Aquarium schoonmaken? Dit is de beste manier

IMG 1582

Een aquarium met een goede balans hoef je nauwelijks schoon te maken. Toch ontkom je er niet aan eens in de tijd bepaalde elementen, zoals je planten, bodembedekking en aquariumdecoratie, schoon te maken.  Een aquarium schoonmaken kan gelukkig snel en makkelijk. Zolang je maar weet wat te doen, wanneer je het moet doen en hoe je dat het beste kunt doen.

Snel resultaat?

Wil je zonder krassen van je vieze ruit af? Zelf ben ik enorm fan van een speciale ruitenreiniger. Dat werkt echt fantastisch omdat je zonder krassen ook daadwerkelijk je aquariumruit schoon krijgt. Ook die irritante stippen. Die kun je hier eens beter bekijken. Het schoonmaakwerk werd ineens een stuk minder. Een aanrader. Ook gebruik ik Aqua Clear om groene en witte waas uit mijn aquarium te halen. Superspul!

Deze blog helpt je bij het schoonmaken en schoonhouden van een aquarium. Zo benoemen we de meest voorkomende schoonmaakproblemen met oplossingen en extra schoonmaaktips. Wat gaan we verder behandelen?

Hoewel er verschil zit in het onderhoud en de schoonmaak tussen een klein- en een groot aquarium: in the end zijn er een paar schoonmaakproblemen waar iedere aquariumhouder mee te maken krijgt.

Het aquarium schoonmaken, oplossingen en problemen

Je denkt misschien dat je de enige bent, maar iedereen loopt tegen dezelfde schoonmaakklusjes in een aquarium aan. We hebben de meest voorkomende problemen op een rij gezet, met direct de oplossing erbij.

Probleem 1: ik heb algen in mijn aquarium.

Iew! Algen op je aquariumruit

Veel algen resulteren in troebel water, een vieze aquariumruit, dode planten, smerige aquariumdecoratie en een lelijk (aan)zicht.

Algen is dan ook de grootste de frustratie van elke aquariumhouder. Het helpt ook niet mee dat er verschillende soorten algen zijn, met elk een ander type oplossing.

We behandelen de meest voorkomende algen problemen, hun ontstaan en de oplossing.

Groene puntalg: ziet er uit als groene puntjes een paar millimeter. Deze alg komt veelal voor op (oudere) bladeren en het glas van je aquarium.

Meest voorkomende oorzaak De beste oplossing
Water met een onjuiste balans, of (te veel) direct zon- of aquariumlicht. C02 of fosfaat toevoegen en je aquarium uit het zonlicht halen. Als je meer wilt weten schreven we eerder een blog over het bestrijden van groene puntalg.

Baardalg : ziet er uit als een pluizig groepje algen die samen een baard vormen. Soms vormt baardalg zich, na een tijdje, in lange slierten.

Meest voorkomende oorzaak De beste oplossing
Te weinig of een onstabiel CO2 gehalte in het aquarium. een constante CO2 toevoer in het aquarium. Meer schreven we in het blog over het voorkomen en bestrijden van baardalg.

Draadalg: heeft er op je bodemmateriaal een pluizig bolletje gevormd wat uit is gegroeid tot een groene waas van slierten? Dan heb je te maken met draadalg.

Meest voorkomende oorzaak De beste oplossing
Een te laag CO2 gehalte in je aquarium. een constante CO2 toevoer aan je aquarium toevoegen. Als je er snel vanaf wil kun je ook vloeibare CO2 kopen. Wil je meer weten dan verwijzen we je graag naar onze blog over het verwijderen van draadalg.

Blauwalg: ziet er uit als een slijmerige, blauwgroene substantie wat zich het eerst vormt op je bodemmateriaal. Op je hand laat het een smerige geur achter.

Meest voorkomende oorzaak De beste oplossing
Onvoldoende onderhoud van het aquarium, vervuild water. zorg voor voldoende stroming, ververs je water (in delen) en check of je een goed werkende filter hebt. Wil je meer weten? We schreven eerder een blog met tips voor het weghalen van blauwe alg.

Groen water zweef alg: deze alg herken je aan de smeuïge groene waas die zich door je aquarium heeft gevormd.

Meest voorkomende oorzaak De beste oplossing
Overbelichting van het aquarium of waterwaarden die niet in balans zijn. Deze alg komt vaak voor bij aquaria die net opgestart zijn. water verversen (50%) en daarnaast CO2 en snelgroeiende planten als Vallisneria en Cabomba toevoegen aan het aquarium.  Meer lees je in ons blog over het bestrijden van groene zweefalg.

Bruine alg: je ziet een bruine, slijmerige laag of waas over je aquariumdecoratie, glas en/of bodem.

Meest voorkomende oorzaak De beste oplossing
Zwakke belichting in het aquarium en/of een te hoge PH waarde. Deze alg komt vaak voor bij aquaria die net opgestart zijn. langzaam opvoeren van de lichturen in je aquarium (naar bijvoorbeeld 9 uur) en indien na een watertest blijkt dat je PH waarde te hoog is: CO2 toevoegen. Als je meer weer weten verwijzen we je naar ons artikel over bruine alg en het bestrijden daarvan.

Witte alg: toont zich in de vorm van de bekende ‘witte waas’ in het aquarium. De witte alg is niet schadelijk.

