Javamos, een briljante plant voor in je aquarium!
Javamos: deze Aziatische mossoort is vaak het geheim achter de meest oogstrelende aquaria. Ben je ook jaloers op die aquariums met een prachtig nagebootst natuurlandschap? Grote kans dat Javamos veelvuldig gebruikt is op kienhout en stenen. Het is de perfecte basis voor Aquascaping. Wil jij creatief aan de slag met je aquarium? Als je geduld en tijd hebt creëer jij met Javamos een jaloersmakende aquarium jungle. We vertellen je in deze blog hoe je Javamos kunt vastzetten, kweken, snoeien en nog veel meer.
Groeit je Javamos niet? Grote kans dat je verkeerde of onvoldoende plantenvoeding gebruikt. Zelf ben ik fan van deze twee wekelijkse bemesting. De planten groeien als kool! Groeit je Javamos te snel (ja dat heb ik)? Om het mos weer groeiruimte te geven gebruik ik een subtiel schaartje om het Javamos uit te dunnen. Zelf ben ik tevreden over deze plantenschaar.
Goed, eerst een praktisch overzicht, zodat je direct de juiste informatie vindt als je een (creatieve) bui met Javamos hebt. Welke informatie kun je in deze blog vinden?
- Javamos als schuilplek voor garnalen en visjes
- Creatieve ideeën? Javamos is de perfecte decoratie tool
- Javamos bevestigen op achterwand
- Hoe bevestig je Javamos op steen en hout?
- Javamos op de juiste manier verzorgen, hoe dan?
- Het snoeien van Javamos is een serieuze zaak
- Javamos kweken zonder groene vingers
- Waar kun je Javamos kopen?
Javamos, in het Latijns: Vesicularia dubyana, is niet alleen de meest decoratieve mossoort. De fijne structuur van deze watermos is ook functioneel voor de kleine bewoners van een aquarium. Javamos gebruiken en bevestigen op een achterwand en aquariumdecoratie lijkt simpel, maar is een precisie werkje.
Javamos, de ideale (schuil)plek voor kleine aquariumbewoners
First things first, de grootste fans van Javamos zijn garnalen en andere kleine aquariumbewoners. Het zachte, dichte watermos zorgt voor een fijne schuilplek en de juiste beschutting in een leefomgeving voor de ‘aquarium kleintjes’.
Javamos is dan ook uiterst geschikt bij de inrichting van een aquarium voor slakken, garnalen, vuurgarnalen en jonge vissen.
In de “paartijd” is deze mos voor vissen een fijne plek om eitjes af te zetten. De jonge visjes kunnen tussen Javamos beschut en beschermd tegen grotere vissen hun aquarium leven starten.
Tot slot wordt Javamos ook tijdens de maaltijd gebruikt door mini visjes en garnaaltjes. Kleine aquarium bewoners eten neergedaalde voedselresten en algen van de mos takjes af. Met andere woorden, Javamos kopen is vaak een goede investering.
Met dat in ons achterhoofd, we vertelden eerder al dat Javamos gebruikt wordt bij aquascaping en aquariumdecoratie. Hoe creatief kun je zijn? Lees verder en we maken jou een Javamos-fan.
Javamos als creatieve basis voor aquascaping
Sommige aquariumhouders worden -oké in ieder geval door ons- gezien als kunstenaars, omdat ze de mooiste visueel aantrekkelijke aquaria kunnen creëren. De meest vindingrijke aquariumhouders gebruiken Javamos veelvuldig op hout om bomen na te bootsen.
Met Javamos is het mogelijk om een natuurlijke, jungle-achtige aquarium omgeving te ontwerpen. Maar, hoe doe je dit? Verderop in deze blog leggen we uit hoe Javamos bevestigd kan worden op steen, hout en een achterwand. Ter inspiratie eerst een aantal creatieve aquarium ideeën die we je niet kunnen onthouden.
- Naar een oase van groen kijken. Een natuurlijk ogend aquarium maak je door het ontwerpen van een groene omgeving : bevestig Javamos op de aquarium bodem of je achterwand en voilà, de basis is gelegd. Een how-to over het creëren van een bodem of achterwand met Javamos vind je in deze video.
- Met Javamos bomen een jungle creëren. Bomen maak je van hout in diverse maten. Bevestig Javamos aan de toppen en voilà: een “jungle aquarium” in eigen woonkamer! In deze video krijg je stap voor stap hulp bij het maken van bomen met deze mos.
