Aquarium kopen? Dit moet je weten!

Dacht je dat een aquarium kopen een kleine stap is? Zeer zeker niet! Het is eerder te vergelijken met het nemen van een hond. De meeste aquariumvissen worden namelijk ouder dan 10 jaar en veel soorten worden een stuk ouder dan een hond. Bovendien is een aquarium kopen een flinke investering. Vanaf het moment dat alles staat en de vissen in het aquarium zwemmen, heb je er een verantwoordelijkheid bij. ‘Bezint eer gij begint’ is hierbij het tovergezegde.

Aquarium kopen, maar je weet niet welke? Begin klein en cool!

Wil je een nieuw aquarium kopen? Begin eerst eens met een goed alles in 1 aquarium zoals deze. Zorg dat je daarna een aquarium opstart preparaat koopt. Heel belangrijk! Zelf heb ik hele goede ervaringen met deze Bacto opstart preparaat. Super simpel, en je weet gelijk dat je het goed doet!

Een aquarium kopen moet je niet zomaar doen. Voordat je een aquarium in huis haalt, moet je jezelf daarom een paar dingen afvragen. Het is immers niet zo dat er maar één soort aquarium bestaat, één soort vis en één soort plant. Er moeten keuzes gemaakt worden. In deze blog staan de belangrijkste zaken vermeld. Zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Aquarium kopen? Een aantal overwegingen om mee te nemen

Aquarium kopen
Aquarium kopen kun je pas doen als je vooraf de juiste kennis hebt.

Wel eens gehoord van de opmerking ‘het gaat niet om de grootte, het gaat erom wat je ermee doet?’ Met aquaria is dit ook grotendeels waar: wat je ermee wil gaan doen is bepalend voor de grootte ervan.

Wil je een centraal punt in de huiskamer hebben met tropische vissen en aquariumplanten, dan kun beter een aquarium kiezen met een inhoud van >100 liter. Wil je liever een klein design aquarium kopen en op het bureau hebben staan, dan is een BiOrb aquarium een uitstekende keuze. Een paar zaken om over na te denken:

  • Bedenk goed dat sommige tropische vissen meer ruimte nodig hebben dan andere. Een te klein aquarium kopen is gewoonweg dierenmishandeling. Lees voor meer informatie de blog over een top vijf populaire tropische vissen.
  • Hoeveel tijd heb jij per week voor het schoonmaken van je aquarium? Lees in de blog over het aquarium schoonmaken er alles over.
  • Ga altijd vooraf na op welke plek het aquarium komt te staan en of dat een plek is waar geen direct zonlicht op valt. Lees de blog over algen bestrijden eens voor meer informatie.
  • Wil je veel decoratie en planten? Houdt rekening met het formaat voordat je een aquarium koopt. Lees voor meer informatie de blog over aquarium decoratie.

Alleen een aquarium kopen is niet genoeg

Een aquarium kopen is een goede eerste stap, maar meer stappen moeten genomen worden. Je kunt niet het aquarium vullen met aquariumplanten en tropische vissen in de hoop dat ze het overleven. Je hebt pompen en filters nodig om de kwaliteit van het water goed te houden. Daar vooraf over nadenken scheelt veel gedoe nadat het aquarium is gekocht.

Biorb flow aquarium
Biorb flow aquarium

De meeste mensen stoppen namelijk met het hebben van een aquarium omdat die niet meer in de juiste balans te krijgen is. Gevolg: aquariumplanten die meteen doodgaan, vissen die overlijden en algen. Vooral veel algen… Een aquarium kopen doe je niet om vervolgens een ontembare groene bak met algen te krijgen.

