Black Molly: beste beginnersvis voor je aquarium!

De Black Molly, is dé vis om je eerste meters mee te maken als aquariumhouder. De gouden tip als je met een aquarium begint is dan ook: kies gemakkelijke aquariumvissen. Aquariumvissen die met relatief weinig aquariumkennis, goed in een aquarium kunnen overleven dus. In deze blog gaan we verder in op een aquariumvis die aan deze eigenschappen voldoet: de Black Mollies (of Black Molly’s). Ben je op zoek naar meer aquariumvissen voor beginners? We hebben al een leuk artikel over een top tien beginnersvissen geschreven!

Wil je dat je Black Molly’s gezond blijven? Zorg dan dat je voldoende kennis hebt en de juiste voeding gebruikt. Zelf heb ik goede ervaringen met visvoer speciaal voor gezondere vissen. Dit kun je hier eens eens verder bekijken. Superhandig! 

En nu! Waar gaan we het over hebben in deze blog over Black Mollies? Deze blog behandelt:

Black Molly paartje Een mannetje herken je aan de zogeheten aarsvin.
Black Molly paartje Een mannetje herken je aan de zogeheten aarsvin.

 

Molly’s

Molly’s zijn een goede keuze voor je aquarium! Deze vissen zijn populair vanwege de vrolijke kleuren en mooie vorm. Je vindt ze in allerlei kleuren: van zwart en wit tot roze en blauw. Molly’s zijn ook makkelijk te verzorgen. Ze kunnen zich goed aanpassen en kunnen daarom leven in verschillende wateromstandigheden. Hoewel ze wel het gelukkigst worden van een goed onderhouden zoetwateraquarium.

Leuk aan Molly’s is dat ze heel sociaal en actief zijn. Ze zwemmen graag in groepen en maken speelse bewegingen. Daarnaast eten ze algen en houden ze het aquariumwater schoon. Ook fijn!

Inrichting Black Molly aquarium

De Black Molly is een makkelijke aquariumvis om te houden. Wel heeft de Black Molly wat strenge, maar simpele eisen aan haar huisvesting. Zij leeft het beste in een aquarium van minimaal 60 – 80 centimeter. Black Mollies houden van een plantrijke omgeving met een goede balans tussen zwem- en schuilruimte. Een geschikte aquariumplant is de Cabomba: een nuttige én mooie aquariumplant. De temperatuur van het aquariumwater is optimaal tussen de 22-28 graden Celsius.

Basis tips voor de inrichting:

Nu heb je de juiste aquarium inrichting! Maar: welke vissen kun je goed bij Black Molly’s in een aquarium zetten? Hoewel Black Mollies eruit zien als een duistere bedreiging, is het stiekem een zonnig gezelschap. Ze is sociaal en verdraagzaam met andere vissen! Lees snel verder.

Temperatuur water 22-28 graden Celsius
Lengte 4 tot 8 cm
Leeftijd 2 tot 3 jaar
Voeding Groenvoer, voedertabletten, muggenlarven, watervlooien, artemia
GH waarde 10 tot 25. Maar wat is nu GH waarde?
PH waarde 7,5 tot 8. Maar wat is nu PH waarde?
Aquarium grootte minimaal 60 – 80 cm
Inrichting Creëer veel schuilruimte in de vorm van stenen of bijvoorbeeld de aquariumplant Javavaren
Visziekte Overbevolking stimuleert witte stip en schimmel
Voortplanting Levendbarend
Overige Geschikt voor een beginnersaquarium

Black Molly’s en andere aquariumvissen

Black Mollies kweken? Die gaan niet samen met Maanvissen
Als je Black Molly babies wil, dan geen Maanvissen!

Door de nieuwsgierigheid van Black Molly’s gaan zij het best samen met andere vissen met een assertief karakter. Aquariumvissen die goed samen gaan met Mollies zijn: guppy’s, platy’s en zwaarddragers. Aquariumvissen die af te raden zijn – ook omdat ze de Black Molly babies eten – zijn: Maanvissen en Discusvissen. De Kempvis is vanwege zijn agressieve aard ook geen goede combinatie met de actieve Black Molly.

Black Molly’s gaan trouwens ook goed samen met soortgenoten – de andere Mollies! Je hebt Mollies ook in verschillende varianten, met verschillende kleuren.

Soorten Black Mollies

Er zijn verschillende soorten Black Molly’s. Het verschil zit vooral in het uiterlijk. De Zilvermolly (Silver Molly), Gouden Molly en Dalmatiër Molly zijn kweekvormen van de Black Molly en hebben ook dezelfde eigenschappen. Ze hebben dus ook dezelfde zorg nodig. Alles wat je leest in deze blog kun je dus goed toepassen op de hele Molly familie.

