquarium laten zakken.
Soort | Voordelen | Nadelen | Afmetingen korrels in mm | Kleuren (en evt. soorten) |
Akadama | – 100% organische bodemgrond
– Behoud vorm langdurig – Verlaagt PH-waarde in water – Absorbeert meststoffen uit het water |
– Redelijk harde korrel
– Minder lange levensduur dan Aquasoils – Maar in één kleur verkrijgbaar |
2-5 | Lichtbruin |
Zand ziet er mooi uit maar is geen voedingsbodem
Alhoewel zand geen voedingsbodem is, kan je er toch voor kiezen om zand als bodem te gebruiken. Zand is in verschillende kleuren en grootte te verkrijgen en wordt gewaardeerd wanneer je algeneters en meervallen in het aquarium hebt rondzwemmen.
Deze visjes liggen namelijk veel op de grond en sommigen vinden het ook prettig om zich in te graven. Het nadeel is dat zand heel compact is en er hierdoor weinig tot geen voeding in de grond zit.
Soort | Voordelen | Nadelen | Afmetingen korrels in mm | Kleuren (en evt. soorten) |
Zand | – Vooral wit zand ziet er spectaculair uit
– Met alleen zand is schoonmaken gemakkelijker – Planten blijven beter op hun plaats staan. – Beter voor grondvissen. |
– Vaak en goed spoelen voor gebruik
– Kan stofwolken creëren – Grond kan niet goed ademen – Geen voedingsrijke bodembedekker |
1-2 | Verschillende kleurkeuzes |
Grind (is geen voedingsbodem)
Veel mensen kiezen alleen grind. Zonder extra voeding is grind niet voldoende voor een biomassa in balans. Dat is natuurlijk prima op te lossen wanneer er onder een laag grind van 3 tot 5 cm een laag van 1 tot 2 cm voedingsbodem ligt. Wanneer je voor alleen grind kiest, zorg er dan voor dat de planten die voedingsbodems nodig hebben plaatselijk kleibollen of andere plantenvoeding toevoegt. Je kunt ook kiezen voor vloeibare plantenvoeding.
Grind | – Goede waterdoorstroming
– In alle kleuren en smaken verkrijgbaar |
– Bij gebruik van grof grind kan vuil zich erin ophopen.
– Geen voedingsrijke bodembedekker |
1-8 (van zeer fijn tot zeer grof) | Verschillende kleurkeuzes |
Bodemrot in je aquarium?
Tot slot moeten we nog even stil staan bij een belangrijk fenomeen bij voedingsbodems: bodemrot. Dat is belangrijk omdat dit nog wel eens wil voorkomen en niet goed voor je aquarium is. Bodemrot ontstaat wanneer er geen goede doorstroming is in de bodem van je aquarium.
Bodemrot kun je herkennen aan donkere plekken in je bodem, een rottende geur of het zien van kleine luchtbelletjes wanneer je bv een vinger in de grond steekt.
Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat er teveel grind of zand is neergelegd. Een te hoge laag. Beide zorgen ervoor dat er weinig tot geen waterdoorstroming in de bodem is. Een goede waterdoorstroming zorgt er namelijk voor dat de bodem als het ware “ademt”. Hierdoor kan er geen rottingsproces ontstaan.
Bodemrot kun je voorkomen door de bodem niet te hoog te maken of door gebruik te maken van een wat grovere korrel. Ook een goed filter of filtersysteem helpt met de waterdoorstroming in de bodem.
Tot slot, wel of geen voedingsbodem in het aquarium?
Mijn advies is om te kijken naar welke, en hoeveel, aquariumplanten je in het aquarium wilt plaatsen. Wanneer je kiest voor een aquarium vol met planten, dan is het zeker aan te raden. Anders is het niet per ce noodzakelijk om te doen. Vooral door de vele alternatieven die er zijn, zoals vloeibare plantenvoeding, voedingskogels, tabletten en veel meer.
Wat zijn jouw ervaringen met een voedingsbodem, vloeibare plantenvoeding of bijvoorbeeld kleitabletten? Laat het ons weten in de reacties!
