Vallisneria, vol tips met alles wat je moet weten!
De Vallisneria is een van de bekendste en opvallendste aquariumplanten. Met zijn lange stengels kan hij hemelsbreed je volledige aquarium doorgroeien. Dat geeft een prachtig gezicht. Een decoratieve aanwinst voor je aquarium. De Vallisneria moet wel gesnoeid worden zodat hij zijn kracht en schoonheid behoudt. Dit artikel behandelt een aantal soorten en laat zien hoe je de Vallisneria het beste kunt planten, stekken en snoeien.
Snel mooie aquariumplanten?
Aquariumplanten bepalen je gehele aquarium uitstraling! Een prachtige plant zoals de Vallisneria mistaat niet, mits het goed groeit. Een goede plantenvoeding is wel noodzakelijk. Voor mij is dat deze plantenvoeding van HS Aqua. Ik zag snel resultaat en mijn planten groeien nu goed.
Vallisneria planten
Bij aankoop zit vaak een loodje om de waterplant heen. Zorg dat je het loodje rond de plant eerst verwijdert. Het kan ook zijn dat er glaswol omheen zit. Probeer dit dan zoveel mogelijk eruit te pulken, zonder de wortel te beschadigen. Lukt dat niet goed, lekker laten zitten.
Bekijk de waterplant nog even goed op dode bladeren en verwijder deze eventueel. Druk vervolgens de Vallisneria met wortel en al in de bodem maar zorg dat het begin van de bladeren boven het substraat uit komt.
Vallisneria snoeien
Het snoeien is bij dit soort met enige regelmaat nodig. Ze behoren dan ook tot de snelgroeiende aquariumplanten. Ach snelgroeiende aquariumplanten houden in ieder geval de algengroei tegen dus laten we zeggen dat snoeien een goed teken is. Zorg er wel voor dat de bladeren 3 cm boven het substraat gekort worden. Dus niet bij de wortel, de plant raakt hiervan beschadigd.
Vallisneria stekken
Het stekken van de Vallisneria is bijzonder eenvoudig omdat de plant zijscheuten krijgt. De zijscheut zit met een wortel vast aan de moederplant. Het is prima mogelijk om de wortel tussen beide door te breken en de kleine dochterplant ergens anders in je aquarium te planten. Zorg er wel voor dat de dochterplant al redelijk in ontwikkeling is. Ze moet wel voldoende ontwikkeld zijn om zelfstandig te groeien. Een aantal bladeren van de dochterplant moeten minimaal 5-10cm lang zijn.
Vallisneria soorten, drie mooie typen
De Vallisneria is een verzameling van meerdere soorten. Drie populaire soorten zijn de Vallisneria spiralis, Vallisneria gigantea en Vallisneria asiatica. Elk type heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en stelt zijn eigen eisen aan het aquariumwater.
Vallisneria spiralis
De Vallisneria spiralis is de bekendste van deze groep aquariumplanten. Het is een echte achtergrondplant omdat de bladeren met gemak 60 cm worden. Daarnaast groeien er nieuwe dochterplanten vanuit de zijkant uit. Deze dochterplanten zullen in afzienbare tijd uitgroeien tot grotere volwassen versies.
Daarom moet de Vallisneria spiralis in toom gehouden worden door regelmatig de dochterscheuten te verwijderen (of te verstekken). Het is een sterke aquariumplant en zelfs in koud water vind je hem terug. Deze plant wordt ook wel de Tiger genoemd. Als je goed kijkt zie je dat de bladeren een aantal strepen hebben.
De beste plek in het aquarium is in een hoek, bij de achterwand of langs de wanden. Een geschikte aquariumplant voor beginners!
Hoogte | Tot wel 60 cm |
Groeisnelheid | Behoorlijk snel |
Lichtbehoefte | Gemiddeld |
Temperatuur | 14-28 |
Vallisneria gigantea
De Vallisneria gigantea wordt ook wel de reuzenvallisneria genoemd. Dat is zeker geen overdreven benaming voor deze waterplant. De bladeren kunnen wel één meter (!) lang worden. In goede omstandigheden zelfs nog langer.
De bladeren voelen haast ruw aan en zijn behoorlijk sterk. De Vallisneria gigantea is daarom geschikt voor bijvoorbeeld Clownbotias die graag in planten snuffelen. Wil je meer weten over deze Clownsvis? Lees dan de blog over de Botia of de Clownbotia eens.