De Gouden Molly of golden Molly is een variant van de Black Molly
Gouden Molly
Zilvermolly of Silver Molly is een variant van de black molly
Zilver molly
De Dalmatiër Molly is een variant van de Black Molly
Dalmatiër Molly

Black Molly als Algeneter

Naast dat de Molly’s er leuk uitzien zijn het ook nog algeneters! Een schoonmaakhulp voor je aquarium dus! Black Molly’s helpen je aquarium opruimen, ze knabbelen algen van de aquariumplanten en stenen. De Black Molly is geschikt om preventief of in de beginfase van algengroei (onder andere van de puntalg, draadalg en zweefalg) in te zetten. Echter, de Black Molly is geen oplossing tegen algen! Wil je echt weten hoe je van je algen af moet komen? Lees dan de artikelen over algen bestrijden in je aquarium.

De basis informatie over het houden van Black Molly’s weet je nu. De volgende stap is: Black Mollies kweken! Als je dat wenst natuurlijk ;-). Volg dan het volgende stappenplan.

Stappenplan: Black Mollies kweken

De Black Molly’s zijn gevoelig voor stress. Dit geldt vooral voor vrouwtjes. Zwangere Black Mollies hebben hetzelfde nodig als elke zwangere vrouw: rust. Stress zorgt ervoor dat er niet gepaard wordt en stimuleert vroeggeboorte van de baby’s. Daarnaast stimuleert stress vatbaarheid voor ziektes. Om dit te voorkomen moeten de omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn.

Wat jij kan doen? Er zijn een aantal variabelen waar je zelf invloed op hebt. Neem de volgende aandachtspunten mee voor een succesvolle kweek:

Stap 1: Verhouding man/vrouw

  • Verhouding man/vrouw. De kweek gaat het beste met één mannetje en 2 tot 3 vrouwtjes.

Stap 2: Voorwaarden

  • Schuilruimte kan gecreëerd worden door het toevoegen van planten en andere aquariumversiering. Denk aan Vallisneria, maar ook rotsen, kiemhout of andere aquarium decoratie.
  • Zorg voor een aquarium van minimaal 60-80 centimeter voor voldoende zwemruimte.
  • Balans in het aquarium. Het aquariumwater moet gezond en in balans zijn. Hoe je daar achterkomt? Lees de blog over aquarium water test voor alle antwoorden.

Stap 3: Denk aan een kweekbak

  • Kijk naar je andere vissen in je aquarium. Black Molly babies worden vaak als voedsel gezien door andere vissen, waaronder – wonderbaarlijk genoeg – hun ouders. De Maanvis en de Discusvis zijn ook niet geschikt, omdat ze de Black Molly babies kunnen opeten. Om dit te voorkomen kun je de Black Mollies babies tijdelijk (ongeveer 3-4 weken) in een kweekbak groot brengen.
  • Stappenplan kweekbak:

Eén: Gebruik water uit het oorspronkelijke aquarium voor de kweekbak

Twee: Zorg voor voldoende schuilruimte voor de kleintjes

Drie: De eerste 2 weken kun je de babies stofvoer geven. Overvoer de kleintjes niet, begin met een paar vlokjes per dag.

Vier: Twee weken na het stofvoer kun je starten met watervlooitjes of fijn groenvoer zoals geblancheerde broccoli.

Gezond verloop van de kweek

Als de zwangere Black Molly zich goed voelt tijdens haar zwangerschap krijgt zij na ongeveer 28 dagen 20 tot 150 kleintjes. De Black Molly baby’s komen levend ter wereld. De jonge Black Mollies kunnen – mits voldoende natuurlijk voedsel zoals algjes en andere aquariumplanten als schuilruimte – zonder extra zorg goed overleven.

Interessant feitje! Een Black Molly vrouwtje kan na ‘bevruchting’ ook zonder Black Molly mannetje kleintjes krijgen. Een vrouwtje kan het sperma opslaan en heeft hier genoeg aan voor 5-7 worpen.

Zwangere Molly herkennen

Een zwangere Molly herkennen is best makkelijk. Een van de eerste dingen die opvalt is dat haar buik groter is geworden. Soms met donkere vlekjes op de achterkant van een buik. Dat is een teken dat de baby Molly’s bijna klaar zijn om geboren te worden. Daarnaast kan je een zwangere Molly herkennen aan haar gedrag. Ze kan iets rustiger worden en vaker schuilplekken opzoeken.