Hoi hoi!
Ik ga binnenkort mijn eerste aquarium aanschaffen. Een Juwel rio 180. Ik wil er op termijn garnalen in, wat algeneters en wat guppies. Ik wil graag (oa voor de garnalen) een aquarium met veel planten, dus overweeg een aquasoil, maar ik zou graag werken met verschillende hoogtes in het aquarium.. maar vrees dat het met alleen aquasoil een duur grapje wordt.. kan ik ook aquasoil combineren? Met bijvoorbeeld garnalengrind (ik zag speciaal garnalengrind te koop op de webshop van pets Place). En welke merken aquasoil zijn aanraders of juist af te raden?
Groetjes,
Marlies
Hi Marlies. Je kunt natuurlijk altijd werken met terrassen en eventuele opvulling van hoge plekken met bijvoorbeeld porceleinpijpjes of ander neutraal materiaal. Beetje creatief denken en dan kom je er wel uit. Is juist het leuke aan het proces! Je kunt misschien beter werken met planten van verschillende hoogte en de bodem gewoon egaal strak houden. Succes en veel plezier!!
We hebben een 150l aquarium waar het op dit moment een massa diatomen aanwezig zijn .
We gebruiken osmose water voor de waterwissels en toch meten we erg hoge silcaatwaarden .
Blijkt dit van de soil afkomstig te zijn , enkele korrels soil in osmose water gelegd , na enkele uren water gemeten , en testvloeistof kleurde donker blauw !
Iemand hier al ervaring mee ?
Ligt dit aan het merk van soil of is dit algemeen bekend ?
Persoonlijk heb ik geen ervaring met soil. Deze zou pH verlagend werken, maar gaat na verloop van tijd ook uit elkaar vallen. Het is mij niet bekend, maar het zou goed kunnen. Ik zou altijd liever voor een schone fijn grind bodem kiezen. Groetjes!
Hi, Ik wil een aquarium opstarten van 190 l, van hoe veel l moet ik voedingsbodem kopen? En moet ik ook verplicht een zand of grind daar op doen?
Dankjewel,
Groeten.
Het aantal liters is geen indicatie voor het bodemoppervlak, dan hoor ik altijd liever afmetingen. Maar ik denk aan ongeveer 100x50x40cm. De goede aquariumwinkel weet dan hoeveel voedingsbodem je nodig heb om ongeveer 2cm te leggen over de bodem. Ik zou dat met minimaal 3 cm dikte bodemmateriaal afdekken van fijn grint (1-1,5mm) of goed gewassen filterzand. Je kunt ook geen voedingsbodem gebruiken en enkel met voedingssupplementen werken, al dan niet in de bodem. Ook dan zou ik aan een bodemdikte van circa 5 cm denken. Succes!
Goedenmiddag,
Ik heb een aquarium (trgon 350) overgenomen waar ik misschien een soil in doen. Het aquarium ga ik over 2 weken verhuizen en dan opnieuw inrichten. Ik vind het alleen erg prijzig en vroeg me af of het ook werkt als ik de soil bovenop het grond toevoeg? Ook heb ik gelezen dat soil de eerste twee weken veel stoffen afgeeft, maar ik heb niet de luxe om het aquarium 2 weken leeg te laten draaien, want er zitten grote maanvissen bij die niet in mijn huidige aquarium (1 meter) erbij kunnen. Ook kunnen de overige vissen niet bij mijn huidige aquarium, want dan is het meteraquarium veel te groot. Is soil gebruiken een optie voor mij of kan ik het beter bij de grindbodem met kleiboletjes houden? Of is er een mogelijkheid om vissen (2 maanvis, platy, 1 blauwe spat, 6 luipaardmeervallen en 10 kardinaaltjes) 2 weken in een speciekuip te houden?
groeten van Bianca
Als ik jou was ging ik voor fijn grind van 1-1,5 mm. Soil daarbovenop zakt er doorheen en verstikt de bodem. Hier en daar een kleibolletje bij de planten en klaar ben je. Maak het jezelf niet te moeilijk. Vissen langere tijd in een speciekuip kan prima als je de temperatuur maar op peil houdt.
