Blauwe kreeft in je aquarium? Dit moet je weten!

We introduceren in deze blog graag de Blauwe kreeft, ofwel de blauwe Florida kreeft, ofwel de buldozer van de zoetwater aquaria. Deze plantensloper vernielt graag jouw met zorg gecreëerde aquarium omgeving. Het selecteren van de juiste aquariumplanten is dan ook een uiterst secure taak.

Voordat we je afschrikken: deze bijzondere blauwe Florida kreeft is ondanks zijn licht intimiderende houding een echte aanwinst voor een zoetwater aquarium. Met zijn fel blauwe kleur, actieve karakter en natuurlijke drang om een aquarium te restylen is de blauwe dwergkreeft een echte eyecatcher. We vertellen je in deze blog onder andere over de juiste aquariumdecoratie en hoe je deze kleine, blauwe vriend het beste kunt houden, verzorgen en zelfs kopen.

Voor een blauwe kreeft is het belangrijk dat zijn schaal gezond blijft. Dit voorkomt problemen bij het vervellen en is beter voor de kreeft. Ik gebruik daarvoor een product dat de opbouw van de huid verbetert. Het is eigenlijk voor garnalen maar werkt in mijn ogen zeer goed bij kreefen. Dit product heet Crusta Chitin. Goed om eens te proberen.

We beginnen met een overzicht, zodat je snel de informatie kan vinden waar je naar op zoek bent.

De scharen van de blauwe florida kreeft kunnen menig visje vangen. Zorg dus voor de juiste aquariumbewoners. Je leest het hier
De scharen van de Blauwe Kreeft zijn intimiderend

Wat gaan we vertellen over de Blauwe Kreeft?

De Blauwe kreeft en zijn ideale aquariumomstandigheden

Een zoetwateraquarium moet voor de Blauwe kreeft aan een aantal eisen voldoen. We nemen je mee door een checklist, zodat de belangrijkste zaken afgestreept kunnen worden.

  • Bodembedekking: fijn zand of grint met minimaal een laagdikte van +/- 2 mm, zodat hij zijn drang om te graven kwijt kan.
  • Aquariumplanten: drijfplanten, omdat deze zich in de bovenste water regionen bevinden en daarom er niet aankomt. Daarnaast blijft de blauwe kreeft over het algemeen ook af van de Anubias en Javavaren. Het verschilt echter per kreeft wat hij precies wil ‘kappen’. Om helemaal zeker te zijn kun je als afwisseling kunstmatige planten- en aquariumdecoratie gebruiken.
  • Schoonwater: dit klinkt logisch maar blauwe kreeften hebben schoon water nodig. Hier helpen ze zelf ook aan mee, overtallig voedsel wordt opgegeten. Een wekelijkse/ twee wekelijkse waterverversing (25%) houdt in veel gevallen het water schoon en gezond.
  • Afmeting aquarium: minimaal 60-80 liter (80 x 40 cm). De kreeft heeft zo voldoende mogelijkheid om zich te bewegen.
  • Waterwaarden: PH: rond de 7 | GH: geen tot weinig eisen.
  • Water temperatuur: 21-23 graden.
Tip: kunstmatige aquariumdecoratie kan een goede aanvulling zijn op een aquarium met een blauwe kreeft. Denk wel aan de juiste balans met echte aquariumplanten. We schreven eerder een blog over het belang en de functie van natuurlijke aquariumplanten.
Steenconstructies zijn perfect als aquariumdecoratie voor blauwe kreeften
Stenen aquariumstukken doen het goed

De juiste omstandigheden van de Blauwe Florida kreeft moeten zorgen voor rust voor de kreeft. Hierdoor komt zijn blauwe kleur sterker naar voren.

Nu de juiste basis omstandigheden in het aquarium zijn gecreëerd, hebben we ook tips voor de inrichting. Wat zijn nu aquariumdecoraties waar de blauwe Florida kreeft tevreden mee is?

