Visziekten top 7. Herkennen & oplossen doe je hier!

Vroeger werd een zieke vis als afgeschreven beschouwd. De geneeskundige zorg voor vissen is inmiddels flink verbeterd en je vissen kunnen met de juiste behandeling weer beter worden. Belangrijk is dat je weet waar je over praat. Pas dan kun je bepalen wat de beste behandelmethode is. Met het behandelen van visziektes kun je niet lang wachten. De rode draad in het verhaal rondom visziekten is dus: onderneem snel actie!

Vis ziek? Wacht niet te lang en grijp snel in!

Zieke vissen is een vreselijk verschijnsel in het aquarium. Belangrijk is dat er snel wordt ingegrepen! Dan heb je de grootste kans op de redding van je aquariumvissen.

Met deze producten heb ik goede ervaringen en heb je kans dat je vissen blijven leven.

Welke symptomenvan visziekten zie ik?

witte stip is een van de visziekten
Witte stip is een vervelende visziekte

Okee, je aquariumvissen of vis vertoont raar gedrag, anders begon je waarschijnlijk niet aan het lezen van deze blog. Je denkt waarschijnlijk dat een ziekte daar de mogelijke oorzaak van is en die gedachte klopt. Als een vis zich anders gedraagt dan normaal dan is dat een aanwijzing dat hij ziek zou kunnen zijn. De eerste stap is bepalen of je aquariumvis daadwerkelijk ziek is.

Dat doe je door aandachtig te observeren. Dit is belangrijk omdat visziekten zich op verschillende manieren kunnen uiten. Uit de enorme lijst met visziekten zijn er echter een aantal die veel voorkomen. Grote kans dat de ziekte waar jouw vis mee te maken heeft er tussen zit. Met andere woorden: wat zie je nu? Om je op weg te helpen kun de tabel volgen.

Symptomen visziektenVisziekten naamBehandeling visziekten
Pluizige watachtige begroeiing op het lichaam van de visSchimmels zoals saprolegnia
100 liter ververst water een toevoeging van 200 gram zout

Of nog beter, bouw langzaam op met 100gram per 100liter en verhogen temperatuur

Vis hapt naar lucht aan de oppervlakteZuurstofgebrekMeer zuurstofplanten of een zuurstofpompje aanschaffen
Max 1 mm grote witte stippen op het lichaam van de visWitte stipVerhoging temperatuur tot 29 graden (een week) of medicatie dierenwinkel
Dikke opgezette buikWaterzuchtMedicatie dierenwinkel
Wormpjes op de kieuwenGyrodactylus15 gr zout in 100 ml water opgelost
Uitpuilende oog, ogenExophthalmusMedicatie dierenwinkel
Ongewone vormen aan het skeletErfelijke ziekteGenetisch probleem, scheiden van de vissen

 

Tip: Tijdens het voeren kun je het gedrag van vissen het beste observeren. Niet geïnteresseerd in eten? Grote kans dat je vis ziek is.

Mijn vis heeft visziekten, wat nu?

Vooral meteen actie ondernemen! Met andere woorden, zorg dat de juiste behandeling snel wordt toegepast. Wanneer je hebt vastgesteld dat een of meerdere vissen ziek zijn volg dan het algemene behandelplan.

 • Stap 1. Zet je zieke vissen in een apart aquarium in quarantaine. Hierdoor kun je mogelijk voorkomen dat meer vissen ziek worden.
 • Stap 2. Verhoog de temperatuur van het water naar zo’n 28 graden. Ziekteverwekkers vinden dat niet leuk.
 • Stap 3. Vraag advies bij je aquariumspecialist op basis van de symptomen die je hebt geconstateerd.
 • Stap 4. Neem een watermonster en neem dat mee naar de dierenspeciaalzaak.
 • Stap 5. Los een eventueel geneesmiddel indien nodig op in het water (zie de bijsluiter).
 • Stap 6. Voeg het geneesmiddel geleidelijk toe aan het water.
 • Stap 7. Laat het gedurende de voorgeschreven periode inwerken.
 • Stap 8. Ververs gedurende vier tot vijf dagen elke dag 1/10e van het water.

Met visziekten is het zo: preventie scheelt de wereld

Een beetje flauw om te zeggen, maar wel degelijk waar: voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Als je vissen ziek worden is dat vaak een teken dat de waterkwaliteit van je aquarium niet in orde is.

Symptonen bij vissen als ze ziek zijn
Aan schubben zie je vaak of een vis ziek is

Met een testsetje dat je bij de speciaalzaak koopt kun je de waterkwaliteit controleren op ammoniak en nitriet. Deze stoffen scheidt de vis zelf uit en zijn uiterst giftig als ze in het zwemwater blijven zitten. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de waterwaarden zodat je kunt bepalen of er sprake is van een onjuiste balans. Een onjuiste balans versnelt het uitbreken van visziekten.

Weetje: een van de voorkomende visziekten is witte stip. Lees de blog over witte stip eens om deze ziekte te herkennen en te behandelen

Daarnaast is het belangrijk om zo nu en dan eens goed naar de aquariumvissen te kijken. Neem er de tijd voor en observeer wat je ziet. Op den duur ken je het gedrag en de gewoontes van je vissen goed genoeg om afwijkingen daarin te constateren. Dat zijn vaak de eerste voorbodes. Wie weet ben je er nog op tijd bij!

Glaze ogen is een symptoon van een viziekten
Glazige oog is een visziekte

Een ander onderschat fenomeen is het magische woord stress. Stress is de veroorzaker van vele problemen in een aquarium. We praten hier over constante stress bij vissen. Bijvoorbeeld dat er verkeerde soorten vissen bij elkaar worden gezet, er onvoldoende schuilmogelijkheden zijn of door overbelichting van het aquarium. Overigens zijn visziekten zijn over het algemeen op te delen in de volgende subklassen.

 • Bacteriële infecties: huidinfecties, vinrot, uitpuilende ogen, buikwaterzucht, vissen tbc.
 • Schimmelinfecties: door het water regelmatig te verschonen hebben schimmels minder kans.
 • Eencellige parasieten: bijvoorbeeld witte stip en gatenziekte.
 • Worminfecties: er zijn verschillende soorten die niet allemaal te behandelen zijn.
 • Virale infecties: bijvoorbeeld vispokken. Slecht nieuws als dit het geval is want niet effectief te bestrijden. Wel kan het vanzelf over gaan door te zorgen voor optimaal voer, goede leefomgeving en waterkwaliteit.

Parameters voor visziekten

 • Komst van nieuwe vissen in je aquarium die ziek of gestrest zijn/ veroorzaken. Bijvoorbeeld door overbevolking van de vispopulatie.
 • Temperatuursveranderingen door een kapot verwarmingssysteem of door te veel zonlicht.
 • Te veel stikstof door een slecht werkend filter.
 • Daling van het zuurstof gehalte (bijvoorbeeld door te weinig planten, geen stromend water).
 • Slechte waterkwaliteit doordat je bijvoorbeeld te lang het water niet hebt ververst.
 • Overvoeding of juist ondervoeding. De balans en een structuur in het toedienen van voedsel is erg belangrijk.
Tip: lees ook eens de blog over aquariumvissen kiezen en houden eens voor meer informatie.