Over algen gesproken, hulpmiddelen voor een aquarium kunnen je aquariumleven een stuk gemakkelijker maken. Bijvoorbeeld door een krabbertje te kopen om algen van de ruit te verwijderen. Daarnaast heb je ook bijvoorbeeld aquariumverlichting nodig. Het punt is, je aquariumbudget gaat een stuk verder dan alleen een aquarium kopen. En vaak wordt dit alleen maar meer. Om je een beetje op weg te helpen, denk aan de volgende aquariumspullen:

Essentieel

  • Aquarium filter. Lees ook eens de blog over de aquarium filter voor meer informatie
  • Aquarium achterwand. Dit maakt of breekt je aquarium uitstraling. Lees vooral de blog over aquarium achterwand.
  • Aquarium verlichting zoals TL-verlichting of LED verlichting. Lees vooral eens de blog over aquarium verlichting of aquarium LED verlichting voor meer informatie.
  • Aquarium verwarming. Je kunt niet alle tropische vissen op dezelfde temperatuur houden. Lees de blog over aquarium verwarming voor meer informatie.

Aanbevolen

  • Algen krabber om je aquariumruit schoon te houden van algen.
  • Test strips om te bepalen of het aquariumwater naar wens is.
  • Voldoende emmers om het aquarium water te verschonen.
  • Aquarium decoratie zoals kiemhout, grind en design decoratie.

Aquariumstijlen voor gevorderden

Okee, je gaat een aquarium kopen en uiteindelijk heb je ook alle spullen bij elkaar gekocht. Dan begint eindelijk de inrichting van het aquarium. Dat kun je natuurlijk doen zoals je zelf wilt, maar er zijn ook verschillende aquariumstijlen te gebruiken. Een aquarium stijl is belangrijk omdat die de uitstraling van het aquarium bepaalt, maar ook het soort tropische vissen die er in kunnen leven.

Samengevat, bij een aquarium kopen hoort ook het nadenken over de juiste aquarium stijl. Onderstaand kun je de meest gangbare aquarium stijlen vinden om een eerste beeld te vormen.

Soort zoetwater aquarium Eigenschappen
Gezelschapsaquarium Vissen staan centraal, vaak een kleiner aquarium met weinig planten
Het Nederlandse aquarium Jawel, we hebben een eigen stijl! Veel aquariumplanten en daarmee een veeleisend aquarium gekeken naar onderhoud
Een natuurlijke stijl aquarium Zoals de naam al zegt wordt hier de natuur zoveel mogelijk weerspiegeld. Veel planten dus, mossen en plantjes op de voorgrond
Het cichliden aquarium Drie keer raden welke vis dit aquarium de naam gegeven heeft. Cichliden woelen veel los en daarom zijn hier weinig planten, maar wel veel stenen en verstopplaatsen
Japanse of Amano stijl aquarium Veel hardscapes, hout, stenen en grind. Alles draait om harmonie en balans

Tot slot

Het kost tijd om je aquarium goed te krijgen, je moet een natuurlijk evenwicht kunnen bereiken met water dat uit de leiding komt. Dat vergt onderhoud, geld, moeite en de juiste kennis. Daar staat wel tegenover dat een aquarium dat goed in balans is echt het pronkstuk van de kamer wordt.

Heb jij nog ervaringen die je wilt delen of vragen die je wilt stellen, of ga je een aquarium kopen? Laat deze vooral achter in de comments. Wij en alle andere bezoekers zijn er mee geholpen! Heel veel succes met de aanschaf van je nieuwe aquarium!

4.5/5 - (23 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

35 Reacties
  1. Catelijne zegt

    Ik ben op zoek naar een Goudvisexpert die mij meer informatie kan geven over het houden van een goudvis volgens de nieuwste inzichten, en wat daar allemaal qua aanschaf voor nodig is. Het is voor een winkel.

    1. Aquariumfans zegt

      Voor zover mij bekend zijn er geen opvallend afwijkende methoden voor het houden van een goudvis, dan enkel het bewaken van de waterkwaliteit en het geven van voldoende ruimte voor de vis om zich te ontwikkelen. http://aquariumfans.nl/goudvissen-wat-moet-je-weten/ Voor het overige verwijs ik graag naar de info die ruim beschikbaar is op het internet. Succes!

