Sluierstaart, de sierlijke goudvissen voor je aquarium!

Sluierstaarten zijn populaire goudvissen. Ze zijn het meest geliefd vanwege de diversiteit aan kleuren en vormen binnen haar soort, zoals de zwarte sluierstaart of een sluiterstaart vis met panda-print. Een sluierstaart is een sierlijke, koud water beginnersvis die de tijd neemt om van A naar B te zwemmen. De trage sluierstaarten zijn de mini diva’s van je aquarium. Naast haar imposante uiterlijk vraagt ze namelijk je aandacht voor haar verzorging. We zetten de belangrijkste zaken overzichtelijk voor je op een rijtje. Mis je iets? Laat dan je vraag achter als reactie, onderaan deze blog. Lees ook eens onze blog over de vissenkom voor meer nuttige informatie.

Wist je dat Sluierstaarten ouder dan 15 jaar behoren te worden? Ouder dan een hond, een echt huisdier dus. Voeding is daarvoor fundamenteel. Zelf gebruik ik alleen speciaal goudvissen voer. Boordevol goede vitaminen en bouwstoffen. Heeft je goudvis een dikke buik? Dan is er waarschijnlijk sprake van buikzucht, handel snel en check Trichosal. Tot slot, door de vele waterwisselingen is het nodig om een goede vissenkom waterbehandelaar te gebruiken. Meer heb je niet nodig.

Wat gaan we in deze blog behandelen? Een korte samenvatting:Sluierstaarten hebben naast mooie kleuren ook prachtige vinnen.

Wat zijn de eisen voor een Sluierstaart aquarium?

Het belangrijkste eerst. Sluierstaarten hebben ruimte nodig om te groeien en te zwemmen. Ze kunnen tot 20 centimeter groot worden dus de grootte van het Sluierstaart aquarium is belangrijk. Daarnaast zijn er nog wat andere voorwaarden waaraan je moet voldoen. Deze voorwaarden helpen de leefomgeving van je Sluierstaart te verbeteren:

  • Grootte aquarium: ongeveer 50 liter per Sluierstaart. Start met een aquarium vanaf +/-60 liter. Neem hier ook als het kan wat marge in, de bodembedekking en aquariumplanten nemen ook ruimte in (+/- 50 liter van een aquarium van 250 liter). Koop je vier of vijf Sluierstaarten dan is het beste om ze in een aquarium van 200 – 250 liter te plaatsen om de Sluierstaarten hun maximale groeiruimte te geven.
  • Temperatuur: tussen de 12 en 24 graden is ideaal. Sluierstaarten kunnen ook in kouder water overleven maar het water moet op kamertemperatuur blijven om Sluierstaarten actief te houden. Vijvers zijn daarom niet enorm geschikt voor deze goudvis, alleen wanneer het buiten warmer is.
  • Samen: Sluierstaarten leven heel graag samen in een groepje. Het zijn geen dieren die je alleen kunt houden. Houd hier daarom rekening mee met de grootte van je aquarium.

Aan de inrichting stelt de Sluierstaart ook wat eisen. We hebben een checklist gemaakt voor als je je Sluierstaart aquarium gaat inrichten.

Hoe kan ik mijn Sluierstaart aquarium goed inrichten?

  • Aquarium filter: gebruik een filter die in ieder geval 2 keer per uur het water van je aquarium filtert. Wil je weten welke filter bij jouw aquarium past? We schreven eerder een blog over aquarium filter.
  • Bodembedekking: zand is het fijnste voor je Sluierstaarten, omdat ze daar lekker in kunnen woelen. Zand is wel minder onderhoudsvriendelijk dan grint, omdat zand verstuift en mengt in het water wanneer vissen er in woelen. Grint werkt ook goed als bodembedekking, maar kies dan heel fijn, afgerond grint. Grof grint heeft vaak scherpe randjes die de Sluierstaarten kan verwonden.
  • Aquariumplanten: het is voor de Sluierstaarten fijn als ze beschutting hebben in de vorm van aquariumplanten aan de zijkant van het aquarium. Denk hierbij aan Waterpest of Cabomba. Het midden van je aquarium mag je vrij houden, Sluierstaarten vinden het fijn om daar ‘vrij’ rond te zwemmen.

Sluierstaarten leven graag samen in een aquarium. Ze zwemmen graag in groepjes. Het diva gedrag van de Sluierstaart is dus niet terug te zien in haar sociale eigenschappen. Al kan dan weer niet iedereen bij haar in het aquarium terecht…

Kan een Sluierstaart samen met andere vissen?

Een Sluierstaart kun je beter niet samen zetten met actieve zoetwater aquariumvissen. Een Sluierstaartvis is traag en ze houdt ook van trage mede aquariumbewoners. Andere goudvissen kun je beter in een andere bak zetten. Deze andere goudvissen zijn vaak sneller dan Sluierstaarten en daarmee ook sneller bij het eten. Hierdoor krijgen ze niet altijd voldoende voer binnen. Sluierstaarten zwemmen ook het liefst samen met hun eigen soort, dus andere Sluierstaarten.

Leeuwenkop is de gezette versie van de Sluierstaarten. Dit is een zeer rustige zwemmer
Leeuwenkop
Een andere soort sluierstaart is de Telescoopoog. De ogen staan aan de zijkant met dikke rondingen aan zijn kop.
Telescoopoog
Sluierstaarten zijn meerdere soorten van, de Hemelkijker is daar één van. De ogen kijken naar de hemel
Hemelkijker

Een andere uitdaging is om andere aquariumbewoners te vinden die bij dezelfde watertemperatuur en waterwaarden als de Sluierstaart goed overleven. We hebben een paar suggesties voor aquariumbewoners die goed samen gaan met Sluierstaarten:

1. Appelslakken: deze slakken kunnen warmer water aan, maar gedijen goed bij water rond de 20 graden. Dit is zowel voor de Appelslak als de Sluierstaart een goede temperatuur. We schreven eerder een leuk blog over de Appelslak, als je daar meer over wilt weten.

2. Andere soorten Sluierstaart Goudvissen, zie daarvoor het hoofdstuk “Sluierstaart soorten”.

Heb jij goede ervaringen met andere aquariumvissen die samengaan met Sluierstaarten? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten in de reacties onder deze blog.

Feitje: Sluierstaarten zijn minder geschikt voor een vijver dan andere Goudvissen. Sluierstaarten kunnen namelijk minder goed tegen kouder water. Ze kunnen dus, vooral in de winter, niet overwinteren in een vijver.

Sluierstaarten zie je in diverse vormen en patronen. Wist je dat er zelfs een Sluierstaart met Panda patroon bestaat? Vanwege het vele doorkweken van de Sluierstaarten kan na elke kweek weer een iets andere variant ontstaan. We behandelen de meest voorkomende Sluierstaart vissen én de exotische varianten.

Sluierstaarten soorten : een overzicht

De meest voorkomende Sluierstaart heeft vooral oranje als hoofdkleur, en heeft het meeste weg van een normale Goudvis. Vanwege diverse kruisingen zijn er uiteenlopende soorten Sluierstaarten. Hieronder vertellen we je kort over een aantal soorten veel voorkomende Sluierstaarten en welke het meest exotisch zijn.

Variant grootte temperatuur Belangrijkste kenmerk Weetjes
Leeuwenkop Tot 30 cm 15-23 graden een rode verdikking op zijn kop bijnaam: red cape
Blaasoog Tot 15 cm 15-20 graden twee met vocht gevulde blazen onder zijn ogen ogen beschadigen snel, let op met scherpe randjes in je aquarium
Telescoopoog Tot 35 cm 15-20 graden twee grote, uitpuilende ogen Zien minder goed, daarom voedsel idealiter op één plek in het aquarium geven.
Zwarte Sluierstaart Tot 35 cm 15-20 graden de zwarte variant van de Telescoop oog Sluierstaart Zien minder goed, daarom voedsel idealiter op één plek in het aquarium geven.
Buffelrug Tot 25 cm 15-23 graden geen rugvin Groeit langzaam.
Hemelkijker Tot 25 cm 15-20 graden langer lichaam, uitpuilende ogen naar boven gericht Naarmate ze ouder worden komen hun telescoopogen steeds hoger te staan.

Naast veelvoorkomende Sluierstaarten zijn er ook meer exotische varianten. Onze favorieten zijn Panda en de Chocola Sluierstaartvissen. Deze komen niet zo vaak voor, dus je moet er echt naar op zoek!

Alle Sluierstaart varianten die we hiervoor genoemd hebben kunnen trouwens prima samen leven in een aquarium.

Zwarte Sluierstaart

Een van de populairste Sluiterstaarten is toch wel de Sluierstaart vis zwart. Dit is een mooie Sluierstaart variant die meteen opvalt door de diepe, fluweelzwarte kleur en elegante, lange vinnen. Het is echt een feestje om naar ze te kijken, vooral als ze heel rustig door het water zwemmen en hun vinnen achter zich aan laten wapperen.

De Sluierstaart vis zwart is net zo vriendelijk als andere goudvissen, waardoor hij goed samen kan met andere rustige vissen. Let er wel op dat hun lange vinnen kwetsbaar zijn en makkelijk beschadigd kunnen raken, vooral als ze in een bak zitten met vissen die aan vinnen knabbelen. Omdat ze door hun lange vinnen soms moeite hebben met zwemmen, is een aquarium zonder sterke stroming perfect voor ze. Met een beetje aandacht en een fijne omgeving is de zwarte Sluierstaart een geweldige aanvulling voor je aquarium!