Tot slot

Visziekten kunnen altijd in je aquarium voorkomen. Hoewel de eerder genoemde richtlijnen ter preventie goed helpen tegen visziekten, ontkom je er niet altijd aan. Het is vooral belangrijk dat er snel actie wordt ondernomen. De snelheid kan het verschil zijn tussen leven en de dood van je vis.

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over visziekten? Laat dan een reactie achter! Dan proberen we je te helpen met de ziekte, of in het ergste geval, ziektes.

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

103 Reacties
 1. britt zegt

  hoi,
  een paar weken geleden is mijn guppy (vrouwtje) overleden en sinds dien doet het mannetje heel raar. Eerst viel het wel mee en dacht ik dat die gewoon geschrokken was, maar sinds een week eet die niet meer en zwemt die achter zijn eigen staart aan. Ik heb het water getest en dat was gewoon prima. Ik heb hem nu apart gezet in een ander aquarium bij baby visjes (die zijn al wel groot genoeg dat ze niet kunnen opgegeten worden) maar hij gedraagt zich nog steeds raar. Zoals ik al eerder zij zwemt die achter zijn eigen staart aan, hij eet niet en gaat in hoekjes zwemmen/liggen en dan een paar seconden later gaat die super hard en snel weg in rare rondjes.
  Help! Wat moet ik doen??

  1. Aquariumfans zegt

   Dokteren aan kleine vissen is heel moeilijk. Vaak begin ik er niet eens aan. De vis lijdt dan meer dan nodig is. Een oorzaak voor het vreemd zwemmen kan zijn: Sporozoa, de kleur van de vis verdwijnt en de vis kan niet meer recht zwemmen. Behandeling: Met antibiotica. Moet je hier nog aan beginnen of hem uit zijn lijden verlossen? Heel vervelend. Veel succes en wijsheid!

 2. boes eric zegt

  Had een vraagje als de vissen zich schuren over de bodem wat wil dit zeggen Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Meestal is dat een gevolg van irritatie. Dat kan een parasiet zijn. Goed kijken of je onrechtmatigheden kunt waarnemen op of tussen de schubben. Vervolgen van afhankelijk welke oorzaak, behandelen. Probeer een dichtbijfoto te maken en ga ermee naar een goede aquariumwinkel of plaats die op Facebook. Je kunt ook een medicijn nemen met een brede werking en kijken of dat aanslaat. Zoals Ectocell groetjes

 3. Puck Sietsema zegt

  Hoi!
  Mijn vis (een zwarte goudvis) heeft een paar ronde witte bolletjes op zijn hoofd dit kreeg hij in al 1 dag hij krijgt ze alleen op zijn hoofd en ik weet niet wat het is. Hij hapt ook veel naar lucht maar ik heb een zuurstof pompje en 2 zuurstof plantjes…

  1. Aquariumfans zegt

   Moeilijk om daar zo iets van te zeggen. Ik zou aanraden om er een foto van te maken en dan naar een goede aquariumwinkel te gaan om advies te vragen. 2 Zuurstofplantjes is niet veel. Het gaat zeker om een klein bakje. Dat is altijd riskant. Goudvissen hebben veel ruimte nodig. Groetjes en succes!

 4. Helpmijnkleineguppy zegt

  Hi,

  Ik heb 5 guppy’s waarvan er 1 zich anders gedraagt – sinds 2 dagen , hij is minder actief , hij ligt meer , en als ik hem boe dan eet die wel maar wanneer alles op is blijft die nog naar zuurstof happen.

  WAt moet ik nu doen?? Kan iemand mij helpen ?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi, dokteren aan dit soort kleine visjes is vaak onbegonnen werk. Guppen kunnen mekaar aardig in de weg zitten. Mannetjes zitten constant achter de vrouwtjes aan en mannetjes staan constant in de “concurrentie-modus”. Vaak raakt een zwakker exemplaar dan in de stress en gaat afwijkingen vertonen. Het enige wat je kunt doen is hem/haar apart zetten en kijken of je hem/haar op die manier weer in conditie kunt krijgen. Groetjes

 5. Ishaa zegt

  Hi,

  Mijn vis doet raar , hij ligt de hele tijd , en wanneer ik hem voor dan eet die wel maar dan blijft die nog naar zuurstof hadden ( hij is minder actief dan de andere) wat moet ik nu doen ?

  Groet

  1. Aquariumfans zegt

   Welke soort vis gaat het om? Hoe oud is ie? Wat voor soort aquarium? Welke medebewoners? Koud water? Warm water? Altijd aan te raden is om de vis in quarantaine te zetten met half water uit het aquarium, half vers water, een beetje zout toevoegen en wat extra lucht via pompje. Ik heb iets meer info nodig 😉 groetjes!

 6. L zegt

  Hoi!

  Ik heb sinds juni een aquarium (hierover ben ik in het begin helemaal verkeerd geïnformeerd helaas omdat mij werd verteld dat ik de vissen er direct in kon doen, ik wilde ze wel een aantal weken later ophalen maar dat was volgens de winkel helemaal niet nodig…). Gelukkig hebben ze het allemaal goed doorstaan en zijn ze inmiddels helemaal happy.

  Sinds vandaag merk ik echter op dat 1 platy moeilijk zwemt (druk schudden met haar lijfje en soms recht naar boven) en haar staartvin is samengeknepen. Hebben jullie enig idee wat dit is en hoe ik dit kan verhelpen? Mijn waterwaardes zijn allemaal oke.

  1. Aquariumfans zegt

   Dat is de reden waarom ik altijd adviseer om in zee te gaan met een betrouwbare en deskundige aquarium winkel. Visziekten zijn altijd moeilijk op te lossen. In quarantaine zetten met een klein beetje zout toevoegen wil weleens helpen. OF een middel als Ectocell toevoegen. Groetjes

 7. Kamyar zegt

  Sinds een paar dagen eet mijn mannetje zwaarddrager niet, temperatuur heb ik al verhoogd zonder effect. Hij heeft een andere mannetje dood gemaakt en sindsdien lijkt hij niet meer te willen eten. Water is goed, andere vrouwtjes eten wel. Hij ziet er ook gezond uit behalve dat hij vaak bovenin rond de filter ‘hangt’, hij zit ook niet meer achter de vrouwtjes aan lijkt het. Enig idee wat hier aan de hand is? Alvast bedankt gr Kamyar

  1. Aquariumfans zegt

   Lastig te zeggen, is hij niet gewoon oud? Over het algemeen worden zwaarddragers beschreven als vreedzame vissen die het hoofdzakelijk de vrouwtjes moeilijk maken door hun aanhoudende paringsdrang. GRoetjes