Meest voorkomende oorzaak De beste oplossing
De witte alg ontstaat door een explosie van bacteriën en ontstaat vaak bij een beginnend aquarium. voeg waterplanten toe zoals Cabomba en Waterpest. Je leest meer oplossingen in ons blog over het bestrijden van de witte waas in een aquarium.

Het aquarium schoonmaken is één ding. Algen schoonmaken is vaak een andere vervelende klus. Pak het daarom goed aan. Wat je oplossing ook is. Probeer altijd eerst de algen te verwijderen, en daarna een waterwissel toe te passen. Pas daarna een eventueel algenmiddel.

Tip: overigens helpen sommige aquariumbewoners ook heel goed bij het schoonmaken van je aquarium. De Black Molly en de Blauwe Kreeft houden bijvoorbeeld wel van een algje. We schreven ook eerder een blog over algen bestrijden met behulp van vissen, slakken en garnalen.

Probleem 2: mijn aquariumfilter is vies.

Grote buitenfilters voor grondige filtering

Een filter zorgt voor de watercirculatie en het ‘schoonmaken’ van je aquarium. Niet handig als deze niet is dus .“Vies” is bij een filter echter een relatief begrip: in een filter ontstaat een biotoop van goede bacteriën die zorgen voor de zuivering van het water. Hier moet je dus niet teveel aankomen.

Zuiver je filter dan ook enkel met aquariumwater en niet met kokend water zoals veel wordt aangeraden.

Signaleer je echter grof vuil zoals algen in je filter dan moet je maatregelen nemen. Wil je hier meer over weten dan schreven we eerder een blog voor je over het schoonmaken en de functie van een aquariumfilter. Moet je vaak het aquarium schoonmaken? Een goede filter scheelt veel werk!

Probleem 3: mijn aquariumwater is wazig.

“Wazig water” betekent vaak dat je waterwaarden uit balans zijn. Schadelijke stoffen zoals nitraat kunnen de overhand hebben genomen. Wazig water kan verschillende oorzaken hebben.De oplossing is dan ook verschillend.

Witte waas in het aquarium

Heb je net een aquarium? Dan heb je waarschijnlijk te maken met witte waas waar we eerder een blog over schreven. Is je waas groen van kleur? Dan wordt de waas veroorzaakt door zweefalg. Als je hier meer over wilt weten verwijzen we je naar ons blog over het bestrijden van het groene water.

Heb je net je aquarium schoongemaakt? Dan veroorzaken fijne zanddeeltjes een wazig zicht in het aquarium. In dit geval wacht je tot de volgende ochtend: grote kans dat je aquarium weer helder is.

Probleem 4: mijn bodemmateriaal is vies.

Houd je grind schoon

Uitwerpselen van vissen, voer en andere bacteriën zorgen vaak voor een vies laagje op het bodemmateriaal.

Aquarium schoonmaken oplossing: gebruik een zogeheten ‘stofzuiger’ om je grind schoon te maken (zie het plaatje in deze blog). Dit is de beste en meest efficiënte manier en bovendien goedkoop in de aanschaf. Ikzelf gebruik daar met succes deze bodemstofzuiger voor.

Heb je zand als bodembedekking?

Ga dan langzaam met je vingers door het zand, de filter zal de rest van het werk doen. Vergeet de dag daarna niet je filter te verschonen.

Probleem 5: mijn ruit is groen.

De meest voorkomende oorzaak van een groene aquariumruit is: Puntalg. Punt alg, ook groene alg genoemd, en de bestrijding daarvan behandelen we in ons eerdere blog over het bestrijden van groene alg.

Probleem 6: mijn aquariumdecoratie heeft groene of bruine aanslag.

Vaak is groene of bruine aanslag het gevolg van, daar zijn ze weer, algen. Bruine alg zorgt vaak voor een vies ogende bruine laag over je aquariumdecoratie. We schreven eerder een blog hoe je af komt van bruine alg. Groene aanslag ontstaat vaak door puntalg, ook hier schreven we een eerder een blog over.

Probleem 7: ik heb kalkaanslag op mijn aquariumlamp.

Kalkaanslag ontstaat vaak als de PH waarde, of wel de zuurgraad, van het aquariumwater te hoog is. Check daarom regelmatig de waterwaarden, zodat kalkaanslag geen kans krijgt om op de aquariumlamp neer te dalen.

Condens zorgt voor kalkaanslag

Schoonmaakoplossing: kalkaanslag is veelvoorkomend en makkelijk te verwijderen. Kalkaanslag verwijder je makkelijk met een beetje natuurazijn op een sponsje. Natuurazijn is niet schadelijk voor aquariumplanten of vissen, mits je er niet teveel van gebruikt. Hebben we een herkenbaar schoonmaak probleem gemist? Dan horen we het heel graag onder deze blog in een reactie, zodat we je nog beter kunnen helpen.

Je kunt natuurlijk alles in je aquarium schoonmaken maar bij een aquarium schoonmaken geldt: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Ofwel, zorg ervoor dat je aquarium gezond is. Dan daalt het aantal keer dat je het aquarium moet schoonmaken drastisch.

Aquarium schoonmaken is je aquarium schoon houden

Natuurlijk is veel afhankelijk van de balans binnen de biotoop van je aquarium, maar er zijn een paar zaken die je in handen hebt, waardoor het aquarium minder snel vuil wordt. Wat te doen?