Aquariuminrichting waar de Blauwe kreeft blij van wordt

Het creëren van schuilplaatsen is belangrijk in een blauwe kreeft aquarium. Vooral als de kreeft zijn schaal vervelt (wat zo nu en dan gebeurt) heeft hij ruimte nodig om te schuilen, omdat hij door zijn zachte huid, dan het meest kwetsbaar is. We raden aan om de volgende zaken toe te voegen aan een aquarium met een blauwe Florida kreeft:

  • Creëer schuilplaatsen in de vorm van zware constructies van aardewerk of natuursteen. De blauwe kreeft verplaatst graag, dus kies voor decoratie die hij niet kan verschuiven. Steenconstructies zijn perfect.
  • Sluit alles met een opening af. Een Blauwe kreeft is enorm nieuwsgierig en ontdekt graag. Zelfs de kleinste openingen wekken zijn interesse. Plaats een dekruit op het aquarium, zodat hij niet ontsnapt. Dek de toe- en afvoer van de filter af met een gaasje.
  • Breng je verwarmingskabel in veiligheid, want zelfs de kleinste gaatjes zijn niet veilig voor deze blauwe dwergkreeft.
  • Plaats een motorfilter of een lucht aangedreven binnen filter. Blauwe kreeften hebben water met veel zuurstof nodig. Eventueel kun je nog een extra luchtpompje plaatsen.
  • Aquariumdecoratie ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook functioneel voor de blauwe Florida kreeft omdat het schuilplekken creëert. We schreven eerder een blog over aquariumdecoratie inclusief tips voor goede kunstmatige decoratie.
Decoratietip: de kleur van de blauwe kreeft komt nog mooier uit tegen een zwarte aquarium achterwand of ondergrond.
Ondanks dat de blauwe kreeft in zijn eentje al prachtig in een aquarium is, vind je het misschien leuk om andere vissen toe te voegen. Zoek je geschikte aquariumpartners voor de Blauwe kreeft? Dan zijn de volgende zaken goed om mee te nemen.

Is het verstandig om blauwe kreeften samen te houden?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de blauwe kreeft leeft het liefst alleen. Deze kreeft houdt van rustig rond scharrelen en op zijn gemak een aquariumomgeving te ontdekken. Is het verstandig om blauwe kreeften samen te houden? Niet echt, maar het kan wel. We vertellen je waarom niet en hoe het eventueel wel kan.

  • Twee mannetjes kunnen niet samen leven. Mannetjes worden agressief naar elkaar toe. Het kan er zo ruig aan toe gaan dat een van beiden zijn scharen verliest.
  • Twee vrouwtjes of een mannetje en een vrouwtje kunnen wel samen in een aquarium. Hiervoor geldt: hoe groter het aquarium, hoe groter de kans dat de blauwe kreeften elkaar met rust laten. Het belangrijkste is dat je het volgende punt meeneemt als je meerdere kreeften bij elkaar zet.
  • Houd bij een aquarium met meerdere blauwe kreeften altijd de kleinste kreeft in de gaten. De hiërarchie bij blauwe kreeften wordt bepaald op basis van zijn grootte. Hoe kleiner de kreeft, hoe meer hij onderdrukt wordt door zijn soortgenoten. Het gevaar is dat de kleinste kreeft ondervoed raakt.

Ok, blauwe kreeften samen houden kan, mits je dus de juiste omstandigheden creëert en het gedrag van de kreeften goed observeert. Maar welke aquariummaatjes zijn geschikt voor de blauwe kreeft?

Weetje: Blauwe Florida kreeften zijn qua geslacht makkelijk uit elkaar te houden. Vrouwtjes zijn groter (max. 12 cm) dan mannetjes (max. 10 cm) en hebben kortere, bredere scharen. Ook hebben vrouwtjes 5 paar zwempootjes in tegenstelling tot 3 zwempootjes bij mannetjes die in plaats van de 2 extra zwempootjes, 2 geslachtsdelen hebben.

Welke aquariumvissen kunnen samen met de blauwe Florida kreeft?

kunstmatige aquariumdecoratie kan een mooie aanvulling zijn op een aquarium met een blauwe kreeft
Schuilplaatsen zijn belangrijk voor de Blauwe Kreeft

We vertelden eerder dat de blauwe kreeft het liefst alleen leeft. Het zal je dan ook niet verbazen dat hij selectief is in zijn aquariumgezelschap. Bevalt het gezelschap niet, dan geldt vooral: run Forest run of survival of the fittest. Wie snel zwemt, een rustig karakter heeft, van zich af kan bijten of in een ander deel van het aquarium leeft, wordt met rust gelaten en ontkomt aan de scharen van de blauwe kreeft.

Zo kunnen Blauwe kreeften niet samen leven met, Guppy’s , Platy’s, Neon Tetra’s of Danio’s. Deze vissen zijn te klein of te langzaam: de scharen van de blauwe kreeft krijgen deze visjes te pakken. De Oscar raden we ook af. Deze tropische aquariumvis heeft een extreem agressief en aanvallend karakter.