 8. Lea Slijkerman zegt

  Ik heb 2 sluierstaarten van anderhalf en eentje is de hele tijd een beetje sip. Wat moet ik doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Lastig om zo te zeggen. Wat vaker water verversen en daardoor extra zuurstof toevoegen zou een optie kunnen zijn. Groetjes

 9. pipp zegt

  er is een hele zielige eenzame vis op marktplaats die ik wil proberen te redden maar geen idee wat voor vis het is en of hij te redden is je ziet 1 kieuw die een beetje wegrot ( snik ) en hij ligt op de foto met een heel verdrietig gezichtje . ik heb er geen verstand van wel 2 fotos van mp van de vis en kan hier in de buurt eventueel een aquarium kopen met verwarming enz maar ik wil graag weten of het zinvol is want het is totaal minstens 2 uur autorijden en dan nog 1 uur voor het aquarium , kan ik de foto;s ergens laten zien ? voor advies ? groetjes pipp

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Pipp, daar heb ik een kort antwoord op: Begin er niet aan. Hoe zielig het ook is, een dergelijke vis is een enorme risicofactor, gevoelig voor ziekten en wie weet wat ie al onder de leden heeft. Niet aan beginnen, dit is het probleem van de eigenaar. Eigenlijk al verwijtbaar dat hij deze wil aanbieden op MP. Groetjes

 10. Nathalie zegt

  Hulp gevraagd! In mijn bak heb ik veel vissterfte gehad de afgelopen maand. Onverwarmd, 160L bak met guppen en moolies. Temperatuur blijft redelijk gelijk. De visjes schrapen met hun lijf over de bodem. Enkele vissen zwemmen ‘waggelend’ en gaan kort erna dood. Waterwaarden laten testen en zijn goed. Ik heb ze al behandeld met HS Aqua Ichtocell tegen witte stip en met Sera Baktopur tegen vinrot. Beide verhelpt het probleem niet. Ik heb sommige vissen in een quarantainebak zitten, maar nu heb ik in beide bakken raar zwemmende vissen. Help! Wat kan het zijn en wat kan ik nog proberen?

  1. Aquariumfans zegt

   Een paar keer flink water verversen en dan behandelen met SH2000 volgens de gebruiksaanwijzing. Voorkom ook overbevolking want dat is snel aan de hand met guppen en molly’s. Groetjes

 11. Marjolijn zegt

  Hallo allemaal,

  Ik zit met een vraag. Ik heb een 70 liter aquarium met externe filter pomp. In het aquarium heb ik een sluierstaart, een shubunkin en een algen eter. Beide vissen zijn al aardig op.leeftijd. Ik weet niet precies hoe oud maar ruim 10 jaar. Sinds een laat dagen wil mijn shubinkin graag naar de bodem om zijn hobby steentjes happen uit te voeren maar elke keer drijft hij meteen weer naar boven. Hij doet zijn best maar steeds gaat hij sneller naar boven dan dat hij naar beneden kan zwemmen. Hij lijkt ook meet te happen. Aquarium was vorig weekend ververst deels. Water gisteren laten testen en dat was goed, nitraat ietsjes te hoog dus daarom gisteren nieuwe zuurdtofplanten gekocht en nog flink wat water ververst. Vandaag test gedaan en nu prima kwaliteit. Maar ik maak me zorgen om spotje de shubinkin. Ook de sluierstaart lijkt in de buurt van hem te blijven en rustiger te zijn. Wat kan er aan de hand zijn?? Ze eten beide al heeft de shubinkin moeite om de juiste hoek te krijgen om eten te pakken. Alle tips zijn welkom.

  Groeten Marjolijn

  1. Aquariumfans zegt

   Het blijft moeilijk om aan vissen te dokteren. Het drijfgedrag is al meerdere keren ter sprake gebracht en ik blijf zeggen dat het een zwemblaasafwijking kan zijn. Daar is weinig aan te doen. Het kan ook zijn dat de vissen lucht binnen krijgen. Daarom adviseer ik om niet te voeren nadat er kort geleden water werd ververst en er nog veel belletjes in het aquarium aanwezig zijn. Ik adviseer ook om zinkend voer te geven, dat je vlak voor het voeren al even in water legt om het zo min mogelijk lucht te laten bevatten. Groetjes

  2. Yvon zegt

   Mijn goudvis heeft een rare dikte in zijn staart. Wat zou dat kunnen zijn en belangrijker wat kan ik eraan doen?
   Vriendelijke groet Yvon

   1. Aquariumfans zegt

    Maar zet em in quarantaine en doe wat ontsmettingsmiddel in het water zoals een klein beetje zout, of SH 2000. Praat eens met de gespecialiseerde aquariumleverancier.

 12. nico zegt

  dag iedereen,

  er is vis TBC vast gesteld wat nu?

  1. Aquariumfans zegt

   Helaas is vistuberculose niet te behandelen. Ik heb daar een artikel over geschreven, die kun je op deze blog vinden. Vaak zit er niets anders op dan de besmette vissen te euthanaseren. Vistuberculose wordt vaak veroorzaakt door een vervuilde bodem.

 13. Asha zegt

  Hallo

  Ik heb een 25l bakje met enkel guppy’s
  Ik heb een hoogzwanger vrouwtje (ik denk al een week dat ze elk moment moet bevallen) die sinds vanmorgen een heel rare mond trekt. Een foto is makkelijker maar ik zou het een kusmond noemen, met getuite lippen die niet volledig sluiten. De bovenlip staat vooral raar. Voor de rest gedraagt ze zich normaal, eet en zwemt goed. Mijn aquariumwinkel is vandaag helaas gesloten dus stel ik hier mijn vraag of dit op een ziekte kan duiden en of ik haar moet scheiden van de rest?

  1. Aquariumfans zegt

   Hmm lastig toch om te beantwoorden. 25 liter is wel een heel klein bakje en misschien is er sprake van stress. Hopelijk zit er wel voldoende groen in het bakje dat schuilgelegenheid biedt. Zo lang ze eet en zich normaal gedraagt zou ik haar maar laten waar ze is. Verplaatsen is meestal erg stressvol voor een vis. Groetjes!

 14. Piet zegt

  Goeiedag,

  Ik heb een gezelschapsaquarium van 260 l. Dit is een gezonde bak, met
  veel planten en circulerend water met zuurstoftoevoeging en aparte Co2
  installatie. Vanavond echter zag ik een vuurneon met vreemd gedrag en
  bleke kleur. Hij/zij heeft een snelle ademhaling en zwemt heel
  onregelmatig en hang af en toe verticaal. De mooie vuurkleurige streep
  is voor het grootste gedeelte verbleekt. Ik heb de rest van de vissen
  goed geobserveerd maar niets vreemds geconstateerd. Welk probleem of
  ziekte zou deze vis hebben en moet ik dit behandelen. Je moet erg
  oppassen met het toedienen van medicamenten ivm met bijverschijnselen en
  balansverstoring.