    2. Aquariumfans zegt

      Hoi Catelijne, voor zover mij bekend zijn er geen opvallend afwijkende methoden voor het houden van een goudvis, dan enkel het bewaken van de waterkwaliteit en het geven van voldoende ruimte voor de vis om zich te ontwikkelen. http://aquariumfans.nl/goudvissen-wat-moet-je-weten/ Voor het overige verwijs ik graag naar de info die ruim beschikbaar is op het internet. Groetjes

  2. Henry Rooyakkers zegt

    G’middag,
    Ik zou graag met ’n aquarium willen starten maar ik woon in ’n appartement.
    M’n vloer is van beton met daarover houten planken.
    Zou graag ’n groot aquarium ( 360 L ) met weinig vissen willen hebben.
    De bak zou tegen de muur uit de zon moeten komen te staan.
    Kan m’n vloer ’t gewicht wel dragen ?

    1. Aquariumfans zegt

      Als de vloer van beton is zou dat geen probleem moeten zijn. Als je het zeker wilt weten moet je de huisbaas om advies vragen. Maar in principe moet het kunnen, zeker als de bak tegen een dragende muur aan komt te staan.

  3. martin zegt

    beste lezers ik heb een vraag kan men zijn zoet water aquarium. in een schuur zetten om van de schuur een hobby ruimte te maken

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Martin. Jazeker kan dat. Je zal wel stroom moeten hebben voor de filter, verlichting en pomp van het aquarium. Veel plezier met je hobby ruimte! Groetjes!

  4. Ilona zegt

    Goedenavond, ik heb een HS Aqua Platy 50 gekocht. Ik kan helaas alleen nergens lezen hoe diep ik de pomp/filter in het aquarium moet hangen. Kan iemand mij daarin helpen? Ik heb internet afgezocht en in de boekjes gekeken maar hier staat helaas niks over. Ik hoor het graag, alvast bedankt

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Ilona, dat is een beetje afhankelijk van de inrichting van je bak. Meestal adviseer ik om hem een klein eindje onder je wateroppervlak te hangen zodat ie het wateroppervlak een beetje in beweging brengt. Dat is goed voor de zuurstofopname in het water en breekt de drijvende dode bacteriën wat gemakkelijker af zodat er geen kaamlaag ontstaat.

  5. S.Snijder zegt

    Hallo Allemaal,
    Heb een aquarium gekregen van iemand van 20 liter,er zitten 2 molly’s in en 1 maanvis.Ik had er voor 2 a 3 weken terug een plantje in gedaan en toen begon de ellende alg en hij groeide niet werd vies en slijmerig.Nu eruit gehaald en het water is kraakhelder,alleen nu is mij een molly dood gegaan,weet niet waaraan je zag er niks aan de andere leeft nog wel maar eet niks..wat kan er zijn?Hoeveel planten en vissen mogen erin? heb pomp en filter en thermometer die staat op 24 graden….Hebben jullie tips?groeten Sannie.

    1. Aquariumfans zegt

      20 liter is twee grote gieters water en dus een super klein aquarium. Aan het erin houden van een maanvis zou je niet moeten denken. In een dergelijk klein bakje houd je misschien 6 endler guppen en wat garnalen. Mijn advies zou zijn: spaar voor een wat groter aquarium als je plezier wilt beleven aan deze hobby. Groetjes!

  6. Mihael zegt

    Hallo!

    Ik krijg over een paar dagen een aquarium van 60L en 60cm lang. Ik ga 4 guppies, 4 platies en 15 vuurgarnalen
    krijgen. Is dat teveel of moet dat kunnen? Ik heb de 1cm vis is 1 liter en 5 garnalen per liter gebruikt om het te berekenen, maar het lijkt mij nog steeds wel aan de hoge kant. Hebben de vissen en garnalen genoeg ruimte of is het wel veel voor 60L? En ook nog: ik ga een Juwel aquarium krijgen met een bioflow one filter. Veel mensen zeggen dat filters van Juwel niet geschikt zijn voor garnalen. Ik dacht eraan om een panty over de filter te doen, maar zijn de stoffen in de panty niet schadelijk voor de vissen of komen de stoffen überhaupt niet vrij? Alvast bedankt!