Wel geschikte aquariummaatjes voor de blauwe kreeft zijn: Gourami’s, omdat ze snel kunnen wegschieten voor de scharen. Cichliden, omdat ze brutaal genoeg zijn om van zich af te bijten. We horen ook goede verhalen over dwerggarnalen en Vuurgarnalen als gezelschap voor een blauwe kreeft.

Ben je trouwens bang dat het aquarium snel vies wordt met een blauwe dwergkreeft en andere vissen? Als het aan de blauwe dwergkreeft ligt niet. Hij houdt ervan om algen en ronddwarrelend voedsel op te ruimen, nou ja: op te eten.

Naast een bulldozer ook een vuilnisbak: de blauwe kreeft is een alleseter

Blauwe kreeften zijn niet alleen op visueel gebied een mooie aanvulling op een aquarium. Het zijn ook uitstekende schoonmakers. Blauwe kreeften eten wat de pot schaft en zijn tevreden met algen, ‘rest voedsel’, kreeftenvoer in de vorm van korrels of vlokken, waterplanten, geblancheerde groenten zoals broccoli en…. eten zelfs hun eigen schaal.

Weetje: de Blauwe kreeft vervelt net als andere schaaldieren. Houd je niet met dit natuurlijke proces bezig en laat de kreeft met rust. De kreeft verstopt zich tijdens dit proces, omdat hij dan zeer kwetsbaar is. De schaal is zeer voedzaam, de Blauwe dwergkreeft eet deze schaal zelf weer op. Laat deze dus liggen in het aquarium. De kreeft heeft deze nodig om op kracht te komen.
Tip: als je wilt dat blauwe kreeften een schoonmaakfunctie hebben, dan raden we aan om niet te overvoeden. Ze plukken zelf overtallig voedsel uit het water. Aangezien overtallig eten een negatieve invloed heeft op waterwaarden in een aquarium is dit toch een bijzonder fijne eigenschap van de Blauwe Kreeft.
Weet je: de blauwe kreeft wordt, naast de blauwe Florida kreeft, ook de blauwe dwergkreeft genoemd.

Is mijn blauwe kreeft ziek als hij afwijkend gedrag vertoond?

Eet de blauwe kreeft niet meer en verplaatst hij zich weinig? Dan kan het zijn dat hij zich niet goed voelt. Blauwe Kreeften zijn niet erg gevoelig voor ziekten. Als een Blauwe  kreeft zich anders dan normaal gedraagt, dan kan dit liggen aan de waterkwaliteit. Blauwe kreeften hebben veel zuurstof nodig. Zorg daarom dat het water vers is. Twijfel je hierover? Doe eerst een watertest en ververs het water zo nodig met 25-50%.Check daarnaast of je filter goed werkt, zodat het water goed doorstroomt.

De fel blauwe kreeft ziet er prachtig uit op donkere achtergronden. Heel bijzoder.
Zwarte achtergrond geeft meer contrast.

Een andere reden dat de blauwe kreeft zich (tijdelijk) rustiger houdt, is als hij gaat verschalen. Dit proces vergt veel energie, dus laat hem tijdens de verschaling met rust. Zorg wederom voor een optimale waterkwaliteit en observeer de kreeft voor een paar dagen. Grote kans dat hij na een aantal dagen gewoon eet en je aquariumplanten weer te grazen neemt.

Heb je je goed verdiept in het karakter van de blauwe kreeft, de aquariumbehoeften en geschikte aquariumpartners? Dan kun je een blauwe kreeft gaan kopen. Bedenk voordat je hem koopt: is deze aquariumbewoner echt iets voor jou?

Weetje: verliest de blauwe kreeft zijn kleur en bewegen de voelsprieten bij zijn mond niet meer? Dan kan het zijn dat de blauwe Florida kreeft helaas is overleden.

Blauwe kreeft kopen: is deze aquariumbewoner echt iets voor jou?

Overweeg je om een Blauwe kreeft te kopen? Verdiep je dan goed in dit beestje, zodat je weet waar je op moet letten als je een blauwe kreeft koopt. Nog wat beknopte informatie, zodat je zéker weet dat hij iets voor jou is en een goede koop doet.