  • Voldoende aquariumplanten toevoegen. Een goede groei van aquariumplanten zorgt voor balans in het aquarium. Een goede balans zorgt ervoor dat je aquarium minder snel schoongemaakt hoeft te worden en krijgen algen minder kans. Aan de aquariumplanten zie je vaak of er tekorten zijn die de balans in het aquarium verstoren. Kijk voor meer informatie eens naar deze blog over tekorten in je aquariumwater. Voeg bijvoorbeeld aquariumplanten zoals Vallisneria en Cabomba toe aan het aquarium. Deze snelgroeiende waterplanten gebruiken voedingsstoffen uit het water, waardoor algen minder kans op succes hebben.
  • Je waterwaarden in de gaten houden. Goede kwaliteit water, met de juiste balans, helpt schoonmaken in zeer grote mate voorkomen. Daarbij geldt over het algemeen dat hoe groter het aquarium, hoe beter een balans kan ontstaan. Een groter aquarium met langzaam groeiende planten vraagt dan ook minder onderhoud dan een kleiner aquarium.
  • Je verlichting checken. Bezig met onderhoud? Let ook eens op je aquarium verlichting. Slechte verlichting leidt tot meer algen en uiteindelijk meer onderhoud. Aquariumlampen met TL verlichting gaan doorgaans een jaar tot anderhalf jaar mee. LED verlichting gaat langer mee (> 10 jaar), maar is een flinke investering. Als je meer dan één lamp moet vervangen, vervang er dan elke week één. Als de lichtintensiteit plots teveel verandert, geef je algen kans te groeien. Wil je meer weten over aquariumverlichting dan schreven we daar eerder meer over.
  • Een goede filter toevoegen. Een filter vangt vuil op dat in het water terecht is gekomen en zorgt dat het water circuleert. Daarom, een beetje cliché, maar wel heel belangrijk: zorg voor een goede filter in je aquarium. Wil je weten wat de beste filter is en waarom een filter zo belangrijk is? Lees dan ons artikel over de aquariumfilter.
  • Kritisch zijn op nieuwe vissen. Nieuwe vissen in je aquarium kunnen de balans verstoren als ze niet gezond zijn. Ziektes zoals Witte Stip hebben in razend tempo je aquarium overgenomen. Let daarom zelf goed op bij de aankoop van nieuwe vissen. Zwemmen ze actief rond? Zijn hun schubben nog mooi? Twijfel je? Plaats de vis dan eerst in een quarantaine bak en houd hem een weekje goed in de gaten. Check voor alle symptomen waar je op kunt letten ons artikel over visziekten.
Weetje: zeker 50 tot 100% minder schoonmaak werk is: balans houden in je aquarium. Kijk voor het krijgen van de juiste balans eens naar de blog over de rol van aquariumplanten en waterwaarden.

Ben je echt in de schoonmaak mood? Dan hebben we nog extra tips voor de “pietje precies” onder ons.

Aquarium schoonmaken tips? Volg deze 3 gouden tips!

Heb je voorgaande informatie goed gelezen? Dan nog wat extra tips om ervoor te zorgen dat alle elementen in je aquarium goed schoon worden en niet beschadigen.

Schoonmaken met een sponsje kan ook

Tip 1: algenmagneten kunnen krassen veroorzaken. Gebruik een algen sponsje om de ruit schoon te maken. Het voordeel is dat de alg in het sponsje blijft zitten en krassen worden voorkomen. We vertelden het hier voor ook: haal niet alle algen uit je aquarium. Vissen krijgen een veilig gevoel van een beetje algen tegen de achterwand, en jonge vissen voeden zich met de micro organismen in algen.
Tip 2:
gebruik voor het schoonmaken van het glas als variant op een sponsje een tandenborstel met nylonharen. Heel praktisch om bij de kleine plekjes te komen. Nylonharen zorgen ervoor dat er geen krassen in je aquariumglas komen.

Tip 3: vergeet de buisjes van je filter niet. Je filterbuizen kunnen kalkaanslag krijgen of geblokkeerd raken door algen. Een lange ijzerdraad met daarom heen een zacht omhulsel (bijvoorbeeld nylonharen) is geschikt voor het schoonhouden van je buisjes.

Tot slot, nog een paar schoonmaaktips die niet meteen je vissen op stang jagen.

Aquarium schoonmaken tips die het leuk houden voor je vissen

Schoonmaken levert altijd stress op bij je vissen. Zorg er daarom voor dat de schoonmaak zo fijn en rustig mogelijk gebeurt. Hoe kun je het leuk houden van je vissen?