  Kunt u mij vertellen wat voor ziekte mijn vuurneon heeft en of het
  raadzaam is om dit te behandelen en zoja met wat voor middel?

  Ik hoop iets van u te horen en alvast bedankt voor de moeite.

  Met vriendelijke groet,

  P. Bok

  1. Aquariumfans zegt

   Oef dat is een lastig te beantwoorden vraag zonder het aquarium te kennen. Ik ga het toch proberen. Ga eens met een monster van het water naar een aquariumspeciaalzaak en vraag om het water te testen. Als eerste actie is het verversen van een kwart van het aquariumwater waarschijnlijk wel een goed idee. In geval van een vergiftiging is dan het gevaar al een groot deel geneutraliseerd. Als dit verbetering oplevert zou ik dat over drie dagen nog eens doen. Als dat allemaal niet werkt, dan misschien toch een medicijn proberen dat een breedwerkend is zoals Ectocell. Succes vooral!!

 15. Heidy zegt

  Goedemiddag

  Ik heb een 70 ltr aquarium met 2 goudvissen 2 algeneter en appelslakken en kleine slakjes
  Nu heeft 1 goudvis een soort watje op zn kop wat steeds groter groeit en inmiddels zn kop bovenop bedekt! Is daar een behandeling voor en hoe kan ik dat het beste doen zonder de andere te beschadigen!
  Hoor graag van u

  Mvg
  Heidy

  Ps misschien kan dat ik een foto naar jullie sturen? Laat me dan even weten hoe ik dat kan doen

  1. Aquariumfans zegt

   Dat klinkt een beetje als een schimmelinfectie. Je zou die kunnen behandelen met Fungicel. Of een foto maken met je telefoon en die aan een gespecialiseerde aquariumhandelaar laten zien. Vraag wat hij ervan denkt. Volg altijd goed de gebruiksaanwijzing van een medicijn. Groetjes

 16. Sarah zegt

  Hallo, ik heb twee sluiers. Op een dag kwam ik thuis en ik zag dat ene sluier een zwart plekje had rond zijn hoofd, heb dit in de gaten gehouden en dit plekje is beginnen groeien, ik heb nu al enkele keren behandeld met esha2000 maar het betert niet. Met dat die plek groeit, begint ze meer en meer liggen op een plek in de aquarium, eten doet ze wel nog goed. Wat is dit? Zou het graag kunnen behandelen, want ziet er pijnlijk uit.

  1. Aquariumfans zegt

   Voor mij moeilijk zo te beoordelen, maar maak eens een foto en post die op een aquariumforum. Anders misschien een lichte zouttoevoeging doen of Ectocell. Dokteren aan vissen is altijd lastig. Het veelvuldig op de bodem gaan liggen is geen goed teken.

 17. Niels zegt

  Hoi ik heb een aquarium van 50l met koperzalmen 1 vrouwtje heeft twee wat warrig achtige plekken precies boven haar ogen ik ben net begonnen en heb geen idee wat ik moet doen of wat het is kan iemand me helpen? Alvast bedankt

  Groetjes Niels

  1. Aquariumfans zegt

   Warrig achtige plekken klinkt een beetje vaag. Ik zag net op Facebook een ongeneeslijke ziekte voorbij komen bij kardinaaltetra’s. Ook bultachtige witte plekjes boven en achter de ogen. Zeer besmettelijk. Maar als het een eenvoudige schimmelaandoening is kan je het bestrijden met Ectocell. Je zult er echt even een expert naar moeten laten kijken ben ik ban. Geen plaatselijk aquariumvereniging in de buurt? Groetjes!

 18. Saskia zegt

  Ik heb een grote gibiceps in mn aquarium, vrij schuw, ik zag net dat er een wit sliertje aan of uit z’n neus hangt!
  Z’n neuspunt is altijd wel wat lichter geweest maar dit ziet er raar uit, zou ht een wormen infectie kunnen zijn? Verder ziet hij er goed uit, water qualiteit is goed. Wat te doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Kan het geen beschadiging zijn, om zeker te weten moet je een macro foto van de situatie maken. Uit voorzorg zou je een SH 2000 kuurtje kunnen geven. Groetjes

 19. Sebastiaan Dix zegt

  Hallo, bij mijn pangasius zie ik sinds begin van deze week een langwerpige bult net boven de ondervin van de staart, de vis eet sinds drie dagen niet meer en zwemt met flinke staart slagen door mijn aquarium.
  Deze heb ik in een quarantaine bak apart gezet.
  Wat kan ik doen om mijn vis te helpen?
  Deze zwemt al ruim 5 jaar in mijn aquarium zonder ploblemen ( tropische bak)
  Grt Sebastiaan

  1. Aquariumfans zegt

   Moeilijk te beoordelen zonder foto. Er zijn Pangasiussoorten die tot drie meter lang kunnen worden. Heeft de vis voldoende zwemruimte? Het klinkt een beetje als een ontsteking. Quarantaine is een goed idee. Het toevoegen van Ectocell zou een oplossing kunnen zijn. Maar nogmaals moeilijk te adviseren met deze beperkte info. Succes ermee.

 20. Anna zegt

  Nieuwe update jongens! 🙁
  Ik dacht dat het weer beter met haar ging. Ze kwam weer aan maar was alleen niet zo actief. Ik kijk nu weer zie ik dat dr schubben uitstaan en ze te dik is. Het is buikwaterzucht… Ik snap niet hoe dit kan. Niks heeft geholpen esha2000 doet ook helemaal niks. Hoe kan ze eerst zo erg vermageren en nu zo dik zijn. Vind het echt niet leuk dat ik niks kan doen

  1. Aquariumfans zegt

   Nee, buikwaterzucht is dodelijk een ook nog eens uitermate besmettelijk zeker wanneer de vis als het ware open knapt. Helaas zo snel mogelijk uit zijn lijden verlossen en risico’s uitsluiten 🙁 Groetjes

 21. Anna zegt

  Nee jammer genoeg niet 🙁
  Ik heb de temperatuur verhoogd en blijf bezig met esha2000, ik hoop echt dat het nog goed komt met haar maar merkte dat ze vandaag al wat minder fit is dan gisteren helaas

  1. Aquariumfans zegt

   He wat vervelend zeg. Het enige dat ik nog kan bedenken is een ander middel proberen. Een middel met een brede werking. Dat heet Ectocell Ik heb altijd standaard een potje daarvan thuis staan voor de zekerheid. Hopelijk komt het nog goed!! Groetjes!

   1. Nathalie zegt

    Hallo. In mijn aquarium zitten enkele Guppen en 4 molly’s (2gouden, 2 zilver). Drie van de vier molly’s hebben nu onder en rond de anus rode uitstulpingen, kleine rode stekels. Volgens de man in mijn aquariumwinkel waren ze aan het bevallen. Nu 3 dagen later,is de situatie niet veranderd en twijfel ik zeer aan zijn verhaal. Wat is er gaande met mijn molly’s en wat kan ik er aan doen?