Nu weet je hoe je Black Molly babies kan kweken! Maar: hoe weet je nu hoeveel mannetjes en vrouwtjes je gekweekt hebt!

Hoe herken je het Black Molly geslacht?

Een mannetjes Black Molly kun je herkennen aan zijn aarsvin
Het mannetje is kleiner en heeft een aarsvin

Wil je weten wat het geslacht is van jouw aquariumvissen? Easy! Je herkent het eerste verschil op basis van de aarsvin: een klein stokje onderaan de buik. Bij vrouwtjes is deze rond, bij de mannetjes puntig. Een Black Molly man kenmerkt zich ook door de aanzienlijk grotere rugvin, en soms door “snorvorming”. Deze snor is een ongevoelig uitsteeksel op de schubben van de bovenkaak – waarmee ze de geslachtsdelen van het vrouwtjes kunnen prikkelen.

Grappig detail: de Black Molly kiest er bij voorkeur voor om te paren met een Black Molly mannetje met een “snor”.

We vertelden eerder dat Black Mollies weinig eisen stellen aan onderhoud. Met een klein beetje inspanning zijn ze al tevreden! Natuurlijk kan het toch gebeuren dat je Black Molly ziek wordt. Meer informatie lees je in onze blog over visziekten herkennen. Let wel – hoe cliché ook: voorkomen is altijd beter dan genezen!

Help, mijn Black Molly is ziek

Black Molly’s zijn vatbaar voor ziektes. De volgende omstandigheden zorgen ervoor dat je Black Molly vatbaarder is voor ziektes zoals witte stip en andere visziekten:

  • Te koud water: zorg dat het water > 22 graden is.
  • Transport: zorg voor een rustige overgang tussen de winkel en je eigen aquarium thuis. Schud niet teveel met het zakje en laat je Black Molly wennen. Houd ook het zakje waar je haar mee in naar huis neemt recht.
  • Overpopulatie: zet niet teveel aquariumvissen bij elkaar.
  • Stress: voorkom weinig schuil- en zwemruimte.

Natuurlijk kan het gebeuren dat je Black Molly toch ziek wordt. Wat te doen als je Black Mollies ziek zijn?

  1. Diagnosticeer welke ziekte de Black Molly heeft. Witte Stip komt vaak voor, maar wordt nogal eens verward met andere visziekten. Het is daarom belangrijk om de juiste ziekte te herkennen, zodat je maatregelen kan nemen voor de genezing.
  2. Direct oplossen. Na de diagnose van de ziekte neem je direct maatregelen om de Black Molly te genezen. Je kunt hiervoor het stappenplan uit een andere blog over visziekten lezen.
  3. Voorkomen beter dan genezen. Ondanks dat vissen die genezen van Witte Stip een sterkere resistentie hebben.
Tip: kijk hiervoor vooral kritisch naar de waterkwaliteit. Doe bijvoorbeeld eerst een watertest van je aquarium. 

Met de basiskennis die je nu hebt kun je met een gerust hart naar de winkel. Je weet tenslotte nu hoe je de Black Mollies moet houden. Toch nog een afsluitende noot: let vooral ook goed op in de winkel!

Kopen van Black Mollies:

Black Molly of black mollies voor aquariumplanten
Een gezonde Black Molly ziet er zo uit. Mooi niet?

Bij het kopen van Black Molly’s is het van belang om zelf scherp te blijven! Black Molly is een aquariumvis met een actief karakter. Een gezonde Black Molly zwemt dus energiek en laat zich niet makkelijk vangen. Black Molly’s zijn dus letterlijk: hard to get. Degene die het meest lastig is om te vangen – is waarschijnlijk het meest gezond.

Belangrijk: monitor de overgang tussen het aquarium in de winkel en het aquarium thuis. Black Mollies zijn gevoelig voor een verschil in water PH waarde (zuurgraad). Een paar tips om dit goed te begeleiden:

  1. Laat de Black Molly eerst wennen aan het water in een apart potje.
  2. Elke 10 minuten vervang je 10% van het originele water door water uit je aquarium.
  3. Na ongeveer 2 uur kun je de Black Mollies overzetten naar het aquarium. 

Black Molly basis info

Tot slot nog kort de basis info over de Black Molly waar je je goed staande mee kunt houden als je in gesprek bent met een doorgewinterde aquariaan:

  • De Black Molly is een levendbarende tandkarper.
  • Black Mollies zijn sociaal, verdraagzaam en actief.
  • De vissoort komt niet in de natuur voor en is al een kweekvorm op zich.
  • De Latijnse naam is: Poecilia Sphenops.
  • Black Mollies zijn omnivoren, en een actieve algeneter.
  • Deze vissoort kweekt optimaal in een “harem”: 1 mannetje op meerdere vrouwtjes.