    1. Aquariumfans zegt

      Ik denk dat de hoeveelheden dieren die je noemt wel kunnen in de 60 liter. Een nijlonkous is onschadelijk bij gebruik over een filter. Succes ermee !!

  7. David zegt

    Hoi Aquariumfans, mijn zoontje heeft een aquarium van 100 liter en 65cm lang (of breed). Hoe groot mogen de vissen zijn die daar in kunnen? En is er een lijstje waar de maten bij staan?

    1. Aquariumfans zegt

      Dat hangt helemaal af van de inrichting en stijl. Vissen kun je niet bij elkaar zetten op basis van lengte. Wel op basis van het gebied waar ze vandaan komen, of waterwaarden. Groetjes!

  8. Jean zegt

    Hoi hoi
    Wow wat een info en werk,
    Ik zou wat tips en advies willen
    Mijn kinderen van 10 en 3 willen een huisdier.
    We wonen in den Haag klein appartement zo veel plek is er niet voor nog een bewoner.
    Dus ik dacht aan vissen daar houden ze ook van. Ik heb zitten kijken en kwam bij een site zooplus
    Juwel Aquarium Primo LED Starterset 60 €89,99 (afgeprijsd)
    Ik dacht is niet te groot maar wel ruimte genoeg voor de vissen. Maar weet niet of deze goed is of uk naar een andere merk moet kijken

    Juwel Aquarium Primo LED startset 60 in één oogopslag:
    Inhoud: ca. 60 liter
    Compleet uitgerust beginmodel in de zoetwater-aquaristiek
    Verlichting: NovoLux LED Spectrum, 8 Watt, energie-efficiënteklasse A+, zorgt voor een optimale verlichting
    Filter: Bioflow One: prestatiesterk binnenfilter, die effectiviteit met veiligheid combineert
    Circulatiepomp Eccoflow 300: zeer efficiënt en zeer stil, 300l/h, 4,4 Watt, met dubbel-dragende waaier-as
    Filtermedium bioPlus fine One: filtersponzen met fijne poriën, voor helder water
    O2-Diffusor: reguleerbare zuurstoftoevoer, voor optimale waterverhoudingen
    Aqua Heat: 50 Watt thermostaat, onzichtbaar verzonken in het filter
    Levering: Aquarium met verlichtingssysteem, filter en thermostaat

    Groetjes

    1. Aquariumfans zegt

      Helaas ben ik niet de consumentenbond die allerlei aquaria kan vergelijken. Maar je kunt er tegenwoordig van uitgaan dat er geen echt slechte bakken meer op de markt worden gebracht. Wel kun je kijken naar mogelijkheid om er een extra lamp bij te kunnen zetten of een vast binnenfilter op een plek waar je die eigenlijk niet zou willen hebben. Vaak is een buitenfilter te verkiezen boven een binnenfilter. Kijk en vergelijk en leg je eigen criteria aan en kies, dat is hoe ik het zou doen. Houd ons op de hoogte en succes! Groetjes!