  • Sociaal: De Blauwe kreeft kan niet met alle aquariumbewoners samen. Gourami’s en Cichliden wel, Guppies, Platy’s en Neon Tetra’s vooral niet.
  • Opvallend: in de inleiding vertelden we het al: de Blauwe Florida kreeft is een regelrechte sloper, maar daarnaast een opruimer van een aquarium.
  • Grootte: de lengte van de blauwe Florida kreeft, min de lengte van de scharen, is 10 cm bij een mannetje en 12 cm bij een vrouwtje.
  • Kleur: de Blauwe kleur is al jong aanwezig. In de loop der jaren wordt de blauwe kreeft alleen maar blauwer en mooier.
  • Leeftijd: Blauwe Kreeften worden gemiddeld 4 jaar oud.
  • Karakter: zeer actief. Hun pootjes zijn altijd in beweging.

Ben je om en ga je over tot de aankoop van een blauwe kreeft? We raden aan om altijd naar een dierenspeciaalzaak te gaan voor de aankoop.

Tip: de prijsrange van een blauwe kreeft ligt tussen de € 3,- en € 15,- euro.

Belangrijk na het kopen van een blauwe dwergkreeft

Zorg dat de blauwe kreeft niet in shock raakt als hij in een ander aquarium wordt gezet. Dit kun je doen door de volgende stappen te nemen als je terugkomt uit de winkel.

  • Laat de kreeft 20-40 minuten in een gesloten zakje laten wennen aan het aquariumwater.
  • Plaats de dieren met het water uit het zakje in een emmer. Voeg dezelfde hoeveelheid aquariumwater toe.
  • Zet de kreeften na 15-25 minuten in het aquarium, zonder water uit de emmer.

Tot slot een vraag aan jou!

Heb je alles kunnen vinden in deze blog of mis je zaken? Laat het ons vooral weten in een reactie onder deze blog. We vinden het ook leuk om foto’s van jouw Blauwe Kreeft aquarium te zien.

4.6/5 - (12 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

58 Reacties
  1. Maud zegt

    Beste,
    Ik was vandaag ik de supermarkt en zag er kreeften die te koop waren om op te eten. Ik vond dit heel erg voor de beestjes en zag dat je ze ook als huisdier kunt houden. Het waren Canadese kreeften. Helaas vind ik hier weinig over terug op het internet. Hoe oud word deze kreeft, hoeveel L water hebben ze nodig, willen ze zoet of zout water, wat eten ze graag, hoe maak je ze gelukkig, leven ze graag alleen of met 2,… ik zou heel graag een kreeftje redden, maar ik heb helaas geen ervaring met aquaria en weet dus niet hoe ik hier aan moet starten. Zou iemand me hier bij willen helpen?

    Met vriendelijke groetjes
    Maud

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Maud, als het van die rode kreeften waren dan zijn het waarschijnlijk dezelfde kreeften die in onze sloten een plaag vormen en onze inheemse fauna en flora schade berokkenen. In een aquarium van 60x40x40 kan je wel een stel houden. Het zijn alleseters. Gemakkelijk te houden, maar een filter is wel aan te bevelen. Verwarming hoeft niet. Maar laat ze nooit vrij in de natuur. Je kunt er wel uit veel sloten in Nederland een paar wegvangen.

  2. Peter zegt

    Ik heb sinds gisteren een juweel van een blauwe kreeft.
    Was één dagje schuw maar kwam volgende dag schitteren.
    Hij woont tussen grote cichliden (vieja’s)
    Ze doen m niets.
    Leuke aanwinst

  3. Annette zegt

    Hallo ik heb een mooi koppel die 5 aug zijn geboren, ze waren toen nog even groot. Alleen is het vrouwtje (denk ik) een keer zo groot geworden dan het mannetje, het mannetje heeft ook ontzag voor haar. Kan dit problemen geven bij de kweek ?
    Ze vallen elkaar niet aan is alleen als ze elkaar tegen komen dat het mannetje niet weet hoe snel hij weg moet komen. Kan het gewoon zo laten of ….. ?
    Met vriendelijke groet
    Annette

  4. Caroline zegt

    Wij willen een florida kreeft gaan halen. Deze zou dan bij malawi cichliden, 2 grote plecos en een drakenkopvis komen. Komt dit goed of zal de kreeft op de drakenkopvis jagen?

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zou dat avontuur niet aangaan. De kreeft zal zijn best gaan doen de vissen te vangen.

  5. Elke zegt

    Hoelang kan een Florida kreeft zonder water?
    Soms haal ik hem wel even een paar seconde uit aan de rug om ergens bij te kunnen.
    Vaak is dit een paar seconde.