Hoi
Wij beginnen net met een startersbak van 30 liter. Ik heb de voedingsbodem erin zitten, maar twijfel of de bodembedekker er nu echt ook overheen moet. De zak voeding is precies voor 30l, maar het is al een dikke laag…. heeft de bodembedekker een andere functie?
Ik zou maar een heel; dun laagje voedingsbodem aanbrengen en die daarna bedekken met een laag van 3cm bodembedekker. Je hoeft toch niet van alles de hele zak te gebruiken?
Een vraag: Wanneer je een nieuw aquarium inricht, kan je daar gedestilleerd water voor gebruiken zodat er niet teveel klak in de bak komt?
Wij hebben hier namelijk behoorlijk hard water.
Ik neem aan dat je met gedestilleerd water osmosewater bedoelt. Dit kan uitstekend worden gebruikt om de hardheid van het water te compenseren. Zo nu en dan even je waterwaarden meten om te zien of je in de buurt van je streefwaarden komt. Probeer deze kwaliteit teststrips anders eens.
Hoi. Heb sinds drie week een nieuw aquarium opgestart. Had hiervoor ook al een aquarium en daarin ook een voedingsbodem. Ik heb nu al zeker 14 jaar een aquarium. Ik maak hierbij gebruik van een externe bioloog en ik heb nooit geen problemen gehad met mijn planten of alg aanzegging.. Ik raad dus wel een voedingsbodem aan en als deze bijna is uitgewerkt doe ik er kleikorrels bij en de bak blijft mooi. Maak verder ook geen gebruik van co 2.
Altijd leuk om ervaringen van medeliefhebbers te lezen. Er valt veel te zeggen voor en tegen een voedingsbodem, maar ook tegen geen voedingsbodem. Het zijn allemaal keuzes die je moet overwegen. Dat maakt de hobby ook leuk!
Dag,
Binnenkort wil ik een aquarium van 58x30x45 opstarten. Ivm de gekozen vissen en planten overweeg ik aquasoil afgedekt met fijn grind te gebruiken.
Hoeveel aquasoil (in l of kg) en hoeveel grind (in l of kg) moet ik voor zo’n aquarium aanschaffen?
Bij voorbaat dank!
Afhankelijk van hoeveel er in een zak zit moet je in je aquarium niet al te weinig bodem hebben. Ik zou minimaal voor naar achter 4 naar 6 cm neerleggen. De aquariumhandel kan naar aanleiding van de maten van je bak dan wel aangeven wat je nodig hebt. groetjes
Beste Aquariumfans,
We gaan binnenkort een Superfish Start 70 Tropical Kit (58 x 30 x 45 cm) opstarten. Ivm gekozen vissen en plantjes gaan we voor aquasoil en fijn donker grind om het af te dekken.
Mijn vraag is: hoe bereken ik de hoeveelheden? Dus hoe veel aquasoil moet in zo’n aquarium? En hoe veel fijn grind?
Bij voorbaat dank,
Lia
Je moet uitgaan van een bodem van circa 5 cm dik. De aquariumwinkel weet dan wel hoeveel je van wat nodig hebt. Ik zou overigens of voor het een of voor het ander kiezen. Waarbij ik een voorkeur heb voor fijn grind dat straks niet zo gaat stuiven
Hallo
Ik zit met een aparte vraag
Weet niet zo goed waar ik het moet achter laten.