Tot slot een vraag aan jou!

Mooi! Nu ben jij de Molly expert, je weet nu VEEL over deze gezellige, actieve beginnersvis! Zijn we nog iets vergeten? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten

4.5/5 - (35 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

62 Reacties
  1. luc vilain zegt

    aan wat kan je zien dat een black mollie moet bevallen

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Luc. Soms zie je het niet, maar vaak zie je een dikke buik. Groetjes

  2. nemo zegt

    Ik had 2 black mollys alleen is eer 1 bijna meteen dood gegaan toen ik hem kocht hoe kan dat? ze waren niet aan het vechten, ik had toen 2 guppies 2 plaatjes en 3 neon tetras en nog 5 andere neon tetras en nog een apministrogramma ofzo geen idee hoe je dat spelt maar ja.

  3. Tonnie zegt

    Goedemiddag,

    Met Black Molly’s heb ik nou juist altijd pech; ze gaan altijd dood na een aantal weken. Nu heb ik informatie opgevraagd bij aquariumfanaten en zij zeggen nadrukkelijk dat Black Molly’s in brak water gehouden dienen te worden. Hoe kan het dat dat hier en in de Dierenspeciaalzaken niet verteld wordt? Ik vind het dan een extra akelig idee dat ik de vissen dit heb ‘aangedaan’. Vriendelijke groet, Tonnie

    1. Aquariumfans zegt

      Op zich is het bekend dat black molly’s van wat zout in het water houden. Maar er zijn ook hele volksstammen die ze op puur zoet water houden. Daar zou je wat nakweek van moeten zien te krijgen.

    2. nemo zegt

      dat had ik ook dat er 1 binnen 1 week dood ging toen ik hem had gekocht

  4. Aquariumfans zegt

    Ik denk dat Back molly’s wel 4 maanden nodig hebben om geslachtsrijp te worden. Het kan veel langer duren voordat ze volledig zijn uitgegroeid. Ik heb ze zelf nooit gehad, maar ik denk dat ik er zo wel aardig bij in de buurt zit. Succes.

  5. Wesley zegt

    Halloo,
    Ik heb 5 weken geleden black molly jonkies gehad nu is alleen mijn vraag hoelang duurt het ongeveer voorde ze helemaal volgroeid zijn? (Ongeveer) kan er online weinig over vinden

  6. Niké zegt

    Hallo,

    Ik ben er achter gekomen dat mijn black molly zwanger was en heb nu een baby molly gevonden in de aquarium. Heb hem in een bakje gedaan in het aquarium. Nu vraag ik me af wat voor voer de baby vissen nodig hebben?
    En hoe kan je duidelijk zien aan een blackmmolly of die zwanger is of niet

    1. Aquariumfans zegt

      Ja, dat moet heel duidelijk te zien zijn aan de dikke molly. In een dicht beplant aquarium kan je ze gewoon in de bak laten. Er speciaal voer in de handel voor jonge levenbarenden. Je kunt ook vlokvoer heel fijn wrijven. Voer niet teveel, zodat het water niet vervuilt.

  7. Kamyar zegt

    Zag tot mijn verbazing 2 babies, die kunnen redden door ze apart te zetten tot ze groot genoeg zijn. Maar ik was er dus eigenlijk te laat bij. De mannetjes jaagden het zwangere vrouwtje op en zogen zowat de jonkies uit haar. Zijn er signalen dat een vrouwtje hoogzwanger is? Kan ik haar dan apart zetten of eet ze dan ook haar eigen jonkies op? Het zijn inderdaad hele leuke vissen en actief.

    1. Aquariumfans zegt

      Ik neem aan een platy, molly of een gup. Deze eten over het algemeen niet hun eigen jongen op. Zelfs niet tijdens de geboorte. Dat gebeurt hoofdzakelijk in geval van stress, meestal in geval van overbevolking. In de meeste gevallen is het ’t beste om de zwangere vrouw gewoon in het aquarium te laten. Apart zetten geeft vaak zoveel extra stress dat het dier daaraan kan overlijden. Meestal blijven er in een goed beplant aquarium voldoende jongen over om er binnenkort toch teveel van te hebben.

  8. Pascal zegt

    Goede avond,

    Ik heb een behoorlijk dikke Black Molly.

    Hoe kan je zien of ze zwanger is of gewoon dik.