    Hoor het graag

    1. Aquariumfans zegt

      Veel kreeftachtigen kunnen in vochtige omgeving over land van de ene naar de andere sloot kruipen, dus het kort uit het water tillen zoals je beschrijft zal geen probleem zijn. Wanneer je dat niet langer doet dan noodzakelijk en je kreeft er tot nu toe niet aan onderdoor is gegaan, zou ik me maar geen zorgen maken. Als je werkelijk wilt weten hoe lang hij het boven water uithoudt zou je dat moeten uitproberen. Dat weet ik niet. Maar dat laatste lijkt me geen goed idee.

  6. Polat zegt

    Hallo, ik heb twee blauwe kreeften, met 50 andere vele verschillende vissen guppys vooral het gaat prima, ze doen elkaar geen kwaad.ik lees dat het niet goed is om samen te laten maar waar ik de kreeften vandaan heb waren ze ook met meerdere soorten molly guppies en daar ging het ook goed

    1. Aquariumfans zegt

      Zeker als de kreeften voldoende te eten krijgen kan het heel lang en misschien wel altijd goed gaan. Maar hebben ze eens honger en krijgen ze een vis te pakken dan kan het hek van de dam zijn. Maar voorlopig hebben je vissen geluk.

  7. Marijn Puijk zegt

    Hoi ik heb nu triops in mijn aquarium(ongeveer30L) en ik vroeg mij af of die samen kunnen. of moet ik het dan proberen met een andere soort kreeft?

    Ook heb ik nog een vraag zijn er ook soorten kreeften die geen deksel nodig hebben voor op het aquarium?

  8. Roswitha zegt

    Ik heb een florida kreeft vrouwtje die alleen maar in haar huisje zit. Ze eet wel als ik een voertablet voor haar huisje leg maar ze komt er niet meer uit. Dit is al weken zo en heb geen idee wat er aan de hand is. Ze was heel actief. Ik heb een 60 liter bak en ze zit alleen. Ik heb wel een extern filter jbl cristalprofi 1205 geloof ik. Is wel een zwaar filter voor zo’n kleine bak en vraag me af of de stroming te hard is. Ik vind het zo jammer en maak me wel zorgen. Ik hoop dat iemand een idee heeft wat er aan de hand kan zijn. Alvast bedankt

    1. Aquariumfans zegt

      Heb je weleens ’s nacht gekeken of hij actief is? Ik zou met die sera test naar de leverancier terug gaan en hem de test met jouw aquariumwater laten uitvoeren. Dan kan hij zijn conclusies trekken en jou informeren. Zet de stroming eens tegen een wand, waardoor die niet rechtstreeks de bak in gaat. Over het algemeen hebben kreeften niet zo’n problemen met wat stroming.

  9. Sjako zegt

    Ik zag net dat de vrouwtjeskreeft een heleboel grint had verzameld en dat ergens anders neerlegt. Iemand een idee waarom dit gedrag?

    1. Aquariumfans zegt

      Tja, lastig dat je haar dat niet gewoon kunt vragen 😉 Het zou best kunnen dat ze bezig is het aquarium naar haar eigen wens in te richten. Misschien ruikt ze daar voedsel. Misschien wil ze een schuilplaats bouwen. Ik weet niet of ze een nestkuil maken. Maar dit gedrag is wel bekend van verschillende kreeften soorten.

  10. Michelle zegt

    Onze blauwe dwergkreeft eet de gourami’s op! Hij vangt ze en dan begint hij eraan. De tetra’s, daar kijkt hij dan weer niet naar om..

    1. Aquariumfans zegt

      In dat geval heeft hij gemerkt dat gourami’s gemakkelijker te vangen zijn. Wanneer die op zijn zal hij ongetwijfeld gaan proberen de tetra’s te pakken te krijgen. Je kunt dit risico enkel verminderen door hem volgevreten te houden. Vraag is of je deze combinatie moet handhaven. Groetjes

  11. Christophe Vandijk zegt

    Ter aanvulling, blauwe kreeften werken niet goed samen met mesvissen (black ghost), de mesvis valt namelijk de kreeft aan totdat deze ondersteboven ligt en zelfs zijn poten worden opgegeten door de mesvis.
    Ook is het zo dat kreeften meteen kunnen zien wanneer het licht aanspringt, in tegenstelling tot vissen, die wat tijd nodig hebben om hun ogen aan de verlichting aan te passen. Het gebeurt namelijk wel eens dat de kreeft een vis vastneemt vlak nadat het licht is aangegaan.