Ook dit type is relatief gemakkelijk te houden maar houdt er wel rekening mee dat hij beter groeit in een omgeving met voldoende ijzer. Let ook op de temperatuur, in kouder water voelt deze plant zich beter op zijn gemak.
Hoogte | Tot wel 1 (!) meter |
Groeisnelheid | Gemiddeld |
Lichtbehoefte | Gemiddeld tot hoog |
Temperatuur | 18-26 |
Vallisneria asiantica
De Vallisneria asiatica is ook wel bekend onder de naam Schroefvallisneria. Zelf vind ik dit een aanwinst voor het aquarium omdat de bladeren gekruld zijn. Dit geeft een mooi contrast met de andere aquariumplanten.
Het mooiste effect krijg je als je wat grotere bossen bij elkaar zet. Het is een gemakkelijke waterplant maar heeft wel voldoende licht nodig om goed te gedijen.
Dat houdt de bladeren ook mooi groen. Vergeleken met de andere besproken Vallisneria is dit de kleinste versie. De krul in de bladeren maakt dat je als aquariumliefhebber minimaal eens geprobeerd moet hebben om de Vallisneria asiatica een goed plekje te geven. Je zult niet teleurgesteld worden.
Hoogte | Tot 35 cm |
Groeisnelheid | Behoorlijk snel |
Lichtbehoefte | Gemiddeld |
Temperatuur | 14-28 |
Tot slot
Zoals besproken zijn er voldoende redenen om deze bekende maar unieke waterplant in je aquarium te hebben. De bladeren zijn anders dan andere aquariumplanten, bovendien kan deze plant goed dienen als achtergrondplant die niet te dominant wordt voor de planten om hen heen. Houd de plant gezond en je aquarium zal een mooie aanblik hebben!
Een vraag aan jou…
Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!
Vallisneria zit vaak een slakken dodend middel op. Dit is slecht voor garnalen. Maar als je hem een paar dagen in een emmer water zet en regelmatig even dat water ververst kun je hem in je aquarium met garnalen zetten.
Supertip, dank je wel!!
kunnen de meeste vallisneria soorten tegen een verhoogd co2 gehalte in je aquarium. Volgens mijn moeten we uitkijken met het toepassen van co2 omdat de soort dan helemaal verdwijnt uit je aquarium of weg staat te kwijnen. Nu aan het experimenteren met de welbekende eiken blad varen welke ook volgens mijn niet zo goed gedijt met toegevoegde co2. Althans dit is mijn conclusie na dat ik dit uit geprobeerd heb. Mochten jullie andere ervaringen hebben dan hoor ik dat graag.
Gasvormige CO2 is over het algemeen geen probleem. Als je vloeibare CO2 bedoelt, dan geeft overdosering wel problemen voor deze planten.
Ik heb Vallisneria Asiantica toegevoegd aan mijn Aquarium en moet vaststellen dat na een week de bladeren beginnen te verslijmen, mijn Aquarium is een echte plantenbak, alles groeit geweldig, met toevoeging van Co2 uiteraard, dus denk ik dat de Vallisneria deze toevoeging niet verdraagt
Zeker als de CO2 vloeibaar wordt toegediend dan is dat op zeker de oorzaak van de verslijming. De enige conclusie is dan: geen Vallisneria meer in de bak. Groetjes!
Waar houd valliseneria het meeste van,voedseltabletten of vloeibaar voedsel?
Slechts weinig mensen zullen dit van hun planten vernomen hebben. Het is een betrekkelijk gemakkelijke plant en wanneer je die standaard supplementen geeft zal de plant al gauw tevreden zijn. In het algemeen kan je er van uit gaan dat wanneer een plant een uitgebreid wortelstel ontwikkelt, zoals Vallisneria doet, die wortels de functie van voedselopname zullen hebben. Groetjes!
hoi ik heb laatst een Vallisneria gekocht maar hij groeit niet hij staat nu een week in de bak maar er komt nog geen centimeter bij. hoe komt dit?
Meestal moet je het zoeken in een combinatie van waterkwaliteit, voeding en licht. Groetjes
Ik heb nog nooit planten kunnen houden (sterven altijd na een paar weken) mijn GH is 20 en kh15-22 (allebei duitse graden)
is het mogelijk dat dit de reden is?