  • Verstoor de paaiplaatsen niet. Let bij het schoonmaken op mogelijke paaiplaatsen. Holtes tussen stenen en onder aquariumdecoratie worden gebruikt als paaiplek, hier kunnen zelfs al eitjes liggen. Wees om deze reden ook voorzichtig bij het schoonmaken of oppakken van aquariumplanten. De Betta Splendens creëert bijvoorbeeld zijn paaiplek aan het wateroppervlak waar ook planten zoals Vallisneria in zijn verweven.
  • Voorkom hevige temperatuur schommelingen. Te grote temperatuur schommelingen kunnen voor een shock zorgen bij je vissen. Zorg daarom dat het ververste aquariumwater ongeveer temperatuur heeft als het originele water. Wacht bij het toevoegen van water tot het verse, schone water niet meer dan twee graden verschilt van het originele water. Vanwege de temperatuur wisselingen is het ook verstandiger om het water regelmatig een beetje te verversen in plaats van in één keer.
  • Zorg ervoor dat het water rustig blijft. Net zoals wij schrikken van een aardbeving zullen je vissen het ook niet prettig vinden als er met grof geweld een slang, sponsje of hand huishoudt in hun aquarium. Neem de tijd voor schoonmaken en zorg dat je alles in een rustig tempo schoonmaakt, toevoegt en ververst. Dit voorkomt stress bij je vissen, wat weer minder snel leidt tot visziekten.

Tot slot, wat zijn jouw ideeën over het aquarium schoonmaken?

Tot slot, een korte recap voor goed het schoonmaken en houden van je aquarium; het belangrijkste is het creëren en in de gaten houden van een goede balans in je aquarium. Let hiervoor op het toevoegen van voldoende aquariumplanten en een goede aquariumfilter. Voorkom stress en een shock bij je vissen; maak met beleid en in rust schoon en ververs water in fases. Zo creëer jij een schoon aquarium om naar te kijken en een gezonde leefomgeving voor je vissen.

Heb jij meer schoonmaak oplossingen? We horen het graag in een reactie onder deze blog, zodat we onze lezers nog beter kunnen helpen om hun aquarium schoon te maken.

4.3/5 - (47 stemmen)

Laat reacties zien (61)

  • Hi,

    Ik wil graag mijn aquarium 1x helemaal schoonmaken en de bodem ed vernieuwen. Nu heb ik bedacht om een aquarium erbij te kopen en deze 3 á 4 weken te laten staan, de vissen hierin doen, mijn huidige aquarium schoonmaken ed maar, hier moet het water natuurlijk weer 3 á 4 weken staan voor mijn vissen erin kunnen, maar ik vroeg me af of er ook een andere mogelijkheid is? Het wordt zo namelijk een heel lang proces...

    Alvast bedankt voor de reactie en tijd!

  • Dit is zeergoede informatie en vooral goede tips ,ik ben jullie dankbaar, en ik heb, al veel
    bij geleert van hart bedankt tot wederhoren.

    • Wat leuk om te horen :) Dank je wel voor het compliment, dat maakt al het harde werken het meer dan waard. Groetjes!

  • Hi, ik ga een aquarium nemen, maar ik weet niet waar ik de vissen moet houden als ik het water schoonmaak. Moeten ze in een appartement bak? En is dat wel veilig?

    Alvast bedankt voor het antwoord!

    • Vissen blijven gewoon in het aquarium terwijl je 20 – 30% van het water weg hevelt. Daarna gewoon met water op temperatuur bijvullen. Eruit halen van de vis geeft enkel stress.

  • Hallo!
    Wij hebben sinds een week corydora’s in ons nieuwe aquarium. Het had 6 weken ingedraaid en de waterwaardes waren onlangs perfect dus mochten de vissen er in. Maar nu is de bak zo troebel! De bodem en alle planten ligt echt een laag bezinksel. Nitriet waarde was heel lichtjes verhoogd dus ik heb meteen een gedeeltelijke waterwissel gedaan.
    Ik heb wat vuil van de bodem af gezogen en van de garnalen huisjes maar het is al dagen vies. Wat moet ik doen tegen dit zweefvuil? Ik raak een beetje in paniek, ik wil zo graag dat het goed gaat.
    Oh ja we hebben een zandbodem met voedingsbodem, die we als beginners heel stom vergeten zijn te spoelen voor aanvang, de bak is zo’n 60 ltr en we hebben een eheim aquaball pomp 60.
    Heb je advies?
    Ik heb de neiging alles er uit te halen, alle planten en garnalenhuisjes af te spoelen en er een nieuwe zandbodem zonder voedingsbodem in te doen.
    Maar dat is misschien wat overdreven. ????
    Jouw advies? Alvast heel erg bedankt!!!!

    • Zweefvuil is een kwestie van flink filteren over fijn filtermateriaal. Watten of spons. Als je dat lang genoeg volhoudt wordt het water uiteindelijk helder. 60 liter is niet zo veel, dus het opnieuw inbrengen van een bodem kan een snelle oplossing zijn die veel problemen achterhaalt. Zorg voor een dunne voedingsboden met daaroverheen een flinke hoeveelheid goed gewassen zand. 4-5 cm. Succes !!

  • Hoi! Heb nu een hexagon aquarium van 35 liter. Maar die is eigenlijk een beetje klein. Heb nu 2e hands een aquarium van 54 liter over kunnen nemen. Deze heeft een jaar in de schuur gestaan. Stof en spinnenweb is er zo af. Maar hoe maak ik hem goed schoon om hem opnieuw te gaan gebruiken? Zoals kalk vlekken en geen ieder wat de andere vlekken zijn? En vooral wat voor middel gebruik ik hiervoor wat niet schadelijk is als ik er straks vissen in doe? Alvast bedankt! Groetjes

    • Gewoon goed schoonmaken met water en een zeem. Kalkvlekken kan je te lijf gaan met azijn. Daarna het aquarium goed spoelen en flink laten indraaien met planten en zonder vis. Groetjes!