    1. Aquariumfans zegt

     Om te beginnen zou je wel moeten weten of het om mannetjes of vrouwtjes gaat. Dat is bij levendbarenden niet zou moeilijk te zien. Google maar eens! Ook in jouw geval zou het verversen van een kwart van het water een oplossing kunnen bieden. Het verse, zuurstofrijke water stimuleert het bevallen. Als het om een ontsteking gaat zou je met SH 2000 succes kunnen hebben. Is er anders niet een deskundige in de buurt? Bijvoorbeeld een bestuurslid van een plaatselijke aquariumvereniging? Succes.

 22. Anna zegt

  Hallo!
  Mijn guppy is opeens heel dun en 1 kieuw is wat dikker dan het ander. Ik heb de waterwaardes gemeten en het nitraat was te hoog heb alles ververst en nu is alles weer goed en ik heb nog een aantal druppels esha 2000 toegevoegd. Maar het visje blijft er zo uitzien 🙁 wat kan de oorzaak zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Dokteren aan zulke kleine vissen blijft moeilijk. Voor de zekerheid kan je hem in quarantaine zetten. Voor de rest heb je gedaan wat mogelijk is. Houd hem goed in de gaten. Verzwakte vissen zijn extra vatbaar voor ziekten, dus neem maar niet al te veel risico. Heb je geen wat meer ervaren liefhebber in de buurt? Of een aquariumvereniging? Daar is meestal wel iemand aanwezig die er even naar kan kijken. Succes en sterkte ermee. Groetjes

 23. Sarina Debets zegt

  Ik heb een 400 liter bak met daarin een sterke verwarming en pomp. Goed gevuld met planten en hout en voldoende zwemruimte. Hierin zitten 6 corydora’s axelrodi, 1 ancistrus en 1 heros efasciatus blue(vrouw) en 2 coulies Een tijdje geleden kreeg de heros gaten ziekte waarvan ze helemaal hersteld is maar sinds kort wil ze niet meer eten. We hebben alles al geprobeerd maar als ze al wat eet lijkt ze te hoesten. Ze zat eerst met een man maar dat ging niet goed. Heeft iemand enig idee hoe we haar aan het eten kunnen krijgen.

  1. Aquariumfans zegt

   Ik zou beginnen met heel fijn stofvoer. Probeer het eens met diepvries cyclops. Groetjes

 24. eddy zegt

  Ik heb nu 3 jaar mijn aquarium met corrydora’s, fantoomzalmpjes, en roodkopzalmpjes. Nu heb ik sinds een jaar tijd reeds twee corrydoras die hun snorhaartjes kwijtraken. Ze zitten op filterzand dus volgens mij kunnen ze niet afgesleten zijn. Doordat ze natuurlijk niet meer voldoende kunnen op zoek gaan naar eten kwijnen ze weg en zij ze dus al beide gestorven in dat jaartje. Vraag mij nu gewoon af wat de oorzaak is van het verlies van de baardhaartjes. Las al over bekrot ofzo maar als ik naar dode visje keek waren enkel de snorhaartjes weg en voor de rest was muiltje nog intact. Vraag is ook kan dit iets zijn wat ook mijn andere visjes kan ziek maken en wat staat mij te doen. Mijn visjes zitten in een juwel vision 180 met daarin stuk kienhout maar voor de rest niks van scherpe voorwerpen. Kunt u mij misschien raad geven Waarden zij onlangs nogmaals getest en blijven goed en doe elke week waterwissel waarbij ik bodem afzuig . Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Het verdwijnen van de snorren bij Corydoras is meestal het gevolg van een te ruwe bodem. Als het dat niet kan zijn, kan het ook het gevolg zijn van aanvallen door een medebewoner? Is dat mogelijk?

 25. Miranda zegt

  Hoi Aquariumfans,
  Ik heb een kardinaaltetra met een dikke buik en zwemt schokkerig. En als ik goed naar zijn buik kijk zie ik de buik vervormen. Van een gelijkmatig buikje naar een bobbel aan de voorkant of 2 bobbels.
  Is dit een parasiet?
  Ik heb de tetra apart in een bakje gezet maar dit vind de tetra helemaal niet leuk. Houd zich dood of zwemt als een gek door het bakje. Waardoor ik schrok toen ik wou kijken of tie nog leefde😬

  1. Aquariumfans zegt

   Een parasiet is meestal wel te herkennen als een zelfstandig iets dat op de vis zit. Buikwaterzucht wil de schubben uit elkaar laten staan. Als het dat is moet je de vis verwijderen omdat dit besmettelijk is en meestal tot het einde van de vis leidt. Door de vis in de vriezer te zetten in een beetje water gaat dit proces pijnloos en diervriendelijk als mogelijk.

 26. Maurits zegt

  ik heb 6 guppies, 3 blauwe, 1 rode en 2 grijzige met panterkleurige vinnen.
  De 2 grijzen lijken geen balans meer te hebben, ze zwemmen alleen nog maar met de kop naar boven, zowel aan het oppervlak als gewoon op de bodem. De andere 4 zwemmen gewoon normaal.
  Het zou kunnen liggen aan het zuurstof tekort maar ik ben bang dat dat niet het enige is.
  wat zou de oorzaken kunnen zijn en hoe los ik het op?

  1. Aquariumfans zegt

   Zwemblaasstoornissen zijn vaak de oorzaak van dergelijk vreemd zwemgedrag. Daar is weinig aan te doen. Euthanaseren is dan vaak de enige uitweg 🙁

 27. NZ zegt

  Hallo,

  Mijn vissen schuren zich aan het zand en soms aan planten. Niet alle vissen doen het, vooral de guppies hebben er last van. En zo nu en dan een corydoras. Mijn waterwaarden zijn getest met druppels en ammonia, nitriet en nitraat zijn allemaal goed. Ik heb vorige week een wormenkuur gedaan voor kiew- en huidwormen en ook al een 5 dagen lange kuur van Esha 2000 en Exit. De vissen doen het nog steeds. Ik ben een beetje ten einde raad, wat kan het zijn?! Heb jij dit eerder meegemaakt? Alvast bedankt!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi NZ,
   Waterwaarden die ‘goed’ zijn is lastig te interpreteren. Vaak komt het schuren toch door ammonia. Als de ammonia waarde boven de 0.03ppm is, kan het al dodelijk zijn. De waarde moet echt 0 zijn. Witte stip zou ook een oorzaak kunnen zijn, maar als je net allemaal kuren hebt geprobeerd zal dit niet het geval zijn. Als echt al je waarden 0 zijn is het lastig te verklaren. Elke week 2 waterwissels van 30% zou het probleem kunnen verhelpen. Hopelijk gaat het binnenkort beter.