Maar ik wil wat info
Ik zou graag een aquarium opstarten zonder een filter
Maar weet niet goed hoe ik er aan moet beginnen aangezien ik niet weet hoe het dan zit met de bacterien en zo voort en op internet vindt ik er niets over
Mvg gaudenz
Beste Gaudenz, jouw vraag is helemaal niet zo raar. In een aquarium draait eigenlijk alles om een biologisch evenwicht. De rol die een filter daarbij speelt is die van het verwijderen van vervuilingen. Vervuilingen zijn al gauw het gevolg van overbevolking in een aquarium. Als je er nu voor zorgt dat je een aquarium hebt met voldoende licht en veel snel groeiende planten en een minimale visbezetting dan is een filter geen noodzakelijke techniek. Zelfs als je wat meer vissen zou houden dan zou je die overmaat heel goed kunnen compenseren met regelmatig water verversen en de bodem schoon hevelen. Een filter is een hulpmiddel, maar geen voorwaarde. Je moet hier wel een goed onderhoudsprogramma met jezelf voor afspreken. Succes.
Beste. Er is bij mij weleens nog niet langgeleden, de stroom uitgevallen een uur of 3. En dan wat te doen: toch het risico genomen en alles weer laten draaien als voorheen. Pomp weer laten draaien en de waterwaarden een aantal dagen gecontroleerd. Had net de waterwaarden een paar dagen tevoren gecheckt. Dus een goede leidraad, dus aantal dagen getest op GH KH PH nitriet nitraat, maar geen verschil gezien. Ook niet bij de vissen of planten. Of gewoon geluk gehad of het kan ook zo zijn dat het kan. 3of 4 uur. Bij mij wel. vr gr Loek
En een goede tip: Iedereen kent wel het “Klik aan klik uit” systeem. Wanneer jij de pomp op zo’n klik-schakelaar zet schakelt deze uit bij stroomuitval. Je moet deze dan weer aan zetten met de afstandbediening. Dat geeft je de mogelijkheid om te beslissen of je eerst je filter wilt schoonmaken. Kan heel veel ellende besparen.
Hoi ik ga over van een bak van 80 cm naar een meter kan ik een deel van het water overhevelen naar de nieuwe bak van een meter, ik heb een extern filter, met het oog op de bacterien.
Als je een extern filter hebt en je laat het draaien en zet het daarna over op de nieuwe bak, dan breng je al heel wat bacteriën over. Laat het filter niet langer dan een half uur stil staan, want dan sterven de bacteriën en moet je het filter verschonen. Het overhevelen van 25% van het oude water is ook een goed idee. Klinkt alsof dat wel goed moet komen. Succes!
heb kleine wormpjes op de bodem aquarium draait 3 week.zijn beetje doorzichtig.eruit gevist nu .wie weet wat dat is heb er garnalen in nu ..een een ph verlagende bodem erin
Zoek eens op wat planaria zijn en kijk dan eens of dat de boosdoeners zijn. Daar zijn veel artikelen over geschreven en ze zijn gemakkelijk te bestrijden. Mogelijk moet je dan wel de garnalen even uit de bak halen. Meestal staat dat ook wel in de beschrijvingen. Groetjes
Beste
Waar moet ik rekening mee houden: wanneer ik mijn helialux vervangt door een helialux spectrum,en daarbij van vloeibare plantenvoeding (plantenpracht) over gaat naar, plantenmest in poedervorm. Wat je dan zelf moet mengen en doseren naar verhouding. vr gr Loek
Ik weet niet precies waar ik met deze vraag heen moet, hopelijk zit ik hier goed.
Ik heb geen ervaring met Helialux, maar ik ga er van uit dat de gewone Helialux de voorloper is van de H. spectrum en dat de spectrum dus verbeterd is ten opzichte van de gewone Helialux. Ik begrijp niet zo goed wat je bedoelt met je vraag over de plantenvoeding. Je hebt reden om van het een op het ander over te stappen en dat kan heel goed juist zijn. Maar de poedervorm heeft een bepaalde mengverhouding met water en die vloeistof is geschikt voor een x-aantal liters. Daar zou ik me maar gewoon aan houden en dat berekenen naar het aantal netto liters van je eigen aquarium. Succes.