Van welke aquariumplanten houdt de Sluierstaart?

Sluierstaart met oranje en witte kleuren. Een mooi exemplaar.
Sluierstaart mooi Oranje

De Sluierstaart Goudvis houdt van planten om haar heen. Sluierstaarten zijn echte groen liefhebbers. Ze vindt het fijn als de planten aan de zijkant van het aquarium staan, zodat de Sluiervissen in het midden veel zwemruimte hebben. Geschikte planten zijn onder andere: Waterpest en Cabomba.

Tip: zorg dat je aquariumplanten goed vast zitten. Sluierstaarten zijn beweeglijk en houden ervan om in de bodem te woelen. Aquariumplanten kunnen hierdoor los komen, en dat zorgt er niet alleen voor dat je aquarium een zooitje wordt. Door het loskomen van de aquariumplanten komt ook meer vuil vrij wat ervoor zorgt dat er minder zuurstof in je aquarium gereguleerd wordt. Stevig vastzetten die planten dus.

Is Sluierstaarten kweken moeilijk of gemakkelijk?

We vallen maar meteen met de deur in huis: Sluierstaarten kweken is niet gemakkelijk. Na 1 tot 3 jaar kun je aan de Sluierstaarten zien of ze geslachtsrijp zijn. Mannetjes Sluierstaarten krijgen kleine, witte bultjes op hun kieuwdeksels. Het vrouwtje krijgt een dikke buik, gevuld met eitjes. Daarna is het werk aan de mannetjes, die leveren een grote bijdrage aan de bevalling. De mannetjes Sluierstaarten drukken met hun neus tegen de buik van het Sluierstaart vrouwtje, waardoor zij haar eitjes kan baren. De eitjes worden na de bevalling door de mannetjes bevrucht en komen al naar een paar dagen uit.

Het kweken is lastig, maar bij een positieve kweek ziet je aquarium er als volgt uit:

  • Verhouding man/vrouw: ideaal is meerdere mannetjes op een vrouwtje.
  • Geslachtrijp: het vrouwtje is geslachtrijp als zij een bolle buik krijgt. Hier zitten dan de eitjes in.
  • Bevalling: De mannetjes duwen op de buik van het vrouwtje. Dit proces heet paaien. Paaien kan er ruw aan toe gaan. Dit is normaal, kleine scheurtjes in de kieuwen herstellen vanzelf.
  • Paaien: paaien is heel intensief voor de Sluierstaarten. Er komen hierdoor veel hormonen vrij die in het water terecht komen. Deze hormonen kunnen zorgen voor een nitrietpiek in het aquariumwater. Zorg er daarom voor dat je direct na het paaien 25%-50% van het water ververst met schoon water. De nitriet piek is vooral gevaarlijk voor de eitjes.
  • Eitjes: Sluierstaarten kunnen hun eigen eitjes opeten. Lekker anti Darwin, het beste is om eitjes direct apart te zetten. Als ze bijvoorbeeld op een plantje liggen, kun je het plantje overzetten naar een aparte bak.
  • Kweekbak: de waterkwaliteit van de aparte kweekbak is belangrijk. De eitjes kunnen het moeilijk krijgen bij een te grote overgang naar ander water. Je kunt het beste aquariumwater mengen met schoon kraanwater, liever meer aquariumwater dan kraanwater. Zorg er wel voor dat het water dezelfde temperatuur is van het aquariumwater voordat je de eitjes overzet. Het regelmatig een beetje verversen van het water is heel belangrijk.
  • Uitkomen eitjes: de eitjes komen ongeveer na 4 dagen uit.
  • Voeding baby Sluierstaarten: je kunt starten met vloeibaar voedsel, een paar druppels per dag. Daarna kun je starten met vaster voer zoals opfokvoer en muggenlarven. Voer niet teveel, dat vervuilt het water. Zorg dat je altijd voer gebruikt dat naar de bodem zinkt. Sluierstaarten kunnen door het happen bij het wateroppervlak teveel lucht binnen krijgen.
  • Overzetten naar aquarium: zonder problemen kun je de jonge Sluierstaarten na ongeveer 3 maanden weer terugzetten bij hun ouders in het aquarium. Let hierbij ook weer op een goede overgang. Zorg dat de waterkwaliteit en de temperatuur van het aquarium hetzelfde is en laat ze eerst weer wennen aan het aquariumwater.
  • Volwassen: de jonge Sluierstaarten krijgen na ongeveer 3 tot 8 maanden hun oranje (of andere kleur). Ze kunnen – met de juiste omstandigheden – 15 tot 20 jaar oud worden.

Als je geluk hebt, maar vooral een groot aquarium, dan kun je zelf een unieke Sluierstaart kweken. Vanwege de vele mutaties hebben Sluierstaarten maar een paar eigenschappen van de overkoepelende soort. De overige eigenschappen en kenmerken zijn eigenlijk een verrassing.

Sluierstaart ziekten, herkennen en oplossen

Witte stip
Vol met Witte Stip

Doordat de Sluierstaart goudvis behoorlijk doorgekweekt is, is ze wat gevoelig. De vele mutaties leveren bij veel Sluierstaarten zwemblaasproblemen op. Deze problemen komen voor als de zwemblaas – die het drijfvermogen van een vis reguleert – niet recht in haar lichaam zit. Drijvend voer stimuleert zwemblaasproblemen doordat de vis teveel lucht binnen hapt. Het evenwicht in de zwemblaas wordt hierdoor verstoord. Als een Sluierstaart een zwemblaasprobleem heeft zwemt ze scheef, ondersteboven of drijft ze zelfs. Een verkeerde zwemhouding is heel vermoeiend voor Sluierstaarten. Belangrijk is ook dat je dit meteen probeert op te lossen.

Twee oplossingen voor zwemblaasproblemen:

  • Een paar dagen niet voeren: als je ziet dat de Sluierstaart beginnende zwemblaasproblemen heeft, stop dan een paar dagen (ongeveer 3) met haar voeden. Ze kan prima een paar dagen zonder voer, en hierdoor voorkom je dat zij nog meer lucht binnen hapt. Na enkele dagen kan het dat een zwemblaasprobleem vanzelf minder wordt en uiteindelijk verdwijnt.
  • Een aparte bak: als de zwemhouding van de Sluierstaart heel onnatuurlijk wordt, bijvoorbeeld als zij onderste boven zwemt, plaats de vis dan in een aparte bak zodat zij kan herstellen. Het waterniveau van deze aparte bak mag je laten dalen totdat de vis nog net onder water is. Hierdoor ‘leunt’ zij op de bodem en kan zij uitrusten. Doe dit ongeveer 5 dagen en voeg elke dag een beetje water toe, totdat de vis weer vrij kan rondzwemmen. Doe dit geleidelijk, als je ziet dat de Sluierstaart nog moeite heeft haal je weer een beetje water uit de bak. Als de Sluierstaart weer goed kan zwemmen, plaats haar dan weer geleidelijk terug in het aquarium.

Witte Stip, Waterzucht en meer

Witte Stip is ook veel voorkomend bij Sluierstaarten. Dit is een parasiet die bij veel aquariumvissen voorkomt. Lees onze blog over het herkennen en genezen van Witte stip voor meer informatie.

Naast zwemblaasproblemen en Witte stip zijn Sluierstaarten ook gevoelig voor erythrodermatitis. Dit is een bacteriële infectie die gekenmerkt wordt door rode vlekken in de Sluierstaart huid. Een andere bacteriële infectie is Waterzucht, waarbij vocht zich ophoopt in het weefsel van de aquariumvis. Je herkent dit aan opgezwollen ogen, een grotere buikomvang en soms verlies van schubben. Zowel erythrodermatitis als Waterzucht kan met een (preventief) visgeneesmiddel verholpen of voorkomen worden. Wil je weten wat voor ziekte je Sluierstaart heeft en hoe je dit kan genezen? Lees dan ons blog over het herkennen en oplossen van visziekten.

Zie hieronder een foto van Witte Stip. Als je ziet dat je Sluierstaart deze symptomen heeft raadpleeg dan direct een dieren- of aquariumspeciaalzaak voor mogelijke behandelwijzen. Let ook al op afwijkingen in het uiterlijk van de Sluierstaart bij het kopen.

Sluierstaarten kopen

Zo ziet een sluierstaart er van de zijkant uit. Elke Sluierstaart is uniek in zijn kleuren en er zijn dan ook heel veel varianten te vinden
Kleurenpalet van Sluierstaart

Ben je enthousiast geworden over de Sluierstaarten? Ga je voor de Sluierstaart vis zwart, oranje of met een leuk printje? Bij het kopen van Sluiterstaarten is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Sluierstaarten zijn actieve aquariumvissen. In de winkel moeten ze dus al actief rondzwemmen. Let bij het kopen van Sluierstaarten daarnaast op het uiterlijk. Een schone huid, met mooie, hele schubben is belangrijk. Let ook op het aquariumwater in de winkel. Het is belangrijk dat het water in de winkel al schoon en helder is.

Feitje! Wil je weten of je Sluierstaart een mannetje of vrouwtje is? Dat is een ware zoektocht. Je kunt een mannetje en vrouwtje pas onderscheiden als ze geslachtrijp zijn (na 1-3 jaar). Het mannetje krijgt kleine pukkeltjes op zijn kieuwen en vinnen en het vrouwtje een bolle buik waar eitjes inzitten.