  • ik draai zes weken nano 80l
    heb een zwarte onderbodem voor de planten daarom fijn grint.maar met afzuigen verstoor ik mn bodem

    • In een klein aquarium moet je een beetje subtiel te werk gaan en dat betekent dat je moet hevelen met een fijne hevelslang. Hoe groter de doorsnede van de slang hoe groter het risico van verstoren van de boden. Houd bij het hevelen altijd een vinger bij de opening van de slang zodat je de zuigkracht kunt regelen. Groetjes

  • Hoe maak ik filterzand proper na sterfte mss door ziekte? Nieuwe kopen of gewoon goed spoelen ?

    • Wanneer je een ontsmettingsmiddel gebruikt hebt, zoals bijvoorbeeld SH2000, dan kan je een poosje over actieve kool filteren en daarna opnieuw opstarten. Wil je op zeker gaan dan kan je het zand goed schoonspoelen en de laatste keer eventueel met heet water. Ik weet niet over welke hoeveelheden we praten maar vers zand is natuurlijk het aller veiligst, maar meestal niet echt nodig. Succes !!

  • Goedemiddag!,

    Ik heb een vraagje over die grintstofzuiger die je aanraadt. Ik kan nergens op internet vinden voor welke aquarium dieptes deze geschikt is. Mijn aquarium is ongeveer 40cm diep. Is die stofzuiger daar lang genoeg voor?

    Met vriendelijke groet,

    Yvo

    • Hoi Yvo,

      Vraag dat vooral even aan het bedrijf dat het verkoopt. In mijn bak werkt het in ieder geval prima! Groetjes!

  • Ik heb zelf een 'stofzuiger' gemaakt door de hals van een cola fles af te knippen en met ducttape aan mijn slang te zetten, Werkt perfect!
    Ik heb nu ruim 3 jaar een aquarium en de fout die ik in het begin maakte was te veel water in 1 keer te wisselen. Ik dacht altijd dat ik tweederde aan water moest wisselen, maar dit bleek veel te veel. Het duurde weer een aardige tijd eer m'n bak weer goed was. Nu doe ik 25 a 30% max. van mijn water wisselen. Scheelt een hele hoop. Eens in de 2 maanden de filterdoeken/watten schoonspoelen met lauw kraanwater. Het verschilt natuurlijk per bak (ikzelf heb een Juwel Rio 180).

    • Ha die Peter, bedankt voor je info en tip. Regelmatig tweederde van het water wisselen is inderdaad wel veel van het goede. Wat je nu doet komt veel meer in de goede richting. Filterwatten zou ik zo nu en dan gewoon ook eens verwisselen voor nieuwe. Veel plezier met de hobby. Groetjes!

    • Klopt dit is een beproefd en bewezen middel tegen stip en ook tegen schimmels.

  • Hallo, ik heb een mooi aquarium staan ongeveer 190 liter wat het goed doet, nu is het wel dat ik de bodem eens goed schoon zou willen maken. Er ligt een behoorlijke laag grint in. Kan ik zonder problemen het aquarium helemaal leeg maken het grint wassen en dan weer vullen? Uiteraard genoeg water bewaren om niet te veel schoonwater bij te vullen. Groetjes petra

    • Wanneer het aquarium nu goed draait, zou ik de bodem er niet uit halen. Dat is namelijk de plek waar de meeste nuttige bacteriën zich ophouden. Wel kan je een deel van de bovenlaag voorzichtig wegscheppen en een hevelslang in de buurt houden om het opdwarrelende bodemvuil gelijk weg te zuigen. Een delicaat klusje, maar beter dan helemaal leeg halen.

  • Hey, wat zijn goeie tips/truc om je aquarium netjes te houden als je een paar weken op vakantie gaat?

    • Hoi Martijn,
      Als je een paar weken (2+) op vakantie gaat is het eigenlijk noodzakelijk dat er halverwege iemand langs komt om een waterwissel te doen en om te kijken of alles nog goed gaat. Zorg er sowieso voor dat je een voederautomaat hebt die precies genoeg eten geeft (iets te veel kan dodelijk zijn voor je vissen).

  • Ik heb sinds een maand een aquarium.
    Nou zitten er sinds een week vissen in.
    Ik lees dat je de aquarium niet te veel moet schoonmaken. Nou is het erg verwarrend want in de dierenspeciaalzaak vertellen ze me dat ik elke week het epwater moet verversen met 30%
    Wat moet ik nu aanhouden????
    Ik heb vandaag de bak schoongemaakt en weer watervoorbereider er in gedaan, maar ik moet ook nog bacterien toevoegen klopt dit