    1. Aquariumfans zegt

      Meestal weet je zelf wel of je (te)veel voert. De aanwezigheid van mannetjes is een indicatie dat het waarschijnlijk wel om zwangerschap gaat. Rustig afwachten. De natuur gaat ook in een aquarium z’n gang wel.

  9. Anton zegt

    Hallo, ik heb een zwangere black lolly, nu heb ik heel veel gelezen, maar hoe krijg ik de jongen in de kweekbak? Of moet moeder er ook bij, dat is mij onduidelijk, denk het niet aangezien de grootte van de kweekbak, maar ben erg nieuwsgierig nu?

    1. Aquariumfans zegt

      Het beste is om de moeder gewoon in het aquarium te laten en de jongen daar te laten opgroeien. Er blijven er over het algemeen altijd voldoende over en je hebt er gauw teveel. Wil je dat niet dan moet je de moeder in de kweekbak laten bevallen en daarna verwijderen. Ze heeft geen enkele band met de jongen en daarna ook geen toegevoegde waarde. Nogmaals gewoon in de bak laten blijft altijd het beste, tenzij er dusdanige rovers zijn dat de jongen echt geen kans hebben. groetjes!

  10. Sarah zegt

    Goede avond,

    Ik heb een vraagje sinds twee dagen is mijn zilver Molly dikker geworden, dus we denken dat ze zwanger is. Nu heeft ze sinds gisteren iets dat uit haar komt hangen( onder de staart) ,we dachten dat ze aan het bevallen was maar zien geen baby’s. Ze zwemt en eet zoals normaal. Zouden jullie weten wat dit zou kunnen zijn. Ik heb een foto maar kan deze niet plaatsen. Alvast bedankt

    1. Aquariumfans zegt

      Mogelijk is dat wat u ziet gewoon vissenpoep. Dat laat ze vanzelf weer los. Baby’s worden een voor een ook als het ware ‘uitgepoept’. Gewoon nog even geduld hebben. Misschien zijn ze inmiddels al geboren. Zolang de vis gezond gedrag vertoont zou ik me maar geen zorgen maken.

  11. Jacintha zegt

    goedemorgen,
    Ik heb een vraagje. ik heb een 54 liter bak met daarin (door een aantal omstandigheden zo gekomen) een redelijk aparte verzameling vissen. Er zitten 5 pandapantsermeervallen in, 4 roodneuszalmen, 1 zilveren molly en 1 dalmatiër molly. Ik had ook een black molly maar die is helaas dood gegaan. zij heeft nog wel 2 baby’s achtergelaten. de dalmatiër molly zit eigenlijk constant de zilveren molly achterna. ik zou dan denken dat de oplossing is om er nog een molly bij te zetten als afleiding, maar ik heb het idee dat ik nu al een beetje teveel vissen er in heb zitten? en ik wil ook zeker geen kleine visjes er meer bij! heeft iemand voor mij een idee wat ik hier het beste mee kan doen? en heb ik veel te veel vissen of kan het nog net?
    ik hoor het graag! alvast bedankt, hartelijke groeten Jacintha

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Jacintha, en iedereen die dit leest. Het noemen van het aantal liters geeft een indicatie, maar het noemen van de juiste afmetingen van het aquarium geeft een veel beter beeld van de bak. Bij 54 liter denk ik aan circa 60x30x30 en dan kan het aantal vissen dat je noemt nog wel redelijk. Ik ben altijd een tegenstander van overbevolking en ook van zogenaamde “postzegelverzamelingen”, allerlei soorten in kleine aantallen door elkaar. In jouw geval heb je wat bodemzwemmers, wat middenzwemmers en wat levendbarenden die door de hele bal zwerven. Mollymannen, maar ook gupmannen en ook platymannen kunnen het de vrouwtjes en ook mannen van hun soort best lastig maken. Beter is altijd 1 man en 2 of meerdere vrouwen, tenzij je een hele grote bak hebt en dan bedoel ik zo’n anderhalve meter en groter. Het aantal vissen dat je hebt kan wat mij betreft nog wel. Groetjes

      1. Jacintha zegt

        Dankjewel voor je reactie ik ben blij met het antwoord dat betekent dat ik op de goede weg ben
        Je hebt prima ‘gegokt’ wat betreft de afmetingen 😉
        Ik wacht nu rustig af tot de baby molly groter wordt die mag er dan ook nog in blijven.
        fijn weekend!
        hartelijke groet,
        Jacintha

  12. Naomi zegt

    Hallo ik heb een 20 liter bak
    Er zaten 2 Black Molly’s in en 1 zwaartedrager.
    Inmiddels heb ik nog maar 1 black Molly en 1 zwaartedrager.