 28. Nena zegt

  Ik heb een vraagje,
  Ik heb de blog gelezen, alleen mijn guppen lijken niet ziek te zijn. Toch hebben we er nu nog maar 3 terwijl we 2,5/3 weken geleden nog 7/8 guppen hadden..
  Ik heb geen idee wat het zou kunnen zijn. Ik zoek al erg lang naar wat het zou kunnen zijn maar tot nu toe nog niks gevonden. Ook de dierenwinkel weet het niet..
  Ik zou graag mijn laatste 3 gupjes redden.
  Heeft u tips voor mij of weet u wat het zou kunnen zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nena,

   Ik heb geen idee wat het is. Lastig om op een afstand te bepalen. Het kan zijn dat je aquarium gewoonweg niet in orde is. Heb je de waterwaarden goed getest? Anders zou ik er iets van Unicell indoen, voor de zekerheid. Zie: https://www.aquariumwarenhuis.nl/product/hs-aqua-unicell-150-ml-int/ Succes!

 29. Kirsten zegt

  Hoi
  Een van mij rode minors heeft een zwelling heeft een zwelling onderop zijn buik welke vrij snel groter wordt. De dierenwinkel zei dat het een misvorming van de vis is, maar sinds een dag zit er een witte plek boven van ongeveer 2mm. Verder zijn er geen witte stippen te zien, ook niet op de andere vissen. Hebben jullie enig idee wat dit zou kunnen zijn? We hebben pas sinds 6 maanden een aquarium dus zou heel zuur zijn als we straks alle vissen kwijt zijn. Alvast dank voor jullie reactie.

 30. 2 goudvissen eigenaar zegt

  Ik heb twee goudvissen waarvan allebei gekke dingetjes hebben. De kleinste en de jongste heeft opeens sinds 8-3-2018 een opgezette buik, vanmorgen niet. En de grootste en de oudste heeft een witte stippeltjes op zijn zij of hoe je het mag noemen. Wat moet ik doen en hoe kan het??

 31. Silke zegt

  Hallo,
  Mijn twee gouvissen hebben beide uitpuilende ogen welk medicijn kan ik nu best in het water doen? Mag ik de behandeling ook in het aquarium uitvoeren of moet ik ze er toch best uit halen, en waarin kan ik ze dan best indoen?

  Alvast bedankt.

 32. Yvonne zegt

  Hallo ik heb een vraagje
  Gisteren ondekte ik kleine bultjes op de kop van een van mijn grond etertjes
  Wat zou dat kunnen zijn weet u dat misschien
  Groetjes Yvonne

 33. De Roo Koen zegt

  Beste,
  Ik heb 9 goudvissen waarvan 1 die wit is geworden. De laatste weken merk dat de andere vissen de witte goudvis niet kunnen gerust laten . Ze vallen deze constant lastig. Hoe kan ik dit oplossen dat de witte goudvis een beetje rust krijgt in zijn leven want ik vermoed dat dit niet leuk is.

  Gtr Koen

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Koen. Voor 9 goudvissen heb je echt een flink aquarium nodig. Groter dan 350 liter. Dus een groter aquarium misschien? Anders meer aquariumplanten en schuil mogelijkheden erin zetten. Groetjes

 34. Kira zegt

  Hallo,

  Heb sinds gisteren een aquarium overgekocht van iemand. Nu zie ik dat er verschillende vissen zijn die 1 oog kwijt zijn. Iemand enig idee hoe dit kan?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Kira,
   Waarschijnlijk is er gevochten tussen de vissen. Vooral bij algeneters en goudvissen gebeurt dit vaker. Groetjes!

 35. Nynke zegt

  Hoi!

  Mijn guppy man blijft dunner worden. Ik geef hem extra eten, dan komt hij wel wat aan voor een dagje maar de volgende dag is het weer hetzelfde!
  Wat kan ik doen?
  De vis is actief, eet verder goed en er is geen agressie onderling.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nynke. Waarschijnlijk heeft de vis een worm infectie. Zinvol om eens te ontwormen met bilocil of bilocil sensitive. Hangt ook verder af van je verdere vis bestand. Groetjes!

 36. Filoke zegt

  Hoi,
  Ik heb ongeveer een jaar een aquarium van 60l. met warmwatervissen en dat ging super, er zitten 8 platy’s, 4 zwaardragers, 3 molly’s, 10 neons en 1 gourami, 2 algeneter en 1 slakkeneter in. De laatste 6 weken zijn er 5 platy’s, 1 zwaarddrager en 1 molly gestorven, bij sommige zie je dat de vinnen zijn aangevreten en ze lusteloos worden, bij andere zag je niks en lagen ze opeens op de bodem. Ik vroeg in de viswinkel wat het zou kunnen zijn en hij zei, tja als je ze bijna een jaar hebt, kan het van leeftijd zijn, gewoon enkele nieuwe bijkopen, wat ik ook heb gedaan, er zitten sinds deze week 1 vrouwelijke zwaarddrager, 1 mannetje molly en 4 nieuwe platy’s bij. Sommige zaten er van bij het begin in, maar de laatste 2 misschien een maand of 2. Er zit een zuurstofpomp in en zuurstofplanten. Ik dacht aan vinrot maar aangezien aan sommige niks te zien was, twijfel ik eraan. Wat kan ik doen? Ik vervang om de anderhalve week 1/3de van mijn water, doe er product in om het stadswater passend te maken voor de vissen. Heb er vorige week wat product tegen witte stippen ingedaan omdat je waar de vinnen wegrotten wat wit en zwart ziet. Maar blijkbaar hielp het weinig, want heb intussen weer 2 dode vissen gehad. Grtjs Filoke

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Filoke,
   Ga met een levende vis naar winkel met microscoop en laat ze kijken wat erop zit. Aquarium Holgen in Amsterdam kan je daar wel bij helpen. Dan kunnen ze gericht medicatie meegeven. Anders is het toch een risico. Veel succes en groetjes!

   1. bart zegt

    volgens mij is het in het geval van Filoke, een kwestie van overbevolking.
    zijn dan wel geen grote vissen maar alles bij elkaar veel meer als 1cm per liter (wat doorgaans als richtlijn word gezien)

 37. Jolanda zegt

  Hallo,
  Ik heb een vraagje..
  Ik heb een aquarium met x-aantal vissen erin(schol visjes),
  Nu had ik al besloten om er een slakjes eter bij te zetten..
  Regelmatig gaat er wat dood in mijn aquarium..er zitten ook 2glasgarnaaltjes en 2pompoen-garnaaltjes in..nu zie ik dat de korte voelsprieten aangetast worden en een harige zwarte aanslag krijgen..nu ben ik even blij met de slakjes..ik zag er een paar ook met die harige aanslag (wel even goed kijken) maar ik dacht eerst dat er een ander klein slakje op zat maar is het niet het is zover ik ken zien een soort parasiet..Nu mijn vragen..1wat ken dit zijn?
  2 Hoe kom ik ervan af?
  3 Ken dit me andere vissen en aquarium dieren hebben gedood?
  Alvast heel veel dank.. Ik ben een beginnende aquarium liefhebber..