    • Beste Ingrid

      Het is moeilijk zeggen hoeveel water je per week moet verversen. Dat is iets wat je door ervaring moet leren. Over het algemeen is het beste niet teveel met je handen in het water te komen, en niet teveel in een keer water verversen dat heeft direct gevolgen voor het biologisch evenwicht in het aquarium. Het water zou goed helder moeten blijven door de filter. Bekijk de bak geregeld dan bedoel ik elke dag: kijk naar de vissen gedragen die zich anders, liggen er geen dode vissen? Ligt er veel vuil of voedsel resten denk ook aan bladeren , is er niet teveel alg ? Het ligt ook een beetje of je erg veel vissen hebt en of er veel grote vissen in zitten. Ik spoel zelf een keer per twee maanden mijn filter uit. Ik spoel het vuil weg wat in het filter achterblijft. Niet te veel je filtermateriaal uitspoelen dan spoel je ook je bacteriën weg. Bij een bak van 200 liter haal ik er wekelijks een emmer water uit en vul dan het water weer bij dat kan meer zijn dan dat je er uitgehaald hebt om dat er ook water verdampt. En ik laat de bak verder zijn werk doen. Ik voeg bij waterverversing niets toe. Alleen als ik zie dat mijn bak te vuil wordt en ik op 200 liter 60 a 70 liter ga verversen dan doe ik er wel een toevoeging bij. Het is wel belangrijk dat je er plantenvoeding in doet.
      Ik hoop dat je hier iets aan hebt heb je nog meer vragen of iets niet duidelijk hoor ik het wel.
      Groetjes.

  • En met de aquariumstofzuiger goed oppassen voor de (ietwat kleinere) visjes. Ik was me niet goed bewust van de zuigkracht en lette heel even niet op. Mijn roodkop sluierstaart heeft het helaas niet gered :(

    • Hoi Tamara,
      Bedankt voor de tip! Het wil weleens gebeuren dat visjes per ongeluk de stofzuiger in zwemmen. Gelukkig is het mij maar één keer overkomen met een neon, maar die heeft het gelukkig overleeft. Inderdaad oppassen geblazen. Bedankt voor het delen! Groetjes!

  • Kun je een aquarium ook schoonhouden via een combinatie van vuurgarnalen en appelslakken? Ik heb met name last van vuilophoping op de bodem. Ik heb een vrij klein aquarium moet ik zeggen, 30x30x25.

    • Beste Gert,
      Bedankt voor je vraag! Een combinatie van vuurgarnalen en appelslakken gaat prima en ze doen ook zeker goed schoonmaakwerk. Hoe meer garnalen, hoe sneller het opruimen gaat. Echter, houd wel in gedachten dat ze je helpen. Jij zou dus zo af en toe toch ook je bijdrage moeten doen in de schoonmaak ;) Veel succes en groetjes!

  • Met een dotje witte filterwatten kan je ook perfect de ramen mooi maken plus je ziet het verschil.. en je kan makkelijk in hoekjes!!

  • Beste Aquariumfans.nl

    Wegens omstandigheden heb mijn aquarium maanden lang niet kunnen onderhouden. Echter wil ik het zo snel mogelijk in orde brengen. De bewoner van mijn aquarium is een 7 jaar oude goudvis.

    Hebben jullie wat tips om het te verschonen? Ik ben namelijk niet zeker of ik alles ineens mag verschonen.

    Mvg

    • Beste Nathan,
      Goede vraag! Het is het beste om niet alles in één keer te gaan verschonen. Doe het rustig aan. Begin bijvoorbeeld met het aftoppen van je planten en daarna het schoonmaken van de achterwand en je ruiten. Hevel dan het vuil van de bodem af, maar let er daarbij op dat je niet meer dan 15% van de waterinhoud van je aquarium verschoond. Vervang of spoel maar een gedeelte van je filter, niet helemaal in één keer! Hiermee voorkom je dat ‘goede’ bacteriën uit je filter verdwijnen. Na twee weken kun je bijvoorbeeld alleen het water verversen en weer twee weken later herhaal je bovenstaande. Kijk na 2 maanden wat er nog meer nodig is om je aquarium weer op orde te krijgen en onthoud daarbij: Niet teveel in een keer! Je loopt hierbij namelijk het risico dat de waterbalans verstoord raakt, met alle nadelige gevolgen van dien. Veel succes!

  • Bij het "stofzuigen" of hevelen van de aquarium bodem gaat er toch ook bodemvoeding/kleibolletjes verloren?
    Hoe is dit te voorkomen.
    Verder heb ik ergens gelezen dat het water van een aquarium zonder CO2-installatie slechts 1 maal per drie maanden ververst behoeft te worden. Is dit correct.

    Mvg.
    Feike

    • Hoi Feike. Het klopt inderdaad dat je op moet passen met het stofzuigen van je aquarium. Er zit vaak een behoorlijke zuigkracht achter waarmee stenen e.d gemakkelijk opgezogen kunnen worden. Zelf ga ik liever eerst met mijn vingers voorzichtig over de bodem heen en zuig dan direct het vuil op.
      Met betrekking tot je andere vraag: het is niet zo dat een aquarium zonder Co2 eens per 3 maanden schoongemaakt moet worden. het hang af van het aquarium zelf. Een groot aquarium, met langzaamgroeiende planten die je goed onder controle hebt vergt beduidend minder schoonwerkzaamheden. Het is wel zo dat teveel CO2 in je aquarium schadelijk kan zijn. Groetjes

  • Echte tip algen van de ruit af halen kan ook kras vrij met een nieuwe ruitenkrabber! Snel en goed resultaat. Niks van zand blijft in of op de krabber. Proberen zou ik zeggen. (Wist ik het maar eerder scheelt veell geld en tijd)

    • Hoi Claudia. Bedankt voor je toevoeging, ik vind het een goede tip. Hoewel ik er geen ervaring mee heb klinkt het wel logisch en het proberen waard. Dankje en groetjes!