    De black Molly die dood is kwam allemaal witte slijmerige troep uit zijn zijkant.

    En de 2 dodo baby black Molly’s die algwn gewoon op de bodem van. Het kweek bakje en hebben zich ook niet raar. Gedragen of iets.

    Ook heb ik een kweek bakje er in hangen met daarin inmiddels van de 6 nog 4 baby black Molly’s Nu ongeveer 6 weken oud.

    Zelf heb ik aleen maar mannetjes.
    Nu. Is mijn vraag kan ik al zien wat de kleintjes worden en kunnen ze er alle 4 bij in.?

    1. Aquariumfans zegt

      20 liter is maar een heel klein bakje. Met een kweekbakje erin blijft er niet veel over. Je zult pas wanneer de vissen minstens een centimeter groot zijn kunnen zien wat mannen en vrouwen zijn. Soms zelfs nog wel wat later. Over het algemeen zijn levendbarenden geen kannibalen en eten ze hun jongen dus niet op. In een te kleine ruimte kunnen ze dat als gevolg van stress soms toch doen. Dat zal je dus moeten ervaren. Ik zou sowieso het kweekbakje eruit halen en de jongen gewoon bij de ouders geboren laten worden. Succes.

  13. Maddie zegt

    Hey
    Ik heb een aquarim van 40 liter kunnen black mollies daar in en zo ja hoeveel?
    Ik twijfel heel erg wat voor soort vissen erbij kunnen ik heb net pas een 40 liter aquarium maar ik wil dus niet al te kleine vissen en black mollies lijken mij het beste

    1. Aquariumfans zegt

      40 liter is niet veel, maar een tweetal koppels Black mollies zou moeten kunnen. Zorg wel dat je tijdig de groot geworden jongen verwijdert. Groetjes en succes!

  14. Mollytje zegt

    Kun je het geslacht direct herkennen wanneer ze geboren zijn?

    1. Aquariumfans zegt

      Nee, helaas, daar zijn ze dan nog veel te klein voor. Duurt wel een maand of drie minstens. Groetjes

  15. glenn zegt

    Hey goedemiddag ik vroeg me af vanaf welke leeftijd blackmollys kunnen baren

    1. Aquariumfans zegt

      Levendbarenden kunnen vaak al vrij jong zelf weer baren. Vaak al binnen een jaar.

  16. Roosenboom Linda zegt

    Ik heb een zilveren Molly paar, het vrouwtje zit zo dik dat ze ieder moment kan openspringen, ik heb ze in een kweekbak geplaatst sinds gisteren. Zou ze zwanger zijn, zo ja, hoe lang hou ik ze in de kweekbak apart.
    Ik heb nog maar mijn vissen sinds augustus, alle raad is welkom.

    1. Aquariumfans zegt

      Het apart zetten is in veel gevallen geen goed idee. Het levert de vissen stress op waardoor het werpen van de jongen wordt uitgesteld, vaak met negatieve gevolgen. Beter is de zwangere vrouwen in de bak te laten en de jongen later uit de bak te vangen en apart groot te brengen. Wel goed in de gaten houden natuurlijk.

  17. Helen zegt

    Hoe oud kunnen ze worden?

    1. Aquariumfans zegt

      Ik denk dat Black Molly’s gauw 6-10 jaar kunnen worden.

  18. Frenk zegt

    Hallo,
    Sinds een week hebben wij in ons 240 liter aquarium 4 dalmatier molly’s toegevoegd. Ik lees dat het echt sociale vissen zijn tegenover anderen maar ik denk dat die van ons geen goede opvoeding hebben gehad. Ze zitten continu achter onze dwerg gourami’s aan en laten ze niet met rust. Ze zorgen voor veel onrust in de bak. Wat kan ik hieraan doen?

    Groet Frenk

    1. Aquariumfans zegt

      Daar kan je weinig tegen doen. Vissen kunnen individueel sterk verschillen. Kijk het een tijdje aan en als het niet beter gaat zul je keuzes moeten maken. Soms kan het helpen wat meer hoge beplanting extra aan te bieden waardoor de lastpakken wat meer moeite moeten doen om de slachtoffers te vinden en de slachtoffers meer schuilgelegenheid hebben. Sterkte ermee.

  19. M zegt

    Wij hebben een zieke blach molly want hij is niet meer zo actief en hij ziet eruit alsof het een bolletje wol is heel zijn schubben staan zowat los van zijn huid. Wat kan ik daar aan doen. Hij zit momenteel apart

    1. Aquariumfans zegt

      Klinkt niet goed. Klinkt alsof hij last heeft van ernstige schimmel. Toevoegen van een beetje zeezout kan helpen en anders een ontsmettingsmiddel zoals Ichtocel. Goed de gebruiksaanwijzing volgen.