Beste
Ik zal het zo verwoorden; Het is inderdaad zo de helialux is de voorloper van de Juwel spectrum daar zit rood – groen – blauw en wit in. Die ik nu heb zit alleen blauw en wit in. ik dacht zo, als ik van licht verandert en andere voeding voor de planten neem ( dus poedervorm en alles zelf mengen ) Moet ik dan met het een en ander rekening mee houden, zodat mijn planten ook moeten wennen aan andere verlichting en voeding???
Wel volg ik de instructie’s van de bemesting van bv. de KNO3 en de andere die daarbij horen. ( van plantenbemesting.nl) Ik heb geen voedingsboden. Ik ben nu alweer ruim 2 jaar bezig, na een tussentijd van 40 jaar. Maar het gaat goed vind ik zelf. Ik heb een rio 180 van Juwel gezelschap aquarium.
Vr gr Loek
Als het goed gaat, waarom zou je dan veranderen met alle risico’s van dien. Het groen in het licht heeft vooral een optisch effect. Hoewel de plant het ook wel gebruiken kan heb ik gelezen. Iedere verandering riskeert aanpassingen die positief en negatief kunnen zijn. Daarom adviseer ik altijd om veranderingen niet al te drastisch te laten plaatsvinden. Groetjes!
Beste;
Fijn dat zo te horen, alle veranderingen zijn niet altijd verbeteringen. Voorlopig hou ik het zo. Ben ook hier zeer tevreden mee. Ben wel al bezig met de zelf gemengde plantenvoeding. Hoor nog wel van me hoe het na een paar maanden gaat.
gr Loek
Beste Loek, Je hebt helemaal gelijk, en veranderingen moet je meestal niet al te drastisch invoeren. Experimenteren en goed observeren zijn belangrijke handelingen. Ik zeg altijd: Never change a winning team !! Houd ons op de hoogte !! Succes !!
Beste aquarium fans,
Ik ben net begonnen met een zoet water aquarium.
Ik heb zaadjes van dwergkruid geplant en de eerste dagen ging dat heel goed, ze ontkiemen heel snel en ik had binnen 2 weken een vloerkleed maar nu gaat al het dwergkruid dood, ik gebruik een goede voedingsbodem en een Soil maar het is alemaal dood, zal een foto maken
Wie weet waar dit aan ligt, weet me inmiddels geen raad meer
Gr marco bekius
Moeilijk om daar met zo weinig info echt een goed advies over te geven. Misschien geef je te veel Easy Carbo, daar kunnen jonge plantjes vaak niet goed tegen. Het kan ook aan je waterwaarden liggen. Die moeten wel bij de plant passen. Groetjes!
Hoi Marco, ik herken het probleem bij deze plant ben overgestapt op de hemanthius monte carlo deze lijkt erop. Iets groter blaadje. Na toevoegdn van co2 gaat ie als een tierelier. Ik geef 1x per week easylife profit. Ivm met draadalg licht nu op 7 uur morgens 3 uur en s avonds 4 uur gemerkt dat dat het minimale aan licht is voor deze plant.
Groet Vera
Beste
Ik krijg mijn NO3 maar niet naar beneden, wat moet ik doen , en regelmatig sterfte van vissen en ik doe om de 2 weken 2 emmers verversen.
Grtjs
Ververs eens een periode met osmosewater. Bij veel glazenwasser bedrijven kan je dat voor weinig geld halen. Doe dan half kraanwater en half osmose water. Regelmatig meten en dan sturen met het osmosewater. Meestal kom je er dan wel uit. Je kunt ook een middel gebruiken dat de NO3 verlaagt zoals dit artikel: https://www.aquariumwarenhuis.nl/product/hs-aqua-balance-no3-minus/ Succes!
Hoi aquariumfans, bedankt voor uw antwoord over het stof ivm aquasoil. Ik heb geen extern filter en ook niet een filter uit een ander aquarium. Is het dan misschien een idee om het oude aquariumwater opnieuw in het aquarium te doen zodra ik het zand erin heb of zitten daar de bacteriën niet in?