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jolanda,
   Dit is zo heel moeilijk te beantwoorden. Je kunt twee dingen doen. Zet een foto bij ons op de Facebookpagina en vraag mensen ernaar. Dit is de facebook pagina: https://www.facebook.com/aquariumfans.nl/ of Ga er mee naar een aquarium zaak en neem de slak en diertje mee. Succes en groetjes!

 38. Lindsay zegt

  Hallo,

  Ik heb 4 guppen waarvan een guppy die normaal een mooie sluierstaart had, alleen sinds kort is deze helemaal dicht en ziet deze uit als een spits sliertje lijk het wel… ook de rug vin is helemaal samen geknepen en ligt plat op de rug.. de rest van de guppy’s zijn oke dus ik snap er niks van! Wat kan dit zijn? Ik vind ook bijna niks van deze symptomen op het internet.. Ze hebben net een kuurtje Esha2000 achter de rug maar lijkt niet echt te helpen… gupp eet verder prima en gedraagt zich ook normaal. Hopelijk kan iemand mij helpen want ik weet niet wat ik moet doen en wil de gupp graag helpen.. Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Lindsay,
   Ga met vis naar speciaalzaak met microscoop en laat kijken welke parasiet ze hebben. Het zou goed kunnen zijn dat ze wormen hebben. Veel groetjes!

 39. Chantal zegt

  Dank voor je goede blog. Maar helaas kon ik het probleem van mijn sluierstaart goudvis niet goed vinden. Deze ligt veel op de bodem ‘te slapen’ en voelt zich duidelijk niet lekker. Ik heb twee sluierstaarten van 2 jr oud en 3 slakjes in een aquarium van 180 liter. De pomp werkt goed. Er staan genoeg planten in en de Waterwaardes zijn goed. De andere vis vertoont geen problemen. Soms zwemt de zieke vis wel rond en hij eet ook gewoon (zinkende korrels). Dan ziet hij er normaal uit behalve een wat slappe rugvin. Het water is 20 graden. Wat kan het zijn en wat kan ik doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Chantal,
   Bedankt voor je compliment, maar wat vervelend van je sluierstaart! Het lijkt erop dat je vis een zwemblaasprobleem heeft. Meestal betekent dit dat je vis scheef gaat zwemmen of gaat drijven, maar in jouw geval lijkt de blaas stuk. Je vis moet dan erg veel moeite doen om te kunnen zwemmen en is waarschijnlijk erg uitgeput. Vissen kunnen op deze manier nog erg lang leven, maar het lijkt me niet prettig voor de vis. Er is ook niets aan te doen. Je kan hem op een diervriendelijke manier uit zijn lijden verlossen of het nog een tijdje aanzien. Hopelijk heb je hier iets aan! Sterkte!

  2. Jacol zegt

   Hoi Chantal,

   Ook wij hebben een sluierstaart goudvis met zwemblaas probleem. Via Google erachter dat zinkende korrels beter zijn zodat ze minder happen aan de oppervlakte. Ook zou ander voedsel helpen in ons geval fijn geneden kleine gekookte diepvries erwten. In een kom met klein laagje water 2 doperwtjes uit de vriezer op max. Watt 2,5 min. lang naar koken laten gaan. Daarna scherp mesje in erwt zetten en schil verwijderen door erop te duwen. Het binnenste van de erwt in zeer kleine stukjes snijden en dit geven. Wel fijn snijden anders stikt de goudvis erin. Ondertussen is de erwt afgekoeld en kun je het in het aquaruim doen. Je kunt dit afwisselen met gewoon voer of max. per dag 4 erwten geven of minderen. Onze Guppy krijgt normalier 2x per dag 2 zinkende korrels. Dus ook bij zwemblaas problemen 2x per dag in totaal 4 erwtjes. Het werkt bij die van ons. Nu varieren we om problemen te voorkomen. Succes met deze tip!

 40. maud kuypers zegt

  Hallo,

  Mijn telescoop sluierstaart heeft sinds vandaag een lichte zwelling aan de achterzijde van een van zijn ogen. De huid lijkt hier ook strakker gespannen te zijn. Verder is de vis levendig en eet goed. De andere vissen hebben verder geen symptomen. Wat zou dit kunnen zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste maud kuypers,
   Wat een vervelende ontdekking! Helaas kan dit van alles zijn en tegelijk ook helemaal niets. Het kan een virale infectie zijn, zoals vispokken of de bloemkoolziekte. Voor beide is geen behandeling mogelijk, maar het kan helpen om de temperatuur van het water te verhogen. Daarnaast kan het een bacteriële infectie zijn, zoals uitpuilende ogen. Dit is meestal maar tijdelijk. Dan kun je misschien ook nog te maken hebben met parasitaire worminfecties, zoals lintwormen. Ook hier is geen behandeling voor mogelijk. Wil je er zeker van zijn dat er niets met je andere vissen gebeurd, zet dan de vis waar je wat aan ziet even apart. En zoals eerdergenoemd: verhoog even de temperatuur van je water. Hopelijk is het niets en loopt het goed af! Succes!

 41. Beginnervis zegt

  Vraag van een leek, die eerst een vis koopt en dan gaat verdiepen….
  10 dagen geleden twee sluierstaarten gekocht. Aquarium van 27 liter..
  Binnen drie dagen werden bij de vissen suf en passief. De ene is gisteren overleden, miste een stuk van zijn staart..De andere heeft wittige aanslag rondom zijn kieuwen, schimmel?
  De dierenwinkel gebeld die zei dat een temp van 18 graden prima is…Wellicht dat t aan de stenen lag, soms laat een laagje op de stenen los door schoonmaken wat niet goed voor de vis is. Ik moest hem apart doen in een emmer, bij de verwarming, in nieuw kraanwater….hmmm Als ik hier de info lees, kan ik zijn advies beter niet opvolgen.
  Maar wat wel? De temperatuur verhoog ik met een verwarmingselement, moet hij echt naar 28 graden (zieke vis) en hoe lang?

  Hoe weet ik zeker of het een schimmel is? En is het noodzaak medicijnen te kopen of kan ik het met zoutoplossing proberen? Zo ja, hoe doe ik dat precies?

  Kan ik nog meer doen om zijn welzijn te vergroten? ph meten etc?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Beginnersvis,
   Wat vervelend is dit voor je! Het allereerste waar ik aan denk bij je sluierstaarten is dat er een fosfaatpiek in je aquarium ontstaan is. Je aquarium is niet zo groot en je sluierstaarten zijn vrij actieve zwemmers. Dit kan betekenen dat er meer ammoniak via de kieuwen vrij komt, waardoor er een verhoging van ammoniak c.q. fosfaat optreedt. Je zou dit kunnen controleren door je water te (laten) testen. Het klopt dat je sluierstaarten in water op kamertemperatuur kunnen. Een temperatuur tussen de 10 en 20°C vinden ze prima! Hoe zit het met de pH en GH van je water? Een pH van 7-7,5 is perfect, met een GH van 12-16. Heb je ook een filterpomp in je aquarium? Verder is het eigenlijk niet aan te raden om sluierstaarten in een klein aquarium te houden. Genoeg stof tot nadenken dus! Veel succes met je aquarium. Groetjes!