- Diversiteit en diepte door het toevoegen van rotsen. Javamos bevestigt op stenen zorgt voor een mysterieus en divers landschap in het aquarium. How to? Een van de manieren om Javamos te bevestigen op stenen zie je terug in deze video.
In een natuurlijke omgeving groeit Javamos op rotsen en verticale stenen muren. Wil je een natuurlijke omgeving nabootsen? Het bevestigen van Javamos op steen of hout kan lastig zijn, maar met een beetje geduld lukt het iedereen.
Javamos bevestigen op achterwand
Het bevestigen van Javamos op een achterwand is in drie makkelijke stappen gebeurd. Het enige wat het vraagt is een klein beetje tijd en geduld.
Stap 1: koop staaldraad of iets vergelijkbaars met een diameter van +/- 0,5 mm. Als je wil dat het draad onzichtbaar blijft raden we de kleur groen aan. Een alternatief voor staaldraad is een paperclip of ander buigzaam sterk draad.
Stap 2: knip het staaldraad in kleine stukjes (+/-3 cm) en buig het draad in kleine boogjes, ook wel krammen genoemd.
Stap 3: verdeel het mos over de achterwand en prik de gecreëerde krammen gelijkmatig in de aquarium achterwand. Om het mos goed vast te zetten raden we aan om +/- 10 – 15 centimeter tussen de krammen te houden.
Javamos op kienhout of steen bevestigen
Javamos bevestigen op (kien)hout of steen werkt ongeveer hetzelfde en is voor iedereen goed te doen. Hoe bevestig je het mos goed zodat het ook ruimte heeft om te groeien?
Stap 1: koop nylon visdraad of iets vergelijkbaars. Een elastiekje gebruiken wordt vaak als tip gegeven, maar raden wij af omdat weekmakers (een stofje wat het elastiek ‘elastisch’ maakt) kunnen vrij komen die op lange termijn schadelijk zijn voor je vissen. Een bijkomend voordeel van nylon visdraad: het is kleurloos en hierdoor onzichtbaar.
Stap 2: breng het Javamos in ‘model’, haal de plukjes uit elkaar en schik ze op de manier dat je ze op het hout of steen bevestigd wil hebben.
Stap 3: bind het mos met kleine knoopjes vast aan de steen of het kienhout. Knip overtollig draad af. Het mos groeit na verloop van tijd over de draadjes heen en hecht zich vanzelf vast aan hout.
Zoals we net vertelden groeit Javamos na een tijdje over draadjes waarmee je het mos hebt bevestigd heen. Maar, als je wil dat het mos goed groeit, is een goede verzorging gewenst.
Javamos verzorgen, een koud kunstje
Goed nieuws! Javamos is een van de makkelijkste aquariumplanten/mos soorten om te verzorgen. De verzorging is daarentegen een van de belangrijkste aandachtspunten. We vertellen je waarom.
Etensresten en zwevend vuil komen terecht op de kleine Javamos takjes. Algen, zoals draadalg, krijgen zo de kans om zich te ontwikkelen. Om te voorkomen dat vuil zich ophoopt is het goed om tijdens het schoonmaken van het aquarium ook Javamos mee te nemen. Dit kan door het mos eenvoudig onder een zachte kraan te houden.
Onderdeel van de verzorging is het creëren van de optimale omstandigheden, zodat het mos goed kan groeien. Heb je de volgende zaken afgevinkt? Dan heb je de juiste basis gelegd.
- Temperatuur aquariumwater: 20 – 26 graden is optimaal.
- Verlichting: weinig, Javamos kan groeien bij een sterk en een minder sterk verlicht aquarium. Voor een gezond aquarium raden we ongeveer 8 licht uren aan.
- PH waarde: tussen de 6 en 8 is de perfecte zuurgraad.
- Voeding: Javamos haalt haar voeding zelf uit het aquariumwater.
- Extra voeding: als je aquariumwater goed is, is extra voeding of CO2 toevoer niet noodzakelijk om Javamos te laten groeien.
Heb je last van Javamos dat ondanks deze omstandigheden niet goed groeit? Dan is vaak snoeien de oplossing.
Javamos groeit niet? Snoeien is vaak de oplossing
Hiervoor vertelden we dat het belangrijk is om Javamos goed te verzorgen. Dit voorkomt dat Javamos niet of niet goed groeit. Onderdeel van een goede verzorging is het regelmatig snoeien van het mos. Dit is noodzakelijk omdat dit mos zichzelf ‘verstikt’ bij een te sterke uitgroei.