  9. Anja zegt

    Hallo, Ik ben even aan het zoeken geweest op de website, prachtig zoveel informatie en ik denk dat mijn vraag het beste hier thuis hoort..
    Ik ben bezig met het opstarten van een nieuw aquarium, 100 liter (80×35 cm). Tot nu toe heb ik een kleinere bak (60 liter), met daarin alleen (veel) guppen en 1 pleco, die inmiddels 10 tot 12 cm groot. Omdat ik vooral de pleco meer ruimte wil geven en ik graag meer met planten wil doen, heb ik besloten een grotere aan te schaffen.
    Ik heb een vraag over de bodem:
    In de 60 liter bak had ik grind en plantjes in potjes of met lood. In de nieuwe bak wilde ik een echte bodem en heb ik black soil gedaan, en daarin 10 dagen geleden de waterplanten gepoot. Wat ik me nu afvraag is of deze bodem wel geschikt is voor de pleco.. Het is namelijk heel los, en volgens mij woelt hij dit veel te makkelijk om, met als gevolg dat de planten zullen los raken en het water en de planten stoffig worden.
    Is deze bodem geschikt? Wordt de grond me de tijd vaster? Of is het beter om bijv alsnog grind op de bodem te strooien?
    Er zijn nu nog geen vissen in, ik denk dat ik binnenkort wil beginnen met het verhuizen van een paar guppies 🙂
    Of wordt de grond met de tijd vaster?
    Of moet ik toch grind op de bodem strooien?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Anja,
      Aangezien je graag iets met planten wil doen en je pleco in dezelfde bak wil hebben kan die bodem een probleem vormen. Wat je het beste kan doen is een laag filterzand of grint over de black soil leggen zodat de pleco er niet bij kan. Succes met je nieuwe aquarium!

  10. patricia zegt

    Ik lees hier dat je met een klein aquarium kan beginnen. Maar als ik verder speur op internet en vragen stel op fora dan hoor ik dat je een klein aquarium eigenlijk alleen garnalen en/of slakken kan houden. Dus ik snap niet zo goed dat jullie wel zeggen dat het kan.
    Ik heb net een 20 liter tweedehands gekocht, maar zit toch ernstig te overwegen of een grotere aan te schaffen. Want 20 liter is inderdaad geschikt voor garnalen, maar niet visjes lees ik overal.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Patricia,

      Dat klopt, heb je helemaal gelijk in! De reden dat wij adviseren om klein te beginnen, is omdat je op deze manier ‘spelenderwijs’ kan leren wat er allemaal komt kijken bij het houden van een aquarium, zonder dat de ‘rampen’ te groot worden. Het is ook zeker niet de bedoeling hier allemaal visjes in te houden die eigenlijk niet passen. Na een tijdje kun je overstappen op een wat groter aquarium, waar je wel vissen in kan houden.
      Een groot aquarium vergt – als je het goed doet – minder onderhoud. Het is makkelijker om de waterwaardes hierin stabiel te houden etc. Aan de andere kant – als je nog niet zo goed weet wat je doet – kunnen hiermee veel dingen misgaan en kan je te maken krijgen met allemaal dode planten en/of vissen. Dit is erg jammer. Als je klein begint, zijn deze problemen sneller weer verholpen. Aan jou de keuze hoe je dit aan wilt pakken. Je kunt ook voor de gulden middenweg kiezen. Zelf ben ik begonnen met een aquarium van 40 liter 😉 Succes met je keuze en vooral veel plezier met deze nieuwe hobby!

  11. Afijntje zegt

    Hallo,
    ergens op deze site, weet niet precies meer waar, las ik dat je ook om de dag eten kunt geven aan de vissen.
    Ik heb zelf guppies, neon tetra’s, Black molly’s en Algeneters.
    Heb nogal last van baardalgen, miss geeft ik teveel voer.
    Met CO2 bijgeven ben ik al begonnen, ook heb ik de lampen niet meer dan zes uur per dag aan.
    Misschien kan om de dag voeren ook helpen?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Afijntje,

      Om de dag je vissen eten geven is geen enkel probleem. Als je vissen hun voer binnen een minuut op hebben, heb je ze meer dan voldoende eten gegeven. Doen ze er langer over, dan is het eigenlijk al te veel. Zelf geef ik ze ook om de dag eten en dat gaat helemaal goed. Over je probleem met baardalg wil ik je even doorverwijzen naar de pagina speciaal over baardalg. Hier staan wat handige tips over wat je zou kunnen doen. Kijk er zeker ook eens bij de reacties; wellicht staan hier ook nog handige tips van andere mensen. Baardalg is hardnekkig, maar zeker niet onoverkomelijk! Succes!