  • Mijn aquarium is groen geworden nog maar 3 weken schoongemaakt wat moet ik doen

    • Hoi Julien. Dat ligt er een beetje aan wat de klachten precies zijn. Is je water groen geworden? We hebben een blog geschreven over groen water zweef alg. Daar vind je oplossingen. Als je wat meer informatie geeft, kan ik je wat beter helpen. Groetjes!

  • hallo, mijn zoon heeft sedert een paar maanden visjes, mijn vraag is, we zitten sinds 14 dagen met kleintjes, stuk of 10, hoelang moet ik nu wachten om de aquarium volledig te kuisen , kleine visjes zitten niet appart, omdat we niet teveel willen, ( natuurlijke selectie ) grtjs

    • Hoi Smeets. Leuk dat je zoon een paar visjes heeft! Ik hoop dat er een paar mooie visjes over blijven. Je kunt het aquarium het best gewoon blijven schoonmaken. Maar dan met oog op de kleintjes. Als je bijvoorbeeld een waterwissel gaat doen, let er dan goed op dat je ze niet meeneemt. Ook zou ik de waterwissel in deze periode beperken tot 25% maximaal. Liever een keer meer dan te grove veranderingen aan je aquarium toebrengen. Hou ons op de hoogte van de visjes. Groetjes!

  • Hoe krijg ik kalkaanslag op een ledlamp weg, en ik dacht dat zo een lamp onder water mag ? Mvg.

    • Hoi Amid. Kalkaanslag in je aquarium kun je het beste schoonmaken met natuurazijn op een sponsje. Je hoeft er niet eens veel van te gebruiken. Een beetje natuurazijn is ook niet schadelijk voor je aquariumvissen. Groetjes!

  • Goedemorgen wij hebben een aquarium en was kraakhelder en zijn op vakantie geweest inr en was troebel groen we krijgen hem niet weer goed.
    water is getest en alles was goed licht 8 uur per dag aan
    we komen niet van het probleem af zuurstofplanten zitten er genoeg in.
    vanaf is het mis is niet leuk meer weet u misschien een oplossing al twee keer water ververst
    groetjes minie geerts

  • ik heb een groot aquarium met goud vissen met een pomp maar de laaste dag het water is net vernieuw en na een dag is het water trouble ,het is net mist in het water hoe komt dat ,ik heb een nieuw filter gedaan in de pomp maar help niet ,wat moet ik doen

    • Beste Jos Nafa,
      Het komt weleens voor dat er een witte waas ontstaat na het schoonmaken van je aquarium. Meestal gebeurd dit als het aquarium echt even een flinke schoonmaak-/opknapbeurt heeft gehad. Maak je geen zorgen, als het goed is trekt dit na een aantal dagen vanzelf weer weg. Succes!

  • Hallo, ik heb gisteren over het wittestip probleem, de overgebleven 3 vissen leven nog, maar ze blijven nog steeds bovenin zitten. Er zit genoeg zuurstof planten in, kan het zijn dat het door het medicijn exit komt? Ik was gisteren bij een goede aquarium zaak geweest en hij adviseerde om elke dan goede bacteriën toe te voegen , en dat 3 dagen geven. En ook om de dag een derde water verversen en ook weer bacteriën toe te voegen. Momenteel filter ik zonder koolstof filter, en dat doe ik al sinds ik met het medicijn begonnen bent. Ze eten nog niet, moet ik toch nog doorgaan met een beetje voer ? Of heeft het nog geen zin om ze te voeren, omdat ze nog niet zo goed voelen. De stroming en de beluchting in het aquarium is goed , maar het lijkt erop omdat ze bovenin zitten zuurstof gebrek hebben. Wat kan ik nog meer doen!

    • Mespuntje knoflookpoeder aan de bak toevoegen en je geen medicijnen. Werkt 1000x beter

      • Hoi Ralph. Bedankt voor je toevoeging. Zelf heb ik geen ervaring met het toedienen van knoflookpoeder. Zou je ons je ervaringen daarover hier kunnen posten, ik ben namelijk erg benieuwd. Als er namelijk geen reden is om medicatie te gebruiken, dan vooral ook niet doen. Dank je en groetjes!

    • Hoihoi! Onze blog over Witte Stip geeft veel nuttige info over deze vervelende parasiet. Als ik jou was zou ik wel een beetje voeren. Maar niet teveel. Het kan door het medicijn komen maar het kan ook andere redenen hebben. Heb jeje waterwaarden goed bekeken? Dan kun je bepalen of er niets iets totaal uit balans is. Verder is de tip van de aquariumwinkel prima maar het blijft allemaal maatwerk. Hou het goed in de gaten!

  • Hallo, ik heb in mijn aquarium stipziekte gehad, alles heb ik er aan gedaan wat ik kon doen volgens voorschrift . Niets heeft geholpen , 16 vissen zijn al dood er zit nu nog maar 4 vissen in. Ik ben advies gaan vragen waar ik de vissen heb gekocht, en een beetje water meegenomen om te testen. Waterwaarde waren goed , maar met de overgebleven vissen niet. Ik weet niet meer wat ik er nog aan kan doen. Als de laatste vissen toch nog dood zouden gaan wat moet er dan gebeuren om opnieuw te beginnen, moet dan alle planten weg en kienhout , en hoe zit het dan met de bodembedekking. Red me hier uit, ik word er verdrietig van. Met vriendelijke groet carlita.