Sluierstaarten gekocht? Let op een soepele overgang van de winkel naar je aquarium thuis. Het beste is om haar eerst te laten wennen in een apart bakje, en dan langzaam steeds een deel van het water te verversen met het water uit je aquarium.

Daarna start natuurlijk de echte verzorging van de Sluierstaarten. Hieronder lees je welk voer je het beste kan geven, en hoeveel.

Sluierstaart voer en verzorging

Sluierstaarten willen veel eten. Maar veel eten is niet goed voor zowel de Sluierstaart als het aquarium. Er komen teveel afvalstoffen in het water terecht. Belangrijk is om ook voer te geven dat naar de bodem zakt. Dit voorkomt teveel lucht in de buik van de Sluierstaart. En dit voorkomt weer zwemblaasproblemen, weet je nog? De volgende opties zijn geschikt als Sluierstaart voer voor volwassen Sluierstaarten:

  • Gedroogde of bevroren watervlooitjes
  • Geblancheerde sla, doperwtjes, spinazie of waterkers
  • Tubifex (wormpje)
  • Rode muggenlarfjes
  • Korrels en/of droogvoer – verkrijgbaar in dierenspeciaalzaak

De regel is: liever te weinig dan te veel eten. Sluierstaarten en andere Goudvissen, overvoeden zichzelf snel. Een dag voeding overslaan is daarom helemaal niet erg. Voed altijd in kleine beetjes, dus een paar vlokjes droogvoer of ander fijn voedsel wat we hiervoor genoemd hebben.

Feitje I: wil je weten of je je Sluierstaarten teveel eten geeft? Kijk hoeveel eten er overblijft 1 minuut nadat je het eten hebt gegeven. Alles wat overblijft na 1 minuut is teveel.
Feitje II: vaste etenstijden zorgen voor minder stress bij Sluierstaarten. Voed ze – als het lukt – op vaste tijden.
Tip: bewaar de Sluierstaart voeding in een ondoorzichtige, afgesloten pot. Licht en zuurstof zorgen ervoor dat de vitamines in de voeding sneller verdwijnen. Een glazen / transparante pot of pot zonder deksel is dus minder geschikt.

Tot slot, nog wat Sluierstaart informatie

We hadden beloofd dat je alle informatie over Sluierstaarten overzichtelijk in deze blog terug kon vinden. Daarom tot slot alle Sluierstaart basis informatie samengevat:

  • Latijnse naam: carassius auratus
  • Makkelijk of moeilijk te houden: makkelijk tot gemiddeld
  • Grootte: van 5 tot 20 centimeter
  • Alleen of samen: samen
  • Aquariumgrootte: 50 liter per volwassen Sluierstaart
  • Kweek vereiste: 1 vrouwtje en meerdere mannetjes
  • Bijzonderheid: na elke kweek kan een nieuwe variant ontstaan

We vroegen het al eerder, mis je iets: we horen het heel graag van je!

4.4/5 - (32 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

120 Reacties
  1. Leny Ruiten zegt

    Goedenavond ik heb een vraag. Ik heb een sluierstaart in mijn aquarium. Is er ingekomen toen we het aquarium gingen inrichten. Waarschijnlijk een eitje op een plantje. Er zitten neon tetra ,bolle mollies en platy ’s in op zich gaat dat goed. We hebben hem nu 2 jaar. Maar nu maakt hij een zootje ervan . En voor de vis zou een groter aquarium met soortgenoten fijner zijn dus ik ben op zoek naar een goed ander plekje .

  2. maartje zegt

    hoi ik had een vraagje is het erg als het erg dat je geen deksel op je aquarium hebt van de sluierstaarten
    en ik had nog een vraag wat je moet doen als je sluierstaart vissen staats ucht happen

    1. Aquariumfans zegt

      Geen deksel betekent een betere zuurstof uitwisseling met de lucht. Geen probleem dus. Als ze lucht happen, of een luchtpompje toepassen of veel echte waterplanten toevoegen (heeft de voorkeur).

  3. maartje zegt

    hoi wij hebben geen deksel op onze sluierstaartvis aquarium is dat erg wil je me dat snel laten weten

  4. Thamar zegt

    In verband met de lange kerstvakantie passen wij op Stippel de sluierstaart van de klas van mijn zoon. Stip zit in een Superfish aquarium 40. Mijn man heeft het hele ding goed schoongemaakt incl. het filter want er zat een soort olie achtig laagje op het water toen Stip kwam. Stip zwemt nu blij in een schoon aquarium.

    Al lezend kom ik er achter dat Stip ook plantjes nodig is. Ook zit er geen deksel meer bij het aquarium en dus geen lichtbron. Is dat een probleem? Alle tips zijn welkom want wij zijn echte beginners. Stiekem vinden we Stippel gewoon erg leuk en brengen we alle tips straks over naar de juf. 😉

    1. Aquariumfans zegt

      Planten in een aquarium hebben altijd toegevoegde waarde. In eenvoudige goudvisaquaria kan in geval van plastic, of geen planten een zuurstofpompje toegevoegde waarde hebben. Geschikte planten: Waterpest, hoornblad en Belgisch groen. Anders in ieder geval iedere week tenminste een kwart water verversen. Groetjes

  5. Christine zegt

    Allo ik heb al 4maand een sluierstaartvis en lag altijd boven na het eten en kon moielijk beneden zwemen..heb hem 2 afgekookte erwten gegeven en nu zwemt hij terug normaal …moet ik hem dat blijven geven of is dat niet goed voor de vis groetjes …

    1. Aquariumfans zegt

      Vissen die teveel droogvoer in de vorm van vlokken krijgen, hebben daar vaak last van. Koop liever wat granulaatvoer. Dat zijn korreltjes die veel voedingswaarde hebben en dat effect niet hebben. Die gekookte erwten vervuilen het water heel erg.

  6. ChanP zegt

    Mijn telescoop oog sluierstaart heeft een erg gezwollen oog en lijkt of er bloedvlekken in zitten het ziet eruit of het gaat kapot knappen zeg maar.. ik vind het heel sneu om te zien.. ik heb geen scherpe voorwerpen in mijn aquarium staan.. ik heb er een andere vis bij die heeft nergens last van.. bak verschoon ik vaak en zitten twee filterpompen in.. mijn vraag is met wat ik het nog kan behandelen.. ik denk dat het al zo erg is dat het niet meer weg gaat maar ik wil wel het andere oog voorkomen.. en dat de zwelling toch misschien nog weg trekt?

    1. Aquariumfans zegt

      Dit soort vissen is zover doorgekweekt dat ze erg gevoelig zijn geworden. Je kunt proberen een kuur SH2000 toe te passen. Voor de rest is het echt een kwestie van het water regelmatig verversen en afwachten.

  7. Lucas zegt

    Hallo, ik heb 2 sluierstaarteb in een bak van 60×32,5×30. Eerst had ik ze in een bak van 30x20x20 (veel te klein). Toen in de kleine bak de ene vis begon te drijven en een grote zwarte vlek kreeg begon ik te zoeken op het internet. Toen heb ik deze bak gekocht. Alleen ik heb het idee dat zijn (of haar) buik minder gezwollen is, maar de vlek verspreid zich wel meer. Ook zie ik dat de vinnen een beetje zwart beginnen te worden. Ik heb de waterwaardes getest en die zijn goed. De andere vis heeft nergens last van, die zit wel vaak bij de zieke vis in de buurt en er een beetje tegenaan te duwen. Ik dacht niet dat het paringsgedrag kon zijn want ik zie geen duidelijke geslachtskenmerken. Wat kan ik doen? Groeten Lucas

    1. Aquariumfans zegt

      Bij dit soort afwijkingen is het heel moeilijk adviseren. Wat vaker water verversen zou je nog eens kunnen proberen. Hopelijk levert dat iets op!

  8. Lucas zegt

    Hallo, ik heb pas mijn 2 sluierstaarten van een 30x20x20 bak (veel te klein), overgezet naar een 60×32.5×30 bak. Ik weet dat deze bak op den duur ook te klein wordt, maar voorlopig lijkt de bak nog wel groot genoeg. De reden van de wissel van bak is omdat een van de sluierstaarten een grote zwarte plek had en hij elke keer op zijn kop dreef in de bak. Ik heb hem apart gezet in zo’n plastic kweekbakje die in het aquarium drijft. Ik vraag me af of dit voldoende is of dat ik toch meer moet doen. Hebben jullie misschien tips?

    1. Aquariumfans zegt

      Ik heb geen antwoord op de zwarte plek, maar het te lang in een te kleine ruimte verblijven heeft deze situatie waarschijnlijk veroorzaakt. Ververs regelmatig wat water en dan is het een kwestie van aankijken hoe het gaat. Succes!

  9. Daniel zegt

    Wou ff wat kwijt heb net van marktplaats een aqarium gehaald van 57,5×30×40 en zitten 8 sluistaarten in ze hebben de visjes al vanaf de zomer ze hebben er ook een goede pomp bij thermometer mooi licht plantjes grind inpalaats van zand vink jammer ga ik gau veranderen maar het is dus 1zo sluierstaart visje heeft 50 liter nodig per vis mijn vraag is ze zijn nu al zo lang bij elkaar wat moet ik doen ?