  20. Koos zegt

    De Black Molly wordt vaak als beginnersvis genoemd. Maar het probleem met de Molly is de waterwaarde, die moet eigenlijk GH 16 zijn. Standaard ons water rond de 8, dus zou je iets moeten doen aan je water. En dan hebben ze liever ook nog brak water…

    Maar dan kom je bij “probleem” twee, het overgrote deel van de aquariumvissen hebben liever een GH van 8, of soms lager. Het is dus lastig om andere vissen te vinden, Tetra’s en zo vallen al af…

    Kortom, ik vind ze prachtig, maar het is wel een vis met specifieke wensen.

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Koos, wat een goede toevoeging. Vaak word de Black Molly gebruikt omdat je daarvoor je aquarium niet heel schoon hoeft te houden. Dit is helaas niet helemaal waar. Ze knabbelen wat algen weg, dat klopt. Maar daarmee is het wel gezegd. Dit is toch vaak het gedeelte waar de aquarianen tegen aan lopen. Dus alleen black molly en een beetje schoonmaken af en toe. Dat zal niet voldoende zijn. En als er andere vissen bijzitten, die willen vaak wel lekker schoon water!

  21. Gert zegt

    hallo, ik heb een klein aquarium met een aantal guppies en platys, nu wil ik graag een grotere bak plaatsen waarin ik ook een paar black mollys wil doen. Alleen ik heb een zgn. koud-waterbak, dwz, water op kamertemperatuur en ik weet niet of black mollys daarin kunnen blijven leven?

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Gert. Een black molly vindt een aquarium op kamertemperatuur veel te koud. Ze leven het liefst in water van 22 tot 28 graden. Dit is een flink verschil met water op kamertemperatuur. Vanwege ziekte is het ook niet aan te raden om een black molly onder deze temperaturen te houden.

  22. Visje zegt

    Beste,

    Mijn vriend en ik hebben pas een aquarium en hebben er 2 dagen geleden de eerste visjes in gezet, waaronder een paartje gold Molly’s. Vandaag hebben we plots 9 kleintjes; 2 gele en 7 grijzige. Ik vroeg me af of de kleur iets zegt over het geslacht of worden dit 2 gold Molly’s en 7 black Molly’s? De 2 gele verstoppen zich overigens tussen de plantjes en de grijzige zwemmen vrolijk mee in de school kardinaal tetra’s. Is dat normaal?
    Kan ik de kleintjes fijngemalen vlokvoer geven?

    Alvast bedankt, groetjes

  23. evelien zegt

    hoi een van mijn black molly,s ligt sinds een tijdje als een halve maan in het water zij ademt nog wel
    en zwemt ook verder wel had het al eens apart gedaan dit vond hij niet prettig dus gelijk weer in aquarium terug gedaan verder zie ik niets wat kan dit zijn de rest is supergezond

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Evelien. Soms krijgen ze dat, een vergroeiing vanzelf, of als reactie op iets wat je in het aquarium stopt zoals bijvoorbeeld medicijnen. Helaas valt daar verder niets aan te doen. Groetjes

  24. mark zegt

    Hallo allemaal,
    Ik heb een vraag:
    Ik heb al jaren een bak van 110 liter,
    hierin leeft ook een harem black molly’s, het is tot op heden nog niet gelukt deze voort te laten planten.
    ondanks de vele kweek tips die ik gehad heb.
    De water waarden zijn stabiel en optimaal voor de kweek.
    Zou het kunnen liggen aan de andere vissen?
    Er zwemmen ook kardinaal en neon tetra in en cherry barbelen.

    Ik hoor het graag.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Mark,
      Dat is jammer zeg! Ik wil graag even het volgende bij je checken:
      – Watertemperatuur: 18-28°C?
      – pH; 7,5-8?
      – GH: 16-20?
      – Zwak tot matig stromend water?
      – Veel snelgroeiende planten en drijfplanten?
      – Eventueel wat zout toegevoegd?
      – Zijn ze schimmelvrij?
      Hopelijk kan je iets met dit lijstje en anders zouden wij het eerlijk gezegd ook niet weten. Het lijkt ons niet waarschijnlijk dat dit iets met de overige bewoners te maken heeft. Succes!