    1. Aquariumfans zegt

      Ik denk dat dit nuttige info is. Kreeften zijn o.a. viseters, dus als de omstandigheden gunstig zijn zullen ze niet schromen een visje te pakken te nemen. Dank Christophe. Groetjes!

  12. Denise zegt

    Ik heb een groot tartarium voor 2 schildpadden. Zouden deze prachtige blauwe kreeften erbij kunnen? Ook zitten er guppys in (die regelmatig worden gegeten door de schildpadden wat ook natuurlijk is.

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zou het niet doen. Je loop groot risico dat deze kreeften bij gelegenheid door de schildpadden (ik neem aan dat het waterschildpadden zijn) gesloopt worden. Dat lijkt me niet leuk. Groetjes!

      1. Dennis zegt

        Wij hebben al maanden een bak (100x40x40) met 3 relatief kleine waterschildpadjes, 1 blauwe kreeft (zelfde grootte) en een Aziatische modderkruiper (ook zelfde grootte).

        Gaat prima samen. De eerste dag een beetje nieuwsgierig naar elkaar, maar nu leven ze allemaal lekker hun eigen leventje. Zorg dat de grootte van de beestjes overeenkomen zodat niemand direct ‘de baas’ lijkt te zijn. Met voldoende ruimte komt het dan vast goed 😉

  13. Gillian zegt

    Beste,
    Misschien een “domme” vraag maar aangezien Betta’s het liefst aan het oppervlakte zwemmen en een kreeft meer woelt in de bodem. Kunnen deze dan samen?

    Ik heb 1 bak van 60L en ben al een tijdje met het idee aan het spelen om dus enkel deze 2 diertjes samen te houden. Ik had wel mijn bak zo “vol” mogelijk willen steken met eventueel nepplanten.

    Hoe los ik dit op?
    Alvast bedankt

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zou in zo’n relatief kleine bak geen grote kreeft samen houden met een vis. Waar deze ook zwemt. Er zijn wel dwergkreeften die in aanmerking kunnen komen of misschien grote garnalen. Waarom kunstplanten? Levende planten hebben veel meer toegevoegde waarde. Wat stof om over na te denken. Succes en groetjes!

  14. Elke zegt

    Ik heb sinds vandaag een Florida kreeft
    Ik heb er eentje in een bak.

    Is het beter om er eentje bij te doen?
    En is het belangrijke om na het verschonen aqua safe en bacteriën toe te voegen of is dit niet nodig?

    1. Aquariumfans zegt

      Ze kunnen behoorlijk groot worden. Ik zou er geen tweede bij doen. Het toevoegen van de door jou genoemde Aqua Safe en bacteriën lijkt mij voor deze kreeft na het verschonen niet noodzakelijk. Succes en groetjes!

  15. Siao Fong King zegt

    Hoi! Wij hebben 2 Florida kreeftjes. Nu is het zo dat er 1 is met zwarte vlekken op z’n pootjes.. kan dit kwaad?

    1. Aquariumfans zegt

      Dat kan over het algemeen geen kwaad en meestal verdwijnen die na de volgende vervelling wel weer. Heb jij je wel gerealiseerd dat deze kreeften vrij groot kunnen worden? Het zijn leuke beestjes. Groetjes!

  16. wenneke zegt

    wij hadden 2 blauwe kreeftjes nu heeft de grote de kleine aangevallen en pootjes en scharen zijn geraakt nu zitten ze apart komt get goed met de gewonde ?? grieit dat terug aan??

    1. Aquariumfans zegt

      Kreeften en spinnen hebben een enorm regeneratievermogen. Dat wil zeggen dat er onder de oude huid verloren ledematen weer terug kunnen groeien. Meestal zijn er wel meerdere vervellingen voor nodig, maar in principe kan alles weer goed komen. Groet

  17. Bart zegt

    Kan deze kreeft samen met cory’s?

    1. Aquariumfans zegt

      Afhankelijk van het formaat van de kreeft kan het wel. Maar de cory’s lopen wel risico. Veel hangt af van of je de kreeft regelmatig voldoende te eten geeft. Succes (cory’s !!)