    1. Aquariumfans zegt

      Begin eens met de helft van de groep weg te doen. Ze gaan mekaar echt niet missen, want ze hechten niet aan elkaar. Het is van groot belang dat de vissen voldoende volume water om zich heen hebben per vis. Succes!!

  10. Kyara zegt

    Heey een vraagje,,
    Ik heb nu al bijna een jaar een Redcap sluierstaart die vermoed ik alleen achter gebleven was in de winkel. Nou heb ik hem nogsteeds alleen, is het mogelijk om nu nog een andere vis erbij te zetten? Ook heb ik last van witte waas in mijn aquarium , nou heb ik alleen kunst planten .. Is het handig om te proberen met een echte of het beter wordt en dan helemaal over te gaan op echte planten? of maakt dat niet uit? En dan sorry de laatste vraag bestaan er grote aquaria ben een breedte van max 20 cm? Alvast bedankt hihi gr Kyara

    1. Aquariumfans zegt

      Je kunt er altijd een goudvis of een ander sluierstaart bij zetten. Hoewel je wel rekening moet houden met de groei van de goudvis. Persoonlijk geef ik altijd de voorkeur aan echte waterplanten tegenover kunst. Belangrijk is ook of je een filter in de bak hebt. Wat de maat van het aquarium betreft. Er is een keur aan standaardmaten op de markt en er zijn voldoende aquariumbouwers. Succes!!

  11. Isa zegt

    Hoi Roderick,

    Ik heb een paar dagen geleden een sluierstaart goudvis van iemand overgenomen die ik nog een laatste kans wil geven. Blijkbaar ligt de goudvis al tijden zo…

    De goudvis ligt dus alleen zijwaarts, eet wel goed, beweegt ook regelmatig, maar heeft aan één kant een bolle zijde en op die plek met rood tussen de witte schubben (is op een oranje vlek na geheel wit). Als de vis ligt, ligt de bolle kant naar boven. Ontlasting is soms bruin en soms wit.
    Ik heb eventueel medicatie van het merk Colombo in huis: Dactycid en Bactyfec.

    Ik heb foto’s, maar kan deze niet toevoegen.

    Ik hoor graag van je. 🙂

    Groetjes,
    Isa

    1. Aquariumfans zegt

      Ik ben niet zo goed in het dokteren aan vissen. Meestal leidt het uiteindelijk nergens toe, zeker in zo’n geval als het jouwe. Ik zou geen middelen door elkaar heen gebruiken. Dactycid werkt tegen parasieten als wormen. Bactyfec werkt tegen bacteriën. Ik zou gokken op het laatste, maar om het zeker te weten is microscopisch onderzoek nodig door een specialist. Ik vrees in dit geval dat het al te laat is 🙁 heel veel succes!

  12. Walter zegt

    We hebben een zwarte Japanse sluierstaart.
    Kan deze samen met maanvissen?

    1. Aquariumfans zegt

      Deze twee soorten die je noemt komen uit totaal verschillende biotopen en ik zou dat nooit adviseren. Kies voor koud water of tropisch, maar gooi die twee niet door elkaar. Lees maar eens wat meer over deze twee soorten en trek je conclusies.

  13. Marleen zegt

    Mijn zoon zeurt al heel lang om een aquarium. Nu heeft hij voor zijn verjaardag een 2e hands gekregen. 70 liter. Natuurlijk, zal je altijd zien, zou hij het allerliefste 2 ranchu’s willen.
    Maar daar is de bak duidelijk te klein voor. Is dat ook het geval als we 2 kleintjes kopen en na zeg maar een jaar een mega-bak aanschaffen?
    Of is het sowieso te klein, en belemmert het de groei, want dan zien we af van goudvissen, en beginnen we met mooie planten en een school gupjes. Mocht ie er na een jaar nog plezier van hebben kunnen we altijd nog verder kijken. (Ik ben inmiddels ook om, ben al aan het kijken waar we evt een groot aquarium kwijt kunnen met 3 goldies. ????)

    1. Aquariumfans zegt

      Een 70 liter bak is ongeveer 60x40x30cm. Daar kunnen twee van die jonge ranchu’s het best een jaartje in volhouden als daarna die mega bak van 2 meter komt is dat een prima volgorde voor die beestjes. Groetjes en succes!

  14. Meike zegt

    Hoi, door de aanschaf van een nieuw aquarium voor mijn tropische vissen kan ik mijn sluierstaarten verplaatsen naar het oude aquarium van de tropische vissen, die is namelijk groter. Qua waarden en temperatuur is deze bak goed om de sluierstaarten te ontvangen, alleen zitten er erg veel puntslakken in. Deze vormden eerder geen plaag omdat ze de bak schoonhouden, maar nu ben ik bang dat deze een probleem zullen zijn voor mijn sluierstaarten, die beide al redelijk groot zijn. Ik ben namelijk bang dat de sluierstaarten de slakken per ongeluk inslikken en hier evt. door stikken of zich verwonden. Zijn dit situaties die voor kunnen komen of kunnen puntslakken en sluierstaarten goed samen leven? Alvast bedankt voor je reactie! Gr, Meike

    1. Aquariumfans zegt

      Ik heb geen ervaring met deze combinatie, maar is het niet mogelijk oom een groot deel van de puntslakken weg te vangen. Dat kan door ze ’s nachts in een netje te lokken met een stuk komkommer of aubergine en ’s morgens op te halen. Ik ben eigenlijk zelf niet zo bang dat de sluiers zich in de slakken zullen verslikken. Groetjes

  15. Anne zegt

    Hallo, ik ben Anne en ben binnenkort in het bezit van een aquarium die 123cm lang is, 24 cm diep en 75 cm hoog … ik wil er een warm zoetwater aquarium van maken en wil
    hier een hobby van maken … passen daar dan ook sluiervissen in? Ik zou ze mss combineren met gourami’s , zwarte molly s, groene tetra , en/of ijshockystickjes of corydora’s… kan dit? Welke combinaties kunnen? Kunnen sluierstaarten
    Met warmwatervissen? Is de aquarium groot genoeg en
    Hoeveel vissen kan ik er dan in zetten? Alles is nog een beetje nieuw voor mij, ik doe nu vooral veel opzoekwerk en
    Ben aant uitpluizen wat kan en wat niet kan… de vissen die ik hier opnoem vind ik heel mooi … maar hoe weet ik op voorhand wat goed samen gaat? Mvg, Anne

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Anne, sluierstaarten zijn inderdaad koudwater vissen. Persoonlijk zou ik voor het een of voor het ander gaan: Koud of warm. De door jou genoemde vissoorten kunnen uitsteken met elkaar, maar daar horen geen sluierstaarten bij. Gouramis: 1 man met 2 vrouwen. Zwarte molly’s: 1 stel of 1 man en 2 vrouwen. Groene tetra’s schooltje van 6 -10 exemplaren. Hockeysticks ook 6 – 10 exemplaren. Corydoras idem. Kijk goed of het scholenvissen of solitair levende vissen zijn. Succes en groetjes!

  16. Jaap Kries zegt

    Zijn sluierstaarten eigenlijk niet een beetje achterhaald? Omdat ze onnatuurlijk zijn, te ver
    zijn doorgefokt? Dat willen we toch liever niet meer? Die beestjes kunnen nauwelijks zwemmen. Het zijn de herdershonden met scheve ruggen en de kardinaalshondjes met te kleine schedels van de vissen wereld! Ik hoop dat je deze kritiek niet al te persoonlijk oppakt

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Jaap, ik voel helemaal met je mee. Het doorfokken van vissen wordt in mijn optiek veel te ver doorgevoerd. Voor mij persoonlijk ligt de grens bij het welzijn van de vis. Een andere kleur? Hoeft voor mij niet, maar daar heeft de vis geen last van. Lange vinnen en andere aanpassingen waardoor het zwemmen of ademen lastiger wordt zou voor mij verboden mogen worden. Maar er is vraag en er is aanbod. Zolang de vraag bestaat zal er aanbod blijven. Helaas. Maar je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Groetjes!

  17. Amber zegt

    Hoi!
    Heb nu ongeveer 3-4jaar mijn sluierstaart visje.
    Ik heb twee vragen hierover.
    1) hoe kan je eigenlijk zien of het een mannetje of vrouwtje is?
    2) mijn visje heeft vaak last van zwemblaasproblemen, dit wordt vaak opgelost door een zoutbad. Overlaatst merkte ik dat erwten zelfs nog beter werken. Is het gezond om volledig over te schakelen van korrels naar erwten of mag je erwten maar enkele keren per periode geven?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Amber,

      1. Dat is lastig te zien, de mannetjes kunnen als ze ouder zijn Paaipukkels krijgen op de kop en kieuwdeksels of in het voorjaar wat witte vlekken op de kieuwdeksels of borstvinnen krijgen. Bij de vrouwetjes is vaak de buiklijn wat boller opgezet dan bij een mannetje.

      2. Eenzijdig voeren is meestal geen aanrader dus ik zou zeggen blijf combineren. Dus dat isgoed.

      Succes en groetjes!

  18. Shan zegt

    Hoi ik heb een grondeltje bij de sluierstaarten zitten???? dit gaat ook heel goed????????

    1. Aquariumfans zegt

      Altijd fijn om te horen dat iets goed gaat in het aquarium !!