 42. Nathalie zegt

  Hallo,

  Ik was nieuwsgierig of jullie nog tips hebben voor een betta vrouw met zwemblaasproblemen nadat zij buikwaterzucht overleeft heeft. De buikwaterzucht is dus overgegaan door gebruik van esha2000, maar nu merk ik al een week of 3 dat de vis heel veel moeite moet doen om te zwemmen en dat de achterste helft van het lichaam de neiging heeft om verticaal te zakken, ongeveer vanaf de rugvin. Ik zag hele leuke opties voorbij komen voor koikarpers met steentjes plaatsen in de zwemblaas, maar dat gaat natuurlijk niet bij een betta. Ik hoor graag van jullie.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nathalie,
   Wat vervelend zeg! Een vrij simpele oplossing die je even zou kunnen proberen is om je Betta apart te zetten en het water tot zover te vullen dat de vis nog net onder water is. Zo kan je Betta op de bodem tot rust komen en weer aansterken. Doe dit zo’n 5 dagen en voeg elke dag een klein beetje water bij. Doe dit net zolang totdat de vis weer helemaal vrij kan rondzwemmen. Als het bijvullen te snel gaat en je Betta hier niet goed op reageert, verleng dan het aantal dagen van bijvullen. Vraagje: Kan het zijn dat je Betta teveel drijvend voer eet? Als dit zo is, is het ook verstandig om even ander voer te geven. Hopelijk werkt dit. Groetjes!

 43. els zegt

  ik heb tetra”s in mij aquarium die een soort bloemkool achtige gezwellen aan hun mond hebben ,wat kan dat zijn en wat kan ik er aan doen.
  M.v.g. Els

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Els,
   Wat vervelend zeg! Het lijkt erop dat je vissen een schimmelinfectie te pakken hebben. Belangrijk is dat je deze vissen zo snel mogelijk apart zet van de nog niet besmette vissen! Zet de zieke vissen in warmer water dan het water van je aquarium, zo’n 28°C moet voldoende zijn. Als je zeker wilt weten of het een schimmel is, kun je even een foto maken of bij de aquariumspeciaalzaak beschrijven hoe je vissen eruit zien. Laat dan meteen even je water testen. Mocht je er niet uit komen, dan kun je proberen om eSHa 2000 aan het water toe te voegen (uit voorzorg ook in je gewone aquarium). Hopelijk kom je eruit en anders weet je ons te vinden! Succes!

 44. van thienen zegt

  mijn goudvis heeft een gezwel op zijn lichaam boven aan wat moet ik doen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Danielle! Dat klinkt niet goed. Het is wat lastig te beoordelen zo maar het klinkt als een tumor. Dat komt helaas wel vaker voor bij Goudvissen. Het kunnen ook wraten zijn overigens. Als het een tumor is dan kan die alleen chirugisch verwijderd worden. Huidtumor wil niet altijd uitzaaien naar inwendige tumoren. Maar echte garanties heb je helaas niet. Met wratten kan je goudvis overigens nog jaren blijven leven. Houd ons op de hoogte. Groetjes!

  2. Hapy fish zegt

   Ik heb 6 corydoras panda en 1 van hen ligt de hele tijd op 1 kant, soms krijgt hij schokken en zwemt op 1 kant een klein stukje. Hij hapt ook.
   Wat ís de oorzaak?
   En wat kan ik er aan doen?
   Alvast bedankt

   1. Aquariumfans zegt

    Heel moeilijk om even te zeggen wat hem mankeert. Dokteren aan dit soort kleine dieren levert vaak meer leed op dan nodig. Vaak is het beter om het dier humaan uit zijn lijden te verlossen. Soms is het een ziekte of infectie. Je zou een breedwerkend medicijn kunnen proberen zoals Ectocel. Hopelijk komt het allemaal nog goed. Groetjes!

 45. Roxanne zegt

  Hoi

  Ik heb een vraag mij vriend heeft 8 vissen en ik zie nu opeens dat 2 van die vissen opeens 1 zwart oog hebben. Wat kan dit zijn

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Roxanne, dat is heel moeilijk te bepalen. Kun je een foto op onze Facebookpagina achterlaten? Kunnen we er iets beter naar kijken. Dank je! Groetjes!

 46. Vissen eigenaar zegt

  mijn vis had slierten in plek van een vin ???? vis is nu wel dood gegaan maar hoe kan dit

  1. Aquariumfans zegt

   Hoihoi! Wat bedoel je precies met slierten? Losse stukken huid? En zat er wel eerst een vin? Met wat meer informatie kan ik je beter helpen. Groetjes!

 47. margaret zegt

  Ik heb een vijver id tuin met goudvissen. Een ervan zwemt nauwelijks meer, ligt op z,n kant.Hij leeft wel.Heeft dit te maken met z,n zwemblaas?

  1. aquarium owner zegt

   ja jouw goudvis heeft last van zijn zwemblaas

   1. Aquariumfans zegt

    Klopt inderdaad. Bedankt voor je reactie, erg fijn!

 48. Annabel zegt

  Als bij behandeling staat 15 gram zout in 100ml water oplossen is dat eenmalig of miet ik het per 100 mol doen en dan omrekenen naar de inhoud van de bak? Deze is NL 200 liter

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Annabel, dat is eenmalig en 200 gram zout per 100 liter. Vergeet niet het water gedeeltelijk te verversen voordat je het zout toevoegt. Je kunt er ook voor kiezen om 100 gram per 100 liter toe te voegen als je denkt dat 200 teveel is. Groetjes!

 49. Coene Gilbert zegt

  iK HEB EEN VUURNEON DIE NIET BIJ KLEUR IS . WIT OP HET LICHAAM , MAAR VERDER HEEL ACTIEF EN GOEDE EETLUST, WAT TE DOEN, MET RUST LATEN OF VERWIJDER

  Mvgr.Coene G.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoihoi! Caps Lock stond volgens mij nog aan 😉 Het kan goed zijn dat de vis gestrest is. In dat geval moet je goed kijken of er voldoende schuilmogelijkheden en aquariumplanten zijn. Ook belangrijk is het om te kijken naar de medebewoners. Als je hele drukke of grote andere aquariumvissen erbij hebt rondzwemmen, dan kan het goed zijn dat stress toeslaat. Een andere mogelijkheid is dat er een ziekte onder de leden is. Dat is dus nog even afwachten geblazen en je vissen goed in de gaten houden. Groetjes

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.