  12. Esther zegt

    Ik heb al een jaar een Juwel aquarium 240 liter in huis. Na een aantal maanden had ik ineens een algenexplosie. Baardalg. Daarna ben ik echt maanden bezig geweest om ze weg te krijgen: Ik heb mijn gordijnen aan die kant van het huis gesloten (erg jammer, want nu kan ik niet meer lekker naar buiten kijken, maar ik was vastbesloten deze alg uit te roeien), ik heb verschillende malen een algenkuur in het aquarium gegooid, aangetaste planten verwijderd en bemesting gebruikt (na de algenkuur natuurlijk) om mijn planten weer te laten groeien. Het is mij uiteindelijk gelukt om de algen zo goed als kwijt te zijn in mijn aquarium.

    Maar helaas, na ongeveer een maand had ik weer andere algen! Dit keer een hele vervelende hardnekkige groene aanslag op de ruiten. Kort daarna ook weer de baardalg en ik heb in de tussentijd niet eens de gordijnen weer open gehad.

    Nu heb ik wel een erg licht huis en na deze ellende begin ik me werkelijk af te vragen of mijn huis niet te licht is voor mijn aquarium. Ik merk dat ik het ook niet leuk meer vind om met mijn aquarium bezig te zijn en heb hem eigenlijk al opgegeven.

    Hier mijn laatste poging om het toch nog weer leuk te krijgen: Kan een huis inderdaad te licht zijn? En zo ja, is er nog iets van een oplossing of kan ik beter mijn aquarium leeghalen en weer beginnen als ik weer verhuisd ben?
    Zijn er nog andere dingen waar ik misschien niet aan gedacht heb w.b. de algengroei? Alle waterwaarden kloppen…

    Ik sta er ook voor open als er iemand samen met mij naar mijn aquarium komt kijken…

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Esther! Wat vervelend dat het allemaal zo moeizaam met je aquarium gaat. Als je aquarium niet in direct zonlicht staat, maakt het overige licht in mijn mening niet zoveel uit. Dus gewoon open doen die gordijnen en een andere oplossing proberen. Belangrijk is dat je aquariumplanten goed groeien. Dat is een teken dat je goed bezig bent, daardoor hebben algen minder kans. Koop dus eens wat snel groeiende aquariumplanten zoals Cabomba of Waterpest. Voeg ook CO2 toe om het proces te versterken. Probeer daarnaast je aquariumverlichting niet langer dan 8 uur aan te hebben. Bovendien moet je goed naar je vissenbestand kijken. Veel vissen is veel afval. En afval dat niet snel genoeg wordt afgebroken zal tot algen leiden.

      Een veel voorkomende oorzaak van Baardalg en groene puntalg is gebrek aan CO2. Dat is een goede indicatie, dus daarmee zou ik beginnen. Overigens hebben we een blog geschreven over Baardalg bestrijden, lees die ook eens! Dit zijn de eerste stappen om mee te beginnen. Als jeje aquarium via onze website laat zien, kunnen we meekijken. Groetjes en keep us posted!

      1. Esther zegt

        Hoi!

        Ik heb inderdaad via de blog over Baardalg bestrijden zo’n beetje alles gedaan om het weg te krijgen. Dit is aan de hand van deze stappen ook gelukt; echt de meeste baardalg was na een aantal maanden weg (het was ook echt heel heftig). Alleen de achterwand krijg ik niet meer schoon. Ik heb een bewerkte achterwand, dus ik kan er ook niet zomaar de spons ofzo op zetten.

        Wel neem ik nu de tip voor CO2 ter harte en begin er vandaag direct mee.
        De planten die ik in mijn aquarium heb staan zijn:
        – Ludwigia repens;
        – Cryptocoryne wendtii;
        – Hygrophila difformis;
        – Myriophyllum species (rode myriophyllum);
        – Microsorum pteropus (Javavaren);
        – Hygrophila corymbosa;
        – Rotala macrandra;
        – Bacopa amplexicaulis/caroliniana;
        – Vallisneria asiatica;
        – Lobelia cardinalis;
        – Cryptocoryne beckettii;
        – Echinodorus tenellus;
        – Nymphaea species (Thailandse lotus).

        Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat een aantal planten sterk uitgedund zijn of volledig het loodje hebben gelegd en ik zit te overwegen om deze te vervangen voor andere planten om mijn aquarium een andere uitstraling te geven dan voorheen.

        Ook overweeg ik om led-verlichting te plaatsen, maar ik vind het lastig om uit te vogelen wat dan het handigst is om te doen. Wit en RGB of wit-rood/wit-blauw of weer iets heel anders. Daarnaast heb ik dus een Juwel RIO 240 en kan ik daar zomaar led in plaatsen? Of moet ik daar weer een hele constructie voor bouwen? En welke verlichting plaats ik voor en wat achter? Ik vind het echt lastig om de juiste en volledige info te kunnen vinden voor led.

        Mijn verlichting brand nu 6 tot 8 uur.

        En ow ja: Welke vissen ik heb? 🙂 5 botia dario’s, 1 regenbooghaai, 1 labidochromis caeruleus, 1 zoenvis, 1 blauwe spat goerami, 2 guppies en een waaierhandgarnaal. Dat is niet zoveel toch?

        Foto volgt! Ik zal vanavond proberen een mooie foto van mijn lelijke aquarium te maken. Leuk om opnieuw de strijd aan te gaan en mensen mee te laten kijken! Krijg ik meteen weer goede moed van 😉

        1. Aquariumfans zegt

          Hoi Esther!
          Ik lees dat nog niet al je baardalg weg is. Vooral op de achterwand. Heb je al geprobeerd met een pipet Easy Carbo letterlijk op de Baardalg te spuiten. Dat werkte bij mij echt perfect. Het is wel wat maatwerk maar ook een goede manier om je achterwand schoon te krijgen.

          Trouwens, ik denk dat een aantal van de uitgedunde aquariumplanten nog wel terugkomen na het gebruik van CO2. Dat is even afwachten maar ik heb goede hoop. Je planten vervangen kan altijd nog, het is al duur genoeg 😉

          LED verlichting kun je in de meeste aquaria wel plaatsen, maar het kan goed zijn dat aan beide zijden een koppelstuk moet plaatsen. In mijn geval dus ook. Die moest ik op de juiste lengte afzagen dus dat was nog wel een gedoe. Daar kunnen ze je bij een aquariumwinkel goed mee helpen. Er is ook geen absolute waarheid over waar jeje LED moet plaatsen. Ik zelf heb twee balken: één gekleurde LEDbalk (die zit achterin) en één witte LEDbalk (voorin). Dat werkt perfect. Je verlichtingsduur is trouwens in orde. Met je extra CO2 toevoeging zou ik het licht op 8 uur zetten.

          Groetjes!

          1. Esther zegt

            Hoi Roderik,

            Bedankt weer voor je reactie! Ik had er zelf nog even niet bij stilgestaan dat het wel handig zou zijn om mijn verlichting weer ietsjes op te schroeven bij toevoeging van CO2 😉 Wel zo handig voor de fotosynthese natuurlijk!

            Wat betreft je tip over de baardalgbestrijding met Easy Carbo… die kan ik helaas niet opvolgen. Ik ben bang dat mijn waaierhandgarnaal dat niet gaat overleven. En verder…. de achterwand is echt helemaal bedekt, geen lege plekken! Wel twijfel ik of dit nu nog baardalg overblijfsel is… het lijkt haast een fluweelachtige bruin/rode deken die erop ligt…..

            Binnenkort meer foto’s bij mijn aquarium, want ik heb besloten over te stappen op LED-verlichting! Het is Aquatlantis Easy LED freshwater 1047mm voor zoetwater geworden. Deze plaats ik in de T5 constructie aan de voorkant. Ik draai daarbij de lamp iets naar de achterwand, zodat ik ook gelijk mooie schaduweffecten krijg. Deze lamp moet voldoende zijn voor mijn aquarium. Het heeft rood, wit en blauw licht en is iets meer dan 4000 lumen. En gewoon omdat het kan heb ik er een timer bij die ook meteen zonsopgang en -ondergang simuleert. Ik moet er nog even op wachten, maar ben benieuwd!