  19. Maya zegt

    Hallo, we hebben 1 sluierstaart en 1 goudvis samen in een aquarium van 110L. Het gaat heel goed met ze, eigenlijk zo goed dat ze heel gegroeid zijn (we hebben ze nu nog geen jaar); goudvis is rond 19cm lang en sluierstaart rond 17cm lang. Ze lijken blij te zijn, ze zijn heel actief, eten goed, maken geen ruzie, waren nooit ziek, waterwaardes zijn goed maar we weten niet of ze te groot voor de bak worden. We waren zelfs aan het denken om 180L of evt. 240L aquarium aan te schaffen maar zijn een beetje bang dat ze dan nog meer gaan groeien en dat we volgend jaar dezelfde vraag hebben. Groter dan 240L kunnen we echt niet kwijt. Zou grotere aquarium ook een lang termijn oplossing zijn of is het beter dat we ergens voor de zomer proberen om ze een permanent huisje in vijver te vinden? We zijn beetje bezorgd hoe de sluierstaart het in vijver gaat doen. Maar dan weer willen we niet dat de visjes lijden ivm te weinig plek. Alvast bedankt!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Maya. Voor de goudvis kan je rustig in het voorjaar een plekje in een vijver zien te vinden. De sluierstaart zal, zeker als je er een maatje voor aanschaft, in de bak van 240 liter een goed leven kunnen hebben. Maak je geen zorgen dat ze elkaar zullen missen. Belangrijk is dat ze het per individu goed hebben. Groetjes!

  20. Sluierstaartfan296 zegt

    Ik had een vraag.
    Is een aquarium van 110 liter groot genoeg voor 2 sluierstaartvissen?

    1. Aquariumfans zegt

      Welke afmeting heb je, 70x40x40? Daar kan je heel lang best 2 sluierstaarten in houden, alhoewel deze na een aantal jaren ook te groot kunnen worden. Maar dat kan wel even duren, daarna kunnen ze naar een vijver en kan je eventueel opnieuw beginnen als je dat wilt. Groetjes

  21. Sanne zegt

    Hoi, ik heb zelf sluierstaarten, en de mijne kunnen prima overweg met andere vissen. Ik heb: Danio’s, Platy’s en Algen eters. Ik raad het alleen niet aan om kleine garnalen bij je sluierstaarten in het aquarium te doen. Alle 12 de garnaaltjes waren opgegeten door Mn sluierstaarten????. Maar als we dat even weg denken, zijn het hartstikke leuke vissen!!????

    1. Aquariumfans zegt

      Goed advies, Sluierstaarten kunnen een stevige hap verorberen en garnalen zijn zoiets voor ze !! Dank voor je goede raad !!

  22. Eppo zegt

    Hoi, ik heb nu een 150liter bak
    Het begon met een bakje van 30×20×20 die mijn zoontje van opa en oma kreeg voor zijn verjaardag.met 3sluierstaarten. Nu in deze bak 4 sluierstaarten 2 telescoopoogsluierstaarten 3Siamese algeneters 2 borstelneus (antenne meervallen). Dit gaat nu heel goed maar ze groeien snel, hoop ze hierin toch anderhalf jaar te houden en dan toch kijken voor een +- 500 liter bak gaan kijken. Hoezo een uit de hand gelopen hobby.

    1. Aquariumfans zegt

      Tja dat is de consequentie van het beginnen met zo’n mooie hobby 😉 Maar wel prima dat je bereid bent je vissen de nodige ruimte te geven. Vaak hoor je: “De vissen passen zich wel aan, aan de ruimte.” Dat is natuurlijk niet waar. Ze worden geremd en beperkt door de ruimte en krijgen daardoor allerlei afwijkingen en gebreken. Houd ons op de hoogte !! Groetjes

  23. Anne zegt

    Goeden dag, ik wil graag wat advies over een sluierstaart. Hij is op het moment in een bak met 6 Molly’s, langzamerhand is hij veel minder actief aan het worden. Komt dit door de Molly’s? Of is dit Het natuurlijke gedrag?
    Hij is gered uit een andere bak waar de andere sluierstaarten hem zaten te pesten (hier werd aan de vinnen gebeten).

    Is het dan misschien een idee om een ander huis voor hem of de Molly’s te vinden en eventueel een extra sluierstaart te halen?

    Groetjes Anne

    1. Aquariumfans zegt

      Ik denk niet dat het toevoegen van een tweede vis het probleem zal oplossen. Het zal ook niet aan de molly’s liggen. Het kan wel zijn dat zuurstoftekort of te hoge temperatuur de oorzaak is van het probleem. Vaak gaan deze twee factoren samen. We hebben natuurlijk warm weer achter de rug. Ververs eens een paar keer een tiende van het water en kijk of dat een opleving geeft. Is dat het geval dan is het waarschijnlijk zuurstofgebrek. Groetjes

  24. Eva zegt

    Hoihoi,
    ik vroeg me af of de sluierstaarten ongeacht wat blijven doorgroeien tot die verwachtte grootte, of dat de grootte van het aquarium hen tegenhoudt. Ik kan namelijk geen groter aquarium aanschaffen, maar wil die vissen geen te kleine omgeving aandoen.
    Wat moet ik doen?

    1. Aquariumfans zegt

      Mensen denken vaak dat vissen hun groei aanpassen aan de grootte van het aquarium. Dat is inderdaad een misvatting. Ze worden door een kleine ruimte in hun groei beperkt, hetgeen tot allerlei deficiënties kan leiden. Het ze tijdig verschaffen van een groter aquarium kan al die problemen voorkomen. Dus mijn advies: Wacht niet te lang met die grotere bak. Het getuig naar mijn mening wel van een goede houding ten opzichte van jouw dieren !! Pluim !!

  25. Dieter zegt

    We hebben sinds enkele maanden een aquarium met 2 sluierstaarten.
    Vandaag valt het me op dat 1 van beide gewoon in een plant hangt en een hele witte schijn op zijn staartvinnen heeft. Ook gerafeld een beetje.
    Hij is ook plots veel donkerder van kleur
    De andere heeft niks.
    Wat kan hiervan de oorzaak zijn en wat kan ik hieraan doen?

    1. Aquariumfans zegt

      Klinkt een beetje als stress. Maken ze ruzie met elkaar? Is er voldoende zuurstof voor allebei? Zijn er voldoende zuurstofplanten of is een luchtsteentje aanwezig? Probeer eens een derde water te verversen. Succes en groetjes

  26. IsabellaD zegt

    Beste allemaal,
    Wij hebben 2 sluierstaarten geadopteerd, ze zaten 1,5 jaar in een bak van 20 liter! Nu in groter aquarium met plantjes, fijn grind, SuperFish Aqua Flow 200 filter (actieve kool cartridge), geen luchtpomp i.v.m. belletjes. De waterwaardes (teststrip) zijn ok, water verversen om de 3-4 dagen ongeveer 25%, gebruiken Colombo Aqua Start in combi met Colombo Gold fish care. Zinkend voer (huismerk, nu Hikari Goldfish Balance besteld).
    Nu komen we er achter dat 1 vis steeds omhoog drijft: ’s ochtends vroeg is hij vrij stil onderin het aquarium, gaandeweg de dag neemt het drijven toe. ’s avonds veel moeite om rechtop te blijven/ naar beneden te komen. Allerlei opties gelezen (paar dagen niet voeren, erwten, zwemtherapie). Maar, ook hapt de vis gedurende de dag veel lucht. De andere vis doet dit helemaal niet: kan dan geen zuurstofprobleem zijn, toch? Wat is wijsheid voor zwemblaas in combinatie met dat luchthappen? Alvast bedankt voor het meedenken!

    1. Aquariumfans zegt

      Het niet stabiel zwemmen van vissen en de neiging tot drijven is vaak een kwestie van zwemblaasprobleem. Ondanks alle suggesties heb ik de ervaring dat dit probleem lastig te verhelpen is. Het kan ook een kwestie zijn van teveel lucht binnen krijgen bij het eten. Zinkend voer is daarom inderdaad goed, maar misschien moet je het even voorweken voor je het geeft. Probeer eens een week helemaal niet te voeren en kijk of het probleem daarna minder wordt. Succes !!

  27. Lieke zegt

    Hallo, ofwel heb ik hele rare sluierstaartvissen ofwel is dan hun gedrag, ik leg graag even uit…ik heb er drie van ongeveer 5jaar oud; als ze slapen doen ze dat vertikaal met hun kop omhoog…en als ze zwemmen dan is er één bij die het leuk vind om ondersteboven te zwemmen,maar zodra je er naartoe gaat draait die zich netjes om en zwemt weg…is dat normale doen voor sluierstaartvissen? 🙂 groetjes Lieke.

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Lieke, De realiteit is dat ze er zijn en dat mensen ze soms heel erg leuk vinden. Als de vissen voor het overige gezond zijn en al zo lang in jouw bezit zijn, dan zou ik me over dit gedrag maar niet al te druk maken. Misschien heeft die rugzwemmer toch een kleine afwijking aan z’n zwemblaas die maakt dat wanneer hij zich ontspant hij automatisch op z’n rug draait. Maar kennelijk kan ie wel gewoon zwemmen. Ik zou zeggen, als het niet extremer wordt, laat het gewoon op z’n beloop. Dokteren aan dit soort dieren doet vaak meer kwaad dan goed. Succes en groetjes!