  18. Warnard zegt

    Ik had nog een 20 liter aquarium ongebruikt liggen waar ik nu een blauwe kreeft in heb gedaan. Hij is fantastisch en volgens mij ook wel blij. Ook de kardinaal tetra’s die erbij zitten leven nog.. is deze tank ook voor nu te klein? Of kan ik m nog wel even hierin houden tot hij wat groter is?

    1. Aquariumfans zegt

      20 liter is wel een heel klein bakje. Zeker ook voor die kardinalen. Dat is kleiner dan 30x30x30cm. Mogelijk dat ze nog een poosje in leven blijven, maar fijn hebben ze het er niet. Ik zou gauw uitkijken naar iets groters. Groetjes!

  19. Howard zegt

    Hallo, we hebben nu sinds een kleine maand een blauwe kreeft, hij is al 3x verveld. Nu de laatste week zit hij graag helemaal boven in de aquarium, boven de filter. Waarom zou hij dit doen ? Zoekt hij de uitdaging om de vissen aan te vallen ?
    Onze is denken we een agressief beestje, de appelslak die in de aquarium zat en 2x zo groot als de kreeft was, hebben we op een morgend gevonden en half opgegeten.

    1. Aquariumfans zegt

      Blauwe kreeften kunnen behoorlijk agressief worden en op vissen gaan jagen. Vaak gaan ze bij uitstromers van filters zitten omdat het stromende water wat zuurstofrijker is. Maar misschien heeft deze het ook uitgekozen als een prima plek om een visje te kunnen pakken. Goed in de gaten houden. Groetjes

  20. Eljakim zegt

    Dankjewel voor je bericht terug.

  21. Eljakim zegt

    Hoi.
    Ik heb een mannetje en een vrouwtje blauwe kreeft die hebben gister avond met elkaar lopen worstelen om het netjes te zeggen.
    Nu vroeg ik me af hoe lang het duurt voor dat er eitjes zouden kunnen komen en hoeveel jong er zouden kunnen komen. Ik heb chiclides in mijn bak. Dus wil graag dat zij het overleven. Is het misschien verstandiger om haar in een kleinere bak over te plaatsen?
    Hoor graag jou mening alvast bedankt

    1. Aquariumfans zegt

      Ik heb er zelf weinig ervaring mee, maar gevonden bij Aqua Info: De ontwikkeling van het bevruchtte eitje tot zelfstandige jonge kreeft voltrekt zich bij de Procambarus clarkii rivierkreeft binnen drie tot vier weken (24 tot 28 °C). Als het nageslacht de moeder verlaat (tot 300 dieren) moeten de volwassen kreeften uit het aquarium gezet worden omdat zij de jonge kreeften beslist achtervolgen kunnen. Bij voldoende voeding, regelmatige waterverversing en temperatuur tussen 24 en 28 graad is de groei in het begin snel. In de leeftijd van 6 weken is de lichaamslengte al 3-4 cm. De geslachtsrijpheid begint op de leeftijd van 4 maanden. Groetjes!

  22. Stijn zegt

    Net deze mooie kreeft aangeschaft. Een zaligeif om te zien hoe deze zijn nieuwe omgeving aant verkennen is. Wel gemerkt dat hij zer nieuwsgierig is.

    1. Aquariumfans zegt

      Ja, we hebben een mooie hobby. Zorg ervoor dat hij voldoende schuilplekken heeft. Het kunnen slordige eters zijn dus hevel de bodem regelmatig even schoon. Bedankt voor het delen van dit plezier.

  23. Lianne van Hoven zegt

    Goede avond ik had een vraagje.
    Nu heb ik een blauwe florida kreeft in een bak van 80cm zitten met alleen dwerggarnalen nu zag ik daarstraks allemaal eitjes bij de kreeft zitten.
    Kan ze gepaart hebben met een garnaal??
    Ik vind het echt raar.
    En wat moet ik hier aan/mee doen??

    Alvast bedankt.
    Groetjes Lianne

    1. Aquariumfans zegt

      Nee die combinatie paart niet met elkaar. Maar het kan zijn dat ze onbevruchte eieren draagt, maar wanneer ze eerder bij een andere soortgenoot heeft gezeten kan er sprake zijn van sperma opslag, zodat er toch levende jongen geboren kunnen worden. Rustig afwachten wat er gebeurt !! Laat het nog maar eens weten. Groetjes

  24. Jordy zegt

    Ik heb een blauwe kreeft samen met vuurgarnalen in een 60L bak zitten. Nu mis ik wel beweging midden en top water. Wat zou ik hier voor vissen bij kunnen doen?