            En wat betreft mijn planten; ik wacht inderdaad nog even rustig af. Mijn budget is voor de komende maanden wel even weer besteed 😉

            Houd jullie op de hoogte! 😀

          2. Aquariumfans zegt

            Hoihoi!

            Superleuk om te lezen dat je er zo enthousiast mee aan de slag bent gegaan. Dat wordt straks een mooi aquarium, niet normaal 😉

            Wat betreft de Baardalg, ik zou het als volgt doen. Koop Easy Carbo en een injectiespuit en spuit tegen goed zichtbare plek op je achterwand, dat middel aan. Geen grote hoeveelheden, gewoon een plek op je achterwand om het te proberen. Na een aantal dagen wordt de Baardalg op die plek rood en daarna verdwijnt hij helemaal. Dat gaat je Waaiergarnaal wel overleven! Moet je inderdaad wel weten of het Baardalg is, maar zo te lezen is dat het geval.

            Ben benieuwd naar de nieuwe foto’s en ervaringen met LED. Heel veel mensen hebben vragen waar jij door je zoektocht een antwoord op gevonden hebt. Ik ben ook zeer benieuwd naar het effect van je planten erop. Kortom, er komen een aantal mooie en leerzame momenten aan.

            Groetjes!

  13. mandy zegt

    Wij hebben 2 jaar terug opnieuw een superfish (aqua 45 tropical set) tank gekocht nadat de eerste na ruim een jaar lek bleek. De bak staat op een eikenhouten kast in een nieuwbouwwoning (waterpas en trillingvrij)
    Gisteravond bleek ook deze bak lek! Wat gaat er mis? We verplaatsen de bak niet, hij staat vrij, stoot nergens tegenaan.
    Nu zijn we vandaag op zoek gegaan naar een nieuwe bak en van de ene verkoper hoorden we dat we een rubber matje onder de bakken hadden moeten leggen, terwijl de andere verkoper zei dat dit al lang niet meer aan de orde was.
    Wie kan ons helpen? Meer mensen met dit soort ervaringen met Superfish? Of heeft iemand een goede tip?

    BvD

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Mandy! Wat vervelend zeg dat je twee keer achter elkaar een lek aquarium hebt. Zelf heb ik geen ervaring met Superfish specifiek maar een rubber matje zou gewoon echt niet nodig moeten zijn. Dit klink meer als een grote productiefout. Heel erg slecht van de leverancier. Volgens mij kun je beter overstappen naar een ander merk. Hoe staat het er nu voor? Groetjes!

  14. denis zegt

    Er is een upgrade in design aquaria ten opzichte van de in dit artikel genoemde merken…. Het heet Norrom, ontworpen in Zweden en geproduceerd in Engeland en heeft als groot voordeel dat alle apparatuur in de voet van het 40 liter aquarium is weggewerkt. Ik heb het aquarium nu 2 weken en erg enthousiast en reviews geven ook langdurig gebruik als positief weer.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Dennis. Ik had er zelf nog nooit van gehoord maar ik heb er even naar gekeken. Ziet er inderdaad leuk uit hoor. Slim ook om alle apparatuur in de voet te zetten. Zet je aquarium anders eens op onze website, kunnen we het allemaal zien. Dat kan op de aquarium ervaringen pagina. Groetjes!

  15. Marcel zegt

    Wij willen een nano kopen van ongeveer 30L nu heb je superfish voor ongeveer 60€ en denelere voor 150€ wat raad u aan?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Marcel,

      Over het merk aquarium dat je wilt kopen kunnen wij je niet adviseren. Het is een kwestie van smaak, vorm, technische toevoegingen of juist niet en wat er verder bij je past. Verder natuurlijk ook je portemonnee. Over het algemeen is de kwaliteit van aquaria die te koop zijn in Nederland gewoon goed, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Veel succes met je keuze!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.