Je zou die waarden kunnen verlagen door er eens een deel osmosewater of regenwater bij te doen en dan kijken wat er gebeurt. Maar natuurlijk zijn er veel meer factoren die een rol kunnen spelen bij de groei van de planten. Licht, bemesting, visdichtheid, plaatsing van de bak. Ik kan je vooral aanraden er veel over te lezen en wordt eens lid van een plaatselijke aquariumvereniging. Daar zit altijd veel kennis en meestal zijn ze wel bereid eens bij te komen kijken en te adviseren. Groetjes
Hoi,
Ik heb een Malawi cichliden bak waar ik helaas zo goed als geen enkele plant in kan houden, echt alles wordt opgegeten of los getrokken zodat het los bovenin het aquarium drijft. Ook de vallisneria houdt het niet.
Heeft iemand tips of ideeën? vind echte planten juist zo’n goede en leuke toevoeging aan mijn bak. Maar steeds planten kopen die binnen 2 weken weg zijn is ook zonde.
Hoi Renate, dit is een bekend probleem dat kan worden opgelost door een paar flinke stenen rondom de planten te leggen. Normaal gesproken adviseer ik om planten uit de potjes te halen, maar in dit geval zou je ze in een wat grotere op kunnen plaatsen, afgedekt met wat gaas en ingegraven in de boden en gecamoufleerd met wat stenen er omheen. Succes!
Wat voor bodem zand / grind / steentjes zijn het beste voor planten en guppys
Guppen zijn niet zo kritisch waar het de soort bodem betreft. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een neutrale fijne grindbodem, maar in dit geval zou zand ook een mogelijkheid kunnen zijn. Groetjes!
Hoe zit het met de voeding van deze plant? En heeft hij co2 nodig. Ik voeg wel easy carbo toe kan dit kwaad?
Ja, Vallisneria behoort tot de weinige planten die niet van EasyCarbo houden, samen mat alle echte waterplanten. Vallisneria kan er snel negatief op reageren. Groetjes!
Vallisneria is een zeer dankbare, snelgroeiende en spectaculaire plant, of het nu gaat om de Vallisneria Spiralis, de Gigantea, de Asiatica of de Nana, maakt niet uit: zij verschaffen de aquariaan heel veel plezier. Zij zijn een waar sierraad voor het aquarium, liefst in de achterste hoeken te planten. Bij het planten alleen de witte wortels in het zand steken tot aan de voet van de plant. Regelmatig uitdunnen is een noodzaak, want zij kunnen de gehele wateroppervlakte dicht laten groeien! Ook de bloeiwijze is prachtig en bestaat uit een fijne, verdraaide spiraalvormige stengel, die tot aan het wateroppervlak groeit en er zijn bloeiwijze en zaaddoos ontwikkelt. Verder heeft deze plant talloze uitlopers, die zich vanaf de moederplant over de gehele bodem verspreiden en vanzelf wortel schieten. Zij houden van vers en dus ijzerrijk water.
Hoi Yvan, bedankt voor deze aanvullende en goede informatie. Super! Groetjes!
Ik heb in mijn aquarium een vallisneria soort en hieruit groeit 1 lange stengel richting de oppervlakte. Hier komen allemaal wortels aan.
Stekt de vallisneria ook op deze wijze of is dit een afwijking?
Uiteraard is dit niet de gebruikelijke manier van groeien, maar soms, doordat tijdens de groeirichting wordt geblokkeerd, doordat de moederplant in de weg staat, of de plant vlak naast een ruit staat, wordt de groeirichting daardoor afgebogen en komt de jonge stek aan de oppervlakte terecht. Daar aangekomen gaat ie toch wortels maken en op zoek naar bodemgrond. Gewoon afbuigen naar de bodem en in de grond drukken of afknippen en in de grond zetten.
Beste,
Ik overweeg om Vallisneria aan te kopen als achtergrondplant voor in mijn pas ingerichte Juwel Rio Led 450.
Maar ik las ergens op het internet dat deze plant niet geschikt is wanneer je ook garnalen (als laatste) in je aquarium wilt toevoegen..
Kunt U deze stelling bevestigen?
Dank bij voorbaat,
groeten, Bart
Wij hebben een gezelschapsaquarium waar de garnalen zich heel goed voortplanten. Ook Vallisneria er in staan. Garnalen zitten niet veel op de Vallisneria, maar meer op Belgisch groen welke we er ook in hebben staan.
Hoi beste mensen ik ben op zoek naar vallisneria nana als hier mensen teveel van hebben wil ik er van en paar hebben omgeving utrecht al vast bedankt
Hoi Sakaryali,
Je zou je oproep ook nog op onze Facebook pagina kunnen plaatsen. Heb je dit al gedaan? Succes!