    1. Aquariumfans zegt

      In het midden zou je wat grotere middenzwemmers kunnen nemen zoals Moenkhousia oligolepis en mboven wat Panchax lineatus, als jouw bak wat groter zou zijn. Maar eigenlijk is jouw bak daar te klein voor, dus misschien is een stel Colisa lalia beter geschikt. Die zwemmen in alle waterlagen. Groetjes!

  25. Patricia zegt

    Wij hadden een mannetje en een vrouwtje maar helaas heeft de grotere gister de iets kleinere na 1 maand samen opgegeten

    1. Aquariumfans zegt

      Het elkaar opeten gebeurt meestal in te kleine bakken met te weinig schuilgelegenheid, tijdens, of vlak na de vervelling wanneer het chitinepantser van de kreeft nog zacht is. Dan vormen ze een lekker hapje, ook voor hun partner.

  26. Nancy zegt

    Mijn blauwe floridakreeft is tijdens het vervellen gestorven ik denk dat dit niet goed ging zijn scharen waren achtergebleven in zijn vorige huid kan dit gebeuren

    1. Aquariumfans zegt

      De vervelling is voor kreeftachtigen altijd een risicovol gebeuren. Tijdens dit proces is de vervellende kreeft altijd heel er g kwetsbaar en schuw. Als hij tijdens dit proces gestoord wordt kan de vervelling scheuren en kunnen delen aan de kreeft blijven vast zitten. Als hij dan niet in staat is deze snel te verwijderen dan heeft hij een probleem.

  27. Marline zegt

    Ik heb nu een half jaar een blauwe florida kreeft man en vrouw dit gaat uitermate goed.
    Ook zitten er nog 2 neon tetra’s in en een borstel algeneter. Dit gaat prima samen.
    De neons dagen ze wel vaak uit maar ze hebben ze nog niet kunnen pakken.

    Ik wil ze graag eens komkommer oid geven heeft iemand tips voor me hoe ik dit kan voorbereiden?

    1. Aquariumfans zegt

      Gewoon een plakje snijden en aanbieden. Ik denk dat vooral de algeneter daar belangstelling voor zal hebben. Groetjes

  28. Marieke zegt

    Ik overweeg een blauwe kreeft te nemen, maar in de plaatselijke aquarium speciaalzaak raadden ze het af vanwege zijn agressieve gedrag.
    Hier boven lees ik daar alleen bij enkele soorten over. Hoe is hier de ervaring bij anderen over?
    Mijn aquarium is nog in opbouw, ik heb nog niks aan vissen. Enkel boven aan mijn verlanglijstje staat de vuurstaart labeo. Ik kan dus verder nog alle kanten op.

    1. Aquariumfans zegt

      Of het goed gaat heeft veel te maken met de inrichting van het aquarium. Zowel de kreeft als de vissen moeten goede schuil- en vluchtmogelijkheden hebben. Maar vis blijft voer voor de kreeft, dus hij zal het altijd proberen al hij de kans krijgt. In een kleine bak zal de kreeft ook stress kunnen veroorzaken bij de vissen.

  29. AquariumFans zegt

    Bedankt voor je reactie Brutes. Over het algemeen gaan de kreeften samen met Cichliden, maar elke regel heeft natuurlijk altijd uitzonderingen. Bij het vervellen van kreeften zijn ze bijvoorbeeld wel kwetsbaar voor Cichliden. Wel jammer om te horen natuurlijk! Had de kreeft wel genoeg plekjes om zich te kunnen verstoppen?

  30. brutes zegt

    mijn kreeft werd geslacht door malawicichliden dus wees gewaarschuwd

    1. Aquariumfans zegt

      Een waarschuwing om ter harte te nemen. Bedankt !!

      1. annick zegt

        Zalige diertjes heb er ook 1 genaamd fredje weet niet of het een manneke of vrouwtje is maar vond het een leuke naam fredje is nog niet zo heel groot in de winkel waar ik hem of haar kocht zeiden ze dat ze wel tot 15 cm konden worden ze zeiden dat mijn fredje de blauwe marmer kreeft is zijn kleuren zijn ook niet zo heel fel blauw hopelijk komt dit nog wel grt

        1. Aquariumfans zegt

          Hopelijk dat Fredje nog en beetje groeit dan! Het kan zijn dat de kleuren nog wat blauwer worden hoor. dat is even afwachten. Succes en groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.