  28. Aquariumfans zegt

    Spijtig genoeg heb ik geen oplossing voor dit probleem. Je ziet het wel vaker bij vissen dat er sprake is van verharde kuit die de vis niet meer kwijt kan. In een vroeg stadium kan water verversen nog weleens het kuit schieten bevorderen. Mocht de vis qua conditie sterk achteruit gaan dan zou ik haar uit haar lijden verlossen. Leuk is het niet. Probeer eerst de water verversing! Groetjes

  29. Suzanne zegt

    HELP!!
    Mijn sluierstaart heeft (vermoedelijk) versteend kuit in de buik zitten en komt hier niet van af. Andere sluierstaarten zijn al fanatiek paargedrag aan het vertonen en zelf wat tikken helpt ook niet. Ze heeft hier overduidelijk last van en weet hierdoor niet meer wat te doen.

  30. Annelies zegt

    Ik heb een aquarium van 380 liter. Hier zitten 4 sluierstaarten 1 goudvis 2 doktersvisjes 1 Siamese algeneter en 2 molly’s in. Dit gaat heel goed samen

    1. Aquariumfans zegt

      Leuk dat je dit meldt. Veel plezier met de hobby !!

  31. Fabiënne zegt

    Hallo, ik heb 2 sluierstaarten voor een jaar nu. Tot nu toe heb ik geen problemen gehad, maar sinds vanochtend heeft 1 van de twee een lange witte sliert ontlasting. Wat zou dit kunnen zijn? Ik lees verschillende ziektes of zelfs stress, maar de rest van de symptomen passen niet. Ik hen desnoods een foto die ik kan mailen als het moet. Ik hoor graag.

    1. Aquariumfans zegt

      Wat de vissen eten komt er ook weer uit. Is er voeding gebruikt die dit kan veroorzaken? Lastig om hier met zo beperkte info antwoord op te geven. Als de vis zich verder normaal gedraagt zou ik er niet te veel over in zitten. Even afwachten. Opletten wat je voert en kijken of er verandering optreedt. Groetjes!

  32. Rachel Pico zegt

    Na het lezen van zoveel enthousiaste reacties over sluierstaarten (en diverse andere vissen) Waarbij goede zorg voorop staat wil ik hierbij laten weten dat ik een goed huis zoek voor 3 sluierstaarten. 2 oranje en een grotere witte met oranje en zwart. Ik heb ze van de zomer meegenomen van mijn werk omdat het daar helemaal niet goed ging. Maar ik heb nooit vissen gewild.

    Inmiddels zijn ze gegroeid en is de bak te klein aan het worden. Ik maak veel schoon en het gaat goddank goed met ze. Maar ik zou ze graag aan iemand geven die een groter aquarium heeft. Alles wat ik heb (bak, filter, luchtpomp, stofzuiger) mag je erbij hebben.

    Is er iemand die deze leukerds wil hebben en er goed voor wil zorgen? Ze zijn heel lief voor elkaar.

    Stuur ajb een mailtje als je geïnteresseerd bent. Ik woon in Amstelveen.

    Groeten Rachel

  33. Ellen zegt

    Hoi Xandra, ik heb al een bijna 15 jaar lang sluierstaarten. Nu heb ik drie in een mooie bak: een zwarte een witte en een gekleurde sluierstaart. De zwarte blijkt sinds een tijdje raar te reageren op korrels die hij al jaren krijgt (korrels van Tetra GoldFish/Gold Japan: oranje zinkende korrels) Een paar uur na voeding begint hij op z’n kant te dobberen alsof er gassen in z’n buik ontstaan van het eten. In de ochtend en in de avond zwemt hij gewoon weer rond, dus het ziet er naar uit dat hij alleen reageert op voeding. Ik heb hem een paar dagen geen voedsel gegeven om te herstellen en ben daarna begonnen met bevroren muggenlarven. Daar ging hij veel beter op. Maar helaas was dit niet voldoende voor de witte vis (alleen maar muggenlarven) De witte begon na 2maanden alleen maar aan de muggenlarf enorm te verslappen. Ook deze vis heb ik even in quarantaine gehouden en alleen maar korrels gevoerd. Hij knapte er meteen van op. Nu zit ik met een dilemma wat de vissen te eten te geven. De zwarte kan niet tegen ‘gewoon’ voer, de witte heeft niet genoeg aan alleen larven. Ik kan er niet nog een aquarium bij nemen, daar heb ik geen plek voor. Ik kan ze niet om beurten voeren, want ze zwemmen door elkaar en de zwarte weet altijd wel een ‘verdwaalde’ korrel te vinden.. Ik overweeg om een soort scherm in het midden te plaatsen om ze zo te scheiden, maar niets is werkelijk een prettige oplossing.. Is er ander voer wat voor beide vissen misschien werkt op langer termijn?

    1. Aquariumfans zegt

      Het ontstaan van zwemafwijkingen na het eten is meestal het gevolg van te gulzig eten en daardoor lucht binnen krijgen. Die lucht moet weer even uit het lichaam verdwijnen. Meestal duurt dat niet zo lang. Het eenzijdig voeren van muggenlaven is inderdaad niet goed voor de vis. Het heeft veel te weinig voedingswaarde. Een oplossing voor dit probleem kan zijn het voordat je het voer geeft dit even te weken, waardoor de lucht uit het voedsel vervangen wordt door water. Meestal is daarmee het probleem dan opgelost. Succes en groetjes

  34. patricia zegt

    Mijn sluierstaart is dan, volgens bovenstaande informatie, een uitzonderding, hij jaagt medebewoners (andere sluierstaarten) de dood in, 2x geprobeerd, maar ik vind het gewoon zielig, hij jaagt ze op en dan vooral als ik er er voer in gooi, ik heb m nu 3 jaar en in z’n eentje red hij het, blijkbaar, prima

    1. Aquariumfans zegt

      Kennelijk is hij dan erg territorium bezitterig geworden en duldt geen medebewoners of soortgenoten meer in z’n omgeving. Daar zou ik dan maar gewoon rekening mee houden. Groetjes!

  35. Elise zegt

    Hallo ,

    Ik heb al wat jaartjes nu 2 grote sluierstaarten (toevallig een man en een vrouw) met 6 honing gourami , 4 blauwoogjes, 3 mini meervallen, 2 modderkruipers, 1 algeneter van 15cm de meest vriendelijkste en 4slakken. In een bak van ongeveer 150L 24graden heb nog nooit zo een gezellige en sierlijke bak gezien alle vissen voelen zich op en top en kunnen helemaal prima met elkaar! Vrienden van ons kunnen hun ogen er niet van af houden! Enorm trots.

    Gr Elise.

    1. Aquariumfans zegt

      Leuk dat het zo goed gaat. De bedoeling van een aquarium is dat de vissen het naar hun zin hebben en dat jij er plezier aan beleeft. Dat lijkt mij overduidelijk het geval. Op deze manier ben je een levende reclame voor de aquariumliefhebberij !! Nog heel veel plezier ermee.

  36. Roelf zegt

    Hallo, Ik heb sinds 11 maanden 7 sluierstaarten in een groot aquarium.180 liter.
    En ze zijn ook allemaal ontzettend gegroeid.De blackmoor/ telescope oog .heeft ook al eieren gelegd. Ik heb er 90 opgevangen.
    Waar van er 1 is overgebleven.Die nu 4 maanden Oud is echt zo grappig.Het zijn echt vissen met een persoonlijkheid.
    Ze zijn zo leuk met Elkaar .En ook wel erg tam en kwetsbaar in verhouding met andere vissen.Ik heb al 45 jaar guppen Endelguppen.daar zitten ze ook bij in En dat gaat goed.Ik noem ze Downies.wil graag kontakt met ervarings deskundigen.Want heb ze pas 1 jaar.
    Mvg Roelf.

    1. Aquariumfans zegt

      Geweldig dat je zo snel al eieren hebt gehad. Nog mooier dat je er al 1 hebt overgehouden. Voor ervaringsdeskundigen zou ik op zoek gaan bij de Facebookgroepen. Daar moet voldoende kennis aanwezig zijn. Succes !!

  37. helen walinga zegt

    Hallo, Ik wil 2 sluierstaarten gaan aanschaffen. Gisteren heb ik een ( zo goed als nieuw) aquarium van 80 cm bij 35 cm bij 40 cm gekocht, met een buiten filter tetra1200 plus en een tetratec verwarmer 230v/50Hz en300 w. Dit is ons eerste aquarium ooit. Is dit een goede leefomgeving voor 2 sluierstaarten? Er kan namelijk maar 90 liter in en in jullie blog staat dat ze liever met zijn vieren zijn. Een groter aquarium is in onze huiskamer geen optie.
    Maandag gaan we grind (afgerond) kopen en de aanbevolen waterplanten en dan laten we het aquarium vollopen.
    Zijn er dan nog metingen die we moeten verrichten? Hoeveel dagen moeten we daarna wachten voordat we de vissen kunnen gaan halen?
    Met vriendelijke groet, Helen

    1. Aquariumfans zegt

      Het is in ieder geval voor 2 exemplaren voldoende. Een week, liefst twee laten “draaien” dan moet het wel kunnen. Beter twee en voldoende zwemruimte, dan 4 en te weinig. Hoe kleiner de bak, hoe groter het risico van vervuiling. Succes.