    • Hoi Carlita,

      Wat vervelend om te horen :( Witte stip kan inderdaad vreselijk zijn. Heb je onze blog over witte stip al gelezen? Misschien kun je nog een paar vissen redden! Aan je waterwaarden kun je helaas niet aflezen of er witte stip inzit omdat witte stip eigenlijk een parasiet is. Als alles helaas toch overleden is, dan kun je het beste alsnog medicatie in je aquarium toedienen. Als je dat goed doet, dan is die nare parasiet verleden tijd en kun je weer beginnen. Als je begint, koop eerst een aantal vissen en kijk het een maandje aan. Gaat dat goed, dan kun je er weer een paar bijkopen. Valt dat weer mee! Heel veel sterkte en groetjes!

  • Goedemiddag,
    sinds 1,5 heb ik een nieuw aquarium opgestart. Op de bodem ligt fijn grind, een stuk kienhout, wat decoratiemateriaal. Plantjes zijn aangeschaft. Tot mijn verbazing zitten er sinds enkele dagen veel slakken in mijn aquarium. Geen probleem uiteraard, die houden de boel een beetje schoon. Echter, sinds een dag of twee drijven er ongelooflijk veel witte dingetjes in het water rond. De witte dingetjes zitten op het kienhout, op de bladeren van de planten, op het decoratiemateriaal. Het lijken geen eieren. Het lijkt eerder slakkenpoep. Is dat mogelijk? Balans zal er in mijn aquarium nog niet zijn, vermoed ik. De witte dingetjes lijken wel een soort kleine wormpjes, of draadjes.
    Is dit erg? En hoe kan ik er het beste vanaf komen? Of moet ik er vooral niks aan doen?
    Alvast bedankt voor het meedenken.

    • Hoi Marjolijn! Wat leuk dat je een aquarium hebt aangeschaft, daar ga je geen spijt van krijgen. Die witte dingetjes, soms ook in de kleur tint bruin of roze achtig, zijn inderdaad uitwerpselen. Vaak komen die uitwerpselen overigens van vissen, en niet van de slakken. Je zult je aquarium moeten schoonmaken maar het klinkt ook een beetje alsof je teveel vissen hebt. Houd trouwens in gedachte dat je ook niet teveel slakken in je aquarium moet hebben. Als het een plaag wordt, dan zou ik er wel wat aan gaan doen. Groetjes!

  • Slakken zijn idd niet slecht omdat deze enkel dood materiaal opruimen, deze komen in de natuur ook voor.
    Als het storend is kan je ook slakkenvallen gebruiken of een aantal kapot knijpen en als voeder achterlaten voor de vissen en garnalen
    Voor bestrijding van algen (in hoekjes) gebruik ik japonica garnalen en zebra slakken, ik hoef dus zelff niets te doen.
    Voor de schoonmak van de ruiten gebruik ik filter watten, deze nemen goed op ,maken geen krassen en zijn goedkoop.

    • Beste Van Waeyenberghe s,
      Bedankt voor deze aanvulling! Toch wil ik nog even iets zeggen over slakken. Planten zijn vaak makkelijk onderhevig aan slakkenvraat. Meestal zullen daar geen problemen mee zijn, als er slakken in een aquarium zijn die daarin thuishoren. Toch komt het voor, zonder dat je zelf slakken in het aquarium hebt uitgezet, dat er verschillende soorten slakken aanwezig zijn. Er zijn maar twee soorten slakken die goed zijn voor het aquarium. De rode posthoornslak (Planorbarius corneus) en de appelslak (Ampularia gigas). Alle andere slakken, ook de grijze en zwarte posthoornslakken, moeten echt uit het aquarium verwijderd worden. Vooral ook de poelslak (Limnaea stagnalis), moet zo snel mogelijk verwijderd worden! Verder is het een helemaal prima om het aquarium zo ook schoon te houden. Groetjes!

    • Hoi Marij,

      Er zijn verschillende manieren om natuurlijk een slakkenplaag tegen te gaan. Veel mensen kopen een ClownBotia, deze eet slakken. Je kunt ook een blad sla in je aquarium doen, gaan slapen en de volgende morgen zitten ze op het blad. Dan heb je ze te pakken. overigens werkt dit niet altijd. Soms verzamelen veel slakken zich op Kiemhout, kun je hetzelfde idee mee toepassen. Waar het om gaat is dat je ze op 1 plek krijgt zodat je ze gemakkelijk kunt vangen! Overigens zijn slakken in je aquarium niet per ce slecht. Ze helpen je aquarium opruimen tot het moment dat het er teveel zijn. Dan moet je er wat aan doen. Groetjes!

  • Best,hoe krijg ik het groen in de hoeken van mijn aqarieum makkelijk weg.ik heb een steel met een soort scheermesje op maar daarmee geraak ik net niet diep in de hoek genoeg mee thx

    • Hoi Dennis,

      Algen in een hoek is altijd erg lastig. Kun je er met een stevige tandenborstel bij? Dat helpt vaak alweer iets. Succes!

Gerelateerde blog