Snoeien betekent het uitdunnen van het meest ‘dicht beboste’ stukje mos. Snoeien kan gemakkelijk met een schaar als je het netjes wil doen. Een andere manier is het plukken of ‘uit elkaar trekken’ van kleine bosjes mos.
Groene vingers of geen groene vingers, Javamos kweken kan jij ook
Heb je geduld, ben je erachter gekomen dat je werken met Javamos leuk vindt en ‘you want some more’? Javamos hoef je niet perse te kopen, je kunt het goed zelf kweken. Het beste nieuws: daar hoef je niet veel voor te doen behalve het creëren van de juiste omstandigheden, de natuur doet de rest.
Zorg voor de volgende omstandigheden als je Javamos wilt kweken:
- Niet teveel vissen. Vissen zorgen voor afvalstoffen die op Javamos terecht komen. Bij teveel vuil ‘verstikt’ het mos, waardoor het niet goed groeit.
- Algeneters toevoegen. Een paar algeneters zoals Vuurgarnalen en Black Molly’s aan het aquarium toevoegen helpt mee om algen geen kans te laten krijgen bij Javamos.
- Lichte stroming. Javamos groeit het beste bij een lichte stroming van het aquariumwater.
- Gemiddelde – veel belichting. Een aquarium met een gemiddelde tot veel belichting van 8-10 uur biedt voldoende lichtbasis voor de kweek.
- Regelmatig snoeien. We vertelden eerder dat snoeien belangrijk is bij Javamos om te voorkomen dat het mos ‘verstikt’. De mos moet luchtig ogen.
- Hoge luchtvochtigheid. Javamos groeit zowel onder als aan het wateroppervlak. Voldoende vocht is belangrijk. Houd Javamos als het (nog) niet onder water staat vochtig met een plantenspuit.
- Schoon water. Schoon water door middel van regelmatige waterverversing (in delen, 25% per keer) stimuleert de groei.
- Bodemmateriaal om te hechten. Javamos hecht goed vast op bodemmateriaal zoals kienhout en steen. Bodemmateriaal zorgt voor een goede groeibasis.
Ben je enthousiast geworden en heb je geen zin om Javamos te kweken? Natuurlijk kun je Javamos ook kopen in de winkel of een online aquarium webshop.
Javamos kopen is gemakkelijk
Tegenwoordig kun je Javamos online kopen in diverse online aquarium webshops of op marktplaats. Wil je zeker weten dat je een mooi groen stuk mos in je aquarium krijgt? Ga dan altijd langs bij een aquarium speciaalzaak, daar kun je ook direct terecht voor meer vragen. Javamos kopen is door de robuustheid van de mos een koud kunstje.
Hebben we je geholpen met de juiste informatie? Tot slot zijn we benieuwd naar jouw mening en ervaringen.
Tot slot, een vraag aan jou!
Natuurlijk zijn we heel benieuwd naar jullie creaties met Javamos. Heb je meer vragen? We horen het heel graag als reactie onder deze blog.
Kun je het javamos ook op het hout lijmen??
HoI Leo! Dat kan zeker, maar beter is met een draadje om het hout wikkelen zodat het zich goed kan hechten. Groetjes!
Ik zou geen paperclips of staaldraad gebruiken omdat dit gaat roesten wat niet goed is voor uw vissen.
Ik ben sinds een half jaar bevlogen van een aquarium. En ook in mijn bakje groeit javamos. Echter…. daar groeit ook een ander soort (mos?) plantje doorheen. Het heeft een andere structuur van vertakking en is lichter kleur. Daarbij komen er zo nu en dan stukjes spontaan los uit het javamos.
Kan niet vinden wat voor plantje het is.
Dat kan ik zo op de gok ook niet vertellen, daar heb ik een foto voor nodig. Maar het zou heel goed Riccia kunnen zijn, het zogenaamde watervorkje. Kan op zich geen kwaad, maar kan wel hinderlijk zijn.
Bedankt voor de reactie. Ik heb de Riccia even op internet opgezocht. En……… inderdaad; dat is het. Nu nog een manier vinden om het voorgoed te verwijderen. Waarschijnlijk een kwestie van een lange adem en regelmatig verwijderen.
Weet iemand of je dit ook bij de intratuin kan kopen
Hoi Pim, hangt volgens mij ook van de grootte van de winkel af. Gewoon maar proberen zou ik zeggen 😉 Groetjes!