  38. Erwin Blonde zegt

    Ik hou nu veertig jaar goudvissen en sluierstaarten, ryukin en Oranda. Ik heb nimmer ziektes ondanks het feit dat ze theoretisch vaak te klein zitten. Dagelijks 50% waterverversen, een beetje aquarium zout is belangrijk (geen keukenzout aub!) en over filtratie ik haal zo een 400% het tankvolume per uur en vaak meer. Ook blijft de temperatuur bij mij steeds op 22-23°C.

    1. Aquariumfans zegt

      Een ervaren goudvissenexpert. Dat zijn dan waardevolle tips. Hartelijk dank !!

  39. Conny zegt

    Het vriendje van mijn sluierstaart is vorige week overleden en nu ligt mijn sluierstaart alleen nog maar op de bodem voor het raam en zwemt bijna niet, hij eet wel. Wat kan ik doen? Moet ik er een vis bij kopen?

    1. Aquariumfans zegt

      Sluierstaarten (goudvisachtigen) houden wel van gezelschap. Dus ja !!, zou ik maar doen.

  40. Eric zegt

    Hallo

    Bedankt voor alle info op jullie site…
    Maar na 42 jaar aquaria te hebben wisten we dit wel maar toch leuk dingen te lezen…

    Ik heb na 20 jaar discus mijn bak gevuld met totaal 15 leeuwekop en gewone sluierstaarten.
    Mijn bak is 1250 liter 300 x 60 x 70 en er zitten nog 15 corrydoras en 3 ancistrus vissen bij …
    Die kon ik niet kwijt dus op goed geluk….
    Maar ze zitten nu 6mnd samen zonder probleemen. Verder draait het aquarium op 2x Eheim XL 1200 en de temp is 24 gr. Lager krijg ik hem niet ( overweeg een koeler)……
    Vissen groeien aardig zijn nu 10cm en voer met automaat 3x per dag kan niet wachten tot ze 20 cm halen

    Enorm blij mee

    1. Aquariumfans zegt

      Mooie grote bak. Soms kunnen wonderlijke combinaties toch goed samen gaan. Kamertemperatuur, 22 – 24 graden is geschikt voor een heel brede range van soorten vis. Een koeler met thermostaat is ideaal, maar niet goedkoop in aanschaf en stroomverbruik.

  41. Mignon zegt

    Hallo,
    Ik heb 2 sluierstaarten de ene is later bijgezet. Na enige tijd dat de grotere vis achter de kleinere aan zat lieten ze elkaar met rust. Nu heb ik sinds deze week een filter erin gezet en ik merk dat de grotere sluierstaart continue de kleinere achtervolgt. Net aan het begin van de staart. Ze hapt er echter niet in. Moet ik me zorgen maken? Vind het een beetje zielig omdat die kleinere geen rust heeft nu.

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Mignon,
      Het is inderdaad niet fijn voor je kleinere vis. Waarschijnlijk komt dit gedrag doordat de grotere sluierstaart zijn territorium wil verdedigen. Waarschijnlijk is je aquarium te klein voor 2 sluierstaarten. Je kan een groter aquarium aanschaffen om ze alsnog samen te kunnen houden of je kan een tweede bak nemen waar je de kleine in kan laten groeien tot ze ongeveer even groot zijn. Hopelijk heb ik je kunnen helpen. Veel plezier met je sluierstaarten!

  42. Tessa zegt

    Hoihoi! Sinds kort heb ik een aquarium, hierin heb ik nu 3 sluierstaarten zitten. Voorheen zat hier een algeneter bij maar helaas was dit geen succes (hij zat voortdurend achter de sluierstaarten aan waardoor deze gestrest leken). Nu heb ik deze afgegeven aan een kennis, van haar kreeg ik 5 garnaaltjes terug. Helaas zijn deze garnalen vermoedelijk opgegeten door de sluierstaarten. Nu is mijn vraag: Is er behalve een appelslak (omdat mijn aquarium niet afgesloten is) een andere aquariumbewoner welke samen kan met mijn sluierstaarten (en die het liefst mijn aquarium mee schoon houdt)?

    Groetjes Tessa

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi tessa,
      Omdat sluierstaarten heel groot kunnen worden en dus een grote mond krijgen waarmee ze echt alles eten, is het geen goed idee om kleinere vissen bij je sluierstaarten te houden. Je kan opzoek naar een algeneter die al wat groter is en wat rustiger is dan de algeneter die je eerst had. Als je dan zorgt voor genoeg verstopplekken, zal deze algeneter ook niet gepest worden door de sluierstaarten. Veel plezier met je sluierstaarten!

  43. Job zegt

    Hallo, ik wilde even zeggen dat de eerste foto bij dit artikel een zgn. pearlscale is. Deze heeft inderdaad ook een wen, (die bubbels op zijn kop) en is dus een pearlscale met wen. Pearlscale ziet er grappig uit, met die aparte schubben.

  44. Yvon zegt

    Ik heb een sluierstaart in een 40 liter bak.(hij/zij zat eerst in een bak van 9 liter)
    Nu lees Ik dat ze niet graag alleen zijn. Maar Ik kan Geen grotere bak kwijt.
    Wat te doen alleen laten of toch een 2e Kopen? (Weet niet of het een man of vrouwtje is)

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Yvon,
      Het klopt dat ze niet graag alleen zijn, maar omdat ze zo groot worden is het toevoegen van een tweede sluierstaart geen goede optie en kun je ze beter alleen in het aquarium laten. Om voor afleiding te zorgen kun wat plantjes of andere decoraties in het aquarium plaatsen. Dan voelt hij zich al minder alleen. Veel plezier met je sluierstaart!

  45. susan zegt

    Ik heb met mn huisgenootjes 3 sluierstaarten gekocht en heb een warmte pomp op 22 graden, waterplantjes en een filter erin gedaan. Alleen zit er aan het filter een gedeelte die voor stroming zorgt in het aquarium, is dit wel goed voor de vissen en wat is de beste plaatsing voor de pomp?

    Groetjes Susan

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Susan,
      Een beetje stroming is voor de sluierstaarten geen probleem. Zolang je ziet dat je niet heel erg ‘weggeblazen’ worden is het goed. Een beetje stroming is juist goed, omdat het zorgt voor goede circulatie in het aquarium. De beste plek voor een pomp is meestal in een hoekje achterin. Dit is zowel om hem goed te kunnen verbergen omdat hij niet heel mooi staat als om een rustige, open zwemplek voorin het aquarium te houden. Groetjes.

  46. Bakker zegt

    ik heb sluierstaart vissen gekocht omdat ik dacht dat ze niet snel zouden voortplanten de mijne hebben het tegendeel bewezen had ze net 3 maanden en ze hebben eitjes gelegd en bevrucht ze zijn nu 3 weken oud 23 stuks

    1. Aquariumfans zegt

      Hoihoi! Wat superleuk dat het zo goed is gelukt. En zo heb je er ineens 23 stuks bij 😉 Heel veel plezier met ze en houd ons zo nu en dan eens op de hoogte! Groetjes!

  47. Esther zegt

    Wij hebben sinds een half jaar 2 sluierstaarten en vinden ze helemaal leuk. Ze zitten in een 110 liter bak met filter. Ze waren altijd actief maar sinds 3 weekjes minder en liggen meer op de bodem!? Er zit geen verwarmingselement in. Zou dit nodig zijn omdatf het water misschien te koud is?
    Groetjes

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Esther,
      Een thermostaat is niet nodig maar ik zou het water even testen en evt de waterwaarde aanpassen.
      Als dat niet helpt dan kun je het beste met een vis naar een speciaalzaak met een afstrijk vd huid. Het kan zijn dat ze een parasiet of iets dergelijks hebben. Groetjes!

  48. Bas de Beer en de kinderen zegt

    wij hebben nu 1 goudvis, we weten niet of het een meisje en een jongen is, kunnen we er misschien een paar bij doen?!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Bas!
      Leuk dat jullie een aquarium met goudvis hebben! Het antwoord is het volgende: Dat ligt aan de grote van de Bak. Goudvissen worden erg groot dus niet van geslacht afhankelijk wel van ruimte. Houd ongeveer 40-50 liter per volgroeide goudvis aan. Groetjes!

  49. Roy zegt

    Goede info

    Thnx.

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Roy, bedankt voor je leuke reactie!

  50. laura zegt

    Kun je sluierstaarten combineren met guppy’s?

    1. Mandy zegt

      Hoi Laura,

      Ik zou het niet doen.
      Sluierstaarten zijn over het algemeen niet erg snel, en zien slecht. Dit betekent dat bij het voeren de guppies het eten veel eerder door hebben, en mogelijk zelfs al op hebben voordat je sluierstaart iets naar binnen heeft gekregen.
      Verder zijn mijn sluierstaarten alleseters, die overal naar happen. Volgroeide guppen zijn te groot om te eten, maar kleintjes zijn dan mogelijk in gevaar.

      1. Harry Potter zegt

        Hallo,

        Mijn twee sluierstaartvisjes heb ik inmiddels 2 jaar. Ik houd ze samen met guppies op kamertemperatuur.

        Het ziet er onwijs gezellig uit. De sluiervisjes zwemmen 24/7 bij elkaar en ook de guppen zwemmen vrolijk rond.

        De guppies zijn met zijn vieren. 3 vrouwtjes en 1 mannetje. Het mannetje heb ik als baby uit het aquarium gehaald en apart gehouden, inmiddels zit hij alweer ruim 1,5 jaar in het aquarium en nog altijd kerngezond.