Groetjes Gerda
In dat geval zou je wat bacteriën uit een flesje bij de winkel kunnen halen en toevoegen. Heb je niet iemand in de buurt met een draaiend filter? Aquarium vereniging of zo? Ik zou er maar niet al te zwaar aan tillen. Rustig opstarten en de bacteriën vormen zich ook vanzelf na verloop van tijd. Groetjes
Hoi, bedankt voor het antwoord. Nee, ik ken niet iemand met een aquarium en een vereniging heb ik dichterbij mijn woonplaats nog niet ontdekt. Dan ga ik het over een tijdje maar met de bacteriën uit een flesje doen ????. Ik wil sowieso van deze bodem af.
Groetjes Gerda
Hoiz ik gebruik aquasoil van dennerle, maar wat mij opvalt is dat er steeds zwarte stofdeeltjes op mijn planten komen. Ik vind het erg jammer, want zo zien mijn planten er altijd vies uit. Ook als ik een plant eruit haal of er in zet, komt er altijd wat stofvrij wat later weer neerdaalt op mijn planten. Ik heb ergens spijt van mijn bodem en zou het liefst overstappen op zand. Ik ben het dus niet helemaal eens met het feit dat het zo makkelijk is om plantjes erin te zetten zonder stofwolken te veroorzaken. En dan gebruik ik ook nog wel een pincet. Doe ik het met de hand dan is het helemaal hopeloos qua stof. Zijn er misschien meer mensen die hier ervaring mee hebben? Dat de planten dus elke keer met zwart stof bedekt zijn? Ik heb 10 corydora’s pygmaeus. Misschien komt het ook door hun, omdat zij natuurlijk altijd eten zoeken op de bodem? Mijn bank staat nu 3 maanden. Ik denk niet dat het nu handig is om de bodem eruit te halen en te vervangen hè? Dit in verband met het evenwicht wat nu net een beetje tot stand komt. Wie weet heeft iemand nog tips? ????
Ja Gerda, dit is een inmiddels bekend nadeel van aquasoil. Persoonlijk zou ik er ook nooit voor kiezen. Als je er echt vanaf wilt zou je toch rigoureus moeten overstappen op een bodem van zand of grind. Dat betekent inderdaad dat je opnieuw moet opstarten, maar dat opstarten gaat dan vlotter wanneer je een emmer water uit je bak hevelt en daar je filter (als je tenminste een externe hebt) op laat doorlopen. Dan houd je in ieder geval een deel van je bacteriën in leven. In geval van een ingebouwd filter zou je filtermateriaal uit een ander, goed draaiend, aquarium in je filter kunnen overbrengen. Het stoffig worden van de bodem zal in de loop der tijd enkel erger worden ben ik bang, doordat deze bodem als het ware uit elkaar valt. Succes en wijsheid !!
Ik heb een vraag. Ik heb al jaren dezelfde bodem. Voedingsbodem met daarop grind.
Graag zou ik meer corydoras houden en dan zou een zandbodem beter zijn.
Nu draait mijn bak goed dus ik twijfel erg wat te doen. Kunt u mij adviseren. Hoe vaak moet je eigenlijk je bodem vernieuwen
Gr. Gerdie
Het verhaal dat Corydoras soorten op zand moeten worden gehouden klopt lang niet altijd. Je moet de snorren van de vissen in de gaten houden. Als die ongeschonden blijven is er niks mis met je bodem. Slijten ze weg, dan is het aan te bevelen een zandstrandje aan te bieden boven op je oorspronkelijke bodem. Goed observeren dus ! Groetjes!
Hallo, ik wil een budged aquarium opstarten en ben op zoek naar gemakkelijke gratis zuurstofplantjes. Mogen klein zijn want groeien doen ze toch. Wie o wie wil me tegen verzendkosten of ophalen plantjes geven. Groet Vera
Hoi Vera, pas altijd op met planten van mensen die je niet kent. Ziektes en andere zaken kunnen namelijk via planten meegenomen worden. Je kunt natuurlijk wel altijd een gokje wagen. Probeer anders eens op marktplaats. Groetjes en succes!
Goede tip dank je wel!