  25. Nathalie zegt

    De kinderen krijgen voor hun kerst een eerste aquarium. We gaan een 40 l aquarium kopen met levende planten in. We zijn nu nog opzoekingswerk aan het doen, maar overwegen om molly’s te nemen. Maar hoeveel visjes kunnen er in een 40l aquarium? Ik maak me ook wat zorgen om het kweekgedrag want waar ga je naartoe met al die kleine visjes? Ik hoop dat de verkoopster dus duidelijk het onderscheid kan zien tussen mannetjes en vrouwtjes.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Nathalie,
      Wat een leuke verrassing zeg! In een 40 liter aquarium kunnen 5 tot 7 vissen. Mocht je onverhoopt toch met kleine visjes opgescheept zitten straks, dan kun je ze gratis aanbieden op bijvoorbeeld marktplaats of facebook. Er is altijd wel ergens animo voor. Niet alleen om ze zelf te houden, maar als je ze vroeg genoeg uitschept, kunnen ze – beetje cru misschien – ook als voer dienen 😉 Veel plezier alsvast!

  26. Vismannn zegt

    Hoi, kan een dalmatier molly en een black molly een koppel worden.
    Alvast bedankt!!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Vismannn,
      Ja, dat kan! Veel succes! 🙂

  27. Daisy zegt

    Goedendag,
    Wij begonnen in mei dit jaar met 3 mannen 2 vrouwtjes (zou andersom moeten wezen maar verkoopster had niet goed gekeken) inmiddels hebben we nu al een 4e keer babies gekregen en zitten nu rond de 30! Black Mollies. Elke maand hebben we wel een nieuwe worp. Nu vroegen wij ons af vanaf welke leeftijd je het geslacht kun zien bij de kleintjes. We hebben wel gelezen dat ze pas met 6maanden geslachtsrijp zijn. (Gelukkig)

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Daisy,
      Wat leuk dat je molly’s het zo goed doen bij jullie! Ik kan je niet vertellen vanaf welke leeftijd het zeker te zien is of het om een mannetje of vrouwtje gaat. Wil je het zeker weten, dan kun je het beste wachten tot ze volgroeid zijn: dat is met zo’n 6 cm. Succes!

  28. Surkyn zegt

    Bedankt voor het atvies ivm met mijn algen op de witte stenen . Hebben er ondertussen al andere stenen in gelegt zwarte ziet er ook beter uit .

    1. Aquariumfans zegt

      Hoihoi! Geen enkel probleem. Slim om je stenen te vervangen. Wit is mooi, maar soms is zwart mooier. In mijn geval: ik heb zwart grind omdat daar de kleur van mijn vuurgarnalen beter naar voren komen. Mocht er nog iets zijn, laat het me weten. groet

  29. Caro zegt

    Mijn black molly heeft sinds vanmorgen waarschijnlijk een verzakking. Hoe komt dit en hoe verhelp ik dit?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Caro! Wat bedoel je precies met een verzakking? Kun je wat meer informatie geven? Dank je!

      1. Caro zegt

        Een prolaps en het wordt steeds erger. Ik heb gegoogled en het schijnt te kunnen gebeuren na diverse bevallingen. Ik kan alleen niet vinden of het nog beter kan worden.

        1. Aquariumfans zegt

          Hola! Een Prolaps klinkt niet goed. Ik heb het eens eerder gezien en die vis heeft het niet gehaald helaas. Hopen dus dat het iets anders of iets tijdelijks is! Laat het ons weten. Groetjes!

          1. Caro zegt

            Mijn man kon het niet langer aanzien en heeft haar uit haar lijden verlost vanmiddag.

          2. Aquariumfans zegt

            Hoihoi! Wat vervelend zeg… Ik hoop dat het niet meer voorkomt! En dat er nog veel Black Molly babies komen 🙂

  30. Surkyn zegt

    Vraag.
    Wij hebben een kleine aqaurium en het probleem is dat wij witte stenen in de aqaurium hebben en die worden altijd groen . Ook hebben wij bodemreinigers en ruitenwassers gebruiken ook product tegen algen en toch worden de stenen altijd groen en de vensters blijven schoon .Wat kunnen wij daar aan doen ??

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Surkyn,

      Dank je wel voor je reactie! Groen aangeslagen bodembedekking (door alg vorming) in je aquarium is inderdaad een herkenbaar probleem. Deze blog gaat alleen over black mollies. De blogt over “Aquarium schoonmaken” kan je hopelijk verder helpen. Daar kun je ook het beste een reactie achter laten. Het schoonmaken van de witte stenen gaat sowieso het beste door ze in kokend water te leggen. Algen aanslag op witte stenen krijg je op den duur altijd. Alleen soms sneller dan anders. Dat komt doordat de balans in je water niet goed is.

      Helpt dit je een beetje op weg?

      Groet,
      Aquariumfans

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.