        De sluiervisjes en de guppies tonen geen irritatie of agressie naar elkaar.

        Ik kan deze combinatie iedereen aanraden. Het onderhoud is minimaal en het is mooier dan ieder schilderij 🙂

        Groetjes ?????

        Het voeren is overigens geen probleem. Eerst de zinkende goudviskorrels en zodra de goudvissen zich daarop storten, het drijvende voer voor de guppies 🙂

    2. AquariumFans zegt

      Hoi Laura, bedankt voor je bericht. Zoals Mandy al aangeeft, de guppen jonkies zullen het niet halen. Het kan goed gaan met andere guppies, zoals in het verhaal van Harry hieronder. Maar dit hangt natuurlijk ook af van bijvoorbeeld de grootte van het aquarium en de hoeveelheid vissen.

    3. Isabella zegt

      Ik heb een 400 liter en al jaren verschillende danio’s guppen garnalen panda visjes 4 soorten slakken en guppen en 4 sluiers al jaren een fantastisch aquarium! Ze zijn gezond en happy. Ik let op ph warmte en gedrag.

  51. ad van oort zegt

    ik heb ook een sluierstaart er in zitten e die zwem met zijn kop naar benneden wat is daar de oorzaak van en me planten vallen de gaten erin wie ken me daar mee helpen wat het is .

    1. Mandy zegt

      Geef je de sluierstaart zinkend eten? Het klinkt alsof hij lucht heeft gehapt. Het kan helpen om hem een tijdje geen eten te geven. Ik kan je helaas niet helpen met de plantjes.

    2. AquariumFans zegt

      Hoi Ad. De gaten in je planten kunnen er op wijzen dat je vissen er van eten. Daarnaast kunnen de aquariumplanten ook een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Wellicht kun je wat meer informatie vinden op ons blogbericht: http://aquariumfans.nl/aquariumplanten-wat-moet-je-weten/

  52. Wilma zegt

    Wij hebben een leeuwenkop sluierstaart en hebben deze 3 jaar geleden gekocht.
    Hij zwemt alleen al een tijd niet meer. Telkens maar heel even en dan gaat hij weer op de pomp liggen.
    Hij zit al 3 jaar in het zelfde aquarium en wij hebben verder geen veranderingen gedaan. Behalve om de zoveel tijd een andere plant.
    Ook heeft hij 1 witte vlek op zijn hoofd.
    Kunt u mij vertellen wat er met onze vis aan de hand is.
    Misschien is het aquarium te klein.
    Deze is 25 liter. Ook is hij alleen. ( wel 1 steur en 1 wij noemen het een zuigvis) Maar dat is hij al 3 jaar.

    1. Mandy zegt

      Hoi Wilma,
      Ik denk dat je een groter aquarium nodig hebt. Die 50 liter, die wordt aangeraden is per vis, dus met drie vissen zit je al snel aan 150 liter, al heb je wat speling omdat de adere twee geen sluierstaarten zijn.
      Zoals je zegt zit hij er al drie jaar in. Als klein jong visje kan ruimte tekort minder kwaad dan bij oudere vissen. In een te klein aquarium vergroeien ze, waardoor ze klein blijven hoewel ze van binnen blijven groeien. Is de witte vlek een verkleuring, of ligt het er meer bovenop?

    2. AquariumFans zegt

      Hoi Wilma, zoals Mandy al aangeeft kan een groter aquarium het probleem misschien oplossen. Het kan ook zijn dat je vis ziek is. Kijk eens bij dit product, misschien maakt dit een hoop duidelijk. Daar wordt misschien ook meteen je vraag over de witte vlek beantwoord. https://www.aquariumwarenhuis.nl/product/hs-aqua-unicell-150-ml-int/

  53. anneloes zegt

    mijn 2 sluiervissen doen het heel goed samen met mijn 3 guppen. waarvan 1 mannetjes gup en 2 vrouwtjes..
    bijzonder haha

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Anneloes, fijn dat ze het samen goed doen. Het is altijd leuk om een uitzondering op de regel tegen te komen!

  54. thaïs zegt

    hallo
    ik heb net een hemelkijker gekocht. het is echter mijn eerste vis.
    hij zit in een viskom , de vrouw aan de winkel zei dat hij in koud water kon leven .
    sins we thuis zijn ligt hij alleen op de bodem.
    ik denk dat het water te koud heeft en zullen we laten opwaren naast de verwarming te plaatsen?
    ik weet echter niet wat ik moet doen een grootere viskom kopen , of het water te koud is ?

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Thaïs, heb je de nieuwe vis wel eerst laten wennen aan het nieuwe water? Door bijvoorbeeld het viszakje er een uur in te laten hangen of steeds een beetje aquariumwater erbij de mengen?

  55. Ilse zegt

    Ik heb nu een jaar twee telescoop sluierstaarten en ga ze in een groter aquarium plaatsen. Is het mogelijk om er dan andere telescoop vissen bij te zetten?

    1. AquariumFans zegt

      Hoi ilse, dank je wel voor je vraag. Ook telescoop sluierstaarten hebben flink de ruimte nodig, ook zo’n 50 liter per vis. Wanneer je dus een bak van 150 liter gaat aanschaffen, is het geen enkel probleem om er een nieuwe bij te zetten!

  56. Tibo zegt

    Hallo allemaal.
    Ik heb een een vraagje…
    Ik heb een aquarium gekocht 45 liter ben er heel blij mee hij is helemaal mijn ding. Er zitten 4 mooie sluierstaartjes in. 2 gouden leeuwenkopjes en 2 zwarte telescoopoogjes. Heb een filter hangen ‘superfish 100’ en maakt mijn water heel helder 😉 aquarium temperatuur is 21 graden en heb ledverlichting hangen staat 8 uur aan op een dag. Ik heb 2 plantjes 1 grote anubias en 1 kleine anubias. Nu komen die vol te staan met algen die ik liever niet zou zien het waren eerst groenachtige algjes maar nu is het ineens een vies bruin kleur. Ik zou het graag oplossen, ik heb al eens een algeneter gekocht maar die is snel gestorven. Na wat op zoekwerk kwam ik op het besluit dat het water te koud was… Nu zie ik appelslakjes als een oplossing. Maar ik ben einde raad kan iemand mij helpen?? Ik zou het graag weten alvast bedankt!

    1. Mandy zegt

      Staat je aquaruim in de zon? Een tijdje minder verlichting kan het algenprobleem oplossen. Zorg wel dat je regelmatig een groot deel van het water ververst, want sluierstaarten zijn grote vervuilers. En zoals in dit artikel is aangeraden heb je eigenlijk een grotere bak nodig, namelijk 50 liter per vis. Je hebt nu zo’n 155 liter te kort 😉

    2. AquariumFans zegt

      Hoi Tibo, inderdaad wat Mandy zegt. Let eens op de tijd van de verlichting en de plaatsing van het aquarium. Daarnaast kun je ook wat meer informatie lezen over algen en wat er aan te doen in ons blogbericht: http://aquariumfans.nl/algen-bestrijden/

  57. Diane zegt

    Ik heb sinds vandaag 5 sluierstaarten in mijn aquarium. Op zich zit er een lamp in de deksel van t aquarium maar er werd me gezegd dat ik die niet aan moest doen ivm algvorming. En ook dat ik er geen pomp in moet doen. Klopt dit? Ik vind t zo jammer dat je nu savonds amper wat ziet zonder lamp…

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Diane! Ik zie geen enkele reden om de lamp uit te doen. Algen kunnen er altijd inkomen maar dat kan ook zoveel redenen hebben. Probeer alleen de lamp niet altijd aan te doen. Zet hem ruim voor het slapen gaan uit. Zorg voor voldoende aquariumplanten die goed groeien, zorg dat het aquarium niet in direct zonlicht staat etc. En ik zou er juist wel een pomp met filter (een combinatie) bij doen. Sluierstaarten zijn vervuilers. Het is wel zaak om er een klein pompje met filter in te doen die past bij het aantal liters in je aquarium. Tot zover. groetjes!

  58. Rob zegt

    Door omstandigheden , moesten ze bij mijn gourami’s in de bak, 3 sluiers bij 5 gourami’s in 190 liter?
    Wonder boven wonder gaat het goed!
    En draait nu al bijna een jaar en alle vis groeit als kool, eten Aleen de zachte groene planten bij te weinig voer (vakantie).

    1. Aquariumfans zegt

      Dag Rob. Wat een interessante combinatie. Gourami’s hebben aan een water temperatuur van 25 graden voldoende, Sluierstaarten voelen zich prettig tot een graad of 24. Van de goudvissen is dit een liefhebber van iets warmer water. Als je temperatuur rond 24-25 graden is, heb je van beide werelden het beste. Gelukkig heb je de Sluierstaarten niet in een vissenkom gedaan, dit is zoveel beter. Goed gedaan. Groetjes!

  59. Cornelis Baay zegt

    Dit is weer een mooie en duidelijke uitleg. Ik ga het meteen uitproberen. Chapeau en hartelijk dank.

    1. Aquariumfans zegt

      Dag Cornelis. Dank je wel voor je leuke reactie. Leuk om te horen! Houdt ons op de hoogte van de ontwikkelingen. Groetjes!

  60. Xandra zegt

    Ben er blij mee.

    1. Aquariumfans zegt

      Dag Xandra. Dat is leuk om te horen. Het zijn ook hele leuke vissen om te houden. Groetjes

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.